Pasta med tigerräkor
I somras innan vi började med LCHF gjorde maken middag åt oss och lagade pasta med tigerräkor som vi tycker är så mumsigt =) Vi gör rätten olika varje gång men på ett ungefär gjordes rätten efter detta recept nedan! Serverades med gott surdegsbröd och en god röra :)
4 port.
500 g tigerräkor
Pasta
2 charlottenlökar
2 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Tomatsås:
4 stora tomater
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1/2 dl färsk persilja
50 g smör
3 msk olivolja
Salt & Svartpeppar
Börja med att skålla tomaterna. Skär ett kryss på ovan- och undersidan av tomaterna och lägg dem i kokande vatten en liten stund. Ta upp tomaterna och lossa enkelt på skalet till allt skal är borta.
Finhacka charlottenlöken och en vitlöksklyfta. Hetta upp en kastrull med olivolja. Häll i löken och vitlöken och låt dem stekas i olivoljan en liten stund (ej bli brända dock). Häll i tigerräkorna och vinet och låt puttra under lock i några minuter. När tigerräkorna är klara, häll upp allt i en stor skål. Skölj rent kastrullen då den ska användas en gång till. Koka pastan och dra bort en minut av koktiden. Skär tomaterna i mindre bitar. Finhacka chili och vitlök. Hetta upp kastrullen en gång till med olivolja. Lägg i vitlök och chili i kastrullen och lägg sedan i tomaterna. Låt koka en liten stund. Ha sedan i spadet som tigerräkorna ligger i (ej tigerräkorna) och låt koka ytterligare en lite stund. Smaka av med salt och peppar. Häll i tigerräkorna och låt det bli varmt (ej koka). Tillsätt pastan som nu är al dente och låt den bli varm tillsammans med tomatsåsen och tigerräkorna. Finhacka persilja. Lägg upp på ett stort fat och toppa med persilja, servera med gott bröd!
Köttfärslimpa med tomatsås
MUMS vad god den här maträtten var som vi testade för första gången i fredags :) Högst betyg av hela familjen! Sonen åt maträtten med pasta och broccoli och jag och maken som äter LCHF åt köttfärslimpan med en god sallad. Apropå LCHF var det vägning idag efter över en vecka med god mat i Barcelona och middagar hos vänner (inte mycket LCHF-ätande med andra ord den senaste tiden) men ändå visade vågen på minus 0,6 kg så nu är det bara ett kilo kvar till matchvikt :)
4 port.
1 gul lök
Smör
ca 600 g köttfärs
2 ägg
1 dl smaksatt färskost, jag tog 4 peppar
1 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
Smör
1 burk krossade tomater
3 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1/2 dl hackad färsk basilika
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka löken, stek löken i smör så den blir mjuk. Blanda köttfärsen med ägg, färskost, vispgrädde, kalvfond, den stekta löken, salt och peppar. Forma färsen till en limpa i en ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.
Skala och finhacka vitlöken till tomatsåsen medan köttfärslimpan står i ugnen. Fräs vitlöken tillsammans med smör i en kastrull/hög stekpanna. Tillsätt krossad tomat, vispgrädde, kalvfond, basilika, salt och peppar. Låt småputtra i ca 10 minuter. Servera såsen med köttfärslimpan och en god sallad (för LCHF) eller kokt potatis.
Inspiration: LCHF Husmanskost med Anna Hallén
LCHF-efterrätt
Hoppas att ni alla haft en bra helg, min har varit väldigt bra med hemmamys i fredags, strålande sommarväder i lördags så vi passade på att grilla hemma hos goda vänner och idag har det varit en helt vanlig söndag utan någonting speciellt inplanerat! Vad har ni gjort i helgen?
Här kommer recept på en LCHF-efterrätt, vaniljpannacotta med hallon! Efterrätten smakade helt okej, inte en av de godaste efterrätter jag gjort men gillar man kalla, lite enkla smaker utan någon sötma så är denna efterrätt perfekt!
4 port.
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 dl grekisk yoghurt
200 g hallon (eller blåbär)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Häll vispgrädden i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och de delade vaniljstängerna i grädden. Koka upp grädden och rör om för att få ut vaniljsmaken. Ta kastrullen från plattan och ta bort vaniljstängerna. Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dem i den varma grädden, rör om. Låt grädden svalna. Rör ned yoghurten i den avsvalnade grädden. Lägg hälften av bären i botten av fyra glas. Häll gräddblandningen över och ställ kallt i minst 3 timmar. Servera med resten av bären!
Inspiration: LCHF Husmanskost med Anna Hallén
Efterrätter
I denna marängswiss hade vi i:
- Vaniljglass
- Bananer
- O´Hoj Chokladsås
- O´Hoj Hard topping chokladsås
- Minimaränger
- Jordgubbar

