Ny kokbok

En ny kokbok flyttade in hos oss på julafton, Hemma hos Melker med Melker Andersson. Har bläddrat igenom den och hittat en massa bra och faktiskt enkla och lätta recept på vanlig mat, inte krånglig restaurangmat. Passar mig perfekt. Ska försöka göra ett recept från boken inom kort =)


Mat-program på tv

Ser på matprogram var och varannan dag på tv nu för tiden och jag ser fram emot nya svenska Masterchef som börjar efter nyår! Här i dagarna har jag fått inspiration från Ernst, Gordon, Tina, Leila och Nigella. Senast idag var Gordon Ramsay på matresa till Indien, jag som älskar indisk mat tyckte det var väldigt intressant!

Ser du matprogram på tv?






Julmustkyckling

Hoppas att ni haft en lika underbar jul som jag själv har haft! Har förätit mig på all julmat för här äts det julmat varje dag sedan julafton, resterna tar aldrig slut :)

Här kommer recept på kycklingfilé i en julmust-sås, kan ju vara passande så här i julmust-tider! Gott är det och snabbt går det, perfekt!



4 port.

ca 500 g kycklingfilé
1/2 msk vetemjöl
2 dl julmust
1 dl grädde
2 tsk soja
1 tsk mald ingefära
1 kycklingbuljongtärning

Dela kycklingfilén genom att skära varje filé mitt itu på längden. Bryn kycklingen i lite olja i en stor stekpanna med lock. Kycklingen ska inte genomstekas utan koka färdigt i såsen. Strö över vetemjöl och späd med julmust, grädde, soja, ingefära och kycklingbuljongtärning. Rör om och koka upp och låt småkoka på svag värme i ca 10 minuter. Kolla att kycklingen är genomstekt innan den serveras. Servera med ris och en god sallad.

Inspiration: Lina Gebäck

Tacopaj

Nu har säkert gjort er egen variant på tacopaj en massa gånger MEN inget slår denna superduper goda tacopaj så ni måste testa denna! Varför inte servera tacopaj imorgon, dagen innan julafton med en god smörgås med härlig julskinka och god, stark senap =)



ca 600 g köttfärs
1 påse Santa Maria Tacokrydda
2 dl Chili & Paprika creme fraiche
några matskedar passerade tomater, beroende på tycke och smak
1/2 dl vatten

3 dl vetemjöl
100 g smör
4 msk vatten

riven ost

Blanda vetemjöl, smör och vatten i en bunke till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajdegen i 200 grader i tio minuter. Bryn köttfärs till den är genomstekt. Krydda med en påse tacokrydda och lite vatten. Rör om. Blanda i den smaksatta creme fraichen och låt sjuda i några minuter. Tillsätt sedan passerade tomater, några matskedar beroende på tycke och smak.
Fyll den förgräddade pajdegen med köttfärsblandningen. Garnera pajdegen med riven ost. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter. Servera pajen med en god sallad och gott bröd.

Mozartkulor

Mums säger jag bara om dessa underbart goda praliner som är fyllda med godsaker och perfekta till jul!



ca 25 st.

200 g Odense Nougat
200 g Mandelmassa
150 g Mörk choklad

Skär nougaten i bitar, ca 25 st. Rulla nougaten till bollar och lägg i frysen så de stelnar medan du förbereder mandelmassan. Skär mandelmassan i lika många bitar som nougaten och tryck ut mandelmassan till runda cirklar. Ta ut nougaten ur frysen och lägg en nougatboll på varje mandelmassecirkel. Täck mandelmassa över nougatbollen och rulla till en boll. När allt blivit bollar värmer du chokladen över vattenbad till den smält. Doppa varje nougat/mandelmassaboll i chokladen och lägg på bakplåtspapper till de stelnar. Garnera gärna med fint strössel/pärlemopärlor innan chokladen stelnar. Förvaras svalt.

Smördegsinbakad oxfilé med rödvinsås

Vilken underbar middag vi gjorde igår. Smördegsinbakad oxfilé med egen potatismos och rödvinsås! Kankse blir det en liknande rätt på nyårsafton!



