Gott Nytt År!

Kikar in här för att önska er en fantastisk nyårsafton med förhoppning om ett underbart 2012!

Gott Nytt År från mig till er!


Champagne

Jag vill tipsa om våran favorit-champagne, nämligen Pol Roger! Två flaskor av denna goda dryck är inhandlad till morgondagens nyårsfirande. En av flaskorna till förrätten och en av flaskorna till tolvslaget :)
Vill ni köpa en god champagne så satsa på denna, ett tips från mig!


Tips på nyårsmiddag

Här kommer lite tips på vad man kan servera på nyårsafton, själva är vi bortbjudna på nyårsafton och får njuta av god mat hemma hos goda vänner! Vad ska ni göra på nyårsafton? Har ni kommit på någon meny till 2011 års sista dag?

Förrätter:

Räkcoctail med mango, recept hittar du HÄR!


Hummersoppa, recept hittar du HÄR!


Gratinerad hummer, recept hittar du HÄR!


Varmrätter:

Serranolindad fläskfilé, serverad med t ex potatisgratäng och rödvinsås, recept hittar du HÄR!


Frikadeller i tomatsås, recept hittar du HÄR!


Fisk med skaldjurssås och potatispuré, recept hittar du HÄR!


Efterrätter:

Nutella semifreddo, recept hittar du HÄR!


Tobleronemousse med hallonsås, recept hittar du HÄR!


Chokladfondant, recept hittar du HÄR!

Lax- och löjromstårta

En nyhet på årets julbord var den lax- och löjromstårta jag gjorde. Riktigt god som även kommer passar bra till påsk och midsommar!



100 g kavring
50 g smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1/2 dl hackad gräslök
500 g kesella kvarg
2 dl lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm stött svart- och rosépeppar
100 g löjrom eller stenbitsrom

Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ i kyl. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, vitlök och peppar. Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim. Bred över rommen och garnera med gräslök vid servering.

Inspiration: Arla.se

Rester kvar av julskinkan?

Har ni precis som vi rester kvar av julskinkan? Igår slog vi till och gjorde hemmagjord pizza, självklart med massa julskinka skuren i strimlor. För att slippa stå vid spisen längre än nödvändigt köpte vi färdig pizzadeg från Sara Lee, vilket är en perfekt produkt med färdig tomatsås - det enda du behöver köpa till är de ingredienser du önskar på din pizza och efter 15-20 minuter i ugnen är pizzan klar. Serverad med en god kålsallad blir det en perfekt mellandagsmiddag! Detta hade vi på våran pizza:

- Rester av julskinka, skuren i strimlor
- Tomat
- Salami, också rester från julbordet
- Champinjoner
- Ananas
- Oregano
- Riven ost




Förrätt till nyårsafton

Jag har redan tipsat om en hummer-förrätt till nyårsafton som du kan läsa om HÄR men här kommer ett till förslag till nyårsafton som ju faktiskt närmar sig med stormsteg. Denna förrätt, räkcoctail med champagnelök, blev vi bjudna på hos mina svärföräldrar igår och är en god förrätt som passar perfekt till nyårsafton.





Räkcoctail med champagnelök

6 pers.

ca 300 g skalade räkor
1 stor rödlök

1,5 dl torrt, mousserande vin
200 g philadelphiaost
2 stora, mogna avocador
1/2 vitlöksklyfta
2 tsk färskpressad limejuice
1 burk svart kaviar alternativt löjrom
Salt
Vitpeppar
 
Skala och finhacka löken. Lägg den i en stekpanna och häll på det mousserande vinet. Sjud tills vätskan ångat bort. Ta bort löken från värmen, låt svalna och rör i färskosten. Lägg blandningen i en skål, täck med plastfolie och ställ i kylen. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mosa grovt i en skål tillsammans med pressad vitlök och hälften av limejuicen. Smaka av med salt och peppar. Blanda räkorna med resten av limejuicen. Fördela avokadoröran i portionsglas. Lägg på färskosten med lök i. Avsluta med ett lager räkor. Ställ i kylen. Kan förberedas hit. Vid servering toppar varje glas med kaviar/löjrom.

