Kyckling i sambalsås

Vilken perfekt bjudrätt detta är då rätten sköter sig själv i ugnen medan man kan umgås med sina gäster. God och lättlagad är den också. Enda minuset är att det knappst är någon snygg rätt, då det är en väldigt brun rätt =)



4 port.

6 kycklingfiléer
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
3 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Blanda allt till såsen och häll över kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 1,5 timme. Vänd kycklingen ett par gånger under tiden så den blir riktigt mör! Servera med ris, gott bröd och en god sallad!

Inspiration: Matplatsen


Ny choklad

Marabou Premium har kommit med en ny chokladsmak. 70% cacoa sea salt pecan är den nya smaksensationen och efter att ha provat den idag måste jag säga att jag gillar den starkt!

Någon mer som testat den?


Marockansk gryta

En härlig vintergryta med smaker från Marocko är dagens middagstips =)



4 port.

125 g charlottenlök
300 g morötter
Smör till stekning
ca 600 g tärnad rostbiff
1/2 tsk salt
3 krm mald ingefära
3 krm kanel
3 krm spiskummin
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk honung
1 apelsin (skal och bitar av apelsinen)
1/2 ask persilja

Skala och klyfta charlottenlök. Skala och skär morötter i slantar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Krydda köttet  med salt, ingefära, kanel, spiskummin och svartpeppar. Tillsätt sedan lök, morötter och pressa ned två vitlöksklyftor. Häll på vatten och en buljongtärning och låt koka upp. Lägg sedan på ett lock och låt småkoka i ca 20 minuter. Smaka av med honung och rivet skal från en apelsin. Skala apelsinen och skär den i bitar. Toppa grytan med apelsinbitar och persilja. Servera med ris.

En hälsning från Thailand

Här kommer en hälsning från underbara Thailand =) Maten är helt underbart god, vi äter en massa skaldjur, ris, nudlar, kyckling och allt är såååå gott! Att det är varmt och soligt gör ju inte saken sämre. Nu bär det av till stranden för oss!


Chipsnyhet

Ännu en ny chipssort har testats, denna gång är det Estrellas Double Cheese & Chili. Ätbar absolut men föll mig inte riktigt i smaken, lite för mycket ostsmak för min del faktiskt.

Någon annan som testat denna?


Kycklingpaj

En favorit i repris! Kycklingpaj med bacon som jag lagt ut recept på tidigare men lägger upp det igen då det blivit en favoriträtt här hemma hos oss!



Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 gram kycklingfile
2 pkt bacon
3,5 dl creme fraiche ( fetthalt 34 % )
2 msk chilisås
100 gram Creme Bonjour Grekisk vitlök
Salt & peppar

Riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen. Nagga pajdegen och förgrädda i 10 minuter. Strimla kycklingen och bryn den. Klipp ner baconet och bryn även den. Rör ner creme fraiche, creme bonjour och chilisås. Smaka av med salt och peppar. Låt det sjuda tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Serveras tillsammans med en god sallad.

Inspiration: Jennys Matblogg


Snabbmat

En av mina favorit snabbmatsrätter är kebab i alla former. Kebabpizza, kebabrulle, kebab med bröd eller kebabtallrik. Dock är de få ställen som gör god kebab men på mina favoritställen gör de grymt god kebab och blir aldrig besviken!

Vilken är din favorit snabbmatsrätt?



Lax i parmesansås

Mums vad denna rätt var god, enkel men med mycket smak! Dagens middagstips är lax i parmesansås med pressad potatis!



4 port.

4 laxfiléer
citronpeppar
salt
purjolök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl färskriven paremsanost

Ställ ugnen på 200 grader. Strimla purjolök och lägg i botten på en ugnsfast form. Lägg laxfiléerna ovanpå och krydda med salt och citronpeppar. Blanda grädde, creme fraiche och parmesanost. Smaka av med salt. Häll blandningen runt fisken och ställ in i ugnen i ca 20 min. Kontroller att fisken är klar! Servera med pressad potatis och en sallad.

Inspiration: Matplatsen


Fläskfilé med sallad

Enkelt middagstips: Fläskfilé kryddad med salt och peppar, stekt i bitar. Serveras med chili bearnaissås och en god sallad!


