Årets sista dag

Så var det 2012 års sista dag kommen! Är nyårsmenyn klar hemma hos er? Vi ska hem till goda vänner och har delat upp matinköpet så jag är strax klar med efterrätten som bara ska monteras ihop och sedan tar vi med oxfilé och såser medan de står för potatisgratäng och förrätt. Kommer nog bli väldigt gott! Får visa bilder sen. Jag som är gravid, går in i vecka 23 idag, får hålla mig till alkoholfritt men övriga får festa på champagne till tolvslaget och skulle jag välja skulle denna champagne få serveras då det är min absoluta favorit:
 
 
2:a på min favorit-champagne lista kommer Henriot som också är en väldigt god champagne:
 
 
Ha nu ett underbart slut på detta år och så vill jag även passa på att önska er ett riktigt Gott Nytt År!

Har ni julskinka över?

Har ni julskinka över sedan i julas? Gör då som vi och skär julskinkan i bitar/strimlor och gör hemmagjord pizza, väldigt gott och smakrikt med julskinka. Vi hade dessutom massa annat gott i kylskåpet som julskinkan fick sällskap av; riven ost, champinjoner, ananas, olika sorters salami och tomat. Detta åt vi med en god sallad - mums!
 

Tips till Nyårsafton

Nyårsafton närmar sig med stormsteg och vår nyårsmeny planeras för fullt, ingenting spikat ännu dock. Här kommer lite tips på rätter jag publicerat här på bloggen tidigare som passar perfekt till nyår.
 
Förrätter
 
Hummersoppa (HÄR hittar du recept)
 
Gratinerad hummer (HÄR hittar du recept)
 
Räkcoctail med mango (HÄR hittar du recept)
 
Hummersallad (HÄR hittar du recept)
 
Varmrätter
 
Pesto- och baconinbakad fläskfilé (HÄR hittar du recept)
 
Oxfilé i madeirasås med chilipotatis (HÄR hittar du recept)
 
Lammytterfilé med dillpesto och potatisgratäng (HÄR hittar du recept)
 
Pasta med räkor och havskräftor (HÄR hittar du recept)
 
Efterrätter
 
Very Cherry Chocolate Cake (HÄR hittar du recept)
 
Daimtårta (HÄR hittar du recept)
 
Glassbomb (HÄR hittar du recept)
 
Tobleronemousse med hallonsås (HÄR hittar du recept)
 
Hoppas ni nu fått lite inspiration till er nyårsmiddag :)
 

Christmas Cupcakes

På julafton bakade jag och sonen Christmas Cupcakes, första gången jag bakar dessa och de var supermumsiga. Lillbrorsan kallade dem världens godaste och har redan bokat in att dessa ska bakas till hans födelsedag (i september kan tilläggas) :)
 
 
12 cupcakes:
 
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

White chocolate frosting
200 g vit choklad av god kvalitet
200 g Philadelphiaost
Garnering
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det med äggsmeten, tillsätt gräddfil och kaffe. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad. Rör ner chokladen i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15-17 minuter. Låt svalna. White chocolate frosting: Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och låt svalna. Rör osten krämigt tillsammans med den smälta chokladen. Låt stelna något i kyl innan den breds på dina muffins. Garnera med valfria tillbehör, jag hade strössel i form av granar.
 
Inspiration: Leila Lindholm

Julmat

Hoppas ni har haft en bra jul och ätit massa god mat - det har vi gjort, julmat i mängder precis som det brukar bli. Men nu så här på Annandag jul så har jag tröttnat på resterna från julbordet och ska snart åka till affären för att köpa någonting annat som vi kan mumsa på till middag. Visar lite bilder från vårt julbord på julafton!
 

God Jul

Vill bara kika in och önska alla mina kära läsare en riktigt GOD JUL! Hoppas ni får en fantastisk dag med god mat, trevlig sällskap och så hoppas jag att tomten kommer hem till er också :)
 

Uppesittarkväll

Dagen före doppardagen är här och vi har precis myst framför uppesittarkväll på Bingolotto med nygriljerad julskinka och nybakat bröd, till detta dricker vi julmust såklart! Tänk - imorgon är det JULAFTON :)
 
 
I år valde vi att köpa årets vinnar-julskinka Scan rapsgris och den var verkligen god!
 
