2 tillbehör till kräftskivan

Som jag skrev om i förra inlägget så gjorde jag två goda tillbehör till våran lilla kräftskiva - en västerbottenpaj och en kräftcheesecake, självklart får ni recepten på dessa godingar!
 
 
Kräftcheesecake
 
300g kavring
100g smör
4 gelatinblad
1 burk kräftstjärtar
4 dl lätt creme fraiche
200g philadelphiaost
1/2 msk torkad dill
2 tsk saft från en citron
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 dl mjölk
 
Lägg smörpapper i botten på en form med löstagbar botten. Skär bort kanterna på kavringen och smula brödet i en matberedare. Smält smöret. Blanda smulorna med det smälta smöret och tryck ut det i formen.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 min. Häll av lagen från kräftstjärtarna. Krama ur vätskan. Blanda kräftorna med ost, crème fraîche, dill, citronsaft, tomatpure, salt och peppar i en matberedare med kniv. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull i mjölken på svag värme. Låt svalna och blanda ner det i kräftsmeten. Häll blandningen i formen och låt tårtan stelna i kyl några timmar. Garnera cheesecaken med valfria tillbehör, jag tog kokta ägghalvor med rom men du kan också garnera den med kräftstjärtar, dill, citron, gurka eller räkor till exempel.

 

Inspiration: Matplatsen

 

HÄR hittar du receptet på västerbottenpajen!

 

Kräftskiva

Jag älskar kräftor och nu på semestern var det dags för årets första kräftskiva - mums! Två olika sorters kräftor mumsade vi på och av dessa kan jag verkligen rekommendera Pandalus turkiska färska räkor som säljs i påse, 1 kg. Lite mindre kräftor men väldigt mycket smak, full pott!
Jag gjorde en västerbottenpaj som tillbehör samt nyheten - kräftcheesecake. Älskar alla tillbehör som man har på en kräftskiva - pajer, kex, bröd, ostar, salamis, röror av olika slag mm. Förhoppningsvis blir det fler tillfällen då vi äter kräftor framöver, snart går vi ju in i kräftskive-månaden augusti!
 

Recept på pajen och cheesecaken kommer inom kort!

Fisksoppa

En ny fisksoppa provades häromdagen, i denna kan man ha vilken fisk och/eller skaldjur man önskar men vi valde denna gång att endast göra soppan på lax. Jag föredrar ofta soppor som är lite mer rinniga, denna är ganska tjock i konsistensen. Men smaken var god och extra roligt att vi hämtat dillen från vårt eget lilla land ute i trädgården.
 
 

4 port.

 4 laxfiléer

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 burk outspädd tomatsoppa (Findus, 490g)

3 dl vispgrädde

1 1/2 dl vatten

1/2 dl finklippt dill

Salt & vitpeppar

 

Hacka lök och vitlök och låt det fräsa i lite smör i en gryta. Häll på vatten och grädde och koka upp. Lägg i fisken och låt sjuda på medelvärme 5-10 min till fisken är klar. Häll på tomatsoppan och hackad dill. Smaka av med salt & peppar och låt puttra en liten stund. Servera med aioli och ett gott bröd.

Inspiration: Matplatsen

Paolos Bolognese

För någon dag sedan skulle jag snabbt göra lunch till oss i familjen och sprang på Paolo Robertos färdiga såser i kyldisken. Bara att tillsätta köttfärs står det så sagt och gjort, jag köpte köttfärs och Paolos sås. Stekte på köttfärsen och tillsatte såsen och lät detta puttra tillsammans medan pastan kokade färdigt. Jag föredrar köttfärssås som är lite mer gräddig, denna köttfärs blev lite mer som det står på förpackningen - bolognese. Smaken var dock god även om jag saknar lite mer sälta, detta kan man dock tillsätta själv om man vill. Kan absolut tänka mig att ha denna sås i kylskåpet framöver när jag utan krångel vill tillaga en måltid utan massa olika ingredienser. Är även nyfiken på Paolos Crema di pesto som ska passa till bland annat kyckling.
 
