Perfekt kött

Det är många som undrar hur jag tillagar mitt kött för att få det så rött som jag själv och många med mig vill ha sitt kött. I helgen tillagades ryggbiff och jag gör helt enkelt så här:

1) Salta och peppra köttet (om du inte har marinerat köttet)
2) Stek köttet runt om, hastigt på hög värme i en stekpanna med smör och olja
3) Sätt i stektermometer i köttbiten, stek färdigt köttbiten i ugnen på valfri temperatur. Ju lägre temperatur desto längre tid tar det men desto mörare blir köttbiten.
4) Ta ut köttet när temometern visar 58 grader. Lägg bort köttet från ugnsformen, på tex en skärbräda. Låt köttet vila, helst minst 10-15 minuter (inte under folie).
5) Skär upp köttet och njut!



LCHF - Kyckling och bacon

Häromdagen gjorde jag en spontan och enkel kyckling-rätt a la LCHF då jag serverade rätten med sallad istället för kolhydrater. Självklart kan man servera rätten med pasta, ris eller potatis så blir det en vanlig kycklingrätt utan LCHF! Blev i alla fall mumsigt god och krämig så självklart skriver jag upp receptet till er mina kära läsare =)



3 port.

ca 300 g kycklingfilé
1 paket bacon
Smör till stekning
2 dl grädde
1/2 burk Santa Maria tacosås (medium)
Riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingfilén i bitar. Bryn kycklingen klar i en stekpanna med smör. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Klipp baconet i bita och bryn till den är knaperstekt. Häll baconbitarna över kycklingfilén. Blanda grädde och tacosås i en bunke och häll över kyckling och bacon. Riv ost över blandningen. Sätt in formen i ugnen i ca 20 minuter. Servera med en god sallad.


Skaldjur

Mums, igår festades det loss på massa skaldjur här hemma =) Älskar de mesta skaldjur, förutom musslor och ostron som jag inte lärt mig äta ännu, och det är ju så gott att bara frossa i skaldjur med en massa goda tillbehör! Det kallar jag fredagsmys!

Gillar du alla skaldjur eller är det någonting du inte äter?



Köttfärsfyllda tomater

En gammal klassiker är köttfärsfyllda paprikor, ingen favorit för min del men denna rätt med tomat var däremot riktigt god! Kan serveras med det mesta såsom pasta, ris, potatismos eller varför inte bara en god sallad.




4 port.

1/2 rödlök
Olja till stekning
ca 500 g nötfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk socker
ca 400 g krossade tomater
4 bifftomater
50 g philadelphiaost

Sätt ugnen på 250 grader. Hacka rödlök och hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek rödlöken och nötfärs till den är färdigstekt. Krydda med salt, svartpeppar, oregano, basilika och socker. Häll på krossade tomater och låt koka i 5 minuter. Medan köttfärsen kokar kan du skära toppen av bifftomaterna, till 1 cm lock. Gröp ur innehållet i tomaterna och hacka tomatköttet. Blanda ner detta i köttfärsen och låt koka med någon minut. Fördela sedan köttfärsen i tomaterna (det som blir över har du vid sidanom på tallriken så låt detta ligga kvar i stekpannan på låg värme) och ställ i en ugnsfast form. Fördela ca 50 g philadelphiaost på tomaterna och lägg på locket. Gratinera tomaterna i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Servera med t ex pasta och en god morotssallad!

Inspiration: Lina Gebäck

Ny kokbok

Idag fick jag äntligen hem kokboken jag beställt, nämligen bestämt Halv åtta hos mig - kokboken =) Jag som älskar programmet blev överförtjust när jag såg att de tryckt en bok med recept från programmet och ikväll ska jag lusläsa recept och titta på bilderna! Självklart återkommer jag när jag testat något recept!



Lite inspiration från boken! Vad sägs om rätter såsom:
- Tobleronemousse
- Hummerskagen på bädd av mango- och avokadoceviche
- Vit kladdchokladtårta med varma hallon
- Hälleflundra med skaldjurssås, potatispuré med timjan och västerbottenost
MUMS!