Griljering av julskinka

1 äggula
3 msk skånsk senap
Ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop äggula med senap. Skär av svålen på julskinkan och pensla över senapsblandningen. Häll över ströbröd. Ställ skinkan i en ugnsfast form och tillaga i ugn i ca 10-15 minuter. Ställ julskinkan att svalna direkt.


Kardemummabröd

2 brödkakor

75g rumstempererat smör
3,5 dl vatten
30g jäst
1 tsk grovmalen kardemumma
3 msk strösocker
ca 8 dl vetemjöl
2 tsk salt

Smält smöret, tillsätt vattnet och låt det få en temperatur på ca 35 grader. Smula jästen i en degbunke och häll över smörvattnet. Tillsätt kardemumma, socker och mjöl. Arbeta degen ca 10 minuter. Tillsätt salt och låt arbeta i 5 minuter till. Låt degen jäsa i minst 40 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut dem till två runda brödkakor, ca 2 cm tjocka. Lägg dem på bakplåtsklädd plåt och nagga dem väl. Låt bröden jäsa i ca 45 minuter. Grädda i mitten i av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.
 

Fläskfilé i chilisås

Igår storhandlades det mat inför julen och de sista julklapparna inhandlades. När vi kom hem efter flera timmar i centrum så lagade vi denna goda maträtt som min mamma brukar göra - fläskfilé i chilisås. Vi åt den med egen klyftpotatis och en god sallad. MUMS!
 
 
4 port.

1 lagom stor fläskfilé
Ströbröd
1 ägg
Salt
Svartpeppar
3 dl grädde
4-5 msk chilisås
1 msk sötad senap
Riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Skär fläskfilén i lagom stora portionsbitar. Vispa ett ägg i en skål och häll ströbröd i en annan skål. Smaksätt ströbrödet med salt och peppar. Vänd ner fläskfilén i ägget och panera sedan i ströbrödet. Bryn fläskfilén snabbt på ganska svag värme (för att inte paneringen ska brännas vid) och lägg över köttet i en ugnsfast form. Blanda grädde, chilisås och senap i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över köttet och ställ in i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter till köttet är klart. Efter halva tiden häller du på riven ost på köttet. Servera köttet och såsen tillsammans med en god sallad och klyftpotatis.

Riskakor

Julbak nr 3 blev en nyhet för mig - riskakor med smak av Mars. Supersnabba att göra och goda, sonen älskade dem och då är han i vanliga fall inte speciellt förtjust i kakor och godsaker (förutom godis såklart) så det är ett gott betyg.
 
 
4 Mars bars
90 g smör
50 g rice krispies
 
Smält ihop smör och mars godisar på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.
 
Inspiration: Matplatsen

Mozartkulor

 
Julgodisbak nr 2 blev Mozartkulor. Goda godisar som räcker länge då de är mäktiga med både nougat och mandelmassa. Hittade söta strössel i form av snöflingor på mataffären som fick agera dekoration.
 
 
ca 25 st.

200 g Odense Nougat
200 g Mandelmassa
150 g Mörk choklad

Skär nougaten i bitar, ca 25 st. Rulla nougaten till bollar och lägg i frysen så de stelnar medan du förbereder mandelmassan. Skär mandelmassan i lika många bitar som nougaten och tryck ut mandelmassan till runda cirklar. Ta ut nougaten ur frysen och lägg en nougatboll på varje mandelmassecirkel. Täck mandelmassa över nougatbollen och rulla till en boll. När allt blivit bollar värmer du chokladen över vattenbad till den smält. Doppa varje nougat/mandelmassaboll i chokladen och lägg på bakplåtspapper till de stelnar. Garnera gärna med fint strössel innan chokladen stelnar. Förvaras svalt.

Lakritstryffel

Idag har det bakats här hemma - julgodis stod på agendan och jag och sonen hjälptes åt att baka. Mysigt när man kan göra sådana här saker tillsammans.
 
