Kött i chilisås

En rätt som vi gör lite då och då är kött i chilisås. En perfekt vardagsrätt där man använder skinkschnitzel, den går snabbt att tillaga och är god och smakrik. Dessvärre fick maträtten denna gång serveras med makaroner då det var det som fanns hemma men fördelen var ju att då gick ju maten ännu snabbare att tillaga =)
 
 
3 port.

Fläskkött i lagom mängd, jag tog skinkschnitzel denna gång
1/2 röd lök
1 pressad vitlöksklyfta
2-3 dl mellangrädde eller grädde
1 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek
2 tsk soja

Strimla eller skär fläskköttet i lagom stora bitar. Finhacka rödlök. Stek rödlöken mjuk i en stekpanna/wokpanna med lite smör. Pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt det strimlade köttet. När köttet är genomstekt tillsätter du grädde, kalvfond, sambal oelek och soja. Låt småputtra några minuter. Klart! Servera med pasta eller ris och sallad.

Julvört

Ååååh vad jag har längtat men nu äntligen har jag sprungit in i mitt jul-favoritbröd. Nämligen Julvört (utan russin såklart). Det doftar jul i hela köket när man köpt Julvört och det är ju så gott att äta, särskilt med leverpastej på. Nu är det frukostdags och självklart är det detta goda bröd som kommer serveras - mums!


Saffranssnittar

 
För någon vecka sedan bakades det här hemma igen, denna gång saffranssnittar vilket är väligt passande inför 1:a advent på söndag. Väldigt goda och perfekta att ha i en glasburk i köket då de finns lättillgängliga att norpa av och så är de ju gula och fina att titta på.
 
 
ca 35 st.
 
1 kuvert saffran
1 dl socker
150g smör
1,5 msk ljus sirap
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl mjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader. Stöt saffranet till fint pulver med 1 tsk av sockret. Lägg smöret i en bunke. Tillsätt resten av sockret och saffransblandningen. Rör blandningen ljus och porös. Tillsätt sirapen. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver. Arbeta snabbt samman till en deg. Dela degen i tre jämnstora bitar. Rulla ut dem plåtlånga och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lätt. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är lite varma.
 
Inspiration: MatMagasinet Julspecial
 

Helg i Göteborg

Vi har spenderat helgen i Göteborg och det har verkligen varit supermysigt! Åkt tåg fram och tillbaka, bott på hotell, gått på julmarknad på Liseberg, ätit god hotellfrukost och ätit på restaurang. Sonen har varit lyrisk - tänk att få åka tåg, spårvagn och träffa tomten på samma helg!
 
På lördagkvällen blev det tapas till middag - räkor i chili och vitlök, spanska heta köttbullar i tomatsås, vitlöksbröd, het chorizo, potatis i mojosås, kyckling i hickorysås mm.
 

Rosépepparbiffar

För någon vecka sedan gjorde vi en god maträtt här hemma - rosépepparbiffar med ris. Hittade receptet hos Mårtenssons Kök som har en väldigt fin matblogg med massa härliga recept. En väldigt god maträtt som vi absolut kommer göra flera gånger här hemma!
 
 
4 port.
 
500g nötfärs
1/2 röd lök, fint hackad
1-2 msk fransk senap
½ dl vatten
Salt
Rosépeppar, mortlad efter tycke och smak

Blanda samman alla ingredienser. Forma till biffar i lämplig storlek. Stek biffarna i stekpanna, ta sedan upp dem och håll varma under tiden som du tillagar såsen.
Sås
2 dl vatten
1-2 msk kalvfond
2,5 dl grädde
1 msk fransk senap
ca 1 msk kinesisk soja
1-2 msk rosépeppar, mortlad
Salt
Vispa ur stekpannan med vattnet, tillsätt kalvfond och låt det koka en stund tills ca hälften återstår.
Häll i grädde, senap, soja och mortlad rosépeppar, smaka av med salt. Red eventuellt av såsen till önskad konsistens och lägg sedan ner biffarna i såsen till det är dags för servering. Servera rosépepparbiffarna med ris eller potatis och en god sallad.
 
