Arla mjukglass

Igår var jag och familjen hos Prat PR för att gå på mjukglasskalas! Äldsta sonen var i himmelriket som först fick mumsa på massa godsaker såsom jordgubbar, melon och kiwi men också grönsaker som gurka, paprika och blomkål medan jag och maken fick information från Arla om deras nyhet mjukglass.
 
Arla är först ut på marknaden med att lansera mjukglass för hemmet och som dessutom kan göras utan glassmaskin. Häll smeten i en stor bunke och vispa i 2 minuter med elvisp till en fluffig smet. Täck bunken och ställ i frysen minst 3,5 timme. Ta ut bunken och vispa en andra gång med elvisp till en mjuk och krämig mjukglass. Glassen finns i smakerna vanilj, jordgubb och choklad.
 
Vi fick sedan provsmaka glassen med massvis av goda tillbehör såsom olika såser, gelehallon, non-stop, rostad vit choklad, jordnötter, pistagenötter, marshmallows, strössel, kardemummasmulor och en massa annat. Glassen var jättegod och skoj att man nu kan göra egen mjukglass hemma. Glassen kommer absolut göras fler gånger hemma!
 
Glass, ballonger, ritgrejer, glass-stånd i papp, massa barn, fiskdamm och goodie-bag gjorde att både sonen och vi hade en superrolig eftermiddag! Tack Prat PR och Arla för ett toppen-event!
 

Hemmagjorda köttbullar med gräddsås

Jag erkänner att vi här hemma ofta är lite lata av oss och köper färdiga köttbullar som vi har i frysen för att då och då steka på och serverar med pasta eller potatis. Äldsta sonen älskar dessa köttbullar och de går snabbt att tillaga så vips har man middag som sonen älskar på bordet. Men självklart kan ingenting mäta sig med hemmagjorda köttbullar som man vet vad de innehåller och man kan krydda dem precis som man önskar. Köttbullarna tillsammans med denna underbara gräddsås kommer aldrig kunna mäta sig med köpta köttbullar så från och med nu blir det hemmagjorda köttbullar och de frysta köpeköttbullarna åker endast fram i absoluta nödfall. Dessutom älskade sonen denna maträtt och tog om två gånger och det kära läsare händer inte ofta!
 
 
4 port.
 
Potatis
ca 600g nötfärs
3/4 dl ströbröd
3/4 dl grädde
1 ägg
1/2 gul lök
Salt och peppar
En nypa socker
 
Steksky från köttbullarna
4 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
Maizena utrört i lite vatten
 
Blanda ströbröd, grädde och ägg i en bunke och låt stå och svälla en stund. Finhacka under tiden löken (väldigt smått) och stek den i lite smör. Salta och häll en nypa socker över löken och stek till löken blivit mjuk och fått lite färg. Häll i löken i ströbrödsblandningen. Blanda sedan i nötfärsen och salta och peppra rejält (hade nästan 1 tsk salt i). Forma små köttbullar av smeten och lägg dessa på en våt skärbräda. Stek köttbullarna i smör till de är klara. Lägg köttbullarna åt sidan och gör såsen i stekpannan med stekskyn från köttbullarna som grund. Häll i samtliga ingredienser till såsen i kastrullen och vispa. Red av med maizena utrört i lite vatten till önskad konsistens. Smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar om det behövs. Servera köttbullarna och såsen med nykokt potatis.

Smörgåstårta

Smörgåstårta kan verkligen vara hur gott som helst, självklart beroende på vad den innehåller. Själv gillar jag de med lax och räkor/kräftstjärtar bäst! Det roligaste är ju att garnera smörgåstårtorna, så här såg mina smörgåstårtor ut sist jag gjorde dem:
 
 
1 smörgåstårta

4 dl grädde
2 dl majonäs
0,5-1 frp frusen dill
2 ägg
1 burk/påse räkor
1 burk kräftstjärtar i lake beroende på tycke och smak
1/2 Purjolök
Citronpeppar
Salt och peppar
2 frp polarbröd (då räcker det till frukostbröd också då du endast behöver en helmåne från andra frp)

Förslag på garnering:
Äggula
Salladsblad
Räkor
Kräftstjärtar
Röd och svart caviar
Färsk dill
Citron
Gurka
Sallad
Physalis

Vispa grädden hårt. Tillsätt majonäsen och rör om. Låt en del av gräddblandningen användas till garneringen av smörgåstårtan så ställ det åt sidan, lagom mycket för att täcka smörgåstårtan i ett tunt lager. Koka äggen till de blir hårdkokta, lägg i kallt vatten och skala äggen när de svalnat. Hacka ägg, purjolök, räkor och kräftstjärtar smått. Blanda ner i gräddblandningen. Häll på frusen dill efter tycke och smak. Rör om. Krydda med citronpeppar, salt och peppar. Lägg ut en helmåne polarbröd på ett underlägg. Bred över blandningen, lägg på en till halvmåne, bred på blandningen. Fortsätt så till blandningen är slut och avsluta med en helmåne som du till sist använder gräddmajonäsen du ställt undan till att bre ett tunt lager med. Garnera med valfria tillbehör. Om du gör smörgåstårtan en dag i förväg (nästan att rekommendera då den blir godare och saftigare när den fått stått till sig) så sparar du gräddmajonäs och all garnering serveringsdagen så smörgåstårtan ser nygjord ut.