Detta är en av mina favoriter som jag gärna gör varje jul, tryffel med smak av saltlakrits - mums!
 
 
ca 30 st praliner

1,5 dl vispgrädde
10 st turkisk peppar
225 g choklad (jag blandade mörk och ljus choklad)
1 3/4 dl flor rörsocker
200 g mörk choklad att doppa pralinerna i
Flingsalt till garnering

Lägg grädden och turkisk peppar i en rostfri kastrull och låt koka upp under omrörning. Sjud med lock på kant i 10 minuter. Tillsätt chokladen i bitar och rör om till blandningen är slät. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till rumstemperatur. Blanda i florsockret och rör om till massan är slät, täck över och låt stå svalt i två timmar. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Forma massan till bollar som doppas i den smälta chokladen. Strö på lite flingsalt och låt stå kallt till chokladen stelnat. Förvara pralinerna svalt.

Fynd

Här kommer ett litet tips från mig!
 
Idag inhandlades en glöggryta med ljushållare och en glöggslev från Sagaform på Cervera för halva priset - ett fynd om ni frågar mig! Glöggmuggar har jag sedan tidigare men har alltid saknat en glöggryta som kan hålla glöggen varm medan man dricker glöggen och slipper springa till spisen för att hämta mer. Denna kommer absolut att användas på julafton!
 
Cervera har 50% på både glöggartiklar och julbelysning så skynda dit och fynda inför kommande jular!
 

Baconinlindad kycklingfilé

Precis innan hela familjen fick vinterkräksjukan hann vi laga denna smarriga maträtt som kan varieras i massor bara genom att byta ut den färska osten i olika smaker. Denna gång använde jag 4 peppar som gav såsen en god smak.
 
 
4-5 port.

ca 900g kycklingfilé
1-2 paket bacon
Smör till stekning
3 dl grädde
200g färskost med valfri smak (jag tog 4 peppar)
2 msk kycklingfond
1 tsk soja
Salt
Svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Linda bacon runt kycklingfiléerna. Stek filéerna runtom i smör i en stekpanna, behöver ej bli klara. Lägg filéerna i en ugnsfast form. Använd stekpannans sky som grund till såsen. Tillsätt grädde, färskost, kycklingfond och soja. Smaka av med salt och peppar. Rör om och låt koka upp. Häll sedan såsen över kycklingen. In i ugnen i ca 20-25 minuter (kontrollera att kycklingen är helt vit). Servera med ris och en god sallad.

Castello Alps

Ber om ursäkt för att det varit tyst här inne, det enkla och jobbiga svaret stavas vinterkräksjukan :( Först åkte sonen på det, sedan jag och sist maken men nu är vi äntligen på benen igen!
 
För några några veckor sedan fick jag hem ostar från Castello Alps. Ostarna är perfekt att använda som dessertostar men även i matlagning. Alla tre ostarna är unika och alla kan hitta sin favorit. Hirten, Classic och Weissbier tillverkas 800m över havet, i den tyska regionen Allgäuland i Alperna på gränsen mellan Schweiz och Österrike. De görs av mjölken från små gårdar med max 25 väl ompysslade kor.
 
Weissbier - Har en smak med bahaglig beska från öl, sälta och sötma. Doften är sötaktig och konsistensen är mjuk och spänstig.
 
Classic - Smaken har toner av ljust öl, skållad mandel och sälta. Doften är mild, något rökig med inslag av bergsörter. Konsistensen är slät.
 
Hirten - Smakar kraftfullt, fylligt och komplext med utpräglad sälta, pikant syra samt toner av karamell. Doftar knäckigt och svagt av kåda.
 
 
Alla tre ostarna får tummen upp från mig och maken. Ett tips är att servera ostarna med goda kex, päron och vin men även med dessa två tillbehör:
 
Gurksallad med senap
 
1 gurka
1/5 dl kallpressad rapsolja
1 msk vit balsamvinäger
2 tsk senapsfrön
1 msk fransk senap
2 krm salt
 
Skala och dela gurkan på längden. Tag ur kärnorna och skär gurkan i 1 cm breda skivor. Rör ihop rapsolja, vinäger, senapsfrön, senap och salt. Vänd ner gurkan.
 
 
Rostade nötter med honung
 
3/4 dl sötmandel
3/4 dl hasselnötter
1/2 dl valnötter
3/4 dl cashewnötter
50g smör
2 dl honung
 
Rosta mandel och nötter i en torr, varm panna. Lägg dem på ett fat. Låt smör och honung smälta ihop i pannan. Vänd ner mandel och nötter, låt koka 1-2 minuter  tills det blir simmigt.
 
