Pasta med tigerräkor

I somras innan vi började med LCHF gjorde maken middag åt oss och lagade pasta med tigerräkor som vi tycker är så mumsigt =) Vi gör rätten olika varje gång men på ett ungefär gjordes rätten efter detta recept nedan! Serverades med gott surdegsbröd och en god röra :)







4 port.

500 g tigerräkor
Pasta
2 charlottenlökar
2 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja

Tomatsås:
4 stora tomater
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1/2 dl färsk persilja
50 g smör
3 msk olivolja
Salt & Svartpeppar

Börja med att skålla tomaterna. Skär ett kryss på ovan- och undersidan av tomaterna och lägg dem i kokande vatten en liten stund. Ta upp tomaterna och lossa enkelt på skalet till allt skal är borta.
Finhacka charlottenlöken och en vitlöksklyfta. Hetta upp en kastrull med olivolja. Häll i löken och vitlöken och låt dem stekas i olivoljan en liten stund (ej bli brända dock). Häll i tigerräkorna och vinet och låt puttra under lock i några minuter. När tigerräkorna är klara, häll upp allt i en stor skål. Skölj rent kastrullen då den ska användas en gång till. Koka pastan och dra bort en minut av koktiden. Skär tomaterna i mindre bitar. Finhacka chili och vitlök. Hetta upp kastrullen en gång till med olivolja. Lägg i vitlök och chili i kastrullen och lägg sedan i tomaterna. Låt koka en liten stund. Ha sedan i spadet som tigerräkorna ligger i (ej tigerräkorna) och låt koka ytterligare en lite stund. Smaka av med salt och peppar. Häll i tigerräkorna och låt det bli varmt (ej koka). Tillsätt pastan som nu är al dente och låt den bli varm tillsammans med tomatsåsen och tigerräkorna. Finhacka persilja. Lägg upp på ett stort fat och toppa med persilja, servera med gott bröd!


Köttfärslimpa med tomatsås

MUMS vad god den här maträtten var som vi testade för första gången i fredags :) Högst betyg av hela familjen! Sonen åt maträtten med pasta och broccoli och jag och maken som äter LCHF åt köttfärslimpan med en god sallad. Apropå LCHF var det vägning idag efter över en vecka med god mat i Barcelona och middagar hos vänner (inte mycket LCHF-ätande med andra ord den senaste tiden) men ändå visade vågen på minus 0,6 kg så nu är det bara ett kilo kvar till matchvikt :)



4 port.

1 gul lök
Smör
ca 600 g köttfärs
2 ägg
1 dl smaksatt färskost, jag tog 4 peppar
1 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
Smör
1 burk krossade tomater
3 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1/2 dl hackad färsk basilika
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka löken, stek löken i smör så den blir mjuk. Blanda köttfärsen med ägg, färskost, vispgrädde, kalvfond, den stekta löken, salt och peppar. Forma färsen till en limpa i en ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.
Skala och finhacka vitlöken till tomatsåsen medan köttfärslimpan står i ugnen. Fräs vitlöken tillsammans med smör i en kastrull/hög stekpanna. Tillsätt krossad tomat, vispgrädde, kalvfond, basilika, salt och peppar. Låt småputtra i ca 10 minuter. Servera såsen med köttfärslimpan och en god sallad (för LCHF) eller kokt potatis.

Inspiration: LCHF Husmanskost med Anna Hallén


LCHF-efterrätt

Hoppas att ni alla haft en bra helg, min har varit väldigt bra med hemmamys i fredags, strålande sommarväder i lördags så vi passade på att grilla hemma hos goda vänner och idag har det varit en helt vanlig söndag utan någonting speciellt inplanerat! Vad har ni gjort i helgen?

Här kommer recept på en LCHF-efterrätt, vaniljpannacotta med hallon! Efterrätten smakade helt okej, inte en av de godaste efterrätter jag gjort men gillar man kalla, lite enkla smaker utan någon sötma så är denna efterrätt perfekt!



4 port.

2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 dl grekisk yoghurt
200 g hallon (eller blåbär)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Häll vispgrädden i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och de delade vaniljstängerna i grädden. Koka upp grädden och rör om för att få ut vaniljsmaken. Ta kastrullen från plattan och ta bort vaniljstängerna. Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dem i den varma grädden, rör om. Låt grädden svalna. Rör ned yoghurten i den avsvalnade grädden. Lägg hälften av bären i botten av fyra glas. Häll gräddblandningen över och ställ kallt i minst 3 timmar. Servera med resten av bären!

