Kycklinggratäng

I fredags gjorde vi en riktigt god kycklingrätt som hela familjen älskade. Perfekt när maten sköter sig själv i ugnen.
 
 
4 port.
 
1/2 gul lök
4 kycklingfiléer
Salt & peppar
1 tomat
1/2 kruka basilika
2-3 dl grädde
1 vitlöksklyfta
2-3 msk dijonsenap
1 msk soja
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär löken i klyftor. Bryn kycklingen och löken (jag delade varje kyckligfilé i två delar) i lite olja. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen och löken i en ugnsfast form. Skär tomaten i skivor och lägg över kycklingen. Strimla basilikan och strö över. Rör ihop grädde, pressad vitlök, senap och soja. Krydda med peppar. Häll blandningen över kycklingen. Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Servera kycklingen med ris och en god sallad.
 
Inspiration: ICA.se

Enchiladas

Häromdagen tillagades en god och smakrik rätt från vår matkasse, nämligen enchiladas. Maken och jag gav rätten tummen upp medan sonen var halvnöjd. Han tyckte det var väldigt roligt att vara med och laga maten och han åt upp nästan hela sin portion men klagade på att den var för stark. Så kanske lite mer av en vuxenrätt!
 
 
4 port.
 
500g nötfärs
500g passerade tomater
1 påse kryddmix Enchiladas 
Salt & peppar
150g riven ost
Tortillabröd
Sallad, gurka, tomat, majs, gräddfil
 
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form med lite olja. Blanda de passerade tomaterna med kryddmixen. Stek färsen i lite olja. Krydda med salt och peppar. Blanda ner hälften av tomatblandningen och osten i färsen. Låt koka upp. Fördela köttfärsen på tortillabröden och rulla ihop. Lägg dem med skarven nedåt i formen. Häll sedan på resten av tomatblandningen och strö över resten av osten. Sätt in formen i ugnen i ca 20 minuter eller till Enchiladan fått fin färg. Gör i ordning alla tillbehören. Servera Enchiladas med valfria tillbehör och gräddfil.
 
Inspiration: ICA.se

Baconnudlar

Häromdagen åt vi en nudelrätt med bacon som var väldigt krämig och god. Påminner om pasta carbonara och det är en favorit här hemma så inte konstigt att hela familjen gav rätten tummen upp. En perfekt vardagsrätt som går snabbt att tillaga, enkel att tillaga och är god.
 
 
4 port.
 
2 pkt bacon
1 röd paprika
3 dl grädde
1 charlottenlök
Salt och peppar 
Torkad oregano
Maizena
 
Koka nudlar eller annan pasta enligt anvisningen på förpackningen. Skala och finhacka löken. Strimla bacon. Strimla paprikan. Stek bacon i en torr stekpanna. Tillsätt lök och paprika efter en stund. Tillsätt grädde och smaka av med oregano, salt och peppar. Låt koka upp. Red av med maizena utrört i lite vatten. Låt sjuda några minuter. Låt nudlarna rinna av när de är klara och tillsätt i baconröran till allt blandas ihop. Servera direkt med en god sallad.

Helstekt kyckling

Det är inte ofta vi köper hel kyckling men jag förstår egentligen inte varför.... det är ruggigt billigt och ruggigt gott! Bara tiden som kan vara jobbig, den får ju absolut inte vara röd men den ska ju heller inte gå för länge för då blir den torr. Denna gång blev kycklingen helt perfekt, mör och saftig! Gjorde en sås på skyn från kycklingen och serverade allt med ris och sallad. Äldsta sonen som inte är någon storätare direkt åt en stor portion och sa gång på gång att det var så gott - då vet man att man lyckats med middagen :)
 
Jag har inte angett exakta mått nedan då man får känna sig fram så det blir precis som du vill ha det!
 
 
4 port.
 
1 hel kyckling
Smör
Salt & peppar
Färsk timjan
2-3 vitlöksklyftor
Soja
 
Sky från kycklingen
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
Salt & peppar
Soja
Kycklingfond
ev Maizena utrört i vatten
 
Sätt ugnen på 175.200 grader. Skär snitt i kycklingen, dra med fingret mellan köttet och skinnet för att "öppna upp" fickor i snitten. För försiktigt in färsk timjan, vitlöksklyftor och smör i fickorna. Smält ytterligare smör och tillsätt soja. Pensla kycklingen med smöret. Salta och peppra rikligt. Beroende på kycklingens storlek är det svårt att säga exakt tid men våran tog ca 1 timme i ugnen. Låt kycklingen vila när du tagit ut den från ugnen. Använd stekskyn från kycklingen för att göra såsen i en kastrull. Tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp. Tillsätt soja, kycklingfond, salt och peppar efter tycke och smak. Vill du att såsen ska bli tjockare reder du såsen med maizena utrört i lite vatten och låter koka upp. Servera kycklingen med ris, såsen och sallad.

