Kladdkaka med saffran och vit choklad

Nu är det verkligen nedräkning till advent, endast tre dagar kvar till vi får tända första ljuset och öppna första luckan. Har en 3-åring här hemma som är eld och lågor inför advent och nedräkning inför julafton! En toppengod kaka att baka till adventhelgen är denna kladdkaka med smak av saffran och vit choklad - mums!! Försökte mig på att göra en bild av en stjärna på kakan men som ni ser fick jag inte alls till det :)
 
 
 
200g vit choklad
200g smör
0,5 g saffran (1 påse)
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl

 

Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter och tillsätt sedan saffran. Rör ihop socker och mjöl och häll i smörsmeten i detta. Tillsätt äggen och rör smeten smidig. Häll sedan smeten i en smord och bröad form (gärna med kokosflingor) med löstagbar botten.

Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min i 175 C (den ska vara rejält kladdig, den sätter sig när den kallnar sen). Låt kakan svalna och ställ i kylen till servering. Garnera kakan gärna med florsocker. 

 

Inspiration: Matplatsen 

 

Mack-SM

För några veckor sedan tog Mattias Vogel hem vinsten i årets upplaga av Mack-SM med sin macka "Glöd på bröd". Vinnarmackan bestod av ett ekologiskt surdegsbröd med paprikacreme med feta- och philadelphiaost, grillad kycklingfilé, grillad paprika, inlagd rödlök, ruccola och ärtskott. Mattias arbetar på Delselius Konditori på Värmdö. GRATTIS till vinsten säger jag och kan också meddela att mackan är riktigt god. Jag som inte är så förtjust i paprika ger ändå mackan tummen upp och då är det verkligen ett bra betyg. Maken som äter allt ger den också tummen upp.
 
HÄR kan du läsa mer om Mack-SM!
 
 

Hello my name is

Lindt har släppt några nyheter på chokladmarknaden som jag var tvungen att testa. Smaker som Caramel Brownie, Cookies & Cream och Crunchy Nougat lät ju inte helt fel så jag och maken testade samtliga smaker och hade ett litet smaktest här hemma. Vann gjorde Crunchy Nougat som var riktigt god och den smak som jag troligtvis kommer köpa igen. De andra smakerna var också goda så vi hade svårt att välja vilken som fick komma på andra plats men till slut valde vi Cookies & Cream som värdig 2:a. Tummen upp till Lindt som tagit fram fler godsaker marknaden!
 
 

Kycklingklubbor med chilisås

En rätt vi åt i förra veckan var denna - kycklingklubbor med ris, broccoli och chilisås. Tummen upp från hela familjen! Vi äter ju nästan jämt kycklingfilé i vår familj men kycklingklubbor är ju sååå gott och saftiga. Lite pill att få bort köttet bara men det är det värt. Nu ska jag och äldsta sonen ge oss på att baka med saffran, snart är det ju advent och vi längtar :)
 
 
4 port.
 
4 kycklingklubbor
Soja
Salt & peppar
Paprikakrydda
Olja
Rus
Broccoli
1,5 dl gräddfil
3 msk chilisås
 
Sätt ugnen på 225°C. Stek kycklingklubborna i oljan i en stekpanna tills de får en fin färg. Lägg dem i en ugnssäker form. Krydda med salt, peppar och paprikapulver samt lite olja. Sätt in mitt i ugnen och stek dem ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 82°C. Se till att köttet är helt genomstekt. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skär broccolin i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten ca 4 minuter. Blanda gräddfilen med sweet chili och smaka av med salt. Ställ kallt till servering. Servera kycklingklubborna med broccoliriset och såsen.
 
Inspiration: ICA.se

Leila till Cervera

Har ni sett att Cervera har börjat sälja Leilas produkter som tidigare enbart funnits på Leilas webshop. Älskar de härliga produkterna i fina pastelliga färger!
 
 

Veckomeny

Så var det söndagkväll och en härlig helg är till ända! Imorgon börjar en ny vecka och vad passar då bättre än att  ha en veckomeny som ni förhoppningsvis kan få lite inspiration av!
 