Inspiration: LCHF Husmanskost med Anna Hallén


Efterrätter

På kräftskivan för två veckor sedan bjöd vi på två sorters efterrätter, en marängswiss och en brietårta som serverades med kex!

I denna marängswiss hade vi i:
- Vaniljglass
- Bananer
- O´Hoj Chokladsås
- O´Hoj Hard topping chokladsås
- Minimaränger
- Jordgubbar



Brietårtan gjorde vi så här:

- Sätt ugnen på 200 grader. Skär av locket på en stor Brie och lägg osten på ett ugnsäkert fat. Strö över frukt och nötter och ringla över honung. Ställ in osten i ugnen i ca 10-15 minuter. Torkade tranbär och aprikoser samt honung pryder min tårta men däremot hade vi olika nötter (pinjenötter, solroskärnor och cashewnötter) i en skål bredvid att pryda sin egen tårtbit med då vi hade nötallergiker bland gästerna!


Vinnare - 1 års tävling

Ett STORT tack till alla mina underbara läsare som ville vara med och tävla i min 1 års tävling, superskoj att ni var så otroligt många som ville vara med och tävla! Ett stort tack också till Göteborgs Kex som var med och sponsrade tävlingen!

Vinnare av varsitt kex-paket från Göteborgs kex är:

- Kim (Du kan läsa Kims bakblogg HÄR)

- Frida (Fridas blogg hittar du HÄR)

- Jessica (Jessicas Leva Sunt-blogg hittar du HÄR)


Ett stort GRATTIS till er tre, hoppas ni kommer få mysiga kex-kvällar i höst :) Jag har mailat er information om hur ni får er vinst så kika in på er mail!


Barcelona

Så vad man hemma i Sverige igen efter en minivecka i Barcelona :) Oj vilket fint hotell vi bott på och oj vilken god mat vi har ätit, kika in bilderna så får ni se! Har också hunnit med att bada i hotellets pool, bada i havet, gå på Barcelona Zoo, vandrat runt på stan, lite shopping och bara myst med lilla familjen!

Idag är sista dagen att tävla i min 1 års tävling, imorgon drar jag tre vinnare så håll utkik imorgon!



Hotellets frukostbuffé innehöll massa godsaker, champagne till exempel!


I hotell-lobbyn bjöds det på vatten och godsaker


Äggröra med bacon och gambas


Egg Benedict


Favorit lunch-haket Bilbao Berria med en mängd små tapas-rätter...


...där du betalar per pinne, olika pris för olika långa pinnar!


Mer Tapas!


Sangria


Lokala ölen Movitz


Räkor


Underbart god paella på 7 Portes




Potatas Bravas på tapasrestaurangen Lonja de Tapas


Friterade räkor med tartar-sås


Friterad kyckling i sweet & sour-sås, spanska korvar och pilgrimsmusslor!


Choklad-efterrätt


Milk Fritters med pistaschglass


Asiatisk sallad


Tortilla med kyckling och paprika samt guacamole och potatisklyftor


Hallonmojito vid poolen


Strawberry Daquiri


Pilgrimsmusslor i parmesansås


Supergod hotellfrukost med frukter i massor, bröd (där man till och med
skurit bort kanterna på det rostade brödet), efterrätter, pålägg, ostar,
en man som lagade crepes med jordgubbar och chokladsås, äggröra,
bacon, färskpressad apelsinjuice....


...och en liten "chark" med pruschiutto, chorizokorv mm - mums!

Tilltuggstips

Igår skrev jag om den chimichurri vi bjöd på när vi hade grillkväll hos oss häromveckan, som tilltugg på samma grillkväll bjöds det på minicrustader med två olika fyllningar! Hälften av crustaderna med räkröra och hälften av crustaderna med Kavli Ädelost Whisky toppad med en liten klick fikonmarmelad. De sistnämnda åkte in i ugnen, 200 grader, i några minuter (ca 10 min) till de smälte litegrann och sedan serverades de direkt!

Imorgon är sista dagen att tävla i min 1 års tävling så skynda HIT och tävla om du inte redan gjort det!