Oxfilén har du salt och peppar och bryns snabbt på hög värme runt om för att få en fin yta på köttet. Skiva vitlök tunt (ca 3 klyftor) och riv av färsk timjan. Strö vitlök och timjan runt om köttet. Täck hela oxfilén med smördeg och helgrilla köttet i ugn. 150 grader till innertemperaturen är 58 grader (för medium-rare), låt köttet vila ca 15 minuter innan du skär upp köttet.

Rödvinsås

4 dl rött vin
1 msk oxfond
1½ msk råsocker/farinsocker
1 msk torkad timjan
2 tsk vetemjöl utrört i lite smör
2 msk smör
salt
nymald vitpeppar

1. Sjud vin, fond, socker och timjan ca 30 minuter.
2. Sila såsen och rör i smör/mjöl blandningen så att såsen tjocknar lite. Smaka av med smör, salt och peppar


Kräftpasta

Ännu ett recept från Jennys matblogg som vi var tvugna att testa i helgen, och mums, en riktigt kanonmiddag fick vi =) Lättlagat och gott, precis som jag vill ha det!



4 port.

Pasta
1 burk kräftstjärtar
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 citron (saften)
1 tsk chilipesto
1 dl grädde
1 msk hummerfond
200 g philadelphiaost
Salt och peppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Lägg kräftstjärtarna på en tallrik och pressa citronsaft från en halv citron över kräftstjärtarna. Häll i smör i en stekpanna och tillsätt philadephiaost, en pressad vitlöksklyfta, pesto och grädde. Rör om och låt sjuda. Smaka sedan av med hummerfond, salt och peppar. Låt sjuda några minuter till. Dra kastrullen åt sidan när pastan är klar (den ska vara al dente). Häll i kräftstjärtarna med citronsaften och häll i pastan, rör om och servera direkt. Servera gärna med gott bröd till.

Pepparkaksbak

Här har det bakats pepparkakor för fulla muggar, gör dock inte egen pepparkaksdeg utan köper färdig, enkelt och gott! Pepparkakshus tror jag dock inte att jag vågar mig på....

Har du gjort pepparkakshus i år?



Lucia

Glad Lucia på er alla! Här dricks det glögg, nya glöggen X som jag skrev om tidigare. Den var god även om den inte smakade speciellt mycket saffran. Till glöggen äter vi crostinis med kräftröra, mums! Hoppas ni har en bra lucia!


Snickerskakor

Hittade detta recept hos Jennys matblogg och var bara tvungen att testa detta enkla recept på snickerskakor. Gott och enkelt julbak!



10 dl Rice Krispies
1 tsk vaniljsocker
225 g jordnötssmör
3/4 dl kokos
1 dl strösocker
1 dl sirap
200 g mjölkchoklad

Häll i jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull, rör om och låt bli varmt (får ej koka). Blanda rice krispies, vaniljsocker och kokos i en bunke. Rör sedan ned den varma jordnötssmörblandningen i bunken. Rör om så det blandar sig ordentligt. Platta ut kripset i en form (ca 20*30 cm) med bakplåtspapper i. Smält chokladen i ett vattenbad och bred den smälta chokladen över kripset. Låt stå kallt till chokladen stelnar, skär sedan upp i bitar och servera. Kakan skall förvaras kallt.

Nyhet på chipshyllan

Fredag idag och vad passar bättre än en ny chipssort så här inför fredagsmyset! Estrellas nyhet Spicy Mexican & Sourcream är väldigt goda och har en hel del sting, precis min smak!

Vilken är din favorit-chips?


Lax med matvete och sparris

En rätt som känns fräsch och är god. Jag serverade rätten med hollandaissås då den annars kan bli lite torr.



4 port.

3 dl matvete
ca 600 g laxfilé
1 rödlök
1 gul paprika
250 g sparris
3/4 tsk salt
Olja
1,5 krm svartpeppar

Koka matveten enligt förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsäker form och lägg laxen (skuren i portionsbitar) i formen. Skär lök och paprika i tunna klyftor. Fördela lök, paprika och sparris runt laxen och droppa lite olja på grönsakerna. Strö salt och svartpeppar över laxen och grönsakerna. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera laxen och grönsakerna med matveten och en god sås.