Måndag
Kycklingwraps
 
Tisdag
Saffranspasta med räkor
 
Onsdag
Rödspätta med kokt potatis och romsås
 
Torsdag
Spaghetti Bolognese
 
Fredag
Råraka med löjrom
 
Lördag
Lammytterfilé med dillpesto
 
Söndag
Korvstroganoff - LCHF
 
Veckans godsak
Mazarintårta med sommarbär

Vinnare - Pyrex tävling nr 2

Stort tack till ni som ville vara med och tävla i min andra tävling med Pyrex! Vinnare av produkter värda över 1000 kr är;
 
Sockerrus - HÄR hittar du Sockerrus finfina bakblogg!
 
 
GRATTIS! Maila mig din hemadress så kommer snart din vinst på posten!
 
 

Pasta Carbonara på kalkonbacon

Två dagar kvar att tävla om produkter värda över 1000 kr så skynda in och tävla HÄR!!!
 
En ny variant av pasta Carbonara gjordes för någon vecka sedan, denna är med kalkonbacon och det var riktigt gott. Alla i familjen åt med god aptit och rätten var enkel, snabblagad och god - precis som jag vill att vardagsrätter i en småbarnsfamilj ska vara!
 
 
4 port pasta, gärna spaghetti
1/2 gul lök
200g kalkonbacon
4 äggulor
1 1/2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
250g gröna ärter
 
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och finhacka löken. Skär kalkonbaconet i strimlor. Vispa ihop äggulor och grädde, krydda med salt och peppar. Koka ärterna enligt anvisningen på förpackningen eller låt de koka de sista minuterna med pastan. Stek löken och baconet i olja tills det får färg. Häll av pastan men spara 1 dl av pastavattnet i kastrullen. Lägg tillbaka pastan i kastrullen. Vänd ner ägg- och gräddblandningen, baconfräset och ärterna i pastan. Värm försiktigt men koka inte. Servera!
 
Inspiration: ICA.se
 

Tävling nr 2 - Pyrex

Ge oss en bild baserad på sagan och vinn fina produkter från Pyrex värld till ett värde av mer än 1000 kr!
 

Nu är det dags för tävling nr 2 i samarbete med Pyrex och deras nya hemsida och bakprodukter för barn. En ny saga finns uppe på Pyrex och precis som förra gången får du här ett smakprov, denna gång ur sagan Snövit;

 
 
Hur sagan slutar får du veta om du kikar in på Pyrex nya svenska hemsida som du hittar HÄR! Förutom slutet på sagan hittar du också en massa goda recept på hemsidan och Pyrex produktsortiment med bland annat nyheterna inom bakning för barn.
 
För att tävla om finfina produkter från Pyrex värde ca 1000 kr behöver du göra följande:
 
Ta en bild på din bästa maträtt, inspirerad av sagan Snövit. Lägg upp bilden på Instagram (du måste ha öppen profil under tävlingsperioden) och hashtagga med #pyrexsverige och #pyrexsnovit. Har du inte Instagram (eller öppet konto) går det bra att skicka bilden till mig via mail eller lägga upp bilden på din blogg och skicka länk till din blogg i en kommentar till detta inlägg. Glöm inte att skicka dina kontaktuppgifter till mig via mail eller kommentarsfältet så att jag kan kontakta dig om du vinner. 

Tävlingen avslutas den 14 november.

Lycka till!

Mitt bidrag i tävlingen är denna bild;

En Skagentårta vit som snö och så underbart god att man utan problem vaknar till liv om man får äta denna smarriga tårta! Det är min tolkning av sagan, hur är din tolkning?
 

Vinnare - Pyrex

Tack alla ni som ville tävla i min Pyrex-tävling, vilka fina bilder jag fått se i temat Skönheten & Odjuret.
 
Vinnare av massa produkter från Pyrex för allt inom matlagning och bakning är:
 
Camillaigj
 
 
GRATTIS till dig Camilla! Maila mig dina kontaktuppgifter så kommer snart din vinst hem till dig!
 