Chimichurri

Häromveckan bjöds det på grillat här hemma och då gjorde maken en chimichurri som smaksättare/sås till köttet, den blev väldigt populär bland våra gäster. Tidigare har vi endast ätit chimichurri på restaurang men då det är så gott är det skoj att kunna laga det själv hemma också! Här kommer receptet som ursprungligen kommer från Louise Johansson som vann Masterchef!

Brukar du äta chimichurri? Glöm inte bort 1 års tävlingen som du hittar HÄR!



2 dl persilja, finhackad
1 dl färsk oregano, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk chiliflakes, torkade
1 lime, rivet skal och saft
1 dl olivolja
Salt

Blanda alla ingredienserna till chimichurrin i en skål. Ställ kallt innan servering, helst några timmar så smakerna hinner komma fram!

Inspiration: Taste By Louise

Lax i parmesansås

Denna rätt har jag tipsat om tidigare i år, då åts den med pressad potatis. Denna gång gjordes maträtten enligt LCHF och åts med en god kålsallad. Väldigt god, krämig och lax och parmesan passar perfekt ihop enligt mig! Perfekt också att rätten sköter sig själv i ugnen, det gör det till en toppen-vardagsrätt!



4 port.

4 laxfiléer
citronpeppar
salt
purjolök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl färskriven paremsanost

Ställ ugnen på 200 grader. Strimla purjolök och lägg i botten på en ugnsfast form. Lägg laxfiléerna ovanpå och krydda med salt och citronpeppar. Blanda grädde, creme fraiche och parmesanost. Smaka av med salt. Häll blandningen runt fisken och ställ in i ugnen i ca 20 min. Kontroller att fisken är klar! Servera med en god sallad alternativt med ris eller pressad potatis.

Inspiration: Matplatsen

Korvstroganoff - LCHF

När ni läser detta inlägg mina kära läsare befinner jag mig förhoppningsvis på varmare breddgrader för några dagars semester med min lilla familj :) Har gjort i ordning inlägg så ni kommer knappt märka att jag är på semester, superskoj förresten att ni är så många som vill tävla i min 1 års tävling, har ni inte tävlat ännu hittar ni tävlingen HÄR!

Ha det nu underbart för det hoppas jag kunna få med underbart sällskap, god mat, goda viner, sol och bad och kanske lite shopping :)

Jag älskar ju min egen korvgryta men efter att ha testat denna korvstroganoff måste jag säga att min korvgryta fått konkurrens för denna var galet god :) Alla i hela familjen älskade den och var även supergod dagen efter så gör en stor omgång och frys in i matlådor, perfekt att ha med sig till lunch på jobbet. Denna kommer vi absolut att göra massvis med gånger! Måste också tipsa om tillbehöret till denna rätt, zucchinispaghetti, superenkelt och gott och smakar nästan som pasta - perfekt!





4 port.

ca 600 g korv, gärna mild med hög kötthalt
1 gul lök
Smör
3 msk tomatpuré
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
0,5-1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skär korven i strimlor. Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt sedan grädde, creme fraiche, fond, senap och paprikapulver. Salta och peppra. Rör om och låt puttra i ca 20 minuter. Servera med zucchinispaghetti.

Zucchinispaghetti:

Hyvla 2 zucchinis med en osthyvel. Släpp ned i kokande lättsaltat vatten i cirka 5 sekunder. Häll av i durkslag och servera direkt.

Inspiration: LCHF Husmanskost - Anna Hallén

Tacopaj - LCHF

Jag älskar ju tacopaj och blev så glad när jag hittade ett recept på LCHF-tacopaj i min kokbok. Självklart testades rätten för någon vecka sedan och det var gott :) Då man i detta recept använder sig av filodeg är det viktigt att smöra filodegen ordentligt för annars blir filodegen torr och tråkig! Toppa tacopajen med de grönsaker och godsaker du själv tycker är godast så är det en toppenrätt, perfekt som alternativ till vanlig tacos på fredagsmyset :)





1/2 paket fryst filodeg, 500 g
Smör
Olivolja
ca 500 g nötfärs
1 påse tacokrydda, 40 g
1/2 dl vatten

Förslag på topping:
Salsa
Sallad
Gurka
Tomat
Riven ost
Vitkål
Gräddfil
Pfefferoni

Tina filodegen en aning. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Lägg några lager filodeg i en pajform. Pensla på smält smör mellan de olika lagren av filodeg och sätt in pajformen i ugnen i 10 minuter. Hetta under tiden upp en stekpanna med olivolja. Bryn nötfärsen i några minuter och tillsätt tacokrydda och vatten. Rör om och låt puttra i några minuter. Låt pajen svalna lite när du tagit ut den ur ugnen. Lägg sallad längst ner i pajformen och fördela köttfärsen ovanpå. Toppa sedan din paj med den topping du önskar. Servera direkt!