Brietårtan gjorde vi så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär av locket på en stor Brie och lägg osten på ett ugnsäkert fat. Strö över frukt och nötter och ringla över honung. Ställ in osten i ugnen i ca 10-15 minuter. Torkade tranbär och aprikoser samt honung pryder min tårta men däremot hade vi olika nötter (pinjenötter, solroskärnor och cashewnötter) i en skål bredvid att pryda sin egen tårtbit med då vi hade nötallergiker bland gästerna!

Vinnare - 1 års tävling
Vinnare av varsitt kex-paket från Göteborgs kex är:
- Kim (Du kan läsa Kims bakblogg HÄR)
- Frida (Fridas blogg hittar du HÄR)
- Jessica (Jessicas Leva Sunt-blogg hittar du HÄR)
Ett stort GRATTIS till er tre, hoppas ni kommer få mysiga kex-kvällar i höst :) Jag har mailat er information om hur ni får er vinst så kika in på er mail!
Barcelona
Idag är sista dagen att tävla i min 1 års tävling, imorgon drar jag tre vinnare så håll utkik imorgon!

Hotellets frukostbuffé innehöll massa godsaker, champagne till exempel!

I hotell-lobbyn bjöds det på vatten och godsaker

Äggröra med bacon och gambas

Egg Benedict

Favorit lunch-haket Bilbao Berria med en mängd små tapas-rätter...

...där du betalar per pinne, olika pris för olika långa pinnar!

Mer Tapas!

Sangria

Lokala ölen Movitz

Räkor

Underbart god paella på 7 Portes


Potatas Bravas på tapasrestaurangen Lonja de Tapas

Friterade räkor med tartar-sås

Friterad kyckling i sweet & sour-sås, spanska korvar och pilgrimsmusslor!

Choklad-efterrätt

Milk Fritters med pistaschglass

Asiatisk sallad

Tortilla med kyckling och paprika samt guacamole och potatisklyftor

Hallonmojito vid poolen

Strawberry Daquiri

Pilgrimsmusslor i parmesansås

Supergod hotellfrukost med frukter i massor, bröd (där man till och med
skurit bort kanterna på det rostade brödet), efterrätter, pålägg, ostar,
en man som lagade crepes med jordgubbar och chokladsås, äggröra,
bacon, färskpressad apelsinjuice....

...och en liten "chark" med pruschiutto, chorizokorv mm - mums!
Tilltuggstips
Imorgon är sista dagen att tävla i min 1 års tävling så skynda HIT och tävla om du inte redan gjort det!

Chimichurri
Brukar du äta chimichurri? Glöm inte bort 1 års tävlingen som du hittar HÄR!

2 dl persilja, finhackad
1 dl färsk oregano, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk chiliflakes, torkade
1 lime, rivet skal och saft
1 dl olivolja
Salt
Blanda alla ingredienserna till chimichurrin i en skål. Ställ kallt innan servering, helst några timmar så smakerna hinner komma fram!
Inspiration: Taste By Louise
Lax i parmesansås

4 port.
4 laxfiléer
citronpeppar
salt
purjolök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl färskriven paremsanost
Ställ ugnen på 200 grader. Strimla purjolök och lägg i botten på en ugnsfast form. Lägg laxfiléerna ovanpå och krydda med salt och citronpeppar. Blanda grädde, creme fraiche och parmesanost. Smaka av med salt. Häll blandningen runt fisken och ställ in i ugnen i ca 20 min. Kontroller att fisken är klar! Servera med en god sallad alternativt med ris eller pressad potatis.
Inspiration: Matplatsen
Korvstroganoff - LCHF
Ha det nu underbart för det hoppas jag kunna få med underbart sällskap, god mat, goda viner, sol och bad och kanske lite shopping :)
Jag älskar ju min egen korvgryta men efter att ha testat denna korvstroganoff måste jag säga att min korvgryta fått konkurrens för denna var galet god :) Alla i hela familjen älskade den och var även supergod dagen efter så gör en stor omgång och frys in i matlådor, perfekt att ha med sig till lunch på jobbet. Denna kommer vi absolut att göra massvis med gånger! Måste också tipsa om tillbehöret till denna rätt, zucchinispaghetti, superenkelt och gott och smakar nästan som pasta - perfekt!


