Jordgubbssalsa

2 hackade schalottenlökar
1 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad mynta
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
5 dl tärnade jordgubbar
1/2 dl grovhackade pistaschnötter
flingsalt
nymald peppar
Blanda lök, örter, citronsaft och olivolja. Hit kan du förbereda, låt stå kallt i väntan på servering. Vänd ner jordgubbar och nötter vid servering. Smaka av med salt och peppar.
Inspiration: Expressen Grilla
Vildmarkshotellet
När vi besökte Kolmården i förra veckan bodde vi på Vildmarkshotellet. På kvällen åt vi middag på hotellets restaurang och jag som förväntat mig en bufférestaurang eller restaurang med barnvänlig mat blev överraskad att där istället var en "finrestaurang". Faktiskt inte mig emot då det var ett perfekt upplägg - en barnvänlig restaurang med god vuxenmat! Sonen fick in sin mat direkt (kycklingfilé med pommes frites) och kunde äta på sin mat samtidigt som han kunde rita på pysselritpapper och medan jag och maken funderade på vad vi skulle äta och dricka. Valde till slut samma rätter och samma vin, ibland har vi samma smak maken och jag!
Förrätt - Toast skagen
Varmrätt - Oxfilé (självklart medium rare) med friterad potatiskaka och bearnaissås
Extrarätt från köket: Stark salami med brieost
Supernöjd med maten, det var verkligen väldigt gott och vi var proppmätta efter den stora oxfilébiten så någon efterrätt var det inte tal om. När såsen tog slut bad vi om mer och fick in en STOR skål med mer sås. Väldigt bra service och god mat - en restaurang jag gärna äter på igen!



Gino på grillen

Focaccia med tomat och rosmarin

1 stort bröd
25g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
12 dl vetemjöl
Olivolja
Körsbärstomater
Färsk rosmarin
Flingsalt
Smulta/häll jästen i en skål/kitchen aid och lös den i ljummet vatten, ca 37 grader. Tillsätt honung, salt, olja och mjölet och arbeta degen väl. Degen ska vara kladdig när den är klar. Låt jäsa i degbunken övertäckt i ca en timme. Lägg därefter ett bakplåtspapper i en långpanna och ringa över olja. Tryck ut degen i långpannan, droppa över lite olivolja, tryck i tomater och rosmarin. Täck degen med plastfolie och låt jäsa i ca 45 minuter. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader. När degen jäst klart strör du över flingsalt över brödet och gräddar i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Servera.
Inspiration: Expressen Grillrecept
Chai Latte
Våran Tassimo har fått testa en nyhet - chai latte. Jag och maken älskar Espresso House egen chai latte så gissa om vi blev glada när vi såg att Tassimo släppt chai latte till sin maskin. Vi testade den ikväll och den får medelbetyg av oss båda. Den klår absolut inte Espresso House och smakade lite blaskigt av vatten/lite för lite smak (även om den smaken som fanns där var god) för att den skulle få tummen upp. Men absolut ett alternativ till vanligt te.

Tävling - Barnkalaset.se
Då sonen fyller 2 år om drygt en vecka skulle jag själv ha valt en tårtbild med Nalle Puh-motiv - vilket skulle du välja om just du vann?

Tävlingsregler:
Vinst: En valfri tårtbild från Barnkalaset.se
1 lott - Kika in på Barnkalaset.se och välj ut vilket motiv på tårtbilden du skulle välja om just du vann och vems tårta som skulle smyckas.
2 lotter - Gilla Barnkalaset.se på Facebook.
3 lotter - Länka tävlingsbilden med bildtext på din blogg/Facebooksida. Glöm inte att ange länk i kommentaren.
Tävlingen avslutas: Söndagen den 3 juni

*Jag tävlar hos Coquina i samarbete med Barnkalaset.se. Tävla HÄR du också!
Krämig kasslerpasta
Ni har säkert inte märkt någonting men vi har varit iväg till Kolmården i dagarna två och haft det underbart härligt! Superskönt väder, lite folk, många och fina djur och massa tummen upp från oss som nu varit där två år i rad under samma tid på året - verkligen att rekommendera att åka dit under försommaren när det är lite besökare! Betyg på Vildmarkshotellets restaurang kommer inom kort!
Här kommer matkasse-middag nr 2, en krämig kasslerpasta - en perfekt vardagsmiddag som går fort att tillaga och är god och somrig. Vi valde dock att göra broccoli och morötter vid sidan om denna gång och så ska tilläggas att rätten har lite hetta då det är chili och paprika creme fraiche i.
4 port.
ca 500 g skivad kassler
250 g broccoli
3 morötter
4 port pasta (gärna snäckor)
2 dl lättcrème fraiche paprika chili
salt och peppar
65 g ruccola
Skär kasslern i strimlor. Ansa och skär broccolin i buketter. Dela broccolistammen på mitten och skiva tunt. Skala och skär morötterna i tunna skivor. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt broccolibuketter- och stam samt morotsslantarna när 5 minuter av koktiden återstår. Häll av pasta och grönsaker och låt rinna av i ett durkslag. Värm crème fraichen i pastakastrullen. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner kassler, pasta, grönsaker och ruccola. Låt allt bli varmt och servera genast.
Inspiration: ICA.se
Chicken nuggets i pitabröd


