Torsk och pressad potatis

Oj vilken god mat jag ätit idag. Färsk stekt torsk med vitlök-och chilifrästa kräftstjärtar med pressad potatis och en underbart god cherrysås. Återkommer med recept på cherrysåsen.


Vardagsmat

Ibland vill man bara göra någonting enkelt och jag som älskar stuvade makaroner gjorde häromdagen just stuvade makaroner och köttbullar - mums!

Jag är nog inte som alla andra för jag äter aldrig ketchup till mina makaroner. Jag brukar istället krydda med aromat eller örtkrydda. Hur äter du dina makaroner?



Så här gör jag stuvade makaroner.

Koka Kungsörnens Gammeldags makaroner i 7 minuter. Häll av vattnet. Rör ihop några msk vetemjöl i lite mjölk, helst standardmjölk, till en slät smet. Häll i smeten i kastrullen med makaronerna, rör om och tillsätt mjölk så det nästan täcker makaronerna. Rör hela tiden medan makaronerna och mjölken kokar upp. Låt sjuda till stuvningen fått rätt konsistens, tänk på att makaronerna tjocknar efter en stund i kastrullen när du tagit bort dem från plattan så bli inte orolig om det är för rinnigt från början. Servera med köttbullar och sallad.

Chokladkakor

Var så himla kak- och chokladsugen här om dagen så jag bestämde mig för att baka lite småkakor. Blev chokladkakor eller chokladsnittar som vissa kallar dem. Mumsigt goda blev de i alla fall.



ca 20 st.

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap med elvisp till blandningen är ljus och porös.
Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen tills det har blivit en smulig deg.
Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken och dela den i två delar, rulla ut varje del till en längd som är lika lång som plåten. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite.
De flyter ut i ugnen, men behöver ändå jämnas till lite med handen. Baka mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt längderna svalna lite innan du skär dem i sneda bitar. Låt kakorna kallna på plåten.


Torsk med dill och kokt potatis

Torsk gör vi inte speciellt ofta här hemma men egentligen förstår jag inte varför för det är ju riktigt gott! Denna torskrätt är med kokt potatis och en god dillsås.



3 port.

Potatis
ca 500 g torskfilé
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2 purjolök
1 kruka dill
1 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
1 krm salt
4 tomater
1 rödlök

Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatis. Smörj en ugnsäker form och lägg ned torskfilén. Krydda med salt och vitpeppar. Strimla purjolök fint. Finhacka dill. Rör samman creme fraiche, dijonsenap och salt. Blanda ned dill och purjolök och fördela allt över fisken. Dela tomater i halvor och skär rödlöken i tunna skivor. Lägg runt fisken. Ställ formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Servera med kokt potatis och morötter.

Kräftstjärtsröra

Bilden nedan är från Västkusten i somras där jag självklart åt en massa skaldjur. Detta är en underbart god baguette med galet mycket kräftstjärtsröra på. Jag brukar ofta göra kräftstjärtsröra hemma till förrätt eller tilltugg då jag tycker det är snäppet (men bara snäppet) godare än skagenröra. Så här brukar jag göra min kräftstjärtsröra på ett ungefär, jag brukar nämligen variera den från gång till gång!



Lagom mycket röra.

2 dl creme fraiche
En förpackning kräftstjärtar
1/2-1 dl majonäs
1 kruka färsk dill
1 msk sweet chili
1 burk röd rom
1/2 citron (saften)
Salt & peppar

Hacka dillen. Rör ihop alla ingredienser. Låt stå kallt en liten stund innan servering. Servera på gott bröd eller crostinis.


Chokladmoussebakelse

Denna underbar chokladmoussebakelse köpte jag för någon vecka sedan på Gateau och jag kan verkligen rekommendera ett besök på någon av deras fik/bagerier om ni befinner er i Stockholmtrakten. Den var MINST lika god som den ser ut!


Pasta med tigerräkor II

Var inte länge sedan jag skrev om ett recept med pasta och tigerräkor (se inlägget här) men denna är lite annorlunda även om huvudingredienserna fortfarande är pasta och tigerräkor. Men då det är så gott kan man aldrig laga mat med de ingredienserna för många gånger!




4 port.

