Vitlökslax
3 port.
4 laxfiléer
1 ask Cantadou vitlök och örter
3 dl grädde
Salt
Citronpeppar
1 burk kräftstjärtar
Lägg laxen i en ugnsfast form. Blanda Cantadou vitlök och örter med grädde till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar efter smak och tycke. Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Ta ut formen ur ugnen och strö över kräftstjärtarna. Servera gärna med ris och en god sallad!
Drinkar
Här är lite bilder på härliga drinkar!
Drinkar på Mauritius
Drink på Gondolen, Stockholm
Drinkar på Heaven23, Göteborg
Chunky Salsa
1/2-1 rödlök
olja
2 msk tomatpuré
1-2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1/2 msk senap
1 msk flytande honung
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk sambal oelek
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
Finhacka rödlök. Fräs löken mjuk i lite olja i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och pressa i vitlöksklyftor. Rör om och låt fräsa i någon minut. Häll i krossade tomater, senap (gärna dijon), flytande honung, balsamvinäger, sambal oelek, oregano och salt. Låt koka utan lock på svag medelvärme i ca 15 minuter. Servera gärna till gott kött och potatis!
Restaurangtips Gävle
Chokladmousse
2 port.
50 g god choklad
1 dl vispgrädde
1 ägg (gulan)
hallon
Vispa grädden ganska lös. Smält chokladen i vattenbad. Vispa ned äggulan i chokladen och rör kraftigt. Blanda sedan ned chokladsmeten i grädden och vispa tills allt är ihopblandat. Häll chokladmoussen i två skålar och ställ kallt i ca en timme. Garnera med hallon. MUMS!
Fisk- och skaldjursspett
Här kommer ett gott recept till fredagsmiddagen! Fisk- och skaldjursspett med potatis och en underbar kräft-tsatziki - mums! Passa på att grilla nu när det fortfarande är tillräckligt varmt ute innan det blir för kallt och höstrusk!
Till mitt fiskspett använde jag bitar av lax och kattfisk (havskatt) och tigerräkor men man kan använda de flesta fisksorter och t ex pilgrimsmusslor, använd er fantasi!
Marinera fisk/skaldjuren i denna underbara marinad med färska örter:
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad koriander
1/2 dl hackad dragon
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 hackad röd chili
1/2 dl vitt vin
1 dl olivolja
1 msk salt
Blanda ingredienserna i en bunke och marinera fisken och skaldjuren i marinaden. Lägg grillspett i blöt under tiden du marinerar fisken. Trä sedan på fisk och skaldjur om vartannat och grilla spetten i 5-6 minuter runt om till de blivit helt genomgrillade.
Kräft-tsatziki:
1/2 gurka
1/2 tsk salt
1 burk kräftstjärtar
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
Riv gurkan grovt på hushållspapper, strö över salt och låt stå och dra i 15 minuter. Låt kräftstjärtarna rinna av och grovhacka dem. Pressa ur gurksaften och blanda gurka med kräftstjärtar, matyoghurt, vitlök och peppar.
Servera fiskspetten med kräfttsatzikin och kokt potatis.
Ny header
Ska nog ge mig själv en utmaning, älskar nämligen surdegsbröd men har aldrig bakat med surdeg själv förut. Ska kanske försöka mig på att göra en surdeg (och hålla den vid liv) så jag kan göra surdegsbröd när jag vill. Vore ju underbart att ha nybakat surdegsbröd på lördagar med gott pålägg på! Får försöka hitta något bra recept som jag kan testa här i höst! Vore ju toppen om jag kan göra dem likadana som de jag brukar köpa från mitt favorit-bageri, se bild.
Laxgryta
4 port.
