Xide Jungle
Vilket underbart väder det varit idag och det verkar som om sommarvädret ska hålla i sig i veckan - underbart! Här kommer mitt tips i dryckesväg, supergott att svalka sig med en varm sommardag! Nya Xide Jungle med smaker av passionsfrukt och kryddig habanero!
Har ni provat den ännu?
Tacopaj
Idag är det Mors dag :) Har ni mammor blivit firade där ute? :) Själv har jag redan fått min mors dag-present, en ny fin cykel som levererades för några veckor sedan. Dock har jag bara hunnit ta en enda tur med cykeln så det måste bli ändring på det, fram med det fina vädret så får det bli en cykeltur inom kort :)
I fredags gjorde jag tacopaj till middag, den är sååå god och enkel att göra. Serveras med en god kålsallad och vitlöksbröd - mums!
En vecka kvar att tävla om smycken, tävlingen hittar du HÄR!
ca 600 g köttfärs
1 påse Santa Maria Tacokrydda
2 dl Chili & Paprika creme fraiche
några matskedar passerade tomater, beroende på tycke och smak
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
100 g smör
4 msk vatten
riven ost
Blanda vetemjöl, smör och vatten i en bunke till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajdegen i 200 grader i tio minuter. Bryn köttfärs till den är genomstekt. Krydda med en påse tacokrydda och lite vatten. Rör om. Blanda i den smaksatta creme fraichen och låt sjuda i några minuter. Tillsätt sedan passerade tomater, några matskedar beroende på tycke och smak.
Fyll den förgräddade pajdegen med köttfärsblandningen. Garnera pajdegen med riven ost. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter. Servera pajen med en god sallad och gott bröd.
Grillad fläskytterfilé
Denna rätt grillades för några dagar sedan, grillad fläskytterfilé med en god salla och chili bearnaissås (minus kolhydraterna för att få rätten LCHF-vänlig)! Testade en ny rub innan vi grillade köttet, roasted garlic och den var helt okej men lite för salt för min smak!
Glöm inte bort att tävla om ett smycke - du hittar tävlingen HÄR!


Restaurangtips - Mälarpaviljongen

Caesarsallad med räkor intogs för några dagar sedan på Mälarpaviljongen!
Favoriter i repris

Spaghetti och köttfärssås med bacon, recept hittar du HÄR!

Lax med kokt potatis och romsås, recept hittar du HÄR!

Kycklingfilé i sambalsås, recept hittar du HÄR!
Elle Mat & Vin
Glöm inte bort smyckes-tävlingen som du hittar HÄR!

Tävling
Denna gång har jag en tävling i samarbete med gulliga Hanna på Hanna Design! Hanna gör sina egna smycken och har en egen hemsida där hon visar upp sina fina smycken. Hanna är nu snäll och låter en av mina fina läsare vinna ett valfritt smycke för 150 kronor :)
Tävlingsregler:
1 lott - Kika in hos Hanna Design och välj ut ett smycke som du skulle välja om just du vann tävlingen. Kommentera vilket smycke du skulle välja samt varför just du vill vinna i detta inlägg.
2 lotter - Kopiera in tävlingsbilden samt bildtexten på din blogg/facebooksida samt kommentera enligt ovan. Glöm inte att skicka med länken till din blogg.
Tävlingen avslutas: Om två veckor, måndagen den 6 juni
*Jag tävlar hos Coquina i samarbete med Hanna Design. Tävla HÄR du med!
Lax- och räkburgare
Håll utkik idag för senare läggs en ny tävling upp på min blogg :)


