Tips till påskbordet

Här nedan kommer lite fler tips till påskbordet! Jag har gjort tre nyheter som passar på påskbordet som inom kort kommer upp på bloggen, ska bara testa dem idag först :)
 
 
Äggsallad med löjrom och räkor
 
 
 
 
 

Skärtorsdag

GLAD PÅSK önskar jag er mina kära läsare! Idag är det skärtorsdag och påskledigheten ligger framför oss - härligt! Ser dessutom ut att bli plusgrader och soligt väder under påsken så det känns toppen!
 
Ett litet tips på påskdessert kommer här och senare kommer jag lägga upp fler tips på vad man kan ha på påskbordet i helgen!
 
 
12 st muffins

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
75 g vit choklad
150 g jordgubbar färska helst

Mandelmassa
Godisägg

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Vispa socker och ägg poröst och ta fram en kastrull och smält smöret. När smöret är smält och det svalnat blandar du i detta bland sockerblandningen.
Häll sedan i mjöl/bakpulverblandningen. Hacka chokladen grovt och dela jordgubbarna i lagom stora bitar. Rör sedan ner det i smeten och klicka ut i formar. Använd gärna en muffinsform. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15min.

När muffinsen svalnat kan du dekorera dem genom att pressa mandelmassa genom en vitlökspress. Lägg mandelmassan på muffinsen och dekorera med godisägg.

Inspiration: Ciao.se


Panerad torsk med romsås

I söndags åt vi fisk här hemma. Oftast är det lax som tillagas hemma hos oss när vi äter fisk men ibland slår vi till på torsk också och det var precis vad vi gjorde i söndags. Torsken panerades och stektes på medelvärme och sedan åt vi fisken med kokt potatis och en god romsås.
 
Kortvecka denna vecka - tre arbetsdagar och sedan är det fem dagars påskledighet! Sitter och funderar på påskrecept som ska testas över påskhelgen, tror jag har hittat några riktigt goda!
 
 
4 port.
 
600g torskfilé
Ströbröd
1 ägg
Salt och svartpeppar
 
2 dl gräddfil
1 burk röd rom/caviar
Färsk dill
1/2 citron (saften)
 
Blanda samman ingredienserna till romsåsen, ställ kallt. Salta och peppra torskfilén. Panera fisken genom att föst doppa den i en djup tallrik med ett uppvispat ägg och sedan i en djup tallrik med ströbröd blandat med salt och peppar. Stek i rikligt med smör på medelvärme i en stekpanna i några minuter på varje sida. Servera fisken med kokt potatis, romsås och en morotssallad.

Fläskkarré i ugn med sojasås

Vi hade fläskkarréskivor i vår kyl som vi inte riktigt visste vad vi skulle göra med så i helgen tillagade vi dessa i en sojasås i ugnen som vi åt med pressad potatis och en god sallad. Köttet fick vara i ugnen ca 1,5 timme och det blev riktigt mört och gott. Hela familjen åt med god aptit och alla gav rätten tummen upp!
 
 
4 portioner
 
4 fläskkarréskivor
Salt och svartpeppar
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek
 
Sätt ugnen på 200 grader. Torka av köttbitarna, salt och peppara. Lägg i en ugnsfast form. Blanda samman creme fraiche, grädde, soja och sambal oelek. Häll blandningen över köttet och sätt in i ugnen i ca 1,5 timme. Servera med pressad potatis och en god sallad.

Kockens chokladmousse 70%

Då och då blir jag utvald som testpilot hos Smartson och denna gång fick jag äran att prova Kockens chokladmousse 70%. Det tog väldigt många dagar innan jag hittade produkten men till slut fann jag den på Willys efter att jag frågat personalen var den kunde vara så det var inte så lätt att hitta den i affären. Varje förpackning innehåller två*två portioner och jag, maken och sonen använde en av förpackningarna och det blev alldeles perfekt med efterrätt för oss tre (två större portioner och en mindre till sonen). Man blandar pulvret med mjölk och vipsar med elvisp i 3-4 minuter innan man häller upp i formar/glas och ställer kallt till servering, gärna minst 2 timmar. Vi toppade vår mousse med hallon. Jag och maken ger Kockens chokladmousse 70% tummen upp, sonen som dock inte är speciellt förtjust i efterrätter som dessa gav efterrätten tummen ned. Gott att ha hallon till chokladmoussen. Enda minuset är att jag gärna sett att chokladmoussen kunde fått en fastare konsistens så nästa gång kommer jag vispa moussen längre. God smak hade moussen och perfekt att ha hemma om man snabbt behöver slänga ihop en efterrätt när man får besök eller får ett sug efter choklad.
 
