Jubileumsår för Arla
På www.arla.se/mathistorien kommer ni under de närmsta månaderna kunna följa med Arla på en resa genom Sveriges mathistoria. Hur såg matlandet ut på 1950-talet, vad var populärt på tallrikarna 1968 och var hämtade vi inspiration på 1970-talet? Ny spännande historia uppdateras löpande på hemsidan och även tidstypiska recept och tävlingar!


Vinnare - dryckestävling
Paket 1 (2 paket kaffe med hela bönor) - Villa Humlebo
Paket 2 (1 paket kaffe) - Trebarnsmamman Emma
Paket 3 (1 paket te) - Lolla
Stort GRATTIS till er! Kika in på er mail och följ instruktionerna så får ni er vinst inom kort!
HÄR, HÄR och HÄR hittarna ni vinnarnas fina bloggar!
Oxrullader med sallad
Idag är sista dagen att tävla i min tävling så skynda HIT och tävla - imorgon drar jag tre vinnare!
Vilket underbart väder det är ute idag, på förmiddagen har vi fått massa fixat på tomten och nu medan sonen sover passar jag på att skriva till DIG! Denna maträtt åt vi för någon dag sedan - färskostfyllda oxrullader i god sås som serverades med sallad - gott!
4 port.
ca 500g lövbiff
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
ca 150g smaksatt färskost
2 msk smör
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
2 msk kalvfond
Lägg lövbiffen på en skärbräda. Salta och peppra och klicka ut färskost på lövbiffen. Rulla ihop biffarna till rullar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Tillsätt vispgrädde, tomatpuré, kalvfond, salt och peppar. Låt puttra ca 20 minuter. Servera med en god sallad alternativt kokt potatis om du inte äter LCHF.
Plopp
Ny somrig smak från Plopp med smak av gelehallon och hallonbitar i vit tryffel!
Någon som testat denna? Jag återkommer med betyg när jag testat nya Plopp!
Bistro Le Garage
I helgen när vi besökte Umeå åt vi middag på en restaurang jag verkligen kan rekommendera - Bistro Le Garage i Umedalen. En mysig restaurang med underbara, stora fönsterpartier ut mot gatan. Trevlig personal och GOD mat. Extra plus för att personalen gillade barn och att de har en liten barnmeny (utan att för den skull bli en högljudd familjerestaurang) vilket underlättade för oss - två par med varsitt barn. Tre av oss åt Steak Frites till varmrätt, dvs entrecote med bearnaissås och citron- och parmesanslungade pommes frites. Underbart gott och köttet var helt perfekt stekt. Min man åt istället gris på långkok med rotfrukter, potatispuré och madeirasky och det tyckte han var väldigt gott. Mätta efter att ha ätit och druckit gott och med två trötta barn skippade vi efterrätten denna gång! Restaurangen får tummen upp från oss!


Tävling - Kaffe & Te
Det var ett tag sedan vi hade en tävling här på bloggen så nu är det dags igen! Denna gång ska vi ha en dryckes-tävling där du kan vinna kaffe eller te, du väljer själv vilken dryck du skulle vilja vinna som passar dig bäst!
Tävlingsregler:
3 olika prispaket att välja mellan, se bilder nedan, så tre vinnare!
Det enda du behöver göra är att kommentera i en kommentar till detta inlägg vilket av prispaketen du skulle vilja vinna om just du vann och varför just du borde vinna!
Tävlingen avslutas: Lördagen den 28 april
Vinst nr 1 - 2 st paket ZOÉGAS hela bönor - Dark temptations & Limited Blend
Vinst 2 - ZOÉGAS Black Velvet
Vinst 3 - Lipton Te - Forest Fruit & Green Tea Mandarin Orange
Dr. Oetker Pizza Tradizionale!


Helg i Norrland
Helgen har spenderats i Norrland så det har varit mycket åkande på Sveriges bilvägar! I snöoväder i fredags och i solsken idag! Visar bilder på en god lunch som Norrland bjöd på - en räksmörgås på café Paus i Umeå!
Återkommer med en restaurang-recension från Umeå!
Nytt tillbehör - LCHF
Häromdagen hade vi plockmat till middag och vi är så glada att vi hittat ett nytt, gott tillbehör a la LCHF. Nämligen mini västerbotten"pajer". Vi åt dem till räkröra, salamis, avocado, jordgubbar, rökt lax och annat gott! Älskar plockmat :)
LCHF-"pajer"
6 st
6 st stora crustader
1 ägg
västerbottenost
1 dl creme fraiche
Garnering: creme fraiche och röd lök
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll crustaderna 1/3 med västerbottenost. Vispa ihop ägg och creme fraiche. Häll blandningen i crustaderna och sätt in i ugnen i ca 15 minuter (till "pajerna" stelnat). Vispa creme fraiche och finhacka rödlök som garnering.
Inspiration: Matplatsen
LCHF - frukost
På vardagar äter vi nu två finncrisp med smör och ost samt ett kokt ägg och ett glas vatten till frukost. Men på helger när man har lite mer tid unnar vi oss bland annat detta:
- Äggröra med bacon - gott!!
Ny bok
Återkommer med recension när jag läst boken!