500 g tigerräkor (jag använde Pandalus denna gång, frysta utan skal)
Garofalo Linguini
2 charlottenlökar
2 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja

Tomatsås:
4 stora tomater
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1/2 dl färsk persilja
50 g smör
3 msk olivolja
Salt & Svartpeppar

Börja med att skålla tomaterna. Skär ett kryss på ovan- och undersidan av tomaterna och lägg dem i kokande vatten en liten stund. Ta upp tomaterna och lossa enkelt på skalet till allt skal är borta.
Finhacka charlottenlöken och en vitlöksklyfta. Hetta upp en kastrull med olivolja. Häll i löken och vitlöken och låt dem stekas i olivoljan en liten stund (ej bli brända dock). Häll i tigerräkorna och vinet och låt puttra under lock i några minuter. När tigerräkorna är klara, häll upp allt i en stor skål. Skölj rent kastrullen då den ska användas en gång till. Koka pastan och dra bort en minut av koktiden. Skär tomaterna i mindre bitar. Finhacka chili och vitlök. Hetta upp kastrullen en gång till med olivolja. Lägg i vitlök och chili i kastrullen och lägg sedan i tomaterna. Låt koka en liten stund. Ha sedan i spadet som tigerräkorna ligger i (ej tigerräkorna) och låt koka ytterligare en lite stund. Smaka av med salt och peppar. Häll i tigerräkorna och låt det bli varmt (ej koka). Tillsätt pastan som nu är al dente och låt den bli varm tillsammans med tomatsåsen och tigerräkorna. Finhacka persilja. Lägg upp på ett stort fat och toppa med persilja, servera med gott bröd som du kan doppa i såsen.

Pasta

Måste rekommendera den pastasort som jag just nu tycker är absolut bäst. Garofalo heter märket och du hittar den i välsorterade mataffärer. Jag ser alltid till att ha ett paket av deras underbara linguini hemma! Gjorde senast en god rätt med Garofalo linguini och tigerräkor som ni ska få recept på inom kort, mums!


Köttfärssås

Min senaste köttfärssås blev så god att jag måste lägga upp receptet här!

Trevlig helg på er alla!



3-4 port.

ca 500 g nötfärs
1/2 paket ICA pastasås chili
1/2 gul lök
1 påse Santa Maria Tacokryddmix
ca 1 dl vatten
2 dl Arla Kökets creme fraiche, paprika & chili

Finhacka lök. Bryn löken mjuk i lite olja. Tillsätt nötfärs och bryn till den är klar. Tillsätt tacokrydda och ca 1 dl vatten. Låt småputtra några minuter. Tillsätt creme fraiche och pastasås. Låt koka upp. Servera med spaghetti och en god sallad.


Boka bord

Nu är det dags för Krogveckan 2010 runt om i Sverige. En tillställning som håller på från och med idag och oktober månad ut. Det går ut på att man kan boka bord på webben till över 100 restauranger runt om i Sverige och restaurangerna erbjuder vissa utvalda rätter för 100 kr/styck. Kravet är att man måste beställa minst två rätter under besöket. Gå in på denna länk och boka in er på ett relativt billigt restaurangbesök, någonting att se fram emot nu i höstmörkret. Leta upp just din favoritrestaurang och se vad de erbjuder i sin meny, det ska i alla fall jag göra!




Soppa

Fortfarande höstrusk idag och vad passar då bättre än en soppa till middag?! Denna kräftstjärtssoppa med smak av hummer och krabba är god. Åt den som förrätt i helgen men man kan lika gärna äta den som huvudrätt med en god brödbit till. Tillsätt cayennekrydda för lite extra sting!


2-3 port förrätt, dubbla vid huvudrätt.

1 msk smör
1 morot
1 msk vetemjöl
0,5 liter vatten
1 fiskbuljongtärning
Ett halvt paket Fjällbrynt hummer & krabbost (200g)
1 burk kräftstjärtar
1 dl creme fraiche
Cayenneppar

Riv moroten i ett rivjärn och fräs den tillsammans med smöret och vetemjölet i en kastrull.
Späd med vatten och tillsätt sedan buljongtärningen och låt puttra en stund. Ha i 
osten och creme fraichen och sjud på svag värme ytterligare en stund. Smaka av med cayennepeppar.
Hacka kräftstjärtarna grovt och häll ner dem i soppan och låt allt bli varmt. Servera soppan med en gott bit bröd.


Lax med tomat- och mangosalsa och ris

En god och fräsch rätt som passar utmärkt en regnig höstdag som denna! Jag använde dock kornris för första gången till den här rätten och det var ingen höjdare enligt min smak, jag föredrar helt klart vanligt ris eller ännu hellre basmatiris.



3-4 port.

600 g laxfilé
3/4 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar

125 g fryst mango
1/2 rödlök
4 tomater
1 avocado
1/2 kruka färsk koriander
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
Salt & svartpeppar

Ris

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram mango ur frysen. Skär laxfilén i portionsbitar. Lägg dem med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform. Strö över salt och svartpeppar. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Finhacka rödlök, tomater, avocado och färsk koriander. Blanda allt i en skål. Tillsätt mangon, olja och sambal oelek. Krydda med salt och svartpeppar.
Servera laxen med mangosalsa och ris!