Utlandsresa

Inom kort bär det av till sydligare breddgrader för mig =) Om det inte vore för flygrädslan skulle jag hoppa runt av glädje över att få byta många minusgrader mot måååånga plusgrader men som vanligt infinner sig min semesterglädje först när vi landat! Självklart kommer bloggen uppdateras ändå (om allt går som det ska med mina inlägg) så mina matinlägg kommer ni inte undan =) Jag kommer också försöka lägga upp lite bilder från resmålet också om vi hittar bra internet någonstans!

Här är matinspirerade bilder från tidigare resmål!


Kycklingrätt på Gauchos i London


Hummerpasta i Milano, Italien


Caesarsallad i Rom, Italien


Laxrätt på Jamie Olivers restaurang Fifteen, London


Hummer, krabba mm i Malaysia


Crabcake på Mauritius


Efterrätt i New York

Lasagne

Med färska pastaplattor och färdig bechamelsås blir lasagnen både lättlagade och god så nästa gång du ska laga lasagne föreslår jag att du använder dig av detta goda recept så slipper ni bechamel som kokar fast i kastrullen och pastaplattor som är hårda.

Trevlig helg!



4 port.

ca 500 g nötfärs
1/2 gul lök
1 burk krossade tomater från Mutti
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Lite socker
Torkad basilika och dragon efter tycke och smak
8-10 färska pastaplattor
1 paket färdig bechamelsås från Knorr
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken. Bryn lök och köttfärs i lite smör. När köttfärsen är färdigtbrynt tillsätter du krossade tomater, tomatpuré, vitlök och torkade örter. Låt koka upp. Smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt sjuda i några minuter. Lägg köttfärs i botten av en ugnsfast form. Häll på lite bechamelsås. Lägg ut pastaplattor osv till du avslutar med pastaplattor och tillräckligt med bechamelsås för att täcka all pasta så det inte blir torrt i ugnen. Ha riven ost högst upp. In i ugnen i ca 30 minuter. Servera med en god sallad.

Efterrätt - Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar

Så kommer här sista rätten i helgens middag efter kokboken Halv åtta hos mig, en vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar. Gott, gott, gott och kommer absolut att göras mycket i sommar då den känns somrig, sval och fräsch!





4 port.

200 g vit choklad
150 g smör
2 dl creme fraiche
2 msk florsocker
4 äggulor
1 lime
2 msk honung
Jordgubbar

Smält choklad och smör i ett vattenbad. Vispa ägg och florsocker poröst. Blanda chokladblandningen med äggblandningen. Blanda i creme fraiche försiktigt. Häll upp i glas och ställ kallt till servering. Använd 1 lime, både saft och skal, blanda med honung. Skiva jordgubbar och låt dem marineras i limeblandningen till servering.

Varmrätt - Torsk med skaldjurssås och potatispuré

Här kommer varmrätten vi gjorde i helgen med inspiration från kokboken Halv åtta hos mig. Då affären inte hade hälleflundra som originalreceptet innehöll så gjorde vi maträtten med torsk istället. Tycker hela rätten blev god men potatispurén blev en dundersuccé. Den kommer jag absolut göra igen som tillbehör till andra maträtter!



4 port.

ca 600 g färsk torsk/hälleflundra
1 gul lök
150 g räkor
2 äpplen
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl vitt vin
2 msk cognac
Salt och svartpeppar
ca 600 g potatis
2 dl mjölk
40 g smör
100 g västerbottenost, riven
Färsk timjan

Skala räkorna. Skär lök och äpplen i klyftor. Fräs lök, äpplen och räkor i en kastrull med lite olja. Tillsätt tomatpuré. Häll i vitt vin och låt koka ned till hälften återstår. Häll i grädde och mjölk och låt småkoka i ca 30 minuter. Mixa såsen och låt sila av till en slät sås återstår.
Skala och koka potatisen klar i lättsaltat vatten. Värm mjölk och smör i en kastrull. Häll blandningen över potatisen (du har hällt av vattnet), vispa ihop till en puré. Tillsätt västerbottenost och färsk timjan. Rör ihop.
Salta och peppra fisken runt om. Stek fisken runt om snabbt på hög värme i en stekpanna. Lägg fisken i en ugnsfast form och låt fisken bli klar i ugnen, 160 grader i ca 10-20 minuter beroende på tjocklek (kontrollera fisken med jämna mellanrum så den inte blir överstekt). Servera fisken med potatispurén och skaldjurssåsen!

