Bokrea

Ni har väl inte missat att bokrean startat? I tisdags var jag på Akademibokhandeln och fyndade bland alla böcker. En kokbok blev det denna gång, nämligen en till Halv åtta hos mig-kokbok. Har ju två sedan tidigare och jag gillar dem, enda minuset är att det inte finns bilder på alla maträtterna, det är lite tråkigt. Kostnad? Endast 89 kr!
 
Hur goda låter inte dessa rätter som jag gärna provar att laga inom kort:
 
- Lax- och räksymfoni
- Ompysslad oxfilé med ljuvlig potatisgratäng 
- Randig chokladmousse med hallon
- Laxcheesecake med löjrom och creme fraiche 
- Fyst hallonbomb
 
 

Mixmo lösgodis

Igår besökte jag NK och deras mataffär. Där fick jag för första gången se lösgodis från Mixmo. Samma sorter som Karamellkungen men Med helt nya förvaringsboxar. Här trycker man på en knapp så kommer godiset ur sin box, detta innebär väldigt mycket ur ett hygieniskt perspektiv då inga händer kommer ner bland godiset. Godiset borde hålla sig färskare också i stängda boxar. Hann inte testa detta igår men ska försöka göra det inom kort. Om detta är så bra som jag tror kommer nog alla butiker snart använda sig av Mixmo!
 
 

Livets Goda

Dryckesmagasinet Livets Goda har listat Sveriges bästa restauranger, från norr till söder. 
I dagarna lanseras Livets Goda Topp 20, en helt ny svensk restaurangguide som ser till kroggästens helhetsintryck och lägger stor vikt vid drycken. Totalt omfattar guiden, som är i behändigt magasinsformat, 244 sidor med djupgående bedömningar, beskrivningar och intervjuer med restaurangchefer, köksmästare och sommelierer. 
Guiden utgår ifrån ett mycket noga genomtänkt bedömningssystem. – Vi lägger mycket stort fokus på gästens totala intryck av en restaurang – allt från välkomnandet och upplevelsen av själva krogmiljön, till personalens kunskap och serviceutförandet, dryckerna och hur väl de samspelar med maten, personalens vilja att hjälpa gästen till en restaurangupplevelse, och såklart också maten ur många fler aspekter än vad den vanliga krogrecensenten tar fasta på, säger chefredaktör Anders Enquist.
 
 
Sveriges 20 bästa restauranger, enligt Livets Goda Topp 20

1. Fäviken Magasinet, Järpen
2. Frantzén, Stockholm
3. Gastrologik, Stockholm
4. Esperanto, Stockholm
5. PM & Vänner, Växjö
6. Oaxen Krog, Stockholm
7. Djuret, Stockholm
8. Pubologi, Stockholm
9. AG, Stockholm
10. Thörnströms Kök, Göteborg
11. Operakällaren, Stockholm
12. M Dahlgren Matbaren, Stockholm
13. vRÅ, Göteborg
14. M Dahlgren Matsalen, Stockholm
15. Daniel Berlin, Skåne-Tranås
16. Gastro, Helsingborg
17. Bhoga, Göteborg
18. Råkultur, Stockholm
19. Ekstedt, Stockholm
20. F12, Stockholm

Årets Nytillskott: Upper House Dining, Göteborg

Av dessa restauranger har jag ätit på två av dem; AG och Operakällaren. Skulle gärna besöka övriga också, särskilt Ekstedt, Oaxen, Matbaren och Pubologi.

Gräddsås från Knorr

Precis som jag skrivit i ett tidigare inlägg har jag fått äran att prova fyra kylda såser från Knorr och bjuda familj och vänner på vardagsrätter tillsammans med dessa såser. HÄR provade jag Steak sauce. Denna gång provade vi Gräddsås från Knorr och självklart provade vi såsen till familjens vardagsfavorit - köttbullar. Alla testprovare gav även denna sås tummen upp och den passade verkligen perfekt med köttbullar.

Knorrs kylda såser är fria från konserveringsmedel och smakförstärkare, du kan både värma dem på spisen eller snabbt i mikrovågsugnen. En såsförpackning räcker till fyra personer och kostar ca 23-24 kr.

 

 
4 port.
 
ca 600g nötfärs
3/4 dl ströbröd
3/4 dl grädde
1 ägg
1/2 gul lök
Salt och peppar
En nypa socker
1 burk Gräddsås från Knorr
 
Blanda ströbröd, grädde och ägg i en bunke och låt stå och svälla en stund. Finhacka under tiden löken (väldigt smått) och stek den i lite smör. Salta och häll en nypa socker över löken och stek till löken blivit mjuk och fått lite färg. Häll i löken i ströbrödsblandningen. Blanda sedan i nötfärsen och salta och peppra rejält (hade nästan 1 tsk salt i). Forma små köttbullar av smeten och lägg dessa på en våt skärbräda. Stek köttbullarna i smör till de är klara. Tillsätt burken med Gräddsås från Knorr och låt det sjuda med köttbullarna. Servera med kokt potatis, sallad och svartvinbärsgelé.
 
 
Inom kort kommer fler recept med Knorrs kylda såser! 
Vill du också bli Buzzador? HÄR kan du läsa allt om hur du gör för att bli Buzzador precis som jag!
 
