Tortillatårta

Gillar du tacos? Då kommer du absolut att gilla denna rätt!

2-3 port.

3-4 tortillabröd, mediumstorlek
1 grillad kyckling
1 kryddmix taco
1 frp creme fraiche, chili & paprika
1/2 dl vatten
3 msk salsa/tacosås, valfri styrka
Riven ost

Sätt på ugnen på 225 grader. Rensa den grillade kycklingen fri från ben, bryt kycklingbitarna i mindre bitar. Stek kycklingbitarna i lite smör till de blivit varmt. Häll i kryddmixen med lite vatten. Häll i creme fraiche och salsasås. Låt småputtra några minuter. Lägg upp tortillabröd på en bakplåtsklädd form och bred på kycklingtacos på tortillabrödet. Lägg på ett till tortillabröd och bred på kycklingtacos osv. Avsluta med tortillabröd. Häll på riven ost högst upp. Gratinera tortillatårtan i 225 grader i ca 15 minuter till osten fått fin färg. Servera med salsasås och god sallad.


Matlagningskurs

Är det någonting jag gillar så är det italiensk mat! Den är underbar, i stort sett allting är dundergott och jag åker gärna till Italien på semester bara för att få massa god mat! Jag har gått en matlagningskurs i Italien med tema fisk och det var väldigt skoj och intressant! Gjorde en fyrarätters lunch som man sedan fick äta upp, mums!

Har ni gått matlagningskurs någon gång?


Matlagning!


Ceviche till förrätt


Första huvudrätt är pasta med räkor, tomat och vitt vin


Andra huvudrätt är sesamkryddad tonfisk med klyftpotatis och sallad


Citronsorbet till efterrätt

Chokladbollar

Blev supersugen på någonting gott så här på kvällen och vad passar då bättre än chokladbollar?!

Lagom många chokladbollar!

100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe

Pärlsocker eller kokos till garnering

Rör ihop alla ingredienser till allt har blandats. Rulla små bollar och rulla i pärlsocker/kokos. Låt stå kallt innan servering.

Lasagne

Brukar göra lasagne lite då och då och mitt knep för att få lasagnen sådär riktigt god är att använda sig av färska lasagneplattor, blir mums! Denna lasagne-rätt innehåller lite fler ingredienser än vanligt men tro mig, den är riktigt god och har lite sting!

3-4 port.

1 rödlök
1/2-1 zucchini
2 tomater
2-3 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
3 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 msk torkad basilika eller oregano

Ostsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl riven ost
salt och svartpeppar

1 frp färska lasagneplattor
Riven ost
Sallad, gurka, tomat

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka rödlök och tärna zucchini i små bitar. Skiva tomaterna tunt. Fräs löken och pressade vitlöksklyftor mjuka i lite olja. Lägg allt på ett fat. Bryn köttfärs. Tillsätt lökfräst, zucchini, tomatpuré, sambal oelek, salt och svartpeppar. Smula ned oregano eller basilika. Fräs samman hastigt och tillsätt 2 dl vatten. Koka upp och låt koka ihop på svag värme i några minuter.
Smält smör i en kastrull, rör ned vetemjöl och vispa ned mjölk, lite i taget. Koka upp och låt koka på svag värme under omrörning till såsen tjocknat. Rör då ned riven ost som bara får smälta, ej koka. Smaka av med salt och peppar.
Ta fram en gratängform. Börja med ett lager ostsås och sedan ett lager lasagneplattor i gratängformen. Bred ut köttfärs och sedan ostsås och lasagneplattor. Avsluta med lasagneplattor och ostsås. Viktigt att ostsåsen täcker lasagneplattorna så de ej blir hårda. Toppa med tomatskivorna och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen i ca 25 minuter. Servera med en god sallad.


Oxrulader med gräddsås

Har aldrig gjort oxrulader förut men det var ju dundergott. Visst tar det lite tid att göra rätten men den sköter ju sig självt så speciellt jobbig rätt är den absolut inte!

4 port.