Inspiration: Tidningen Buffé


Lunchtips

Då och då äter jag lunch på Grodan, Grev Turegatan mitt i centrala Stockholm. Förutom att prisklassen är lite högre än normala lunchrestauranger finns det inget att klaga på. God mat, fin lokal och bra uteservering. Åt lunch med mina vänner där i förra veckan och vi åt fish and chips och fisksoppa - gott! Ett litet lunchtips från mig!

 


Prusciutto di Parma

Häromdagen fick jag hem underbart god prusciutto från Montorsi tillsammans med grissini-breadstick. Denna prusciutto fick vara ett inslag på julbordet och var uppskattad av alla. En god skinka som smälter i munnen. Nu åt vi prusciutton som den var men ett tips är annars att äta din prusciutto som en förrätt/tilltugg med galiamelon/cantalupemelon, passar jättebra ihop med det söta och det salta.




Juldagen

Hoppas att ni har haft en lika underbar julafton som jag :) Jag har en riktig härlig juldags-slappande i soffan just nu - maken är på mellandagsrea i någon elektronikaffär, sonen sover efter lunchen och jag har krypit ner under en filt med julmust, rocky roads och filmen Ensam hemma!
Visar lite bilder från våran julafton med underbar mat - vi började dagen med underbar frukost, åt klassiskt julbord efter Kalle Anka och senare på kvällen åt vi hummer med limeaioli och pepparkakscheesecake till kaffet. Vi har rester för flera dagar framöver så inga problem att komma på vad vi ska laga till middag här inte :)


Godsaker


Korvar, prusciutto och salami i massor!


Min egen lax- och löjromstårta, recept kommer inom kort!


Whiskysenap, se recept nedan!


Ägghalvor med fyllning - räkröra och kräftstjärts- och romröra


Sill med sweet chili och basilika, se recept nedan


Senapssill, se recept nedan


Rökt lax och regnbåge


Gravad lax och rödbetssallad


Revbensspjäll


Janssons frestelse


Pepparkakscheesecake, recept hittar du HÄR!


Hummer


Några av julklapparna - en låda för färska örter...


...en ny äggklocka då vår gamla är på väg att gå sönder och en egg-
perfekt eggtimer!


Whiskysenap

Whiskysenap, 1 burk:
0,5 dl Colemans senapspulver
0,5 dl vetemjöl
1,25 dl kokande vatten
1 krm salt
2 msk brunt farinsocker
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 msk whisky
1 msk vispgrädde

Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Häll på kokande vatten, vispa till en smet. Smaksätt med salt, farinsocker, strösocker, vitvinsvinäger och whisky. Rör ner den ovispade grädden i senapsblandningen och rör allt slätt. Smaka av och tillsätt mer grädde eller socker om du tycker att den är för stark. Häll upp i burk och förvara i kylskåp.


Senapssill

2 pkt 5–minuterssill (à 420 g)
1 dl crème fraîche
flingsalt och svartpeppar från kvarn
2 dl senapssås (se recept nedan)

Senapssås
1 dl senap, svensk, finkornig
2 msk rödvinsvinäger
3 msk strösocker
0.5 tsk flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 dl solrosolja
2 msk espressokaffe, kallt
dill, färsk

1. Senapssås
Vispa samman senap, rödvinsvinäger, strösocker, flingsalt och svartpeppar. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaksätt med kall espresso. Häll av sillen och låt all vätska droppa bort. Skiva sillen i bitar och blanda den med senapssåsen och crème fraîche. Smaksätt med kryddor och fyll en sillburk eller sillkrus och låt med fördel sillen stå 1–2 dagar. Vänd ner färsk skuren dill precis innan servering.

Inspiration: Leila Lindholm

Sill med vitlök, sweet chili och basilika

2 pkt 5–minuterssill (à 420 g)
2 msk sweet chilisås
1 kruka basilika
0.5 st vitlöksklyfta
4 dl grekisk yoghurt
1 st citron, rivet skal
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Häll av sillen och låt all värska droppa bort. Blanda sweet chilisås, hackad basilika, riven vitlök, yoghurt, rivet citronskal, olivolja och krydda med flingsalt och svartpeppar.
Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen, fyll en sillburk eller sillkrus och låt med fördel sillen stå 1–2 dagar.