#knorrsåsbuzz
#middagshjälpen
#buzzador

 

Steak sauce från Knorr

Som jag skrivit om förut är jag en Buzzador, dvs jag får då och då prova produkter och tjänster, jag får utvärdera dessa och dela med mig av mina åsikter till vänner, bekanta och så er såklart - mina kära bloggläsare. En ny fantastisk kampanj jag fått äran att vara med i är denna såskampanj i samarbete med Knorr. Jag får prova Knorrs fyra kylda såser, tillaga dem som vardagsrätter och bjuda familj och vänner. 
 
Knorrs kylda såser är fria från konserveringsmedel och smakförstärkare, du kan både värma dem på spisen eller snabbt i mikrovågsugnen. En såsförpackning räcker till fyra personer och kostar ca 23-24 kr. 
 
Först ut är Steak sauce som jag blev väldigt nyfiken på, en sås som alla gav tummen upp. En lite vuxen rökig smak av barbeque och timjan som passar perfekt till en köttbit. Valde att servera såsen till helstekt fläskfilé, klyftpotatis och en god coleslaw. Denna sås kommer vi absolut att köpa fler gånger och nästa gång ska jag prova att göra såsen som en pepparsås genom att tillsätta grädde och grönpeppar.
 
 
En lagom stor fläskfilé
Olivolja
Örtpeppar
Potatis
Salt
Peppar
Timjan
1/2 vitkål
1 msk dijonsenap
1 dl gräddfil
1/2 dl majonäs
1/2 rödlök
1 burk Steak sauce från Knorr
 
Sätt ugnen på 200-225 grader. Finputsa fläskfilén och droppa lite olivolja runtom köttet. Klappa på örtpeppar runt köttet. Stek köttet på hög värme i lite smör i en stekpanna för att få fin färg på köttet. Lägg i en ugnsfast form. Skala potatis och skär i klyftor. Lägg potatis i en ugnsfast form med olivolja, salt och timjan. Stek köttet klart i ugnen till ca 70 grader. Strimla kålen med osthyvel eller kniv. Skala och skiva löken tunn. Blanda gräddfil, majonäs och senap i en skål. Bland gräddfilsblandningen i kålen tillsammans med löken. Smaka av med salt och peppar. Värm såsen i en kastrull, ej koka utan endast sjuda. Låt köttet vila ca 10 minuter innan du skär upp köttet i skivor. Servera köttet med klyftpotatisen, coleslaw och steak sauce.
 

Inom kort kommer fler recept med Knorrs kylda såser! 
Vill du också bli Buzzador? HÄR kan du läsa allt om hur du gör för att bli Buzzador precis som jag!
 
#knorrsåsbuzz
#middagshjälpen
#buzzador

Melodifestivalmiddag

Finns det något festligare än Melodifestivalen? För mig är Melodifestivalen glitter, glamour, musik, galenskap, fest och så god mat och snacks förstås! Jag har satt ihop lite middagsförslag nedan med mat som jag tycker passar till Melodifestivalen, hoppas det kan ge lite inspiration till kvällens middag!
 
Tapasmiddag
 
Lasagne
 
 
Kryddig fläskytterfilé med råstekt potatis och tzatziki
 
Snabb Cheesecake
 
Kolapaj med havssalt
 
 
 

Kyckling i sambalsås

Denna rätt har vi gjort förut men är så god att den är värd att nämnas igen. Tar sin lilla tid i ugnen men den sköter sig själv så en rätt som både passar en vardag och en helg. Vi åt kycklingen med en god sallad medan sonen fick ris till.
 
 
4-6 port.
 
1 kg kycklingfilé
Salt & peppar
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1/4 dl soja
1-2 tsk sambal oelek 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Salta & peppra. Blanda samman grädde, creme fraiche, soja och sambal oelek. Häll blandningen över kycklingen och tillaga mitt i ugnen i ca 1,5 timme. Vänd gärna kycklingen efter halva tiden. Servera med en god sallad eller ris.

Estrella Ranch & Sourcream

I helgen provades Estrellas nya chips Ranch & Sourcream. En limited edition hockey-chips med smak av gräddfil, ost, lök, paprika och tomat. Riktigt goda chips så både jag och maken gav chipspåsen tummen upp!
 
 

Stockholm Fisk

Ni vet väl om att Krogveckan pågår i detta nu? 1-16 februari erbjuder 100-tals restauranger runt om i Sverige en tvårättersmeny för 250 kr. Tillsammans med våra vänner valde vi i år att besöka restaurang Stockholm Fisk på Vasagatan (i närheten av Centralstationen). Har länge velat gå dit och nu var det äntligen dags. 
 
Till förrätt åt jag toast Skagen medan maken åt en sill- och strömmingtallrik. Vi båda tog fisk- och skaldjursgryta till varmrätt. Min förrätt var himmelskt god, jag älskar toast Skagen. Grytan däremot var okej. God men mild i smakerna och kanske ingen rätt vi kommer prata om i flera år framöver. Men en trevlig restaurang så vi hade en rolig kväll tillsammans med våra vänner.
 
Nu blir det inga fler krogveckan-besök men hade det blivit det hade jag velat prova Melody vid ABBA-museet.
 
Ska ni besöka krogveckan?
 
 

C-vitamin

Så här i förkylningstider är det toppen att boosta med c-vitamin och något av det godaste jag vet är röd grapefrukt, mums!
 
 

RSS 2.0