Räksoppa

Nu när det är kallare ute är det ju såååå gott med en värmande soppa. Jag har några favoriter och denna har vi gjort en gång tidigare men nu var det dags igen. MUMS! Har ni inte testat denna innan så måste ni göra det, supergod. Jag köpte frysta räkor med skal, goda och bra mycket billigare än färska och det tar ju faktiskt bara någon timme att tina dem på tidningspapper. En perfekt helgrätt med en kallt glas vitt vin till!
 
 
2 port varmrätt eller 4 port förrätt
 
500 gram oskalade räkor (jag tog 700g frysta räkor med skal)
1/2 gul lök
1 morot
1/2 röd eller gul chili
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
salt, peppar och cayennepeppar – efter tycke och smak
 
Skala räkorna – men spara skalen/renset. Skala och hacka lök samt hacka morot och chili. Då soppan ska serveras slät spelar det ingen roll hur stora bitarna är. Smält smör i en stor kastrull/gryta och fräs hacket glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, vin och fond. Låt koka i 10 minuter. Vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda efter tycke och smak. Låt koka i fem minuter till, ta sedan av kastrullen från plattan och sila soppan. För att hålla soppan varm låt den stå på svag värme på plattan. Lägg i räkorna direkt i den djupa tallriken och häll på soppan över räkorna. Servera med gott bröd och gott pålägg och gärna lite aioli.
 
Inspiration: Jennys Matblogg

Torsk med smörstekt vitkål

Hoppas att ni haft en härlig helg, äntligen kom ju snön så nu är det vitt och fint ute. Rejält kallt dessutom med nästan tio minusgrader. Vi fortsätter med kolhydratsfattig kost under vardagarna (ej strikt LCHF utan mer på vårt sätt) och denna rätt åt vi i förra veckan - gott, gott, gott!
 
 
Skär vitkål i tunna strimlor. Stek vitkålen i rikligt med smör i en stekpanna. När kålen blivit varm tillsätter du kryddor, jag tog salt och sambal oelek. Rör runt och och servera direkt. 
 
3 port. torsk med frasigt täcke
 
ca 300g torsk
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
25g smör
1 tsk paprikapulver
1 dl ströbröd
0,5-1 dl riven ost
1 citron
3 dl gräddfil
 
Tina fisken om den är fryst. Sätt ugnen på 200˚C. Skär fisken i portionsbitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Smält smör i en kastrull. Rör ner paprikapulver, ströbröd och ost. Fördela brödblandningen över fisken. Stek mitt i ugnen cirka 15-20 minuter. Riv skalet av citronen och skär den i klyftor. Blanda gräddfil och citronskal, smaksätt med salt och peppar och ställ kallt till servering. Servera fisken med potatis, citronsås och citronklyftor.

Inspiration: ICA.se

Elle Mat & Vin

Så var det fredag igen och snart börjar helgen :) Dessutom med lite snö på backen så nu ser det ut som januari istället för mars som det gjort tidigare. Lyxade till med en tidning att läsa medan lillebror sover ute i sin vagn - nya Elle Mat & Vin. Där hittade jag massa smarriga recept. Vad sägs om:
 
- Parfait med macadamianötter & kolasås
- Långbakad smulpaj med äpple & kanel
- Kladdkakesandwich
- Chokladcupcakes med dulce de leche m havssalt
- Tartar på lax med pilgrimsmusslor och laxrom
- Skaldjursplatå med tre goda såser
- Krabbpasta med chili, vitlök & koriander
 
Trevlig helg på er kära läsare!!
 
 

En rätt till brunchen

Innan jul bjöd vi hem vänner på brunch och till denna provades en ny brunchrätt - nämligen Gordon Ramsays scrambled eggs with smoked salmon. Detta var galet gott och vi kommer absolut att göra det igen! 
 
 
Surdegsbröd
Ägg
Smör
Grädde
Salt och peppar
Gräslök
Rökt lax
 
Smörstek skivor av gott bröd i en stekpanna till de fått fin färg. Knäck så många ägg du behöver (beror på antal personer) direkt i en varm kastrull  med smör. Rör hela tiden. När äggröran börjar bli krämig tar du bort den från plattan och tillsätter salt och peppar samt en skvätt grädde. Rör runt med en slickepott. Ställ kastrullen på plattan igen och tillsätt finhackad gräslök. Rör några sekunder till äggröran är krämig. Ta bort från kastrullen så äggröran inte blir överkokt. Lägg äggröra på det stekta brödet och toppa med rökt lax.
 
