Kycklingklubbor med örtbakade potatishalvor

*HÄR hittar du min nya tävling så skynda in där och tävla!

 

Heinz har tagit fram nya goda recept som jag bara måste testa. Det recept som lockar mest just nu är kycklingklubbor med örtbakade potatishalvor.

 

4 port.

12 st kycklingben (drumsticks)

Glace:

L&P Worcestershire Sauce

Heinz Chili Sauce

2 tsk sambal oelek

1 pressad vitlöksklyfta

salt och peppar

Örtbakade potatisar:

8-12 medelstora potatisar

ca 5 dl riven lagrad Västerbottenost

2 dl hackad färska örter
(basilika,persilja,timjan)

salt och peppar

Blanda ihop ingredienserna till glacen. Pensla sedan kycklingen med glacen och krydda med salt och peppar. Stek kycklingbenen i en stekpanna till de får lite färg och efterstek i ugnen på 200°C i ca 15 minuter. Tvätta och koka potatisen i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Dela dem i halvor och lägg i en eldfast form med snittytan upp. Blanda ihop osten med örterna och krydda med lite malen svartpeppar. Fördela över potatishalvorna och ställ in i ugnen till osten får lite färg. Servera med kycklingen och lite tomatketchup och extra L&P.

Inspiration: Heinz

 

Heinz har en nystartad tävling på sin Facebooksida där du kan vinna att en kock kommer hem till dig och en vän och lagar mat tillsammans. Du hittar tävlingen på Heinz Facebooksida.

 



 


Tävling - Syskonhuset

Tänk att vi hann med ännu en 2-års tävling i augusti. Denna gång hålls tävlingen i samarbete med toppenbutiken Syskonhuset som både finns som butik i Huddinge och som webbutik där du hittar en massa fina prylar för stor och liten. Vinsten är en Frozzypack - en matlåda med inbyggd kylklamp i locket som håller maten kall i upp till sju timmar. Perfekt för skolutflykten, picknicken eller stranden. Du slipper släpa på extra kylklampar och kylväska då kylan sitter integrerad i locket. Locket förvaras i frysen till det är dags att användas - väldigt enkelt!
 
 
Tävlingsregler:
 
1:a vinst - En Frozzypack i valfri färg från Syskonhuset
 
1 lott - Kika in på Syskonhuset och välj ut vilken färg du skulle välja på din Frozzypack om just DU vann. Kommentera färg och vem som skulle använda vinsten om du vann i en kommentar till detta inlägg.
 
2 lotter - Gilla Syskonhuset på Facebook
 
3 lotter - Länka tävlingsbild med text på din blogg/facebooksida. Glöm inte att skicka med länk/namn i kommentaren.
 
Tävlingen avslutas: Lördagen den 8 september
 
*Jag tävlar hos Coquina om en Frozzypack från Syskonhuset. Tävla HÄR du också!

Grillad kyckling i grönpepparsås

En av mina favoriträtter, ja faktiskt hela familjens favoriträtt är grillad kyckling i grönpepparsås. En perfekt helgrätt som man förbereder på dagen och när man börjar känna sig hungrig sätter man på ugnen, tillagar rätten i ugnen i ca 20 minuter medan man kokar ris och gör en sallad och vips är maten klar - supergott dessutom!
 
Håll utkik - snart kommer en ny tävling upp på bloggen!
 
 
3 port.

1 grillad kyckling

1 msk smör
1 msk fransk senap
2 msk soya
1/2 msk grönpeppar (krossa den lite lätt)
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Bena ur den grillade kycklingen. Lägg köttet i en ugnsfast form. Koka upp ingredienserna till såsen. Häll såsen över köttet och låt stå några timmar. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in kycklingen mitt i ugnen i ca 15-20 min. Servera med ris och en god sallad.

Inspiration: Matplatsen


Oxrullader med pressad potatis

I helgen gjorde jag oxrullader till middag till familjens glädje! Alla åt med god aptit och ändå räckte det till flera matlådor - perfekt! Oxrullader är så praktiskt då det är enkelt att göra och sköter sig själv på spisen så bli inte avskräckta av kok-tiden på en timme.

