Kladdkaka

Ännu ett recept på kladdkaka har provats och denna utlovade man dessutom var världens godaste :)
Kladdkakan var verkligen god och hög men som vanligt blir mina kladdkakor lite för torra i kanterna så med facit i hand skulle jag tagit ut kakan några minuter tidigare ur ugnen. 
Kladdkakan mår bara bra av att stå till sig i kylen några timmar innan servering och kan med fördel ätas av efter några dagar i kylen.
 

Sonen ville hjälpa till att ha florsocker på kladdkakan!
 
 

200 g mjukt smör

4 dl socker

4 ägg

3 dl mjöl

1 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

100 g mörk choklad

 

Vispa smör och socker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det i smeten. Smält chokladen och rör till sist ner den. Häll smeten i en smord och bröad form på ca 20 cm. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 30-35 min. Ställ kallt några timmar innan servering. Servera med grädde!

 

Inspiration: Bakverk & Fikastunder 

 

 

Veckomeny

Har tidigare haft veckomenyer här på bloggen och nu tänkte jag ta upp detta igen, hoppas att det ska ge er lite inspiration till god, enkel och snabblagad matlagning under veckorna och kanske lite festligare rätter till helgen och så självklart en sötsak också!
 
Måndag
Pasta Carbonara
Tisdag
Fläskytterfilégryta
 
 
Onsdag
Fläskkotlett med ugnsrostad potatis och tomatsås

Torsdag
Panerad torsk med romsås
 
Fredag
Baconinlindad kycklingfilé med smak av örter och vitlök
 
Lördag
Rosépepparbiffar

Söndag

Gulaschsoppa med köttfärs

I veckan har det varit lite tråkigt väder med regn och kalla vindar och vad passar då bättre än en soppa till middag. Denna gulaschsoppa med köttfärs har jag skrivit om förut men den är ju toppengod så har ni inte testat den förut så gör det :)
 
 
4 port.

ca 400g nötfärs
1 burk krossade tomater
1-2 morötter
3-4 potatisar
1 gul lök
1 röd paprika
1 köttbuljongtärning
1/2 liter vatten
2 msk soja
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
creme fraiche till servering

Bryn köttfärsen och lägg åt sidan. Hacka lök, potatis, paprika och morot i mindre bitar och bryn detta i smör i en stor gryta. Häll på vatten, buljongtärning, spiskummin, paprikapulver, soja, pressad vitlök och krossade tomater. Häll i köttfärsen.
Låt koka till rotsakerna är mjuka. Smaka av med salt & peppar. Servera med en klick creme fraiche och eventuellt en skiva gott bröd.

Inspiration: Matplatsen
 

Lax med potatismos och gräslöksmörsås

I förra veckan gjorde vi en sådan god rätt att jag verkligen måste dela med mig till er! Tummen upp från mig och maken men 3-åringen var lite mer skeptisk. Han älskar lax så det åt han med god aptit men såsen var han väldigt skeptisk mot så detta får kanske räknas som en lite vuxnare rätt.
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléer i en ugnsfast form. Salta laxen rikligt och pressa över lite juice från en citron. Ta ut laxen efter ca 15 minuter, Under tiden laxen är i ugnen så tillagar du såsen.
 

2 st schalottenlökar, finhackade

1 msk olja

1 1/2 dl vitt vin

1 fiskbuljongtärning

3 dl vispgrädde

1 msk pressad citron

75 g smör

3/4 dl gräslök, finhackad

1/2 dl crème fraiche

Fräs löken i olja i en kastrull i ca 2 min. Tillsätt vin, fiskbuljongtärning och grädde och koka utan lock ca 20 minuter, till ca 2 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil. Häll tillbaks såsen i en ren kastrull. Blanda ner citronsaft och klicka i smör och låt det smälta under vispning. Tillsätt gräslök och crème fraiche.

Servera såsen med lax och potatispuré eller potatismos.

 

Inspiration: Matplatsen

 

Äppelkaka

Denna vecka har det verkligen märkts att hösten börjat komma på riktigt och förra helgen var det dags att börja plocka ner äpplen från äppelträden. I år får vi alldeles lagom mycket äpplen, precis som förra året (då borde det ju inte bero på vädret då förra året var en regnsommar och detta år var det en solig sommar). Året dessförinnan fick vi galet mycket äpplen, vi gav bort massa kassar med äpplen till vänner och familj men ändå kunde vi lämna in äpplen till musteriet och få tillbaka flera liter äppelmust hem.
 
