Fläskfilé med rosmarinsås och rotsaker

Igår testades ännu en ny rätt här hemma. Fläskfilé med ugnsrostade rotsaker med en rosmarinsås till, mums! För första gången i mitt liv lagade jag sötpotatis och det var riktigt gott tycker jag!

Har ni ätit sötpotatis någon gång?





3-4 port.

Rotsaker: kålrot, morot, sötpotatis, palsternacka
2 gula lökar
Olja
Salt & svartpeppar
ca 500 g fläskfilé
Smör
Färsk ingefära
1 msk torkad rosmarin
1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
1 tsk soja
3,5 msk vetemjöl
1/2 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en långpanna. Skala och skär lagom mängd rotsaker i tunna och jämnstora stavar. Skär löken i klyftor. Sprid ut rotsakerna och en av lökarna i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter, vänd rotfrukterna efter halva tiden.
Putsa fläskfilén. Ta fram en stekgryta och bryn köttet med en klick smör runtom, några minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar. Skala och skär 4 tunna skivor färsk ingefära och lägg ned i grytan tillsammans med en klyftad gul lök, torkad rosmarin och köttbuljongtärning. Häll på 4 dl vatten, lägg på locket och låt sjuda i 20-25 minuter. Vänd köttet några gånger under koktiden. När köttet är klart (skär ett snitt och kolla), lyft upp köttet och täck med folie.
Häll kokspadet genom en finmaskig sil direkt ner i en liten kastrull. Tillsätt soja. Rör ut vetemjöl i några matskedar vatten och rör till en slät redning. Häll ned redningen i såskastrullen samtidigt som du vispar. Tillsätt creme fraiche och låt koka några minuter. Skär upp köttet och servera med de ugnsbakade rotsakerna och rosmarinsåsen.

Kommentarer
Postat av: Matbloggen



Sötpotatis är jättegott att rosta i ugnen när man gör rotfruktslåda :)



Din mat ser jättegod ut :)



/ Jenny


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0