 

Årets Skörd Rödnos

Häromdagen till middagen fick jag festa till det lite med en ny ekologisk dryck från Kiviks Musteri som heter Årets Skörd Rödnos. Jag som är gravid dricker oftast vatten till maten eller ibland läsk eller saft. Men denna söta flaska för tankarna till en vinflaska och bara det känns lite lyxigt tycker jag :)
Rödnosäpplet, även känt som Discovery, är en sort som mognar relativt tidigt och som inleder skördesäsongen i Kivik. Dess friska must med nättare arom passar bra till lättare rätter och till desserter som inte är så söta. Jag drack äppelmusten till en kött och potatis-rätt och det passade perfekt tycker jag, väldigt god smak och jag drack den med mycket is för att få drycken väl kyld.
 

Fläskfilé med balsamicosås

Igår gjorde vi en riktig fredagsmys-middag - fläskfilé med balsamicosås och klyftpotatis! Gott! Hela familjen åt med god aptit och pluspoäng för att det blev över till två smarriga matlådor också. Idag är det Earth Hour kl 20.30 och självklart kommer vi släcka överallt - kommer ni?
 
 
Fläskfilé
1/2 lök
2 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
1 msk soja
1/2 dl vatten
2-2,5 dl grädde
Salt och svartpeppar
 
Skiva upp fläskfilén och salt och peppra skivorna. Hetta upp smör i en stekpanna och stek fläskfiléskivorna nästan klara. Lyft sedan upp köttet på en tallrik medan du börjar med såsen i samma stekpanna. Finhacka löken och låt den mjukna i smör i stekpannan. Ha i balsamvinäger, kalvfond och soja. Häll i lite vatten och låt koka upp. Häll i grädde och låt puttra en stund på svag värme, lägg tillbaka köttet i såsen och låt allt puttra. Servera rätten med klyftpotatis eller pressad potatis och en god sallad.

Elle mat & vin

En av mina favorittidningar inhandlades igår och där fanns en massa goda recept som jag gärna lagar och bakar inom kort. Extra plus för alla härliga efterrätter och tårtor som fanns med i tidningen, vill prova dem alla!
Att man fick med en chokladkaka i smaken caramel gjorde inte saken sämre!
 
 

Lax i vitlökssås

En av våra favoriträtter som jag skrivit om flera gånger förut men för att ingen ska missa den kommer den här ännu en gång. Hela familjen ger alltid rätten tummen upp och den är även god att äta dagen efter om det blir över till matlåda.
 
 
3 port.

4 laxfiléer
1 ask Cantadou vitlök och örter
3 dl grädde
Salt
Citronpeppar

Lägg laxen i en ugnsfast form. Blanda Cantadou vitlök och örter med grädde till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar efter smak och tycke. Då det är lax bör du ta mer salt än du tror. Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Ta ut formen ur ugnen och servera gärna med ris och en god sallad!

Pasta med kräftstjärtar

Denna maträtt gjorde maken förra veckan och den var så smarrig. En vardagsrätt som är enkel, snabblagad och god - perfekt för en småbarnsfamilj med andra ord.
 
Nu är det bara några få veckor kvar innan lillebror kommer till världen och vi blir tvåbarnsföräldrar, förberedelserna pågår för fullt även om det mesta finns hemma sedan storebror föddes. Ny vagn inhandlades dock för några dagar sedan och storebrors bebiskläder är nu tvättade och sorterade. Snart ska även BB-väskan packas och spjälsängen bäddas!
 
 
3 port.

Pasta
1 burk kräftstjärtar
1 vitlöksklyfta
1/2 citron (saften)
Lite sambal oelek
1 dl grädde
1 msk hummerfond
200 g philadelphiaost
Salt och peppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Lägg kräftstjärtarna på en tallrik och pressa citronsaft från en halv citron över kräftstjärtarna. Häll i smör i en stekpanna och tillsätt philadephiaost, en pressad vitlöksklyfta, sambal oelek och grädde. Rör om och låt sjuda. Smaka sedan av med hummerfond, salt och peppar. Låt sjuda några minuter till. Dra kastrullen åt sidan när pastan är klar (den ska vara al dente). Häll i kräftstjärtarna med citronsaften och häll i pastan, rör om och servera direkt.

Vinnare - Sweethome.se

Tack alla ni som ville vara med och tävla i min tävling och stort tack till Sweethome.se som ville vara med och sponsra tävlingen.
 
Ni tävlade om fyra köksset från Tina Nordströms serie Jättegott och vinnarna drogs idag:
 
Carina Henemo - Carinas fina blogg hittar ni HÄR! Carina vinner Stekpanna och Ugnsform enligt hennes önskemål!
 