Smakrika köttfärsbiffar med mangodressing och ris

Oj vad förvånad jag blev över denna rätt som testades för första gången förra veckan. En massa kryddor som visade sig passa perfekt i dessa köttfärsbiffar och en god, kall mangodressing som tillbehör! Mums!


3-4 port.

1 gul lök
1 dl ajvar-relish
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
2 vitlöksklyftor
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
500 g nötfärs

125 g fryst mango
1 dl creme fraiche
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Ris och broccoli

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram mango ur frysen. Finhacka lök. Ta fram en bunke och blanda den finhackade löken med ajvar-relish, spiskummin, kanel och pressade vitlöksklyftor. Tillsätt sedan ströbröd, mjölk, salt och svartpeppar. Vänd ned nötfärs och blanda väl. Forma ca 6-8 biffar och lägg dem i en smord ungsform. Tillaga biffarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Mixa mangon med en stavmixer. Blanda ned creme fraiche, salt och svartpeppar.
Servera köttfärsbiffarna med ris och broccoli samt den kylda mangodressingen.

Marabou Sensations

I helgen har jag provat två sorter av Marabous nya chokladsort Sensations. God, fyllig choklad i de underbara smakerna Caramel & Crip och Cookies & Cream! Jag som är chokladälskare kan rekommendera denna choklad som känns lite lyxigare än Marabous vanliga chokladkakor!

Har ni testat Marabou Sensations?


Scones

Vill ha nybakat bröd på helgmorgonen men inte har tid att vänta på jäsning så är det perfekt att slänga ihop en deg för scones, går snabbt och är väldigt enkelt och framförallt blir det väldigt gott. Nybakade scones med marmelad eller ost är mums!

Trevlig helg på er!



5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
75 g rumstempererat smör
2 dl mjölk
(russin om man vill)

Blanda de torra ingredienserna först. I med smöret och blanda till en grynig massa.
Häll i mjölk och arbeta till en smidig deg (tillsätt ev russin). Platta till 2 stora kakor och nagga med gaffel. Skär dem i fyra bitar, utan att skära rakt igenom. Grädda 10-12 min i 275 C.


Kött och pommes frites

Ibland är det bara så himla gott att äta en god köttbit med pommes frites och bearnaissås. Helst chilibearnaise från Lohmanders eller Erik Lallerstedt, mums!

Vilken är din favoritsås till kött?


Restaurangtips BonBon

Den ganska nyöppnade restaurangen BonBon i Stockholm är en riktigt upplevelse att gå till. Ett annorlunda koncept med små rätter som för tankarna till en finare tapas-restaurang. Tanken är att man ska få prova så många rätter som man orkar, man får dessutom se maten så man får verkligen chansen att äta med synen! För varje rätt lägger servitrisen/servitören en kula på bordet och man betalar sedan per kula, dvs per rätt. Väldigt god mat med rätter som byts ut ofta, hit kommer jag absolut att gå igen.


Gazpacho med tigerräka


Krabba med aioli


Kött med coleslaw och senap


Fisk med tomatröra och oliver

Fläskfilé med rosmarinsås och rotsaker

Igår testades ännu en ny rätt här hemma. Fläskfilé med ugnsrostade rotsaker med en rosmarinsås till, mums! För första gången i mitt liv lagade jag sötpotatis och det var riktigt gott tycker jag!

Har ni ätit sötpotatis någon gång?





3-4 port.

Rotsaker: kålrot, morot, sötpotatis, palsternacka
2 gula lökar
Olja
Salt & svartpeppar
ca 500 g fläskfilé
Smör
Färsk ingefära
1 msk torkad rosmarin
1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
1 tsk soja
3,5 msk vetemjöl
1/2 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en långpanna. Skala och skär lagom mängd rotsaker i tunna och jämnstora stavar. Skär löken i klyftor. Sprid ut rotsakerna och en av lökarna i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter, vänd rotfrukterna efter halva tiden.
Putsa fläskfilén. Ta fram en stekgryta och bryn köttet med en klick smör runtom, några minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar. Skala och skär 4 tunna skivor färsk ingefära och lägg ned i grytan tillsammans med en klyftad gul lök, torkad rosmarin och köttbuljongtärning. Häll på 4 dl vatten, lägg på locket och låt sjuda i 20-25 minuter. Vänd köttet några gånger under koktiden. När köttet är klart (skär ett snitt och kolla), lyft upp köttet och täck med folie.
Häll kokspadet genom en finmaskig sil direkt ner i en liten kastrull. Tillsätt soja. Rör ut vetemjöl i några matskedar vatten och rör till en slät redning. Häll ned redningen i såskastrullen samtidigt som du vispar. Tillsätt creme fraiche och låt koka några minuter. Skär upp köttet och servera med de ugnsbakade rotsakerna och rosmarinsåsen.

