Tävling - Smultronbyn Träleksaker
Som jag skrev för någon vecka sedan kommer här en tävling i samarbete med Smultronbyn Träleksaker. De har jättefina träleksaker och för att passa min matblogg kommer jag nu att lotta ut en av träleksakerna i kategorin lekmat/kökslek. Det ni tävlar om är detta fina Birthday Breakfast-set med allt för födelsedagsfrukosten. Innehåller en cerise bricka med hundmotiv, trämat som sitter ihop med kardborre som kan delas med den medföljande kniven. Setet består också av tre brödskivor, limpa, tårta, citron, banan och en mjölkförpackning. Allt är i trä och självklart målat med giftfria färger.
Tävlingsregler:
1 lott – Kommentera detta inlägg och välj en favoritprodukt hos Smultronbyn Träleksaker som du skriver om i detta inlägg.
2 lotter – Samma som ovan samt gilla Smultronbyn Träleksaker på Facebook.
3 lotter – Alla ovanstående samt kopiera tävlingsbilden med bildtext på din blogg/facebook-sida samt skriv och länka till din favoritprodukt från Smultronbyn Träleksaker. Har du ingen blogg/facebook-sida går det bra att skicka tävlingsbilden med text och länken till din favoritprodukt i ett mail som skickas till minst 5 av dina vänner. Glöm inte att även skicka mailet till mig ([email protected])!
Viktigt att du skriver/länkar att du gjort ovanstående för två och tre lotter i denna tävling!
Tävlingen avslutas: om två veckor – fredagen den 13 maj.
*Jag tävlar hos Coquina i samarbete med Smultronbyn Träleksaker. Tävla HÄR du med!
Korv, coleslaw och ketchup
För någon månad sedan lade jag ut recept på en underbar coleslaw, idag lagades den igen tillsammans med grillade korvar med hög kötthalt. Enda tillbehöret var ketchup. Jag använder alltid Heinz ketchup och nu har Heinz kommit ut med en ny ketchupflaska som är deras minsta med sina 300 ml och perfekt att ha med på sommarens picnics. Passande nog heter den också Heinz Picnic Size.
Vill du också ha en Heinz Picnic Size? Gå då in på Heinz Facebooksida och anslut dig, de 1000 första personerna som ansluter sig har möjligheten att beställa hem ett produktprov av Heinz nya ketchupflaska!
Glöm heller inte bort att tävla i min tävling som du hittar HÄR!
2-3 port.
4 korvar med hög kötthalt, idag tog jag chipotlekorv från charken
1 spetskålshuvud eller 1/2 vitkålshuvud
1/2 rödlök
1 dl gräddfil
1/2 dl majononäs
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Strimla kålen med osthyvel eller kniv. Skala och skiva löken tunn. Blanda gräddfil, majonäs och senap i en skål. Bland gräddfilsblandningen i kålen tillsammans med löken. Smaka av med salt och peppar. Grilla korven till den är klar.
Inspiration: LCHF på mitt sätt
Helgens mat i bilder
Glöm inte att tävla om ett smycke från Haze Design - Tävlingen hittar du HÄR!