6-8 skivor tunt skivad lövbiff
1 stor morot
1 gul lök
2 msk fransk senap
100 g bacon
50 g cornichoner
1 tsk salt
peppar
2 msk tomatpuré
1 liter oxbuljong (oxbuljongtärningar + vatten)

Gräddsås:
buljong från ruladerna
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar

Skala moroten och skär den i stavar. Skala löken och skär den i strimlor. Lägg ut köttskivorna och bred senap på dem och lägg en skiva bacon på varje köttbit. Lägg lök, morot och cornichoner längst ned på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop köttskivan. Fäst dem med tandpetare eller grillspett. Bryn ruladerna i stekpanna med smör på hög värme och lägg sedan ned dem i en stor kastrull. Fyll på med oxbuljong så det täcker och häll på tomatpurén. Låt köttet koka på låg värma i ca 45 minuter. Ta upp ruladerna och lägg dem åt sidan. Gör nu gräddsåsen i samma kastrull. Koka ned buljongen från ruladerna till 1/3 återstår. Tillsätt grädde, låt koka upp och smaksätt med gelé och eventuellt salt och peppar. Lägg tillbaka ruladerna och servera allt med pressad potatis och svartvinbärsgelé.


Hemmakockar

Arla har en tävling där man utlyser Årets hemmakock 2010. Tävlingsuppgiften var att skicka in sina bästa recept på en förrätt och en varmrätt under temat vadagslyx under 45 minuter. 25 deltagare har uttsetts av en jury till semifinalister. Här kan du se alla recept och rösta på den rätt du tycker verkar godast. Fyra finalister går vidare till den stora finalen. Själv tycker jag att Annikas smakrika frikadeller verkar väldigt goda!

Melonpastasallad

Vilket underbart höstväder det är ute idag - härligt! Denna rätt passar utmärkt en varm dag (och det är ju varmt idag om man jämför med regnrusket igår) när man är lite sugen på kall, god mat. En god melonsallad som man kan äta med vad som helst men jag åt det med två sorters riktigt "köttiga" korvar, en stark och en mild.

3-4 port.

Pasta
1 galiamelon
1/2 rödlök
1 dl oliver
2 msk olja
1 msk balsamvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1/2 kruka basilika
Sallad, gurka, tomat, paprika eller det du har hemma

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Dela melonen i klyftor, ta bort skal och kärnor och dela i mindre bitar. Skär rödlök i ringar eller strimlor. Lägg upp melon och lök på ett stort salladsfat och strö över oliver. Hacka de grönsaker du vill ha i salladen i mindre bitar och lägg på fatet. Blanda ned pastan och gör en dressing av olja, vinäger, salt och peppar. Blanda dressingen i salladen. Hacka basilika grovt och strö över salladen.

Surf n Turf

Något som är riktigt gott att beställa in på restaurang och perfekt när man inte kan bestämma sig för om man ska äta fisk/skaldjur eller kött är att beställa in Surf n Turf! Denna rätt är från Texas Longhorn vid Östermalmstorg i Stockholm - MUMS!

Regnbågslax med egen potatissallad

Denna rätt känns väldigt nyttig och dessutom var den väldigt god. Då jag är en riktig sås-människa rekommenderar jag en valfri romsås till denna rätt, det blir verkligen pricken över i:et.

3-4 port.

Potatis
200 g sparris
4 msk olja
1 msk vinäger
1/2 msk flytande honung
1 lime (saft och skal)
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 kruka basilika
1 1/2 krm salt
1 krm svartpeppar
1/2 rödlök
1 knippe rädisor
500 g regnbågslax
Olja, salt och peppar

Koka lagom mängd potatis. Koka sparris enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda olja, vinäger, honung och rivet skal och saft från en lime. Pressa ned en vitlöksklyfta. Hacka basilika fint och blanda ned i dressingen. Smaka av med salt och peppar.
Finhacka rödlök. Dela rädisor i halvor eller klyftor. Lägg upp nykokt potatis och sparris på ett stort salladsfat, fördela lök och rädisor överst. Häll dressingen över och blanda försiktigt ihop till en potatissallad.
Pensla laxen med olja och salta och peppra fisken runtom. Grilla eller stek fisken några minuter på varje sida. Servera laxen med sparris- och potatissalladen tillsammans med en god romsås.

Restaurangtips London

Ännu ett restaurangtips kommer här! Denna gång är det en restaurang i London, England. En Argentinsk restaurang som heter Gauchos som serverar mycket gott kött med finfina tillbehör. Har även ätit på restaurangens namne i Barcelona där lika gott kött serverades.



Citron- och salviakyckling med matvetesallad

Hur ofta lagar man en hel kyckling till middag? Inte speciellt ofta om jag får erkänna, för mig blir det oftast kycklingfilé eller möjligtvis grillad kyckling men detta recept gjordes för några veckor sedan och har man bara lite tid så går det alldeles utmärkt att laga mat på en hel kyckling! Denna rätt känns dessutom väldigt nyttig!

3-4 port.