4 port.

ca 8-10 st innanlår från nöt/lövbiff
8-10 skivor bacon
8 st soltorkade tomater
1 valfri förpackning vitlöksfärskost
1
st
gul lök, hackad
2 msk smör
2 dl grädde
2 dl öl
1/2-1 dl kalvfond 

Lägg ut alla köttskivor på arbetsbänken. Salta och peppra. Dela dem soltorkade tomaterna på längden. Lägg en matsked av vitlöksosten och en halva soltorkad tomat på varje skiva. Rulla ihop och rulla sedan bacon runt om och vik in den sista biten så baconet håller ihop rullen. Stek alla i en gjutjärnspanna så dem blir gyllenbruna runt om. Svetta sedan lök med smör. Slå på kalvfond, öl och grädde. Låt koka på svagvärme i 60 minuter. Servera oxrulladerna med pressad potatis.

Inspiration: Mitt kök/TV4

 

 


Vinnare - kextävling

Stort tack till er som ville vara med i min kex-tävling och såklart stort tack till Göteborgs Kex som ville vara med och sponsra tävlingen!
 
Vinnare av varsitt kex-paket:
 
- Annelie
 
- Pappan Anders (HÄR kan du läsa pappan Anders mysiga blogg om livet med barnen Lowa och Lukas)
 
- Lottiz (Du hittar Lottiz fina blogg HÄR om livet som fru och 4-barnsmamma)
 
 
Stort GRATTIS till er! Kika in på er mail för mer information!
 
 

Restaurangtips - Björk Bar & Grill

Vi passar ofta på att boka bord via Bookatable när de kommer med bra erbjudanden. För några veckor sedan kom de ut med ett erbjudande på restaurang Björk Bar & Grill på Kungsholmen, Stockholm där man fick 3 rätter för 300 kr så då passade vi på att boka bord där. Jag, maken, sonen och svärföräldrarna följde med på restaurangen och det var en varm dag så vi satt på uteserveringen och åt ända till kl 21.00 utan att frysa det minsta. Trots att restaurangen ligger precis bredvid Norr Mälarstrand med mycket biltrafik kändes det som att sitta någon helt annanstans då de byggt upp uteserveringen som en björkskog. Fantastisk service hade de på restaurangen och även sonen blev väl omhändertagen med ritbok och kritor och egen barnmeny, detta uppskattas MYCKET av barnfamiljer. Efter en stark fördrink fick vi njuta av en underbar middag, allt var väldigt gott och det var mycket mat. Enda minuset var att det tog lång tid att få in efterrätten och med en trött son borde de kunnat prioritera oss som gäster och ge oss efterrätten (vi fick säga till flera gånger) som dessutom med största sannolikhet var gjord i förväg och inte krävde någon tillagning. Men som plåster på såren fick vi 20% rabatt på notan och då allting annat var väldigt bra räknas det bara som ett litet minus. Har hört att Björk Bar & Grill ska ha en underbar brunch så den måste vi absolut testa inom kort!
 
Min varmrätt: röding med persillade, primörsallad och citronvelouté (mums)
 
Lövbiff med pepparot, äggula, rödvinssky och friterad potatis
 
Min efterrätt: Flädercheesecake (god)
 
Min förrätt: Toast skagen med kalixlöjrom (mums)
 
Gnocchi med primörer, västerbottenost, ruccola och rostad tomatsås
 
Min fördrink: Björk mimosa (god)

Chokladbollar

*Imorgon är sista dagen att tävla i min Kex-tävling så skynda in och tävla HÄR!
 
En av de godaste sakerna man kan slänga ihop lite snabbt när man är gottis-sugen är helt klart chokladbollar. När sonen var sjuk häromdagen bakade vi chokladbollar som vi mumsade i oss i dagarna två - mums! Imorgon är det redan fredag, dagarna springer iväg. Sitter och funderar på vad vi ska äta för smarrigt imorgon - tacos á la fredagsmys, fisksoppa med aioli eller varför inte oxrullader med ölsås och pressad potatis! Får fundera till imorgon helt enkelt :)
 
 
Lagom många chokladbollar!

100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe

Pärlsocker, strössel eller kokos till garnering

Rör ihop alla ingredienser till allt har blandats. Rulla små bollar och rulla i pärlsocker/kokos. Låt stå kallt innan servering.

Fläskkotlett med ugnsstekt potatis och tomatsås

Vi köper i stort sett aldrig fläskkotlett och särskilt inte fläskkotlett på ben då vi tycker att det finns bra mycket godare köttsorter men nu fick vi detta i våran matkasse och denna maträtt blev riktigt god! Tomatsåsen kommer vi absolut att göra fler gånger då den var smakrik och god och passade perfekt med både köttet och potatisen.
 
 
4 port.
 
