Rullader med kokt potatis

En av familjens favoriträtter är oxrullader, med god sås och potatis till är det så gott! Jag som inte kan äta rött kött nu när jag är gravid kan ändå få i mig nötkött som är mört och smakrikt utan att vara torrt och tråkigt som kött stekt welldone kan vara. Låt rulladerna puttra i såsen medan potatisen kokar och vips är en supersmarrig middag klar!
 
 
4 port.

ca 500g lövbiff
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
ca 150g smaksatt färskost
2 msk smör
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
2 msk kalvfond

Lägg lövbiffen på en skärbräda. Salta och peppra och klicka ut färskost på lövbiffen. Rulla ihop biffarna till rullar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Tillsätt vispgrädde, tomatpuré, kalvfond, salt och peppar. Låt puttra ca 20 minuter. Servera med kokt potatis eller pressad potatis och en god sallad.

Pasta pesto med räkor

Häromdagen behövde middagslagningen gå fortare än vanligt då jag skulle iväg på kvällen och då är denna rätt perfekt - pasta pesto med räkor. Gör egen pesto, går snabbt att göra och blir mycket godare än köpt och vips har du en god måltid. Hela familjen gav den tummen upp!
 
Håll utkik här på bloggen, i början av nästa vecka kommer en toppentävling upp - perfekt för er som gillar matlagning!
 
 
4 port.

Spaghetti
ca 500g räkor
2 dl matlagningsgrädde
Salt
Svartpeppar

Pesto:
1 kruka färsk basilika (bladen)
1 knippe persilja
0,5 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
ca 50 g pinjenötter
Salt
Peppar

Mixa alla ingredienser till peston till en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka pastan al dente. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen och blanda ned grädde och pesto. Rör om och värm en kort stund. Tillsätt sist räkorna och servera direkt.

Bokrea

Imorse började årets bokrea och det finns en massa kokböcket på rean som jag gärna skulle lägga vantarna på! Vilka två som fick följa med mig hem visar jag inom kort! Dessa fick inte följa med hem denna gång men som jag ändå kan rekommendera för de som har mer plats i kokbokshyllan än vad jag har!
 

Favoritsoppan

Här hemma har vi en favoritsoppa/favoritgryta som alla i familjen verkligen gillar och det är nedanstående soppa/gryta som jag skrivit om massvis med gånger förut. Vi hade köpt surdegsbröd till som vi åt med god ost - mums! Har ni inte testat denna förut MÅSTE ni göra det, ni kommer inte att ångra er!
 
 
4 port.

6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1/2 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
0,5 gram saffran
2-5 morötter
2-7 potatisar
1/2 gul lök
3 dl grädde
4 laxfiléer
1 burk kräftstjärtar
ev salt

Skala och hacka morötter, potatis och lök i mindre bitar. Häll vatten, buljongtärningar, saffran, vin och och krossade tomater i en stor kastrull. Lägg i rotsakerna och låt koka med till de blir mjuka. Tillsätt grädde och låt koka upp. Skär laxen i bitar och lägg i. Låt sjuda i några minuter till laxen är färdig. Smaka av med salt. Dra kastrullen åt sidan och lägg i kräftstjärtarna så de blir varma. Servera i djupa tallrikar med aioli och gott bröd.

Inspiration: Matplatsen

Nyhet från Marabou

Vilket underbart härligt väder det varit idag, nästan hela dagen har spenderats utomhus i solen - underbart!
 
Idag sprang vi på en nyhet från Marabou, en chokladkaka som heter Dröm krisp. Det tog inte många minuter innan den var uppäten av mig och maken så den får absolut tummen upp av oss!
 

Twix White

Idag är det fredag - härligt :) Ska ni göra någonting roligt i helgen? Jag ska se Melodifestivalen såklart och så ska det städas hemma men annars är helgen ganske öppen och det känns skönt! För någon vecka sedan provades nyheten Twix White och den får tummen upp av mig. Inte jättestor skillnad från vanlig Twix men den gillar ju jag så då är det inte så konstigt att jag gillade även denna. Säljs i en limites edition så vill ni testa den får ni skynda er :)
 

Kassler i currysås med klyftpotatis

Häromdagen tillagades en ny maträtt som hela familjen gav tummen upp för - kassler i currysås med klyftpotatis. Dessutom god att äta dagen efter då middagen gav två matlådor. Undvik dock att frysa in maträtten då potatis inte blir någon höjdade efter den varit fryst enligt mitt tycke.
 
