Kött i limesås
Glöm inte bort min tävling som ni hittar HÄR!

4 port.
ca 500g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 burk kokosmjölk
1 röd chili
1 kruka färsk koriander
1 lime
2 msk smör till stekning
Salt
Svartpeppar
1 dl grädde
Koka kokosmjölken i en kastrull till ungefär hälften återstår. Finhacka chilin och koriandern. Skiva filén i lagom stora skivor. Bryn sedan köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra på båda sidorna och stek i några minuter på varje sida till köttet är nästan klart. Häll i chili och koriander i kokosmjölken, rör om och häll blandningen över köttet. Låt sjuda och tillsätt saft och skal från en lime samt grädde. Rör om. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Servera med nudlar/ris och en god sallad.
Inspiration: Hemlagat!
Shopping

Dessa muffinsformar hittade jag på webbutiken Culina som du hittar HÄR! En underbar köksbutik med allt från bakredskap till knivar och vinglas. När jag kikade runt på deras hemsida hittade jag en till sak jag blev nyfiken på, nämligen mingelskedar som ser så här fiffiga ut;

Perfekta till sommarens grillfester då gästerna kan mingla runt med vinglas och ett läckert tilltugg som passar på glaset om gästen inte har båda händerna fria. Visst ser de fiffiga ut?
Glöm inte att tävla om fina dregglisar, tävlingen hittar du HÄR!
Tävling
*Jag tävlar hos Coquina om två dregglisar från Myran & Lo. Tävla HÄR du med!
- En lott - Kommentera detta inlägg med en motivering vilken av dregglisarna du vill vinna och varför.
- Två lotter - Samma som ovan plus att du lägger in tävlingsbild samt bildtext i din blogg. Kom ihåg att skriva länk i kommentaren.
Tävlingen avslutas söndagen den 3 april!
Vinster:
Dregglis 1 - Söt dregglis med ljusgröna päron. Vit trikå på baksidan samt tryckknapp.
Dregglis 2 - Söt dregglis med färgglada svampar. Vit trikå på baksidan samt tryckknapp.
Dregglisarna kommer från gulliga Carina på Myran & Lo som sytt dessa fina med mat-tema för Coquinas skull. Kika gärna in på hennes hemsida för hon syr otroligt fina tillbehör till barn såsom mössor, dregglisar, filtar, napphållare osv.
Sista semlan för i år?
Kolla in denna underbara semmeltårtan jag fick njuta av i helgen :) Troligtvis sista semlan för i år om jag får gissa, blev totalt två semlor för mig detta år och det är ganska lite för att vara mig för det är ju så gott!
Thaiköttbullar
Detta recept hittade jag i Melker Anderssons kokbok och ett gott alternativ till vanliga köttbullar. Dessa har en mer vuxen smak med mycket kryddor och godsaker i sig. Gjorde köttbullarna riktigt stora men man kan ju lika gärna göra dem i vanlig köttbulle-storlek.


