Earth Hour
Ni har väl släckt ner nu under Earth Hour och tänt ljus istället?
Te-provning
Visste ni att det var den skotske adelsmannen Sir Thomas Lipton som skapade Lipton i slutet på 1900-talet när han köpte sin första te-plantage i afrikanska Ceylon. Allt te kommer från Camellia sinensis, en liten vintergrön buske med vita blommor som odlas i varma länder såsom Kina, Kenya och Indonsesien. En tebuske kan producera te av hög kvalitet i mellan 60-80 år. Det som skiljer grönt mot svart te är hur de behandlas efter plockningen. Grönt te hettas upp direkt efter plockningen till skillnad från svart te ska vissna, rullas och luftas för att låsa in smaken.
Tips för att få en perfekt kopp te:
- Du bör använda färskt, kallt vatten
- Optimal vattentemperatur är 100 grader för svart te och 90 grader för grönt te
- Placera te-påsen i koppen innan du häller i vattnet
- Öka mängden te-påsar istället för bryggtiden om du vill ha starkare te
- Förvara te på en torr och mörk plats
Lipton Earl Grey Tea
Earl Grey är en av de mest kända och populära te-sorterna. Namnet kommer från Charles Grey (1764-1845) som var Storbrittaniens premiärminister. Teet är traditionellt en blandning av Ceylon- och Kinateer parfymerade med bergamottolja som utvinns ur en slags citrusfrukt.
Lipton Green Tea Mandarin Orange
Green Tea Mandarin Orange är ett kryddat grönt te utan bitter eftersmak. Den bjuder på naturens energi, hälsa och livskraft vilket gör det till ett utmärkt alternativt för dig som är intresserad av att pigga upp både kropp och sinne; grönt te har en avslappnande effekt, ger sinnesfrid och balans.
Lipton Forest Fruit
Forest Fruit är ett kryddat svart te med fruktiga smaker och fruktbitar. Teerna i produktfamiljen Lipton Fruit får sin smak från solen och naturen. De ger vidare sin energi i form av fruktiga och bäriga tealternativ.



Betyg:
Jag och maken hade tidigare testat Earl Grey och Forest Fruit men det gröna teet med smak av mandarin och apelsin var en nyhet för oss. Dock var det just nyheten som får tummen ned av oss båda. Earl Grey är den smaken som vi båda tycker är godast och Forest Fruit är vi oense om då jag gillar smaken men inte maken. Ett litet minus till Earl Grey då den glatta te-påsen gör det svårt att hantera när man ska ta ur och krama ur te-påsen.
Vill du också bli en Buzzador och få testa nya och befintliga produkter? Gå in på www.buzzador.com och anmäl ditt intresse. Jag tycker det är jätteroligt att vara buzzador och har hittills fått testa barnyoghurt, barnsalvor, tapas-produkter, parmesan och balsam. Att vara buzzador innebär att du ska prova produkterna och berätta för dina vänner om produkterna. Har du en blogg, facebooksida eller andra sociala medier är det perfekt för dig som är buzzador att få ut ditt budskap om produkten.
Kolja i lime och chilisås
Vill också passa på att önska er en trevlig helg!


600 g koljafilé
Fast potatis
1/2 gul lök
1 lime
salt och peppar
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning eller fond (1 tärning motsvarar 1 1/2 msk fond)
2 dl matlagningsyoghurt (10 %)
1 tsk sambal oelek
250 g körsbärstomater
Tina fisken. Sätt ugnen på 200˚C. Skala och koka potatisen. Skala och finhacka löken. Tvätta och finriv limeskalet och pressa saften ur halva limen. Skär fisken i portionsbitar och lägg dem i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen, ca 15-20 minuter. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärning eller fond och limesaft. Låt såsen koka upp. Vispa i yoghurten och red eventuellt av med lite majsstärkelse utrörd i vatten. Smaka av med salt, peppar och sambal. Dela tomaterna och blanda ner dem i såsen. Häll såsen över fisken och strö över limeskalet och klyftor av resten av limen. Servera med potatisen.
Inspiration: ICA.se
Sveriges Mästerkock 2012
Såg ni finalen av Sveriges Mästerkock?
Det var väldigt jämnt men det blev till slut Sigrid som vann! Tycker hon var väldigt duktig och en värdig vinnare även om jag nog innerst inne hejade på Josephine! Längtar redan till nästa säsong!
Parmainlindad kycklingfilé med balsamvinägersås

