Kyckling i sambalsås
4 port.
6 kycklingfiléer
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
3 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Blanda allt till såsen och häll över kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 1,5 timme. Vänd kycklingen ett par gånger under tiden så den blir riktigt mör! Servera med ris, gott bröd och en god sallad!
Inspiration: Matplatsen
Ny choklad
Någon mer som testat den?
Marockansk gryta
4 port.
125 g charlottenlök
300 g morötter
Smör till stekning
ca 600 g tärnad rostbiff
1/2 tsk salt
3 krm mald ingefära
3 krm kanel
3 krm spiskummin
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk honung
1 apelsin (skal och bitar av apelsinen)
1/2 ask persilja
Skala och klyfta charlottenlök. Skala och skär morötter i slantar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Krydda köttet med salt, ingefära, kanel, spiskummin och svartpeppar. Tillsätt sedan lök, morötter och pressa ned två vitlöksklyftor. Häll på vatten och en buljongtärning och låt koka upp. Lägg sedan på ett lock och låt småkoka i ca 20 minuter. Smaka av med honung och rivet skal från en apelsin. Skala apelsinen och skär den i bitar. Toppa grytan med apelsinbitar och persilja. Servera med ris.
En hälsning från Thailand
Chipsnyhet
Någon annan som testat denna?
Kycklingpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 500 gram kycklingfile
2 pkt bacon
3,5 dl creme fraiche ( fetthalt 34 % )
2 msk chilisås
100 gram Creme Bonjour Grekisk vitlök
Salt & peppar
Riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen. Nagga pajdegen och förgrädda i 10 minuter. Strimla kycklingen och bryn den. Klipp ner baconet och bryn även den. Rör ner creme fraiche, creme bonjour och chilisås. Smaka av med salt och peppar. Låt det sjuda tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Serveras tillsammans med en god sallad.
Inspiration: Jennys Matblogg
Snabbmat
Vilken är din favorit snabbmatsrätt?
Lax i parmesansås
Mums vad denna rätt var god, enkel men med mycket smak! Dagens middagstips är lax i parmesansås med pressad potatis!
4 port.
4 laxfiléer
citronpeppar
salt
purjolök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl färskriven paremsanost
Ställ ugnen på 200 grader. Strimla purjolök och lägg i botten på en ugnsfast form. Lägg laxfiléerna ovanpå och krydda med salt och citronpeppar. Blanda grädde, creme fraiche och parmesanost. Smaka av med salt. Häll blandningen runt fisken och ställ in i ugnen i ca 20 min. Kontroller att fisken är klar! Servera med pressad potatis och en sallad.
Inspiration: Matplatsen
Fläskfilé med sallad
Enkelt middagstips: Fläskfilé kryddad med salt och peppar, stekt i bitar. Serveras med chili bearnaissås och en god sallad!
Utlandsresa
Här är matinspirerade bilder från tidigare resmål!
Kycklingrätt på Gauchos i London
Hummerpasta i Milano, Italien
Caesarsallad i Rom, Italien
Laxrätt på Jamie Olivers restaurang Fifteen, London
Hummer, krabba mm i Malaysia
Crabcake på Mauritius
Efterrätt i New York
Lasagne
Trevlig helg!
4 port.
ca 500 g nötfärs
1/2 gul lök
1 burk krossade tomater från Mutti
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Lite socker
Torkad basilika och dragon efter tycke och smak
8-10 färska pastaplattor
1 paket färdig bechamelsås från Knorr
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken. Bryn lök och köttfärs i lite smör. När köttfärsen är färdigtbrynt tillsätter du krossade tomater, tomatpuré, vitlök och torkade örter. Låt koka upp. Smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt sjuda i några minuter. Lägg köttfärs i botten av en ugnsfast form. Häll på lite bechamelsås. Lägg ut pastaplattor osv till du avslutar med pastaplattor och tillräckligt med bechamelsås för att täcka all pasta så det inte blir torrt i ugnen. Ha riven ost högst upp. In i ugnen i ca 30 minuter. Servera med en god sallad.
