Torsk med frasigt täcke

En favoriträtt här hemma är torsk med frasigt täcke som vi brukar äta med potatis och citronsås. En rätt som alla i familjen tycker om och som är väldigt smakrik trots att torsk i vanliga fall inte smakar så mycket.
 
 
ca 600g torsk
ca 900g potatis
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
25g smör
1 tsk paprikapulver
1 dl ströbröd
0,5-1 dl riven ost
1 citron
3 dl gräddfil
 
Tina fisken om den är fryst. Sätt ugnen på 200˚C. Skala och koka potatisen. Skär fisken i portionsbitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Smält smör i en kastrull. Rör ner paprikapulver, ströbröd och ost. Fördela brödblandningen över fisken. Stek mitt i ugnen cirka 15-20 minuter. Riv skalet av citronen och skär den i klyftor. Blanda gräddfil och citronskal, smaksätt med salt och peppar och ställ kallt till servering. Servera fisken med potatis, citronsås och citronklyftor.

Inspiration: ICA.se

Gifflar med saffran

Maken kom hem med dessa från affären idag - Pågen gifflar saffran. Nu vet man att det snart är vinter när affärerna börjar komma in med julversioner av mat. Dessa har jag smakat tidigare år och de är lika goda i år! Men än har jag inte i affärerna sett det som får mig att verkligen längta till julen och som måste köpas så fort jag ser det. Återkommer vad det kan vara för någonting!


Gulaschsoppa med köttfärs

Gulaschsoppa är gott men tar ju en sådan hiskelig tid att tillaga när man har kött i då man vill få köttet mört om det ska vara gott. Men gulaschsoppa med köttfärs är en riktig höjdare då det går snabbt och är minst lika gott. Perfekt en kall höst/vinterdag som det ju faktiskt var igår, då passar en värmande soppa bra!
 
 
4 port.

ca 400g nötfärs
1 burk krossade tomater
1-2 morötter
3-4 potatisar
1 gul lök
1 röd paprika
1 köttbuljongtärning
1/2 liter vatten
2 msk soja
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
creme fraiche till servering

Bryn köttfärsen och lägg åt sidan. Hacka lök, potatis, paprika och morot i mindre bitar och bryn detta i smör i en stor gryta. Häll på vatten, buljongtärning, spiskummin, paprikapulver, soja, pressad vitlök och krossade tomater. Häll i köttfärsen.
Låt koka till rotsakerna är mjuka. Smaka av med salt & peppar. Servera med en klick creme fraiche och eventuellt en skiva gott bröd.

Inspiration: Matplatsen

Double hot chili & sourcream

En nyhet på chipshyllan testades i helgen - Estrella Double Hot Chili & Sourcream. Goda chips men faktiskt liiite för starka för min smak. Med dip funkade det bra då gräddfilen svalkar lite men brände ändå rejält i munnen.

Har ni testat dem?


Härliga Jul

Häromdagen köpte jag årets första jul-tidning - Härliga Jul från ICA Kuriren! Älskar att sitta och bläddra i jultidningar och jag längtar till första advent när man får plocka fram alla adventsljusstakar, julkalendern på tv börjar och det är bara så mysigt. Hoppas på ett snöigt december också så vi får en vit jul!
 
Längtar ni till jul?
 

Pasta Carbonara

Igår var jag och sonen ensamma hemma så då lagade vi en av mina favoriträtter - pasta Carbonara! Blev dessutom två matlådor, perfekt (även om denna rätt helt klart är som godast nygjord)!

Italiensk pasta, jag använde rörspaghetti
3 st äggulor
1,5 dl vispgrädde
ca 200 g bacon, denna gång använde jag dock två paket bacon skuren i bitar
ca 50 g riven parmesanost, jag använde Parmigiano Reggiano 14 månader från Zeta
Salt
Svartpeppar

Börja med att skära baconet i bitar. Koka upp vatten med salt och koka pastan enligt förpackningens anvisning. Stek baconet gyllenbrunt. Blanda äggulorna med vispgrädde, riven parmesanost, lite salt och svartpeppar. Häll av pastan när den är färdigkokt/al dente och häll pastan i stekpannan med baconet. Häll därefter ned äggblandningen och rör om försiktigt. Garnera med svartpeppar och riven parmesanost.


Ny Ben & Jerrys

Denna nyhet från Ben & Jerrys testades i helgen då sonen ville ha glass till fredagsmys. Gott med två olika glassar i ett även om chokladen i mitten blev lite mäktig.


Tårtfika

Idag har vi haft vänner och familjer över på fika och då bjöd vi på flera olika sorters tårta, kika in vilka godsaker vi bjöd på!
 

Chokladprovning på Chokladfabriken

Det var väldigt länge sedan jag var på denna chokladprovning på Chokladfabriken med min mamma men jag hittade en bild därifrån och vill verkligen rekommendera chokladprovning till er. Det är en perfekt present/julklapp att ge bort och det passar gammal som ung, tjej som kille, man som kvinna! Först får man en föreläsning om choklad och får testa olika rena chokladsorter tillsammans med olika alkoholaktiga drycker. Därefter får man prova olika tryfflar som Chokladfabriken har i sitt sortiment, mums. Sist får man en rundtur i fabriken och får köpa med sig choklad och tryfflar hem till rabatterat pris.
 