Inspiration: Mårtenssons Kök

Jättegott by Tina Nordström

Är det någon av er som provat Tina Nordströms kryddserie Jättegott?
 
Alla kryddorna finns i praktiska (och färgglada) kryddpåsar, innehåller 100% kryddor och på baksidan finns ett lätt recept att följa - bara att tillsätta några få ingredienser.
 
Vi har testat en av kryddorna i helgen - Kyckling med dragon och senap. På några minuter var lunchen klar, bara att skära kycklingfilé i bitar, steka dem i stekpanna och tillsätta kryddorna, scharlottenlök, lite grädde, vatten och dijonsenap. Väldigt smidigt. Sonen tyckte maten var väldigt god, jag själv tyckte salvia-smaken var lite för framträdande men ändå en helt okej måltid. Har två kryddpåsar till hemma - potatismos med vitlök och örter och Indiska köttbullar, återkommer med recension när dessa provats.
 
HÄR kan du läsa mer om Tina Nordströms kryddserie Jättegott!
 
 

Bloggfri helg

Här har det varit en bloggfri helg! Igår hade jag och maken en dag på tu man hand och då blev det biobesök, badning och middag på Tures i Sturegallerian!


Leilas general store

Älskar att kika in på Leila Lindholms webbutik - Leila general store. Där finns så mycket fint och för någon vecka sedan gjorde jag min första beställning därifrån. Gick fort att få vad jag beställt och det var fint inslaget i papper. En av sakerna jag beställde var ett cupcake-kit i temat Christmas vilket ju passat väldigt bra då julen närmar sig med stormsteg. Nu får jag bara fundera ut vad jag ska baka för någonting där jag kan få användning för mitt nya cupcake-kit, självklart cupcakes men frågan är viken smak?!
 

Pepparkaksbollar

Här hemma tjuvstartar vi adventsfirandet som ni redan har märkt då vi hunnit med att baka både saffransbullar och Rocky Road cupcakes. Häromdagen bakade jag pepparkaksbollar från ett nytt recept, goda bollar som passar perfekt till advent. Dock kan man göra dem i mindre storlek än jag gjorde dem då de blev väldigt mäktiga.
 
 
ca 25 bollar
 
125g mandelmassa
100g smör
2 dl havregryn
75g pepparkakor
1 msk kakao
0,5 msk vaniljsocker
 
Garnering
100g mörk choklad (70%)
Valfria nötter (jag tog 100g cashewnötter)
 
Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Skär smöret i mindre kuber. Lägg alla ingredienser i en matberedare. Mixa ihop allt. Rulla bollar av smeten och lägg dem i kylen. Smält chokladen över ett vattenbad under tiden och finhacka nötterna. Rulla bollarna först i chokladen och sedan i nötkrosset.
 
Inspiration: Allt om mat julspecial

Lax i vitlökssås

Häromdagen gjorde vi denna favoritvardagsrätt - lax i vitlökssås med ris. Denna rätt älskas av hela familjen och den sköter sig själv i ugnen vilket är väldigt smidigt. Denna rätt ska man komma ihåg att salta massvis, för lax verkar nästan inte kunna få för mycket salt. Så när du tror att du tagit massvis...då tar du lite till och det kommer ändå inte bli för salt.
 
 
3 port.

4 laxfiléer
1 ask Cantadou vitlök och örter
3 dl grädde
Salt
Citronpeppar

Lägg laxen i en ugnsfast form. Blanda Cantadou vitlök och örter med grädde till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar efter smak och tycke. Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Ta ut formen ur ugnen och servera gärna med ris och en god sallad!

Rocky Road Cupcakes

Idag är det Fars dag! Har ni firat papporna idag på deras dag? Här har vi firat :) Först maken som fick present av sonen och sedan bakade vi och åkte till morfar med fika och present och sedan kom farfar hit för ännu mer fika och present! Dagen till ära testade jag två nya recept, det första får ni här. Leila Lindholms rocky road cupcakes. Supergoda muffins och perfekta för de var så maffiga att man bara orkar en enda och då räcker de ju länge :) Nästa gång kommer jag dock halvera glasyr-receptet då det faktiskt räcker med hälften till dessa muffins! Dessa komma vi absolut göra igen, mums!
 