Inspiration: LCHF på mitt sätt - Ulrika Davidsson

Kycklingrätt - LCHF

Denna rätt är en perfekt LCHF-rätt, bara att servera med grönsaker istället för kolhydrater. Och tvärtom för er som inte äter efter LCHF. Jag älskar som bekant kombinationen kyckling och bacon så det var nästan en självklarhet att denna rätt skulle bli en hit!

Idag är det fredag och jag önskar alla mina kära läsare en trevlig helg :)



Kycklingfiléer
200 g färskost, gärna med någon smak
1-2 paket bacon (beroende på hur mycket kycklingfilé du har)
Smör

Sås:
5 dl vispgrädde
100 gr smaksatt färskost
2 msk kycklingfond
1 tsk soja
Salt
Svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Linda baconet runt kycklingfiléerna. Bryn kycklingen hastigt på hög värme runt om i smör. Lägg därefter kycklingen i en ugnsfast form. Gör såsen direkt i stekpannan du stekte kycklingen i, låt det brynta smöret vara grunden till såsen. Tillsätt vispgrädde, färskost, fond och soja. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnsformen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kontrollera att kycklingen är helt genomstekt, den får ej vara röd. Servera kycklingen med en god sallad alternativit ris eller pasta.


Restaurangtips - Victuscella, Falun

Om ni har vägarna förbi Dalarna och Falun tycker jag ni ska besöka Victuscella! En restaurang/nattklubb med toppenläge där du kan sitta i härliga loungemöbler på uteserveringen och äta god mat, lyssna på en bra trubadur och dricka gott. Under sommaren har jag besökt restaurangen två gånger och inte blivit missnöjd någon av gångerna, bra service och som sagt, god mat med mycket olika inriktningar så det passar alla! Kommer gärna tillbaka igen för förhoppningsvis är stället en lika bra höst/vinter-restaurang som sommarrestaurang!

HÄR hittar ni min 1 års tävling :)


Salumi e pizza parma


Tapas inspiration a la Medelhavet


Hallonmojito


Toast skagen


Hamburgare

Nutella Semifreddo

Denna efterrätt gjorde vi på semestern på Västkusten och den var sååååå god! Måste såklart skriva upp den här på bloggen så jag inte glömmer bort hur man gör den för självklart måste den göras igen även fast vi äter LCHF nu och denna efterrätt är inte så LCHF-vänlig tyvärr :)

Men för er som inte äter LCHF och vill ha en jättegod efterrätt så testa denna, underbart god och mäktig så den räcker till många personer alternativt i flera dagar i frysen för flera fika-stunder!

Min 1 års tävling hittar ni HÄR så skynda in och tävla!





2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella

Separera äggulor från vitor. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker, skummet ska stanna i skålen även när du vänder den upp och ner, då vet du att det är klart. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa sedan grädden för sig.

Lägg en marängbotten i en form som klarar frysning och krossa den andra. Vänd varsamt ihop gulan, grädde, vitorna och den krossade marängen. Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) i smeten. Fyll upp smeten i formen över marängbottnen.

Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering. Servera gärna med färska jordgubbar tilll.

Inspiration: Matplatsen


1 års tävling!

Så var det då dags för min 1 års tävling som jag skrev om i förra veckan! Tävlingen är ett samarbete med Göteborgs Kex och deras produkter Göteborgs Utvalda där hela tre vinnare vinner varsitt paket med inte mindre än 6 paket med olika kex, perfekt för höstens ostkvällar!



Detta kan du vinna:
Göteborgs Utvalda, Små Digestive
Göteborgs Utvalda, Fina Rågkex
Göteborgs Utvalda, Havssaltade Kex
Göteborgs Utvalda, Lätta Dinkelkex
Göteborgs Utvalda, Salinas
Göteborgs Utvalda, Vitlök och Basilika Kex

Jag själv har testat små digestive och havssaltade kex och de är jättegoda, är så nyfiken på vitlök och basilikakexen så de får jag testa nästa gång!