Hittade ett riktigt smarrigt recept på äppelkaka hos Kryddburken som testades i helgen och det var verkligen en riktigt god kaka och som precis som receptet utlovade blev den bara godare när den fått stå till sig i kylskåpet under några dagar. Denna äppelkaka kommer absolut göras fler gånger här hemma!
 
 
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker 
150 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

 

Skala och skär äpplena i lagom stora bitar. Lägg alla äppelbitar i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Låt äppelbitarna gärna marineras en stund, t ex genom att förbereda på förmiddagen och sedan baka själva kakan innan servering.

Vispa det rumstempererade smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör om. Häll smeten i en rund form med avtagbara kanter klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit efter de marinerats. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 40-50 min. Garnera gärna kakan när den svalnat med florsockerglasyr och pärlsocker.

 

Inspiration: Kryddburken

 

Koh Phangan Östermalm

I somras hade jag turen att vinna en toppentävling hos trevliga Alfva, nämligen en middag för två på Koh Phangan på Nybrogatan mitt i stan.
 
Jag har tidigare ätit på Koh Phangan på Söder men detta skulle bli första besöket på restaurangen på Östermalm. Med ett underbart väder igår kväll satt vi på restaurangens utomhusservering och kunde titta på jobbande män och kvinnor stressa hem till familjen och par strosa hand i hand nedför gatan.
 
Att välja bland godsakerna på menyn var inte lätt, fanns massa rätter vi skulle vilja prova men till slut föll valet på detta: 
- Tre olika vårrullar med sweet chili-sås och friterad scampi med sweet chili-sås
- Grillade skaldjur och en bit fisk med dipsåser och Baby Back Ribs med dipsåser
- Banana Split och chokladtårta
 
Allt var verkligen otroligt gott och någonting vi absolut kan tänka oss äta igen för komma tillbaka kommer vi verkligen att göra. Extra plus för personalen som vi blev väl omhändertagna av!
 
Gillar ni thaimat ska ni absolut gå till Koh Phangan, en restaurang jag verkligen kan rekommendera!
 
 
 
 
 

Kladdkaka med färskost-swirl

För någon vecka sedan skrev jag om den goda kladdkakan jag fick med bud och nu när Arla har lanserat sin nyhet Färskost har jag även fått receptet på kladdkakan och självklart får ni ta del av receptet också! Perfekt att baka i helgen och bjuda nära och kära på!
 
Trevlig helg på er kära läsare!
 

150g smör
150g mörk choklad, 70%
100g rostade salta cashewnötter
3 ägg
200g Arla Kökets Färskost naturell
3 dl råsocker
2 dl vetemjöl
100g segt chokladgodis, ex Polly
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm och ströa med råsocker. Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt chokladen smälta under omrörning. Ställ och sidan och hacka nötterna grovt. Dela ett ägg i gula och vita. Rör ihop äggulan med färskosten i en bunke. Blanda sockret med äggvitan och resterande ägg. Vispa ned chokladen. Vänd ner nötter, mjöl och hälften av godiset. Häll smeten i formen. Klicka i färskosten och rör runt med en kniv så smeten blir tvåfärgad. Strö över resten av godiset. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna och servera den gärna med glass eller vispgrädde.
 
Inspiration: Arla

Arla Köket Färskost

Kommer ni ihåg att jag fick en härlig kladdkaka med en hemlig ingrediens i förra veckan? Du kan läsa om det HÄR!
 
Idag fick jag veta att det var färskost i kladdkakan som var den hemliga ingrediensen. Arla Köket har lanserat sin senaste nyhet - Färskost. Den kommer i fyra smakvarianter; naturell, yoghurt, rucola pesto och fruktig curry. Nyheterna är framtagna för att användas i såväl bakning som matlagning och är utmärkta komplement till andra mejeriprodukter som creme fraiche och kvarg. De innehåller endast naturliga ingredienser och är kokbara.
 
 Färskostarna lämpar sig i allt från kalla och varma rätter som pajer, gratänger och röror till desserter som cheesecake och söta bakverk. Färskostarna säljs i praktiska bägare om 200 gram och kostar ca 13,50 för naturell/yoghurt och ca 16,50 kr för de smaksatta färskostarna. Du hittar dem i mejerikylen i din butik.
 