Inspiration: Min mamma!

Färskpotatissallad

För några veckor sedan när vi hade gäster på besök grillade vi kycklingfilé som vi marinerat i en chipotlemarinad. Till denna kyckling serverades en färskpotatissallad som var väldigt god och som kommer få agera tillbehör till flera grillningar i sommar.
 
 
1 kg färskpotatis (eller delikatesspotatis)
3 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
Salt och peppar
50g mandelspån
100g rädisor
250g sparris
1 salladshuvud (t ex romansallad)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen och dela dem om du vill. Pressa vitlök och blanda med olivolja i en bunke och vänd rund potatisen. Lägg på en ugnsplåt, salta och peppra generöst. Ugnsrosta potatisen i ca 30 minuter till den är mjuk. Vänd runt potatisen efter halva tiden. Skär bort det träiga på sparrisen. Koka upp saltat vatten och låt sparrisen koka 1,5 minut, slå sedan av vattnet. Skiva rädisorna och lägg stora bitar av salladen i en stor skål. Häll över potatisen, rädisorna och sparrisen. Strössla över mandelspån och servera direkt.

Heinz BBQ-såser

Sist vi grillade kött här hemma marinerades köttet i en av Heinz nya BBQ-såser - Classic. Perfekt att ha dessa såser i kylskåpet för att snabbt kunna marinera köttet innan grillningen, det ger en god smak på köttet och man kan även servera BBQ-såserna precis som de är som sås till köttet. BBQ-såserna Spicy och Sweet får också testas här framöver!
 
 
 

Torskpaket med örtdressing

Häromdagen tillagades torsk i ugn med citrondressing. Torsken tillagades i bakplåtspapper med en örtdressing vilket gjorde fisken smakrik och god. Rätten serverades med en kall citronsås och potatis. En rätt man även kan tillaga på grillen i sommar!
 
 
4 port.
 
600g torskfilé
Potatis
1 citron
2 msk hackad gräslök
1 msk olja
Salt och peppar
1 fänkål
2 tomater
1,5 dl gräddfil

bakplåtspapper

 

Satt ugnen på 225˚C. Koka potatisen i saltat vatten. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Blanda hälften av skalet och 1 msk citronsaft med gräslök, olja, salt och peppar. Skär fänkålen och tomaterna i skivor. Fördela grönsakerna på 4 bakplatspapper. Skär fisken i 4 portionsbitar. Lägg dem på grönsakerna och skeda över örtblandningen. Salta och peppra. Vik ihop till paket. Lägg dem på en plåt och sätt in mitt i ugnen 15–20 minuter. Blanda gräddfilen med resten av citronskalet. Smaka av med salt och peppar. Servera fiskpaketen med potatis och citronsåsen.

 

Inspiration: ICA.se

 


Ännu en kladdkaka

Här kommer det andra receptet på kladdkaka, denna med jordnötter och kolasås på vilket gör att kladdkakan smakar som Snickers - mumsigt med andra ord! Första gången jag gjorde denna gjorde jag utan termometer och då blev kolasåsen väldigt, väldigt rinnig. Andra gången använde jag termometer och då blev kolasåsen perfekt så jag kan rekommendera att man använder termometer som det står i receptet.
 
 
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100g smör
100g hackad mörk choklad
 
1,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 msk smör
2 dl salta jordnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform på ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält smör tillsammans med hackad choklad i en kastrull på svag värme under omrörning. Blanda försiktigt ihop alla ingredienser och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i 30 minuter medan du gör toppingen: Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka ordentligt till 120 grader. Rör om då och då. Ta bort från värmen och klicka i lite smör. Rör om ordentligt och häll i jordnötterna. Häll jordnötskolan över kladdkakan. Servera kladdkakan ljummen eller kall.
 
 

Kladdkaka

På kort tid har jag gjort två olika kladdkakor - en med mörk choklad och en med jordnötter i kolasås. Båda var väldigt goda och kommer garanterat att bakas igen!
Med en nyfödd bebis hemma blir det många besökare som vill komma och hälsa på och då är denna kladdkaka med mörk choklad perfekt då den är både snabblagad och smarrig! Den andra kladdkakan får du recept på en annan dag!
 