Chokladmoussetårta

Denna tårta gjorde jag vid jul och den blev en riktig succé, en kall och god chokladmoussetårta som är himmelriket för alla som älskar choklad! Perfekt att man kan ha tårtan i frysen och äta den under flera dagar, för tro mig, man orkar bara en liten bit =)



Botten:
300 g mandelmassa
3 st ägg
2 1/2 msk kakao
Smör till formen
Mousse:
300 g mörk choklad, helst 70%
1 msk florsocker
6 dl vispgrädde
4 st äggulor

Riv mandelmassan med ett rivjärn. Vispa upp äggen, tillsätt kakao och den rivna mandelmassan. Rör smeten jämn och smidig. Häll smeten i en smord form och grädda i 175° i 20 minuter.
Tag loss från formen och låt kallna.
Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt florsocker och rör om, låt svalna av något. Vispa grädden och blanda hälften med den smälta chokladen. Tillsätt äggulorna, en i taget till chokladsmeten. Vänd till sist ner resten av grädden. Bred ut smeten över mandelbottnen. Ställ in i frys i minst 5 timmar eller över natten. Ta ut tårtan ur frysen minst 40 minuter innan den ska serveras.


Fyllda kycklingfiléer

Denna rätt är riktigt festlig och gjordes i helgen när min familj var här och hälsade på! Vi serverade den med vitlöksrostad klyftpotatis och sparde lite av fyllningen som vi använde till sås, man kan aldrig ha för mycket sås anser jag =)



4 port.

4-6 kycklingfiléer
2 msk smör till stekning
2 vitlöksklyftor
6 marinerade, soltorkade tomater
2 1/2 msk fransk senap
1/2 msk honung
2 msk finhackad timjan
1 krm svartpeppar
Salt
8 skivor salami
1 paket bacon, 140g
2 1/2 dl kesella, 250g

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att finhacka vitlöken, de soltorkade tomaterna och timjan. Blanda ner allt i en bunke tillsammans med kesella, honung och fransk senap. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylskåp medan du förbereder kycklingen. Smält smöret i en stekpanna och stek kycklingfiléerna på svag värme till de fått lite färg, de ska ej bli genomstekta. Låt filéerna svalna på en skärbräda och skär sedan en djup ficka/ett snitt i mitten på varje filé. Fyll filéerna med 1-2 salamiskivor i varje. Använd hälften av kesella-blandningen till kycklingfiléerna, resten använder du som sås till serveringen. Linda 1-2 baconskivor runt varje kycklingfilé så att inte fyllningen åker ur. Lägg i kycklingen i en ugnsfast form och stek dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt innan du serverar den. Servera gärna med klyftpotatis, en god sallad och kesellablandningen.

Favorit i repris

Denna underbara laxgryta gjordes ännu en gång i veckan, kan göra den hur många gånger som helst utan att tröttna på den. Om ni missat receptet så hittar ni det HÄR!


Rödspättarullar med purjolök-dillsås

Jag gillar verkligen rödspätta så denna rätt ville jag verkligen testa och mums, god var den absolut! Enkel och snabb att laga var den också, perfekt. Ska absolut göras igen!



4 port.

1/2 purjolök
1/2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl vatten
1 fisk buljongtärning
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 600 g rödspättafilé
ca 30 g fryst dill/eller 1/2 kruka färsk dill

Skiva purjolök tunt och fräs den direkt i smör i en traktörpanna. Strö över vetemjöl och rör sedan ned grädde, mjölk och vatten. Rör om och tillsätt en fiskbuljongtärning. Låt såsen koka upp medan du förbereder fisken. Strö salt och vitpeppar över rödspättan. Rulla ihop fisken från den tjocka änden och lägg ned rullarna i den kokande såsen. Sänk värmen och lägg över ett lock och låt fisken sjuda i såsen i ca 10 minuter. Precis innan servering strör du dill över fisken och såsen. Servera direkt med kokt potatis och en god sallad.