Soppa på ramslök med ägghalva och löjrom samt parmesanchips

Laxfilé serverad med kräftstjärtsrisotto och sparris

Toffeepaj med bananglass

Tartar på hälleflundra och räkor

Lammytterfilé med polentakaka och rosmarinsky

Rabarberpannacotta med rabarberpaj och vaniljsås
Påskglasstårta med smak av hallon och mango
När vi hade besök under påsken bjöd jag på en fantastiskt härlig tårta som absolut kommer göras fler gånger. Den var somrig med en superhärlig färg så man blev glad av den bara man tittade på den :)
Ni som inte tävlat om smycken ännu, gå in HÄR och tävla!
ca 12 bitar (jag gjorde dock en halvering av receptet då vi bara var fyra personer, gick jättebra, bara dela allt nedan på hälften).
ca 1,5 liter mangosorbet
ca 200 g hallon, färska eller frysta och tinade
3 dl vispgrädde
4 äggulor
0,5 dl strösocker
Tina mangosorbeten en stund innan du påbörjar arbetet med tårtan. Ta fram en bunke som rymmer ca 2 liter. Bred ut mangosorbet i ett ganska tjockt lager på insidan av bunken. Doppa skeden i vatten då och då för att glassen inte ska fastna. När du är klar ställer du in bunken i frysen en liten stund medan du gör i ordning innehållet. Mixa hallonen i en bunke. Vispa grädden fluffig men inte för fast i en annan bunke. Vispa äggulor och strösocker vitt och fluffigt i en tredje bunke. Vänd sedan ned äggmixen i hallonen och rör om. Vänd sedan ner hallonmixen i grädden och blanda om. Häll parfaiten i bunken med mangosorbet och ställ i frysen i minst fem timmar. 30 minuter innan servering tar du ut bunken och lossar på glasstårtan genom att sänka ner bunken i varmvatten i någon minut och vrider ut tårtan. Ställ tårtan på en tallrik och ställ in den i frysen några minuter till den fryst igen. Ställ sedan fram tårtan på ett uppläggningsfat och dekorera med godis och servera när glasstårtan blivit rumstempererad.
Inspiration: Aftonbladet Mat & Vin
Tävling - Haze Design
Hoppas att ni alla har haft en bra påskhelg, det har jag haft med en massa god påskmat och godsaker :) För att vi inte ska vara för ledsna nu när påsken är över så startar jag veckan med en tävling :) Denna tävling är ett samarbete med söta Marit på Haze Design som gör underbart fina smycken! En vinnare får välja ett av Marits fina halsband som visas på tävlingsbilden så glöm inte bort att välja vilken av halsbanden du vill ha om just du vinner!
1:a pris - Ett halsband från Haze Design
Halsband 1 - Öppningsbar medaljong med plats för två foton som hänger på en tunn metallkedja
Halsband 2 - Hänge med texten "Fånga dagen" samt en söt ängel
Halsband 3 - Hänge med texten "Njut av livet" samt ett hjärta i vitt emalj och en vit sötvattenpärla
Tävlingsregler:
1 lott - Kommentera detta inlägg om vilket halsband du vill vinna samt varför
2 lotter - samma som ovan men även att kopiera tävlingsbilden samt bildtext på din blogg. Har du ingen blogg går det bra att länka tävlingen på Facebook. Glöm inte att skicka med länk till din blogg/facebookinlägg under din kommentar.
Tävlingen avslutas söndagen den 1 maj!
Kika gärna in på Haze Design´s blogg!
*Jag tävlar hos Coquina om ett halsband från Haze Design. Tävla HÄR du med!
Blåbärscheesecake
Hoppas ni alla har en underbar påsk och äter massa god mat och godis! Själv befinner jag mig i Dalarna för att fira påsk så om några timmar väntar en förhoppningsvis god lunchbuffé fylld med god påskmat :)



Botten:
250g Digestivekex
100g Smör
Fyllning 1:
400 g Philadelphiaost
200 g blåbär (jag hade amerikanska blåbär)
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker
Fyllning 2:
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret, smula kexen och blanda sedan kexsmulorna med det smälta smöret. Tryck ut smuldegen i fen form och grädda ca 7-10 min. Vispa ingredienserna till fyllning 1 i en bunke till en jämn smet. Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen ca 25-30 min. Rör ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare ca 10 min. Toppa gärna med blåbär. Servera direkt eller efter en stund i kylen.
Inspiration: Matplatsen
Glad Påsk

Vinnare kaffetävling
1:a pris - Kaffekvarn, kaffe och kaffemått - Isabells mamma
2:a pris - Receptbok i samarbete med Zoegas - Annika - Bakat och lagat
Stort GRATTIS!
Maila mig era hemadresser så skickar jag era vinster hem till er!
Misströsta inte ni som inte vann denna gång, nya tävlingar kommer inom kort!
Sveriges Mästerkock
Håller ni med mig eller ger ni programmet tummen ned?

Grillad oxfilé med potatisgratäng
Idag är sista dagen att tävla i kaffe-tävlingen, imorgon drar jag två lyckliga vinnare. Sista-minuten-tävla HÄR!