4 port.
ca 600 g korv, gärna mild med hög kötthalt
1 gul lök
Smör
3 msk tomatpuré
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
0,5-1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skär korven i strimlor. Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt sedan grädde, creme fraiche, fond, senap och paprikapulver. Salta och peppra. Rör om och låt puttra i ca 20 minuter. Servera med zucchinispaghetti.
Zucchinispaghetti:
Hyvla 2 zucchinis med en osthyvel. Släpp ned i kokande lättsaltat vatten i cirka 5 sekunder. Häll av i durkslag och servera direkt.
Inspiration: LCHF Husmanskost - Anna Hallén
Tacopaj - LCHF


1/2 paket fryst filodeg, 500 g
Smör
Olivolja
ca 500 g nötfärs
1 påse tacokrydda, 40 g
1/2 dl vatten
Förslag på topping:
Salsa
Sallad
Gurka
Tomat
Riven ost
Vitkål
Gräddfil
Pfefferoni
Tina filodegen en aning. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Lägg några lager filodeg i en pajform. Pensla på smält smör mellan de olika lagren av filodeg och sätt in pajformen i ugnen i 10 minuter. Hetta under tiden upp en stekpanna med olivolja. Bryn nötfärsen i några minuter och tillsätt tacokrydda och vatten. Rör om och låt puttra i några minuter. Låt pajen svalna lite när du tagit ut den ur ugnen. Lägg sallad längst ner i pajformen och fördela köttfärsen ovanpå. Toppa sedan din paj med den topping du önskar. Servera direkt!
Inspiration: LCHF på mitt sätt - Ulrika Davidsson
Kycklingrätt - LCHF
Denna rätt är en perfekt LCHF-rätt, bara att servera med grönsaker istället för kolhydrater. Och tvärtom för er som inte äter efter LCHF. Jag älskar som bekant kombinationen kyckling och bacon så det var nästan en självklarhet att denna rätt skulle bli en hit!
Idag är det fredag och jag önskar alla mina kära läsare en trevlig helg :)
Kycklingfiléer
200 g färskost, gärna med någon smak
1-2 paket bacon (beroende på hur mycket kycklingfilé du har)
Smör
Sås:
5 dl vispgrädde
100 gr smaksatt färskost
2 msk kycklingfond
1 tsk soja
Salt
Svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Linda baconet runt kycklingfiléerna. Bryn kycklingen hastigt på hög värme runt om i smör. Lägg därefter kycklingen i en ugnsfast form. Gör såsen direkt i stekpannan du stekte kycklingen i, låt det brynta smöret vara grunden till såsen. Tillsätt vispgrädde, färskost, fond och soja. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnsformen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kontrollera att kycklingen är helt genomstekt, den får ej vara röd. Servera kycklingen med en god sallad alternativit ris eller pasta.
Restaurangtips - Victuscella, Falun
HÄR hittar ni min 1 års tävling :)

Salumi e pizza parma

Tapas inspiration a la Medelhavet

Hallonmojito

Toast skagen

Hamburgare
Nutella Semifreddo
Men för er som inte äter LCHF och vill ha en jättegod efterrätt så testa denna, underbart god och mäktig så den räcker till många personer alternativt i flera dagar i frysen för flera fika-stunder!
Min 1 års tävling hittar ni HÄR så skynda in och tävla!


2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella
Separera äggulor från vitor. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker, skummet ska stanna i skålen även när du vänder den upp och ner, då vet du att det är klart. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa sedan grädden för sig.
Lägg en marängbotten i en form som klarar frysning och krossa den andra. Vänd varsamt ihop gulan, grädde, vitorna och den krossade marängen. Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) i smeten. Fyll upp smeten i formen över marängbottnen.
Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering. Servera gärna med färska jordgubbar tilll.
Inspiration: Matplatsen
1 års tävling!

Detta kan du vinna:
Göteborgs Utvalda, Små Digestive
Göteborgs Utvalda, Fina Rågkex
Göteborgs Utvalda, Havssaltade Kex
Göteborgs Utvalda, Lätta Dinkelkex
Göteborgs Utvalda, Salinas
Göteborgs Utvalda, Vitlök och Basilika Kex
Jag själv har testat små digestive och havssaltade kex och de är jättegoda, är så nyfiken på vitlök och basilikakexen så de får jag testa nästa gång!
Tävlingsregler:
1 lott - Kika in på Göteborgs Kex hemsida och välj ut din favoritprodukt som du berättar om i en kommentar till detta inlägg, skriv också vem du skulle bjuda på en kexkväll om just du vann!
2 lotter - Samma som ovan samt Gilla Göteborgs Kex och Gofika på deras Facebooksida.
3 lotter - Ovanstående samt kopiera tävlingsbilden samt bildtexten på din blogg/Facebooksida. Glöm inte att skicka med länk till ditt inlägg.
Tävlingen avslutas: Torsdagen den 25 augusti