Inspiration: Lina Gebäck

Serranolindad fläskfilé

I helgen provade vi ett recept från kokboken Hemma hos Melker Andersson, supergott blev det. Vi gjorde serranolindad fläskfilé och till det serverades en kålsallad med en stark chilisås. Serranoskinkan blev såååå god när den fick stå i ugnen, superkrispig, salt och god!



3 port.

ca 600 g fläskfilé
5-7 skivor serranoskinka
Färska alternativt torkade örter såsom salvia, dragon, basilika
Salt & svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskfilén från fett. Krydda med lite salt och peppar runtom. Lägg ut serranoskinka på en skärbräda, lite omlott. Strö på örter på skinkan samt vitlök skuren i tunna skivor. Lägg på fläskfilén på ena kanten av skinkan och rulla tills hela köttet är täckt av skinka. Bryn köttet snabbt i en het panna runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form med stektermometer. Stek köttet i ugnen  till temometern visar ca 68 grader. Servera med en god sallad och sås alternativt potatisgratäng.

Ugnsbakad lax - LCHF

Igår fick vi tag på en stor, fin bit lax så till kvällen gjorde vi en underbar middag med ugnsbakad lax med en vitt vin/vitlökssås. Vi valde att göra middagen LCHF så vi uteslöt kolhydrater och serverade fisken med en god sallad och crustader med skagenröra - gott!




Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort eventuella ben från laxen. Salta riktligt (lax kräver mycket salt). Vi kryddade även laxen med en fiskkrydda från Santa Maria. Lägg laxfilén med skinnet nedåt i en ugnsfast form. Häll i 3 dl grädde i en bunke. Pressa i 2 vitlöksklyftor. Krydda med salt och fiskkrydda. Rör om och häll blandningen över fisken. Sätt in fisken i mitten av ugnen i ca 20 minuter (beroende på storlek och tjocklek på fisken). Servera med en god sallad och gärna skagenröra!

LCHF-middag

Ibland vill man bara vara nyttig och ibland känns det verkligen toppen att skippa kolhydraterna och istället äta en god sallad till maträtten! Detta gjorde vi häromdagen när vi gjorde hiskeligt goda biffar med mozzarella och soltorkade tomater, serverade med bara en sallad - gott!



4 port.

600 g nötfärs
1/2 ekologisk mozzarella i bit
1/2 kruka färsk basilika
4 soltorkade tomater
1 dl vispgrädde
1 ägg
salt & svartpeppar
smör att steka i

sås:
steksky
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
1/2 köttbuljongtärning


Skär basilikan i bitar. Hacka soltorkade tomater och skär mozzarellan i små bitar. Blanda nötfärs, ägg, grädde, basilika, soltorkade tomater och mozzarellabitar. Salta & peppra. Forma till ca 8 stora biffar. Stek biffarna på ganska hög värme, några minuter per sida, i rikligt med smör. Ta upp biffarna och lägg dem på en tallrik vid sidan om. Rör ner grädde, philadelphia och buljongtärning i steksyn. Rör om och låt koka upp. Lägg i biffarna och låt dem puttra med tills de är genomstekta. Servera med en god sallad.

Inspiration: Matplatsen


Nyårsdessert - Chokladfondant

Chokladfondant är en av mina favoritdesserter så självklart gjordes det på nyårsafton! Har skrivit receptet tidigare men för er som missat det lägger jag ut det här igen med bild från nyårsafton!



6-7 portioner

4 ägg
2 dl strösocker
125 g smör
125 g mörk choklad (70 %)
1/2 dl vetemjöl
1 dl malda hasselnötter (40 g)

Stora muffinsformar/cocetteformar

Vispa samman ägg och socker men inte för pösigt. Smält smöret och ta åt sidan. Bryt chokladen i bitar och låt chokladen smälta i smöret. Rör ned blandningen i äggsmeten. Blanda mjöl med malda hasselnötter och rör ned i smeten. Fördela smeten i formarna men inte ända upp så det finns plats för smeten att resa sig. Ställ formarna kallt i kylskåp eller utomhus på vintern i MINST en timme (viktigt för att få fondanten krämig och rinnig i mitten). Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 12-14 minuter. Smeten ska stanna runtom och på ovansidan men vara rinnig i mitten. Låt stå i några minuter innan du serverar dem med valfritt tillbehör.