1 hel kyckling
3 dl matvete
1 buljongtärning (höns)
1 citron (skal och saft)
1 kruka salvia
1 msk olja
2 msk flytande honung
1 tsk soja
1/2 rödlök
salladslök
1/2 gurka
2 tomater
1/2 kruka persilja
valfri sallad
Olja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka matvete enligt förpackningens anvisning. Tillsätt en buljongtärning i vattnet till matveten. Riv skalet av citronen och dela den i två halvor. Hacka salvian. Blanda en glaze av olja, honung, soja, den hackade salvian, hälften av citronskalet och saften från en halv citron. Dela kycklingen mitt itu. Salta och peppra kycklinghalvorna rikligt runtom. Lägg kycklinghalvorna i en långpanna, brett isär. Pensla kycklingen runtom med glazen och tillaga i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära ett snitt i kycklingen och se att köttsaften är klar och utan rosa inslag. Dela kycklingen i portionsbitar.
Finhacka rödlök, salladslök och gurka. Dela tomater i klyftor. Blanda nykokt matvete med lök, gurka och tomater. Hacka persilja och blanda ned i matvetesalladen tillsammans med valfri salladssort. Blanda en dressing av 1 msk olja, resten av det rivna skalet av citronen samt saft från en citronhalva. Salta och peppra och blanda med matvetesalladen. Servera kycklingen med matvetesalladen och lite citron- och salviasky.


Kött med gräddig chilisås

Det här är en av mina favoriträtter så den bara måste jag tipsa om, gjorde den senast idag men skulle lätt kunna laga den en gång i veckan utan att den blir tjatig för den är sååå god. Lättlagad är den också!

3 port.

Fläskkött i lagom mängd, jag brukar ta skinkschnitzel eller fläskfilé
1/2 röd lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl mellangrädde
1 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek
2 tsk soja

Pasta eller ris och gärna sallad som tillbehör

Strimla eller skär fläskköttet i lagom stora bitar. Finhacka rödlök. Stek rödlöken mjuk i en stekpanna/wokpanna med lite smör. Pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt det strimlade köttet. När köttet är genomstekt tillsätter du grädde, kalvfond, sambal oelek och soja. Låt småputtra några minuter. Klart! Servera med pasta eller ris och sallad.


Pastasallad med bacon och ägg

Min godaste favorit-sallad är caesarsallad med kyckling eller pastasallader av olika slag, t ex ost och skinka, grillad kyckling eller räk- eller kräftstjärtssallad. Denna är dock lite annorlunda och ibland kan det ju vara roligt med variation, god var det i alla fall!

3-4 port.

Penne pasta
4 ägg
2 pkt bacon
1 päron
1/2 gurka
1/2 purjolök
Sallad
Svartpeppar

Kaprisdressing:
2 msk kapris
1 msk kaprisspad
2 dl turkisk yoghurt
2 msk vatten
1 1/2 krm svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka ägg medel till hårdkokt, ca 7-9 minuter. Skala äggen och skär i halvor. Stekt bacon i en torr stekpanna. Låt den rinna av på hushållspapper efteråt. Finhacka päron och gurka. Skär purjolök i tunna strimlor. Lägg upp pastan på ett serveringsfat och strö över gurka, purjolök och päron samt sallad i lagom mängd. Krydda med lite svartpeppar. Toppa salladsfatet med bacon i bitar och ägghalvor.
Mosa kapris med en gaffel till en kaprisdressing, blanda den med kaprisspad, turkisk yoghurt, vatten och svartpeppar.

Rub till helgrillat kött

Jag ska ge er mitt bästa tips till hur man kan få helgrillat kött helt underbart gott, och detta utan en marinad som kräver timmar av tid i förväg. Santa Maria Örtpeppar finns i påse och den är galet god. Fördela påsens innehåll på hela köttet, grilla och njut!


Glass

Jag älskar glass i lagom mängd, mina absoluta favoriter är någon av Magnum-glasserna från GB eller kulglass där man kan välja bland olika smaker. Sedan finns Ben & Jerrys som är glassarnas Rolls Royce, mums!
Vilken är eran favoritglass?


Ben & Jerrys i Barcelona


Supergod glass från Fjäderholmarna, Stockholm. Smaker av blåbär, kola
och jordnötter!

Lammfärsjärpar med egen potatissallad

Gjorde denna rätt för första gången för några veckor sedan och det var riktigt gott och kändes som en fräsch, nyttig rätt!

3-4 port.