Du kan läsa mer om Paolos produkter HÄR!
 
 
 
 

Thailändsk lax

Cervera har nu rea i sina butiker och för någon vecka sedan hittade en sådan fin ugnsform där för halva priset. Med sin mörka färg i lila kommer den passa perfekt till höstens gratänger och andra ugnsrätter. Men redan häromdagen testades ugnsformen när jag gjorde thailändsk lax till mig och resten av familjen. Egentligen ska denna rätt ätas med ris men vi försvenskade rätten något genom att servera laxen med färskpotatis, gott det också. Tummen upp från hela familjen och den är enkel att tillaga och sköter sig själv i ugnen, en perfekt vardagsrätt med andra ord!
 

3-4 port.
 
4 laxfiléer
3 dl creme fraiche
1 dl grädde
3 tsk röd curry paste
Salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och salt dem rejält.  Vispa ihop creme fraiche med grädde, curry paste och peppar. Häll såsen över laxen och ställ in i mitten av ugnen. Efter ca 20 minuter är laxen klar. Servera med ris eller färskpotatis och en god sallad.

Muffinsformar och muffins med geishatopping

På västkusten besökte jag en underbar liten inredningsbutik som sålde produkter från House Doctor och med mig hem kom dessa underbara muffinsformar, enligt butiksinnehavaren kunde formarna användas som glassbägare vilket också måste testas någon dag. Häromdagen bestämde jag mig för att prova mina nya muffinsformar och bakade därför kladdkakemuffins med geishatopping, väldigt gott blev det om jag får säga det själv. Fick dock piffa upp mina muffins med färgglatt strössel då bruna muffins med brun topping inte var det roligaste rent utseendemässigt. Märkte också att formarna var så höga att det krävdes väldigt mycket topping för att man skulle se över kanten på muffinsformarna och med mycket topping så var det därefter svårt att ta ut sin muffins ur formen så man fick tyvärr ha sönder formen för att göra detta. Nästa gång får jag testa att baka större muffins i dem helt enkelt!
 

12 muffins
 
100g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
4,5 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda ner i äggblandningen. Tillsätt det smälta smöret och blanda om väl. Ställ ut muffinsformar i en muffinsform och häll smeten upp till 1/2-3/4 av formen. Grädda i ugnen i ca 10-12 minuter. Ta ut muffinsen från muffinsplåten och låt svalna innan garnering.
 
Geishafluff
 
3 dl vispgrädde
200g geisha

Värm grädden och smält chokladen tillsammans i en kastrull. Det får inte koka. Häll upp i en bunke och låt stå i kylen i minst ett par timmar. Sedan vispar du med elvisp och spritsar på dina muffins.
 
Inspiration: Linda Blom

Silja Line

I slutet av juni åkte hela familjen på en dagskryssning med våra kära vänner och deras underbara två barn. Vi åt en god frukost, barnen lekte och stojade, vi handlade på taxfreen, vi bytte båt på Åland, åt en supersmarrig lunch och barnen vann priser i olika tävlingar! Fiskdelen på lunchbuffén var helt underbar - färska räkor, aioli, räkröra, gravad lax, varmrökt lax och caesarsallad var några av sakerna på buffén. Varmrättsbuffén var mindre rolig men vad gör det när man kan äta hur mycket som helst av havets läckerheter!
 
 
 
 

Café Ekudden

Vid vattnet i Djursholm ligger Café Ekudden, en blåsig sommardag åkte vi dit för en eftermiddagsfika. Jag och maken mumsade på bakverk och sonen åt pannkakor. Läget är perfekt, medan man fikar kan man kika på båtar som åker förbi. Men med Djursholmspriser får stället ändå inte mer än ett okej, fastnade helt enkelt inte för detta ställe!
 
 

Hotellfrukost

Något av det godaste som finns är ju hotellfrukost! På vägen hem från västkusten bodde vi över en natt på hotell och det är verkligen en lyx att kunna stiga upp till en stor frukostbuffé med massa godsaker att välja mellan. Extra plus till detta hotell som hade en lekhörna för barnen precis bredvid frukostborden så man kunde njuta av sin frukost och ändå ha uppsikt över sitt barn!
 
