Helg
En favorit i repris kommer här då vi får någon vecka sedan gjorde mörk chokladmousse med hallon till efterrätt, en perfekt LCHF-efterrätt som är såååå god!

1 paket mörk choklad, minst 70%
3 ägg
3 dl grädde
100 g smör
Smält chokladen i ett vattenbad, lägg i smöret och rör till jämn smet. Vispa upp grädden i en bunke. Tag en
annan bunke och vispa upp ägget i. Häll nu i chokladblandningen SAKTA i en tunn stråle över de vispade äggen, vispa hela tiden med elvisp. Se till att det blir en jämn smet, vänd sedan försiktigt ner grädden i chokladblandningen. Potionera upp i vackra glas eller skålar. Ställ in i kylen några timmar eller
till den kallnat. Servera med hallon.
Biff Rydberg


Skär potatis, lök och kött i mindre bitar som du sedan steker färdiga (köttet är godast om det får vara rött och bara stekas på snabbt). Servera med äggula, pepparrot och den färdiga creme fraichen!
Fisksoppa

4 port.
1 gul lök
1 msk smör
3 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 msk fiskfond
3 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
400 g vit fisk, t ex torskfilé
100 g kallrökt lax
2 dl skalade räkor
2 msk hackad färsk dill
Aioli
Skala och finhacka löken och fräs den i smör i en stor gryta. Tillsätt vatten, vin, fiskfond och grädde. Smaksätt med vitpeppar. Låt koka i fem minuter. Skär den vita fisken i stora kuber och strimla laxen. Lägg den vita fisken i grytan och sänk värmen. Låt sjuda i ca tre minuter. Fisken är färdig när den är vit även inuti. Ta grytan från värmen och tillsätt lax, räkor och dill. Servera genast med aioli.
Inspiration: LCHF - Husmanskost med Anna Hallén
Lasagne


4 port.
ca 500 g nötfärs
1/2 gul lök
1 burk krossade tomater från Mutti
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Lite socker
Torkad basilika och dragon efter tycke och smak
8-10 färska pastaplattor
1 paket färdig bechamelsås från Knorr
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken. Bryn lök och köttfärs i lite smör. När köttfärsen är färdigtbrynt tillsätter du krossade tomater, tomatpuré, vitlök och torkade örter. Låt koka upp. Smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt sjuda i några minuter. Lägg köttfärs i botten av en ugnsfast form. Häll på lite bechamelsås. Lägg ut pastaplattor osv till du avslutar med pastaplattor och tillräckligt med bechamelsås för att täcka all pasta så det inte blir torrt i ugnen. Ha riven ost högst upp. In i ugnen i ca 30 minuter. Servera med en god sallad.
Vinnare
Vinnare: Tina, Nellies mamma!
Stort grattis till Tina & Nellie som kommer få hem en fin mössa och halsduk inom kort.
Fortsätt kika in på bloggen för inom en vecka kommer en ny tävling upp, även denna perfekt för alla er som har/känner någon som har barn!
Test
Testar att mobilblogga :) inom kort kommer vinnaren i Myran & Lo - tävlingen upp på bloggen så håll utkik!
Falbygdens Ost
Ostprovarbrickan består av tre hårdostar:
- Manchego DO Valdehierro 38%
- Gruyère Reserve 32%
- Appenzeller Extra 31%
I brickan får du också med ett ostprovningsprotokoll samt provningstips, osthistoria och information om ostarna i en lite broschyr.
Sällskapsbrickan består av fyra olika ostar:
- Arn Svart 28%
- Almkäse, Munster Lisbeth 25%
- Getost med honung 18%
- Brie Fransk 31%
I sällskapsbrickan får du också med ett litet sällskapsfrågespel med frågor om ost, dryck, geografi och blandat. Ett roligt sätt att umgås över en ostbricka och samtidigt bli allmännbildad!
Jag tycker Falbygdens Ost har tagit fram två goda och uppfinningsrika ostbrickor, ett bra sätt att få oss svenskar att våga testa lite nya ostar. Båda brickorna kommer säljas i flera olika mataffärer från och med september och jag som gillar hårdostar kommer definitivt köpa ostprovarbrickan fler gånger.
Vi fyra som provade ostarna idag var faktiskt väldigt överens om vilka som var våra favorit-ostar:
Bästa brickan: Ostprovarbrickan med de tre hårdostarna
Bästa ostarna: Jämt mellan Gruyère och Appenzeller
Bubblare: Arn Svart
En liten besvikelse: Almkäse Munster Lisbeth







Nytt till hemmet


Restaurangtips - Jimmys Marina
Imorgon är sista dagen att tävla i Myran & Lo - tävlingen så skynda HIT och tävla!