Potatis
1/2 gurka
1/2 purjolök
2 tomater
150 g sockerärtor
3 msk kapris
2 msk olja
1 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Rivet skal och saft av 1/2 citron

500 g lammfärs
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta

Koka potatis. Finhacka gurka och strimla purjolök. Skär tomater i tunna klyftor och skölj sockerärtor. Blanda kapris med olja, turkisk yoghurt, salt och svartpeppar samt rivet skal och saft från en halv citron. Blanda röran med nykokt potatis, purjolök, gurka, tomat och sockerärtor.
Blanda lammfärs med tomatpuré, paprikapulver, salt, svartpeppar och pressa ned en vitlöksklyfta. Blanda väl och forma färsen till smala järpar. Stek järparna i stekpanna i smör eller olja till de är genomstekta. Servera lammfärsjärparna med potatissalladen!


Hotellfrukost

Ojojoj finns det något godare än hotellfrukost? Jag ÄLSKAR hotellfrukost och lite överraskande bjöd dagen på just hotellfrukost, underbart! Jag åt allt från goda små frallor med gott pålägg, gott te, jordgubb- och apelsinjuice, färsk frukt, scrambled eggs och bacon och croissant - MUMS!

Chips

OLW har lanserat tre nya chipssorter som absolut måste provas! Chipspåsarna finns i smakerna Pickles & Mayo, Creamy Pizza och Vilda Western BBQ. En påse Pickles & Mayo finns hemma hos mig, redo att testas i helgen!

Vilken tror du är godast?


Limekyckling med tandooripotatis

Denna rätt gjordes i helgen för första gången och det var riktigt gott! Testa den gärna!

3-4 port.

600 g kycklingfilé
50 g rumsvarmt smör
1 msk saft + rivet skal av 1 lime
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tandooripotatis:
600-800 g fast potatis
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1/2 dl mild tandooripasta

Skala och skiva potatisen tunt. Koka potatisen mjuk (tar några minuter) och häll av vattnet. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda creme fraiche med salt, pressad vitlök och tandooripasta. Vänd ner potatisen i röran och fördela potatisen i en ugnsfast form. Grädda i ca 15 minuter högt upp i ugnen till den får fin färg.
Rör ihop smöret med limesaften och limeskalet. Dela kycklingfiléerna på längden i 3-4 delar. Krydda dem och stek dem färdiga i hälften av limesmöret. Servera kycklingen med tandooripotatisen och resten av limesmöret, gärna med en sallad till.

Tips. Vill man ha lite mer styrka i rätten kryddar man kycklingfiléerna med mer kryddor, t ex cayennepeppar och har en vitlöksklyfta i limesmöret.


Restaurangtips B.A.R

B.A.R heter en relativt nyöppnad restaurang i Stockholm, belägen centralt vid Blasieholmen (bakom Grand Hotel). Lite annorlunda koncept då maten ligger serverad såsom i en saluhall och du väljer ut den mat (specialité på fisk och skaldjur) du tycker ser gott ut. Hummer får du välja ut från ett stort aqvarium som sedan vägs och tillagas direkt. När jag var där åt jag regnbågslax med parmesanrisotto och testade även deras hummer, väldigt gott tycker jag!


Äpplen

Nu är det dags att plocka äpplen från äppelträden, de är riktigt goda! I veckan plockades äpplen som jag sköljde och skar i bitar och sedan la jag dem i påsar som åkte in i frysen. Blir perfekt att ta fram i höst när jag vill göra äppelpaj/äppelkaka eller liknande. Har inget riktigt bra äppeldessertsrecept, kan ni hjälpa mig?




Enchilladas

Varför inte variera din köttfärssås och spaghetti med att istället göra köttfärsenchilladas? Gott och enkelt och roligt med lite variation!

3-4 port.

1/2 rödlök
1/2 purjolök
1 röd paprika
ca 500 g köttfärs
Olja
2 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
3 dl vatten
1 förp tortillabröd

Garnering: 1 krm paprikapulver

Yoghurtsås:
1/2 gurka
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka rödlök, purjolök och paprika. Bryn köttfärs i lite olja, när köttfärsen är genomstekt tillsätter du tomatpuré samt den finhackade rödlöken, purjolöken och paprikan. Krydda med spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Späd med vatten och låt koka till nästan all vätska har försvunnit. Fördela köttfärsen på tortillabröd. Lägg färsen på ena sidan av bröden. Rulla ihop brödet till hälften, vik in kanterna och rulla klart bröden. Lägg tortillabröden i en ugnsfast form och garnera med paprikapulver. Gratinera i ca 10 minuter i ugnen.
Servera dina enchilladas med en yoghurtsås (riv gurka, krama ur vätskan och blanda med matyoghurt. Pressa i vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar) och sallad! Smaklig måltid!