Inspiration: Leila Lindholm


God Jul

Kikar in här och vill önska ER mina kära bloggläsare en UNDERBAR jul! Jag hoppas att ni får njuta av en massa god mat, trevligt sällskap och att tomten hittar till er!


Uppesittarkväll med nygriljerad julskinka och nybakat bröd

Vilken underbar kväll - uppesittarkväll där vi smaskar i oss en underbar julskinka som vi äter med hemmagjord whiskysenap och hembakat bröd - mums! Imorgon är det JULAFTON :)













Griljering av julskinka

1 äggula
3 msk skånsk senap
Ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop äggula med senap. Skär av svålen på julskinkan och pensla över senapsblandningen. Häll över ströbröd. Ställ skinkan i en ugnsfast form och tillaga i ugn i ca 10-15 minuter. Ställ julskinkan att svalna direkt.


Kardemummabröd

2 brödkakor

75g rumstempererat smör
3,5 dl vatten
30g jäst
1 tsk grovmalen kardemumma
3 msk strösocker
ca 8 dl vetemjöl
2 tsk salt

Smält smöret, tillsätt vattnet och låt det få en temperatur på ca 35 grader. Smula jästen i en degbunke och häll över smörvattnet. Tillsätt kardemumma, socker och mjöl. Arbeta degen ca 10 minuter. Tillsätt salt och låt arbeta i 5 minuter till. Låt degen jäsa i minst 40 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut dem till två runda brödkakor, ca 2 cm tjocka. Lägg dem på bakplåtsklädd plåt och nagga dem väl. Låt bröden jäsa i ca 45 minuter. Grädda i mitten i av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.


Lax med vitvinsås

Dan för dopparedan har vi redan kommit fram till! Vad är era planer inför julen? Ska ni vara hemma eller åker ni bort? Vi ska vara hemma och fira jul i huset med min och makens familjer - kommer bli jättemysigt. Igår storhandlade vi mat till julbordet, de sista julklapparna inhandlades och slogs in och maken gjorde två sillsorter (recept kommer). Idag väntar storstädning, griljering av julskinka, förberedande av efterrätt, provsmakning av julskinkan samt uppesittarkväll!

Häromdagen tillagades en lax-rätt med improvisation. Därför får du inga exakta mått utan gör som vi, på känn!

 



4 port.

4 laxfilébitar
Färsk dill
Vitlök
Smör
Salt och peppar

Grädde
Creme fraiche
Vitt vin
Vitlök
Citronpeppar
Salt
Sweet chili
Hummerfond

Börja med såsen som du tillagar i en kastrull. Rör ner ca 2 dl grädde och 2 dl creme fraiche. Låt koka upp med lite vitt vin. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och smaka av med citronpeppar, salt, sweet chili och hummerfond. Låt sjuda medan du tillagar laxen. Salt och peppra laxen. Tillsätt mycket smör i en stekpanna så du kan ösa laxen. Lägg i hela vitlöksklyftor och dill och stek laxen. Ös smör över laxen under tillagningen. Efter några minuter är laxen klar, se till att den inte blir helt genomstekt utan låt fisken vara "al dente". Servera laxen med vitvinsåsen och kokt ris eller pressad potatis.


Spaghetti Bolognese

Här kommer ett recept från Markus Aujalay, nämligen Spaghetti Bolognese. Receptet kommer från kokboken Sveriges Mästerkock och en rätt vi tänkt tillaga länge men som nu äntligen blivit tillagad. Gott var det också även om det är skillnad på våran favorit-köttfärssås som är mer gräddig. Detta är mer restaurang-bolognese.





4 port.

400g köttfärs
olivolja till stekning
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten bit morot, finhackad
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
400g hela tomater, hackade
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
strösocker
svartpeppar

Stek köttfärsen på hög värme i olivolja i en gryta till färsen är genomstekt. Tillsätt lök, vitlök och morot. Stek ytterligare en minut. Bland i tomatpuré, vitt vin och tomater. Låt koka upp och lägg i buljongtärning, vatten och örter och låt puttra i ca 45 minuter - en timme under lock. Rör regelbundet och tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av med salt, socker och peppar. Servera med nykokt spaghetti.