900 g fast potatis
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
2 msk tomatpuré
3 msk strösocker
500 g krossade tomater
3 msk vitvinsvinäger
1 msk soja
salt och peppar att smaka av med
4 fläskkotletter med ben
 
Sätt ugnen på 225°C. Halvera potatisen och blanda den med olivoljan på en plåt. Krydda med salt och peppar. Rosta den mitt i ugnen ca 30 minuter. Pressa vitlöken. Skala och riv ingefära. Fräs vitlök och ingefära i olja tillsammans med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt socker, krossade tomater, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 20 minuter. Mixa till en slät sås med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Salta och peppra köttet och stek eller grilla i matfett ca 5 minuter på varje sida. Servera köttet tillsammans med sås, rostad potatis och sallad.
 
Inspiration: ICA.se

Fried ries med räkor

Häromdagen hämtade vi veckans matkasse som äntligen startat igen efter sommaruppehållet. Första rätten ut var fried rice med räkor. En rätt som var långt ifrån tjusig att titta på men god. Rätten fick tummen upp av mig och maken men sonen däremot gillade den inte så den får kanske räknas lite mer som en vuxen-rätt.
 
 
4 port.
 
400 g räkor utan skal
4 port ris (gärna basmati)
1/2 purjolök
1 msk riven ingefära
2 morötter
1/2 zucchini
2 tsk curry eller currypasta
2 tsk sambal oelek
2 ägg
1 lime
1 1/2 msk japansk soja
salt och peppar
 
Tina räkorna. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skölj och skiva purjolöken tunt. Skala och riv ingefäran. Skala och skiva morötterna. Dela zucchinin på längden och skiva den. Stek purjolök, ingefära, morötter och zucchini i oljan tillsammans med curry och sambal oelek. Tillsätt riset och låt fräsa tillsammans ca 5 minuter. Knäck i äggen, rör runt lite och fräs tills de stelnat. Pressa saften ur limen. Krydda med soja. Smaka av med pressad lime, salt och peppar. Vänd i räkorna och servera.
 
Inspiration: ICA.se

Pizza på nya bakstenen

På festen som jag och maken hade i somras fick vi en baksten av våra fina vänner från Norrland. Idag invigde vi bakstenen då jag och sonen gjorde hemmagjord pizza till lunch. Då sonen är krasslig fick jag stanna hemma från jobbet idag och vad passar då bättre än att göra en rätt som sonen älskar och dessutom kan vara med och tillaga! Med en 2-åring som ska underhållas finns ingen tid att göra egen pizzadeg eller tomatsås och då finns räddningen med färdiga paket med både pizzadeg och tomatsås. Ska förresten inte skylla på sonen, jag hade inte gjort pizzan från grunden ändå för jag tror knappast det blivit godare om jag gjort det själv!
 
Bakstenen får tummen upp av mig! Man ställer in bakstenen i ugnen samtidigt som man sätter på ugnen på 30 grader högre än vad som anges i receptet. Enda nackdelen var att min ugn inte hade plats för bakstenen på nedre delen på grund av "rälsar" man kan sätta gallret på så den får vara på mitten-delen trots att det står att bakstenen ska vara i nedre delen av ugnen men det gick ju jättebra ändå och pizzan blev väldigt god. När pizzan var klar låter man bakstenen vara kvar i ugnen för att kallna och detta tog tid. När jag flera timmar senare skulle använda ugnen igen var bakstenen fortfarande varm så jag fick ställa ut den utomhus för att få den kall så man får vara försiktig när man tar ut bakstenen efter användandet. Nästa gång ska jag testa att baka bröd på bakstenen!
 
 
Enkla pizzan
 
1 frp färdig pizza-sats med deg och tomatsås
Skinka skuren i strimlor
Salami
Riven ost
Oregano
 
Sätt ugnen på 200 grader (230 grader med baksten). Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Bred tomatsåsen över degen. Fördela skinkan, salamin och osten jämt över pizzan. Krydda med oregano. Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Servera med en kålsallad.

Pruciutto di Parma

Jag älskar prusciutto di Parma dvs parmaskinka. Jag använder det ofta i matlagning, t ex parmainlindad kycklingfilé eller som tilltugg med en söt melon. Nu i kräftskivetider kan man också göra chips av parmaskinkan som man kan äta tillsammans med västerbottenost.
 
Sätt ugnen på 180 grader på grillfunktion. Lägg parmaskinka på en plåt med bakplåtspapper och grilla i ugnen i ca 2 minuter. Skivorna ska bli spröda och frasiga precis som chips.
 