 
4-5 port.
 
ca 600-700g kassler
Potatis och morötter
1 tsk curry
2 msk tomatpuré
1 dl creme fraiche
1,5 dl vatten
Olivolja
Havssalt
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och morötter, skär i stavar/klyftor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö över havssalt. In i ugnen i ca 30 minuter. Skär kassler i strimlor. Stek kasslern i lite smör i en stor stekpanna. Tillsätt curry och tomatpuré. Efter kasslern fått lite färg tillsätter du creme fraiche och vatten. Låt småputtra till potatisen är klar. Servera rätten med en god sallad.
 
Inspiration: Citygross

Spaghetti och köttfärssås

En av familjens favoriträtter är spaghetti och köttfärssås och häromdagen provades ett nytt recept på köttfärssås som var gott och då kommer ju självklart receptet upp här på bloggen :)
 
 
4-5 port.
 
500-600g nötfärs
Salt & peppar
Nästan en hel förpackning krossade tomater
1 förpackning Cantadou vitlök och örter
ca 1 dl creme fraiche
Torkad oregano
Torkad chili
2 msk kalvfond
1 tsk soja
 
Stek nötfärsen klar i lite smör. Koka samtidigt upp vatten i en stor kastrull till spaghettin. Salta och peppra köttfärsen. Sänk värmen och tillsätt krossade tomater, Cantadou-ost och creme fraiche. Rör om till allt blandat sig. Låt puttra några minuter. Tillsätt kryddor och smaksättningar såsom oregano och chili samt kalvfond och soja. Låt puttra så länge som möjligt. Servera direkt med spaghetti och en god sallad.
 

Middag

I söndags åt vi middag hos mina föräldrar, fick dock bara med mig bilder från förrätten och salladen men allt var gott, gott! Till förrätt åt vi avocado med het räkröra, till varmrätt åt vi fläskfilégryta med senap och ost och till det klyftpotatis och sallad. Till efterrätt fick vi födelsedagstårta :)
 

Schlagermiddag

I lördags åt vi detta till middag precis innan Melodifestivalen; räkröra med rödlök och pepparrot på rostat bröd och fläskytterfilé med pommes frites och bearnaissås och sallad - mums!
 

Kycklinggratäng med salami och basilika

I fredags gjorde vi en rätt vi gjort förut här hemma men som hela familjen älskar, kycklinggratäng med salami och basilika. Vi gjorde rätten på 1 kg kycklingfilé så då räckte den till oss tre plus flera matlådor - perfekt!
 
 
4-5 port.

ca 700g kycklingfilé
ca 100g salami
2 vitlöksklyftor
250g cocktailtomater
1 kruka basilika
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kycklingfond
Salt och peppar
ca 2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skär kycklingfiléerna i bitar, salta och peppra dem och bryn dem i lite smör i en stekpanna. Pressa ner vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med en stund. Lägg kycklingen i botten av en form, och skär salamin i bitar och lägg ovanpå kycklingen. Halvera cocktailtomaterna som du placerar ovanpå kycklingen. Strimla basilikabladen och strö detta ovanpå salamin. Strö sist på den rivna osten. Rör ihop créme fraiche med grädde och kycklingfond, och häll detta över gratängen, ovanpå osten. Gratinera i mitten av ugnen i  15-20 min tills osten har fått fin färg. Servera med ris och sallad.

Schlager

Passande nog alldeles lagom till Melodifestivalen har ett bryggeri i Kalmar tagit fram en Schlager-öl, nämligen SchLager. Väldigt fyndigt tycker jag, dock kan jag ju inte svara för om den är god eller inte utan jag får hålla mig till alkoholfritt ett tag till (på måndag går vi in i vecka 30 så magen blir bara större och större).
 
Någon som testat den?
 

