Morotskaka

Jag älskar morotskaka men igår var det faktiskt första gången som jag bakade en alldeles själv.... men absolut inte sista gången för mums vad gott det var och inte alls svårt som jag trott tidigare att det varit, busenkelt! Vi åt morotskakan ute på terrassen då det ju varit helt underbart vårväder hela helgen. Nu är det tyvärr desto tråkigare med regn/snö i luften och ruggigt kallt ute. Men vi håller tummarna för att solen snart kommer tillbaka tycker jag!
 
 
3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja (går bra med rapsolja också)
4 1/2 dl rårivna morötter (ca 2 stora morötter)
 
Cream cheese frosting:
 
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.  Riv morötterna. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 50-55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt morotskakan svalna. Vispa alla ingredienser krämigt till frostingen. Bred frostingen över morotskakan när den är sval. Njut!
 
Inspiration: Leila Lindholm
 
 

Elle Mat & Vin

Ni har väl inte missat senaste numret av Elle Mat & Vin? Älskar den tidningen och denna gång fick man med den nya chokladen Marabou Premium Filled Coconut. Väldigt god tycker jag som älskar kokos och choklad ihop. 
 
 

Falsk fläskfilé

För några veckor sedan lagade vi en ny maträtt hemma hos oss som var väldigt god och som absolut kommer lagas igen, nämligen falsk fläskfilé. Det ser ut som fläskfilé men är nötfärs, därav ordet falsk. En perfekt rätt en söndag som denna!
 
 
4 port.
 
ca 600 gram nötfärs
1 msk aromat
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar

Blanda nötfärs med aromat och rulla ut på plastfolie till en file, lägg in i frysen i cirka två timmar.

Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, stek dem klara i en stekpanna med smör och lägg sedan i en ugnssäker form. Värm upp alla ingredienser till såsen i samma stekpanna som du stekte köttbitarna. Låt sjuda i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10-15 minuter. Servera med kokt potatis och en god sallad.
 
Inspiration: Jennys matblogg
 

GB glassar 2014

 Man vet att det är vår när GB lanserar sina nya glassar för säsongen. Jag har redan hunnit testa en nyhet och maken en annan men ser fram emot att testa flera så fort det blir lite varmare ute! 
 
 
 
Magnum firar 25 år och lanserar därför en glass i begränsad upplaga. Marc de Champagneglass och Marc de Champagnesås som täcks av mjölkchoklad och silveröverdrag.
 
 
Cornetto King Cone Choklad är Sveriges största glass med 260 ml chokladglass med chokladsås. Hela 100 ml mer glass än Tip Top.
 
 
Cornetto Cheesecake Glory är en strut med smak av cheesecake och jordgubb med hallonsås i mitten och muffinsbitar högst upp.
 
Panda Lakrits är lakritsgräddglass med lakritssås och lakritsöverdrag, mer lakrits än lakritspuck med andra ord.
 
Den 12 maj kommer 88:an Pink som är precis som 88:an fast med jordgubbssmak.
 
Winner Taco är glass med smak av grädde, kolasås, chokladöverdrag och jordnötter. 
 
X-Pop är en billig glass med smak av jordgubb, citron-lime, Coca-cola och bubbelgum. Överdrag av fruktbubbelgum och godis som poppar i munnen.
 
 
Calippo Bubbelgum är isglass med smak av fruktbubbelgum.
 
 
Jag har provat nya Magnum-glassen och det var häftigt med det silvriga överdraget. Glassen var god med en vuxen smak av liten uns av alkohol. Ingen barnglass med andra ord. Maken provade nya Cornetto Cheesecake och gav den tummen upp. Då jag inte är så förtjust i jordgubbsglass känner jag inte att jag behöver prova den glassen men några jag gärna provar i sommar är Cornetto King Cone, Panda lakrits, Winner Taco och X-pop!
 
Har du hunnit prova någon av nyheterna?
 

Cupcake Sthlm

Har skrivit och rekommenderat dessa urgoda små cupcakes förut men för några veckor sedan provade vi dem igen och de är verkligen supergoda. Köper de små så man orkar prova flera smaker och de är perfekta att bjuda på till fika. Denna gång köpte vi dessa smaker; Rocky Road, Yohio, Fifty-fifty, Gino, Double Chocolate och C.C.C.C!
 
 

En typisk lunch

En typisk lunch för mig just nu är som på bilden; omelett, sallad och rester från helgens tacomiddag. Gott och kolhydratsnålt, perfekt vardagslunch!
 
 

Hamburgare

 Förra veckan gjorde vi egna burgare hemma och vilken succé det blev. Knepet för goda och saftiga burgare är att inte arbeta färsen, helst inte alls. Egen dressing gjordes också, gott!
 
 
4 port.
 
140g bacon
1 dl creme fraiche
1/2 dl chilisås
1 msk senap
400g högrevsfärs eller 500g nötfärs
Cheddarost 
Salt och peppar 
Sallad, gurka och tomat
 
Blanda crème fraiche, ketchup och senap. Smaka av med salt och peppar. Stek bacon i en torr stekpanna till den är knaperstekt. Dela färsen i fyra delar och forma till burgare utan att röra för mycket. Stek dem i matfett i en stekpanna några minuter på varje sida. Salta och peppra. Lägg på cheddarost och stek till osten smält. Servera hamburgarna med dressing, bacon och valfria grönsaker.
 
Inspiration: Ica.se
 
 

Storfärsbiff i tomatsås

Vi åt en väldigt god maträtt som vi fick med matkassen häromdagen, då det var blandfärs vi använde oss av blev rätten saftig och god. Sonen tittade först skeptiskt på maten men när han väl smakade åt han med god aptit. Väldigt god även dagen efter i matlåda. 
 
