Kassler i rödvinssås

I vår familj gillar vi kassler, särskilt 3-åringen älskar kassler som har god smak och är lätt att tugga och dessutom går rätten att variera i en oändlighet. I förra veckan gjorde vi en ny variant med vår kassler, nämligen i en rödvinsås. Tummen upp från hela familjen. Och som vanligt gällande de flesta av mina rätter är de familjevänliga dvs lättlagade, enkla och snabblagade.
 
 
4 port.
 
ca 500g kassler
1 dl rödvin
1 pressad vitlöksklyfta
Lite torkad dragon
2,5 dl grädde
2 msk tomatpuré
Paprikapulver
Svartpeppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva kasslern och lägg i en ugnsfast form. Rör ihop rödvin, vitlök, kryddor, grädde och tomatpuré i en bunke till allt blandats. Häll blandningen över kasslern. Ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter. Servera rätten med ris och en god sallad.

Nyhet från Arla

Igår fick jag hem ett väldigt smarrigt bud, nämligen en fantastiskt god choklad/nöt/marshmallowstårta. Perfekt till kvällsfika för oss som varit på språng hela dagen på olika aktiviteter. Även min mamma och våra grannar fick provsmaka den smarriga tårtan. Anledningen till budet var en teaser inför en ny produktserie som Arla kommer lansera under hösten, den lämpar sig såväl för matlagning och för bakning. När vi provsmakat tårtan skulle vi gissa vilken nyhet från Arla man använt sig av när man bakat tårtan. Vi gissade på allt från choklad till smör till vaniljvisp men efter att ha luskat runt lite på webben kan jag ana att det kanske kan handla om färskost och det är ju verkligen någonting man kan använda till både matlagning och bakning. Om någon vecka får vi se vad det är :)
 
Trevlig helg på er mina kära läsare!
 
 
HÄR kan du kika in och förhoppningsvis se den nya produkten när den lanseras!
 

Milda - Säsongens bästa bakning

Ni vet väl att ni kan beställa en receptbok med säsongens bästa bakning som tema? Gå bara in på Mildas hemsida och fyll i er adress så kommer bakboken hem till er inom någon vecka. Där i finns massor av smarriga recept med fina bilder. Blev dock lite besviken på receptet jag provade i helgen - Hallonrutor med mandel och kokos. Texten i receptet och bilderna visade helt olika saker och tyvärr valde jag att följa bilderna och då blev inte riktigt kakan som det var tänkt utan alldeles rinnig i mitten/uppepå medan den var klar runt kanterna. Men vi skippade att äta bitarna i mitten så då gick det bra! Goda smaker och extra gott när hallonen var från familjens sommarstuga i Dalarna!
Förutom denna kaka vill jag gärna prova att baka vit choklad- och jordgubbscupcakes, Whoopies och New York Cheesecake från bakboken!
 
 

Crème Fraiche Lök, Dill, Citron & Havssalt

I förrgår provade vi årets creme fraiche-smak från ICA - lök, dill, citron och havssalt. Vi blandade ut den med 2 dl grädde och hällde den över 4 laxfiléer som jag saltat rejält. In i ugnen i ca 20 minuter och sedan serverades detta med pressad potatis och sallad. God mild smak som hela familjen gav tummen upp. Hade önskat att förpackningen hade recepttips direkt på burken istället för att man ska gå in på ICA.se och sedan leta länge utan att hitta något recept.
 
 
 
 
 

Vaxholms hembygdsgårds café

Skrev för någon dag sedan om vårt besök i Vaxholm där vi åt lunch på Bistro Waxholm. Efter lunchen somnade båda barnen i vagnen så jag och maken strosade runt i Vaxholm och hamnade till slut på en liten pärla precis vid vattnet - Vaxholms hembygsgårds café. Ett underbart ställe där man kan avnjuta både mat och fika på framsidan, inomhus eller på baksidan. Jag hamnade i himmelriket när jag kom inomhus och upptäckte ett enormt utbud av fikabröd, bullar, wienerbröd, tårtor, kakor, pajer och en massa annat. Kan verkligen rekommendera detta café i Vaxholm och jag rekommenderar att man kommer dit med tom mage :)
 
 