ZOÉGAS Limited Blend no 1
Visste du till exempel att man gärna ska dricka sitt kaffe ljummet för att få fram alla smaker? Visste du att man helst ska förvara sitt kaffe så svalt som möjligt - gärna i kylskåp?
En väldigt rolig kväll med mycket skratt! Tummen upp till ZOÉGAS nya kaffeblandning - Limited Blend no 1 där man med till exempel utseendet verkligen lyckats med en riktigt snygg förpackning!





Efterrätt

Chokadmousse med hallon
4 port.
3 ägg
200g färska hallon
1 msk honung
150g smält mörk choklad
4 msk vispad grädde
Tillbehör om man önskar: vispad grädde, hallon, riven mörk choklad
Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna hårt. Blanda äggulorna med hallon och honung. Smält chokladen över ett vattenbad och häll detta över hallonhonungen. Vänd försiktigt ned äggvitorna och sist den vispade grädden. Häll upp moussen i skålar/glas och låt stå kallt i minst två timmar.
Inspiration: Må Bra LCHF
3-rätters en måndag
Förrätt - Avocado med kräftsallad

Varmrätt - Ryggbiff med bearnaissås och sallad


Efterrätt - Bildbevis och recept kommer inom kort :)
Cider från Kiviks Musteri
Cider - både alkoholfri och med alkohol - är ju så gott och en riktig törstsläckare. För någon vecka sedan fick jag äran att testa cider från Kiviks Musteri. Tre Astrakan-cider och en Williams-cider. Alla med en procenthalt av 2,2%. Dessa cider har en vuxen smak och är absolut inte söta som vissa cider med bärsmaker kan vara. Dessa cidersorter är dessutom framtagna för att passa till mat - både som dryck till mat och som ingrediens i maträtten. De har en frukthalt på 35-45%.
Visste du detta om cider?
- Cider får endast ha tillsats av päron- och/eller äppeljuice - inga andra juicer får förekomma.
- Aromer får användas men det ska alltid framgå om det är ett päroncider eller ett äppelcider i grunden.
- Frukthalten måste alltid vara minst 15%.
- Alkoholhalten får vara max 8,5%.

Astrakan Äppelcider torr - passar till rätter med kyckling, fläsk och svensk husmanskost.
Astrakan Äppelcider halvtorr - passar till kryddstarka rätter såsom asiatisk mat.
Astrakan Fläderblom halvtorr - passar bra till bärdesserter.
Williams päroncider halvtorr - passar bra till ett buffébord, tapas och ostbricka.

Receptförslag:
Cidermarinerade räkor
4 pers. som förrätt
4 tomater
1 gul lök
1 dl tomatjuice
1/2 dl Astrakan torr eller halvtorr
1 msk pressad limejuice
2 msk sweet chili sås
1 tsk tiger sauce
ca 800g oskalade räkor/240 g skalade räkor
Surdegsbröd
Koka upp vatten i en kastrull. Gör tunna snitt i tomaternas toppar. Lägg dem i det kokande vattnet och sjud i ca 1/2 minut eller till skalet börjar lossna. Tag upp tomaterna och spola med kallt vatten. Drag bort skalet och ta bort kärnor och kärnhus. Skär tomatköttet i mindre bitar och lägg i en stor skål. Skala och finhacka löken och blanda med tomaterna. Blanda sedan i tomatjuice, cidern, färskpressad lime, tigersauce och sweet chili sås.
Skala räkorna och lägg i marinaden. Låt stå kallt i minst två timmar. Servera räkblandningen med ett gott surdegsbröd och Astrakan Äppelcider halvtorr.
Nytt till hemmet
För någon vecka sedan inköptes nya glas till vårt hem. Vi har sedan tidigare karaffer från Eva Solo som vi är väldigt nöjda med så den här gången inhandlades glas från Eva Solo. Både mindre dricksglas i 6-pack och lite större dricksglas i 4-pack. Inköpta på Cervera.
O´Learys

OLW - Taste of America
Har ni testat de nya chipsen?
- Louisiana Hot BBQ
- Texas Grilled Cheese & Onion
- New York Baked Potato & Sourcream
- American BBQ-dip
- Cheese & Chili-dip