4 port.
4 kycklingfiléer
1 dl ströbröd
40 g tacokrydda
2 msk olja
1/2 gurka
2 tomater
1/2 romansallad
6 pitabröd
1 dl tacosås
Sätt ugnen på 200˚C. Skär kycklingen i mindre bitar. Blanda ströbröd och tacokrydda i en djup tallrik. Vänd kycklingbitarna i ströbrödsblandningen, se till att bitarna täcks av paneringen. Stek kycklingen i oljan i en stekpanna tills bitarna fått färg. Låt dem rinna av på ett hushållspapper. Lägg tillbaka dem i stekpannan eller i en ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen och stek 6-8 minuter. Skär gurkan i stavar och tomaterna i skivor. Skölj och skär salladen i strimlor. Värm pitabröden enligt anvisningen på förpackningen. Servera kycklingen i pitabröden tillsammans med grönsaker och tacosås.
Inspiration: ICA.se
Vinnare - Kryddtävling
Vinnare:
Mia
Madelene - Mamma till två - Kika gärna in på Madelenes trevliga blogg om henne och hennes familj!
Kika in på er mail där ett vinst-mail från mig har kommit!
Håll utkik på bloggen för inom kort kommer det en ny tävling - denna gång i temat kalas!
Restaurangtips - Ardbeg Embassy
Vi hade inga förväntningar alls då vi inte hört någon besöka restaurangen och dessutom ligger den mitt i turiststråken i Gamla Stan. Men vi blev verkligen positivt överraskade! En lokal uppdelad i en bardel och en restaurangdel. För maken som älskar whisky är baren en dröm med alla sina whiskyflaskor och en whiskytunna med Ardbeg-whisky. I lokalen hålls också whiskyprovningar.
Vi började med en varsin fördrink - helt okej smak på dessa.
Förrätter
Silltallrik med Ardbegmarinerad sill, krämig löjromssill och hembakat knäckebröd
Vildsvinskorv, hemlagad, serveras nygrillad med sellericrème, spröd sallad och enbärsdoftande lingonsås
Varmrätter
Renytterfilé, grillad, med potatiskaka, rödvinsbrässerad schalottenlök och rökt fläsk
Svartpepparrullad svensk oxfilé med grönpepparsås, rostade körsbärstomater och potatisgratäng
Efterrätter
Whiskyspetsad mocca- och chokladglass. Serveras med kolaknäckcrème och rostad pistage och mandel
Varm nybakad chokladbakelse med hallonglass och lakritscrème
Allt var väldigt gott men särskilt imponerad blev jag av varmrätten, riktigt, riktigt gott! Maken åt de första rätterna i varje kategori och jag åt de andra. Dock är det inte jättebilligt att äta på detta ställe så det var tur att vi fått tag på Groupon-presentkortet, däremot är det riktigt mycket mat så man behöver inte äta tre rätter och på så sätt komma billigare undan genom att t ex bara beställa in varmrätt!







Bröllopspresenttips!
Manaki Gold har tagit fram ett bröllopspaket innehållandes ekologisk olivolja, olivtvål och massageolja. Men förutom detta får man också ett fadderskap på ett olivträd från Manaki Golds olivlundar på den grekiska halvön Peloponnesos, nära den lilla byn Ermioni.
Här växer närmare 200 olivträd, många av dem flera hundra år gamla. Av oliverna framställs en ekologisk, kallpressad, extra jungfruolja. Oljan kommer från den första pressningen, vilket ger den bästa kvaliteten och den mest smakrika olivoljan. Den här typen av gamla olivlundar håller på att försvinna. De huggs ner för att ge plats åt lundar som är anpassade för industriell produktion av olivolja. Och därmed försvinner en del av vårt kulturarv. Med fadderskapet hjälper du till att hålla lundarna och olivträden vi liv.
Fadderskapet är på ett år. Du väljer själv vilket olivträd du vill bli fadder åt och namnger det. Alla träd är representerade med bild på Manakis hemsida. Här kan brudparet gå in och tillsammans välja ut det träd som ska påminna dem om deras stora dag. I fadderskapet ingår tre liter olivolja som brudparet får efter skörd och pressning. Namnet på trädet trycks på olivoljans flasketiketter. För att mottagaren ska kunna njuta av sin olivolja på en gång följer en 250 ml provflaska med i bröllopspaketet. Priset för bröllopsgåvan är 1800 kronor.
Läs mer och kika på tillgängliga träd på Manaki Gold!

