Varmrätt - Torsk med skaldjurssås och potatispuré
Här kommer varmrätten vi gjorde i helgen med inspiration från kokboken Halv åtta hos mig. Då affären inte hade hälleflundra som originalreceptet innehöll så gjorde vi maträtten med torsk istället. Tycker hela rätten blev god men potatispurén blev en dundersuccé. Den kommer jag absolut göra igen som tillbehör till andra maträtter!
4 port.
ca 600 g färsk torsk/hälleflundra
1 gul lök
150 g räkor
2 äpplen
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl vitt vin
2 msk cognac
Salt och svartpeppar
ca 600 g potatis
2 dl mjölk
40 g smör
100 g västerbottenost, riven
Färsk timjan
Skala räkorna. Skär lök och äpplen i klyftor. Fräs lök, äpplen och räkor i en kastrull med lite olja. Tillsätt tomatpuré. Häll i vitt vin och låt koka ned till hälften återstår. Häll i grädde och mjölk och låt småkoka i ca 30 minuter. Mixa såsen och låt sila av till en slät sås återstår.
Skala och koka potatisen klar i lättsaltat vatten. Värm mjölk och smör i en kastrull. Häll blandningen över potatisen (du har hällt av vattnet), vispa ihop till en puré. Tillsätt västerbottenost och färsk timjan. Rör ihop.
Salta och peppra fisken runt om. Stek fisken runt om snabbt på hög värme i en stekpanna. Lägg fisken i en ugnsfast form och låt fisken bli klar i ugnen, 160 grader i ca 10-20 minuter beroende på tjocklek (kontrollera fisken med jämna mellanrum så den inte blir överstekt). Servera fisken med potatispurén och skaldjurssåsen!
Inspiration: Halv åtta hos mig
4 port.
ca 600 g färsk torsk/hälleflundra
1 gul lök
150 g räkor
2 äpplen
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl vitt vin
2 msk cognac
Salt och svartpeppar
ca 600 g potatis
2 dl mjölk
40 g smör
100 g västerbottenost, riven
Färsk timjan
Skala räkorna. Skär lök och äpplen i klyftor. Fräs lök, äpplen och räkor i en kastrull med lite olja. Tillsätt tomatpuré. Häll i vitt vin och låt koka ned till hälften återstår. Häll i grädde och mjölk och låt småkoka i ca 30 minuter. Mixa såsen och låt sila av till en slät sås återstår.
Skala och koka potatisen klar i lättsaltat vatten. Värm mjölk och smör i en kastrull. Häll blandningen över potatisen (du har hällt av vattnet), vispa ihop till en puré. Tillsätt västerbottenost och färsk timjan. Rör ihop.
Salta och peppra fisken runt om. Stek fisken runt om snabbt på hög värme i en stekpanna. Lägg fisken i en ugnsfast form och låt fisken bli klar i ugnen, 160 grader i ca 10-20 minuter beroende på tjocklek (kontrollera fisken med jämna mellanrum så den inte blir överstekt). Servera fisken med potatispurén och skaldjurssåsen!
Inspiration: Halv åtta hos mig
Kommentarer
Postat av: Anna Eriksson
Åh, va' gott - det ska jag prova! Idag blir det dillstuvad potatis och isterband här hemma. Anna
Postat av: Jenny
alltid kul att prova nytt :)
Postat av: Susann
mmm ser gott ut :)
Postat av: Sandra
ja det kan inte bli så mycket bättre :)
Postat av: ♥ Erika - Mamma till två små ♥
GOTT med fisk! det kanske man ska äta idag :-)
Postat av: maria
Åh vad gott det lät :) Detta måste jag prova :)
Kram//Maria
Trackback