 

Man tager vad man haver

Så var helgen till ända och en ny vecka står framför oss fylld med jobb och så ska sonen börja på förskolan igen efter en lång sommar hemma!
 
Igår till lunch gjorde jag en köttfärssås med vad som fanns i skafferi och kylskåp och det blev riktigt gott, hela familjen åt med god aptit.
 
 
ca 500g nötfärs
1 påse taco kryddmix
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
1/2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk torkad basilika
 
Pasta (vi tog både spaghetti och penne)
 
Stek nötfärsen klar. Tillsätt alla ingredienserna, rör om och låt sjuda i 10 minuter medan pastan blir klar. Servera med en sallad.

Vinnare - Home of Happiness

Tack alla mina kära läsare som ville vara med och tävla i min Ib Laursen-tävling och stort tack till underbara butiken/webshopen Home of Happiness som ville vara med och sponsra denna tävling!
 
Vinnare:
 
 
Monia - mamma till Tuvalie (du hittar Monias underbara blogg HÄR)! Monia valde ett gult skålset från Ib Laursen!
 
 
Stort GRATTIS till dig Monia! Ni som hade oturen att inte vinna denna gång får gärna tävla i min kex-tävling som du hittar HÄR och hoppas på bättre tur i den tävlingen!
 
 

Kolapaj med havssalt

Igår hade vi en lördag utan några planer så det blev en lugn dag hemma! På eftermiddagen passade jag på att baka en ny paj - kolapaj med havssalt. Tog med pajen till grannarna så fikade vi medan barnen lekte tillsammans! Pajen fick tummen upp av alla, en annorlunda paj då den både var söt, salt och syrlig tack vara vispad creme fraiche som tillbehör.
 
Kika in lite senare då jag kommer att dra en vinnare i min Ib Laursen-tävling i samarbete med Home of Happiness!
 
Tävla gärna HÄR också om du missat min senaste tävling!
 
 
Pajdeg:
125g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 tsk kanel
 
Kola:
3 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl ljus muscovadosocker
1,5 tsk vaniljsocker
75g smör
1/2 tsk havssalt
 
Serveras med:
2 dl creme fraiche (34%)
Röda vinbär
Kanel
 
Smält smöret till pajdegen. Blanda med socker och havregryn. Blanda samman mjöl och kanel och häll ner havregrynsmixen i mjölblandningen. Arbeta samma till en deg. Tyck ut degen i en smord form med avtagbar kant, ca 22 cm. Låt degen gå upp några cm på kanterna. Ställ i kylen i 30 minuter. Sätt då ugnen på 200 grader. Grädda sedan pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen och låt svalna.
 
Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull till kolafyllningen. Låt koka ca 20 minuter, rör om då och då. Gör dropptestet i ett kallt glas med vatten. Kola ska vara mjuk och lätt formbar. Ta kastrullen från värmen och rör ner vaniljsocker och smör skuret i bitar. Låt svalna nästa helt (ställ gärna kastrullen i ett vattenbad med kallt vatten så går det snabbare). Häll kolafyllningen i pajskalet. Strö över havssalt. Ställ i kylen minst en timme. Innan servering vispar du creme fraichen med elvisp till den blivit fast. Häll upp i en skål och pudra över kanel. Garnera pajen med röda vinbär.
 
Inspiration: ICA Buffé
 

Boqueria

I nya Mood-gallerian i Stockholm finns tapas-restaurangen Boqueria. Jag och en vän gick dit en måndag efter jobbet och njöt av god mat och dryck i en trevlig miljö. Här serveras lite "finare" tapas och servitören rekommendera ca 4 rätter per person. Vi tog in 8 olika rätter som vi delade på och avslutade med en god dessert! Ett minus för menyn som står på spanska vilket gjorde att vi var tvugna att fråga vår servitör om allting som stod på menyn. Vissa rätter var lite större tapasrätter och vissa väldigt små, detta hade också kunnat stå på menyn då det blir trist om du råkade välja fyra rätter av den mindre sorten, då lär du få köpa en hamburgare på vägen hem.
 
Vi åt bland annat bröd som serveras med god olivolja och salt, mini-burgare, fläsk-rätter, potatis bravas, kycklingspett, manchego-ost, en korvrätt mm. Maten var god och delar man med någon får man ju testa väldigt många olika tapas. Mini-burgaren får högst betyg, väldigt god. Efterrätten var kvällens tårta som var en chokladtårta med passionsfruktsglass, väldigt gott!
 