Curryräkor med ris

En ny maträtt provades häromdagen. Jag och maken gav rätten tummen upp men sonen var mindre nöjd med denna rätt tyvärr, han åt räkorna men såsen gillade han inte så detta kanske är lite mer av en vuxenrätt. Nästa gång skulle jag dock ta utan mjölken då rätten blir väldigt rinnig ändå så detta behövs inte enligt mig.
 
Har ni några roliga planer för helgen?
 
 
4 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 dl mjölk (utesluter jag nästa gång)
i knippe skivad salladslök
1 strimlad röd paprika
1 tsk salt
ca 300-400g skalade räkor
 
Värm en stekpanna med lite olja och currypastan. Låt bli varmt och tillsätt sedan kokosmjölk (och mjölk). Rör runt till currypastan är utblandad. Tillsätt salladslök och paprika, smaka av med salt. Låt puttra några minuter på svag värme och lägg i räkorna precis innan servering så de inte hinner bli sega. Servera med ris eller nudlar.
 
Inspiration: Coop.se

Tacopaj

Häromdagen gjorde vi tacopaj till middag, en favorit hos mig och maken men sonen däremot är väldigt skeptisk till just tacopaj. Denna har lite sting men för att sonen skulle gilla den bättre hade jag i lite ketchup i tacopajen så den skulle bli lite mildare och lite fick jag i honom i alla fall. Jag och maken åt desto mer :)
 
 
ca 600 g köttfärs
1 påse Santa Maria Tacokrydda
2 dl Chili & Paprika creme fraiche
några matskedar passerade tomater, beroende på tycke och smak
1/2 dl vatten
Lite ketchup för att göra tacopajen mildare

3 dl vetemjöl
100 g smör
4 msk vatten

riven ost

Blanda vetemjöl, smör och vatten i en bunke till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajdegen i 200 grader i tio minuter. Bryn köttfärs till den är genomstekt. Krydda med en påse tacokrydda och lite vatten. Rör om. Blanda i den smaksatta creme fraichen och låt sjuda i några minuter. Tillsätt sedan passerade tomater, några matskedar beroende på tycke och smak.
Fyll den förgräddade pajdegen med köttfärsblandningen. Garnera pajdegen med riven ost. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter. Servera pajen med en god sallad och gott bröd.

Våfflor

Förra helgen vaknade sonen och ville ha våfflor till frukost och självklart fick han det. Nygräddade med grädde och hallonsylt - mums! Kanske festar vi till med våfflor även imorgon för att fira att helgen har börjat :)
 
Trevlig fredag på er alla!
 

Arla Köket creme fraiche ingefära och chili

Ett nytt trevligt bud kom idag, denna gång från Arla Köket och deras nya smaksatta creme fraiche med smak av ingefära och chili. Arla Köket creme fraiche gourmet-sortimentet är en serie lite lyxigare matlagningsprodukter, där smakerna utvecklas tillsammans med den senaste vinnaren i tävlingen Årets Kock. Denna nyhet är utvecklad av Klas Lindberg, vinnaren av Årets Kock 2012. Klas använder gärna och mycket både ingefära och chili och säger att det är ett signum för hans matlagning. Klas säger själv om sin produkt: "Ingefära och chili är två smaker som jag verkligen uppskattar - en creme fraiche med drag i. Passar bra till kyckling, fläskkött, fisk och skaldjur."
 
För mig som älskar kombinationen av ingefära och chili ville testa denna nyhet på en gång så den fick agera smaksättare i kvällens middag. Hela familjen gav nyheten tummen upp och vi kommer absolut att köpa hem denna creme fraiche igen - vi kan verkligen rekommendera den!
 
 
Lax med smak av ingefära och chili
 
3-4 port.
 
4 laxfiléer
Havssalt
2 dl creme fraiche ingefära och chili
ca 1 dl grädde
saft från 1/2 citron
 
Sätt ugnen på 200 grader. Salt laxen (mer än du tror) som ligger i en ugnsfast form. Bland ihop den nya creme fraichen med grädde och saft från en halv citron. Häll blandningen över laxen. In i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med ris, potatis eller pasta samt en god sallad.