*Jag tävlar hos Coquina om kexpaket från Göteborgs Kex. Tävla HÄR du också!
Vinnare
1:a pris (2 valfria dregglisar från Dregglis.se) - Elin - Alicia (Elins blogg hittar du HÄR)
2:a pris (1 valfri dregglis från Dregglis.se) - Jenn
Stort GRATTIS till Elin & Jenn! Har mailat er så kika in på er mail så får ni mer information om er vinst där.
Chilisås
Vägning idag igen efter 1,5 vecka med LCHF och vågen visade minus 0,3 kg för mig sedan i måndags så nu har jag gått ner 2,3 kg efter 1,5 vecka med LCHF :) Bara futtiga 1,5 kilo kvar till min matchvikt :) Anledning till den tidiga vägningen även denna vecka är att vi ska ha kräftskiva imorgon och då kommer det dessvärre frossas i kolhydrater med baguetter, kex, pajer och annat gott :)
Imorgon är sista dagen att tävla i min tävling, på söndag drar jag två vinnare så skynda er att tävla HÄR!
Här kommer recept på en dundergod chilisås som passar utmärkt till såväl kyckling som till kött av alla dess slag. Vi gör den ofta till grillat och har redan gjort en dubbelsats till kvällens grillning!
2 dl Creme Fraiche
1 Lime, pressad
1/2 msk farinsocker
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt till servering!
MAX
En av mina favoritställen att äta snabbmat på är MAX och jisses vad man saknar en riktigt god hamburgare därifrån nu när man går på LCHF. Men vilken lycka när jag fick veta att MAX har en Low Carb-burgare med salladsblad istället för bröd så igår åkte vi dit för att äta lunch, en varsin Low Carb-burgare med vatten beställdes in till mig och maken. Precis som med alla hamburgare ser de inte riktigt lika bra ut i verkligheten som de gör på bild och så även i detta fall! Dock var hamburgaren god men dressingen hade åkt längst ner så först fick man ingen dressing alls och sen kom allt på slutet så det var lite trist. Sen är det nog känslan att åka till MAX och nästan förvänta sig samma smakupplevelse som med ett vanligt Maxmål och så smakar det inte som vanligt, då blir man lite besviken. Dock ett bra initiativ att MAX numera har en Low Carb-meny, fler borde ta efter det, så kommer säkert äta den fler gånger när man t ex är ute på vägarna och far!
1 år
Självklart ska vi fira 1 års-dagen med en tävling, den startar inom några dagar och den passar ALLA så håll ögonen öppna för detta vill ni inte missa :)

Mörk chokladmousse med hallon
Några dagar kvar att tävla om dregglisar från Dregglis.se - du hittar tävlingen HÄR!
Denna goda efterrätt passar utmärkt för dig som äter efter LCHF och den räcker till mååånga sötsugsattacker, bara att förvara i kylskåp så håller den sig några dagar!

1 paket mörk choklad, minst 70%
3 ägg
3 dl grädde
100 g smör
Smält chokladen i ett vattenbad, lägg i smöret och rör till jämn smet. Vispa upp grädden i en bunke. Tag en
annan bunke och vispa upp ägget i. Häll nu i chokladblandningen SAKTA i en tunn stråle över de vispade äggen, vispa hela tiden med elvisp. Se till att det blir en jämn smet, vänd sedan försiktigt ner grädden i chokladblandningen. Potionera upp i vackra glas eller skålar. Ställ in i kylen några timmar eller
till den kallnat. Servera med hallon.
Ost och skinkpaj - LCHF
Ni glömmer väl inte min tävling som pågår för fullt? Ni hittar den HÄR så skynda in och tävla!
Här kommer ett tips på en perfekt lunch för de som äter enligt LCHF, snabblagat och gott! En ost och skinkpaj med lite tomater på toppen. Säkerligen kan man använda samma grund men byta ut osten och skinkan mot andra ingredienser för att få lite variation, får fundera på det!