Efterrätt - Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
4 port.
200 g vit choklad
150 g smör
2 dl creme fraiche
2 msk florsocker
4 äggulor
1 lime
2 msk honung
Jordgubbar
Smält choklad och smör i ett vattenbad. Vispa ägg och florsocker poröst. Blanda chokladblandningen med äggblandningen. Blanda i creme fraiche försiktigt. Häll upp i glas och ställ kallt till servering. Använd 1 lime, både saft och skal, blanda med honung. Skiva jordgubbar och låt dem marineras i limeblandningen till servering.
Varmrätt - Torsk med skaldjurssås och potatispuré
4 port.
ca 600 g färsk torsk/hälleflundra
1 gul lök
150 g räkor
2 äpplen
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl vitt vin
2 msk cognac
Salt och svartpeppar
ca 600 g potatis
2 dl mjölk
40 g smör
100 g västerbottenost, riven
Färsk timjan
Skala räkorna. Skär lök och äpplen i klyftor. Fräs lök, äpplen och räkor i en kastrull med lite olja. Tillsätt tomatpuré. Häll i vitt vin och låt koka ned till hälften återstår. Häll i grädde och mjölk och låt småkoka i ca 30 minuter. Mixa såsen och låt sila av till en slät sås återstår.
Skala och koka potatisen klar i lättsaltat vatten. Värm mjölk och smör i en kastrull. Häll blandningen över potatisen (du har hällt av vattnet), vispa ihop till en puré. Tillsätt västerbottenost och färsk timjan. Rör ihop.
Salta och peppra fisken runt om. Stek fisken runt om snabbt på hög värme i en stekpanna. Lägg fisken i en ugnsfast form och låt fisken bli klar i ugnen, 160 grader i ca 10-20 minuter beroende på tjocklek (kontrollera fisken med jämna mellanrum så den inte blir överstekt). Servera fisken med potatispurén och skaldjurssåsen!
Inspiration: Halv åtta hos mig
Förrätt - räkcoctail
4 port.
ca 300 g räkor
1 avocado
1 mango
1,5 lime (saft)
1 kruka färsk koriander
Några cm färsk ingefära efter tycke och smak
1/2 gurka
1/2 röd chili
Finhacka avocado, mango, ingefära, gurka, chili och koriander. Blanda allt försiktigt i en bunke tillsammans med skalade räkor. Pressa limesaft över blandningen. Rör försiktigt ihop. Låt stå kallt i minst 30 minuter innan servering. Servera i fina glas för finast uppläggning.
Inspiration: Halv åtta hos mig
Kött i gräddig chilisås - Favorit i repris
Idag har vi gjort en tre rätters middag från kokboken Halv åtta hos mig, recept och bilder kommer senare men jag kan avslöja att det var GOTT!
Vad har ni ätit denna Melodifestivaldag?
3 port.
Fläskkött i lagom mängd, jag brukar ta skinkschnitzel eller fläskfilé
1/2 röd lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl mellangrädde
1 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek
2 tsk soja
Pasta eller ris och gärna sallad som tillbehör
Strimla eller skär fläskköttet i lagom stora bitar. Finhacka rödlök. Stek rödlöken mjuk i en stekpanna/wokpanna med lite smör. Pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt det strimlade köttet. När köttet är genomstekt tillsätter du grädde, kalvfond, sambal oelek och soja. Låt småputtra några minuter. Klart! Servera med pasta eller ris och sallad.
Fredagsmys
Vilken är din chipsfavorit?
Kyckling i gul curry
4 port.
ca 800g kycklingfilé
1 påse Santa Maria Gul Curry mix
1 burk kokosmjölk
Valfria grönsaker
nudlar
Skär kycklingfilén i strimlor. Hetta upp lite olja i en wokpanna. Stek kycklingfilén färdig. Strimla varlfria grönsaker och woka i wokpannan tillsammans med kycklingen. Häll i kryddmixen och kokosmjölken, rör om och låt koka upp. Lås sjuda några minuter. Servera direkt tillsammans med nudlar.