6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1/2 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
0,5 gram saffran
2 morötter
2 potatisar
1/2 gul lök
3 dl grädde
4 laxfiléer
1 burk kräftstjärtar
salt
Skala och hacka morötter, potatis och lök i mindre bitar. Häll vatten, buljongtärningar, saffran, vin och och krossade tomater i en stor kastrull. Lägg i rotsakerna och låt koka med till de blir mjuka. Tillsätt grädde och låt koka upp. Skär laxen i bitar och lägg i. Låt sjuda i några minuter till laxen är färdig. Smaka av med salt. Dra kastrullerna åt sidan och lägg i kräftstjärtarna så de blir varma. Servera i djupa tallrikar med aioli och vitlöksbröd.
Tips: vill man ha en mer "matig" gryta så ha i fler potatisar i grytan.
Restaurangtips
Chokladfondant
Många säger att chokladfondant är en svår dessert och att man sällan lyckas med den. Då har de inte testat detta recept som funkar perfekt varje gång. Då jag älskar choklad är detta en av mina favorit-desserter att bjuda på och man kan variera den i oändlighet med olika tillbehör såsom glass, grädde, olika sorters bär mm.
6-7 portioner
4 ägg
2 dl strösocker
125 g smör
125 g mörk choklad (70 %)
1/2 dl vetemjöl
1 dl malda hasselnötter (40 g)
Stora muffinsformar/cocetteformar
Vispa samman ägg och socker men inte för pösigt. Smält smöret och ta åt sidan. Bryt chokladen i bitar och låt chokladen smälta i smöret. Rör ned blandningen i äggsmeten. Blanda mjöl med malda hasselnötter och rör ned i smeten. Fördela smeten i formarna men inte ända upp så det finns plats för smeten att resa sig. Ställ formarna kallt i kylskåp eller utomhus på vintern i MINST en timme (viktigt för att få fondanten krämig och rinnig i mitten). Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 12-14 minuter. Smeten ska stanna runtom och på ovansidan men vara rinnig i mitten. Låt stå i några minuter innan du serverar dem med valfritt tillbehör.
Kräftskiva
Tycker ni om kräftor?
Pajdeg:
3 dl mjöl
125 g smör
1 msk vatten
Pajfyllning:
3 dl vispgrädde
3 ägg
150 g riven västerbottenost
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ formen i frysen i 10 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda pajen i tio minuter.
Blanda ingredienserna till pajfyllningen, smaka av med salt och peppar. Häll smeten i den förgräddade pajformen och grädda i ca 25 minuter i 200 grader. Låt pajen svalna något och dekorera pajen med vad du vill, jag hade gräddfil, hackad rödlök och löjrom på min paj.
Lax med lime & kokos
Vad åt ni för mat denna fredagkväll?
Recept för 3 personer
500 g skinn- och benfri lax
2 dl kokosmjölk
1 msk saft från en lime
1 tsk rivet skal från en lime
2 msk finskuren gräslök
salt, peppar och citronpeppar
Krydda laxen med salt och citronpeppar. Stek laxen i lite olja/smör till de fått fin färg och är nästan genomstekta. Ta upp laxen från stekpannan och håll dem varma. Häll i kokosmjölk i stekpannan och smaksätt med limeskal, limesaft, salt och peppar. Hetta upp skyn men låt den inte koka. Tillsätt gräslök och lägg tillbaka laxen i kastrullen. Servera med ris, sockerärter och en limeklyfta.
Grytbitar
Recept för 4 personer
ca 500 g grytbitar av nötkött
Smör
ca 5 dl vatten
2 st lagerblad
1 köttbuljongtärning
1 gul lök
3 dl vispgrädde
Salt, peppar och soja
Stek grytbitarna hastigt runtom i smör. Lägg över grytbitarna i en stor kastrull och täck med vatten, ca 5 dl. Lägg i lagerblad, lök skuren i bitar och buljongtärning. Låt småkoka i en timme. Plocka upp köttet från kastrullen och sila såsen. Häll ned skyn och köttet i kastrullen igen och tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och soja. Servera med ris och en god sallad.