Choklad

I fredags unnade jag mig god choklad från Chokladfabriken, det är såååå gott med riktiga pralinbitar!

Vilken är ditt favoritgodis?


Fläskfilé med ris och äppelsallad

Förra helgen gjorde vi en god grillad rätt som jag gärna ger er receptet på! Fläskfilé och äpplen passar väldigt bra ihop och nu när det finns massvis av goda, svenska äpplen i våra trädgårdar passar ju denna rätt perfekt!

3-4 port.

Fläskfilé, ca 500 g
Ris, ca 4 dl
2 msk flytande honung
2 tsk soja
2 + 1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
1 äpple
1/2 rödlök
2 dl turkisk yoghurt
1 msk olja
1/2 citron

Blanda en glaze till köttet. Ha i flytande honung, soja, 2 tsk timjan, ingefära och en pressad vitlöksklyfta i en skål och blanda väl. Gnid in fläskfilén i olja, salt och svartpeppar. Grilla köttet och pensla på glazen då och då under grillningen. Använder du ugn kan du bryna köttet runt om och lägga över köttet i en ugnsfast form. Pensla med glazen då och då under tillagning i ugn på ca 200 grader. Använd termometer och ta ut köttet vid 68 grader (gäller både grillning och ugn). Finhacka äpplet och rödlöken. Blanda i en skål med turkisk yoghurt, olja, saft och rivet skal från en halv citron samt 1 tsk timjan. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär upp köttet och servera med ris och äppelsallad!



Kolakakor

Goda, snabba kakor att göra när sötsuget sätter in =)

ca 20-30 kakor
100 g smör, rumstempererat
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda allt i en bunke och knåda i hop det till en deg. Dela degen i två bitar och forma två avlånga korvar.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem med fingrarna. In i ugnen, 175 C, ca 12-15 min.
Ta ut plåten och skär kakorna på snedden. Om man istället vill ha runda kakor gör man små bollar av degen och när degen är färdiggräddad har kakorna blivit runda!
 


Snabblagad middag

När man inte har tid att läsa massa recept och är trött på köttbullar och makaroner är ett bra tips att använda sig av fröken Santa Maria! Jag brukar använda både kryddorna från Thailand och Indien och det blir supergott och är väldigt enkelt och snabblagat!

De godaste jag vet från Santa Maria Indien är Tikka Masala och Garam Masala. Den ena blandar man med matlagningsgrädde och den andra med matlagningsyoghurt (det står på förpackningarna hur man tillagar dem). Skär kycklingfilé i bitar och bryn dem. Häll i kryddblandningen från Santa Maria och följ anvisningarna på förpackningen. Servera med ris och god sallad.

Den godaste från Santa Maria Thailand är Paneng. Skär kycklingfilé och bryn dem. Häll i kryddmixen tillsammans med en burk kokosmjölk och låt koka upp. Superenkelt och gott. Servera med nudlar. Denna rätt kan även användas med fläskfilé.

Tikka Masala är mildast av dessa varianter medan Garam Masala och Penang har lite mer hetta i sig.


Bullar

Här kommer ett recept på kanelbullar med mandelmassa! Passa på att göra dubbel sats och fyll frysen full med bullar inför oväntade besök under hösten!

(dubbelsats, ca 80 bullar)

1 liter mjölk
250 g smör
2 st 50 g jäst
1 gnutta kardemumma
2 dl socker
2 krm salt
ca 2, 2 l vetemjöl

Fyllning:
300 g riven mandelmassa
Smör till fyllningen, ta så mycket du vill men ta lite extra så slipper bullarna bli torra
Strösocker
Kanel

Garnering:
2 ägg, uppvispat
pärlsocker


1. Värm mjölken i en kastrull till fingervärme. Tänk också på att du får bäst effekt om alla ingredienser har ungefär samma temperatur. Ta fram dem en liten stund innan du börjar.
2. Smula jästen i en stor bunke och rör ut den i mjölken. Tillsätt smör, socker, salt och kardemumma. Rör om så att det blandar sig.
3. Tillsätt nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir slät och blank. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur 30-40 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela i två delar. Kavla ut varje degbit till en avlång platta,
ca 1 cm tjock. Bred på fyllningen. Börja med Smör, sedan socker, kanel och sist mandelmassan
4. Rulla ihop på längden. Skär varje längd så att det bli ca 40 bullar.
5. Lägg bullen i en bakform på en bakplåt. Jäs ytterligare 30 minuter.
6. När sista jäsningen är klar, pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda sedan i mitten av ugnen (250 grader) i ca 6 min, till de fått fin färg.


RSS 2.0