Tävlingsregler:

1 lott - Kika in på Göteborgs Kex hemsida och välj ut din favoritprodukt som du berättar om i en kommentar till detta inlägg, skriv också vem du skulle bjuda på en kexkväll om just du vann!

2 lotter - Samma som ovan samt Gilla Göteborgs Kex och Gofika på deras Facebooksida.

3 lotter - Ovanstående samt kopiera tävlingsbilden samt bildtexten på din blogg/Facebooksida. Glöm inte att skicka med länk till ditt inlägg.

Tävlingen avslutas: Torsdagen den 25 augusti


*Jag tävlar hos Coquina om kexpaket från Göteborgs Kex. Tävla HÄR du också!

Vinnare

Stort tack till alla som ville vara med och tävla i min tävling i samarbete med Dregglis.se och såklart ett stort tack till Emelie på Dregglis.se som ville sponsra denna tävling!


1:a pris (2 valfria dregglisar från Dregglis.se) - Elin - Alicia (Elins blogg hittar du HÄR)

2:a pris (1 valfri dregglis från Dregglis.se) - Jenn


Stort GRATTIS till Elin & Jenn! Har mailat er så kika in på er mail så får ni mer information om er vinst där.


Chilisås

Vägning idag igen efter 1,5 vecka med LCHF och vågen visade minus 0,3 kg för mig sedan i måndags så nu har jag gått ner 2,3 kg efter 1,5 vecka med LCHF :) Bara futtiga 1,5 kilo kvar till min matchvikt :) Anledning till den tidiga vägningen även denna vecka är att vi ska ha kräftskiva imorgon och då kommer det dessvärre frossas i kolhydrater med baguetter, kex, pajer och annat gott :)

Imorgon är sista dagen att tävla i min tävling, på söndag drar jag två vinnare så skynda er att tävla HÄR!

Här kommer recept på en dundergod chilisås som passar utmärkt till såväl kyckling som till kött av alla dess slag. Vi gör den ofta till grillat och har redan gjort en dubbelsats till kvällens grillning!

2 dl Creme Fraiche
1 Lime, pressad
1/2 msk farinsocker
1 pressad vitlöks­klyfta
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt till servering!


MAX

En av mina favoritställen att äta snabbmat på är MAX och jisses vad man saknar en riktigt god hamburgare därifrån nu när man går på LCHF. Men vilken lycka när jag fick veta att MAX har en Low Carb-burgare med salladsblad istället för bröd så igår åkte vi dit för att äta lunch, en varsin Low Carb-burgare med vatten beställdes in till mig och maken. Precis som med alla hamburgare ser de inte riktigt lika bra ut i verkligheten som de gör på bild och så även i detta fall! Dock var hamburgaren god men dressingen hade åkt längst ner så först fick man ingen dressing alls och sen kom allt på slutet så det var lite trist. Sen är det nog känslan att åka till MAX och nästan förvänta sig samma smakupplevelse som med ett vanligt Maxmål och så smakar det inte som vanligt, då blir man lite besviken. Dock ett bra initiativ att MAX numera har en Low Carb-meny, fler borde ta efter det, så kommer säkert äta den fler gånger när man t ex är ute på vägarna och far!


1 år

Idag firar min matblogg 1 år :) Tack mina underbara läsare för att ni följer min blogg, kommenterar och medverkar i mina tävlingar - utan er skulle inte bloggen finnas så TACK!

Självklart ska vi fira 1 års-dagen med en tävling, den startar inom några dagar och den passar ALLA så håll ögonen öppna för detta vill ni inte missa :)


Mörk chokladmousse med hallon

Är det någonting man verkligen saknar när man äter efter LCHF är det ju alla godsaker som finns överallt. Finns ju inte ett enda fika-ställe som har LCHF-fika så ett tips till alla caféer - satsa på färska bär med vispgrädde eller varför inte chokladmoussen jag tipsar om nedan, fantastiskt god :)

Några dagar kvar att tävla om dregglisar från Dregglis.se - du hittar tävlingen HÄR!

Denna goda efterrätt passar utmärkt för dig som äter efter LCHF och den räcker till mååånga sötsugsattacker, bara att förvara i kylskåp så håller den sig några dagar!