Rödspätta med dillsås och potatis

Jag älskar rödspätta, är en sådan enkel och god fisk som passar perfekt med kokt potatis och en enkel dillsås! Här är recept från senaste gången jag lagade rödspätta!



3-4 port.

Potatis
1 kruka dill
3 dl gräddfil
2 krm salt
1 krm vitpeppar
600 g rödspättafilé
Salt & Vitpeppar
Vetemjöl
Smör

Koka potatis. Grovhacka dill och blanda med gräddfil, salt och vitpeppar. Krydda rödspättafiléerna med salt och vitpeppar runt om. Vänd filéerna i vetemjöl och stek i smör, ett par minuter på varje sida. Servera fisken med kokt potatis och dillsåsen, gärna med en kålsallad till.

Pasta med kycklingfilé med touch av paprika

Oj vilken enkel och snabblagad maträtt detta var! Testa om ni har ont om tid men ändå vill ha en god pasta/kycklingrätt!



3-4 port.

Pasta
600 g kycklingfilé
Olja
Salt & svartpeppar
1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl ajvar relish
1/2 dl vatten

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Dela kycklingfilé genom att skära varje filé i tre avlånga bitar. Stek kycklingen i lite olja och krydda med salt och peppar. Låt kycklingen bli genomstekt och rör sedan ned creme fraiche, ajvar relish och vatten. Blanda allt väl och låt koka ihop någon minut. Servera kycklingen med pasta och gärna en god ruccolasallad.

Fredagsmys

Igår åt vi samma sak som förmodligen hälften av alla svenskar äter på fredagar - tacos! Det är gott och mysigt att äta "plockmat" medan man tittar på något av sina favoritprogram, som till exempel Idol!

Åt ni tacos igår?


Köttfärslimpa med kokt potatis och rårörda lingon

Ibland är det bara så gott att göra riktig husmanskost och denna köttfärslimpa med gräddsås är enkel att göra och den blir dundergod!

3-4 port.

Potatis
3/4 gul lök
3 msk ströbröd
2 dl mjölk
2 msk olja
2 msk soja
2 krm svartpeppar
500 g nötfärs

200 g lingon
1/2 dl socker

1/2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
1 tsk soja
2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och koka potatis. Riv gul lök fint. Ta fram en bunke och blanda ströbröd, mjölk, olja, riven lök, soja och svartpeppar. Tillsätt köttfärs och blanda väl. Forma färsen till en avlång limpa och lägg i en smord ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min.
Rör samman lingon och socker till sockret löst sig. Häll upp de rårörda lingonen i en skål.
Lyft upp den färdiga köttfärslimpan på ett fat och täck med folie. Häll av skyn från köttfärslimpan i en sil ner i en kastrull. Ju mer sky, desto godare sås. Tillsätt vispgrädde, vatten, en halv köttbuljongtärning och soja. Rör ut vetemjöl i några matskedar kallt vatten i ett glas och vispa ner såsen i kastrullen. Låt koka några minuter.
Servera köttfärslimpan med kokt potatis, rårörda lingon, brunsås och sallad.

Lättlagat

Någonting som är väldigt gott och lättlagat är att använda sig av Santa Maria´s färdiga kryddmixer, perfekt på vardagar när man har ont om tid. Cevapcici är en favorit här hemma, bara att blanda med vatten, olja och nötfärs och vips så har man en god smakrik rätt. Går både bra att steka och grilla köttfärsbiffarna och kan serveras i pitabröd med sallad och sås eller varför inte med potatissallad/potatisgratäng.




Grillad cevapcici under ett besök i Barcelona!

Pasta med tigerräkor

Denna rätt gjorde jag i helgen och den var mumsigt god! Jag tycker tigerräkor, gambas, räkor, hummer och kräftor är så himla gott. Denna gång blev det alltså tigerräkor med pasta, gott som sjutton och gillar man mat med lite sting i så gillar man denna rätt!


4 port.