Inspiration: Markus Aujalay

Ny kokbok



Häromdagen fick jag hem kokboken Fira! Midsommar, jul och påsk från Arla Köket. En härlig kokbok med massor av inspirerande recept och fina bilder. Har redan ett recept som ska testas till julbordet men även dessa låter underbart goda:

- Grillad fisk med kräfttsatsiki
- Rabarbertårta
- Oxfilé i gremolatasmör
- Ostgratinerad hummer

Kasslergratäng

Nu har det varit väldigt mycket inlägg med julbak så här bryter vi av med en vardagsrätt som är god, enkel och snabblagad - perfekt så här i juletider när man har mycket att stå i!





4 port.

ca 600g kassler
2 tomater
1/2 kruka färsk basilika
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
2 tsk sambal oelek
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kasslern i skivor som du lägger i en ugnsfast form. Skär tomter i skivor som du lägger ovanpå kasslern. Strimla basilika som du strör i den ugnsfasta formen. Rör ihop grädde, creme fraiche, senap, sambal oelek, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över kasslern. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med ris.

Rocky Road

Nedräkning till julafton - tre dagar kvar! Rocky Road är numera en klassiker på julbordet och självklart har vi bakat Rocky Roads även i år :) Dock utan marshmallows då jag inte är så förtjust i det, räcker dessutom alldeles utmärkt med choklad, dumle och nötter. Smarrigt!



300
g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 påse dumlekola
1,5 dl salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen över vattenbad. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Fyll smeten i en bakplåtsklädd plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.

Inspiration: Leila Lindholm


Pepparkakstryffel

Helgens julbak nr 4 - Papperkakstryffel. Riktigt god tryffel med smak av pepparkakor och choklad, en perfekt kombination. Extra söta blev dessa tryfflar med små blommor som garnering, i originalreceptet stod det flingsalt.



150g pepparkakor
100g Philadelphiaost
ca 150g mörk kvalitetschoklad, 70%
Valfri garnering

Mixa pepparkakorna i en mixer, till det bara är smulor. Häll smulorna i en skål och rör ner Philadelphiaosten.
Forma till lagom stora kulor. Smält chokladen över ett vattenbad och doppa pepparkakskulorna i den smälta chokladen. Strö valfri garnering på pepparkakstryffeln  och ställ dem kallt till det är dags att servera.

Inspiration: Jennys matblogg


Glöggtryfflar

Julbak nr 3 från helgen - glöggtryfflar. Gott, gott, gott och riktigt enkla att göra!



ca 20 st

200g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25g smör
1 tsk honung
2 msk glögg
Kakao till garnering

Klä en form, ca 12*18 cm med plastfolie. Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädde med smör och honung. Ta kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Mixa ihop till en slät tryffelsmet med stavmixer. Häll därefter i glöggen och mixa. Häll tryffelsmeten i formen och låt stelna i kylskåp i minst 3-4 timmar. Lossa tryffeln ur formen och skär i mindre bitar. Ett tips är att skölja kniven med varmt vatten och torka av mellan varje knivtag för att slippa att chokladen kladdar fast på kniven. Låt stelna i kylen ca 10 minuter. Doppa tryfflarna i kakao och förvara tryffeln svalt fram till servering.

Inspiration: Aftonbladet, Härligt Hemma

Kanelhästar

Julbak nr 2 från denna helg då jag och mina två syskon bakade tillsammans - Kanelhästar! I originalreceptet ska det vara kanelhjärtan men jag tyckte det var roligare att baka dalahästar för att hylla mitt och mina syskons ursprung :)



ca 50 kakor

5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 krm salt
200g kylskåpskallt smör
2 äggulor
Strösocker och kanel till garnering

Mät upp alla ingredienser till mördegen och arbeta för hand eller i matberedare. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter. Om degen blir för hård efteråt kan du bearbeta den på bakbordet till den blir smidig igen. Kavla degen ca 2 mm tjock på mjölat bakbord. Ta ut hästar (eller vilken form du vill) med pepparkaksmått och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna i 200 grader i ca 7-8 minuter. Blanda socker med lite kanel och strö över kakorna så fort de kommit ut ur ugnen.