Blå Band Kycklinggryta
Jag hade först lite svårt att hitta de nya kryddmixerna men i tredje affären hittade jag dem. När jag väl hittade dem hade jag svårt att välja vilken jag ville testa. Kryddmixerna finns i flera olika smaker såsom Korv Stroganoff, Chili con Carne, Bolognese, Tacogratäng, Fläskfilépanna, kycklinggryta och Smögengratäng. Jag stod mest och valde mellan Smögengratäng och Kycklinggryta men valet föll till slut på Kycklinggrytan med smak av tomat och basilika.
Enligt förpackningen räcker det att blanda kryddmixen med 400g kycklingfilé, vatten och creme fraiche. Önskar man piffa till grytan kan man lägga till fetaost och paprika men det gjorde inte jag denna gång. Jag valde dock att tillsätta en hel påse (1 kg) kycklingfilé i grytan och det blev perfekt med såsen. Räckte till hela familjen (två vuxna och ett barn) och till två matlådor. Snabbt att tillaga var det också - du steker kycklingfilé skuren i bitar i lite smör på hög värme. När kycklingen är nästan genomstekt tillsätter du Blå Band kryddmix, 2 dl vatten och 2 dl creme fraiche och låter puttra ihop i fem minuter. Servera med ris och/eller en god sallad. En god, smakrik och framför allt enkel kryddmix som passar perfekt för vardagsmiddagen. Tummen upp från hela familjen! Kommer absolut att testa dessa kryddmixer igen, nästa gång testar jag nog Smögengratängen som också lät god. Enda minuset är förpackningens utseende. Tråkigt utseende och de ser precis ut som Blå Bands såser så det är lätt att missa dem i affären.



Pasta med räkor och hummer


4 port.
Pasta
1 hummer
ca 500g räkor med skal
Smör
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
Vatten
4 dl grädde
1-2 msk konjak
Coctailtomater
Salt & peppar
Skala räkorna och hummern och spar köttet. Ta skalen och krossa i mindre bitar. Lägg en klick smör i en stor gryta/kastrull och låten skalen samt löken skuren i bitar fräsas i smöret en stund. Tillsätt tomatpuré och vinet. Häll på vatten så skalen täcks. Låt puttra ca 30 min. Sila av skalen och koka buljongen tills ca hälften återstår (ca 2 dl). Tillsätt grädden och konjak. Låt puttra tills såsen tjocknar. Smaka av med salt & peppar. Skär tomaterna och låt puttra med till de mjuknat. Lägg i räkor och hummerbitarna och ta kastrullen av plattan. Blanda med nykokt pasta och servera genast.
Inspiration: Matplatsen
Veckomeny
Måndag - Kycklingrätt

Tisdag - Korv med hög kötthalt och coleslaw

Onsdag - Köttrullader

Torsdag - Caesarsallad

Fredag - Ugnsbakad lax

Lördag - 3-rätters LCHF middag

Söndag - Köttfärssås och smörstekt kål

Helgens dessert - Mörk chokladmousse med hallon

Påskmuffins



12 st muffins
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
75 g vit choklad
150 g jordgubbar färska helst
Mandelmassa
Godisägg
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Vispa socker och ägg poröst och ta fram en kastrull och smält smöret. När smöret är smält och det svalnat blandar du i detta bland sockerblandningen.
Häll sedan i mjöl/bakpulverblandningen. Hacka chokladen grovt och dela jordgubbarna i lagom stora bitar. Rör sedan ner det i smeten och klicka ut i formar. Använd gärna en muffinsform. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15min.
När muffinsen svalnat kan du dekorera dem genom att pressa mandelmassa genom en vitlökspress. Lägg mandelmassan på muffinsen och dekorera med godisägg.
Inspiration: Ciao.se
Indian Garden
Jag har länge velat gå till den indiska restaurangen Indian Garden på söder. En indisk restaurang som fått utmärkelser och väldigt bra recensioner och som ni vet letar jag efter den bästa indiska restaurangen i stan. Jag och två tjejkompisar bokade bord (nästan ett måste om man vill vara säker på att få bord...och kunna äta i lugn och ro) där en dag efter jobbet. Allt på menyn lät underbart gott så det var svårt att välja men till slut hittade jag en tvårättersmeny med vitlökskyckling i en mild sås och lamm i en lite mer kryddig sås. I priset ingick grönsakspirog, mintsås, saffransris och vitlöksnaan. Väldigt, väldigt gott! Självklart dracks Cobra-öl till maten! En av tjejerna åt klassikern chicken tikka masala som såg jättesmarrig ut! Hit måste jag absolut ta med maken som precis som jag älskar indisk mat - för till Indian Garden kommer jag absolut gå igen!!
Långfredag

Dillbakad lax med pressad potatis
Har ni några planer för påsken?
Häromdagen tillagades en ny laxrätt med dilltäcke - gott var det tyckte hela familjen. Och tänk att pressad potatis är så gott, det är nästan den potatis-form jag gillar bäst!

