Fajitapaj

För någon vecka sedan gjorde vi en lite annorlunda paj, nämligen en med smak av fajitakyckling. Den klår nog inte min kyckling- och baconpaj som du hittar HÄR men denna var också god och roligt med lite variation ibland. Paj är också väldigt tacksam att tillaga då den sköter sig själv i ugnen och är även god dagen efter som matlåda.
 
 
125g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 msk kallt vatten
 
2-3 kycklingfiléer
1/2 gul lök
1 påse fajitakrydda
1/2-1 dl vatten
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en pajform. Nagga pajen och ställ den kallt i ca 20-30 minuter medan du gör fyllningen till pajen. Strimla kycklingfiléerna i lagom stora bitar. Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen och löken. Tillsätt sedan fajitakryddan och vatten och låt detta koka ihop en stund. Lägg därefter kycklingen i pajformen. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde samt hälften av den rivna osten. Häll blandningen över kycklingen och toppa med resten av osten. Tillaga sedan pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera med en god sallad.
 
Inspiration: Ljuvlig Mat
 

Saturday Night Teriyaki Chicken

Jag älskar Donal Skehan och hans lättsamma sätt, jag blir alltid glad när han är på tv. Han påminner massa om Jamie Oliver men då han pratar svengelska får man många goda skratt samtidigt som man blir imponerad av hur duktig han är i köket och vilka goda recept han gör. Vi testade hans Saturday Night Teriyaki Chicken en helg för några veckor sedan och mums, mums, mums vad smarrigt det blev. Tummen upp från hela famijen. Massa smaker men utan att vara för starkt. Det här kommer vi absolut göra snart igen!
 
 
3 klyftor vitlök, skalade och finhackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 lime, skal och saft
5 msk mörk sojasås
1 msk mörkt farinsocker
1 msk solrosolja
1 msk sesamolja
6 kycklingfiléer
300 g äggnudlar
6 vårlökar, fint skivade
ca 5 msk sesamfrön
1 kruka koriander
1 röd chili, urkärnad och fint skivad, till garnering
 
Rosta sesamfrön i en het panna, var försiktigt så att de inte bränns vid. I en stor skål, gör marinaden för kycklingen. Blanda vitlök, chili, limeskal, sojasås, brunt socker, solrosolja och sesamolja, vispa runt tills sockret löser sig. Tillsätt kycklingen, blanda runt och täck med plastfilm och ställ åt sidan i kylen i minst 30 minuter, gärna längre. Värm ugnen till 200 ° C. Häll kycklingen tillsammans med marinaden i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i 20-30 minuter tills kycklingen är genomstekt, efter halva tillagningstiden, blanda runt och slå marinaden över kycklingen. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet och låt rinna av. Ta ut formen ur ugnen och tillsätt kokta nudlar, salladslök och en pressad limejuice. Blanda runt tills allt är täckt med sås. Strö över sesamfrön och garnera med koriander och röd chili. Servera genast!
 
Inspiration: Donal Skehan
 

Kockarnas Chipsduell

Tre av Sveriges bästa kockar tävlar om vem som kan göra det godaste OLW-chipset till fredagsmyset i en chipsduell. Den chipssmak som tar hem vinsten får stanna kvar i OLW:s ordinarie sortiment.

Christian Hellberg säger så här om sin smak Roast Chicken; När jag var liten brukade min mamma laga ugnsrostad kyckling på söndagarna, goda minnen som inspirerat mig i min chipssmak. Mina chips är finräfflade och krispiga potatischips med en spännande smak av grillad kyckling, vitlök, citrongräs och en mild hetta från chili.

Tommy Myllymäki säger så här om sin smak Jalapeño Yoghurt; Sås kan ofta vara den sista och viktigaste pusselbiten på tallriken, jag har därför hämtat inspiration till mina chips från en favoritsås. Mina chips är finräfflade och krispiga potatischips med syrlig krämighet från yoghurt, hetta från grön jalapeno och en fräsch smak av färsk gurka och dill.

Tom Sjöstedt säger så här om sin smak 3 x lök; Många tänker inte på att lök är nyckeln till en extra god smak, jag har hittat inspiration till min chipssmak i en blandning av goda lökar. Mina chips är finräfflade och krispiga potatischips med en härlig smak av rostad rödlök, knipplök och en touch av ramslök.