 
Läs mer om ostarna, recept till tillbehör till ostarna och få rabattkupong på http://www.arla.se/Default____33302.aspx

Korvstroganoff

Jag har två olika typer av korvstroganoffsrecept jag brukar använda mig av, den senaste tiden har jag använt mig av det HÄR receptet som är väldigt gott men nyligen åt vi detta gamla recept som också är väldigt gott. Smakerna av vitlök, chili och citron passar väldigt bra ihop och hela familjen gillar denna maträtt.
 
 
4 pers.

3/4 av en korvring
2 dl chili & paprika creme fraiche
ca 1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1-2 msk chilisås
1 citron, skalet
1 vitlöksklyfta

Skiva korven i strimlor. Pressa en vitlöksklyfta i lite smör i en stekpanna med lite högre kanter. Stek korven med vitlöken till korven fått färg. Tillsätt en buljongtärning och ca 1 dl vatten. Rör om och låt koka upp. Tillsätt den smaksatta creme fraichen och lagom mycket chilisås, låt sjuda i några minuter. Skölj en citron och riv skalet från citronen ner i stekpannan, rör om. Tillsätt mer vatten om du vill ha mer sås/mer rinnig sås. Servera med ris och en god sallad.

Julbord

Igår var det dags för årets första julbord för familjen, även makens och mina föräldrar var med så vi blev ett litet gäng som fick äta gott på Djurgårdsbrunn vid Djurgården i Stockholm. De två senaste åren innan har vi ätit julbord på Ulriksdals Wärdshus och ska man jämföra julborden så är Ulriksdal mer av allt. Mer mat, mer folk, större helt enkelt. Djurgårdsbrunn är mysigt med öppen spis, har man bokat kvällsserveringen så kan man komma när som helst efter kl 17.00 (servering till kl 23.00) vilket gör att det hela tiden är lagom mycket folk som tar mat då alla kommer olika tider. Ute har de gjort fint med många ljus och isskulpturer och det blir ju en extra julig stämning med massa snö och minusgrader. Maten är få saker av varje sort och smakerna är milda. Min favorit blev hårt smörgås med julskinka och senap - oj vad jag längtat efter just det!
 
Förresten - det är en liten lillebror vi har i magen :)
 

Zoégas julkaffe 2012

Årets julkaffe från Zoégas har smak av svarta vinbär och mandel. Av tradition rostas och mals julkaffet endast i begränsad upplaga och finns i handeln från mitten av november till sista december. Dessutom investerar Zoégas en krona för varje sålt julkaffe i sina samarbeten för hållbar kaffeodling i östafrika.
 
Förutom att dricka sitt kaffe som det är kan man testa att dricka kaffet med en bit god choklad som framhäver smakerna i kaffet. Testar man däremot sitt kaffe tillsammans med en bit banan märker man att kaffet inte alls smakar lika gott - väldigt intressant det där.
 
Årets julkaffet från Zoégas är gott och mustigt!
 
 

Köttfärslimpa med tomatsås

Detta är en favorit i repris hos oss, köttfärslimpa med tomatsås. Kan serveras med pasta, bara en sallad eller med potatis. Alla i familjen äter denna rätt med god aptit och idag blev det dessutom två matlådor av middagen, perfekt.
 
Imorgon är det dags för rutinultraljud för oss och vi får se våran mini i magen igen, förhoppningsvis får vi veta om det är en pojke eller flicka som döljer sig i magen och att allt ser bra ut. Jag tror nog på en till pojke medan maken och sonen tror på en flicka. Vad tror ni det är? :)
 
 
4 port.

1 gul lök
Smör
ca 600 g köttfärs
2 ägg
1 dl smaksatt färskost, jag tog 4 peppar
1 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
Smör
1 burk krossade tomater
3 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1/2 dl hackad färsk basilika
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka löken, stek löken i smör så den blir mjuk. Blanda köttfärsen med ägg, färskost, vispgrädde, kalvfond, den stekta löken, salt och peppar. Forma färsen till en limpa i en ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.
Skala och finhacka vitlöken till tomatsåsen medan köttfärslimpan står i ugnen. Fräs vitlöken tillsammans med smör i en kastrull/hög stekpanna. Tillsätt krossad tomat, vispgrädde, kalvfond, basilika, salt och peppar. Låt småputtra i ca 10 minuter. Servera såsen med köttfärslimpan och en god sallad (för LCHF), pasta eller kokt potatis.