4 port.
ca 500 g blandfärs
1 gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 ägg
1 msk fisksås
2 msk vatten
1 tsk riven ingefära
1 msk hackad koriander
1 msk hackad mynta
1 tsk chiliflakes
1 tsk röd currypasta
salt
olja till stekning
Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Forma färsen till köttbullar i valfri storlek. Stek köttbullarna i olja i en stekpanna till de är klara. Serveras med pasta.
Inspiration: Hemma hos Melker Andersson-kokboken
Panerad fläskfilé i chilisås
Denna rätt blev vi serverade i helgen, väldigt god rätt med mycket sås och hasselbackspotatis är ju bara såååå gott men något man gör alldeles för sällan!
4 port.
1 lagom stor fläskfilé
Ströbröd
1 ägg
Salt
Svartpeppar
3 dl grädde
4-5 msk chilisås
1 msk sötad senap
Riven ost
ca 12 jämnstora fasta potatisar
100g smör
Salt
Svartpeppar
2 vitlöksklyftor
Ströbröd
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär skåror i potatisen. Ett tips! Lägg potatisen i en träslev så undviker du att skära genom potatisen. Smält smör i en kastrull och smaksätt med salt och peppar samt pressade vitlöksklyftor. Lägg potatisen på en djup plåt och pensla med smörblandningen. Ställ in i ugnen och pensla då och då med smöret, smält mer smör vid behov. Räkna med ca 45 minuter i ugnen beroende på storlek på potatisen. När potatisen är nästan klar tar du ut plåten och häller lite ströbröd på varje potatis och penslar en sista gång med smöret. Låt stå inne i ugnen några minuter till. Under tiden potatisen blir klar gör du kötträtten enligt nedan.
Skär fläskfilén i lagom stora portionsbitar. Vispa ett ägg i en skål och häll ströbröd i en annan skål. Smaksätt ströbrödet med salt och peppar. Vänd ner fläskfilén i ägget och panera sedan i ströbrödet. Bryn fläskfilén snabbt på ganska svag värme (för att inte paneringen ska brännas vid) och lägg över köttet i en ugnsfast form. Blanda grädde, chilisås och senap i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över köttet och ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter till köttet är klart. Efter halva tiden häller du på riven ost på köttet. Servera köttet och såsen tillsammans med en god sallad och hasselbackspotatis.
Inspiration: Lena i Uppsala
Våfflor


Brunch



Lax med hummersås
Trevlig helg på er alla!


4 port.
ca 600 g laxfilé
1/2 citron (saften)
1,5 dl vitt vin
1,5 dl hummerbuljong
1 msk smör
1 msk mjöl
4-5 dl vispgrädde
70 g riven parmesan
1 äggula
2 msk smör
salt
ca 12 st potatisar av mjölig sort
3 msk smör
2 äggulor
ca 1 tsk salt
en gnutta muskot
Färska räkor till garnering
Skala och koka potatisen. Slå av vattnet och mosa eller pressa potatisen när den är klar. Arbeta in smör, äggulor och kryddor i moset. Spritsa eller lägg potatisen fint längs kanten på en stor ugnssäker form.
Koka ihop vinet och buljongen till hälften återstår. Rensa räkorna till garneringen och lägg i räkskalen i buljongen, låt koka ihop någon minut och sila sedan bort räkskalen.
Tillaga laxen i ugnen (i en annan ugnssäker form), 175 grader i ca 15 minuter. När du tagit ut laxen ändrar du till grill på ugnen och höjer till 250 grader.
Blanda smör och mjöl till en redning, klicka i smeten i buljongsåsen under vispning till den tjocknar och späd med vispgrädde. Koka upp såsen till den tjocknar. Tag bort såsen från plattan och tillsätt parmesan, äggula och smör. Smaka av med salt och citronsaft samt eventuellt mer grädde.
Lägg laxen i mitten av ugnsformen med potatisen och häll över såsen. Ställ in i ugnen i några minuter till potatisen fått färg. Servera direkt med färska räkor som garnering.
Inspiration: Matplatsen
Premiärgrillning
Köttet blev perfekt grillat till 68 grader så det blev mört och gott. Undrar vad jag ska grilla nästa gång?!




Vinnare
Vinnarna i tävlingen är:
Paket 1 - Bara vara jag
Paket 2 - Pia
Paket 3 - MansonDust
GRATTIS!
Maila mig era hemadresser så får ni ett varsitt paket hem inom kort!
Och för er som inte vann så kan jag meddela att jag inom kort kommer hålla en till tävling i samarbete med Bambino så håll utkik på bloggen, kanske är det just din tur att vinna nästa gång!
Frödinge Kladdkaka
Sista dagen att tävla idag, imorgon förmiddag drar jag de tre vinnarna så skynda på att tävla idag! Tävlingen hittar du HÄR!



Laxgryta - favorit i repris
Imorgon är sista dagen att tävla så har du inte tävlat ännu så kika in HÄR och tävla!