 
 
Jag har provat Christian Hellbergs chips med smak av grillad kyckling och den var riktigt god med en hel del hetta. Vill gärna prova Myllymäkis sort också så det får bli nästa gång. 3 x lök känner jag inte alls att jag vill prova däremot men vem vet, den kanske är god den också. Har ni provat någon av sorterna?
 

Carte D'or Gelateria Strawberry & Meringues

Jag får ju ibland vara testperson på Smartson och häromveckan fick jag till min och hela familjens glädje prova Carte D'ors nya glass. Den nya glassen finns i två smaker; Strawberry & Meringues samt Amaretto Vanilla & Chocolate. Äldsta sonen fick äran att välja vilken av sorterna vi skulle prova och då han älskar jordgubbsglass fick det bli den förstnämnda som fick följa med oss hem.
 
Glassen ser fantastisk ut i förpackningen och den är mjuk direkt efter att man tagit ut den från frysen, stenhård glass är inte rolig så pluspoäng för denna. Smakerna i glassen är goda och smakrika och trots att jordgubb inte är min favoritglass så gillar jag denna glass. De små marängerna däremot är ingen höjdare, de ger lite struktur till glassen och ser fina ut men de smakar mest konstgjort. Sonen gav glassen 4 av 5 möjliga och sa att det var marängerna som drog ner betyget. Men som helhet är det en väldigt god och somrig glass och vårt paket kommer absolut att ta slut fort!
 
 
#smartson #smartsoncartedor #gbglace
 

Nytt recept chokladbollar

För några veckor sedan provade jag ett nytt recept på chokladbollar. Sonen ville baka just chokladbollar men vi hade ingen kakao hemma och då kom jag på att jag sett ett recept med oboy. De blev väldigt goda, lite ljusare och sötare än mina vanliga. Hela familjen gav dem tummen upp så dessa kommer vi variera med i framtiden!
 
 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk
 
Blanda allt i en skål och blanda ihop till en smet.
Forma sedan lagom stora chokladbollar. Rulla i kokos, pärlsocker eller strössel. Låt stå kallt!
 
Inspiration: Jennys Matblogg

El Diablo

En av våra absoluta favorit-restauranger i Stockholm är El Diablo på Kungsholmen. Har ni inte varit där ännu kan jag verkligen rekommendera er att äta en middag där, maten är supergod och drinkarna är fantastiska. För ett tag sedan var det dags för ett besök och vi fick njuta av god mat och gott att dricka, precis som vanligt!
 
Till förrätt åt vi smörstekt pilgrimsmussla med blomkålspuré, chipotle-beurre noissette och pancettacrumble med oregano. 
Till varmrätt åt jag smörbakad skrei med fänkålspuré och champagne musselskum. Maken åt Picanha (brasilianskt kött) med rostad majscremé och bourbonsky.
Till efterrätt åt vi båda chokladfondant med hallonvariation och tahitivaniljglass.
 
 

Smoothie

Älskar smoothies men en mixer tar mycket plats i köket och står den inte framme så glömmer jag bort den. Men i helgen togs den fram till frukost och så här gjorde vi vår smoothie:
 
Yoghurt med vaniljsmak
1/2 banan
Två nävar frysta jordgubbar
 
 

Vegetarisk kebab från Hälsans kök

Vi äter väldigt sällan vegetariska rätter hemma hos oss...om inte fiskrätter eller skaldjur räknas som vegetariskt för det äter vi ofta. För någon vecka sedan fick jag chansen att prova en nyhet från Hälsans kök, nämligen vegetarisk kebab. Jag älskar kebab så det ville jag såklart testa. 
 
Vegetarisk Kebab är en nyhet från Hälsans Kök som du finner i frysdisken i din butik. Den är ovo-vegetarisk och är baserad på soja-, vete- och äggprotein. Man steker kebaben i 10-12 minuter i en stekpanna så är det klart, jag kryddade även kebaben med lite olika kryddor för att få lite mer smak. Jag och maken valde att prova min kebab som en kebabsallad då vi äter kolhydratsnål kost på vardagarna medan sonen fick kebaben med klyftpotatis och sås. Sonen åt kebaben med god aptit, jag och maken tycker kebaben var helt okej. Men köttälskare som jag är föredrar jag nog ändå den riktiga varan vad det gäller kebab. Däremot tycker jag att det är bra att vegetarianer får ett större utbud och hade jag varit vegetarian så hade kebab varit en av sakerna jag saknat mest och då är denna produkt ett bra substitut.
 
