Torsk och pressad potatis
Vardagsmat
Jag är nog inte som alla andra för jag äter aldrig ketchup till mina makaroner. Jag brukar istället krydda med aromat eller örtkrydda. Hur äter du dina makaroner?
Så här gör jag stuvade makaroner.
Koka Kungsörnens Gammeldags makaroner i 7 minuter. Häll av vattnet. Rör ihop några msk vetemjöl i lite mjölk, helst standardmjölk, till en slät smet. Häll i smeten i kastrullen med makaronerna, rör om och tillsätt mjölk så det nästan täcker makaronerna. Rör hela tiden medan makaronerna och mjölken kokar upp. Låt sjuda till stuvningen fått rätt konsistens, tänk på att makaronerna tjocknar efter en stund i kastrullen när du tagit bort dem från plattan så bli inte orolig om det är för rinnigt från början. Servera med köttbullar och sallad.
Chokladkakor
ca 20 st.
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap med elvisp till blandningen är ljus och porös.
Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen tills det har blivit en smulig deg.
Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken och dela den i två delar, rulla ut varje del till en längd som är lika lång som plåten. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite.
De flyter ut i ugnen, men behöver ändå jämnas till lite med handen. Baka mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt längderna svalna lite innan du skär dem i sneda bitar. Låt kakorna kallna på plåten.
Torsk med dill och kokt potatis
3 port.
Potatis
ca 500 g torskfilé
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2 purjolök
1 kruka dill
1 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
1 krm salt
4 tomater
1 rödlök
Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatis. Smörj en ugnsäker form och lägg ned torskfilén. Krydda med salt och vitpeppar. Strimla purjolök fint. Finhacka dill. Rör samman creme fraiche, dijonsenap och salt. Blanda ned dill och purjolök och fördela allt över fisken. Dela tomater i halvor och skär rödlöken i tunna skivor. Lägg runt fisken. Ställ formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Servera med kokt potatis och morötter.
Kräftstjärtsröra
Bilden nedan är från Västkusten i somras där jag självklart åt en massa skaldjur. Detta är en underbart god baguette med galet mycket kräftstjärtsröra på. Jag brukar ofta göra kräftstjärtsröra hemma till förrätt eller tilltugg då jag tycker det är snäppet (men bara snäppet) godare än skagenröra. Så här brukar jag göra min kräftstjärtsröra på ett ungefär, jag brukar nämligen variera den från gång till gång!
Lagom mycket röra.
2 dl creme fraiche
En förpackning kräftstjärtar
1/2-1 dl majonäs
1 kruka färsk dill
1 msk sweet chili
1 burk röd rom
1/2 citron (saften)
Salt & peppar
Hacka dillen. Rör ihop alla ingredienser. Låt stå kallt en liten stund innan servering. Servera på gott bröd eller crostinis.
Chokladmoussebakelse
Pasta med tigerräkor II
4 port.
500 g tigerräkor (jag använde Pandalus denna gång, frysta utan skal)
Garofalo Linguini
2 charlottenlökar
2 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Tomatsås:
4 stora tomater
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1/2 dl färsk persilja
50 g smör
3 msk olivolja
Salt & Svartpeppar
Börja med att skålla tomaterna. Skär ett kryss på ovan- och undersidan av tomaterna och lägg dem i kokande vatten en liten stund. Ta upp tomaterna och lossa enkelt på skalet till allt skal är borta.
Finhacka charlottenlöken och en vitlöksklyfta. Hetta upp en kastrull med olivolja. Häll i löken och vitlöken och låt dem stekas i olivoljan en liten stund (ej bli brända dock). Häll i tigerräkorna och vinet och låt puttra under lock i några minuter. När tigerräkorna är klara, häll upp allt i en stor skål. Skölj rent kastrullen då den ska användas en gång till. Koka pastan och dra bort en minut av koktiden. Skär tomaterna i mindre bitar. Finhacka chili och vitlök. Hetta upp kastrullen en gång till med olivolja. Lägg i vitlök och chili i kastrullen och lägg sedan i tomaterna. Låt koka en liten stund. Ha sedan i spadet som tigerräkorna ligger i (ej tigerräkorna) och låt koka ytterligare en lite stund. Smaka av med salt och peppar. Häll i tigerräkorna och låt det bli varmt (ej koka). Tillsätt pastan som nu är al dente och låt den bli varm tillsammans med tomatsåsen och tigerräkorna. Finhacka persilja. Lägg upp på ett stort fat och toppa med persilja, servera med gott bröd som du kan doppa i såsen.