4 port.
6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1/2 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
0,5 gram saffran
2-5 morötter
2-7 potatisar
1/2 gul lök
3 dl grädde
4 laxfiléer
1 burk kräftstjärtar
ev salt
Skala och hacka morötter, potatis och lök i mindre bitar. Häll vatten, buljongtärningar, saffran, vin och och krossade tomater i en stor kastrull. Lägg i rotsakerna och låt koka med till de blir mjuka. Tillsätt grädde och låt koka upp. Skär laxen i bitar och lägg i. Låt sjuda i några minuter till laxen är färdig. Smaka av med salt. Dra kastrullen åt sidan och lägg i kräftstjärtarna så de blir varma. Servera i djupa tallrikar med aioli och gott bröd.
Inspiration: Matplatsen
LCHF Coleslaw
Har ni premiärgrillat ännu?
TVÅ dagar till tävlingen avslutas, skoj att ni är så många som vill vara med och tävla. För er som inte hittat till tävlingen ännu hittar den HÄR!


2-3 port.
4 korvar med hög kötthalt (jag tog chorizo)
1 spetskålshuvud eller 1/2 vitkålshuvud
1/2 rödlök
1 dl gräddfil
1/2 dl majononäs
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning
Tomater
Strimla kålen med osthyvel eller kniv. Skala och skiva löken tunn. Blanda gräddfil, majonäs och senap i en skål. Bland gräddfilsblandningen i kålen tillsammans med löken. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek korvarna klara. Servera med coleslaw och tomater.
Inspiration: LCHF på mitt sätt
Ännu mer äppelpaj
Igår tipsade jag om te-sorten Applepie från Friggs men denna gång får ni ett nytt recept på riktig äppelpaj som jag gjorde häromdagen :) Med frysen full i äpplen efter fullproppade äppelträd på tomten i höstas så går det supersnabbt att slänga ihop en äppelpaj när det vankas gäster.
Vilken paj tycker du är godast?
Glöm inte tävla hos mig, några dagar kvar innan dragning. Tävlingen hittar du HÄR!
250 g smör
5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
6-8 äpplen
Socker
kanel
Skala äpplena och skär klyftor eller skivor. Vänd runt i socker och kanel efter tycke och smak. Låt stå en liten stund. Rör under tiden ihop ingredienserna till smuldegen med fingrarna. Häll hälften av smuldegen i botten i en pajform. Fördela äpplena över och avsluta med resten av smuldegen. Grädda i 200 grader, ca 25 min, eller tills
pajen fått fin färg och blivit lite knaprig på ytan. Servera med vaniljsås.
En smak av äppelpaj
Men ojojoj vilken underbar te-sort jag köpte hem häromdagen, Friggs Sweet Applepie med smak av äpple, kanel och vanilj. En dryck som verkligen smakar precis som äppelpaj, supersmarrigt!
Glöm inte bort att tävla hos mig, tävlingen hittar du HÄR!
Köttfärssås med bacon
Glöm inte bort att anmäla er till min tävling som du hittar HÄR!