 
50g smör
½ dl matolja 
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
50g mörk choklad 70 %
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter, och stick i grovt brutna chokladbitar. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Servera kladdkakan med nyvispad grädde.
 
Inspiration: Leila Lindholm

Vinnare!

Nu är vinnarna dragna i mina barntävlingar! Stort tack till alla som ville vara med och tävla och stort tack till Familyroom.se, Dregglis.se och Myran & Lo som ville vara med och sponsra tävlingarna.
 
Vinnare:
 
Dregglis.se
1:a pris - 2 dregglisar - Hanna & Texas (HÄR hittar du Hannas blogg)
2:a pris - 1 dregglis - Caroline Andersson (HÄR hittar du Carolines blogg)
 
Familyroom.se
1:a pris - presentkort på 300 kr - Anna S (HÄR hittar du Annas blogg)
 
Myran & Lo
Vinnare 1 - Muffinsmössa - Lisette Bäcksro (HÄRt hittar du Lisettes blogg)
Vinnare 2 - Muffinsmössa - Veronica Hedlund (HÄR hittar du Veronicas blogg)
 
GRATTIS till alla vinnarna! Kika in på er mail för ytterligare instruktioner hur ni ska få hem era vinster!
 

Grillkväll med Heinz

En underbar försommarkväll i förra veckan var jag, maken och minsta sonen på ett grill-event med Heinz på Prat PR´s kontor inne i stan. Flera kända och okända ansikten var där och vi fick en underbar kväll med god mat och massa skratt. Vi blev indelade i grupper och fick tillaga olika rätter som vi sedan vi fick äta av. Jag själv fick grilla kycklingvingar marinerade i Heinz BBQ-sås Spicy och majskolvar. Maken fick göra vegetariska wraps med buffelmozzarella, avokado, chili och koriander. Vi fick även äta goda korv-wraps, grillade vegetariska spett och olika tapas-rätter. Fick med oss en portabel grill som vi kommer komplettera vår gasolgrill perfekt i sommar och även de nya BBQ-såserna i smakerna Classic, Spicy och Sweet fick följa med oss hem. Tack Heinz och Prat PR för en supertrevlig kväll!
 
 
Makens favorit på grillkvällen var hans egna vegetariska wraps:
 
Heinz Curry Mango Sauce
4 tortillabröd
ca 7 dl blandad sallad
5 salladslökar
2 kulor mozzarella
1 röd chilifrukt
1 röd paprika
2 avokado
1 kruka koriander
2 lime
 
Fördela sallad, fint skuren salladslök, skivad mozzarella, tunt skuren urkärnad chili, paprika i tunna skivor och skivad avokado i tortillabröden. Strö över koriander och pressa till sist limesaft över fyllningen. Servera med Heinz Curry Mango Sauce.
 
Min favorit var korv-wrapsen och så kycklingvingarna.
 
Kycklingvingarna vänder du i Heinz BBQ Spicy och kryddar med salt och peppar. Grilla ca 7-10 minuter och vänd då och då så inte vingarna bränns.
 
Smöra tunnbröd och fördela fint skuren sallad över bröden. Grilla korvar i valfri smak samt bacon och lägg detta i bröden. Fördela tunt skuren urkärnad chili och rostad lök över och rulla ihop. Servera med tre såser från Heinz. Ketchup, Three Pepper Sauce och BBQ Sweet.

Tävling 3 - Myran & Lo

Så var det dags för veckans tredje barntävling för att fira min lilla prins som kommit till världen! Denna gång är det min favorit Myran & Lo som lottar ut två mössor i tyget muffins som finns i flera fina bakgrundsfärger.
 
Tävling nr 1 hittar ni HÄR!
 
Tävling nr 2 hittar ni HÄR!
 
 
Tävlingsregler:

Vinster: Två läsare vinner en varsin muffins-mössa från Myran & Lo i valfri storlek och bakgrundsfärg

1 lott - Kika in hos Myran & Lo och för att se vilka bakgrundsfärger mössan finns i. Skriv en kommentar till detta inlägg med vilken storlek (ålder) och bakgrundsfärg du skulle vilja vinna om just du vann. Berätta gärna också vem som skulle få mössan.

2 lotter - Gilla Myran & Lo på Facebook

3 lotter - Länka tävlingsbild och text på din blogg/facebooksida. Glöm inte att ange länk till ditt inlägg.

Tävlingen avslutas: Söndagen den 19 maj
 
*Jag tävlar hos Coquina om mössor från Myran & Lo. Tävla HÄR du också!