Inspiration: Lina Gebäck

Bosch Tassimo

Nyaste inköpet i hemmet är en kaffemaskin som kan göra massa olika kaffesorter men också varm choklad och te =) Den varma chokladen från Marabou blir faktiskt väldigt god i denna maskin då den även skummar mjölk till, mums dessa kalla dagar!

Har ni kaffemaskin, bryggare, perkulator eller vad använder ni för någonting hemma hos er?


Äppelbräserad fläskkarré

Här är en väldigt god rätt om man har lite tid att laga maten då köttet kräver nästan en timme i ugnen. Väldigt god rätt och god sky till köttet. Vi gjorde denna rätt med potatisklyftor i ugnen som jag nästan tycker är godare än vanlig kokt potatis.



4 port.

ca 300 g Morötter
3 Äpplen
2 Banancharlottenlök (eller valfri gul lök)
1/2 purjolök
ca 800 g hel benfri fläskkarré
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 1/2 tsk torkad timjan
2 dl vatten
2 dl koncentrerad äppeljuice
Potatis

Sätt ugnen på 225 grader. Skär morötter, äpplen och lök i grova klyftor. Grovstrimla purjolök. Ta fram köttet som skall tillagas helt. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet hastigt runtom. Krydda med salt, peppar och torkad timjan. Häll vatten och koncentrerad äppeljuice runt köttet och låt det bli varmt. Lyft sedan över köttet i en långpanna/ugnsfast form och häll över juicen.
Lägg morötter, äpple och lök runt köttet och stek i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Använder du stektermometer skall den stå på 70-75 grader, köttet skall vara genomstekt. Servera köttet med skyn från långpannan (sila skyn) och kokt potatis/potatisklyftor.

Inspiration: Lina Gebäck

Julbord

Årets första julbord har vi nu intagit på Ulriksdals Wärdshus i Stockholm! Var första gången jag åt där men oj oj oj vilket kanon-julbord! Helt underbart gott och mysigt var det. Har ätit allt från lax, ostar, korvar, julskinka och köttbullar till skagenröra och ägg med räkor och löjrom! Mums igen, ett julbord jag verkligen kan rekommendera!

Har ni ätit julbord ännu?


Skaldjur

Ingen tacos till idag inte, idag blev det skaldjur hemma hos oss :) Mumsigt gott med bland annat hummer, färska räkor, limeaioli, ägg och gott surdegsbröd!



Findus pastagratäng

Igår testades en av Findus nya gratänger med pasta. Väldigt enkelt då påsen är indelad i två delar, först häller du i pastan i en ugnsfast form och sedan häller du såsen med rökt kött på pastan. Jag tog även riven ost på gratängen innan den åkte in i ugnen i 200 grader. Skönt med mat som sköter sig själv men var det gott? Det var ganska smaklöst men man kan ju krydda lite extra själv och gärna med lite extra kött i också då det är väldigt mycket mer pasta än kött i gratängen. Men bra koncept för familjer som inte hinner handla och laga mat efter recept med mycket ingredienser. Ibland är det skönt att bara göra någonting snabbt och enkelt... och då funkar detta helt ok.


Julbak - praliner med saltlakrits

Jag som älskar choklad och saltlakrits såg fram emot mitt julbak där jag gjorde praliner med smak av just saltlakrits =) Mums vad gott det blev säger jag bara, kan verkligen rekommenderas.



ca 30 st praliner

1,5 dl vispgrädde
10 st turkisk peppar
225 g choklad (jag blandade mörk och ljus choklad)
1 3/4 dl flor rörsocker
200 g mörk choklad att doppa pralinerna i
Flingsalt till garnering

Lägg grädden och turkisk peppar i en rostfri kastrull och låt koka upp under omrörning. Sjud med lock på kant i 10 minuter. Tillsätt chokladen i bitar och rör om till blandningen är slät. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till rumstemperatur. Blanda i florsockret och rör om till massan är slät, täck över och låt stå svalt i två timmar. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Forma massan till bollar som doppas i den smälta chokladen. Strö på lite flingsalt och låt stå kallt till chokladen stelnat. Förvara pralinerna svalt.


RSS 2.0