Inspiration: Aftonbladet, Härligt Hemma

Nougattryffel

Julbak nr 1 helgen - nougattryffel! Jag samt min syster och bror har haft en mysig helg med massa julbak :)Nougattryffeln är jättesmarriga godbitar som räcker att att ha i små bitar då de är riktigt mastiga. Choklad i flera lager som gör att de blir fina att titta på och som sagt, goda att äta!



Tryffel:
100g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Garnering:
75g mörk choklad
25g vit choklad

Fyllning:
50g nougat

Bryt chokladen till tryffeln i mindre bitar. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Låt chokladen smälta i den varma grädden. Ställ tryffeln kallt så den stelnar.
Smält 50g av garneringschokladen (den mörka) över ett vattenbad. Bred chokladen i en rektangel ca 10*20 på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Bred sedan hälften  av tryffeln över chokladplattan.
Hyvla över nougaten och fördela resten av tryffeln över.
Smält resterande mörk choklad samt den vita chokladen (var för sig) över ett vattenbad. Bred den mörka chokladen ovanför tryffeln och ringla den vita chokladen över. Låt stå kallt i ca en timme. Skär i mindre bitar och servera direkt eller låt stå kallt till servering.

Inspiration: ICA Maxi

Fjärde Advent

Vill önska er en trevlig fjärde advent och visa er bilder på några av godsakerna som bakats i helgen, återkommer med recept under morgondagen! Granen har också blivit klädd i helgen och så har det snöat så nu börjat julstämningen smyga sig på - härligt!




Vinnare - Godsaker

Tack till er som ville vara med och tävla om godsaker och tack till Apotektsproduksjon som ville vara med och sponsra denna tävling!

Vinnare av tre förpackningar godis från Apoteksproduksjon är:


Lorissa Lovebomb (Du hittar Lorissas fina blogg HÄR)

Katja (Du hittar Katjas mysiga familjeblogg HÄR)

Pia


Stort GRATTIS till er, skynda er att kika in på er mail så ni hinner få era godsaker till jul!

I helgen har det julbakats en hel del så håll utkik, snart kommer recept och bildbevis!


Café Creme

Ett tips på lunchställe i centrala Stockholm är Café Creme på Nybrogatan. Ett alltid lika fullsatt café där du kan sitta och titta på alla människor som stressar förbi utanför. Sist jag och maken hade en lunchdejt åt jag en god pasta med räkor och maken åt en hälsotallrik. Tummen upp från oss båda!


Fredag

Kikar in en snabbis för att önska er en Trevlig fredag och visar bilder på en liten tårta som inhandlades häromdagen!

Skynda er in och tävla i min godis-tävling som avslutas redan imorgon, du hittar den HÄR!




Kokbok*2

Igår fick jag en kokbok på posten och en fick jag hämta ut på vår lokala ICA-butik - en julgåva från vår lilla affär!

Kokboken som kom på posten är från Milda som går att beställa gratis på Milda.se. Den är fylld med massa julrecept som guidar dig steg-för-steg hur du ska göra för att lyckas med din matlagning/bakning. Erbjudandet att beställa hem ett gratis exempel av boken gäller så länge lagret räcker eller senast till 31/12. Erbjudandet gäller en gång och endast inom Sverige. Har du en smartphone kan du också ladda ner kokboken som en talande receptapp.







Den andra kokboken är en kokbok från Leif Mannerström med flera smarriga recept på både julmat och julgodis.






Vinnare Ninasmat.se

Stort tack till alla som ville tävla i min tävling och stort tack till ninasmat.se som sponsrade denna tävling!

Vinnare:

1:a pris - Presentkort 250 kr - Gunsan (Du hittar Gunsans fina blogg HÄR)

2:a pris - Presentkort 100 kr - Cissi (Du hittar Cissis mysiga blogg HÄR)

3:e pris - Presentkort 50 kr - Jennysen (Du hittar Jennys trevliga blogg HÄR)


GRATTIS till er! Ett mail väntar på er!