 
 

Helgrillad lax med romsås

De har varit sådant fint väder de senaste dagarna, underbart och hoppas att det håller i sig. Nu har man börjat jobba igen efter semestern så det är fullt upp med att få tiden att räcka till. Sista semesterdagen grillade vi helgrillad lax som blev helt underbart god och perfekt tillagad.
 
 
Helgrillad lax med romsås
 
1 hel bit laxfilé med skinn
Olivolja
Havssalt
Citronpeppar
 
Färskpotatis
Sallad
 
2 dl creme fraiche
Färsk dill
Havssalt
Röd caviar
Saft från 1/2 citron
Sweet chili-sås
 
Bena ur laxen om detta inte är gjort. Droppa över lite olivolja. Salta rikligt med havssalt och krydda med citronpeppar. Smörj in skinnsidan med olivolja för att undvika att laxen fastnar på grillen. Grilla sedan laxen på medelvärme i ca 15 minuter under lock. Laxen behöver ej vändas. Under tiden laxen grillas kokar du färskpotatis, gör en sallad och rör ihop romsåsen som du ställer kallt till servering.

Shopping

*Två tävlingar har jag just nu så skynda in och tävla HÄR och HÄR!
 
Lite shopping blev det i Dalarna i helgen. I en underbar liten butik i Leksand hade de 20% rabatt på allt i Green Gate-serien så då passade jag på att köpa en skål och muffinsformar. Green Gate har så mycket fint tycker jag, skulle kunna köpa upp på mig massa fint i den serien!
 

Ny 2-års tävling!

Jag lovade er att augusti skulle bli fullspäckad med 2-års tävling och nu är det dags för ännu en tävling! För ett år sedan var Göteborgs Kex med och sponsrade min 1-års tävling och de ställer upp även i år med ett stort kex-paket till tre glada vinnare!
 
 
Tävlingsregler:
 
Vinst: 3 vinnare vinner ett paket med dessa kex från Göteborgs Kex: Vitlök & basilika kex, Digestive Oliv, Brago kex, Salinas, Singoalla Cheesecake jordgubb och Ballerina fylld cookie.
 
För 1 lott - Kommentera i detta inlägg varför just du vill vinna ett kex-paket och kika in på Göteborgs Kex och välj vilken av alla kex-sorter som är just din favorit
 
För 2 lotter - Länka tävlingsbilden med bildtext på din blogg/facebooksida. Glöm inte att ange länk i kommentaren. 
 
Tävlingen avslutas: Fredag den 24 augusti
 
*Jag tävlar hos Coquina om kexpaket från Göteborgs Kex. Tävla HÄR du också!

Tällberg dag 2

Här kommer bilder från vår andra dag på hotell DaleCarlia i Tällberg!
 
Smarrig frukost!
 
 
 
Min förrätt: caesarsallad. Halvgod.
 
Rödbetscarpaccio med fetaost
 
Sill- och strömmingsplanka med prästost, anisknäcke och löjrom
 
Torsk med skirat smör
 
Min varmrätt: Angusburgare med cheddarost, bacon, bröd med chili och lök samt
pommes frites och chilibeasås. Gott!
 
Min efterrätt: Citrontårta med maränger och lakritsglass. Halvgod.
 
Creme brulée med glass
 
Andra dagens middag var lite "sämre" än första dagens middag, detta berodde mycket på att ett bröllop höll på hotellet och därför tog det tid att få in rätterna men generellt höll maten hög klass på hotellet och särskilt plus till deras fiskrätter.

Helg i Tällberg

*HÄR hittar du min Ib Laursen-tävling, skynda in och tävla nu!
 
Nu är vi hemma igen efter en helg i underbara Tällberg i Dalarna! Har haft en kanonhelg på hotell DaleCarlia med god mat, gott att dricka, bad och till och med lite shopping. Kan verkligen rekommendera detta hotell till alla!
 
Utsikt från hotellrummet!
 
Favorit-cavan Anna Cordineu innan middagen dag 1!
 
Favorit-skumpan Henriot intogs innan middagen dag 2!
 
Middag dag 1:
 
Min förrätt: Rimmad lax och halstrad rimmad tonfisk med wasabi och soyareduktion.
Väldigt gott!
 
Kyld creme ninon med halstrad pilgrimsmussla och rostad lök
 
 
Min varmrätt: grillad regnbågslax med citron- och chilismör och smörslungad färskpotatis.
Väldigt gott!
 