Inspiration: Halv åtta hos mig

Förrätt - räkcoctail

Som jag skrev tidigare gjorde vi igår en trerätters middag med inspiration från kokboken Halv åtta hos mig. Här kommer förrätten som är en räkcoctail. Lätt att göra och väldigt god. Kommer passa perfekt som förrätt i sommar till grillade varmrätter då denna rätt är kall, god och somrig.



4 port.

ca 300 g räkor
1 avocado
1 mango
1,5 lime (saft)
1 kruka färsk koriander
Några cm färsk ingefära efter tycke och smak
1/2 gurka
1/2 röd chili

Finhacka avocado, mango, ingefära, gurka, chili och koriander. Blanda allt försiktigt i en bunke tillsammans med skalade räkor. Pressa limesaft över blandningen. Rör försiktigt ihop. Låt stå kallt i minst 30 minuter innan servering. Servera i fina glas för finast uppläggning.

Inspiration: Halv åtta hos mig

Kött i gräddig chilisås - Favorit i repris

Denna rätt har jag skrivit om förut men det är en favorit hemma hos mig så vi gjorde den ännu en gång i veckan. Däremot hade jag slut på kalvfond så jag bytte ut den mot oxfond med rödvinssås och det blev också gott!

Idag har vi gjort en tre rätters middag från kokboken Halv åtta hos mig, recept och bilder kommer senare men jag kan avslöja att det var GOTT!

Vad har ni ätit denna Melodifestivaldag?



3 port.

Fläskkött i lagom mängd, jag brukar ta skinkschnitzel eller fläskfilé
1/2 röd lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl mellangrädde
1 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek
2 tsk soja

Pasta eller ris och gärna sallad som tillbehör

Strimla eller skär fläskköttet i lagom stora bitar. Finhacka rödlök. Stek rödlöken mjuk i en stekpanna/wokpanna med lite smör. Pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt det strimlade köttet. När köttet är genomstekt tillsätter du grädde, kalvfond, sambal oelek och soja. Låt småputtra några minuter. Klart! Servera med pasta eller ris och sallad.

Fredagsmys

OLW har nu utsett en vinnare i mysmatchen-tävlingen och årets smak är Vilda Western med smak av BBQ och Sourcreme & Onion. Testade denna idag till fredagsmyset och tummen upp från min sida och detta trots att jag egentligen inte gillar BBQ-chips! Denna sort kommer vara återkommande hemma hos oss på fredagar vill jag lova!

Vilken är din chipsfavorit?


Kyckling i gul curry

Häromdagen gjorde jag en ny rätt med en av Santa Marias nyheter, kryddmix med gul curry som var riktigt god! Lättlagat och gott precis som jag vill ha det!




4 port.

ca 800g kycklingfilé
1 påse Santa Maria Gul Curry mix
1 burk kokosmjölk
Valfria grönsaker
nudlar

Skär kycklingfilén i strimlor. Hetta upp lite olja i en wokpanna. Stek kycklingfilén färdig. Strimla varlfria grönsaker och woka i wokpannan tillsammans med kycklingen. Häll i kryddmixen och kokosmjölken, rör om och låt koka upp. Lås sjuda några minuter. Servera direkt tillsammans med nudlar.

Vardagsfavorit

Gjorde min goda korvgryta häromdagen, har skrivit upp receptet till er förut men här kommer det igen för er som missat denna goda vardagsrätt som är en mumsigare variant av korvstroganoff!



4 pers.

3/4 av en korvring
2 dl chili & paprika creme fraiche
ca 1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1-2 msk chilisås
1 citron, skalet
1 vitlöksklyfta

Skiva korven i strimlor. Pressa en vitlöksklyfta i lite smör i en stekpanna med lite högre kanter. Stek korven med vitlöken till korven fått färg. Tillsätt en buljongtärning och ca 1 dl vatten. Rör om och låt koka upp. Tillsätt den smaksatta creme fraichen och lagom mycket chilisås, låt sjuda i några minuter. Skölj en citron och riv skalet från citronen ner i stekpannan, rör om. Tillsätt mer vatten om du vill ha mer sås/mer rinnig sås. Servera med ris eller pasta och en god sallad.