Ni andra har självklart fortfarande 10% rabatt på ninasmat.se som gäller fram till julafton, ange kod Coquina vid köp.

Ni missar väl inte min andra tävling där du kan vinna godis? Den hittar du HÄR!

Lucia och godistävling

Hoppas att ni alla haft en fin Lucia! Själv har vi varit på sonens förskola för luciafirande där sonen fick vara utklädd till en jättesöt tomte med efterföljande fikastund där saffransbullarna jag skrev om igår självklart hade en central roll!

Idag startar vi igång en jultävling där du kan vinna ett kit med tre godispåsar från Apoteksproduksjon som jag skrev om i förra veckan som du kan läsa om HÄR!



Tre personer vinner varsitt kit med godsakerna på bilden och för att godsakerna ska hinna komma fram innan jul kommer tävlingen endast att pågå till lördag.

Tävlingsregler: För en lott i tävlingen ska ni skriva ett julklappsrim som innehåller ordet Apoteksproduksjon i en kommentar till detta inlägg samt varför ni önskar vinna dessa godsaker.

Tävlingen avslutas: Lördagen den 17 december


Saffransbullar

Imorgon är sista dagen att tävla i min tävling där du kan vinna tre presentkort, skynda in HÄR och tävla!

Mums vilka goda och saftiga saffransbullar jag bakade idag om jag får säga det själv :) Dessutom blev de väldigt stora så de nästan inte fick plats i bullformen, härligt! Dessa får följa med på sonens luciafirande på förskolan imorgon bitti!







Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1,5 dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (2 påsar) + en sockerbit att mortla med
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg till pensling
pärlsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran som du innan har mortlat tillsammans med en sockerbit. Rör ut jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den
smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar och låt jäsa i minst 30 minuter under bakduk, under tiden sätter du på ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna innan servering.

Inspiration: Matplatsen


Lax med saffranspasta

Så här i juletider kan man aldrig få för mycket saffran så häromdagen tillagades en väldigt god middagsrätt med ugnsbakad lax och saffranspasta! Hela familjen mumsade i sig rätten och gav den tummen upp så den kommer vi absolut att tillaga igen.





500-600g laxfilé
4 msk matlagningsvin
1 kuvert saffran
2,5 dl vispgrädde
½ fiskbuljongtärning
Tagliatelle

Värm ugnen till 250 grader. Koka upp en stor kastrull med vatten till pastan. Placera laxfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra, och stek i ugnen i ca 10 min. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Saffranssås: Blanda saffran med vin och fiskbuljong i en liten kastrull. Koka upp och låt koka tills det reducerats till hälften. Tillsätt grädden och låt sjuda en stund. Rör ihop såsen med den nykokta pastan och smaka av med salt och peppar. Servera pastan med lax direkt.

Inspiration: Mathem.se

Tredje Advent

Hoppas att ni alla haft en trevlig dag på Tredje Advent! Själv har jag bland annat varit på julmarknad med familjen och varit på adventsfika hos vänner, mycket trevligt! Dock hade vi ingen lust alls att laga mat nu på kvällen så det fick bli pizza till middag :)


Smörgåstårta

Den här mumsiga smörgåstårtan bjöds jag och familjen på idag hos svärföräldrarna - mums!

Tre dagar kvar att tävla om presentkort på Ninasmat.se, du hittar tävlingen HÄR!




Förrätt till Nyårsafton

Vi har börjat fundera på vad vi ska äta på Nyårsafton och en sida där du kan få mycket inspiration är Arlas sida med flera ihopsatta trerätters-nyårsmenyer. Igår testlagades en förrätt ur en av menyerna komponerad av Årets kock 2010 Gustaf Trädgårdh, Gratinerad hummer med citron och vitlök som du hittar HÄR!

Hummerrätten var väldigt, väldigt god och smakrik och hummern blev alldeles saftig och mör. En rätt vi absolut kan tänka oss till Nyårsafton!





4 port.