Marinerat högrev från älg med friterad färskpotatis och rödvinssky
 
Entrecôte från USA rubbad med te med friterad färskpotatis
 
Strudel med äpple och päron med kardemummagrädde
 
Min efterrätt: karamelliserad rabarbersorbet med vitchokladtryffeltårta. Sorbeten var
väldigt god, tryffeltårtan sådär.
 
Färska jordgubbar med vaniljglass med krutonger av tigerkaka
 
Maten dag 2 får ni se i nästa inlägg!
 
 

Lax i hummersås

Hej svejs fredag! Sista helgen på semestern, på tisdag börjar jag jobba efter semestern så nu är det nedräkning till man är back in business igen! I helgen åker vi dock hemifrån igen, denna gång några timmar norrut där vi ska spendera helgen med svärföräldarna på hotell! Hoppas på massa god mat och gott att dricka som jag kan visa er när jag är tillbaka!
 
Igår gjorde jag lax i hummersås med pressad potatis, en av våra favorit-laxrätter som dessutom passar utmärkt som LCHF-rätt med en god sallad istället för potatis.
 
 
4 port.

3 msk Hummerfond 
1 dl  vatten 
1 dl  crème fraiche 
2,5 dl  mellangrädde 
2 tsk  fransk senap 
Citronpeppar

Sätt ugnen på 200ºC. Lägg laxen i ugnsfast form och strö på citronpeppar. Koka ihop vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull. Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 15-20 minuter. Servera med en god sallad eller pressad potatis.

Inspiration: Tasteline

Very Cherry Chocolate Cake

*HÄR hittar du min Ib Laursen-tävling!
 
Jag har tänkt baka denna tårta länge nu, jag hade till och med köpt alla ingredienser till tårtan för flera månader sedan men igår blev det äntligen av och jag bakade den omtalade Very Cherry Chocolate Cake! Då jag inte har tre 20 cm formar tog jag folieformar/engångsformar och jag vill rekommendera er att ta höga formar om ni bakar denna kaka, jag hade låga och vips var hela ugnen full med choklad då kakan rann över kanterna. Men förutom lite bränd chokladlukt i huset i några timmar och lite jobb med att skrubba spisen så gick det utmärkt att använda dessa formar :) Vi tog med tårtan till mina föräldrar och syskon och alla gav tårta tummen upp och så fick också våra grannar smaka på tårtan som gav den betyget "jättegod". Väldigt mild körsbärssmak och väldigt, väldigt god chokladsmak/konsistens på bottnarna! Kommer absolut göra tårtan flera gånger!
 
 
 
 

Bottnar
2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver/vaniljsocker

 

Fyllning
500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker
½ tsk vaniljpulver/vaniljsocker

 

Choklad ganache
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör

 

bigaråer till garnering

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke och vispa samman någon. Blanda sedan samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Vispa smeten ett par minuter tills den är klumpfri.

 

Fördela smeten i de tre formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna. Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras. Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin eller med elvisp till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sist körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

 

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna till hela tårtan är fylld med mascarponekrämen.

 

Smält chokladen till ganachen i en kastrull tillsammans med grädden. Blanka av med en klick smör på slutet. Låt ganachen svalna så den tjocknar innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer. Servera och njut!

 

Inspiration: Matplatsen


Kräftpasta

Igår gjorde vi en favorit i repris här hemma, nämligen kräftpasta. Vad riktigt länge sedan vi gjorde den nu så om ni också glömt bort den kommer receptet här igen! Ännu en bra vardagsrätt som är god och dessutom är lättlagad och snabblagad!
 
 
 
3 port.

Pasta (jag tog färsk tagliatelle)
1 burk kräftstjärtar
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 citron (saften)
1 tsk chilipesto
1 dl grädde
1 msk hummerfond
200 g philadelphiaost
Salt och peppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Lägg kräftstjärtarna på en tallrik och pressa citronsaft från en halv citron över kräftstjärtarna. Häll i smör i en stekpanna och tillsätt philadephiaost, en pressad vitlöksklyfta, pesto och grädde. Rör om och låt sjuda. Smaka sedan av med hummerfond, salt och peppar. Låt sjuda några minuter till. Dra kastrullen åt sidan när pastan är klar (den ska vara al dente). Häll i kräftstjärtarna med citronsaften och häll i pastan, rör om och servera direkt.
 