Fisk- och skaldjursgryta


Scampispett med hummerrisotto

Surf 'n' Turf - spett med bakad potatis, bearnaissås och chili aioli
Hallonpaj
Förra helgen bjöd vi goda vänner på hallonpaj med smak av vit choklad, en favoritefterrätt hos oss :) Här får ni bildbevis och självklart receptet!

Smulpaj:
150 g kallt smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i mindre bitar. Knåda ihop alla ingredienser till en smulig massa.
Fyllning:
500 g frysta hallon
1 tsk malen kardemumma
100 g vit choklad
Lägg hallonen i botten av en pajform, strö på kardemumman. Finhacka chokladen och fördela den över hallonen. Strö över smuldegen. Grädda i cirka 30 minuter när pajen har fått fin färg. Servera med grädde, vaniljvisp eller glass!
Inspiration: Linneas skafferi
Mysmatchen fortsätter
Har ni smakat de nya chipsen? Vilken är eran favorit?
HÄR hittar ni min pågående tävling så kika gärna in och tävla om du inte redan gjort det!

Sonen bakar

Lagom många chokladbollar!
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
Pärlsocker, strössel eller kokos till garnering
Rör ihop alla ingredienser till allt har blandats. Rulla små bollar och rulla i pärlsocker/kokos. Låt stå kallt innan servering.
Jambalaya
Skoj att ni är så många som vill tävla i min senaste tävling, ni som inte tävlat ännu kan göra det HÄR!

4 port.
ca 300 g kassler
1 burk kräftstjärtar
2 vitlöksklyftor
3 dl ris
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
Salt
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
1 tsk sambal oelek
1 paprika i valfri färg
1 gul lök
Fräs pressad vitlök i lite olja i en stor kastrull. Tillsätt riset och fräs några sekunder. Rör ned tomater, vatten, buljongtärning och smaka av med salt. Tillsätt timjan, oregano, paprikapulver, chilipulver och sambal oelek. Låt koka under lock i 20 minuter. Tillsätt mer vatten så det inte kokar torrt. Skär paprika och kassler i bitar. Tillsätt kassler och paprika och värm i kastrullen till riset är helt klart. Ta bort från plattan och tillsätt kräftstjärtarna. Rör om. Servera med en god sallad och hårt bröd.
Inspiration: MatMagasinet
Tävling - Myran & Lo
Första pris: En valfri halsduk och mössa från Myran & Lo som du själv väljer ut inne hos Myran & Lo

Tävlingsregler:
1 lott - Kika in hos Myran & Lo och berätta i en kommentar till detta inlägg hur mössan och halsdukten skulle se ut om just du vann, glöm inte att ange ålder på barnet som ska få vinsten och skriv gärna vem som skulle få vinsten!
2 lotter - Samma som ovan samt gilla Myran & Lo på Facebook!
3 lotter - Kopiera tävlingsbilden samt bildtexten på din blogg/Facebooksida. Glöm inte att skriv länk till ditt tävlingsinlägg i kommentaren!
Tävlingen avslutas: Om en vecka - måndagen den 26 september