4 port.
ca 600 g laxfile
ca 200 g skalade räkor
3 - 4 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
ströbröd
smör till stekning
Skala räkor och blanda dem med laxen i en mixer. Mixa det tillsammans med vispgrädde, slå i grädden lite åt gången så att färsen inte skär sig. Krydda med salt och vitpeppar efter tycke och smak. Forma 6 burgare och lägg dem i ströbröd medan du smälter en rejäl klick smör i en stekpanna. Vänd burgarna så att den andra sidan också blir ströad och stek dem sedan på medelvärme i cirka 3-4 minuter på varje sidan. Känn på biffen med fingret om den är fast och håller ihop för då är den klar för servering. Serveras med hamburgarbröd, sallad, gurka, tomat, avocado - det du är sugen på helt enkelt. En sås till serveringen kan vara dillsåsen nedan:
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1 msk fransk senap
salt
svartpeppar
0,5 dl finhackad färsk dill
0,5 dl finhackad gräslök
saften från 0,5 citron
Blanda alla ingredienserna och låt såsen stå och smaka till sig medan du steker dina burgare.
Inspiration: Husmorsorna
Cannelloni med kycklingfyllning

4 port.
Färska lasagneplattor
1 grillad kyckling
2 paket bacon
2 dl creme fraiche paprika & chili
1 frp taco kryddmix
1 dl vatten
Riven ost/parmesan
Färdig bechamelsås
Sätt ugnen på 200 grader. Bena ur kycklingen och riv kycklingen i småbitar. Bryn bacon i småbitar till det blir knaperstekt. Lägg över bacon på hushållspapper så att fettet rinner av. Bryn kycklingen, tillsätt taco kryddmix och den smaksatta creme fraichen samt vatten. Rör om och tillsätt bacon. Låt småputtra några minuter. Ta fram en ugnsfast form. Lägg kycklingröra på ena sidan av en lasagneplatta och rulla ihop. Gör likadant med alla lasagneplattor tills kycklingfyllningen är slut. Lägg alla rullarna tätt ihop i den ugnsfasta formen. Häll bechamelsås över rullarna och häll riven ost uppepå. Gratinera i ugnen i ca 25 minuter. Servera med en god sallad.
Smoothie

2 stora glas
4 dl vaniljyoghurt
2-3 dl frusna bär (jag hade hallon och blåbär)
1 banan
Häll alla ingredienser i en mixer, mixa och häll upp direkt i glas och servera!
Vinnare
Vinnare:
1:a pris, presentkort 500 kr: Therese - Sockenvägens söta
2:a pris, presentkort 250 kr: Beatrice - en ung blivande tvåbarnsmamma
Stort grattis till er :) Vänligen maila mig så förmedlar jag kontakten till Lyckas med mat där ni får välja ut varor för era respektive presentkort!
Ni som inte vann behöver inte misströsta särskilt länge, jag har många fina tävlingar på gång så håll utkik för nästa tävling kommer upp vilken dag som helst!
2*Förrätter
Här kommer recept på två goda förrätter a la räkcoctail som jag gjort de senaste veckorna! En av dem har jag skrivit om förut men blivit en favorit här hemma så den förtjänar att skrivas om igen. Den andra är ny och var också riktigt god med en hel del hetta :)
Några få timmar kvar innan tävlingen i samarbete med Lyckas med mat går ut så skynda HIT och tävla! Imorgon drar jag två glada vinnare!
Förrätt nr 1
4 port.
300 g färska skalade räkor
1/2 gurka, skalad och tärnad
1 avokado, tärnad
1 mango, tärnad
1,5 lime, saft
3 cm ingefära, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 kruka koriander, grovt hackad
Vänd försiktigt ihop alla ingredienser och ställ kallt minst 30 minuter innan servering.
Förrätt 2
4 port.
400 g skalade färska räkor
3 lime, saft
3 tsk sambal oelek
3 salladslökar, finhackad
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
1 kruka koriander, grovt hackad
4 skivor vitt surdegsbröd
2 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
salt
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda räkorna med lime, sambal oelek, salladslök, vitlök och koriander. Låt stå kallt minst 30 minuter innan servering. Snitta brödskivorna på hälften och bred på smör och pressad vitlök. Rosta i mitten av ugnen (på bakplåtspapper) i ca 15 minuter. Servera bröder med räkröran!
Inspiration: Halv åtta hos mig
Lasagne
Näst sista dagen att tävla om presentkort hos Lyckas med mat så skynda att tävla HÄR om du inte redan gjort det!