3 - 4 port.
4 port laxfilé (à 125 g)
Potatis
1 kruka dill
1-1,5 dl lättcrème fraiche
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Tina laxen. Sätt ugnen på 225°C. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Finhacka dillen. Blanda dillen med crème fraiche och dijonsenap. Smaksätt med salt och peppar. Lägg laxen i en ugnssäker form. Bred dillcrèmen på laxen. Sätt formen mitt i ugnen ca 15 minuter. Pressa potatisen. Servera laxen med pressad potatis och ärtor.
Inspiration: ICA.se
Grillad kyckling med grönpepparsås


3 port.
1 grillad kyckling
1 msk smör
1 msk fransk senap
2 msk soya
1/2 msk grönpeppar (krossa den lite lätt)
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
Bena ur den grillade kycklingen. Lägg köttet i en ugnsfast form. Koka upp ingredienserna till såsen. Häll såsen över köttet och låt stå några timmar. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in kycklingen mitt i ugnen i ca 15-20 min. Servera med ris och en god sallad.
Inspiration: Matplatsen
Wallmans salonger
För några dagar sedan besökte jag och mina vänner Wallmans salonger. Vi satt i deras loungedel och åt god mat, drack gott och hade väldigt trevligt. I bakgrunden kunde vi också höra musiken från showen. Jag åt oxfiléspett med potatiskaka med chiliaioli, väldigt gott. Flera andra tog Wallmans 3 minihamburgare, väldigt söta som ni ser på bilden. I loungedelen har de en begränsad meny men det var ändå svårt att välja för att alla rätterna lät så goda. Kan absolut tänka mig att gå hit igen!
Saffranspasta med räkor

3-4 port.
4 port pasta fusilli
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök
1 paket saffran (à 1/2 g)
1 tsk torkad oregano
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
200 g frysta, skalade räkor
250 g körsbärstomater
65 g färsk spenat
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka vitlök samt ansa och strimla purjolöken.
Värm olivolja i en stekpanna. Lägg i vitlök och purjolök, låt fräsa någon minut utan att det tar färg. Tillsätt saffran och oregano, låt fräsa med någon minut. Häll på grädden och krydda med salt och peppar. Koka ihop några minuter. Stäng av plattan och vänd ner de frysta räkorna. Låt räkorna bli varma. Dela tomaterna. Blanda tomater, spenat och den avhällda pastan med räksåsen.
Inspiration: ICA.se
Restaurangtips - Pontus by the sea
I torsdags var vi med goda vänner och åt middag på Pontus by the sea i centrala Stockholm. Vi hade bokat bord via bookatable.com och fått deras erbjudande om att äta 2 för 1. En fyrarätters grill-meny fick vi avnjuta för 575 kr (för två personer). Vi mumsade och åt god mat i fyra timmar för inte nog med att man fick olika smarriga maträtter, man fick dessutom ta om och ta in mer av de rätter du gillade mest - perfekt! Först kom en förrättstallrik ut där vi alla fick avnjuta hummersoppa, laxtartar, fisk- och skaldjursceviche, grönsaker, dipper, manchego-ost, salami, chorizo, skinka, rökta räkor och oliver. Mums vad smarrigt allt var. Var bara hummersoppan som inte gick hem hos mig. Andra tallriken som kom in (allt ställdes på en plateau så vi kunde dela på allt) var en fisk-tallrik med en hel havsabborre, grillade laxbitar och skaldjurskorv samt grillade rotfrukter. Till alla tallrikarna fick vi sallad och goda såser som vi kunde ta in hur mycket som helst av. Abborren var god, laxen var ännu godare men skaldjurskorven får tummen ned av mig. Laxen var så god att vi alla valde att ta in extra av den (tyvärr ingen bild på detta). Tredje tallriken var kött. Nu fick vi smaka på oxfilé, lammkorv, fläskkött och kycklingklubba samt färsk potatis. Allt var gott förutom lammkorven som får tummen ned av mig. Jag tog in extra oxfilé för den var väldigt mör och god. Till sist var det dags för efterrättstallriken. Här fick vi njuta av pannacotta, chokladkräm med kolasås och nötter och bär samt en äppelkaka med vaniljgrädde. Godast var chokladkrämen. Proppmätta blev vi av middagen och det var ett roligt upplägg där vi fick testa på mycket olika saker på en och samma middag, perfekt också att priset var bra. Kika in på bookatable.com och boka detta erbjudande, det gäller till den 21 april. Är andra gången jag äter på Pontus by the sea och jag var nöjd efter förra besöket också, nu längtar jag bara till sommaren då man kan sitta på Pontus uteservering med utsikt över vattnet och dricka deras underbara hallonmojitos på mörk rom - mums!