Tacopaj

Ännu en favoritpaj åt vi för någon vecka sedan, denna gång tacopaj. Enda som är synd är att pajen är så krämig att den aldrig går att få snygg på bild så det får duga med en bild på pajen i pajformen. Servera den gärna med en kålsallad och fredagsmiddagen är klar, en liten variant av det vanliga fredagsmysmiddagen - tacos :)
 
 
ca 600 g köttfärs
1 påse Santa Maria Tacokrydda
2 dl Chili & Paprika creme fraiche
Några matskedar passerade tomater, beroende på tycke och smak
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
100 g smör
4 msk vatten
riven ost

Blanda vetemjöl, smör och vatten i en bunke till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajdegen i 200 grader i tio minuter. Bryn köttfärs till den är genomstekt. Krydda med en påse tacokrydda och lite vatten. Rör om. Blanda i den smaksatta creme fraichen och låt sjuda i några minuter. Tillsätt sedan passerade tomater, några matskedar beroende på tycke och smak. Fyll den förgräddade pajdegen med köttfärsblandningen. Garnera pajdegen med riven ost. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter. Servera pajen med en god sallad och gott bröd.

Bistro Waxholm

För någon vecka sedan besökte vi Vaxholm för att turista lite, åker dit minst en gång varje sommar och nu var det alltså dags för årets tripp. Vi brukar äta på Bistro Waxholm då restaurangen har god mat och ligger i det lilla centrumet. Jag åt bakad potatis med skagenröra och maken åt caesarsallad till lunch. Väldigt gott även om det inte är superbilligt direkt. Kan även rekommendera affären Magasinet när man besöker Vaxholm, en mysig butik med maaaaaassor av fint!
 
 

Lax med färskpotatis och kall romsås

Det var ett tag sedan vi åt fisk hemma hos oss så häromdagen gjorde jag lax med färskpotatis och kall romsås till middag. Mums, en av mina favoriträtter faktiskt. Brukar oftast göra laxen i ugnen men denna gången stekte jag laxen långsamt på låg värme med massa smör som jag öste laxen med och det blev väldigt mört och saftigt, glöm inte att salta laxen mycket då den verkligen behöver mycket sälta. Den kalla romsåsen gjorde jag så här:
 
2 dl creme fraiche
Saft från 1/2 citron
Salt
Fryst dill
1 burk röd rom
1 msk sweet chili
 
Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt till servering.
 
 

Kräftskiva

Årets andra kräftskiva har avnjutits och mums, jag älskar verkligen kräftor! Denna gång hemma hos svärföräldrarna för att fira svärfar som fyllde år i förra veckan. Även denna gång mumsade vi på Pandalus färska turkiska kräftor och de får återigen tummen upp från oss alla. Förutom kräftor åt vi västerbottenpaj, räkröra, rostat bröd, aioli, ostar mm. Mums, mums, mums!
 
 

Färgtema mint med vita prickar

I helgen hade vi en enkel liten tillställning för våra vänner och närmsta familj för att fira att lillebror kommit till världen. Vårt färgtema för tillställningen blev mintgrön med vita prickar, så fint tycker jag och i detta fall väldigt lätt att hitta då Clas Ohlson har mycket av färgen i deras sortiment. Där inhandlades bland annat muggar, glassbägare med skedar, tallrikar och servetter. På Lagerhaus köpte jag pom poms i färgerna mint och vitt som hängdes upp utomhus. Kommer absolut att köpa glassbägarna med skedar igen för att ha hemma när man får gäster och har glass hemma, jättefina tycker jag!
 
 

Birka Paradise

För några veckor sedan åkte familjen på en barnkryssning med Birka Paradise tillsammans med några vänner till oss som precis som oss har två barn. Det blev en lyckad resa där vi började med en trerätters kryssningsmeny för oss vuxna och barnbuffé till barnen. Därefter barnkaraoke och lite disco innan det var dags att krypa till sängs. Vi åt god frukostbuffé när vi vaknade, barnen gick den uppskattade skattjakten, lite taxfree-shopping och sedan lunch och musiktävling innan det var dags att kliva av båten. Jag kan verkligen rekommendera Birka Paradise för de som åker med barn, framförallt under skolloven då det alltid finns lite extra barnaktiviteter. Denna gång var Minionerna från Dumma Mej-filmerna på plats och extra skoj var det såklart att få hälsa och krama på dem. Maten är god och det är mysigt att komma hemifrån ett dygn!
 
 
Skärgårdstallrik med sill, sikromsmousse och laxtårta till förrätt samt örtpanerad fläskfilé
med svartrötter och dragonsenapssås, rödvinssky och potatiskaka till varmrätt!
 