Pasta
Köttfärssås
Min senaste köttfärssås blev så god att jag måste lägga upp receptet här!
Trevlig helg på er alla!
3-4 port.
ca 500 g nötfärs
1/2 paket ICA pastasås chili
1/2 gul lök
1 påse Santa Maria Tacokryddmix
ca 1 dl vatten
2 dl Arla Kökets creme fraiche, paprika & chili
Finhacka lök. Bryn löken mjuk i lite olja. Tillsätt nötfärs och bryn till den är klar. Tillsätt tacokrydda och ca 1 dl vatten. Låt småputtra några minuter. Tillsätt creme fraiche och pastasås. Låt koka upp. Servera med spaghetti och en god sallad.
Boka bord
Nu är det dags för Krogveckan 2010 runt om i Sverige. En tillställning som håller på från och med idag och oktober månad ut. Det går ut på att man kan boka bord på webben till över 100 restauranger runt om i Sverige och restaurangerna erbjuder vissa utvalda rätter för 100 kr/styck. Kravet är att man måste beställa minst två rätter under besöket. Gå in på denna länk och boka in er på ett relativt billigt restaurangbesök, någonting att se fram emot nu i höstmörkret. Leta upp just din favoritrestaurang och se vad de erbjuder i sin meny, det ska i alla fall jag göra!
Soppa
2-3 port förrätt, dubbla vid huvudrätt.
1 msk smör
1 morot
1 msk vetemjöl
0,5 liter vatten
1 fiskbuljongtärning
Ett halvt paket Fjällbrynt hummer & krabbost (200g)
1 burk kräftstjärtar
1 dl creme fraiche
Cayenneppar
Riv moroten i ett rivjärn och fräs den tillsammans med smöret och vetemjölet i en kastrull.
Späd med vatten och tillsätt sedan buljongtärningen och låt puttra en stund. Ha i
osten och creme fraichen och sjud på svag värme ytterligare en stund. Smaka av med cayennepeppar.
Hacka kräftstjärtarna grovt och häll ner dem i soppan och låt allt bli varmt. Servera soppan med en gott bit bröd.
Lax med tomat- och mangosalsa och ris
3-4 port.
600 g laxfilé
3/4 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
125 g fryst mango
1/2 rödlök
4 tomater
1 avocado
1/2 kruka färsk koriander
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
Salt & svartpeppar
Ris
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram mango ur frysen. Skär laxfilén i portionsbitar. Lägg dem med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform. Strö över salt och svartpeppar. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Finhacka rödlök, tomater, avocado och färsk koriander. Blanda allt i en skål. Tillsätt mangon, olja och sambal oelek. Krydda med salt och svartpeppar.
Servera laxen med mangosalsa och ris!
Smakrika köttfärsbiffar med mangodressing och ris
3-4 port.
1 gul lök
1 dl ajvar-relish
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
2 vitlöksklyftor
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
500 g nötfärs
125 g fryst mango
1 dl creme fraiche
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Ris och broccoli
Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram mango ur frysen. Finhacka lök. Ta fram en bunke och blanda den finhackade löken med ajvar-relish, spiskummin, kanel och pressade vitlöksklyftor. Tillsätt sedan ströbröd, mjölk, salt och svartpeppar. Vänd ned nötfärs och blanda väl. Forma ca 6-8 biffar och lägg dem i en smord ungsform. Tillaga biffarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Mixa mangon med en stavmixer. Blanda ned creme fraiche, salt och svartpeppar.
Servera köttfärsbiffarna med ris och broccoli samt den kylda mangodressingen.
Marabou Sensations
Har ni testat Marabou Sensations?
Scones
Trevlig helg på er!
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
75 g rumstempererat smör
2 dl mjölk
(russin om man vill)
Blanda de torra ingredienserna först. I med smöret och blanda till en grynig massa.
Häll i mjölk och arbeta till en smidig deg (tillsätt ev russin). Platta till 2 stora kakor och nagga med gaffel. Skär dem i fyra bitar, utan att skära rakt igenom. Grädda 10-12 min i 275 C.