4 port. + någon matlåda
1 påse/förpackning kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
8 skivor parmaskinka
4 dl vispgrädde
4 msk balsamvinäger
2 msk konc kycklingfond
3 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15-20 min. Se till att kycklingen är helt genomstekt, den får ej vara röd. Servera med sallad och kokt ris.
Inspiration: Starwoman
Snabbcheesecake

4 port.
2 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
2 dl frysta hallon
ett gäng digestivekex
färska bär att dekorera med
Vispa grädden, inte allt för hårt. Blanda creme cheese med socker och rör i detta i grädden. Vispa tills du får en klumpfri kräm. Mosa sönder de frysta bären lite lätt och blanda i dem. Tag fram fyra tjusiga glas, varva söndersmulade kex med cheesecakekrämen och avsluta med färska bär. Ät direkt.
Inspiration: Linneas skafferi
Vinnare - Familyroom.se
Vinnare av presentkort 300 kr - Alexandra - mamma till Tove & Lykke (HÄR hittar du Alexandras mysiga blogg om livet som småbarnsmamma till tjejerna Tove & lilla Lykke)
GRATTIS till dig och kika in på din mail för mer information gällande din vinst!
Veckomeny
Måndag - Köttfärssås och spaghetti

Tisdag - Korvstroganoff med zucchinispaghetti

Onsdag - Pasta med kräftstjärtar i chiliolja

Torsdag - Laxgryta

Fredag - Kycklinggratäng

Lördag - Pasta med färska räkor

Söndag - Vitlökslax

Helgens efterrätt/dessert - Hallonpaj med vit choklad

Våffeldagen


Enkel lunch/middag
Denna enkla och supersnabba maträtt gjorde vi häromdagen. Medan potatisklyftorna står i ugnen och korv-rätten puttrar på spisen har tid att göra annat så en perfekt vardagsrätt.

4 port.
Lagom många potatisar
Olivolja
Salt
Timjan
Lagom många korvar (jag tog kabanoss och frukostkorv)
En burk Dolmio tomatsås
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg potatisen på en plåt med lite olja. Krydda med salt och timjan. Stek i mitten av ugnen till den blir mjuk, ca 20-30 minuter. Skär korven i slantar. Stek korven till den får färg. Tillsätt tomatsåsen. Låt puttra på svag värme till potatisen är klar. Servera med en god sallad.
Premiär-grillning
Idag var det dags för premiär-grillning och då vi hade köttfärs i kylen som gick ut idag gjorde vi egna hamburgare. Hamburgarna serverades med grönsaker, rostat bröd och grillpotatissallad samt majskolv. Riktigt gott med mat som smakar grillat och vad härligt att ha dammat av grillen för nu kommer det bli många grillkvällar framöver!
Har ni premiär-grillat ännu?
Magnum Infinity Choklad & Kola
Mums vilken smarrig glass det här var, den kommer jag absolut att testa fler gånger

Kycklingklubba och tagliatelle
Mums vilken god maträtt vi tillagade igår från matkassen - Kycklingklubba med tagliatelle och soltorkad tomat. Vi äter väldigt sällan kycklingklubba här hemma men när man väl tillagar det är det ju riktigt gott! Alla i familljen åt med god aptit och den här rätten kan jag tänka mig att laga/äta igen!

4 port.
Tagliatelle
900g kycklingklubbor
1 msk olja
1 msk soja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
50g soltorkad tomat
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Sätt ugnen på 225˚C. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Dela kycklingklubborna (i leden). Blanda olja och soja. Pensla fågeln med blandningen. Krydda med salt och peppar. Stek i ugnen, ca 25-30 minuter eller tills innertemperaturen är 82˚C och köttsaften är klar, utan rosa inslag. Skala och hacka vitlöken. Strimla de soltorkade tomaterna. Fräs vitlöken mjuk i matfettet och blanda ner de soltorkade tomaterna och grädde. Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar. Blanda pastan med såsen och servera med kycklingen.
Inspiration: ICA.se
Cloetta Pops Crunchy
Någon annan som testat Pops Crunchy?