Restaurangtips
Har någon av er varit på Grythyttan Gästgivaregård?
Dumlemuffins
10-12 muffins
100 g smör
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
2 st ägg, helst ekologiska
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt
1 påse dumle
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner den ljumna vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ned i smeten. Placera muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna med 2/3 smet och stick ned några dumle i varje form. Grädda i ugn i ca 20 minuter. NJUT!
Vilken är din favoritmuffins?
Örtkyckling
Här kommer ett recept på en god och enkel kycklingrätt som jag brukar servera med nudlar då den är lite thai-inspirerad!
Recept för 2 pers.
1 spansk chili, röd eller grön
Hackad persilja
0,5 tsk spiskummin
0,5 msk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 hackad rödlök
Olja
300 g kycklingfilé
0,5 dl vatten
2 dl kokosmjölk
Salt och peppar
Nudlar och sockerärter
Stek chili, persilja, spiskummin, ingefära, vitlök och lök i olja i en stekpanna/wokpanna. Skär kycklingen i bitar och stek med röran i några minuter till kycklingen är genomstekt. Häll i vatten och kokosmjölk och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med nudlar och sockerärter.
Restaurangtips
Om ni har vägarna förbi Stockholm och tycker om kött tycker jag ni ska besöka restaurang Vassa Eggen. Restaurangen ligger centralt på Birger Jarlsgatan och de har väldigt god mat och goda drinkar. När jag var där dracks det champagne och drinkar och jag åt hummersallad till förrätt (se bild) och Nebraska Beef till varmrätt med potatispuré och flera såsar och kryddsmör som tillbehör. Allt var gott, gott, gott! Då restaurangbesök är en kär hobby för mig kommer fler restaurangtips i Sverige och utomlands att komma, håll ögonen öppna!
Resultat
Tigerräkor
1 dl sweet chilisås
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
1 krm flingsalt
1/2 tsk paprikapulver
0,5 dl olivolja
Vad tycker du om att grilla?
Hallonmojito
5 hallon
3 myntablad
1/2 lime
is
3 cl sockerlag
4 cl Bacardi Razz
Tonicwater
Is
Hallon, lime och mynta till garnering
Tips: Säg till att du vill ha din hallonmojito på mörk rom när du beställer drinken i barer, blir mums!
Tips 2: Godaste hallonmojiton i Stockholm hittar du på Pontus By The Sea
Vilken är din favoritdrink?
Pasta med kräftstjärtar och chiliolja
Pasta med kräftstjärtar och avocado i chiliolja
Recept för 3-4 personer
1 frp kräftstjärtar
Tagliatelle
1 knippa salladslök
2 avocado
Pressad saft av 1 citron
Chiliolja:
1 röd chili
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad persilja
Salt och peppar
Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Skölj salladslöken och skär den i cm-stora bitar. Låt löken koka med pastan när det återstår 2 min av koktiden. Skala, kärna ut och tärna avocadon. Häll citronsaft från en citron över avocadobitarna så de ej mörknar. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Blanda chilin med olja, vinäger, hackad persilja och salt och peppar. Låt pasta och lök rinna av, häll tillbaka i grytan och häll över chilioljan. Vänd försiktigt ned kräftstjärtar och avokado (med citronsaften) och låt allt bli varmt, servera direkt. Servera gärna med vitlöksbröd och parmesan.
Recept från ICA.se
Mazarintårta med sommarbär
150 g smör
300 g mandelmassa
3 st ägg (helst ekologiska)
0,5 dl vetemjöl
Smör och mandelspån till formen
2 dl vispgrädde
Färska bär
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.
4. Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten. Fyll formen och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.
5. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär.
Recept: Leila Lindholm
Jag tycker jordgubbar och hallon är de godaste bären, blåbär kommer på tredje plats. Vilken är din favorit?
Tårtfat
Om mig
Välkommen till min nya blogg!