Ni andra som inte vann har faktiskt en chans till.... Inom kort kommer ytterligare en saga från Pyrex och en likadan tävling att komma upp så var beredd med era matbilder och ha chansen att kamma hem en likadan lyxig vinst som Camilla!
 

Kladdkakans dag

Idag är en stor dag, nämligen kladdkakans dag och detta ska självklart firas! Varje år anordnar Arla Kladdkakeracet - en baktävling för barn där Sveriges godaste kladdkaka utses. I år vann Augusta Andersson från Malmö med sin limekladdkaka med limeyoghurt och självklart har jag testat hennes kladdkaka. Sonen var med och bakade kladdkakans igår kväll, om några år kanske han kan vara med och skicka in sitt egna bidrag till Kladdkakeracet :)
 
 
100g Arla Svenskt Smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl 
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 krm salt
rivet skal från 1 lime
 
Limeyoghurt:
2 dl Arla Köket turkisk meze yoghurt
2 msk florsocker
pressad saft av 1 lime
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till limeyoghurten och ställ kallt. Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i äggsmeten. Tillsätt smör och limeskal och blanda väl. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 17-20 minuter (jag skulle istället ta 15-17 min för en mer kladdig kaka). Servera kakan med limeyoghurt.
 
Tack Augusta för ett smarrigt recept där det söta möter det syrliga!
 

Svensk Rapsgris Kotlett

Häromdagen skrev jag om Svensk Rapsgris Köttbullar som jag fått testa via Smartson. Smartson har även låtit mig prova Svensk Rapsgris kotletter från Scan och här kommer mitt utlåtande efter att ha testat dem igår!
 
 
Jag vet inte hur många affärer jag letade efter dessa kotletter men till slut hittade jag dem i grannkommunens ICA Maxi. Jag valde att göra kotletterna i en skysås och servera dem med stekt potatis, svartvinbärsgelé och sallad.
Maken och jag ger köttet tummen upp, otroligt saftigt och mört kött med god smak! 3-åringen tyckte dock köttet var för "tuggigt" men kotletter är nog en mer vuxenrätt! Så här tillagade vi våra kotletter:
 
3 port.
 
4 Svensk Rapsgris kotletter från Scan
Salt och peppar
1 morot
1/2 gul lök
ca 3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
1 tsk svartvinbärsgelé 
1-1,5 dl grädde
Maizena utrört i lite vatten 
 
Salta och peppra kotletterna på båda sidorna. Stek kotletterna på hög värme runtom i lite smör och olja i en traktörpanna så de får fin färg. Slanta moroten och skär löken i större bitar och låt dessa fräsa med. Tillsätt sedan vatten så det täcker kotletterna och låt sjuda på medelvärme. Tillsätt även gelé, soja och köttbuljongtärning samt grädde. Låt sjuda i några minuter. Avsluta med att reda såsen till lämplig tjocklek med maizena. Servera kotletterna och såsen med valfri sorts potatis, svartvinbärsgelé och en god sallad.
 
Vi kommer absolut att testa dessa kotletter igen, mums!

Gifflar med smak av julen

Ett favoritfikabröd som vi brukar köpa och särskilt när det är dags för picknick är gifflar. Extra bra nu med den nya öppningen som är återförslutningsbar vilket håller bullarna färska länge.
 