2 kokta humrar

100 g Svenskt Smör från Arla, rumstempererat
4 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
rivet skal och saft av 1 citron
2 msk ströbröd, gärna japanskt panko (jag använde vanligt ströbröd)
2 krm salt
1 krm peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Dela humrarna, ta ur köttet. Knäck klorna och ta ur köttet. Skär köttet i bitar och lägg tillbaka i skalen. Mixa smöret med övriga ingredienser. Täck humrarna med örtsmöret och gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min. Servera gärna med varma baguette eller nygräddat bröd.

Inspiration: Arla.se

Oh Mamma Mia

Ni som ännu inte tävlat i min tävling där du kan vinna presentkort hittar tävlingen R!

I Hammarby Sjöstad i Stockholm finns restaurangen/pizzerian Oh Mamma Mia som vi har besökt några gånger. En liten kvartersrestaurang som serverar allt från kött och potatisgratäng till pasta och pizza till bra priser. Pluspoäng för ett restaurangen är så barnvänlig! Sist var vi där en söndag eftermiddag ett stort sällskap och jag åt en pasta med kycklingfilé och soltorkade tomater i en gräddsås och maken åt en biff med pepparsås, allt var jättegott.

HÄR hittar du Oh Mamma Mias hemsida!




Fläskytterfilégryta

Idag har jag varit och strosat i affärer och nu börjar jag snart bli klar med alla julklappsinköp, har några enstaka kvar men förhoppningsvis blir jag klar med dem inom kort så man slipper stressa innan jul. Har ni börjat inhandla julklappar ännu?

En god, enkel och lättlagad middag gjordes igår med fläskytterfilé som är ett kött som faller hela familjen i smaken då det är ett sådant enkelt och gott kött som alltid blir saftigt.





4 port.

Ris
1  fläskytterfilé
4-5 dl matlagningsgrädde
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök 
1 röd paprika,
Salt, peppar
1 1/2 msk mjöl
1 msk soja
1 tsk paprikapulver

Börja med att putsa filén och skär den i strimlor/bitar. Lägg i en traktörpanna med lite matfett och stek den fin runt om. Lägg även i hackad gul lök och vitlök. Låt allt steka tills vätskan är borta från champinjonerna samt att
köttet börjar få färg. Salta och peppra. Lägg i mjölen och rör om ordentligt. Häll i all grädde och rör om igen. Tillsätt soja och paprikapulver och smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Skär paprikan i strimlor och purjolöken i lite större ringar och lägg i pannan. De ska endast puttra med de sista minutrarna för att bli lite mjuka. Servera med ris och en god sallad.


Fisksoppa

Nu har vi äntligen fått lite snö på marken! Ett tunt täcke av vit snö som gör att det blir lite ljusare ute så snön är väldigt välkommen för min del. Då det var lite krispigt ute igår tillagades en fisksoppa till middag, gillar verkligen grytor och soppor under höst/vintertid! I originalreceptet kan man även ha lax i soppan men jag hade tagit fram torsk ur frysen så då fick det helt enkelt bli en torsksoppa med räkor. Den var väldigt god och smakrik och att det är saffran i soppan gör inte saken sämre - mums!




 
4 port.

Lagom mängd torskfilé - jag hade 4 bitar torsk i soppan 
150-170g  skalade räkor
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
3 msk Hummerfond 
2 dl  vatten 
2,5 dl  matlagningsvin, vitt 
2,5 dl  matlagningsgrädde 
1 dl  crème fraiche 
1 paket  saffran 
1 tsk  salt 
0,5 krm  svartpeppar 
1 tsk  timjan 
1 tsk  basilika  
 
Skär fisken i 3 cm kuber. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs löken i lite olja i en stor kastrull/gryta. Tillsätt salt, peppar, basilika, timjan, saffran, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna när du tagit bort kastrullen från plattan. Servera soppan varm tillsamman med en god smörgås och eventuellt en klick aioli.

Inspiration: Tasteline


Repotage

Se vem som är med i tidningen idag :) I en av de lokala Mitt i - tidningarna finns ett repotage med lilla mig och min matblogg! Passar på att säga hej till alla mina nya läsare och hoppas att ni ska gilla min matblogg!