Kött och pommes frites
Vilken är din favoritsås till kött?
Restaurangtips BonBon
Gazpacho med tigerräka
Krabba med aioli
Kött med coleslaw och senap
Fisk med tomatröra och oliver
Fläskfilé med rosmarinsås och rotsaker
Har ni ätit sötpotatis någon gång?
3-4 port.
Rotsaker: kålrot, morot, sötpotatis, palsternacka
2 gula lökar
Olja
Salt & svartpeppar
ca 500 g fläskfilé
Smör
Färsk ingefära
1 msk torkad rosmarin
1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
1 tsk soja
3,5 msk vetemjöl
1/2 dl creme fraiche
Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en långpanna. Skala och skär lagom mängd rotsaker i tunna och jämnstora stavar. Skär löken i klyftor. Sprid ut rotsakerna och en av lökarna i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter, vänd rotfrukterna efter halva tiden.
Putsa fläskfilén. Ta fram en stekgryta och bryn köttet med en klick smör runtom, några minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar. Skala och skär 4 tunna skivor färsk ingefära och lägg ned i grytan tillsammans med en klyftad gul lök, torkad rosmarin och köttbuljongtärning. Häll på 4 dl vatten, lägg på locket och låt sjuda i 20-25 minuter. Vänd köttet några gånger under koktiden. När köttet är klart (skär ett snitt och kolla), lyft upp köttet och täck med folie.
Häll kokspadet genom en finmaskig sil direkt ner i en liten kastrull. Tillsätt soja. Rör ut vetemjöl i några matskedar vatten och rör till en slät redning. Häll ned redningen i såskastrullen samtidigt som du vispar. Tillsätt creme fraiche och låt koka några minuter. Skär upp köttet och servera med de ugnsbakade rotsakerna och rosmarinsåsen.
Rödspätta med dillsås och potatis
3-4 port.
Potatis
1 kruka dill
3 dl gräddfil
2 krm salt
1 krm vitpeppar
600 g rödspättafilé
Salt & Vitpeppar
Vetemjöl
Smör
Koka potatis. Grovhacka dill och blanda med gräddfil, salt och vitpeppar. Krydda rödspättafiléerna med salt och vitpeppar runt om. Vänd filéerna i vetemjöl och stek i smör, ett par minuter på varje sida. Servera fisken med kokt potatis och dillsåsen, gärna med en kålsallad till.
Pasta med kycklingfilé med touch av paprika
3-4 port.
Pasta
600 g kycklingfilé
Olja
Salt & svartpeppar
1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl ajvar relish
1/2 dl vatten
Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Dela kycklingfilé genom att skära varje filé i tre avlånga bitar. Stek kycklingen i lite olja och krydda med salt och peppar. Låt kycklingen bli genomstekt och rör sedan ned creme fraiche, ajvar relish och vatten. Blanda allt väl och låt koka ihop någon minut. Servera kycklingen med pasta och gärna en god ruccolasallad.
Fredagsmys
Åt ni tacos igår?
Köttfärslimpa med kokt potatis och rårörda lingon
3-4 port.
Potatis
3/4 gul lök
3 msk ströbröd
2 dl mjölk
2 msk olja
2 msk soja
2 krm svartpeppar
500 g nötfärs
200 g lingon
1/2 dl socker
1/2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
1 tsk soja
2 msk vetemjöl
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och koka potatis. Riv gul lök fint. Ta fram en bunke och blanda ströbröd, mjölk, olja, riven lök, soja och svartpeppar. Tillsätt köttfärs och blanda väl. Forma färsen till en avlång limpa och lägg i en smord ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min.
Rör samman lingon och socker till sockret löst sig. Häll upp de rårörda lingonen i en skål.
Lyft upp den färdiga köttfärslimpan på ett fat och täck med folie. Häll av skyn från köttfärslimpan i en sil ner i en kastrull. Ju mer sky, desto godare sås. Tillsätt vispgrädde, vatten, en halv köttbuljongtärning och soja. Rör ut vetemjöl i några matskedar kallt vatten i ett glas och vispa ner såsen i kastrullen. Låt koka några minuter.
Servera köttfärslimpan med kokt potatis, rårörda lingon, brunsås och sallad.
Lättlagat
Grillad cevapcici under ett besök i Barcelona!