Muffinssemlor

Jag har faktiskt aldrig orkat baka egna semlor utan köper alltid mina semlor i dessa tider. Två stycken köpe-semlor har redan hunnit intagas, båda från konditorier - mums! Då man bara orkar några få semlor under en säsong har jag tyckt det varit onödigt att baka egna semlor och trott att de bara skulle bli liggande i frysen till slut i alla fall. Men så fick jag då receptet på dessa muffinssemlor från Arla i förra veckan och mums säger jag bara, de var jättegoda. Dessutom lagom stora i storleken och perfekt att slippa med bullar som ska jäsas utan dessa kan bakas på kort tid efter jobbet och bli klara lagom till kvällsfikat.
 
 
12 st muffinssemlor
 
125g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
3 ägg
1,5 dl Kesella Kvarg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
 
Fyllning:
1/2 dl mjölk
75g mandelmassa
2 dl vispgrädde
Florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en egen skål. Rör ner mjölblandningen i äggblandningen samt kvarg, rör om tills allt blandat sig. Klicka ut smeten i muffinsformarna (ca halva formen ska vara fylld med smet) och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt muffinsen kallna (ej i muffinsformen). Skär av ett lock på varje muffins och lägg åt sidan. Gröp ut inkråmet ur muffinsen och blanda detta med mjölk och riven mandelmassa till en kräm. Fyll muffinsen med blandningen. Vispa grädde och lägg en klick på varje muffins. Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker. Njut!
 
Inspiration: Arla

Arla

I förra veckan kom ett väldigt trevligt bud från Arla till mig och sådant uppskattas alltid! I paketet låg ett förkläde i naturfärger, muffinsformar i silikon designade efter Arlas smörblomma i logotypen samt nya kokboken Arla Köket Söndag. Älskar nya kokböcker så denna ska läsas från pärm till pärm och har redan hittat flera recept jag vill tillag. Förklädet har jag redan använt, perfekt att det är så stort så att den växande magen får plats i det :) Muffinsformar i silikon har jag inte sedan förut så det var också perfekt, extra roligt med den unika formen och att de är i olika färger. Till detta fick jag också ett smarrigt recept på Muffinssemlor som faktiskt provbakades idag med ett väldigt gott resultat, se nästa inlägg för detta recept lagom till fettisdagen!
 

Mamas & Tapas

I veckan var jag och maken på tapas-restaurangen Mamas & Tapas. Den finns på två ställen i Stockholm - Kungsholmen och Söder och vi var på den sistnämda. Älskar tapas och det faktum att man kan beställa in massa smårätter som man kan dela på och då slipper man ju begränsa sig till en enda varmrätt utan får testa lite av varje. Alla tapasrätter kostar 47 kronor och restaurangen rekommenderar 3-4 stycken per person. Vi tog in 6 olika rätter och blev alldeles lagom mätta. Vi testade dessa tapas och alla var väldigt goda:
 
Gambas a la plancha - Grillade räkor med aioli
Patatas Bravas - Friterad potatis i het tomatsås
Pinchito de Pollo - Grillade kycklingspett
Lomo de Puerquito - Strimlad fläsknoisette i spanska kryddor
Chorizo Asado con Salsa - Grillad chorizo med stark sås
Paella
 
 

Cheez Heartz

OLW har inte bara släppt nya chipssorter utan även en ny sorts ostbågar - Cheez Heartz. Var bara tvungen att köpa en påse då de såg så underbara ut i formen av hjärtan, dessvärre blev jag lite besviken, de hade lite för mild smak för min del. Sonen som gillar vanliga ostbågar gillade inte heller dessa. Maken däremot gillade dem. Kommer nog hålla mig till vanliga ostbågar eller cheez ballz som vi också gillar här hemma istället för att köpa dessa fler gånger!
 

Pasta med salami

En av förra veckans matkassemiddag var en pasta med salami. En väldigt snabblagad rätt som med andra ord är perfekt en stressig vardag. Välj en smakrik salami så får rätten lite mer sting.
 
 
4 portioner pasta (gärna farfalle)
1/2 zucchini
1/2 gul lök
240g skivad salami
1 dl oliver
3 msk frysta örter (provencalska)
4 ägg
2 krm salt
1 krm svartpeppar
 
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär zucchinin i 2 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs grönsakerna i matfett i en stekpanna. Skär salamin i strimlor. Blanda ner dem med grönsakerna och låt fräsa med någon minut. Vänd ner pastan. Grovhacka oliverna. Strö över dem och örterna. Vispa ihop ägg, salt och svartpeppar i en bunke. Häll ner äggen i pastan och rör med en trägaffel så att äggsmeten blir stekt. Servera direkt.
 