1 pkt strimlad skinka
ca 200 g riven ost, gärna Västerbottenost
5 ägg
4 dl grädde
Salt
Svartpeppar
körsbärstomater
Lägg skinkan i en pajform. Strö över osten. Blanda ägg och grädde ordentligt, salta & peppra. Häll äggsmeten i pajformen. Halvera några körsbärstomater och lägg ner. In i ugnen, 225 grader i ca 25 min. Servera gärna med en god sallad till.
Inspiration: Matplatsen
Bröllop
- Snittar
- Förrätt: Löjrom med västerbottenplättar
- Varmrätt: Rosastekt lammrygg med rostad mandelpotatis, kantareller, sommarprimörer och salviasky
- Efterrätt: Limecheesecake med rårörda björnbär
- Bröllopstårta. Kladdig kladdkakebotten, ljus chokladmousse och vit sugarpaste.
- Vickning i form av kokt korv med bröd




Torskgratäng
Igår lagade vi torskgratäng med sallad, är inte ofta vi gör torsk hemma men detta blev riktigt gott och även sonen smaskade i sig! Som sagt, äter du inte efter LCHF så är det bara att servera med kokt potatis.

400 g torskfilé
Smör
3-3,5 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 msk hummerfond
2 dl riven ost
1 pkt bacon
Salt
Vitpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva den tinade torsken och lägg den i en smord gratäng form. Strö över salt och vitpeppar och någon klick smör över fiskbitarna. Vispa grädden något för att inte såsen ska bli så rinnig. Blanda i tomatpurén & hummerfonden i den vispade grädden och rör om. Häll såsen över fisken och strö över den rivna osten. Grädda i ca 20 minuter, till osten fått fin färg. Under tiden gratängen står i ugnen knapersteker du baconet och klipper sedan i mindre bitar. När gratängen är klar strör du över baconet och serverar gratängen med en god sallad.
Restaurangtips - Sjökrogen, Katrinelund







Sista bilden är lånad från Katrinelunds hemsida
LCHF
De första 2-3 dagarna hade jag en hemsk huvudvärk men enligt vänner som äter efter LCHF är det normalt när kroppen detoxar sig från allt socker och kolhydrater men nu är det mycket bättre så det är skönt!

Häromdagen grillade vi hamburgare med smak av tacos, självklart utan bröd men med god guacamole istället. Detta recept kommer från kokboken LCHF på mitt sätt. Jättegott och man saknade inte bröd, ketchup eller senap alls. Nästa gång kommer jag dock göra dem till ostburgare för jag älskar cheeseburgare!

3-4 port.
500 g nötfärs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 påse tacokrydda, 40 g
1/2 dl grädde
1 kruka krispsallad
Coctailtomater
Gurka
Ev rödlök
Guacamole:
2 avocado
1 vitlöksklyfta
1/2 dl creme fraiche
(ev 1 msk chilisås)
Salt
Svartpeppar
Gör guacamolen först genom att dela och gröpa ur köttet med en sked och sedan mosa avocadon med en gaffel eller mixer. Skala och pressa ned vitlöken, krydda med salt och peppar (och eventuellt lite chilisås) samt tillsätt lite creme fraiche. Rör om och ställ kallt till servering. Blanda nötfärsen med salt, peppar, tacokrydda och grädde och forma till hamburgare. Grilla hamburgarna klara och servera med guacamolen samt grönsaker.
Inspiration: LCHF på mitt sätt - Ulrika Davidsson
Tävling - Dregglis.se
1:a pris - Två valfria dregglisar från Dregglis.se
2:a pris - En valfri dregglis från Dregglis.se
Tävlingsregler:
1 lott - Besök Dregglis.se och skriv en kommentar till detta inlägg vilken dregglis du skulle välja om just du vann och berätta också vem som skulle få dregglisen!
2 lotter - Samma som ovan samt att du gillar Dregglis.se på deras Facebook-sida!
3 lotter - Ovanstående samt kopiera tävlingsbilden och tävlingstexten på din blogg/Facebooksida! Glöm inte att skicka med länk till ditt inlägg.

*Jag tävlar hos Coquina om dregglisar från Dregglis.se. Tävla HÄR du också!
Tävlingen avslutas: Lördagen den 13 augusti
Vinnare - Sommartävling
Vinnare: Cathrine Larsson (du hittar Cathrines blogg HÄR)!
Stort GRATTIS till dig! Vänligen maila mig dina kontaktuppgifter så skickar vi den fina Heinz-lådan hem till dig!
Redan ikväll startar en ny tävling - denna är inriktad till alla er som på något sätt känner små bebisar som vill ha en fin present - din egen bebis, ditt gudbarn, syskonbarn, barn till kompisar osv. Kika in senare idag och tävla!