Halstabletter till en sjukling
Mitt betyg: Jag tycker förpackningarna var riktigt tråkiga. Halstabletter som brukar ha så fina, färgglada förpackningar finns risken att dessa skulle bli väldigt anonyma bland dem. Smaken på dem båda är helt okej, ganska mild smak för att vara halstablett. Att skriva stark lakrits är ganska missvisande då halstabletten inte alls är stark. Jag tycker också att de hjälpte, att de lindrade det halsonda. Ett litet övertag för just stark lakrits och mentol-smaken som jag tycker är snäppet godare än den med örtsmak.


Veckomeny
Så är det då måndag igen och jag tänkte bjuda er på ännu en veckomeny!
Måndag - Thailändsk köttfärssås med nudlar

Tisdag - Rödspättarullar med dillsås och kokt potatis

Onsdag - Kyckling - och baconpaj

Torsdag - Fläskfilé i dragonsås med ris

Fredag - Kräftpasta

Lördag - Oxrullader med gräddsås och pressad potatis

Söndag: Lasagne

Helgens efterrätt: Blåbärscheesecake

Tävling - Familyroom.se
Så var det dags för ännu en tävling! Denna gång är det fina webbutiken Familyroom.se som är med och sponsrar tävlingen och har du turen på din sida kan du vinna ett presentkort att använda på Familyroom.se. Där finns allt från ursnygga posters till möbler, barnleksaker och köksattiraljer. Här är några av mina egna favoriter:
Tävlingsregler:
Vinst: Ett presentkort på 300 kr att använda på Familyroom.se
1 lott - Kika in på Familyroom.se och välj ut en vara du skulle välja om just du vann! Kommentera din favorit i en kommentar till detta inlägg samt varför just du förtjänar att vinna!
2 lotter - Gilla Familyroom.se på Facebook
3 lotter - Länka tävlingsbild och bildtext på din blogg/Facebooksida. Glöm inte att ange länk i kommentaren.
Tävlingen avslutas: Söndagen den 25 mars
*Jag tävlar hos Coquina om presentkort hos Familyroom.se. Tävla HÄR du också!
Vinnare - Myran & Lo
Vinnare:
Malin´s Diner - Önskar sig en mössa till en flicka 3-4 år i tyget cupcakes (HÄR hittar ni Malins underbara matblogg)
Jessica - Önskar sig en mössa till sin son på 15 månader i tyget kassettband (HÄR hittar ni Jessicas mysiga blogg)
Stort GRATTIS till er - kika in på er mail och följ instruktionerna!
Redan i helgen kommer en ny tävling upp så håll utkik!
Glassar

Cornetto Cookie - En god glass men som inte bjöd på så mycket spännande överraskningar, hade kanske lite för höga förväntningat på glassen! Tummen åt sidan för mig!

Ben & Jerry´s - Oh my Applepie - Nja det här glassen funkade inte alls för mig. Tråkig och smaklös och jag som hade höga förväntningar på pajskalet i glassen blev besviken här också - hårda, tråkiga pajbitar :( Tummen ned för mig!
Frida & jag



Nytt på chipshyllan
Har ni testat denna nyhet?