 
24 st.
 
3 ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100g mörk choklad (70%)
Dumlekolor
Minimarshmallows
Salta jordnötter
 
Glasyr
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk honung
200g mörk choklad (70%)
1 msk smör
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och poröst med elvisp. Smält smöret, häll i gräddfil och kaffe och rör om och häll ner i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en bunke för sig. Häll sedan ner mjölblandningen i äggblandningen och vänd runt försiktigt. Hacka chokladen grovt och smält den över ett vattenbad. Rör ner chokladen i smeten. Placera muffinsformar i en muffinsplåt. Varva chokladsmet med halva dumlekolor, jordnötter och minimarshmallows. Avsluta med chokladsmet och fyll upp 2/3 av muffinsformen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna något. Koka under tiden upp grädde, mjölk och honung till glasyren. Ta av kastrullen från plattan och hacka chokladen som du har i blandningen och rör om med lite smör. Ställt kallt så den svalnar. Häll en klick glasyr på varje muffins och dekorera muffinsen med dumlekola, jordnötter och minimarshmallows.
 
Inspiration: Leila Lindholm
 

Kyckling och räkor i saffransås

Denna rätt kanske inte ser så mycket ut för världen men den var riktigt god, lite annorlunda blandning med både räkor och kyckling men det funkade jättebra. Sen är ju saffran så gott i matlagning tycker jag, särskilt lyckat så här när man närmar sig juletider!
 
 
 
 
3-4 port.
 
1 grillad kyckling
500g räkor med skal (200g skalade)
1/2 påse saffran
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1/2 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 tsk örtsalt
1/2 krm cayennepeppar
 
Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar. Skala räkorna. Koka pasta enligt förpackningens instruktioner. Fräs saffran och vitlök i smör i en gryta. Rör i kyckling. Tillsätt créme fraiche, vin, tomatpuré, örtsalt och cayennepeppar. Låt allt koka i ca 2 min. Ta bort grytan från plattan och tillsätt räkor och den nykokta pastan. Servera med en god sallad.
 
Inspiration: Arla.se
 

Boxholms Borgmästarost

Vi har hittat en ny favoritost som jag måste tipsa om! Boxholms Borgmästarost är en vanlig smörgåsost men med samma typ av smak som cheddarost. Vi fick prova den hos vänner förra helgen och var tvungna att köpa den direkt.

Har ni provat den? Trevlig fredag på er!


Kladdkakans dag

Idag är det kladdkakans dag och självklart har vi firat denna underbart goda kaka som kan tillagas på så många olika sätt. Igår kom ett väldigt fint bud med ingredienser till en väldigt god knäckig kladdkaka, den gick sedan åt så snabbt på fikat att jag inte ens hann ta kort på den! Receptet är faktiskt utsett till Sveriges godaste kladdkaka efter en tävling som Arla anordnat för barn mellan 10-14 år. 10-årige Ola från Småland vann tävlingen med detta recept, bra jobbat!
 
 
Chokladsmet
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
1/2 dl sirap
50g smör
 
Knäcksmet
100g smör
1 dl strösocker
1/2 dl sirap
1/2 dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienser till chokladsmeten och häll i formen. Smält sedan smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna och servera med grädde och vaniljglass till.

Saffransbullar

Idag har jag och sonen bakat, första bakningen sen efter jag blev gravid så det går åt rätt håll. Har till och med smakat de goda saffransbullarna vi bakade och det var helt otänkbart för några veckor sedan :) Dessa kommer jag absolut att göra igen för de var smarriga - både familjen och grannfamiljen gav tummen upp! Så på med förklädet och julmusiken och baka dessa nu :)
 
 
Saffransbullar med mandelmassa
 
30-35 bullar
 
Deg
50g jäst
17 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
2 kuvert saffran
1 dl strösocker
150g rumsvarmt smör
2 ägg
 