Anna - Annas fina blogg Vitt eller Svart hittar ni HÄR! Anna vinner Dessertformar och Tapasformar enligt hennes önskemål!
 
Stort GRATTIS till er! Kika in på er mail och följ instruktionerna!
 
 

Munsbitar

Måste verkligen rekommendera ett besök i Hötorgshallen för att köpa munsbitar från Hav fisk & catering. De har olika munsbitar som kostar 30 kr styck. Perfekta som förrätt eller på minglet. De två vi provade här var kräftstjärtar med soltorkad tomat samt rökt renstek med löjrom - mums.
 

God sylt

Måste tipsa om en väldigt god och prisvärd sylt som vi gillar hela familjen - Ekologisk hallonsylt från Garant (finns på Willys bland annat). Den är väldigt god och väldigt smakrik och häromdagen tog den slut när vi åt pannkakor till middag så nu måste jag köpa en ny inom kort!
 
 
 

Frukt- och bärdrycker från Kiviks Musteri

*HÄR hittar du min tävling, några få dagar kvar att tävla nu!
 
Kiviks Musteri har lanserat sina populära fruktdrycker i ny storkek anpassade till en aktiv familj, nämligen festis-förpackningar - perfekta till utflykten, barnkalaset eller picknicken. Drycken finns i tre smaker - päron, smultron och blåbär. Fruktdrycken säljs både som singel och i multipack med 12 st.
 
Kiviks Musteri lanserar också sin bärdryck Naturens Bästa i en ny 33 cl-förpackning från Tetra Pak och blir först ut på den svenska marknaden med en sådan förpackning. Dryckerna finns i smakerna blåbär och granatäpple. Dryckerna har ett högt fruktinnehåll och inget tillsatt socker. De säljs på 7 Eleven och Pressbyrån.
 
Både jag och sonen ger dryckerna tummen upp - perfekt med mindre förpackningar tycker vi!
 

Creamy curry chicken

 
Ibland när man har ont om tid finns perfekta hjälpmedel att ta till i matlagningen, färdiga kryddmixer är en av dessa som jag ofta använder mig av. Creamy curry chicken från Santa Maria är en gammal favorit som vi gärna tillagar då och då hemma hos oss. Enkelt och gott och rätten sköter sig själv i ugnen vilket är perfekt!
 
 
4 port.
 
900g kycklingfilé
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
Kryddmix Creamy curry chicken från Santa Maria
 
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingfilén i en ugnsfast form. Rör ihop vatten, creme fraiche och kryddmix och häll över kycklingen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20-25 minuter till kycklingen är helt klar. Servera med ris och en god sallad.
 

Pasta Carbonara

En av mina favoriträtter är pasta carbonara så häromdagen gjorde vi detta till middag och alla åt med god aptit! Carbonara går att göra på massa olika sätt och så här gjorde vi denna gång:
 
4 port.

Spaghetti
3 st äggulor
1,5 dl vispgrädde
2 paket bacon skuren i bitar
ca 50 g riven parmesanost
Salt
Svartpeppar
 
Börja med att skära baconet i bitar. Koka upp vatten med salt och koka pastan enligt förpackningens anvisning. Stek baconet gyllenbrunt. Blanda äggulorna med vispgrädde, riven parmesanost, lite salt och svartpeppar. Häll av pastan när den är färdigkokt/al dente och häll pastan i stekpannan med baconet. Häll därefter ned äggblandningen och rör om försiktigt. Garnera med svartpeppar och riven parmesanost.
 

Cornetto Enigma Popcorn

Nu har jag och maken testat nyhet nr 2 av GB:s glassnyheter för 2013 - Cornetto Enigma Popcorn. Vi ger den båda tummen upp, väldigt god glass som vi absolut kommer äta fler gånger i vår/sommar.
 
*Du missar väl inte min toppentävling som du hittar HÄR?
 

Blåbär- och citronbullar

*HÄR hittar du min senaste kanontävling så skynda dit och tävla =)
 
För ett tag sedan testade jag att baka dessa blåbär- och citronbullar! Ursprungsreceptet sa 8 minuter i ugnen men jag tog ut mina efter 18 minuter då det bara var en degklump vid 8 minuter så antingen måste man höja värmen eller låta de vara inne längre som jag gjorde. De var goda och en annorlunda variant av bullar!
 