Marabou Premium

Provade denna underbara choklad från Marabou Premium - Hazelnut & Nougat och nu vill jag bara ha mer! En helt fantastisk choklad som jag verkligen kan rekommendera!

Vilken är eran favorit choklad?


Vapiano

Ännu ett restaurangbesök på en av mina favorit restauranger Vapiano! Det är god mat, det går snabbt att få maten och det är skön stämning i lokalen! Denna gång åts det två olika sorters pasta med scampi. En med soltorkade tomater och jalapenos och en med spenat och pesto. Mums för båda!




Wokade grönsaker med räkor

Precis som jag lovade kommer här det urgoda receptet med wokade grönsaker och räkor serverade med nudlar, gott med en hel del sting i!



4 port.

1 röd paprika
1/2 knippe salladslök
1 lime (skal och juice)
1 burk bambuskott
75 g sugarsnaps
1 msk olja till stekning
2 vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
1/2 burk kokosmjölk
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
500 g räkor

Strimla paprikan och salladslöken. Riv skalet från en lime. Öppna burken med bambuskott och låt rinna av. Ta fram en wokpanna, hetta upp olja och woka paprika, bambuskott, salladslök och sugarsnaps i ett par minuter. För grönsakerna åt sidan i wokpannan, häll i lite mer olja och pressa sedan ned vitlöklyftor och ha i currypasta, låt fräsa någon minut.  Häll sedan i kokosmjölken, vattnet, salt och limeskal. Pressa även ner limejuice. Låt allt koka upp under omrörning. Häll till sist ned räkor i såsen, låt dem bara bli varma (de får inte koka, då blir de sega) och servera allt direkt med nudlar.

Mörk chokladmousse

Jag som älskar choklad gjorde denna mörka chokladmousse häromdagen, godkänd LCHF-dessert är det dessutom. Då man använder riktigt mörk choklad var det gott att servera chokladmoussen med lite färska hallon som bryter av lite, choklad och hallon är mums!



ca 4 port.

100 g mörk choklad, gärna 80%
2 ägg (endast gulorna)
3 dl grädde
Färska hallon till servering

Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna något. Vispa grädden i en bunke. Tillsätt äggulorna en i taget och rör om allt. Häll i litegrann av gräddblandningen i chokladen, rör till en slät smet. Blanda därefter i gräddblandningen lite i taget, rör om. Häll upp chokladmoussen i glas och låt stå kallt till servering. Servera gärna med färska hallon. NJUT!

Röd currygryta

Här har vi en lite ovanlig thai-inspirerad gryta med lite annorlunda ingredienser som till exempel sötpotatis. Jag tycker den var god även om det blev lite kaka på kaka med både sötpotatis och ris, nästa gång skulle jag nog bara ta ris och strunta i sötpotatisen! Inom kort kommer jag också lägga ut ett recept på en annan maträtt med röd curry, fast då med räkor och wokade grönsaker så håll utkik för det var mums!



4 port.

1 sötpotatis
1 gul lök
ca 600 g ljust, tunnt kött såsom skinschnitzel
Salt och svartpeppar
125 g minimajs
75 g sugarsnaps
1 msk olja till stekning
1 msk färsk ingefära
1 msk röd currypasta
2 vitlöksklyftor
1/2 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning

Skala sötpotatisen. Skär sötpotatisen i 1/2 cm stora skivor och skär dem sen i tunna strimlor. Finhacka gul lök. Bryn köttet i lite olja i en stekpanna, gärna i omgångar så köttet blir brynt och inte kokt. Krydda med salt och svartpeppar. När köttet är färdigstekt lägger du upp det på lite hushållspapper. Stek sedan sötpotatis och lök på medelvärme till potatisen mjuknat. Lägg därefter i minimajs och sugarsnaps och låt fräsa med i 1-2 minuter. Skala och rinriv ingefära på ett rivjärn. Lägg grönsakerna åt sidan i stekpannan och tillsätt lite olja, fräs sedan currypasta, pressade vitlöksklyftor och ingefära i oljan i någon minut. Till sist tillsätter du kokosmjölk, vatten och kycklingbuljongtärning. Koka upp och låt koka några minuter. Lägg ned köttet och låt allt blir varmt. Servera med ris.

Inspiration: Lina Gebäck

RSS 2.0