Restaurangtips - El Diablo

Nu har vi ätit på restaurang El Diablo på Kungsholmen i Stockholm två gånger och varit helt galet nöjda med maten båda gångerna. De håller otroligt hög klass på maten, ingen maträtt kostar över 300 kronor och de byter meny var 6:e vecka så man kan gå dit ofta utan att tröttna på maten. Drinkarna ska vi inte glömma bort, de håller minst lika hög klass som maten och du kan få spännande kombinationer på drinkarna om du vågar be om bartenderns egen favorit! Första middagen på denna restaurang åt jag fisk vilket var gott men denna gång åt jag kräftsoppa till förrätt, confiterad grissida med sötpotatispuré till varmrätt och mörk chokladterrin med hallon och nougatmousse till efterrätt. Som sagt - gå dit och njut av El Diablos fantastiska mat och goda drinkar!


Förrätt - Kräftsoppa med pilgrimsmussla


Efterrrätten - chokladterrin med pistagenötter, hallonsås och nougatmousse

Hummersoppa

Denna hummersoppa gjorde vi till förrätt på nyårsafton och den blev en sådan succé att vi gjorde den en gång till nu i veckan, vid trettondagshelgen. Lättlagad och god och känns lyxig!

 4 personer, förrätt:

1-2 humrar
smör att steka i
1 stor hackad vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad salvia
3 msk vetemjöl
8 dl vatten
1 1/2 fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
cayennepeppar
2 msk konjak
Ev salt efter avsmakning

Rensa humrarna och lägg köttet åt sidan. Fräs skalen i smör i en kastrull. Rör ner vitlök, tomatpuré, salvia
och mjöl. Häll på vin, vatten och fiskbuljongtärning och låt koka ca 20 min. Sila soppan och rör ner creme fraiche. Smaksätt soppan med cayennepeppar, konjak och eventuellt lite salt.

Lägg hummerköttet skuret i bitar i tallrikarna, häll på soppan över hummern. Servera med en klick creme fraiche och smörstekt bröd.

Inspiration: Matplatsen


Kyckling- och baconpaj

Denna underbar paj måste ni testa! Den var krämig, smakrik och god och så enkel och snabblagad precis som jag vill ha det :)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 gram kycklingfile
2 pkt bacon
3,5 dl creme fraiche ( fetthalt 34 % )
2 msk chilisås
100 gram Creme Bonjour Grekisk vitlök
Salt & peppar

Riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen. Nagga pajdegen och förgrädda i 10 minuter. Strimla kycklingen och bryn den. Klipp ner baconet och bryn även den. Rör ner creme fraiche, creme bonjour och chilisås. Smaka av med salt och peppar. Låt det sjuda tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Serveras tillsammans med en god sallad.

Inspiration: Jennys Matblogg


Julskinkspasta

Har ni julskinka kvar sedan julen? Det hade vi i veckan och när vi tröttnat på smörgåsar med julskinka och senap valde vi att göra en god pasta med skinkan istället. Improviserade lite men på ett ungefär tillagades den så här!



3-4 port.

Julskinka
Pasta
3 vitlöksklyftor
Olivolja
Coctailtomater
Salt & peppar
2-3 dl vitt vin
1 dl creme fraiche
2 msk honung

Koka pasta al dente. Hacka vitlöksklyftor och coctailtomater. Fräs vitlöken i olivolja, innan den får färg häller du över honung. Häll på tomaterna, rör om och låt puttra några minuter. Häll på vin och creme fraiche och låt puttra igen. Skär julskinka i lagom stora bitar som sedan läggs ner i pastasåsen. Salta och peppra efter tycke och smak. Häll i pastan när den kokat färdigt och blanda allting. Servera direkt med riven ost och god sallad!

RSS 2.0