*Jag tävlar hos Coquina om valfri mössa och halsduk hos Myran & Lo. Tävla HÄR du också!
Restaurangtips - Pontus!
Pontus! är en av krögaren Pontus Frithiofs många restauranger, restaurangen ligger centralt i Stockholm och fick senast 2010 utmärkelsen Årets vinupplevelse av White Guide. Du kan välja att sitta en trappa ner i fina matsalen eller i seafoodbaren en trappa upp.
Vi ger restaurangbesöket höga betyg - en fin restaurang, bra service, god mat, goda viner och goda drinkar (förutom Jasminte-drinken som inte var så populär)! Extra plus för gott bröd med två sorters smör och lite andra godsaker innan maten serveras! En restaurang vi verkligen kan rekommendera, dock är maten i den övre prisklassen så att kunna äta middag där på Krogveckan är ett toppentips! Du kan boka bord på Pontus! och andra restauranger Östermalm via Bookatable, precis som vi brukar göra!
Förrätt: Sotad lax med ostron- och lime vinaigrette (god och stark)
Varmrätt: Kalventrecote med Pommes Anna och tryffelrödvinssås (gott)
Efterrätter: Smulpaj med svenska äpplen och vaniljsås, Créme Caramel, Vaniljcheesecake med hjortron och marängsviss med chokladmaräng och valrhona chokladsås (mums)







Ostbricka
Ostprovarbrickan är framtagen för att inspirera till att våga prova nytt och innehåller tre nog utvalda smakrika hårdostar från olika delar av Europa. Med ostbrickan kommer också en ostprovningsfolder med information om ost, protokoll för ostprovning samt tips på passande viner.
Sällskapsbrickan innehåller förutom fyra ostar även ett sällskapsspel i form av frågekort med kategorier som ost, dryck, geografi och blandat. Båda dessa ostbrickor kommer börja säljas under september på olika mataffärer runtom i Sverige.
Återkommer självklart med betyg på ostbrickorna så fort de testats!



Vardagsmat


Kycklinggratäng - LCHF
Denna kycklinggratäng tillagades i helgen och den var mumsig så här kommer receptet till er mina kära läsare!


ca 1000 g kycklingfilé
120 g bacon
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 tsk dijonsenap
3 tomater
2 dl västerbottensost, riven
Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingfilén i mindre bitar och stek dem runtom i stekpanna (behöver ej bli klara). Häll över kycklingen i en ugnsfast form. Stek baconen och ha detta över kycklingen. Blanda crème fraiche med grädde och senap. Häll över kycklingen och baconet. Skär tomater och i formen. Riv osten och fördela över gratängen. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter, kontrollera att kycklingen är helt klar. Serveras med en god sallad alternativt ris.
Vinnare
Vinnare:
- Lili
Stort GRATTIS till dig! Kika in på din mail där ett vinst-mail från mig väntar :)
Äppelpaj
Hoppas att ni alla har haft en härlig helg och glöm nu inte bort min smyckes-tävling som avslutas imorgon, du hittar tävlingen HÄR!


skal:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk kallt vatten
fyllning:
5-6 äpplen
1 msk kanel
2 msk socker
smuldeg:
100 g smör
2 msk socker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform (med löstagbar botten om du vill). Nagga botten och ställ in i kylskåp i ca 20 minuter. Skala och skiva äpplena. Blanda dem med kanel och socker. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Rör under tiden ihop smuldegen: Smält smöret i en kastrull och häll i socker, mjöl och havregryn. Lägg äpplena i det förgräddade pajskalet. Strö över smuldegen och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills pajen har fått en fin färg.
Inspiration: Frida på Anyhow.nu
Mysmatchen 2011
Har du provat någon av OLW´s nya chipssorter i Mysmatchen?
Glöm inte min tävling där du kan vinna ett fint läderarmband från Haze Design, två dagar kvar att tävla så skynda dig HIT om du inte redan gjort det!

Krogveckan
I slutet av nästa vecka har jag själv bokat bord på en restaurang i Stockholm som ni självklart får veta mer om efter restaurangbesöket!
För att boka bord på någon restaurang som finns med på Krogveckan går du in på Bookatable, där kan du få en överblick över tillgängligheten på just din favoritrestaurang och även se restaurangernas Krogveckan-menyer. På Bookatable kan du hitta över 8000 restauranger runt om i världen, du hittar allt från en italiensk restaurang Göteborg eller varför inte söka på Skaldjur Stockholm och få upp fantastiskt bra skaldjursrestauranger som du kan boka bord på! För mig som älskar att äta ute på restaurang är Krogveckan en fantastisk händelse som gör att jag kan prova nya restauranger och äta fantastisk mat till ett bra pris!