Smultronmousse till efterrätt!
Räksmörgås till lunch!

Indian Garden - Lindhagen

Så har den tredje Indian Garden-restaurangen öppnat, denna gång på Kungsholmen (Lindhagen). Jag har ju testat både Indian Garden i Hornstull och vid Medborgarplatsen och varit väldigt nöjd alla gångerna. Nu var det dags att prova den nya restaurangen och jisses vad gott det var. Jag älskar indisk mat och Indian Garden uppfyller verkligen alla förväntningar på indisk mat. Jag kan verkligen rekommendera alla Indian Garden-restaurangerna. Här satt vi på restaurangens uteservering och blev väl omhändertagna av servitörerna. Sonen åt upp en hel barnportion Chicken Tikka Masala och det är verkligen ett gott betyg då han annars är liten i maten. Jag själv åt Lababdar Chicken Tikka - en underbar rätt med kyckling, Garam Masala, muskot och koriander. Maken åt Nimbowali ghinga - jätteräkor med honung, vitlök, lime och citron och citrongräs. Även maken var väldigt nöjd med sin rätt. Mina svärföräldrar åt en varsin lamm-rätt och en kyckling-rätt och som sagt, alla var supernöjda med sina god maträtter. Det enda jag saknar som jag då saknar hos alla indiska restauranger är att det borde finnas "tre små rätter", t ex att man själv får välja ut tre rätter som man får äta. Detta för att det finns ju sååå mycket gott att välja på och man vill inte begränsa sig till en enda rätt. Ett litet tips från min sida!
 
Här och här kan du läsa om tidigare besök på Indian Garden!
 
HÄR hittar du Indian Gardens hemsida!
 
 

Icha Icha

Häromdagen var maken, jag och yngste sonen på shoppingtur inne i Stockholm, med massa kassar fulla med fynd blev vi plötsligt väldigt hungriga - både vi och sonen. Då vi var inne i nya MOOD-gallerian åt vi lunch på Ichi Ichi som ligger på plan 1. En asiatisk restaurang där det går superfort att få maten. Man väljer en bas (t ex nudlar, low carb eller ris), en protein (t ex tofu, kyckling, kött, lax) och en sås (t ex teriyaki, spicy sour, röd curry). Jag valde nudlar, kyckling och spicy sour, Efter någon minut fick vi maten på tallrikar av naturmaterial. Blev väldigt positivt överraskad - var riktigt gott och man blev riktigt mätt. Smakrikt och färgglatt. Påminner lite om Wagamama både till maten och utseende på restaurangen. Hit kommer vi absolut gå igen när vi har bråttom och vill ha god mat och dessutom perfekt lunchmat när man jobbar i närheten.
 
HÄR kan du kika in på Ichi Ichis hemsida!
 
 

Favoritpajen

Nu var det riktigt länge sedan vi lagade våran favoritpaj men igår var det dags igen - kyckling- och baconpaj! Mums! Har du inte gjort denna förut MÅSTE du göra den nu på en gång :) Dessutom fick jag chansen att premiäranvända min nya pajform från Le Creuset som jag köpt för födelsedagspengar jag fått av min farmor :)
 
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

500-800 gram kycklingfilé

2 pkt bacon

3 dl creme fraiche

2 msk chilisås

100 gram färskost, jag använde grekisk vitlök denna gång

Salt & peppar 

 

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen. Nagga pajdegen och förgrädda i 10 minuter. Strimla kycklingen och bryn den. Klipp ner baconet och bryn även den. Rör ihop färskost, creme fraiche och chilisås i en bunke innan du häller ner blandningen med kycklingen. Smaka av med salt och peppar. Låt det sjuda tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Serveras tillsammans med en god sallad.


Kycklingwraps

För någon dag sedan provade vi ett nytt recept jag hittat hos By Blondie. Kycklingwraps där kycklingen var inrullad i krossade tortillachips för smak och kripighet. Ett fiffigt sätt att göra kycklingen men nästa gång kommer jag krydda kycklingen lite mer då jag tycker detta saknas i originalreceptet. Vitlökssåsen blev väldigt god och den kommer jag absolut göra fler gånger, riktigt mycket smak trots att det bara är en vitlöksklyfta i.
 
 
4 port.
 