Inspiration: Jennys matblogg

Kasslergratäng

*HÄR hittar du min Ib Laursen-tävling så skynda in och tävla!
 
Häromdagen gjorde jag en ny vardagsrätt som hela familjen gav tummen upp. Den passade mina kriterier perfekt då den var lättlagad, snabblagad och god. Dessutom räckte maten till flera matlådor och vad god att värma vilket gör rätten ännu bättre!
 
 
4-5 port.
 
ca 500g kassler
4 port ris
2 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
1 påse tortilla dip
Riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset. Under tider skär du kasslerna i bitar och blandar kassler i en stor bunke med grädde, creme fraiche och tortilla dip. När riset är klart häller du detta i bunken och rör om. Häll allt i en ugnsfast form och riv över ost. Gratinera ca 20 minuter till osten har fått fin färg. Servera med en god sallad.
 
Inspiration: Words by Maria

Kryssning

*HÄR hittar du min Ib Laursen-tävling =)
 
Vår utflykt i helgen var en kryssning till Åland med Birka Paradise! Supermysigt att åka båt och sonen tyckte det var superskoj då han fick träffa Alvin från Alvin & Gänget och gå på skattjakt! På vägen dit åt vi tvårättersmiddag på a la carte-restaurangen, på vägen hem åt vi först frukostbuffé och sedan lunch på a la carte-restaurangen. Väldigt gott och väldigt mycket lugnare till skillnad från bufférestaurangen.
 
Middag:
- Halv hummer med aioli, rhode island och vitlöksbröd
- Mackmyrarökt entrecôte med rödvinssky
- Lax med hollandaise och potatispuré
 
Lunch:
- Tagliatelle med rökt lax i vitvinssås med parmesan
- Fisk- och skaldjurssoppa med aioli
 
 
 
 
 

Tävling - Home of Happiness

Idag är det 2 år sedan jag startade min matblogg! Tänk att det redan gått två år sedan jag startade bloggen för att samla alla mina recept på ett och samma ställe dit jag alltid hade full tillgång till oavsett var jag befann mig. Att jag sen också fick med en massa gulliga läsare på köpet är bara ett stort plus. Några 2-års tävlingar ska vi minsann ha här på bloggen med start idag, allt för att fira lite!
 
I vintras hade jag ett samarbete med urgulliga webbutiken Home of Happiness där jag lottade ut tre skålar från Ib Laursen. Detta var otroligt populärt så nu håller vi en ny tävling tillsammans och lottar ut samma vinst i valfri färg.
 
 
Tävlingsregler:
 
1:a pris - 3 skålar från Ib Laursen i valfri färg från Home of Happiness
 
1 lott - Kika in på Home of Happiness och välj vilken färg på skålsetet du skulle välja om just du vann. Skriv ett kommentar till detta inlägg med vilken färg och varför just du skulle vilja vinna!
 
2 lotter - Gilla Home of Happiness på Facebook
 
3 lotter - Länka tävlingsbild med bildtext på din blogg/facebooksida. Glöm inte att skicka med namn/länk i kommentaren.
 
Tävlingen avslutas: Lördag den 18 augusti
 
*Jag tävlar hos Coquina om ett skålset från Ib Laursen från Home of Happiness. Tävla HÄR du också!
 
 

Indian Garden

För några dagar sedan åt vi lunch på Indian Garden bakom Skrapan på Söder i Stockholm. Jag har tidigare ätit middag med mina tjejkompisar på deras första restaurang vid Hornstull som ni kan läsa om HÄR! Nu besökte vi alltså deras nyaste restaurang i en annan del av Söder som är mycket större och "finare" än den lilla kvarterskrogen som finns vid Hornstull. Denna har också en stor uteservering längs med restaurangen med färgglada lampor i taket och värmelampor ovanför varje bord om  man sitter ute en kylig kväll! Lunchen kostar mellan 90-125 kronor så det är inte superbilligt (undrar varför indiskt har blivit så dyrt?!) men man får riktigt mycket mat.Vi tog in en chicken sizlar*3 (kyckling marinerad på tre sätt - vitlök, chili, tandoori) som kom in på en het panna och som serverades med ris och två såser. Vi beställde också chicken tikka masala med ris. Till detta två enorma naan-bröd (det hade absolut räckt med ett bröd). Maten var väldigt, väldigt god så nu kan jag verkligen rekommendera båda Indian Garden-restaurangerna till alla!
 