Ny Fanta!
Har ni provat nya Fanta Strawberry & Kiwi? Den ser riktigt läskande och somrig ut, får återkomma med betyg efter att jag provat den.
Idag är sista dagen att tävla i min krydd-tävling så gå längre ner och tävla!
Grillad lax
Något som är en väldigt fräsch rätt nu när det börjar bli varmt ute är grillad lax med potatis och romsås - supersmarrigt! Grilla laxfiléer som är kryddade med salt och citronpeppar. Koka potatisen som vanligt eller grilla potatis i folieknyten (med olivolja, saft från en citron, dill och salt). Servera med en kall romsås gjord på creme fraiche, röd rom, dill, salt, sweet chilisås och saft från en citron. Ställ kallt innan servering.
Pizza
I helgen har vi varit ute på vägarna då vi varit på dop i Dalarna. Detta har inneburit en hel del snabbmat av olika slag, tur att jag har en löptur inbokad imorgon!
Salviakyckling med citronpasta
*Du har väl tävlat i min krydd-tävling? Om du missat den så hittar du den HÄR!
Häromdagen gjorde vi en väldigt god och lättlagad rätt till middag, att den dessutom räckte till tre matlådor gjorde det hela ännu bättre. Hela familjen gav rätten tummen upp!
4-5 port.
1/2 pkt bacon, 70g (nästa gång tar jag gärna ett paket bacon)
Ca 800-1000g kycklingfilé
1/2 kruka färsk salvia
Flingsalt och nymalen svartpeppar
400-500 g pasta, gärna papardelle
1 burk crème fraiche, 2 dl
1 ½ msk kycklingfond
1/3 citron, saften (ca 1 msk)
1/2 msk rivet citronskal
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Stek baconskivorna knapriga i en panna utan fett. Låt rinna av på hushållspapper. Skär kycklingfiléerna på längden till tunna schnitzlar. Salta och peppra. Hetta upp en rejäl klick smör i pannan. Stek de tunna kycklingskivorna gyllene i ca 2 minuter på varje sida. Tillsätt salviabladen och stek ytterligare 1 minut. Krossa de knaper-stekta baconskivorna över kycklingschnitzlarna i pannan.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Lägg crème i en kastrull tillsammans med fond och citronsaft. Värm och smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner citronskalet. Blanda ner citronsåsen i den nykokta pastan. Lägg kycklingfiléerna och baconet på pastan. Servera direkt.
Inspiration. Mathem.se
Grillning






Basilikakräm
1/2-1 dl Creme Fraiche
100g Creme Bonjour vitlök
Färsk basilika
Salt
Rör ihop creme fraiche och färskost och strimlad färsk basilika och lite salt. Servera till kött eller kyckling!
Kokos
*HÄR hittar ni min nya tävling så kika gärna in där och tävla!
Marabou Premium 70% har kommit ut med en ny smak - kokos. Den både luktar och smakar sommar och är superdupergod! En ny favorit bland mörk choklad om du frågar mig och en choklad jag absolut kommer köpa fler gånger.
Vill också passa på att önska er en trevlig fredag och en trevlig helg!
Tävling - Kryddhuset.se
Vinst: Två vinnare vinner ett varsitt krydd-paket innehållandes: Glassa Gourmet Classica (baserad på balsamvinäger som är en krämig smaksättare till sallader, kött, fisk, ost och desserter). Glassa Gourmet Bianco (baserad på vitvinsvinäger som är en sötsyrlig och krämig smaksättare till sallader, kött, kyckling, fisk, ost och desserter). Gratängkrydda med cheddarost (som passar till paj, ugnsrätter, smörgåsar mm). Grillkrydda Americana och Cajunkrydda.