1 paket mörk choklad, minst 70%
3 ägg
3 dl grädde
100 g smör

Smält chokladen i ett vattenbad, lägg i smöret och rör till jämn smet. Vispa upp grädden i en bunke. Tag en
annan bunke och vispa upp ägget i. Häll nu i chokladblandningen SAKTA i en tunn stråle över de vispade äggen, vispa hela tiden med elvisp. Se till att det blir en jämn smet, vänd sedan försiktigt ner grädden i chokladblandningen. Potionera upp i vackra glas eller skålar. Ställ in i kylen några timmar eller
till den kallnat. Servera med hallon.

Ost och skinkpaj - LCHF

Idag blev det vägning igen och jag kunde konstatera -0,3 kg sedan vägningen i fredags (och detta trots all den goda maten vi åt på bröllopet) så totalt 2 kg bort på en vecka med LCHF :)

Ni glömmer väl inte min tävling som pågår för fullt? Ni hittar den HÄR så skynda in och tävla!

Här kommer ett tips på en perfekt lunch för de som äter enligt LCHF, snabblagat och gott! En ost och skinkpaj med lite tomater på toppen. Säkerligen kan man använda samma grund men byta ut osten och skinkan mot andra ingredienser för att få lite variation, får fundera på det!



1 pkt strimlad skinka
ca 200 g riven ost, gärna Västerbottenost
5 ägg
4 dl grädde
Salt
Svartpeppar
körsbärstomater

Lägg skinkan i en pajform. Strö över osten. Blanda ägg och grädde ordentligt, salta & peppra. Häll äggsmeten i pajformen. Halvera några körsbärstomater och lägg ner. In i ugnen, 225 grader i ca 25 min. Servera gärna med en god sallad till.

Inspiration: Matplatsen


Bröllop

Så var det dags för ännu ett bröllop denna sommar och även detta bröllop innehöll massa kärlek, god mat, trevligt sällskap och roligheter! Förutom en massa goda drycker såsom champagne, viner, avec och drinkar så blev vi serverade god mat på ett slott i den svenska huvudstaden!

- Snittar
- Förrätt: Löjrom med västerbottenplättar
- Varmrätt: Rosastekt lammrygg med rostad mandelpotatis, kantareller, sommarprimörer och salviasky
- Efterrätt: Limecheesecake med rårörda björnbär
- Bröllopstårta. Kladdig kladdkakebotten, ljus chokladmousse och vit sugarpaste.
- Vickning i form av kokt korv med bröd








Torskgratäng

Efter fem dagar med LCHF med två löprundor har både jag och maken gått ner 1,7 kg :) Då vi ska på bröllop i helgen och då inte vet vad vi blir bjudna på i middagsväg ville vi väga oss innan och vi är supernöjda och väldigt taggade att fortsätta med LCHF nu när det går så bra och ger resultat så fort. Några futtiga kilon kvar så är vi båda nere på vår matchvikt :) Ny vägning blir på måndag, en vecka efter starten!

Igår lagade vi torskgratäng med sallad, är inte ofta vi gör torsk hemma men detta blev riktigt gott och även sonen smaskade i sig! Som sagt, äter du inte efter LCHF så är det bara att servera med kokt potatis.



400 g torskfilé
Smör
3-3,5 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 msk hummerfond
2 dl riven ost
1 pkt bacon
Salt
Vitpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva den tinade torsken och lägg den i en smord gratäng form. Strö över salt och vitpeppar och någon klick smör över fiskbitarna. Vispa grädden något för att inte såsen ska bli så rinnig. Blanda i tomatpurén & hummerfonden i den vispade grädden och rör om. Häll såsen över fisken och strö över den rivna osten. Grädda i ca 20 minuter, till osten fått fin färg. Under tiden gratängen står i ugnen knapersteker du baconet och klipper sedan i mindre bitar. När gratängen är klar strör du över baconet och serverar gratängen med en god sallad.