Vardagsfavorit
4 pers.
3/4 av en korvring
2 dl chili & paprika creme fraiche
ca 1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1-2 msk chilisås
1 citron, skalet
1 vitlöksklyfta
Skiva korven i strimlor. Pressa en vitlöksklyfta i lite smör i en stekpanna med lite högre kanter. Stek korven med vitlöken till korven fått färg. Tillsätt en buljongtärning och ca 1 dl vatten. Rör om och låt koka upp. Tillsätt den smaksatta creme fraichen och lagom mycket chilisås, låt sjuda i några minuter. Skölj en citron och riv skalet från citronen ner i stekpannan, rör om. Tillsätt mer vatten om du vill ha mer sås/mer rinnig sås. Servera med ris eller pasta och en god sallad.
Marabou Premium
Vilken är eran favorit choklad?
Vapiano
Wokade grönsaker med räkor
4 port.
1 röd paprika
1/2 knippe salladslök
1 lime (skal och juice)
1 burk bambuskott
75 g sugarsnaps
1 msk olja till stekning
2 vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
1/2 burk kokosmjölk
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
500 g räkor
Strimla paprikan och salladslöken. Riv skalet från en lime. Öppna burken med bambuskott och låt rinna av. Ta fram en wokpanna, hetta upp olja och woka paprika, bambuskott, salladslök och sugarsnaps i ett par minuter. För grönsakerna åt sidan i wokpannan, häll i lite mer olja och pressa sedan ned vitlöklyftor och ha i currypasta, låt fräsa någon minut. Häll sedan i kokosmjölken, vattnet, salt och limeskal. Pressa även ner limejuice. Låt allt koka upp under omrörning. Häll till sist ned räkor i såsen, låt dem bara bli varma (de får inte koka, då blir de sega) och servera allt direkt med nudlar.
Mörk chokladmousse
ca 4 port.
100 g mörk choklad, gärna 80%
2 ägg (endast gulorna)
3 dl grädde
Färska hallon till servering
Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna något. Vispa grädden i en bunke. Tillsätt äggulorna en i taget och rör om allt. Häll i litegrann av gräddblandningen i chokladen, rör till en slät smet. Blanda därefter i gräddblandningen lite i taget, rör om. Häll upp chokladmoussen i glas och låt stå kallt till servering. Servera gärna med färska hallon. NJUT!
Röd currygryta
4 port.
1 sötpotatis
1 gul lök
ca 600 g ljust, tunnt kött såsom skinschnitzel
Salt och svartpeppar
125 g minimajs
75 g sugarsnaps
1 msk olja till stekning
1 msk färsk ingefära
1 msk röd currypasta
2 vitlöksklyftor
1/2 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
Skala sötpotatisen. Skär sötpotatisen i 1/2 cm stora skivor och skär dem sen i tunna strimlor. Finhacka gul lök. Bryn köttet i lite olja i en stekpanna, gärna i omgångar så köttet blir brynt och inte kokt. Krydda med salt och svartpeppar. När köttet är färdigstekt lägger du upp det på lite hushållspapper. Stek sedan sötpotatis och lök på medelvärme till potatisen mjuknat. Lägg därefter i minimajs och sugarsnaps och låt fräsa med i 1-2 minuter. Skala och rinriv ingefära på ett rivjärn. Lägg grönsakerna åt sidan i stekpannan och tillsätt lite olja, fräs sedan currypasta, pressade vitlöksklyftor och ingefära i oljan i någon minut. Till sist tillsätter du kokosmjölk, vatten och kycklingbuljongtärning. Koka upp och låt koka några minuter. Lägg ned köttet och låt allt blir varmt. Servera med ris.
Inspiration: Lina Gebäck