Nu har gifflarna kommit med smak av Gingerbread (varför man inte skriver pepparkakor vet jag inte) och dessa provades igår. Betyg från mig och maken: tummen upp massvis :) Smakade pepparkaksdeg och det är ju sååå gott! Dessa kommer vi absolut köpa fler gånger för att stilla vårt jul-begär :)
 
 

Svensk Rapsgris Köttbullar

Jag får ibland testa produkter via Smartson och denna gång har jag fått testa Svensk Raprisgris Köttbullar från Scan. Köttbullarna innehåller 78% kötthalt vilket är toppen, det är ju bra mycket mer än vad vanliga köttbullar innehåller och ju mer kötthalt desto bättre. Precis som Scan skriver på sin hemsida är köttbullarna saftiga, möra och något ojämna. Jag kan också lägga till att de är bleka. Men med lite kryddor och gärna en god tomatsås till köttbullarna så får de genast lite mer färg. Köttbullarna ligger i en 400 grams påse och jag trodde inte det skulle räcka så långt men tack vare den höga kötthalten räckte påsen till två vuxenportioner och en barnportion samt två matlådor, perfekt med andra ord. Jag kan absolut tänka mig att köpa dessa köttbullar igen så tummen upp Scan!
 
 
 
 

Gratäng med grillad kyckling

Du vet väl om att min tävling pågår i några dagar till? Har du inte tävlat gör du det HÄR!
 
I fredags åt vi en väldigt god maträtt med grillad kyckling och den kommer vi absolut att göra fler gånger, påminner om den HÄR maträtten men skillnaden att den är med kycklingfilé och inte grillad kyckling till exempel.
 
 
 
 
3-4 port.
 
I grillad kyckling
1/2 ask körsbärstomater alt 1-2 tomater
1 kruka basilika
2 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
1 st vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
salt och peppar
2 dl riven ost
 
Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar. Lägg kycklingen i en ugnsform, halvera/skär tomaterna och lägg över. Strimla basilikan och strö över. Blanda dijonsenap, grädde, pressad vitlök och créme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över kycklingen och strö över osten. In i ugnen, 225 C, ca 20 min tills rätten fått fin färg. Servera med ris och en god sallad.
 
Inspiration: Matplatsen
 

Lutfiskens dag

Viktig information gällande Pyrex-tävlingen! Tävlingen i samarbete med Pyrex pågår i en vecka till då många missförstått tävlingsreglerna och tror att man måste ha Instagram för att få tävla. Så är inte fallet, det räcker att du mailar mig en bild på ditt tävlingsbidrag alternativt lägger upp bilden på din blogg och skickar mig länk via kommentatorsfältet. HÄR hittar du tävlingen och HÄR hittar du bild på den fantastiska vinsten! Ni som har lagt in bild med #pyrexsverige på Instagram måste dock göra sitt konto officiellt under tävlingsperioden, annars syns dessvärre inte era bilder.
 
Visste ni att det är Lutfiskens dag idag?
Jag äter nästan aldrig lutfisk men har fått tag på ett recept som låter fantastisk gott och som måste testas. Receptet är framtaget av Linus Anderberg, köksmästare på Bokenäs Hav Spa Möten och Linus i sin tur har blivit skolad av vår egen fiskexpert Leif Mannerström.
 
 
Ugnsstekt lutfisk med klassiska smaker
 
4 port.
 
600g Lysekils lutfisk utan skinn
6 msk senapspulver
1 knippe dill
12 skivor bacon
4 dl fiskfond
4 dl vitt vin
2 st charlottenlök
4 dl grädde
chardonnay vinäger
16 mindre potatisar
olivolja 
smör
salt och peppar
 
Lägg lutfisken i kallt vatten i minst 2 timmar. Stycka fisken i 150g bitar. Rulla lutfisken i senapspulvret och finhackad dill, rulla sedan in fisken i baconet. Stek fisken i olivolja och smör runtom så baconet får färg. Stek klart i ugnen i 175 grader till fisken får en temperatur på 65 grader.
Finhacka lök och fräs i smör och olivolja. Häll på vitt vin och låt reducera till hälften. Tillsätt fiskfond, reducera till hälften och tillsätt grädde. Låt sjuda i ca 10-15 minuter. Smaka av med vinäger, smör, salt och peppar. 
Tvätta potatisen, koka i 15 minuter. Lägg upp potatisen i en ugnsform. Salta och peppra , häll på olivolja och en klick smör. Grädda potatisen i ugnen på 220 grader till den får fin färg. Stänk över lite vinäger före servering.

RSS 2.0