Pasta med tigerräkor
4 port.
500 g linguini/spaghetti
500 g stora skalade tigerräkor
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 små peperoncino eller torkad chipotle
250 g körsbärstomater
3 msk persilja
salt
Koka upp lättsaltat pastavatten. Lägg i pastan och sätt timern på 1 minut innan pastan skall vara klar enligt anvisningen. Värm olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlök och peperoncino, fräs till de fått färg. Lägg i tigerräkorna, strö över salt och stek långsamt i 3-4 minuter. Ta upp räkorna och lägg dem på en tallrik. Plocka upp peperoncinon och släng dem. Lägg i tomater och persilja i räkspadet. Strö över lite salt. Låt puttra under lock i 5-8 minuter. Ta upp vitlöken och släng den. Ta upp pastan som är al dente och häll pastan i stekpannan med tomaterna. Låt koka i en minut. Viktigt att inte låta koka för länge. Blanda försiktigt ned tigerräkorna i pastablandningen. Servera med gott bröd, gärna med skagenröra! Bon Apetit!
Kanelbullens dag
Har du ätit bullar idag?
Ca 30-40 bullar
150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl strösocker
1 tsk kardemumma
12-13 vetemjöl
Fyllning:
2 dubbeldaim
ca 150 g smör
ca 1 dl strösocker
Kanel
Pensling:
Uppvispat ägg
Garnering:
Hackade pistaschnötter
Pärlsocker
1.Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den är blank och smidig, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
2. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 40 min tills degen är dubbelt så stor. Finhacka daim och pistagenötter.
3. Stjälp ut den jästa degen på väl mjölad arbetsbänk och knåda degen. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangulär platta. Riv över smöret med hjälp av ett rivjärn eller bred ut smöret på degen. Strö över daim, kanel och socker. Rulla samman degen från långsidan och skär i rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i bullformar ställda på plåtar. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
4. Pensla bullarna med ägg. Strö över pistaschnötterna och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg.
Kyckling i cidersås med ris
3-4 port.
Ris
300 g palsternacka
1 rödlök
2 äpplen
600 g kycklingfilé
olja
salt & svartpeppar
1 kycklingbuljongtärning
1/2 tsk torkad rosmarin
33 cl äppelcider
2 msk vetemjöl
vatten
1/2 dl vispgrädde
sockerärtor
Lingon
Koka ris enligt förpackningens anvisning. Skala och skär palsternacka i avlånga bitar. Skär rödlök och äpplen i klyftor. Dela kycklingfilé genom att skära varje filé mitt itu på längden. Ta fram en stekpanna med lock. Bryn kyckling och rödlök till kycklingen fått fin färg. Kycklinen ska dock inte vara genomstekt då den blir klar i cidersåsen. Krydda sparsamt med salt och peppar. Tillsätt palsternacksstavar, buljongtärning, torkad rosmarin och äppelcider. Låt koka under lock på medelvärme i ca 10 minuter. Rör sedan ut vetemjöl i några msk vatten till en slät redning och häll ned i grytan under omrörning. Tillsätt vispgrädde. Lägg ned hälften av äppelbitarna och låt koka till såsen tjocknat, ca 3-4 min. Kontrollera att kycklingen är klar. Strö på sockerärtor, resten av äppelbitarna och lite lingon ovanpå den färdiga grytan. Servera med ris.
Currydoftande korvgryta med ris
3-4 port.
Ris
1 gul lök
1 äpple
550 g falukorv
Olja
2 tsk curry
2 tsk vetemjöl
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl vatten
1 dl vispgrädde
1/2 - 1 burk konserverade körsbärstomater (med juice)
Sockerärtor
Koka ris enligt förpackningens anvisning. Hacka gul lök, tärna äpplet och strimla falukorven. Fräs löken mjök i olja. Tillsätt curry och rör ihop med löken. Häll över lökfräset på en tallrik och bryn sedan den strimlade falukorven. Häll tillbaka löken i stekpannan. Pudra över vetemjöl, smula ned den halva buljongtärningen, rör ned vatten och vispgrädde. Tillsätt tomaterna (och juice i lagom mängd) och rör försiktigt så att inte tomaterna går sönder. Lägg i lagom mängd sockerärter och äppelbitarna. Låt koka några minuter. Servera korvgrytan med ris och en god sallad!