Glöm inte bort min tävling i samarbete med ninasmat.se som du hittar HÄR!

Glöm heller inte att rösta på mig i tävlingen Sveriges godaste julskinksmacka, mitt bidrag nr 5 Annandagsmackan kan  ni rösta på HÄR!

Godsaker

Idag fick jag äran att testa tre olika sorters godsaker från det norska företaget Apotekproduksjon AS. De lanserar tre påsar med godsaker som kommer säljas på de flesta norska och svenska Apotek.
Påsarna innehåller:

Rostade mandlar - Mandlar rostade i karamelliserat socker.
Choklad-mandlar - Sprödrostade mandlar överdragna med belgisk choklad.
Choklad-tryffel - Belgisk chokladtryffel överströdd med kakao.





Betyg: Choklad-mandlarna och Choklad-tryffeln får tummen upp för mig, väldigt gott. Choklad-mandlarna skulle jag kunna äta upp hela påsen på en gång medan choklad-tryffeln är ganska mäktig och det räcker med en bit vilket är toppen då påsen räcker så mycket längre! Påsen med rostade mandlar får dessvärre tummen ned av mig, ingen favorit för min del. Maken däremot ger tummen upp till alla tre produkterna, han tyckte alla var goda fast på olika sätt. Påsarnas förpackning är fina och lagom stora. Enda minuset är att dessa påsar är svåra att öppna på ett fint sätt och påsen förstörs lätt när man öppnar den första gången, äter man då inte upp allt på en gång är det svårt att stänga igen påsen och på så sätt hålla godiset färskt. 
Choklad-mandlarna och Choklad-tryffeln är en produkt jag definitivt kommer köpa igen och gärna ge bort i present nu i juletider!


Andra Advent & Lax i hummersås

Så var det redan dags att tända andra ljuset i adventsljusstaken! Har haft en mysig dag med julklappsshopping, julklappsinslagning och ett syskon-kalas! Hoppas att ni kära läsare haft en bra helg också!

Julkaffet jag fick hem tidigare i veckan har nu testats och alla som har provsmakat ger tummen upp till årets julkaffe från Zoégas!



Dagens middagstips blir en laxrätt i hummersås med pressad potatis som vi åt häromdagen, väldigt gott och snabblagat - precis som jag vill ha det! Extra plus föratt rätten innehåller så mycket sås!



4 port.

3 msk Hummerfond 
1 dl  vatten 
1 dl  crème fraiche 
2,5 dl  mellangrädde 
2 tsk  fransk senap 
Citronpeppar

Sätt ugnen på 200ºC. Lägg laxen i ugnsfast form och strö på citronpeppar. Koka ihop vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull. Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis och sallad.

Inspiration: Tasteline

Julbord

Precis som ni gissade var vi på årets första julbord idag :) Trots att regnet vräkte ned utanför var det julstämning inomhus med underbar mat, julpyntat och trevligt sällskap! Det är andra året i rad som vi äter julbord på Ulriksdals Wärdshus och vill ni äta ett bra julbord kan jag verkligen rekommendera er att boka bord på Ulriksdals Wärdshus, ni kommer inte att bli besvikna. Åt mig proppmätt på mina favoriter varmrökt lax, gravad lax, kallskuret i massor, julskinka på hårt bröd med grovkornig senap, köttbullar, potatis, skagenröra, efterrätter i massor, ostar och en massa annat gott! Extra plus för att man får med sig en burk av restaurangens egen julsenap hem!

Min nya tävling hittar ni HÄR!
























Risgrynsgröt

HÄR hittar ni min nya tävling så kika gärna in där och tävla, tävla, tävla!

Nu är det december och fortfarande ingen snö, så för att få lite julkänsla blev middagen häromdagen risgrynsgröt som åts med socker, kanel och iskall mjölk. Hade också inhandlat årets första Vörtbröd som ju är så gott och självklart åts den med leverpastej. Julkänsla för mig! Men idag ska jag och familjen iväg och få julkänslor i massor och till på köpet bli proppmätta - kan ni gissa vad vi ska göra? :)




RSS 2.0