500 g linguini/spaghetti
500 g stora skalade tigerräkor
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 små peperoncino eller torkad chipotle
250 g körsbärstomater
3 msk persilja
salt

Koka upp lättsaltat pastavatten. Lägg i pastan och sätt timern på 1 minut innan pastan skall vara klar enligt anvisningen. Värm olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlök och peperoncino, fräs till de fått färg. Lägg i tigerräkorna, strö över salt och stek långsamt i 3-4 minuter. Ta upp räkorna och lägg dem på en tallrik. Plocka upp peperoncinon och släng dem. Lägg i tomater och persilja i räkspadet. Strö över lite salt. Låt puttra under lock i 5-8 minuter. Ta upp vitlöken och släng den. Ta upp pastan som är al dente och häll pastan i stekpannan med tomaterna. Låt koka i en minut. Viktigt att inte låta koka för länge. Blanda försiktigt ned tigerräkorna i pastablandningen. Servera med gott bröd, gärna med skagenröra! Bon Apetit!

Kanelbullens dag

Idag är det kanelbullens dag och självklart har jag bakat kanelbullar! Dessa kanelbullar är med en liten variant med daim och pistagenötter och de blev väääääldigt goda!

Har du ätit bullar idag?




Ca 30-40 bullar

150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl strösocker
1 tsk kardemumma
12-13 vetemjöl 

Fyllning:
2 dubbeldaim
ca 150 g smör
ca 1 dl strösocker
Kanel

Pensling:
Uppvispat ägg

Garnering:
Hackade pistaschnötter
Pärlsocker

1.Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den är blank och smidig, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

2. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 40 min tills degen är dubbelt så stor. Finhacka daim och pistagenötter.

3. Stjälp ut den jästa degen på väl mjölad arbetsbänk och knåda degen. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangulär platta. Riv över smöret med hjälp av ett rivjärn eller bred ut smöret på degen. Strö över daim, kanel och socker. Rulla samman degen från långsidan och skär i rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i bullformar ställda på plåtar. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

4. Pensla bullarna med ägg. Strö över pistaschnötterna och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg.


Kyckling i cidersås med ris

Denna rätt gjordes för första gången i förra veckan och var god men skulle jag göra om den skulle jag ha haft i någonting med lite mer sting i för den var lite för tam för mig även om smakerna var goda!

3-4 port.

Ris
300 g palsternacka
1 rödlök
2 äpplen
600 g kycklingfilé
olja
salt & svartpeppar
1 kycklingbuljongtärning
1/2 tsk torkad rosmarin
33 cl äppelcider
2 msk vetemjöl
vatten
1/2 dl vispgrädde
sockerärtor
Lingon

Koka ris enligt förpackningens anvisning. Skala och skär palsternacka i avlånga bitar. Skär rödlök och äpplen i klyftor. Dela kycklingfilé genom att skära varje filé mitt itu på längden. Ta fram en stekpanna med lock. Bryn kyckling och rödlök till kycklingen fått fin färg. Kycklinen ska dock inte vara genomstekt då den blir klar i cidersåsen. Krydda sparsamt med salt och peppar. Tillsätt palsternacksstavar, buljongtärning, torkad rosmarin och äppelcider. Låt koka under lock på medelvärme i ca 10 minuter. Rör sedan ut vetemjöl i några msk vatten till en slät redning och häll ned i grytan under omrörning. Tillsätt vispgrädde. Lägg ned hälften av äppelbitarna och låt koka till såsen tjocknat, ca 3-4 min. Kontrollera att kycklingen är klar. Strö på sockerärtor, resten av äppelbitarna och lite lingon ovanpå den färdiga grytan. Servera med ris.

Currydoftande korvgryta med ris

Om ni precis som jag gillar korv så kan jag rekommendera denna rätt. Den är inte riiiiktigt lika god som min paradrätt som kort och gott kallas korvgryta men det är alltid skoj med variation och denna var som sagt också god!

3-4 port.

Ris
1 gul lök
1 äpple
550 g falukorv
Olja
2 tsk curry
2 tsk vetemjöl
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl vatten
1 dl vispgrädde
1/2 - 1 burk konserverade körsbärstomater (med juice)
Sockerärtor

Koka ris enligt förpackningens anvisning. Hacka gul lök, tärna äpplet och strimla falukorven. Fräs löken mjök i olja. Tillsätt curry och rör ihop med löken. Häll över lökfräset på en tallrik och bryn sedan den strimlade falukorven. Häll tillbaka löken i stekpannan. Pudra över vetemjöl, smula ned den halva buljongtärningen, rör ned vatten och vispgrädde. Tillsätt tomaterna (och juice i lagom mängd) och rör försiktigt så att inte tomaterna går sönder. Lägg i lagom mängd sockerärter och äppelbitarna. Låt koka några minuter. Servera korvgrytan med ris och en god sallad!


RSS 2.0