Tävlingsregler:
För att tävla ska du berätta i en kommentar till detta inlägg vilken som är din favoritkrydda och varför just du skulle vinna detta krydd-paket.
Tävlingen avslutas: Tisdagen den 22 maj
Estelles tårta
Jag ger tårtan tummen upp, den var verkligen god. Jag älskar ju princesstårtor så för mig passar tårtan verkligen. Vi hade min familj över på middag igår så de fick provsmaka tårtan och även grannarna fick sig en smakbit av den goda tårtan och alla gav den tummen upp.



Vinnare - Sweethome.se
Vinnare:
Malin - som har fina bakbloggen (M)alla kan baka som du hittar HÄR!
Malli
Stort GRATTIS till er! Vänligen kika in på er mail och följ instruktionerna!
Och för er som inte vann kan jag meddela att det redan imorgon kommer upp en ny tävling!
Länk

Korvstroganoff med zucchinipasta

4 port.
ca 600 g korv, gärna mild med hög kötthalt
1 gul lök
Smör
3 msk tomatpuré
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
0,5-1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skär korven i strimlor. Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt sedan grädde, creme fraiche, fond, senap och paprikapulver. Salta och peppra. Rör om och låt puttra i ca 20 minuter. Servera med zucchinispaghetti.
Zucchinispaghetti:
Hyvla 2 zucchinis med en osthyvel. Släpp ned i kokande lättsaltat vatten i cirka 5 sekunder. Häll av i durkslag och servera direkt.
Inspiration: LCHF Husmanskost - Anna Hallén
Grillat är godast!
Igår spenderades dagen på Skansen, en härlig dag med fint väder. Djuren vi såg var dock inte speciellt aktiva men sonen hade jätteskoj i alla fall! När vi kom hem grillade vi fläskytterfilé som marinerats som vi åt tillsammans med potatissallad, sallad och en ny sås från Ica - Hickory grill. Väldigt gott var det alltihop och vill man äta maten snabbt när man grillar så är det ju så perfekt att ha potatissallad som tillbehör, bara att ställa fram så fort köttet är klart.



Lax i hummersås
*Några dagar till att tävla i min tävling där du kan vinna två presentkort på 500 kr så skynda in HÄR och tävla!
Hoppas ni alla har en bra helg! Igår var det en regnig dag så det blev lite möbel-shopping för oss. Idag vaknade vi upp till strålande solsken och så fort vi har plockat bort frukosten bär det av ut i solen!
Häromdagen åt vi en laxrätt som det var länge sedan vi gjorde - lax i hummersås. Vi åt den med grönsaker så en perfekt LCHF rätt då det är en väldigt såsig rätt.
4 port.
3 msk Hummerfond
1 dl vatten
1 dl crème fraiche
2,5 dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
Citronpeppar
Sätt ugnen på 200ºC. Lägg laxen i ugnsfast form och strö på citronpeppar. Koka ihop vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull. Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 15-20 minuter. Servera med en god sallad eller pressad potatis.
Inspiration: Tasteline
Afterwork
Igår var det afterwork för hela slanten! Först rosévin på Nobis Hotel, sedan drinkar och middag på Gute Grill och sist lite fler drinkar på Lemon! En riktigt trevlig kväll!
På Gute Grill hade vi förbeställt grillplanka vilket denna dag innebar gös, short ribs och lammfilé. Till detta serverades potatisstavar, coleslaw, sallad, gurkyoghurt och aioli. 275 kr per person. Mums!
Parmainlindad torsk med tagliatelle
Denna rätt var det riktigt länge sedan vi gjorde men mums vad god den var. Torsken fick en massa smak från parmaskinkan och det goda smöret. En rätt vi absolut kommer göra flera gånger!

4 portionsbitar torsk (4 bitar motsvarar ca 600 g) MSC- eller Kravmärkt
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk hackad timjan, gärna citrontimjan
4 skivor lufttorkad skinka (à ca 50 g)
75 g smör
1 vitlöksklyfta
400 g färsk pasta
1 påse babyspenat (à 65 g)
Koka upp saltat vatten till pastan. Krydda fisken runt om med salt, peppar och timjanen. Vira en skinkskiva runt varje fiskbit och fäst med en tandpetare. Smält smöret. Skala och pressa i vitlöken. Pensla fisken med lite av vitlökssmöret och grilla över glöd eller stek i grillpanna ca 3 minuter på varje sida. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med spenaten. Servera fisken med resten av det varma vitlökssmöret och spenatpastan.
Drycker från Kiviks Musteri
Perfekt att dricka till fika eller måltider är dessa goda drycker från Kiviks Musteri som finns i en mängd olika smaker. Favoriten är måltidsdrycken med smak av björnbär - en riktigt god törstsläckare! Det enda minuset med dryckerna är att förpackningarna är så stora och klumpiga och väger mycket. Hade varit toppen att få dem i koncentrerad form för vatten har ju alla hemma och kan tillsätta.