 
40 bullar
 
50g jäst för söta degar
150g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk kardemummakärnor, stötta
ca 1,4 l vetemjöl
 
Fyllning:
200g mandelmassa
100g smör, rumstempererat
2 msk marsanpulver
1 st citron, finrivet skal + 1 tsk pressad saft
 
Smuldeg:
100g smör, kallt
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
 
Blåbärstopping:
150g blåbär
2 msk florsocker
1 msk maizena majsstärkelse
 
Till pensling:
1 st ägg
 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Rör ner nästan allt mjöl, spara lite till utbaket. Arbeta degen 5–10 min. Låt degen jäsa minst 30 min under bakduk. Medan degen jäser kan du göra fyllningen. Riv mandelmassa och blanda den med smör, marsanpulver, citronskal- och saft. Rulla 40 små kulor av fyllningen och ställ kallt.
Dela degen i 40 bitar och rulla varje bit till en rund bulle. Lägg dem i pappersformar och ställ på en plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225°. Gör smuldeg medan bullarna jäser. Blanda smör, socker och mjöl till en smulig deg. Rör sedan ihop blåbär, florsocker och majsstärkelse. När bullarna är färdigjästa, tryck ner en kula av citronfyllningen i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och toppa sedan med blåbärsblandningen. Strö över smuldeg. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 18 min.
 
Inspiration: Matplatsen/Allt om mat

Tävling - Sweethome.se

Så var det dags att presentera en toppentävling för er! Den underbara webbutiken Sweethome.se har tagit fram olika set i samarbete med Jättegott by Tina Nordström och nu kommer två av mina underbara läsare få chansen att vinna två set var.
 
De olika seten består av Stekpanna Jättegott, Dessertformar Jättegott, Tapasskålar Jättegott och Ugnsformset Jättegott. Du kan läsa mer om de olika seten på Sweethome.se.
 
 
Tävlingsregler:
 
Vinst: Två vinnare vinnare två Jättegott-set var
 
1 lott - Kika in på Sweethome.se och välj ut vilka två av seten du skulle välja om just du vann. Berätta också varför just du skulle vilja vinna denna tävling i en kommentar till detta inlägg.
 
2 lotter - Gilla Sweethome.se på Facebook
 
3 lotter - Länka tävlingsbild och bildtext på din blogg/facebooksida, glöm inte att ange länknamn i kommentaren.
 
Tävlingen avslutas: Lördagen den 16 mars
 
*Jag tävlar hos Coquina i samarbete med Sweethome.se. Tävla HÄR du också!

Årets nyheter från GB

Idag släpptes årets glassnyheter från GB och detta är alltid lika skoj att se vilka nya glassar som kommer ut, nu vet man att det snart är vår när detta händer!
 
Jag har faktiskt redan hunnit prova en av glassarna, den hade kunnat vara jättegod men får faktiskt inte mer än ett knappt okej från min sida - se nedan vilken jag provat!
 
 
GB har tagit fram fem nya Magnum-glassar med hjälp av Micael Bindefeld AB. De nya Magnum-glassarna baseras på recept från den franska bakverksvärlden - Patisserie. Tanken är att glassarna ska vara lika oemotståndliga som en äkta kyss. GB Glace besriver sina nya glassar som chokladöverdragna bakverk på en pinne – glassarna heter First Kiss Crème Brûlée, Living Kiss Meringue et fruits rouges, Passionate Kiss Tiramisu, Flirty Kiss Gâteau au chocolat och Stolen Kiss Tarte aux Pommes. Men underbart är kort och kyssar lättflyktiga – så glassarna finns endast under en begränsad period och kommer släppas under tre lanseringen under våren och sommaren.
 
Magnum First Kiss - Créme Brûlée. En glass med smak av Créme Brûlée, kolasås, bitar av karamelliserat socker samt ett tjockt mjölkchokladöverdrag.
 
Magnum Loving kiss - Meringue et fruits rouges. En blandning av vaniljglass, skogsbärssås, sötade tranbär och marängbitar överdragna i vit choklad samt ett tjockt mjölkchokladöverdrag.
 
Magnum Passionate Kiss - Tiramisu. En blandning av mascarponeglass, sås med smak av marsalakaffe, chokladbitar och bitar av chokladsockerkaka samt ett tjockt mjölkchokladöverdrag.
 
Magnum Flirty Kiss - Gateau au chocolat. En glass med smak av choklad, chokladsås och chokladbrownie som täcks av ett tjockt mjölkchokladöverdrag.
 
Magnum Stolen Kiss - Tarte aux pommes. En blandning av vaniljglass, äppelsås och pajdegsbitar som täcks av ett tjockt lager vit choklad och kanel.
 
Dino Foot Choklad. Dinosaurierna har varit i glassfabriken och skapat goda Dino Foot med smak av choklad och vanilj.
 
