Lax med hummersås

Denna rätten gjorde vi förra fredagen och MUMS vilken god rätt som känns väldigt mycket helg och en rätt man absolut kan bjuda på! Vi hade ett recept men valde att göra om den så den passade oss och jag vet ju inte hur originalet smakade men detta blev som sagt MUMS! Här kommer receptet så att ni också kan göra maträtten :)

Trevlig helg på er alla!





4 port.

ca 600 g laxfilé
1/2 citron (saften)
1,5 dl vitt vin
1,5 dl hummerbuljong
1 msk smör
1 msk mjöl
4-5 dl vispgrädde
70 g riven parmesan
1 äggula
2 msk smör
salt

ca 12 st potatisar av mjölig sort
3 msk smör
2 äggulor
ca 1 tsk salt
en gnutta muskot

Färska räkor till garnering

Skala och koka potatisen. Slå av vattnet och mosa eller pressa potatisen när den är klar. Arbeta in smör, äggulor och kryddor i moset. Spritsa eller lägg potatisen fint längs kanten på en stor ugnssäker form.
Koka ihop vinet och buljongen till hälften återstår. Rensa räkorna till garneringen och lägg i räkskalen i buljongen, låt koka ihop någon minut och sila sedan bort räkskalen.
Tillaga laxen i ugnen (i en annan ugnssäker form), 175 grader i ca 15 minuter. När du tagit ut laxen ändrar du till grill på ugnen och höjer till 250 grader.
Blanda smör och mjöl till en redning, klicka i smeten i buljongsåsen under vispning till den tjocknar och späd med vispgrädde. Koka upp såsen till den tjocknar. Tag bort såsen från plattan och tillsätt parmesan, äggula och smör. Smaka av med salt och citronsaft samt eventuellt mer grädde.
Lägg laxen i mitten av ugnsformen med potatisen och häll över såsen. Ställ in i ugnen i några minuter till potatisen fått färg. Servera direkt med färska räkor som garnering.

Inspiration: Matplatsen

Kommentarer
Postat av: Victoria

Mumsigt! :D

2011-03-25 @ 23:57:20
URL: http://frukostera.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0