Tävling - Sweethome.se

Tävlingsregler:
Vinster: 2 st presentkort á 500 kr/st att utnyttja på Sweethome.se. Gäller varumärket Vinga of Sweden (allt på bilden är från Vinga of Sweden)
1 lott - Kika in på Sweethome.se och välj ut en vara från Vinga of Swedens sortiment som du skulle välja om just du vann. Berätta också varför just du borde bli en av vinnarna i en kommentar till detta inlägg.
2 lotter - Gilla Sweethome.se på Facebook
3 lotter - Länka tävlingsbild med bildtext på din blogg/facebooksida. Glöm inte att ange länk/namn till inlägget.
Tävlingen avslutas: Tisdagen den 15 maj

*Jag tävlar om presentkort på Sweethome.se hos Coquina. Tävla HÄR du också!
Enkel kycklingrätt
Denna kycklingrätt är så busenkel att göra att vem som helst klarar av det! God och enkel att tillaga är den också! Gjorde denna rätt ofta för några år sedan men när jag nu gjorde den igen i veckan var det år sedan jag gjorde den sist så det var på tiden att vi åt rätten igen. Man använder sig av Santa Marias kryddmix Creamy Curry Chicken och tillsätter bara 2 dl creme fraiche och 2 dl vatten. Vispa ihop blandningen. Lägg kycklingfilé (500-1000g) i en ugnsfast form och häll blandningen över. Tillaga ca 25 minuter i 225 grader. Se till att kycklingen är helt genomstekt, den ska ej vara rosa. Servera med ris och sallad.
Yoghurt


Hamburgare


Ballerina Marängsviss
Fortfarande krasslig och då får man unna sig godsaker! Nya Ballerina Marängsviss är både choklad- och vaniljkex med marängkräm och kakaobitar emellan. En god och somrig kaka men originalet slår den inte!
Tidningsläsning i solen
Förkyld med halsont och med massa andra krämpor såsom myrbett som kliar till exempel satte stopp för min jobbdag idag. Istället har en stund av dagen spenderats i solen på terassen med senaste numret av Allt om Mat!
Chokladkaka med kokostäcke

4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
150g mjukt smör
75g smör
1,5 dl grädde
1 dl ljus sirap
200g kokosflingor
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner det i äggvispet. Blanda till sist ner smöret (jag hade mjukt smör men det var svårt att blanda så nästa gång kanske jag smälter smöret) och rör försiktigt tills allt blandat sig. Grädda kakan i en form på 20*30 cm i 200 gr i nedre delen av ugnen i 13 min. Gör under tiden kokossmeten. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 5 min. Bred på kokosen över kakan och grädda ytterligare 10 min (jag hade minst 20-25 minuter) i övre delen av ugnen. Låt svalna och skär i rutor.
Inspiration: Bakverk och fikastunder
Jordgubbs- och rabarberpaj


Smuldeg:
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0,75 dl strösocker
100g smör
Fyllning:
3 stjälkar rabarber
0.5 liter jordgubbar
0.5 dl strösocker
Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Skär smöret i småbitar och fördela med fingertopparna till en smuldeg. Skala och skär rabarber i centimetertjocka bitar. Skölj jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Lägg rabarber och jordgubbar i en ugnssäker form. Strö över socker. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter.
Valborgsmiddag





Kött: Helgrillad ryggbiff. Endast kryddad med olivolja, salt och peppar. Grillad till 58 grader.
Potatis: Skala potatisen. Skär i halvor. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter beroende på storlek på potatisen. Ha olivolja och flingsalt på innan du steker dem i ugnen. Häll på lite torkad timjan innan servering.
Såser:
Chilisås: Blanda ihop 2 dl creme fraiche, salt, 1/2 lime (saften), 1 tsk sambal oelek, 1/2 msk farinsocker och 1 pressad vitlöksklyfta. Ställ kallt innan servering.
Basilikasås: Blanda ihop hackad färsk basilika, 2 dl gräddfil, salt och 1 pressad vitlöksklyfta. Ställ kallt innan servering.
Rosévin på valborg

Domaine de Collavery
Rosévin 2011
Användning: Serveras vid ca 8 grader som sällskapsvin eller till rätter av fisk eller fågel samt till sallader.
Smak: Torr, bärig, ungdomlig smak med inslag av smultron, hallon, apelsin och gräs.