700g kycklinginnerfilé
1 ägg
(Salt, peppar och ev någon valfri krydda)
1 påse tortillachips cheese
1 paket tortillabröd medium
Valfria grönsaker såsom sallad, gurka, tomat, riven ost, majs, paprika
 
Vitlökssås
2 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk grädde
Salt
Svartpeppar
1 vitlöksklyfta
 
Tina kycklingen. Ställ ugnen på 200 grader. Krossa tortillachipsen till smulor. Vispa ägget i en skål. Doppa kycklingbitarna i ägget och rulla dem sedan i chipskrosset. Lägg kycklingen på en ugnsplåt och ställer in i ugnen i ca 35 minuter. Eventuellt behöver du täcka kycklingen med aluminiumfolie för att inte bränna chipssmulorna (jag behövde dock inte detta). Under tiden kycklingen är i ugnen gör du vitlökssåsen som du sedan ställer kallt till servering. När kycklingen är helt klar (får ej vara rosa) serverar du kycklingen med tortillabröd och valfria grönsaker som du skuret upp i mindre bitar. Häll över vitlökssåsen och eventuellt salsasås.
 
Inspiration. By Blondie
 
 

Grillat...igen!

Med detta underbara väder vi har denna sommar blir det mycket grillat, så även igår kväll då vi helgrillade fläskytterfilé som vi åt med ugnsrostad färskpotatis, senapssås och sallad. Köttet blev galet saftigt (grillade till 68 grader) och supersmarrigt. Potatisen delade jag i halvor och ugnsrostade på 200 grader i ca 30 minuter. Kryddade med flingsalt, persillade och hyvlat smör.
 
 
 
 

Middagshjälpen

Har ni sett nya sajten Middagshjälpen?
 
Där kan man dela med sig av recept, få svar på funderingar gällande matlagning och mat, få inspiration och mycket annat. Dessutom samlar man poäng för allt så ju mer aktiv man är desto fortare får du mycket poäng som du sedan kan byta ut mot mat-inspirerade produkter i poängshoppen.

Det märks att sajten är ny för det saknas en hel del enligt mig som skulle göra den mer komplett, exempelvis:
- Att ens recept hamnar på ens användarnamn. Jag vill kunna gå in på mig själv och se vilka recept jag lagt ut och jag vill även kunna gå in på någon annan användare och se vad de lagt ut för recept.
- Jag vill kunna lägga in dryckesrecept och restaurangtips.
- Där man idag lägger in ingredienserna kan man endast lägga in samma ingrediens en gång och detta förvirrar tror jag. T ex om det ska vara 1 ägg i en pajdeg och 1 ägg i äggstanningen så kan man inte skriva detta två gånger utan det plussas ihop, då är det lätt att läsaren av receptet gör fel sedan när man ska göra maten.
- Saknar fler kategorier då det är svårt att söka på taggar.
 
Men har mailat detta till Middagshjälpen och de har svarat att de ska uppgradera sajten efter sommaren så då hoppas jag att detta kommer med så sajten blir mer användarvänlig.
 
Gillar ni mat och matlagning precis som jag tycker jag ni ska kika in på Middagshjälpen, extra roligt att de har olika uppdrag då och då som man får extra mycket poäng för, detta inspirerar till att variera sin matlagning hemma.
 
 

Grillad oxfilé

Finns det någonting godare än en perfekt grillad oxfilé? Tror nästan inte det! När vi helgrillade oxfilé med svärföräldrarna blev den så där galet perfekt, röd och mör och god! Till denna serverades färskpotatis, sallad, bearnaisesås och min senapssås.
 
 
Senapssås
 
4 port.

1,5 dl creme fraiche
2 msk stark, grovkornig senap
1 pressad vitlöksklyfta
en gnutta socker, lagom med salt, lite nymalen svartpeppar och lite juice från en halv citron.

Blanda ihop alla ingredienserna och ställ kallt till servering.
 

Restaurang Victuscella - Falun

För någon vecka sedan besöktes restaurang Victuscella i Falun. Alltid lika trevlig personal och en underbar uteservering i kvällsolen har de. Självklart toppas detta med god mat. Jag åt chipotlemarinerad kycklingfilé med färskpotatissallad och tomatkräm. Maken tog hamburgare på högrev. Till efterrätt åt vi en varsin champagnesorbet med färska jordgubbar. Gott, gott, gott tycker vi!
 
HÄR kan ni läsa om när jag var i Falun förra gången och besökte Victuscella!
 
 
 
 
 

RSS 2.0