Inspiration: Gordon Ramsay

Kickstarta 2014

Igår började vardagen 2014 och nu är det dags att ta tag i kost och motionen igen (det säger väl alla nu efter jul och nyår?!) med bättre mat på vardagar och mer motion. Därför kickstartade vi igår med frukost, lunch och middag a la LCHF! Dock inte strikt utan LCHF på vårt vis och som vi vet att vi mår bra av.
 
Frukost: 2 finn-crisp med smör, skinka och ost. 1 kokt ägg. Vatten.
 
Lunch: Pulled Pork som var över sedan middagen dagen därpå tillsammans med massa grönsaker och vitlökssås.
 
Middag: Skinkschnitzel i sås med smörstekt kål och grönsaker. 
 
 
Skär vitkål i tunna strimlor. Stek vitkålen i rikligt med smör i en stekpanna. När kålen blivit varm tillsätter du kryddor, jag tog salt och sambal oelek. Rör runt och och servera direkt. 

Bilder från vår jul och nyår

Har ju glömt att visa er godsakerna vi åt under julen och har även bilder från vår nyårsafton att visa! Hoppas att er jul och nyår var lika bra som vår!
 
 
Recept på God Jul-tårtan (krumeluren till höger ska föreställa en snöflinga men förstår om det inte är helt solklart)!
 
1 burk hasselnötskräm a 350g (jag tog Nutella)
4 rumsvarma ägg
1 dl kakao
100g mjölkchoklad
250g nougat
5 dl vispgrädde
Smör och kakao till formen
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bröa botten på formen och ca 2 cm av kanten med kakao. Vispa ihop hasselnötskräm, 1 av äggen och kakao. Dela resten av äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Låt svalna. Hacka chokladen och 2/3 av nougaten grovt. Smält över vattenbad. Ta av från värmen. Vispa grädden löst. Rör ner rumsvarma äggulor, en i taget, i chokladblandningen. Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse. Bred ut moussen över kakan. Ställ i frysen i minst 5 timmar. Ta ut tårtan när ytan känns fryst. Smält resten av nougaten över vattenbad. Dektorera tårtan med den smälta nougaten. Ställ tillbaka i frysen. Hit kan tårtan förberedas. Vid servering; ta ut tårtan 30 minuter före servering. 
 
Inspiration: ICA.se

Middag på Trettondagsafton

Igår var det Trettondagsafton och vi hade en skön dag hemma utan några speciella planer så då passade jag på att storhandla och fylla kylen. Orkade inte laga någon avancerad middag men ville ändå festa till det litegrann med en trerättersmiddag så då fick det bli detta:
 
 
Förrätt: Smörstekt toast med skagenröra
Varmrätt: Fläskytterfilé med klyftpotatis, sallad och beasås
Efterrätt: Prinsesstårta
 

Sveriges Mästerkock

Ikväll börjar Sveriges Mästerkock igen och det ska bli så skoj att se på programmet och följa deltagarna. Denna första vecka visas programmet måndag - torsdag kl 20.00 så man får se uttagningarna. Detta brukar ju nästan vara det roligaste. I år är Per Morberg borta och har ersatts med Anders Dahlbom i juryn. Trots att jag för det mesta gillar Per Morberg så tycker jag han spelat för mycket på Gordon Ramsey-attityden i Sveriges Mästerkock. Tror det var bra med en förändring i juryn. Tror ni det blir ännu en tjej som vinner i år?
 
 
 

Hummertoast med citrondillmajonäs

Hoppas ni hade en bra nyårsafton och fick äta god mat i massor! Vi åt fantastisk god mat och förrätten var en nyhet så självklart delar jag med mig av receptet för denna kommer vi göra fler gånger!
 
 
4 port.
 
2 kokta humrar
1 stor rödlök
1/2 dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
Skal från 1 citron
1 msk pressad citronsaft
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2,5 dl rapsolja
1 kruka dill
Flingsalt
Svartpeppar
4 skivor lantbröd med havssalt
Blandsallad
 
Skala, dela och skär rödlöken i tunna skivor. Koka upp ättikssprit, socker och vatten. Lägg ner löken i lagen och låt svalna. Skölj citronen och finriv skalet samt pressa ur saften. Vispa ihop äggula, senap och citronsaft i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Skär dillen fint. Bland ner dill och citronskal i majonäsen. Smaksätt med salt och peppar. Dela humrarna och plocka ut köttet från kroppen, klorna och lederna. Lägg upp hummerköttet i 4 portioner. Skär bort kanterna på brödskivorna och stek dem gyllene i en stekpanna med smör. Lägg sallad på brödet, därefter hummerkött, citron- och dillmajonäs samt rödlök. Toppa gärna toasten med löjrom.
 
Inspiration: ICA.se

RSS 2.0