 

Glass!!

På västkusten njöt vi av goda glassar var och varannan dag - den här åt vi två gånger och var riktigt god! Daim-cup med vaniljglass, chokladglass, daimglass, kolasås, grädde och banan - mums!
 
 

Västkusten

En semestervecka har spenderats på västkusten och jisses vad mycket god mat vi har ätit, här kommer en bråkdel av allt gott :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Currypanerad rödspätta

För någon vecka sedan gjorde vi currypanerad rödspätta med en räkröra till middag. Vi hade fryst rödspätta i frysen som funkar alldeles utmärkt att använda till denna maträtt. Jag älskar rödspätta och med räkröra till blev denna rätt väldigt mumsig och jag kommer absolut att göra den igen. Tänk på att curry är ganska starkt så vill man ha mindre hetta bör man ta lite mindre curry.
 
 
4 port.
 
ca 600g rödspätta
1 ägg
1,5 dl ströbröd
1,5 msk curry
1 tsk salt
Svartpeppar
 
1 burk räkor i lake
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
2 msk hackad dill
salt och peppar
 
Tina fisken om den är fryst. Vispa upp ägget till paneringen i en djup tallrik. Blanda ströbröd, curry, salt och peppar i en annan djup tallrik. Vänd fisken först i ägget och sedan i ströbrödet. Stek fisken gyllenbrun i omgångar i smör, ca 2 minuter på varje sida. Häll av räkorna för att göra räkröran. Blanda creme fraiche med majonäs och hackad dill. Rör ner räkorna. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt till servering. Servera rödspättan med räkröran och kokt potatis.
 
Inspiration: ICA.se

Rabarberglass

När vi hälsade på mina föräldrar i sommarstugan sist fick vi med oss massa rabarber hem, vi har egna rabarber också men de har inte blivit så många ännu och de som kommit har vi redan gjort rabarberpaj på. Denna gång tänkte jag göra egen rabarberglass, en som man kan göra utan glassmaskin. Glass gjord utan glassmaskin smakar inte riktigt som köpt glass men jag tycker den blev god. Rabarbern gjorde glassen syrlig samtidigt som den var söt vilket var en perfekt kombination. Maken däremot blev inte riktigt lika imponerad och föredrar köpt glass.
 
 
För en massa glass
 
500 gram färska rabarber
1 dl vatten
1,5 – 2 dl strösocker
6 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad mjölk (som inte ska vara kokad)

Ansa och skär rabarberna i små bitar. Mät upp vatten och socker i en kastrull, värm upp tills sockret löst sig. Häll ner rabarberna och låt sjuda i ett par minuter till rabarberna är mjuka. Ställ i frysen tills rabarbermixen kallnat. Mixa sedan den kalla rabarbern med stavmixer så det blir slätt. Vispa grädden så att den bildar toppar när du lyfter upp elvispen, och vänd sedan ner grädde, den kondenserad mjölk och rabarberkrämen. Häll upp i en form och frys in minst 5 timmar innan servering.

 

Inspiration: Jennys Matblogg

 

Egna jordgubbar

I trädgården har vi ett jordgubbsland och det är väldigt lyxigt tycker jag, dessutom är jordgubbarna väldigt, väldigt goda. Sonen går och plockar jordgubbar varje dag så fort de blivit mogna och vi äter dem som de är, i pajer, med våfflor eller med glass. Mums!
 
 

Häagen-Dazs Salted Caramel

Som ni vet vid det här laget är jag en Buzzador som gör att jag då och då får äran att prova produkter och utvärdera dem samt dela mig av produkterna. Denna gång fick jag chansen att prova Häagen-Dazs nya smak Salted Caramel till min stora lycka! Först provade jag och maken glassen en kväll när vi var sugna på något gott och mums vad god den var. Några dagar senare höll vi en glassprovning för min familj och alla tyckte att glassen var väldigt god. Alla gav den mellan 8-9 av 10 möjliga i betyg. Kan verkligen rekommendera denna smak för er som gillar god glass, en blandning av sött och salt i en perfekt kombination.
 