4 port.
ca 500 g nötfärs
1 gul lök
1 dl balsamvinäger (jag kommer dock minska detta avsevärt nästa gång, kanske 1/4 dl)
1 burk krossade tomater
örtsalt
Svartpeppar
en nypa socker
Torkad oregano, timjan och dragon
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 dl vällagrad parmesanost
Färska lasagneplattor
Sätt ugnen på 220 grader. Skala och finhacka löken och stek det mjukt i en gryta. Tag av detta och bryn köttfärsen klar, tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i lök. Låt puttra så länge som möjligt. Varva köttfärssåsen med lasagneplattor i en ugnsfast form. Avsluta med lasagneplattor. Vispa samman creme fraiche och grädde till en tjock kräm och häll detta över, viktigt att lasagneplattorna blir helt täckta av såsen så de inte blir torrt. Riv osten och sprid ut den i ett jämnt lager. Ställ in formen i nedre delen av ugnen, så inte osten bränns vid. Gratinera i cirka 30 minuter. Servera med en god sallad.
Inspiration: Linneas Skafferi
Jogolino
Är du intresserad av att bli Buzzador? Här kommer en inbjudan från mig så klicka bara på länken om du också vill testa nya produkter och buzza för dina vänner om dem.
Jag har registrerat mig som buzzador på www.buzzador.com och föreslår att du också gör det! Som buzzador får du utan kostnad testa nya produkter och tjänster. Hur länge det dröjer innan du kommer med i din första kampanj kan variera från någon vecka till månader beroende på hur väl du passar in i de kommande kampanjerna. När det finns möjlighet att komma med i en kampanj så får du besked om det via mail.
Följ den här länken så det framgår att det är jag som har bjudit in dig (mitt användarnamn som buzzador är allimac-a): https://www.buzzador.com/buzzador/index.php?file=u-regstep1&lang=SE&refstr=allimac-a
Om du vill veta mer innan du bestämmer dig kan du följa den här länken:
http://www.buzzador.com?refstr=allimac-a&lang=SE
Tummen ned
Håller ni med mig eller har någon av er något toppenrecept med Kesella hallon eller rabarber?
Läs mer om produkterna på Arlas hemsida!



Basilikasås
Glöm inte bort tävlingen i samarbete med Lyckas med mat, några dagar till att tävla och har du inte gjort det hittar du tävlingen HÄR!

Basilikasås:
1 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk hackad basilika
Inspiration: Tina F, Stockholm
Vinnare - Smultronbyn Träleksaker
Har haft så fullt upp igår med att njuta av vårvädret, umgås med vänner och hejat på Eric Saade i finalen av ESC att det är först nu jag hunnit dra en vinnare i tävlingen jag har i samarbete med Smultronbyn Träleksaker.
Vinnare av Birthday Breakfast-set är: Sofie - mamma till William
Stort grattis till dig! Maila mig din hemadress så skickar vi hem vinsten till dig!
Tack alla som tävlat i denna tävling och tack till Smultronbyn Träleksaker som sponsrat denna tävling med deras fina vinst! Skoj också med rekord i antalet tävlande i min tävling!
Vit chokladkladdkaka
Idag är sista dagen att tävla om barnleksak i samarbete med Smultronbyn Träleksaker, i helgen drar jag en lycklig vinnare så skynda att tävla HÄR om du inte redan gjort det!