Daim Strawberry Dream. En ny somrig jordgubbssmak på den populära daimstruten.
 
Maraboupinnen. En god vaniljgräddglass med Marabou choklad.
 
Laktosfri blåbärsstrut. En laktosfri strut med smak av vanilj och blåbär.
 
Kingis krossad choklad laktosfri. En laktosfri glass med smak av krossad choklad, vanilj och choklad.
 
Solero Exotic. Vaniljglass med exotisk fruktsås överdragen med fruktsorbet.
 
Cornetto Enigma Popcorn. Glass med popcornsmak, kolasås med salt och rispuffar med vitt chokladöverdrag.
 
Mina kommentarer till årets glassnyheter!
Den glass jag redan hunnit prova är Magnum First Kiss - Créme Brûlée. De nya Magnum-glassarna är lite mindre i storleken än originalen och levereras i en fin pappkartong som känns lite lyxig. Det som drar ner betyget på denna glass är det karamelliserade sockret, det gör att glassen blir stark och får nästan en spritig smak vilket inte alls går hem hos mig. Bortser man från detta är glassen god men då sockret finns i hela glassen får den ändå bara betyget knappt godkänt.
 
Magnum-serien är väldigt spännande även om de flesta av dessa smaker tyvärr inte känns som de passar mig riktigt men roligt att de vågar satsa lite på detta. Den jag ser mest fram emot att prova är Magnum Flirty Kiss - Gateau au chocolat som jag har höga förväntningar på. Även Magnum Stolen Kiss - Tarte aux pommes måste testas även om jag kan ana mig till att den kommer vara väldigt söt.
 
Övriga glassar känns lite tråkiga tycker jag. Är bara Cornetto Enigma Popcorn som känns spännande och som jag gärna testar i sommar. Sonen kommer troligtvis älska Dino-glassen. En spark i rumpan till GB som verkar ha tagit bort min absoluta favorit de senaste somrarna - Daim Päron. Jag älskade den glassen men nu har den ersatts med en daim med jordgubbssmak och det är jag ju inte alls förtjust i - snyft!
 
Har ni provat någon av nyheterna ännu?

Laxpasta med lime

Denna rätt tillagades här hemma för några dagar sedan. En enkel rätt, som går snabbt att tillaga och har mild smak vilket gör den till en perfekt vardagsrätt. Tummen upp från hela familjen.
 
 
4 port.
 
ca 300g pasta
400g laxfilé
2 dl creme fraiche
0,5 st hönsbuljongtärning
1 msk flytande honung
rivet skal och pressad saft från 1 lime
Svartpeppar och salt efter behov
 
Koka pastan. Skär laxen i tärningar. Blanda creme fraiche, smulad buljongtärning, honung, skal och saft från en lime i en stekpanna med höga kanter. Låt såsen koka upp. Lägg sedan i laxen i några minuter till den är klar. Krydda med salt och svartpeppar efter behov. Servera laxen med pastan, gärna med en god sallad.
 
Inspiration: City Gross
 
 

Panerade färsbiffar med brunsås

Häromdagen gjorde maken en väldigt god middag efter ett recept som jag hittat på webben. Hela familjen gav rätten tummen upp och det enda jag skulle kunna ändra på är att göra dubbel sats av såsen då jag älskar sås och denna blev ganska tjock och då blir det inte så mycket sås som jag skulle önska. Men färsbiffarna blev verkligen möra och saftiga, inte en tillstymmelse till torrhet där inte - mums!
 
 
4-5 port.
 
Lagom mängd potatis
4 msk ströbröd
1,5 dl vatten
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 vitlök
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk torkad timjan
ca 600g nötfärs
1 ägg
ca 0,5 dl ströbröd till panering
 
Sås:
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1,5 msk kalvfond
1 tsk soja
1 krm svartpeppar
1 krm paprikapulver
0,5 krm cayennepeppar
2 krm torkad timjan
 
Rör ihop ströbröd, vatten, salt, peppar, pressad vitlök, och kryddor. Låt stå och dra i fem minuter. Skala potatisen medan detta sväller. Koka potatisen. Blanda nötfärs och ägg i ströbrödet. Forma ca 12 biffar. Höll ströbröd på en tallrik och doppa biffarna i ströbrödet. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme. Ta upp biffarna på en tallrik och gör såsen i stekpannan (skölj ej ur emellan). Smält smör och pudra över mjöl. Vispa sedan ner mjölken. Smaksätt såsen med fond, soja och kryddor. Låt såsen koka upp och lägg sedan tillbaka biffarna i såsen och låt sjuda på svag värme några minuter.
 
Inspiration: City Gross

RSS 2.0