4 port.
ca 500 g nötfärs
1/2 - 1 burk krossade tomater
1 paket bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 tsk röd currypasta
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 msk koncentrerad oxfond
Salt och svartpeppar
Finhacka den gula löken. Bryn löken i lite smör i en stekpanna. Pressa ned vitlöken. Bryn köttfärsen och klipp ned baconet. Låt allt bli genomstekt. Rör i krossade tomater, röd currypasta, creme fraiche och grädde samt oxfond. Späd med vatten till lagom konsistens. Salta och peppra efter tycke och smak. Låt småkoka så länge som möjligt för bästa smak. Servera med god pasta och en god sallad!
Tävling!
* Jag tävlar hos Coquina om tre paket från Bambino. Tävla HÄR du med!
- En lott - kommentera detta inlägg med en motivering vilken av paketen du vill vinna och varför
- Två lotter - Samma som ovan plus att du lägger in tävlingsbilden och texten nedanför i din blogg. Kom ihåg att skriv länk till din blogg under kommentarer.
Tävlingen avslutas om en vecka, den 22 mars!
Vinster:
Paket 1: En röd tvårättersskål som kan hålla isär huvud - och efterrätt. Lång sked och tättslutande lock medföljer.
Paket 2: En rosa hakklapp samt rosa äta självbestick (från 12 mån)
Paket 3: Bestick 3-delar, perfekta uppföljaren till äta självbesticken (från 36 mån). Gräddvita
LYCKA TILL!
Baka baka liten kaka
När jag fick besök av en vän häromdagen passade jag på att baka, både en sorts kaka och en sorts paj till fikat. Här kommer kak-receptet som blev dundergod och trots ca 15 kakor räcker de länge då de är ganska mäktiga!
Ca 15 st.
200g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
15 dumlekolor
15 st noblesse
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna smöret i en bunke och blanda ihop de torra ingredienserna i en skål innan du häller över detta i smöret. Arbeta ihop detta till en deg. Rulla sedan till lagom stora bollar och placera ut i muffinsformar. Platta till degbollarna och placera ut en dumle i varje boll. Grädda sedan i 10 – 15 minuter i ugnen. Så fort de kommer ut från ugnen så lägger du en nobless på varje kaka som kommer smälta långsamt. Låt kakorna svalna innan servering.
Inspiration: Jennys matblogg
Thai-lax
Här kommer receptet på den thailändska laxsoppan som jag lovade er häromdagen. Den var ruskigt smarrig med massa goda smaker, den kommer absolut att lagas fler gånger. En varning dock för vita kläder då den röda såsen skvätter iväg då det är nudlar i rätten!
4 port.
4 laxfiléer
2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1,5-2 msk fisksås
1 lime (saften)
2 salladslökar
1 röd chili
Nudlar
Färsk koriander
Vispa ihop currypasta, kokosmjölk, buljongtärning och vatten i en stekpanna. Låt koka i 5 minuter utan lock. Strimla chili och salladslök under tiden. Lägg ned laxfiléerna i stekpannan och låt sjuda med i ca 5 minuter (eller till laxen är precis klar). Tillsätt salladslöken, chilin, fisksås och lime under tiden laxen sjuder. Smaka av. Koka nudlar. Servera direkt nudlar i en skål, lägg på en laxfilé och häll över lagom med sås. Toppa med färsk koriander. Servera gärna ett gott bröd till laxsoppan.
Inspiration: Salt & Peppar från 2009
Fler Thailandsbilder
Här kommer lite fler Thailandsbilder från våran underbara semester!

Surf n Turf

Mat på en lokal marknad

Thailändsk öl

Underbara stränder

En bild på mig som har efterlysts så här kommer en bild!
Currykyckling
Ska du kolla på Mellofinalen idag?


4 port.
ca 600-800 g kycklingfilé
3-4 tsk curry
Salt
Svartpeppar
1 röd paprika
1 paket bacon
2 dl creme fraiche
1/2-1 dl vatten
Skär kycklingfilén i bitar. Stek kycklingen i olivolja i en stekpanna/wokpanna till den är nästan klar. Krydda med curry, salt och svartpeppar. Strimla paprika och klipp bacon i småbitar. Stek bacon och paprika tillsammans med kycklingen. Tillsätt creme fraiche och vatten, rör om och sänk värmen. Låt sjuda några minuter. Smaka av med eventuellt mer curry och salt om det behövs. Servera med nudlar och en god sallad.
Fläskytterfilé i ugn
Ikväll väntar en thailändsk rätt för mig med lax och röd curry, med strålande solsken ute vill jag få tillbaka lite thailands-feeling så därför passar det bra med thai idag! Recept kommer senare.
Vad ska ni äta idag?