Kaka:
200 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
Glasyr:
1/2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
Hallon
Vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt den vita chokladen (i småbitar) och rör om till den smälter. Vispa ägg och socker poröst och vitt. Vänd ner chokladblandningen och mjölet med hjälp av en slickepott. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Låt sedan kallna och ställ in i kylen fram till strax innan servering. Koka upp grädde, ta av från värmen och tillsätt chokladen till glasyren (i småbitar). Ställ i kylen i 5 minuter så den nästan hinner stelna. Bred glasyren över kakan och ställ in i kylen igen fram till servering. Servera med vispgrädde och hallon. Är även god dagen efter....och dagen efter det :)
Inspiration: Halv åtta hos mig
Tävling i samarbete med Lyckas med mat
Här kommer en tävling som alla ni som tycker om matlagning kommer att gilla! Lyckas med mat erbjuder sedan 2006 nätförsäljning av noga utvalda, högkvalitativa bakredskap, köksredskap och annan köksutrustning till privatpersoner, företag och proffs. Lyckas med mat har en webbutik och butik i Luleå med massor av fina produkter och nu är de generösa nog att lotta ut två presentkort till er läsare.
1:a pris – Vinnaren får valfria varor från Lyckas med mat till ett värde av 500 kr.
2:a pris – valfria varor från Lyckas med mat till ett värde av 250 kr.
Tävlingsregler:
1 lott – Kika in på Lyckas med mat - Köksredskap och skriv en kommentar i detta inlägg om en produkt du skulle välja om just du vann.
2 lotter – Samma som ovan samt gilla Lyckas med mat på Facebook.
3 lotter – Alla ovanstående samt kopiera tävlingsbilden med bildtext på din blogg/facebook-sida.
Viktigt att du skriver/länkar att du gjort ovanstående för två och tre lotter i denna tävling!
Tävlingen avslutas: Torsdagen den 19 maj
*Jag tävlar hos Coquina i samarbete med Lyckas med mat - Tårtdekorationer. Tävla HÄR du med!
Shopping

Kycklingpaj
En av mina absoluta favorit-pajer är den kyckling och bacon-paj som jag brukar göra lite då och då men för att få lite variation gjorde jag häromdagen en ny kyckingpaj, denna gång utan bacon men med smak av tacos och vitkål. Perfekt för er som har barn som är lite kinkiga med grönsaker, här fräser du vitkålen så den blir mjuk och med andra ord "göms" i pajen utan att ditt barn förstår att den äter massa nyttigheter :)
Några få dagar kvar att tävla med Smutronbyn Träleksaker, tävla HÄR om du inte gjort det ännu! Och glöm inte bort att snart kommer en ny tävling för alla er som gillar matlagning så håll utkik :)
4 port.
1 grillad kyckling alternativt några stekta kycklingfiléer
1 gul lök
3 dl skuren vitkål
Salt
1 påse taco-kryddmix
1 burk créme fraiche
1 dl grädde
Smör till stekning
150 gram riven gratängost
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk kallt vatten
Arbeta ihop degen och ställ den svalt en stund. Skär lök och vitkål i centimeterstora bitar och fräs tills det mjuknar. Dela kycklingen i småbitar och tillsätt den i stekpannan tillsammans med kryddor, créme fraiche och grädde. Rör om och låt puttra en stund.
Tryck ut pajdegen i en pajform nagga skalet och förgrädda ca 10 min på 200 grader. Häll sedan i kycklingröran och strö över osten. Grädda i 225 grader i ca 25 min. Servera med en god sallad till.
Inspiration: Matplatsen
Surf'n'Turf
Nu är det tredje gången jag försöker mig på att lägga in ett nytt inlägg men blogg-sidan verkar ha något fel på sin sida då jag varken kan spara mina inlägg eller lägga in bilder :(
Hoppas ni alla har haft en underbar helg i sommarvärmen, det har jag i alla fall. Underbart med solsken och sommarväder :) I lördags grillades det två av mina favoriter - oxfilé och hummer - Surf'n'Turf! Oxfilén grillad till 58 grader så den blev röd och mör och supergod. Hummern delad i två delar och grillad någon minut på varje sida. Till rätten serverades timjanpotatis (recept hittar ni HÄR) och så såklart hot bearnaissås och lime aioli och en sallad - mums! Gjorde en ny förrätt och en ny efterrätt till middagen också men de recepten får ni senare!
På fredag går tävlingen i samarbete med Smultronbyn Träleksaker ut men redan nu kan jag avslöja att en ny fantastisk tävling är på gång för alla er som gillar matlagning - håll utkik i veckan efter min nya tävling!
Tobleronemousse med hallonsås
Denna efterrätt gjordes på förra helgens middag med vänner och den var jättegod och perfekt att förbereda innan. Tycker du om toblerone eller choklad överhuvudtaget och hallon så är denna efterrätt perfekt, kommer absolut att göras igen!
Mindre än en vecka kvar till tävlingen med Smultronbyn Träleksaker, du hittar den HÄR om du inte tävlat ännu!