Inspiration: ICA

Rulltårta med Nutella

Efterrätten som serverades i lördagens Melodifestivalmiddag var rulltårta med Nutella. Rulltårta med bara sylt är ingenting för mig men med Nutella blir det supersmarrigt och har man dessutom lite grädde och färska bär till blir det extra gott!
 
 
3 ägg
1,5 dl socker
50g smält smör
2 msk mjölk
2 msk kakao
2 msk potatismjöl
5 msk mjöl
1 tsk bakpulver
 
1/2 -1 burk Nutella
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken i den. Blanda kakao, potatismjöl, mjöl och bakpulver i en egen bunke och rör försiktigt ner detta i äggvispet varvat med smörblandningen. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 250 gr i ca 4-5 min. Stjälp upp kakan med en gång på ett nytt bakplåtspapper med strösocker på. Låt kakan svalna något innan du breder på nutellan. Rulla sedan botten från den ena långsidan till den andra. Ställ rulltårtan kallt till servering, skär upp i bitar och toppa rulltårtan med vispad grädde och färska bär.

Inspiration: Bakverk och Fikastunder


Ny chipssort

OLW har släppt lite nya chipssorter och lagom till Melodifestivalen köptes en av dessa nyheter. Creamy Taco var den nya smaken och jag ger den tummen upp och kommer absolut köpa den igen. Smakrik och god smak, passar dessutom perfekt till min favoritdip tacodip!
 

Bullbak

Häromdagen bakade jag och sonen bullar - våra favoriter med kanel och daim - mums! Fyllde frysen med bullar vilket är perfekt att ha när man blir sugen på någonting gott :) Ikväll är det start av Melodifestivalen och som jag har längtat, älskar detta spektakel. Vi får goda vänner över på middag vilket ska bli väldigt trevligt men alla är också förvarnade att mellan 20.00 - 21.30 så är det soffan och tv-tittande på SVT som gäller :)
 
Ska ni titta på Melodifestivalen ikväll?
 
 
Ca 30-40 bullar

150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl strösocker
1 tsk kardemumma
12-13 vetemjöl 

Fyllning:
2 dubbeldaim
ca 150 g smör
ca 1 dl strösocker
Kanel

Pensling:
Uppvispat ägg

Garnering:
Pärlsocker

1.Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den är blank och smidig, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

2. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 40 min tills degen är dubbelt så stor. Finhacka daim och pistagenötter.

3. Stjälp ut den jästa degen på väl mjölad arbetsbänk och knåda degen. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangulär platta. Riv över smöret med hjälp av ett rivjärn eller bred ut smöret på degen. Strö över daim, kanel och socker. Rulla samman degen från långsidan och skär i rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i bullformar ställda på plåtar. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

4. Pensla bullarna med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg.


Äggsallad med räkor och löjrom

Ber om ursäkt för att det varit tyst här inne, har försökt lägga in inlägg varje dag men blogg.se-appen fungerar inte (inte första gången) och då kan jag inte göra mobilinlägg som är lite enklare för mig. Får hoppas att den kommer igång snart.
 
Har totalt glömt att ge er detta recept från i julas. På julafton gjorde jag en äggsallad med räkor och löjrom som alla gillade och bad om receptet på. Denna kan man även göra till påsk och midsommar som ett litet tilltugg, väldigt gott och festligt blev det också att servera i snapsglas.
 
 
12-14 snapsglas (jag halverade receptet dock)
 
6 ägg
1/2 dl majonäs
1/2-1 tsk dijonsenap
1 krm muskotnöt
1/2 dl finskuren gräslök
Salt och svartpeppar
 
Garnering:
Räkor
Löjrom
 
Koka äggen mellankokta. Skala och hacka äggen grovt. Rör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Garnera äggsalladen med räkor och löjrom efter tycke och smak.
 
Inspiration: Härliga Jul
 
 

RSS 2.0