4 port.
ca 600-800 g fläskytterfilé
Salt
Svartpeppar
Olivolja till stekning
2,5 dl mellangrädde
1 påse Knorr Bearnaissås (vanlig eller extrakryddad)
ca 2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra köttet. Stek på hög värme i lite olivolja snabbt runtom så köttet får fin stekyta. Lägg köttet i en ugnsfast form med ugnstermometer inställd på 68 grader. Blanda mellangrädde med bearnaissås-pulvret. Tillsätt riven ost. Häll gräddblandningen över köttet och toppa med mer riven ost. In i ugnen till termometern visar 68 grader. Ta upp köttet när det är klart och skär i lagom stora skivor, lägg tillbaka i formen. Servera med en god sallad och/eller t ex klyftpotatis.
Ny kokbok

Bambino

Nyheter GB
Man vet att det börjar bli vår när GB släpper sina glass-nyheter för året. Jag ser fram emot att prova glassarna för de verkar riktigt goda i år!
Har du provat någon av glass-nyheterna från GB?
Magnum Ghana - Glass med miljöcertifierad kakao från Ghana. Chokladöverdrag med krämig hasselnötsglass och virvlande chokladsås. MUMS säger jag bara. Jag älskar Magnum och jag älskar hasselnötsglass så detta kommer nog bli en favorit i år!
Magnum Caramel & Nuts - Magnumchoklad med jordnötsbitar och chokladkrisp. Innehåller en kolakärna med vaniljglass. Låter också väldigt god men minus att glassen inte har pinne, det gör det lite krångligare.
Cornetto Enigma Choklad & Kola - Våffla med chokladglass med kolasås och chokladbitar inuti. Toppad med rik choklad och bitar av hasselnöt. Chokladälskare som jag är tror jag även mycket på denna nyhet, måste absolut provas.
Cornetto Enigma Hasselnöt - En våffla fylld med hasselnötsglass och hasselnötssås med bitar av choklad. Toppad med choklad och vita chokladspån. Låter nästan ännu godare än Choklad & Kola, mums!
Cornetto Enigma Vanilj & Hallon - Vaniljglass med hallonsås och bitar av mörk choklad. Våfflan toppas med choklad och hallonströssel. Somrigast av nyheterna och säkert god, gillar att de valt hallon istället för jordgubb.
Daimstrut Pear Dream - Päronglass med bitar av daim. Jag gillar originalet men tror även denna är god, känns somrigt med päronglass.
Detta är några av nyheterna hos GB. Kolla in deras hemsida för mer information och fler glassnyheter. Nu ser vi fram emot en riktigt god glass-sommar med förhoppningsvis fint väder!
Semla och hemma igen
Har du ätit någon semla idag?


Fifteen



Enklaste förrätten

Tävling inom kort

Tårta
Vilken är din favorittårta?

Doptårta

Halloweentårta

Födelsedagstårta
Tacos
Idag lär det serveras tacos hos de flesta svenska familjer men det är fullt förståeligt då det är en väldigt god rätt som dessutom är social! Ibland varierar jag med kyckling i min tacos men denna gång blev det klassisk köttfärs!
Äter du tacos idag?
Thailandsmat
Här i Thailand är det fortfarande lika underbart =) Här kommer några matbilder jag vill visa då maten här är heeeelt underbar, älskar det thailändska köket med hettan, kryddorna, skaldjuren och allt däremellan =)
Tycker du om Thailändsk mat?
Kyckling i grön curry
Kyckling och nudlar i sojasås
En god rätt med krabba
Friterade räkor med tartar-sås
Oxfilé
Frukter i stora lass
Chokladmousse

Lax tagliatelle

600 g laxfilé
5 msk olivolja (gärna blandad olivolja med en chiliolja)
5 msk limesaft
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl grädde
ca 400 g tagliatelle
4 msk eller mer av blandade örter (basilika, timjan, gräslök och dill)
1 finhackad vitlöksklyfta
olivolja
Blanda ihop olivolja, limesaft och vitlöksklyftor till marinaden. Skär laxen i tärningsstora bitar och marinera den i 15 minuter. Bryn laxtärningarna i en stekpanna och ställ åt sidan. Häll över marinaden i en kastrull, rör ner grädden, sjud såsen någon minut till den blir varm. Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen. Droppa lite olivolja över den färdigkokta pastan. Blanda pastan med vitlöksklyftan och de finhackade örterna. Häll lax och sås över tagliatellen och servera direkt, gärna med vitlöksbröd.
Gott och blandat