Fyllning
150g rumsvarmt smör
1,5 msk nystött kardemumma
150-200g mandelmassa
 
Sockerlag till pensling
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
 
Smula jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma upp mjölken till fingervärme. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och äggen.
Arbete ihop till en deg och knåda ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt sedan degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter, gärna en timme.
Rör ihop smör och kardemumma tll fyllningen. Kavla ut två rektanglar, ca 1 cm tjocka. Bred på smöret med kardemumman och riv över mandelmassa. Vik ihop degen i ett treslag (vik först över en tredjedel av degen mot mitten, vik sedan den andra tredjedelen över den andra delen). Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 40 minuter.
Koka upp socker och vatten till ett sockerlag som bullarna ska penslas med. Låt koka 1 minut och låt sedan svalna lite.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter (för mig blev det 13-14 minuter per plåt). Pensla bullarna direkt med sockerlagen och låt svalna.
 
Inspiration: ICAKuriren Härliga Jul

HP-Sauce

Detta trevliga bud fick jag för någon vecka sedan från HP-sauce. HP-sauce har just nu en tävling där du kan vinna en ljusblå KitchenAid om du laddar upp ditt bästa recept som innehåller HP-sauce, du hittar tävlingen HÄR och den pågår under v 44-46. Vecka 47 presenteras en vinnare från respektive land, Sverige, Danmark, Finland och Norge.
 
Själv har jag gärna HP-sauce i mina hemmagjorda hamburgare för att få lite mer smak.
 
ca 400g nötfärs (gärna blandat med lite fläskfärs för saftigare hamburgare)
Salt & svartpeppar
2-3 msk HP-sauce
1/2 dl vatten
 
Rör ihop ingredienserna. Forma till hamburgare och stek/grilla hamburgarna till önskad stekgrad. Servera med hamburgerbröd, dressing, grönsaker, senap, ketchup och HP-sauce!
 

Helgfrukost

Tack för alla fina kommentarer och lyckönskningar, vad härliga ni är :)
 
Idag vaknade jag tidigare än övriga i familjen och hann med att duscha, sätta igång diskmaskinen och tvättmaskinen och påbörja laga frukosten innan sonen och mannen klev upp. Idag gjorde jag äggröra och bacon till frukost, mums. En god apelsinjuice blev pricken över i:et! Nu ska vi snart ge oss ut på långpromenad, ha en underbar söndag!
 

Min lilla hemlighet

Först vill jag be om ursäkt till er mina kära läsare för att denna matblogg fått stå i skymundan de två senaste månaderna. Nu ska jag berätta varför; i min mage finns en liten bebis! Vi ska bli tvåbarnsföräldrar och vår son ska bli storebror. I början av maj kommer bebisen om allt går vägen.
 
Med sonen mådde jag tipptopp hela graviditeten men denna graviditet har hittills var helt annorlunda. Jag har mått illa och varit dundertrött vilket inte är den bästa kombinationen tillsammans med en matblogg. Har somnat vid 20-tiden på kvällarna så att öppna datorn för att skriva ett inlägg har inte varit högst upp på priolistan tyvärr. Har dessutom haft väldigt svårt att äta annan mat än vanlig "barnmat" såsom köttbullar, korv, köttfärs osv och då är det inte så skoj att ta bilder på maten och lägga upp recept här på matbloggen. För det mesta får vi handla från dag till dag då min matlust varierar rejält och lagar vi någonting som inte faller mig i smaken just då tar det tvärstopp och jag mår illa. Precis som med sonen går sötsaker inte ner alls utan det är sura och salta smaker som gäller för mig, konstigt för en chokladoholic som mig att inte kunna äta choklad på flera månader!
 
Men nu har vi gått in i v 14 och jag hoppas att det börjar vända snart och att jag snart blir piggare och kan börja intressera mig för matlagning och mat igen. Nu vet ni min lilla hemlighet och jag är glad att ni kikar in här inne trots att matbloggen inte varit prioritet den senaste tiden!
 
Kram till er från mig och min hemlighet i magen!

RSS 2.0