Restaurangtips - Sjökrogen, Katrinelund

Gulliga Victoria på Matplatsen tipsade tidigare i somras om den fantastiska restaurangen Sjökrogen i Katrinelund utanför Örebro. På väg hem från vår semester på Västkusten passade vi på att besöka detta ställe och vi blev INTE besvikna :) Efter att ha kört fel en gång (tack för det GPS:en) så hittade vi detta underbara ställe vid Hjälmaren. Vi började med att bada men tyvärr var det grönalger i vattnet så blev en väldigt kort badstund och sedan åt vi lunch på Sjökrogen, en underbart fin restaurang precis vid vattnet i New England-stil. Vi satt på deras brygga och njöt av det fina vädret och den goda maten. Maken tog SOS och fick tre goda sillsorter med färskpotatis och gott bröd (OBS! Detta var innan starten av LCHF) och jag själv tog en kräft- och räkmacka med massor av räkor och kräftor med en stor klick löjrom och en hel del västerbottenost. Supergott. Trots att vi bor några timmar bort med bil kan vi absolut tänka oss att åka tillbaka och deras kräftskiva i augusti/september låter galet gott och väldigt lockande :)














Sista bilden är lånad från Katrinelunds hemsida

LCHF

Från och med i måndags började min och makens nya liv, några kilo bort är det som gäller och då vi äter efter LCHF lite då och då fick det bli efter den dieten. Hittills har det gått väldigt bra och vi har till och med varit på bio utan det obligatoriska snacksen och läsken! Så framöver kommer det bli en hel del LCHF-recept men det bästa är ju att om man inte följer LCHF är det bara att servera maten med kolhydrater så blir det en vanlig middag. Igår köpte jag mig min andra LCHF-kokbok, kan behövas då vi absolut inte är några LCHF-experter så har ni tips på goda recept så berätta gärna om dem i en kommentar så blir jag jätteglad :)
De första 2-3 dagarna hade jag en hemsk huvudvärk men enligt vänner som äter efter LCHF är det normalt när kroppen detoxar sig från allt socker och kolhydrater men nu är det mycket bättre så det är skönt!



Häromdagen grillade vi hamburgare med smak av tacos, självklart utan bröd men med god guacamole istället. Detta recept kommer från kokboken LCHF på mitt sätt. Jättegott och man saknade inte bröd, ketchup eller senap alls. Nästa gång kommer jag dock göra dem till ostburgare för jag älskar cheeseburgare!



3-4 port.

500 g nötfärs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 påse tacokrydda, 40 g
1/2 dl grädde
1 kruka krispsallad
Coctailtomater
Gurka
Ev rödlök

Guacamole:
2 avocado
1 vitlöksklyfta
1/2 dl creme fraiche
(ev 1 msk chilisås)
Salt
Svartpeppar

Gör guacamolen först genom att dela och gröpa ur köttet med en sked och sedan mosa avocadon med en gaffel eller mixer. Skala och pressa ned vitlöken, krydda med salt och peppar (och eventuellt lite chilisås) samt tillsätt lite creme fraiche. Rör om och ställ kallt till servering. Blanda nötfärsen med salt, peppar, tacokrydda och grädde och forma till hamburgare. Grilla hamburgarna klara och servera med guacamolen samt grönsaker.

Inspiration: LCHF på mitt sätt - Ulrika Davidsson

Tävling - Dregglis.se

Så var det redan dags för nästa tävling och denna gång riktar sig tävlingen till alla som känner små bebisar för vinsten är dregglisar från Dregglis.se! Handgjorda, fina dregglisar av högsta kvalitet som passar alla små bebisar!

1:a pris - Två valfria dregglisar från Dregglis.se

2:a pris - En valfri dregglis från Dregglis.se

Tävlingsregler:

1 lott - Besök Dregglis.se och skriv en kommentar till detta inlägg vilken dregglis du skulle välja om just du vann och berätta också vem som skulle få dregglisen!

2 lotter - Samma som ovan samt att du gillar Dregglis.se på deras Facebook-sida!

3 lotter - Ovanstående samt kopiera tävlingsbilden och tävlingstexten på din blogg/Facebooksida! Glöm inte att skicka med länk till ditt inlägg.


*Jag tävlar hos Coquina om dregglisar från Dregglis.se. Tävla HÄR du också!

Tävlingen avslutas: Lördagen den 13 augusti

Vinnare - Sommartävling

Tack alla som tävlat i min sommartävling och stort tack också till Heinz som varit med och sponsrat denna tävling!

 
Vinnare: Cathrine Larsson (du hittar Cathrines blogg HÄR)!


Stort GRATTIS till dig! Vänligen maila mig dina kontaktuppgifter så skickar vi den fina Heinz-lådan hem till dig!

Redan ikväll startar en ny tävling - denna är inriktad till alla er som på något sätt känner små bebisar som vill ha en fin present - din egen bebis, ditt gudbarn, syskonbarn, barn till kompisar osv. Kika in senare idag och tävla!

RSS 2.0