Inspiration: LCHF Husmanskost med Anna Hallén
 
 
 

Saffranskaka

Det är många som bakar Leilas saffranskaka så här i adventstider och då ska väl inte jag vara sämre. Idag bakade jag och sonen hennes saffranskaka samtidigt som vi lagade maten och medan vi åt middag stod kakan i ugnen och vi kunde smaka den goda kakan till kvällsfika efteråt - perfekt. Sonen som inte är så förtjust i sådana här godsaker provsmakade bara kakan, jag åt en halv bit efter att ha ätit mycket till middag medan maken åt några (läs: många) bitar :)
 
 
3 st ägg, gärna ekologiska
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
1 dl mjölk
0.5g saffran
(1 msk ljus rom) Jag hade ej i detta i min kaka så det är frivilligt
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker till garnering
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och eventuellt rom, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll formen med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något innan servering, gärna på ett fat och inte i formen medan den svalnar så kakan inte fortsätter att gräddas i den varma formen. Pudra över florsocker vid servering.
 
Inspiration: Leila Lindholm
 

Panengkyckling

En superenkel och snabb maträtt är denna perfekta vardagsrätt som dessutom är smakrik och god. Jag hade även broccoli i maten men av någon konstig anledning hamnar ingen broccoli på min tallrik som jag tog kort på utan endast på sonen och makens tallrikar :)
 
 
3-4 port.
 
Lagom mängd kycklingfilé
Santa Maria Paneng kryddmix
En burk kokosmjölk
Wokgrönsaker, broccoli, bambuskott eller vad du önskar
Nudlar
 
Skär kycklingfilén i bitar. Stek dem klara i en wokpanna med olja. Tillsätt grönsakerna. Häll sedan ner kryddmixen och kokosmjölken och låt koka upp och sjuda några minuter. Servera med nudlar.

Delicato

Igår provade jag en av Delicatos nyheter med smak av turkisk peppar. Jag gillar både delicatobollar och turkisk peppar men tillsammans blev det mest konstigt så dessa kommer jag nog inte prova igen utan kommer köpa dem var för sig!

Har ni provat nyheterna turkisk peppar eller dumle?


Första Advent

Idag leker vi ute i snön och kylan och tänder första ljuset i adventsljusstaken =)
 

Fläskfilégratäng

Tyvärr fick jag ingen bra bild på denna maträtt men jag måste ändå lägga upp den här då den var riktigt, riktigt god. En perfekt helgrätt då den känns lite festligare än en vardagsrätt men den blir ändå perfekt som matlåda om det blir någonting över. Underbart att det nu är vitt på marken av all snö och att vi får en vit första advent på söndag. Här har städats och adventpysslats denna kväll och sonens adventskalender har gjorts i ordning med ett litet paket varje dag fram till julafton så förhoppningsvis kommer han bli överraskad imorgon när det är dags att öppna första paketet.
 
 
4 port.
 
ca 800g fläskfilé
1 paprika i valfri färg
200g Philadelphiaost
2-2,5 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 tsk sambal oelek
1 msk chilisås
Paprikapulver
Salt och svartpeppar
1-2 tomater
Riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka paprikan och lägg i en ugnsfast form. Putsa och skiva upp fläskfilén i lagom tjocka skivor. Krydda med salt, peppar och paprikapulver, Bryn köttet färdigt i en stekpanna. Lägg den genomstekta fläskfilén över paprikan. Värm ingredienserna till såsen i en kastrull (Philadelphiaost, creme fraiche, kalvfond, sambal oelek, chilisås, paprikapulver). Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fläskfilén. Skiva tomater och lägg över såsen och toppa med riven ost. Gratinera fläskfilégratängen i ca 20 minuter. Servera med ris eller potatisklyftor och en god sallad.
 
Inspiration: Jennys Matblogg

RSS 2.0