 
 
Vill man inte göra en sallad av kebaben finns här ett recept på kebab med tortillabröd och kryddig bönsalsa.
 

280 g Hälsans Kök kebab
400 g färdiglagade svarta bönor eller kidneybönor, utan vätska
3 röda lökar
2 tomater, i bitar
1 knippe koriander
1 lime, pressad
Tabasco
Salt, peppar


Tillbehör
125 ml gräddfil
8 tortillabröd

Skala och hacka en lök. Blanda den hackade löken, tomater, bönor och koriander i en skål. Tillsätt limejuice, olivolja, lite tabasco och smaksätt med salt och peppar. Blanda. Skala och skiva resten av löken. Värm tortillabröden i ugn, panna eller mikra dem. Värm lite olja i en stor stekpanna och stek kebaben
och lökskivorna i 8-9 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Servera kebaben med bönsalsa, tortillabröd
och gräddfil.


Fläskkotlett i sojasås

För några månader sedan gjorde vi fläskkarré i sojasås som blev så gott, mört och smakrikt och hela familjen gav detta tummen upp. För någon vecka sedan testade vi samma maträtt fast med fläskkotlett på ben istället. Det blev lika god smak men inte lika mört som karré tyvärr trots att jag lät köttet ligga i såsen i 1,5 timme. En annan sak som var ett minus med fläskkotlett med ben var att benflisor kunde lossna från benet och då köttet ligger i en sås är det svårt att se detta, viktigt att tänka på om man ger maten till barn som kanske inte kan känna benbitarna. Så jag rekommenderar att göra denna rätt med fläskkarré helt enkelt.
 
 
4 portioner
 
4 fläskkarréskivor
Salt och svartpeppar
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek
 
Sätt ugnen på 200 grader. Torka av köttbitarna, salt och peppara. Lägg i en ugnsfast form. Blanda samman creme fraiche, grädde, soja och sambal oelek. Häll blandningen över köttet och sätt in i ugnen i ca 1,5 timme. Servera med pressad potatis och en god sallad.
 

Fläskytterfilé

Barnen älskar lätt-tuggad mat och då är fläskytterfilé perfekt. Igår helstekte vi just fläskytterfilé som vi åt med klyftpotatis, bearnaisesås och en god sallad, mums! Enkelt och gott! Sätt ugnen på 225 grader. Salta och krydda köttet, gärna med Santa Marias örtpeppar som är väldigt god. Stek köttet i en stekpanna på hög värme runt om så köttet får färg. Ställ sedan in köttet i ugnen till det når en temperatur på ca 70 grader. Servera med klyftpotatis (perfekt att ha i ugnen samtidigt som köttet), en god sallad och en god sås.
 
 

Koh Phangan

Vi har varit på Koh Phangan-restaurangerna några gånger tidigare, både den på Södermalm och den på Östermalm. Men för flera veckor sedan fick även barnen följa med och äldsta killen tyckte restaurangen var väldigt häftig med sin inredning, färgglada lampor och fiskar. Extra häftigt blev det såklart när restaurangen släckte ner och hade ett "skyfall" med ljud och ljus. Vi åt god mat precis som alltid där och när jag ätit upp min varmrätt såg det knappt ut som jag rört den, man får väldigt mycket mat!
 
 

Äppelmust från Kiviks Musteri

Från och med den 1 mars finns äppelmust från Kiviks Musteri på Systembolagets alkoholfria sortiment. Årets skörd Gravenstein är gjord på noggrant utvalda äpplen av sorten Gravenstein från 2013 års skörd. Det är en frisk, syrlig och torr äppelmust som passar perfekt att servera till middagen, gärna till lättare kötträtter och fisk. Jag tycker musten var riktigt god och hela familjen gav den tummen upp när vi hade den som dryck till en middag för någon vecka sedan.
 
 

RSS 2.0