Torsk med räkor och dill
Imorgon avslutas min tävling så skynda in HÄR och tävla!!
Den här maträtten tillagades för några dagar sedan och hela familjen åt med god aptit. Vi hade torskbitar i frysen och hittade detta recept på webben och tillagade alltså torsk med räkor och dill med kokt potatis.
400-600 g torskfilé
1/2 purjolök
1 ½-2 dl crème fraiche
½ dl grädde
1-1 ½ dl vitt vin eller matlagningsvin
1 dl dill
Salt och svartpeppar
1 burk räkor
Värm ugnen till 225 grader. Smörj en ugnsfast form med smör. Finstrimla purjolöken och bred ut ett lager (hälften) i botten av formen. Skiva, om det behövs, fiskbitarna och lägg dom ovanpå. Lägg resten av den strimlade purjolöken överst. Värm crème fraiche och grädden tillsammans med det vita vinet. Finhacka dillen och vänd ner den i såsen. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll av räkorna och tillsätt till såsen. Häll såsen över fisken i formen. Baka fisken i ugn i ca 15-20 minuter.
Inspiration: Monika Ahlberg - mathem.se
Vinprovning
Igår var som sagt jag och maken på vinprovning. Där fick vi testa Italienska viner - ett vitt vin, tre röda viner och ett efterrättsvin. Dessa fick vi testa och så här tyckte vi om dem!
Vitt vin - Soave Classico 2010 (ej bild, beställningssortiment, 79 kr). Ett gott, torrt vin som passar till skaldjur, vit fisk och kyckling. Vi fick lära oss att vinet hade en balanserad syra, lång eftersmak och smaker och lukter av blommig ton, mineral, äpple, citrus och päron.
Rött vin - Piaso Rosso (ej bild, beställningssortiment, 65 kr). Ett lätt, ljust rött vin. Ett vin med syra och en del strävhet. Passar till salt mat och ostar.
Rött vin - Campolieti Ripasso (bild, 95 kr). Ett vin med mörk färg. Torrt, medelfylligt vin med lång eftersmak. Passar till kryddsmör, soltorkad tomat, grillat nötkött.
Rött vin - Luigi Righetti Amarone classico della Valpolicella (bild, 179 kr). Ett vin med väldigt mörk färg. Lukt och smak av körsbär. Ett eldigt vin som passar till ostar, vilt och nötkött.
Efterrättsvin - Recioto della Valpolicella (ej bild, beställningssortiment, 159 kr). Ett sött efterrättsvin med rund smak. Ingen strävhet. Passar till t ex vit choklad och färska bär.


Det vita vinet var väldigt gott och jag absolut tänka mig att beställa. Det var ett riktigt mingel-vin då det var lättdrucket med god smak. Till mat kan jag dock tänka mig ett lite tyngre vitt vin. Campolieti Ripasso var ett gott vin och som tur var vann jag detta vin (plus tre andra viner) på jobbets vinlotteri i fredags så det kan vi dricka till en god bit mat inom kort. Amarone-vinet var gott och jag som inte brukar gilla efterrättsviner gillade detta vin.
Amarone-vinprovning
Ikväll är jag och maken på Amarone-vinprovning :)
Mello-mat







Ballerinas nya kakor
Ikväll är det Melodifestivalfinalen - vem hoppas ni ska vinna?
Vi ska äta massa godsaker ikväll - vad det blir får ni se senare!


Fredags-tilltugg
Så var det fredag igen och snart är det helg - underbart! Vill tipsa om ett supersmarrigt tilltugg - nämligen stark salami lindad runt en jordgubbe! Det starka möter det söta och det är vansinnigt gott! Ett fredagstips från mig till er! Trevlig helg!
HÄR hittar ni min nya tävling!
Tävling - vårmössor

Tävlingsregler:
2 vinster - valfri vårmössa till två av mina läsare
1 lott - Kika in hos Myran & Lo och välj ut vilket tyg du skulle vilja ha om just du vann en mössa. Skriv ner hur tyget ser ut, storlek (ålder) på barnet och vem som skulle få mössan om du vann i en kommentar till detta inlägg.
2 lotter - Gilla Myran & Lo på Facebook
3 lotter - Länka tävlingsbild och text på din blogg/facebooksida. Glöm inte att ange länk till ditt inlägg.
Tävlingen avslutas: Torsdag den 15 mars

*Jag tävlar hos Coquina om en vårmössa från Myran & Lo. Tävla HÄR du också!
Skinkschnitzel


Skinkschnitzel
4 port.
ca 600g skivad skinkinnanlår
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik. Vänd skinkskivorna i mjölblandningen på båda sidorna. Stek köttet i smör, några minuter på varje sida. Servera med en god sallad och bearnaissås.
Vinnarna White Guide 2012
Årets bästa restaurang - Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Årets matupplevelse - Ekstedt, Stockholm
Årets stjärnskott - Restaurang Jonas, Stockholm
Årets serviceupplevelse - Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
Årets miljö- och stämningsupplevelse - Puta Madre, Göteborg
Årets värt en resa - Skebo Herrgård, Skebobruk
Årets hjärtekrog - Belle Epoque, Malmö
Årets vinupplevelse - Grand Hotel i Lund, Lund
Årets ölupplevelse - Pubologi, Stockholm
Årets kaffeupplevelse - Lux, Stockholm
Årets fyrfota gastronomi - 50 kvadrat, Visby
Årets naturnära gastronomi - Fäviken magasinet, Åre
Skoj att se vilka vinnarna blev i år! Ekstedt är verkligen en restaurang jag vill prova där alla rätter tillagas över öppen eld, alla som har testat deras "kvällens fyrarätters" har varit jättenöjda och nu när de vann årets matupplevelse hamnar restaurangen högt upp på listan över restauranger jag bara måste besöka!