Tävling 2 - Familyroom.se

Så var det dags för tävling nr 2 denna vecka och detta i samarbete med fina webbutiken Familyroom.se. Älskar allt fint på deras sida, särskilt muggarna Designletters från Arne Jacobsen. Kanske någonting att klicka hem till sonen som fyller 3 år nästa månad!
 
 
Glöm inte bort veckans första barntävling som du hittar HÄR!
 
 
Tävlingsregler:

Vinst: Ett presentkort på 300 kr att använda på Familyroom.se


1 lott - Kika in på Familyroom.se och välj ut en vara du skulle välja om just du vann! Kommentera din favorit i en kommentar till detta inlägg samt varför just du förtjänar att vinna!

2 lotter - Gilla Familyroom.se på Facebook

3 lotter - Länka tävlingsbild och bildtext på din blogg/Facebooksida. Glöm inte att ange länk i kommentaren.

Tävlingen avslutas: Lördagen den 18 maj
 
*Jag tävlar hos Coquina om presentkort hos Familyroom.se. Tävla HÄR du också!
 

Tävling nr 1 - Dregglis.se

För att fira att jag fått ett till barn, en liten underbar kille som nu är drygt två veckor gammal, kommer jag hålla lite tävlingar med temat barn på bloggen denna vecka. Vet att ni är många småbarnsföräldrar som läser bloggen och är ni inte det så känner ni säkert några barn som ni kan ge vinsten till om just ni skulle vinna!
 
Först ut är ett samarbete med Dregglis.se som har underbara handgjorda dregglisar i massa fina tyger!
 
 
1:a pris - Två valfria dregglisar från Dregglis.se

2:a pris - En valfri dregglis från Dregglis.se

Tävlingsregler:

1 lott - Besök Dregglis.se  och skriv en kommentar till detta inlägg vilken dregglis du skulle välja om just du vann och berätta också vem som skulle få dregglisen!

2 lotter - Samma som ovan samt att du gillar Dregglis.se på deras Facebook-sida!

3 lotter - Ovanstående samt kopiera tävlingsbilden och tävlingstexten på din blogg/Facebooksida! Glöm inte att skicka med länk till ditt inlägg.
 
Tävlingen avslutas: Fredagen den 17 maj
 
 
*Jag tävlar hos Coquina om dregglisar från Dregglis.se. Tävla HÄR du också!

Köttfärsbiffar i sås med kokt potatis

Häromdagen fick sonen välja vad vi skulle äta till middag - kokt potatis blev svaret då. Efter lite fundering kom sonen på att han ville ha köttfärsbiffar med sina kokta potatisar och det är ju väldigt gott så det passade oss perfekt.
 
 
3-4 port.
 
500g köttfärs
Salt & peppar
3 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
 
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
Sky från köttfärsbiffarna
1 tsk soja
1 msk kalvfond
1 tsk nymalen rosépeppar
 
Blanda ingredienserna till köttfärsbiffarna i en skål. Forma lagom stora köttfärsbiffar och stek dem i smör i en stekpanna med höga kanter. När biffarna är nästan klara tar du upp dem och behåller stekskyn. Häll i creme fraiche, grädde, soja, kalvfond och rosépeppar. Rör om och låt koka upp. Lägg tillbaka biffarna medan potatisen blir klar. Servera köttfärsbiffarna med sås, kokt potatis och sallad.

Köttfärs i röd curry

Häromdagen gjorde vi en maträtt från matkassen - köttfärs i röd curry. En god rätt som vi åt med ris, dock kräver maträtten en hel del salt så snåla inte med detta när du lagar rätten. En bra vardagsrätt enligt oss!
 
 
4 port.
 
1/2 gul lök
250 g broccoli
1/2 msk röd currypasta
ca 500 g nötfärs
400 ml kokosmjölk
1 dl vatten
2 tsk paprikapulver
1/2 dl tomatpuré
salt och peppar
 
Skala och hacka löken. Plocka broccolin i buketter. Stek löken med currypastan i lite olja. Lägg över i en gryta. Stek köttfärsen i olja. Blanda ner färsen i grytan. Tillsätt kokosmjölk, broccoli, vatten, paprikapulver och tomatpurén. Låt puttra under lock ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med ris.
 
Inspiration: ICA.se

Grillat är godast!

Man ska undvika rött kött när man är gravid så lyckan var total när jag i helgen fick äta rött kött igen på flera, flera månader - att det dessutom var svensk färsk oxfilé som vi grillade gjorde inte saken sämre. Det var riktigt, riktigt gott! Till köttet åt vi egen klyftpotatis och lök i ugn samt bearnaissås, vitlökssmör och sallad. Mums! Nu när våren dessutom kommit på riktigt kommer grillen gå varm framöver - grillat är verkligen godast!
 

RSS 2.0