Pasta med kräftstjärtar i chiliolja
Imorgon är sista dagen att tävla i min tävling som du hittar HÄR!

3 port.
1 frp kräftstjärtar
Tagliatelle
1 knippa salladslök
2 avocado
Pressad saft av 1 citron
Chiliolja:
1 röd chili
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad persilja
Salt och peppar
Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Skölj salladslöken och skär den i cm-stora bitar. Låt löken koka med pastan när det återstår 2 min av koktiden. Skala, kärna ut och tärna avocadon. Häll citronsaft från en citron över avocadobitarna så de ej mörknar. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Blanda chilin med olja, vinäger, hackad persilja och salt och peppar. Låt pasta och lök rinna av, häll tillbaka i grytan och häll över chilioljan. Vänd försiktigt ned kräftstjärtar och avokado (med citronsaften) och låt allt bli varmt, servera direkt. Servera gärna med vitlöksbröd och parmesan.
Inspiration: ICA.se
Caesarsallad
Ååå vad härligt att det är så fint väder idag också, underbart! Jag blir alltid sugen på att äta kall mat när det är varmt ute så i lördags blev middagen helt enkelt en caesarsallad med grillad kycklingfilé, egna krutonger, knaperstekt bacon och så sallad, ost, gott bröd och vi testade också Erik Lallerstedst nya salladsdressing. När vi ändå grillade kycklingfilé så passade vi på att grilla tigerräkor på spett som vi doppade i sweet chili-sås som vi köpte i Thailand - underbart gott blev allting :)
På onsdag är sista dagen att tävla i Zoegas-tävlingen, så skynda dig HIT och tävla om du inte redan gjort det!
Detta hade jag till min caesarsallad:
- Romansallad
- Gurka och tomat (trots att det egentligen inte ingår i en riktig caesarsallad)
- Knaperstekt bacon
- Egna krutonger (skär bröd i bitar som du steker i lite olja, krydda med salt)
- Kycklingfilé (Krydda med salt och peppar och grilla/stek filéerna till de är klara)
- Ost
- Färskt bröd
- Caesardressing (Erik Lallerstedst caesardressing, den var god)
Och så hade vi då också tigerräkor på spett. Dessa marinerades först i sweet chili, salt, peppar och olja innan de grillades klara. Doppades sedan i sweet chili-sås - mums! OBS! Glöm inte att blötlägga spetten så de inte börjar brinna! En underbart god middag en varm vårdag!
Matleksaker i trä
Kan också berätta att innan april är slut kommer jag ha en tävling i samarbete med Smultronbyn Träleksaker där en av deras produkter inom lekmat/kökslek-kategorin kommer lottas ut, så håll utkik!
Gå gärna in som den fina hemsida som Smultronbyn Träleksaker har!
Några dagar kvar att tävla om en kaffekvarn från Zoegas - tävla HÄR!



Fint väder med ny cider
Zoegas-tävlingen hittar du HÄR så gå in och tävla du också :)