4 port.
3 dl vispgrädde
200 g toblerone
1/2 dl strösocker
ca 250 g frysta hallon
(Citronmeliss)
Koka upp grädden. Ta av från värmen och smält i chokladen. Låt svalna och ställ i kylen i minst 1 timme. Smält sockret till det blir gyllenbrunt i en kastrull. Blanda ned hallonen och låt allt koka ihop. Sila genom en finmaskig sil, låt svalna och ställ sedan kallt fram till servering. Så långt kan du förbereda i tid innan gästerna kommer/innan efterrätten skall ätas. Strax innan servering vispar du chokladblandningen med elvisp till en mousse. Se upp att inte vispa för hårt för då spricker moussen. Lägg upp moussen i fina glas och häll hallonsåsen över, servera direkt.
Inspiration: Halv åtta hos mig
Parmaskinka och melon


Läs mer om parmaskinka här: http://www.prosciuttodiparma.com/
Lax i hummersås med pressad potatis
Idag har jag varit på bio, såg filmen Waters for elephants och den var bra. Hade inga förväntningar alls innan, visste knappt vad den handlade om så jag blev positivt överraskad! Älskar att gå på bio, är så mysigt!
Rekord i antalet tävlande här på matbloggen i tävlingen i samarbete med Smultronbyn Träleksaker, skoj! Men fortfarande mer än vecka kvar att tävla och vem som helst kan vinna så har du inte tävlat ännu bör du kika in HÄR!



4 port.
3 msk Hummerfond
1 dl vatten
1 dl crème fraiche
2,5 dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
Citronpeppar
Sätt ugnen på 200ºC. Lägg laxen i ugnsfast form och strö på citronpeppar. Koka ihop vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull. Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis och sallad.
Inspiration: Tasteline
Klyftpotatis
Egen klyftpotatis är både enkelt och gott att göra och passar till t ex kött och kyckling tillsammans med en god sås. Denna bild togs i påskas när jag gjorde klyftpotatis till vårt grillade kött!
Glöm inte bort att tävla om vinst från Smultronbyn Träleksaker - du hittar tävlingen HÄR!
Skala så många potatisar av fast sort som du behöver. Skär potatisen i klyftor. Häll olivolja på en plåt för att inte potatisklyftorna ska fastna. Lägg på klyftorna, ringla över mer olivolja, salta rikligt och strö över torkad timjan. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Strö gärna på färsk timjan innan servering.
Sveriges Mästerkock kokboken
- Adams stekta gösfilé med vitvinsås och pressad potatis
- Louise långkok med rödvinsås och mandelpotatispuré
- Åkes helstekta renytterfilé med rödvinsås och potatisgratäng
- Louise fisk- och skaldjursgryta
- Åkes räkbisque
Mums!

Bröllop i samarbete med HP sauce
Har ni något bra recept som jag kan använda HP sauce till?
HP har en fin hemsida som du hittar här; HP Sauce och där hittar du också tips och idéer på recept där du kan använda HP till. Om ni inte kommer med något fenomenalt recept kommer jag nog testa att använda HP nästa gång jag gör köttfärssås, enligt hemsidan ska det vara gott!




Vinnare Haze Design-tävling
Vinnare i tävlingen är: Tina Z som vinner medaljonghalsbandet!
GRATTIS! Vänligen maila mig din hemadress så skickar vi halsbandet till dig inom kort.
För er som inte vann så har ni en ny chans genom vara med i Smultronbyn Träleksaker-tävlingen, den tävlingen pågår i 1,5 vecka till!
Lax med potatis och romsås
Idag är sista dagen att tävla om smycke från Haze Design - så skynda in och tävla HÄR! Vinnaren dras imorgon så stort lycka till önskar jag alla som tävlat :) Vill du hellre tävla om leksak från Smultronbyn Träleksaker så hittar du den tävlingen HÄR!

Romsås
3 port.
2 dl creme fraiche
Dill (skuren smått)
1/2-1 burk röd stenbitsrom
1/2 citron (saften)
En liten skvätt sweet chili
Smaka av med salt och peppar
Rör ihop alla ingredienser i en skål och ställt kallt fram till servering.