Jag har också fått lära mig en hel del om Häagen-Dazs glass, nämligen:
 
- Glassen är helt fri från tillsatser och innehåller endast fyra ingredienser i sin bas; grädde, ägg, socker och skummjölk.
- Glassen har marknadens lägsta luftinnehåll vilket innebär att glassen är mycket kompaktare jämfört med billigare glass. När du köper billigare glass riskerar du att betala för luft trist nog och då är inte glassen så billig helt plötsligt.
 
Vill du också få chansen att prova nya produkter och bli en Buzzador? Läs mer HÄR och maila mig (se mailadress under kontakta mig) så skickar jag en Buzzador-inbjudan till dig!
 
 
 
 
 

Afternoon Tea på Grand Hotel

För några veckor sedan utnyttjade jag och maken ett presentkort vi hade på Afternoon Tea på Grand Hotel. Faktiskt första gången jag går på Afternoon Tea och det var ju hur trevligt som helst :) Regnet vräkte ner utanför fönstren vilket gjorde det extra mysigt. Jag och maken njöt dessutom av alkoholfria drinkar till våra godsaker, en med passionsfrukt och en med jordgubbar och gurka - mums!
Självklart fick vi gott te att dricka men höjdpunkten var ändå det vi fick äta till vårt te, nämligen detta:
 
Sandwiches - Skagenröra, Chevré, tomat och ruccola, flatrökt skinka med ramslökscremé och linscremé med spenat och avocado. Tummen upp för de med skagenröra och med skinka!
 
Scones - citron- och vallmofröscones samt naturella scones serverade med rört smör, grädde, passionsfruktscurd, smetana med smak av citron och jordgubbsmarmelad. Mums till alltihopa!
 
Bakverk - hallonchokladbakelse, ananasdryck, mini-dammsugare, mini-arracsbollar och mini-mördegskakor. Tummen upp till allt utom ananasdrycken!
 
Kan verkligen rekommendera Afternoon Tea på Grand Hotel till alla som vill göra någonting mysigt en dag och dessutom en perfekt present till de som har det mesta, kommer garanterat att bli uppskattat!
 
 

Jordgubbspaj

Denna smarriga jordgubbspaj i små ugnsformar serverades här hemma efter en grillmiddag. Smuldegen gjorde jag på känsla så jag ska försöka återskapa hur jag gjorde, nackdelen när man inte skriver ner receptet på en gång. Trevligt att servera pajen i små ugnsformar (dessa från Le Creuset) så alla får en varsin. Serverade pajen med kall  marsansås.
 
 
4 små ugnsformar
 
1 liter jordgubbar
Lite potatismjöl och socker
100g rumstempererat smör
2 dl vetemjöl
1/2-3/4 dl strösocker
Pärlsocker
 
Skölj och rensa jordgubbarna och dela dem. Lägg jordgubbarna i en bunke och häll lite potatismjöl och socker över jordgubbarna och blanda runt. Blanda mjöl och socker i en annan bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela smöret med mjölblandningen med händerna tills det bilar den smulig deg. Lägg jordgubbarna i botten på de ugnsfasta formarna och toppa med smuldegen. Avsluta med att strössla lite pärlsocker över smuldegen.

Grillat kött, majskolv och sparris

Ännu en grillmiddag har serverats här hemma, undrar om man någonsin kan tröttna på grillat?! :) Denna gång grillade vi helgrillad fläskytterfilé, majskolvar och sparris. Sparrisen fick först koka i en halv minut och grillades efter det en kort stund på grillen, serverades sedan med olivolja och flingsalt. Grillrätterna serverades med kokt färskpotatis och dill från vårt egna lilla grönsaksland :)
 
 

Kycklingben med kryddris och citronyoghurt

För någon vecka sedan åt vi en god maträtt här hemma med kycklingben som serverades med ris smaksatt med kryddor och en syrlig citronyoghurt. Gott och lättlagat då kycklingen sköter sig själv i ugnen.
 