Panerad fläskfilé
Kika in HÄR där ni hittar min senaste tävling där du kan vinna ett fint armband från Haze Design!


4 port.
1 lagom stor fläskfilé
Ströbröd
1 ägg
Salt
Svartpeppar
3 dl grädde
4-5 msk chilisås
1 msk sötad senap
Riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Skär fläskfilén i lagom stora portionsbitar. Vispa ett ägg i en skål och häll ströbröd i en annan skål. Smaksätt ströbrödet med salt och peppar. Vänd ner fläskfilén i ägget och panera sedan i ströbrödet. Bryn fläskfilén snabbt på ganska svag värme (för att inte paneringen ska brännas vid) och lägg över köttet i en ugnsfast form. Blanda grädde, chilisås och senap i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över köttet och ställ in i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter till köttet är klart. Efter halva tiden häller du på riven ost på köttet. Servera köttet och såsen tillsammans med en god sallad
Cocoa sea salt pecan

Marabou Premium 70% i smaken Cocoa sea salt pecan - mums säger jag bara!
Vilken är din favoritchoklad?
Tävling - Haze Design

Tävlingsregler:
1 lott - Gilla Haze Design på Facebook, du hittar sidan HÄR!
2 lotter - Länka tävlingsbilden med bildtext på din blogg/Facebooksida.
Glöm inte att skicka med länk till ditt inlägg och ditt Facebook-namn!
Kika gärna in på Haze Designs blogg och titta på alla fina smycken som Marit tillverkar!
Tävlingen avslutas: måndagen den 12 september

*Jag tävlar hos Coquina om ett armband från Haze Design. Tävla HÄR du också!
Pasta med färska räkor
Håll utkik alla kära läsare - inom kort kommer en tävling på bloggen :)





Vintips, vitt vin som också serverades på mitt och makens bröllop

Efterrätt: Chokladmousse med hallon från Gateau
4 port.
1 kg oskalade räkor
1 vitlök
1 gul lök
1 färsk röd chili
2 stora tomater
2 msk hummer- eller fiskbuljong
2 dl grädde
gräslök
en skvätt konjak
en skvätt vitt vin
salt och peppar
Skala räkorna. Skala och hacka vitlök och gul lök. Fräs löken i olja i en stor stekpanna/traktörpanna utan att den tar färg Dela och kärna ur chilin och tärna den fint. Lägg den i lökblandningen. Kryssa tomaterna på båda sidorna och doppa dem i kokande vatten i 30 sekunder. Lägg dem sedan i kallt vatten så att du lätt kan ta av skalet. Dela varje tomat i fyra delar och skär ur inkråmet som du sedan kastar. Skär tomatköttet som är kvar i fina tärningar. Häll på vitt vin i lagom mängd i lökblandningen och låt koka in. Häll i buljongen, tomaten och grädden och låt koka några minuter till. Smaka av med salt, peppar och lite konjak. Koka pastan (gärna lite bättre italiensk pasta) al dente. Hacka gräslök. När pastan är klar och avrunnen tar du bort stekpannan från plattan och lägger i räkorna och rör ned pastan och toppar med gräslöken. Servera gärna med ett gott bröd till.
Inspiration: Skaldjur av Torsten Jansson
Favorit i repris
Ha en underbar fredag mina kära läsare!

4 port.
ca 600 g korv, gärna mild med hög kötthalt
1 gul lök
Smör
3 msk tomatpuré
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
0,5-1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skär korven i strimlor. Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt sedan grädde, creme fraiche, fond, senap och paprikapulver. Salta och peppra. Rör om och låt puttra i ca 20 minuter. Servera med zucchinispaghetti.
Zucchinispaghetti:
Hyvla 2 zucchinis med en osthyvel. Släpp ned i kokande lättsaltat vatten i cirka 5 sekunder. Häll av i durkslag och servera direkt.
Inspiration: LCHF Husmanskost - Anna Hallén
Snabbmat & Indisk mat