Mozzarellafylld köttfärslimpa
Denna middag gjordes häromdagen, tycker det är så gott med köttfärslimpa. Dock tycker jag att man kan ha lite mer kryddor i rätten för den var lite för mild för min smak! God men lite mesig i smakerna helt enkelt.
Hoppas ni alla får en trevlig helg och glöm inte bort att tävla i min kaffetävling som ni hittar HÄR!
4 port.
1/2 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
ca 500 g nötfärs
2 scharlottenlökar
1 ägg
Salt
Svartpeppar
1 mozzarellaost
1/2 ask ruccola
Olivolja
1-2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk soja
2 dl matlagningsgrädde
Sätt ugnen på 225 grader. Häll ströbröd och mjölk en stor bunke, låt svälla i fem minuter. Finhacka löken. Tillsätt nötfärs, lök, ägg, salt och peppar i bunken. Rör samman alla ingredienser i bunken. Lägg plastfolie på en skärbräda och platta ut färsen på folien. Hacka mozzarellan i bitar och strö ut i mitten av färsen. Lägg på ruccola. Rulla ihop till en rulltårta med hjälp av plastfolien. Pensla en ugnsfast form med olivolja och lägg över köttfärslimpan i formen. Droppa lite olivolja över köttfärslimpan. Sätt formen mitt i ugnen i ca 30-40 minuter. När köttfärslimpan är klar använder du skyn som bildas i formen som grund till såsen. Vispa upp skyn, vatten, kalvfond, soja och matlagninsgrädde i en kastrull. Låt koka upp och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen runt köttfärslimpan. Servera direkt med nykokt ris och gärna en god sallad.
Inspiration: Monica Ahlberg
Tävling - Zoegas
1:a pris - En kaffekvarn från Wilfa, kaffebönor från Zoegas samt ett kaffemått.
Baristan Ola Persson gav denna kaffekvarn höga betyg i ett test i samarbete med Aftonbladet. Kaffekvarn med malverk som ger dig underbart nymalet kaffe varje gång. Du kan justera malningsgrader från grovmalet till espressomalet. Den har timerfunktion för korrekt mängd kaffe varje gång. Dold sladdförvaring. Kapacitet upp till 250 gram. Värde ca 700-800 kr. ZOÉGAS SIDAMO ETHIOPIA har en kryddig karaktär där smaken av bergamott är framträdande. Eftersmaken är lång och aromatisk. Även doften är präglad av bergamott som bjuder luktsinnet på en pepprad upplevelse.

2:a pris - En receptbok
En inbunden receptbok på 70 sidor. Underbara recept hämtade från 15 caféer och restauranger runtom Sverige, både varmrätter och efterrätter med utvalda, passande kaffesorter från Zoegas till varje recept.

Tävlingregler:

* Jag tävlar hos Coquina om en kaffekvarn med tillbehör från Zoegas. Tävla HÄR du med!
1 lott - Kommentera detta inlägg att du vill vara med och tävla och varför
2 lotter - Samma som ovan samt kopiera tävlingsbilden och texten till din blogg. Kom ihåg att skicka länk i kommentaren.
Tävlingen avslutas om en vecka: onsdagen den 20 april
Lycka till!
Rue du Pont Nouveau



Grillade hamburgare
Vad brukar ni ha för tillbehör till era hamburgare?
Själv öste jag på med massa gott denna gång. Sallad, gurka, ost, senap, ketchup, hamburgerdressing och grillpotatissallad - MUMS!


Kycklinggratäng
Massa saker på gång med tävlingar och annat så håll utkik! Trevlig start på veckan önskar jag er alla!


4 port.
5-6 kycklingbröstfiléer
2 paket bacon
2 tomater
1 kruka färsk basilika
2 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
Salt
Svartpeppar
Riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfiléerna. Stek kycklingen i smör till de fått fin yta (ej genomstekta). Klipp bacon i bitar och stek dem knapriga. Skiva tomaterna tunt. Lägg filéerna och baconet i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Hacka basilika och strö över kycklingen. Blanda dijonsenap med grädde och creme fraiche, tillsätt salt och peppar. Häll senapsblandningen över kycklingen och strö över riven ost. Gratinera i ca 20-25 minuter, kolla att kycklingen inte är röd. Servera med ris och en god sallad.
Blommor & glass

Solen skiner och jag har provat första nyheten från GB. Om ni missat vilka nyheterna är kan ni kika in HÄR där jag skrivit om glass-nyheterna från GB. Jag åt Cornetto Enigma med hasselnötsglass, den var riktigt god och jag kommer absolut äta den igen. Maken fick Cornetto Enigma med hallon och han gav den tummen upp!
Har ni provat någon av glass-nyheterna ännu?