 
4 port.
 
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
ca 500 g blandfärs
1 ägg
1 1/2 dl riven ost
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk basilika
1 tsk oregano
390 g pastasås med basilika

Sätt ugnen på 200°C. Häll ströbröd och mjölk i en bunke, rör om och låt svälla några minuter. Blanda ner färs, ägg, ost, salt, peppar och örter. Låt smör bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i färsen och platta ut den till en stor biff ca 18 cm i diameter (för 4 port). Stek på medelvärme ca 5 minuter under lock. Vänd biffen och häll på pastasåsen. Låt sjuda några minuter till utan lock till biffen är klar. Servera med potatis eller pasta och sallad.

 Inspiration: Ica.se

Caesarsallad

Det händer inte jätteofta men ibland lagar min man middagsmaten alldeles själv och häromdagen blev jag serverad en väldigt god variant av caesarsallad. Min man stekte kycklingfilé i goda kryddor så den blev lite spicy och den åt vi med romansallad, caesardressing, knaperstekt bacon och lite annat som passade i vår sallad. Parmesan hade vi dock inte hemma så det fick vi strunta i men det gjorde inget för det var så gott i alla fall!
 
 

Pepparsås

För någon vecka sedan gjorde jag en rätt med knorrs kylda såser, nämligen Steak sauce. Jag skrev då att jag skulle vilja prova denna sås som pepparsås och det har jag nu gjort. Benfri fläskkotlett med pepparsås och kokt potatis, tummen upp från hela familjen.
 
 
4 port.
 
4-6 skivor fläskkotlett, benfri
Salt och peppar
1 burk Knorr Steak sauce
2 msk hela grönpepparkorn
2 dl grädde

Torka av köttet med hushållspapper. Salta och peppra rikligt på båda sidor. Stek köttet i en traktörpanna på hög värme så köttet får fin färg på båda sidorna. Sänk sedan värmen och tillsätt den kylda såsen. Låt sjuda. Mortla grönpepparkorn och tillsätt detta i såsen, spara eventuellt lite till garnering. Häll till sist ned grädden i såsen och rör om. Servera med kokt eller pressad potatis och en god sallad.

Daimcheesecake med kolasås

I helgen bakade jag en riktig höjdardessert, nämligen en daimcheesecake med kolasås. Har faktiskt aldrig kokat kondenserad mjölk till kolasås själv men det sköter ju sig själv på plattan, bara fylla på med vatten då och då så att burken hela tiden är täckt med vatten. Själva cheesecaken gör man dagen innan den ska intagas och sådant älskar jag, bara att ta fram en stund innan gästerna kommer så den hinner mjukna lite och man slipper stress med fikabröd när gästerna kommer utan allt är redan klart. Jag modifierade receptet lite men ursprungligen kommer receptet från Jennys matblogg, kika gärna in till henne HÄR då hon har massa goda recept på både mat och bakverk!
 
 
3 dubbeldaim
1/2 paket digestivekex
50-100g smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk, sötad
 
Ta etiketten från burken med konderad mjölk och lägg i en stor kastrull med vatten fylld så att burken är täckt. Koka på medelvärme i ca 1,50-2 timmar. Skölj burken med kallt vatten till den kallnat och låt stå i kylskåp till såsen ska användas. 
Krossa digestivekex med mixer, matberedare eller slå kexen till smulor i en plastpåse. Smält smör och blanda kex med smör och tryck ut kexblandningen i en rund form med avtagbar kant, ca 25-26 cm. Låt kexen täcka hela botten och en bit upp på kanterna. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen. Dela tre ägg i vitor och gulor i varsin bunke. Vispa äggvitan till du kan hålla bunken över ditt huvud utan att äggvitan rinner ur. Vispa sedan äggulorna tillsammans med socker, philadelphiaost och vaniljsocker. Vispa till sist grädden lagom tjock i en tredje bunke. Hacka daimen smått och rör ned i grädden. Häll till sist ned ägguleblandningen i äggvitan med en slickepott. Häll sist ned denna blandning i daimgrädden. Häll sedan allt i formen och ställer in i frysen i minst 5 timmar men gärna över natten. Ta fram cheesecaken en kvart innan servering och bred över kolasåsen medan kakan är kall. 
 
Inspiration: Jennys matblogg

Fettisdagen

Idag är det fettisdagen eller semmeldagen och jag ÄLSKAR semlor, helst hemmagjorda eller köpta på bageri. De man köper i vanlig affär brukar vara okej men stor skillnad mot bagerigjorda. Förra året bakade jag muffinssemlor och de blev lagom stora och väldigt goda så ett tips om ni ska till att baka idag!
 
 
12 st muffinssemlor
 
125g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
3 ägg
1,5 dl Kesella Kvarg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
 
Fyllning:
1/2 dl mjölk
75g mandelmassa
2 dl vispgrädde
Florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en egen skål. Rör ner mjölblandningen i äggblandningen samt kvarg, rör om tills allt blandat sig. Klicka ut smeten i muffinsformarna (ca halva formen ska vara fylld med smet) och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt muffinsen kallna (ej i muffinsformen). Skär av ett lock på varje muffins och lägg åt sidan. Gröp ut inkråmet ur muffinsen och blanda detta med mjölk och riven mandelmassa till en kräm. Fyll muffinsen med blandningen. Vispa grädde och lägg en klick på varje muffins. Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker. Njut!
 
Inspiration: Arla

Kiviks Musteri

Igår dukade jag och maken fram ost och kex och detta åt vi med en äppel & calvados marmelad från Kiviks Musteri. En god och smakrik marmelad som passar perfekt att äta till ost och kex. 
 
 
 

RSS 2.0