 
4 port.
 
16 kycklingben
1 msk olja
1 msk soja
1 tsk honung
Salt och peppar
1/2 gul lök
2 msk smör
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk curry
4 port ris
1/2 citron
2 dl matyoghurt
 
Sätt ugnen på 225˚C. Lägg kycklingbenen i en ugnssäker form. Blanda olja, soja och honung. Pensla blandningen på kycklingen. Salta och peppra. Stek dem mitt i ugnen ca 30 minuter. Skala och strimla löken. Hetta upp smöret i en gryta eller rymlig kastrull på medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Fräs spiskummin och curry i 5–10 sekunder. Fräs sedan löken tills den är mjuk. Blanda i ris och rör om. Tillsätt vatten och salt enligt anvisningen på risförpackningen och koka riset. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Blanda det med yoghurten och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt till kycklingen är klar. Servera sedan den färdiga kycklingen (får ej vara rött/rosa) med riset och citronyoghurten.
 
Inspiration: ICA.se

Texas Burger & Delis

Våran Texas Longhorn-restaurang som ligger i närheten hemifrån har bytt ägare och på den nya menyn finns numera en stor mängd olika hamburgare men även Texas Style Pizzas som jag testade sist vi var där. Meat ´n´Heat  med tomatsås, mozzarella, bacon, Taylor & Jones korv, kött & chipotledressing fick det bli. En god pizza med mycket smak och en hel del hetta. Vissa köttbitar var lite sega dock. Serveras med en sallad vid sidan om.
 
 

Xide Non Alco

På Systembolaget finns Xide Non Alco med smak av Lemon Dragonfruit som jag testade i förra veckan. En cider utan alkohol (0,5%) som bör serveras väl kyld med god smak. Perfekt för mig som ammar när jag vill dricka någonting festligare än läsk eller vatten.
 
 

Rimbobullar

Till sonens kalas i juni bakade jag Rimbobullar för första gången och mums vad gott det var, dessutom enkla att baka och perfekta att fylla frysen med, bara att ta fram en stund innan servering så är de som nybakade.
 
 
20-25 bullar
 

25g jäst

2 dl kall mjölk

200g rumsvarmt smör

2 msk socker

2 tsk vaniljsocker

ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:

75g smör 

2 msk socker

2 tsk vaniljsocker

Pensling:

uppvispat ägg

Garnering:

1 dl florsocker

1 msk vatten

 

Sätt ugnen på 250 °. Smula ner jästen i en degbunke eller köksmaskin. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner smöret i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

 

Inspiration: Matplatsen


Grilltillbehör

Tidigare i veckan grillades det för fullt och här kommer recept på två av tillbehören - potatisen och en av såserna. Vi grillade kycklingfilé och fläskfilé som vi åt med färskpotatis, sallad, bearnaissås och madeirasås. Såsen passade bra till både kycklingen och köttet men jag kan tänka mig att den passar ännu desto bättre med ett rött kött då såsen är lite mustig. Väldigt smarrig middag var det i alla fall!
 
 
Potatis!
 
Lagom mängd färskpotatis
Flingsalt och peppar
Olivolja
Persillade
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen och dela den på mitten. Lägg potatisen på en ugnsplåt. Häll olivolja, lagom mängd persillade, rikligt med flingsalt och peppar och blanda runt potatisen i oljan och kryddorna. Stek potatisen i mitten av ugnen i ca 30 minuter, till potatisen är mjuk.
 
Madeirasås!
 
5 dl vispgrädde
2 msk soja
1 dl madeira
2 msk kalvfond
Svartpeppar
Salt
Maizena vid redning
 
Rör ihop alla ingredienserna till såsen och koka ihop. Red eventuellt med lite maizena.
 
Inspiration madeirasås: Lindas Goda
 

RSS 2.0