 
 

Fredag

Vips har ännu en vecka gått och det är fredag igen! Ska ni äta tacos idag som ju hör till fredagsmyset? Vi ska faktiskt inte göra det, gjorde det dock för någon vecka sedan och då såg det ut så här:
 
 
Vad ska ni göra för skoj i helgen? Vi ska iväg på en utflykt fredag - lördag, supermysigt. Återkommer med bilder på vad vi gjort. Trevlig helg på er kära läsare!

Cupcake Sthlm

Vid ett besök på Söder igår gick vi till pyttiga lilla stället Cupcake Sthlm som finns belägen inne i Skrapan (gamla Skatteskrapan). Där finns underbara cupcakes i alla möjliga former och smaker och vi bestämde oss för att köpa med 6 st mini cupcakes hem (79 kr). Perfekt med små mini cupcakes då man kan testa flera sorter utan att bli proppmätt och de är ju bara för söta! Att företaget håller i cupcakeskolor och stödjer Bris med en egen Bris cupcake gör inte saken sämre - tummen upp för det! Dessa sorter valde vi att testa:
 
- Double Chocolate (choklad, mandelmassa, callebaut 57%, choklad)
- Alphonso Passion (tahitivanilj, mango, citron, passionsfrukt)
- Gunvor (tahitivanilj, rabarber, hallon, kardemummasmulor)
- Blue Banana (banan, tahitivanilj, blåbär, maränger)
- Fifty Fifty (lakrits, hallon, hallonsås, turkisk peppar)
- Dagens smak (blåbär)
 
Double Chocolate, Alphonso Passion, Dagens smak och Gunvor får massa tummen upp - supergoda. Fifty Fifty smakade tyvärr sötlakrits och det är inte en favorit hos mig, hade den smakat saltlakrits hade även den fått tummen upp. Blue Banana smakade tyvärr inte alls speciellt gott - tummen ner från oss.
 
Läs gärna mer och se vilka fler cupcakes som finns på Cupcake Sthlm!
 

Alströmer potatisgratäng

Igår grillades det här hemma och för en gångs skull varierade vi oss från all färskpotatis och gjorde potatisgratäng till köttet. Vi testade Alströmers potatisgratäng och den var väldigt god och krämig, ett perfekt substitut när man inte orkar eller har tid att göra egen potatisgratäng. Vi valde att lägga potatisgratängen i våra Le Creuset-formar vilket gör det lite festligare och efter 25-30 minuter i ugnen på 225 grader var det klart. Tummen upp från hela familjen, till och med sonen som inte gillar potatisgratäng åt detta (efter att jag lovat honom att det inte var potatisgratäng utan färskpotatis...)!
 
 
 

Italienska miniburgare

En riktigt god vardagsrätt gjorde vi igår - italienska miniburgare i en sås med soltorkade tomater och basilika. Alla i familjen gav den tummen upp. Man kan servera rätten med vad som helst, vi hade kokt färskpotatis över i kylen så detta fick bli stekt potatis, perfekt när man kan ta vara på sådant man har i kylen till andra rätter!
 
 
4 port.
 
500g nötfärs
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
1 citron, skalet
2 vitlöksklyftor, pressade
6 soltorkade tomater
1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl vatten
2 dl grädde
Ev flingsalt och svartpeppar
 
Skölj citronen nogrannt och riv det yttersta skalet. Lägg detta i en bunke med nötfärs, flingsalt, svartpeppar och pressade vitlöksklyftor. Blanda ihop till en färs. Forma till 8-12 miniburgare i samma storlek. Hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja. Stek miniburgarna ca 3-4 minuter på varje sida. Hacka soltorkade tomater och basilika. Lägg detta i stekpannan tillsammans med vattnet. Låt koka upp. Tillsätt grädde och eventuellt mer flingsalt och svartpeppar. Låt koka upp. Servera med valfritt tillbehör, jag hade stekt potatis.
 
Inspiration: Mathem.se

Två produkter jag inte kan rekommendera

Den senaste tiden har jag testat två produkter jag inte kan rekommendera:
 
Sjöboden Skagenröra - Smakar absolut ingenting och innehåller bara crabfish vilket är fusk tycker jag, en skagenröra ska innehålla räkor.
 
Lohmanders Limeaioli - Älskar Lohmanders beasås men denna limeaioli smaker staaarkt av industriell lime och har en väldigt läskig grön färg - färgämnen kanske?
 
Håll er borta från dessa produkter!

RSS 2.0