Hemmagjord pizza

Häromdagen gjorde vi hemmagjord pizza - gott! Vi använde oss av Sara Lee färdiga pizzakit med deg och tomatsås, ett perfekt alternativ när man inte orkar göra allt från grunden.
 
Tips på fyllningar:
 
Ost
Skinka
Salami
Ananas
Champinjoner
Oregano
Räkor
Oliver
 
Sonen älskar att göra hemmagjord pizza och att få fixa med fyllning och göra sin egen del av pizzan. Serverar man den med en god kålsallad är middagen fixad och klar!
 

Indiskt

Ikväll blev det indiskt för hela slanten - mums! Chicken tikka masala, kyckling i sambal madras-sås, mixed tandoori sizlar och så naan-bröd såklart!


Plockmiddag

Förra veckan var det jag som fick välja vad vi skulle äta till middag till fredagsmys och det blev en massa godsaker som vi åt som plockmat. Hummer, färska räkor, skagenröra, gott bröd, ostar, salami, ägg och aioli - mums!
 

Vinnare - Anova Energi

Stort TACK till ni som ville vara med och tävla i min snabba tävling och tack till Anova Energi som ville vara med och sponsra denna tävling!
 
Vinnare:
 
Mässbiljetter:
- Fröken Svår (HÄR kan du läsa Fröken Svårs blogg om livet som mamma med bebis i magen)
- En Mölnbobos Liv (HÄR kan du läsa En Mölnbobos livs blogg om familjeliv, hälsa, träning och shopping)
- Anna - Ellies mamma (HÄR kan du läsa Annas blogg om familjeliv, shopping, bakning och matlagning)
 
Biobiljetter:
- Emlisch (HÄR kan du läsa Emlisch blogg om livet som tvåbarnsmamma)
- Fröken M (HÄR kan du läsa Fröken M´s blogg om livet som mamma till Viggo)
- Kristina K
 
Stort GRATTIS till er, kika in på er mail och följ instruktionerna!
 

Tävling - biljetter till UnderBara Barn-mässan & biobiljetter

Anova Energi är ett nystartat elbolag som bara säljer grön el från vind- och vattenkraft. Hos Anova Energi får du el till självkostnadspris per kWh och utan några som helst bindningstider. Företaget klimatkompenserar hela sin verksamhet vilket gör dem till Sveriges grönaste elbolag. För varje ny kund som tecknar elavtal hos Anova Energi skänker man ekologiska produkter till utsatta och behövande barn i Sverige, HÄR kan du läsa om aktuellt barnprojekt. För första gången kommer Anova Energi att stå i en monter på UnderBara Barn-mässan i Älvsjö nästa helg och vill därför lotta ut entrébiljetter till mina kära läsare. Då alla inte har möjlighet att ta sig till Stockholm under nästa helg lottar Anova Energi också ut biobiljetter till er. Men skynda er att tävla - tävlingen pågår bara i några få dagar!
 
     
 
Tävlingsregler:
 
Vinster: 3 vinnare vinner 2 entrébiljetter till UnderBara Barn-mässan och 3 vinnare vinner 2 biobiljetter var
 
Tävlingsregler:
 
1 lott - Kika in på Anova Energi och läs mer om företagets välgörenhetssatsning för barn. Berätta i en kommentar till detta inlägg vilken av vinsterna du skulle vilja ha om du vann och ge förslag på en förening/organisation/sjukhus som du tror skulle passa in i Anova Energis projekt för barn.
 
2 lotter - Gilla Anova Energi på Facebook.
 
3 lotter - Länka tävlingsbilden med bildtext på din blogg/facebooksida. Glöm inte att ange länk/namn i kommentaren.
 
Tävlingen avslutas: Tisdag den 9 oktober kl 20.00 (så entrébiljetterna hinner skickas innan mässan)
 
*Jag tävlar hos Coquina i samarbete med Anova Energi om mässbiljetter till UnderBara Barn och biobiljetter. Tävla HÄR du också!

Kanelbullens dag

Idag är det Kanelbullens dag och här kommer mitt bästa recept på kanelbullar, med smak av kanel såklart men också med smak av daim och pistagenötter - MUMS!
 
 
Ca 30-40 bullar

150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl strösocker
1 tsk kardemumma
12-13 vetemjöl 

Fyllning:
2 dubbeldaim
ca 150 g smör
ca 1 dl strösocker
Kanel

Pensling:
Uppvispat ägg

Garnering:
Hackade pistagenötter
Pärlsocker

1.Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den är blank och smidig, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

2. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 40 min tills degen är dubbelt så stor. Finhacka daim och pistagenötter.

3. Stjälp ut den jästa degen på väl mjölad arbetsbänk och knåda degen. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangulär platta. Riv över smöret med hjälp av ett rivjärn eller bred ut smöret på degen. Strö över daim, kanel och socker. Rulla samman degen från långsidan och skär i rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i bullformar ställda på plåtar. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

4. Pensla bullarna med ägg. Strö över pistagenötterna och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg.


Fresco

Ibland äter jag lunch på Fresco på Grev Turegatan. Ett litet "hak" som serverar lättare rätter såsom sallader, smörgåsar och bakad potatis. När jag och maken hade en shoppingdag i söndags åt vi lunch på Fresco och då blev det just bakad potatis med skagenröra! Ett fullt godkänt lunchställe enligt mig!


RSS 2.0