Nyårsmenyer

Vips så var julen till ända och det har varit lugna och underbara dagar med nära och kära. Massa god mat har intagits men nu har vi tröttnat på julmaten och ser istället fram emot nyårsafton med god mat. Har sammanställt förrätter, varmrätter och efterrätter till er med lite festligare mat att äta på nyårsafton. Hoppas ni får lite inspiration!
 
Förrätter
 
Het räksoppa
 
 
Varmrätter
 
Lax i hummersås med färska räkor
 
Se recept potatisgratäng nedan
 
Efterrätter
 
 

GOD JUL

GOD JUL önskar jag er kära läsare! Årets mysigaste dag är här och vi har startat morgonen med frukost framför sista avsnittet av julkalendern och barnen har öppnat några julklappar från oss och från tomten som varit här under natten och hälsat på. Tomten måste ha varit hungrig för han åt upp både gröt och pepparkakorna vi ställt ut åt honom.
 
Lite sista-minuten tips på en saffransmazarin som var så god och julig kommer här! Ha nu en underbar julafton och njut av en fantastisk dag med nära och kära!
 
 
ca 20 st
 
20 engångsformar av aluminium
200g kallt smör
4,5 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1-2 msk vatten
 
4 dl sötmandel
100g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 kuvert saffran
Finrivet skal av 1 apelsin
3 ägg
 
1,5 dl florsocker
1-1,5 msk saft av 1 apelsin
Kumquats, strössel
 
Skär smöret i kuber. Mixa ihop alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare (jag tog elvisp och det gick också bra) till fina smulor. Tillsätt vattnet och kör tills degen bildar en boll. Ställ kallt i ca 30 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bord. Stansa ut rundlar, lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna och jämna till kanterna. Ställ dem på en plåt. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandeln till fina smulor. Häll över i en bunke. Vispa ner smör och socker. Tillsätt saffran och apelsinskal. Rör i äggen, ett i taget, till en jämn, ganska lös smet. Häll i smeten i formarna. Baka i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter tills fyllningen stannat. Låt svalna. Rör florsocker och apelsinsaft till en glasyr. Klicka ut på kakorna. Dekorera med kumquats och strössel.
 
Inspiration: Amelia Jul
 

Julgodis

Tredje advent igår och nu är det bara drygt en vecka kvar till julafton. Tänk att vi om en vecka får griljera julskinkan, provsmaka den och hoppas på storvinsten i Bingolottos uppesitterkväll. Tänk att det är en tradition sedan jag var ung, att spela Bingolotto dagen innan julafton. Resten av året är det otänkbart men icke på uppesittarkvällen, då är det ett måste. Gör ni också det?
 
Lite tips på smarrigt julgodis kommer här för alla er som vill baka godsaker inför julen, hoppas detta kan ge er lite inspiration.
 
Rocky Road
 
 
 

Restaurang Räkan

Vi har varit en tur till Göteborg och där besökte vi restaurang Räkan för att äta middag tillsammans med barnen. Vi hade hört att restaurangen skulle vara väldigt barnvänlig och med god mat. Detta stämmer på båda punkterna. I mitten av restaurangen finns en damm/akvarium som man kan kika ner i och se alla möjliga fiskar och till och med hajar simma runt i det grunda vattnet. Beställer man räkor läggs dessa på radiostyrda båtar och så får barnen styra båtarna genom akvariet till bordet. Detta var väldigt uppskattat av vår stora kille och personalen var vänliga nog att låta honom styra båten flera gånger under kvällen. Innan vi gick från restaurangen fick vi även mata fiskarna med färska räkor och det var såklart också väldigt spännande. Sonen åt köttbullar med pommes frites. Jag och maken åt färska räkor, ört- och vitlöksgratinerade havskräftor samt en fisk- och skaldjursgryta med ris till varmrätt. Mums!
 
 

Julgodis

Imorgon är det 2:a advent och vad passar då bättre än att få tips på superenkel, supersnabb och gott julgodis.
 
 
Texas Pecan Fudge
 
12 Juleskum-tomtar med knäcksmak
50g smör
1 dl grädde
2 dl socker
100g vit choklad
1/2 dl pekannötter
1/2 dl cashewnötter
 
Blanda i kastrull och smält alltihop (utom chokladen och nötter) på svag värme. När alltihop är en slät smet låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda i chokladen och rör tills massan blivit blank. Hacka nötterna grovt och rör ner i smeten. Häll upp i smörpapperklädd form. Låt stelna i kylen och skär sedan i bitar.
 
Inspiration: Matplatsen

 


Julmat

Idag äter vi risgrynsgröt och godaste vörtbrödet. Detta är verkligen julmat för mig och såååå gott. Hade jag bara haft julskinka hemma hade jag nästan kunnat tro det vore julafton :) Gröten ätet jag med socker, kanel och iskall mjölk! 
 
 

Köttfärsbiffar

 När sonen får välja mat blir det oftast köttbullar, pannkakor eller köttfärsbiffar. Igår gjorde vi därför köttfärsbiffar tillsammans där han fick vara med och forma färsen till biffar. Väldigt uppskattat och alla åt med god aptit!
 
 
4 port.
 
ca 500g nötfärs
3 msk chilisås
1/2-1 tsk salt
svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
 
2 dl grädde
2 dl creme fraiche 
1 msk kalvfond
1 tsk soja
sky från biffarna
salt och peppar
 
Blanda ingredienserna till biffarna i en bunke. Skölj en skärbräda med vatten och forma färsen till biffar som du lägger på skärbrädan. Stek biffarna i smör i en traktörpanna. När biffarna är färdigstekta tar du upp dem från stekpannan. Vispa ur stekpannan med grädde och creme fraiche. Tillsätt fond och soja och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka biffarna i såsen innan servering. Servera biffarna med kokt potatis och sallad.

RSS 2.0