Massaman-gryta
Vad ska ni hitta på en lördag som denna? Själv ska här fixas i trädgården, ska åka och köpa blommor att plantera och titta på loungemöbler inför sommarens grillkvällar :)


2-3 port.
ca 500g Fläskkött (jag använde fläskschnitzel men det går också bra med kyckling eller nötkött)
1,5 msk fisksås
6-8 potatisar
1 burk kokosmjölk
2 salladslökar
1,5 msk farinsocker
1 lime (saften)
2 vitlöksklyftor
1,5 msk massaman curry
1,5 tsk chili flakes
ca 1 dl vatten
Skala potatisen och skiva den. Strimla köttet och stek köttet i lite olja i en stekpanna till den fått färg. Strimla salladslöken och tillsätt löken med köttet till det mjuknar. Tillsätt kokosmjölk och vatten. Lägg i den skivade potatisen (se till att potatisen täcks av vätskan). Krydda med massaman curry, fisksås, socker, saft från en lime, pressad vitlök och chili flakes. Rör om och smaka av. Låt såsen puttra till potatisen är färdig. Serveras antingen som den är med potatisen eller med ris.
Shopping



Zoegas

Gott att äta och dricka

Zoegas Sidamo Ethiopia

Baristan Ola Persson

Olas cappucchino med mönster

Vännen Emelies cappucchino till vänster och min till höger :)

Goodiebag!
Biff stroganoff
Vad ska ni äta för gott idag?

3-4 port.
Smör till stekning
ca 500g strimlad rostbiff eller ryggbiff
Salt
Svartpeppar
1 gul lök
1 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
Cayennepeppar av valfri mängd
2 dl creme fraiche
1 dl vatten (ev mer vid behov)
Låt en stekpanna bli varm, smält smöret och bryn köttet runtom. Salta och peppra. Strimla löken i tunna skivor. Tillsätt löken och stek ytterligare några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka i minst 5 minuter (ju längre du kokar desto godare men ju längre du kokar desto mer vatten behöver du fylla på med så det inte kokar torrt). Servera med ris och en god sallad.
Inspiration: Coop Mersmak
Restaurangtips Le Rouge

Potatiscreme med krasse, kalvtunga och potatischips - jättegott!

Lammbringa och lammkorv med gnocchi och skysås!

Efterrätt med tre olika glassar (vanilj, pistage och kaffe)!
Grillning
Vill du läsa mer om Biggans produkter hittar du all information på deras hemsida!




Vinnare
Vinnarna är:
Dregglis med päron - Josefin - Happy Days
Dregglis med svampar - Frida
GRATTIS!
Maila mig era hemadresser så får ni snart ett fint paket med posten!
Myran & Lo vill gärna att ni som inte vann i denna tävling inte ska gå lottlösa så därför har hon just nu ett erbjudande på sin hemsida att du kan få köpa hennes fina mössor till 20% rabatt! Kika in på hennes hemsida och vid beställning mailar du erbjudandekoden Coquina så drar hon av rabatten. Erbjudandet gäller i en vecka, dvs till nästa måndag.
Stort tack till Myran & Lo för samarbetet i denna tävling!
Pizza
Idag var vi trötta så idag blev det snabbmat till middag, mums!


Baconinlindad kycklingfilé med smak av vitlök
Denna rätt var helt underbart god om jag får säga det själv :) Tycker alltid att bacon och kyckling passar så bra ihop så jag gör ofta rätter med dem ingredienserna tillsammans!
Bor på hotell denna helg och åt på restaurang igår och har även bord bokat ikväll på en restaurang jag länge velat gå till så håll utkik på bloggen efter recension av restaurangerna :)
Näst sista dagen att tävla om två dregglisar så gå in och tävla HÄR om du inte redan gjort det!
4 port.
ca 800g kycklingfilé
1-2 paket bacon
Smör till stekning
3-4 dl grädde
200g färskost med valfri smak (jag tog vitlök och örter)
2 msk kycklingfond
1 tsk soja
Salt
Svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Linda bacon runt kycklingfiléerna. Stek filéerna runtom i smör i en stekpanna, behöver ej bli klara. Lägg filéerna i en ugnsfast form. Använd stekpannans sky som grund till såsen. Tillsätt grädde, färskost, kycklingfond och soja. Smaka av med salt och peppar. Rör om och låt koka upp. Häll sedan såsen över kycklingen. In i ugnen i ca 20 minuter (kontrollera att kycklingen är helt vit). Servera med en god sallad och gott bröd alternativt ris eller pasta.
Jag är beroende

Så här ser det ofta ut hemma hos oss en fredagkväll men bara några minuter efter att bilden togs var skålen tom;

Mums för OLW Cheez Ballz =)