Veckomeny
Måndag - Pasta med pesto och räkor

Tisdag - Chicken Nuggets med currysås

Onsdag - Tacopaj

Torsdag - Rödspätta med dillsås och kokt potatis

Fredag - Köttfärsbiffar med soltorkad tomat - LCHF

Lördag - Fyllda kycklingfiléer med klyftpotatis

Söndag - Lax med lime och kokosmjölk

Helgens efterrätt - Vit chokladkladdkaka

Nutellacupcakes


Nutellacupcakes 12 st
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2/3 dl naturell yoghurt
1/2 dl hasselnötter
nutella
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa det rumstempererade smöret mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda samman alla torra ingredienser och vispa dem klumpfria med hjälp av en ballongvisp. Häll i de torra ingredienserna tillsammans med yoghurten i äggblandningen. Blanda väl. Hacka hasselnötterna och ha i dem sist. Ställ ut formar i en muffinsplåt och fördela smeten jämnt mellan formarna. Klicka i cirka en dessertsked med nutella i varje muffin. Blanda nutellan och muffinsmeten med hjälp av en tandpetare/sked. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Frosting:
60g mjukt smör
200g cream cheese
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200g vit choklad
Vispa smör och cream cheese mjukt, rör i ca två dl av florsockret och allt vaniljsocker. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna innan du sakta rör i den. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om den käns för lös. Spritsa på dina cupcakes.
Inspiration: Linneas Skafferi
Årets glassnyheter från GB

Två nyheter i Magnum-familjen har vi att se fram emot!
Magnum Infinity Choklad & Kola - mjölkchokladglass med kolasås täcks av mörk och intensiv choklad med krossade kakaobönor.

Magnum Infinity Choklad - chokladglass med kakaosås täcks av mörk och intensiv choklad med krossade kakaobönor.

Cornetto Enigma Cookie - Glass med kaksmak som låter chokladsås och kakbitar blandas till en alldeles speciell smakkombination. Den goda våfflan toppas med choklad och chokladtäckta kakbitar.

Calippo Shots Jordgubb & Citron - Svalkande iskulor med en frisk smak av jordgubb och citron. En favorit som efterfrågats av fler än 60 000 på Facebook. Hette tidigare Solero Shots.

Haribo Push Up Vanilj & Jordgubb - Vaniljglass med jordgubbssås och klassiska vingummibjörnar med fruktsmak i pinnen.

Här är några av årets nyheter! Jag är mest nyfiken på Magnum Infinity choklad & kola och Cornetto Enigma Cookie! Lite tråkigt att båda Magnum-glassarna är så lika varandra i både smak och utseende. Haribo-glassen blir nog barnens favorit!
Vilken av glass-nyheterna vill du helst prova?
Bilder från gb.se
Oxrullader med soltorkad tomat och vitöksfärskost

16 st innanlår från nöt
16 skivor bacon
8 st soltorkade tomater
1 valfri förpackning vitlöksfärskost
1 st gul lök, hackad
2 msk smör
2 dl grädde
2 dl öl
2 dl kalvfond
Lägg ut alla köttskivor på arbetsbänken. Salta och peppra. Dela dem soltorkade tomaterna på längden. Lägg en matsked av vitlöksosten och en halva soltorkad tomat på varje skiva. Rulla ihop och rulla sedan bacon runt om och vik in den sista biten så baconet håller ihop rullen. Stek alla i en gjutjärnspanna så dem blir gyllenbruna runt om. Svetta sedan lök med smör. Slå på kalvfond, öl och grädde. Låt koka på svagvärme i 60 minuter. Servera oxrulladerna med pressad potatis.
Inspiration: Mitt kök/TV4