Jag använder färskost ofta i både matlagning och bakning så skoj att Arla Köket valt att ta fram dessa nyheter.
Självklart ville jag testa nyheterna direkt och valet föll på den smaksatta färskosten fruktig curry som fick agera smaksättare i en lammfärsgratäng, riktigt gott blev det så jag ser med spänning fram emot att prova de andra färskostarna.
 
Inom kort får ni även receptet på den smarriga kladdkakan jag skrivit om tidigare!
 

4 port.
 
500g lammfärs
1/2 gul lök
1 burk konserverade körsbärstomater
200g Arla Köket Färskost fruktig curry
1 tsk salt
Svartpeppar
600g skivad potatis
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken. Fräs lammfärs och lök i smör i en traktörpanna. Rör ner tomater och färskost. Smaka av med salt och peppar. Antingen kokar du potatis och skivar den tunt eller så skivar du potatisen rå men låter istället gratängen stå längre i ugnen. Varva köttfärsröran med potatis i en ugnsfast form. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter (kokt potatis) eller i ca 30-40 minuter (okokt potatis). Servera med en god sallad.
 
Inspiration: Arla

Tillbringare

I  somras inhandlades en ny tillbringare...eller kanna om man hellre vill kalla den det. Superfint med patina, dvs att den ser gammal och använd ut trots att den är ny. Kannan kostade 69 kr så ett riktigt fynd, blev extra glad när jag häromdagen såg en likadan kanna i en annan affär för 150 kr.
 
 

Melanders Rotisserie

Förutom fiskrestaurang har Melanders också ett Rotisserie som provades häromdagen. Man väljer ett protein, två tillbehör och en sås för ca 100 kr. Då är du en välfylld tallrik med god mat. Jag tog 1/2 gårdskyckling med ugnsrostad potatis och vattenmelonsallad. Maken tog fläskkarré, coleslaw och grekisk sallad. Detta sätt är perfekt för de som äter lågkolhydratskost då du istället för kolhydrater kan välja två olika salladssorter. Väljer du istället att ta med maten hem betalar du endast 69 kr för kyckling med två tillbehör, en väldigt billig middag som man dessutom blir rejält mätt av!
 
 
 
 
 
 
 

Santa Maria - Indisk kyckling

För någon vecka sedan blev jag uppmärksammad av en av mina läsare att Santa Maria hade tagit bort en av mina favorit-kryddmixer från sortimentet. Nämligen Creamy Curry Chicken som var perfekt att ta till på vardagar när man vill äta god mat med kort om tid och laga en rätt som sköter sig själv i ugnen. Jag kontaktade då Santa Maria som berättade om deras nya kryddmix-sortiment och jag fick chansen att prova deras nya motsvarighet till Creamy Curry Chicken, nämligen Indisk kyckling. Igår provades denna kryddmix och precis som förra kryddmixen är de väldigt enkla att använda. Lägg kycklingfilé i en ugnsfast form, blanda kryddmixen med 2 dl vatten och 2 dl creme fraiche och häll detta över kycklingen. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Sedan serverar man detta med ris och en god sallad. Förutom att rätterna tillagades på samma sätt så smakade de väldigt lika varandra så tummen upp för denna kryddmix och Santa Maria är förlåten för att de tagit bort en favorit från sortimentet :)
 
Förutom Indisk kyckling har Santa Maria tagit fram nio smakrika kryddblandningar i serien Middagsräddarna, särskilt nyfiken är jag på kyckling stroganoff och fisk med citron och örter som jag måste prova någon gång framöver.
 
 
 
 

Kött i chilisås

 
 
En favorit hos oss på vardagar när maten ska gå fort att tillaga men ändå smaka mycket och gott är kött i chilisås, lite hetta i denna rätt men 3-åringen brukar lösa det så att han dricker massa vatten mellan varje tugga samtidigt som han säger "ååå vad det här är gott mamma....men starkt" :)
 
 
3 port.

Fläskkött i lagom mängd, jag tog skinkschnitzel denna gång
1/2 röd lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 grädde
1 dl creme fraiche 
1 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek 2
tsk soja
Strimla eller skär fläskköttet i lagom stora bitar. Finhacka rödlök. Stek rödlöken mjuk i en stekpanna/wokpanna med lite smör. Pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt det strimlade köttet. När köttet är genomstekt tillsätter du grädde, creme fraiche, kalvfond, sambal oelek och soja. Låt småputtra några minuter. Klart! Servera med pasta eller ris och sallad.
 

RSS 2.0