Tortillatårta
Gillar du tacos? Då kommer du absolut att gilla denna rätt!
2-3 port.
3-4 tortillabröd, mediumstorlek
1 grillad kyckling
1 kryddmix taco
1 frp creme fraiche, chili & paprika
1/2 dl vatten
3 msk salsa/tacosås, valfri styrka
Riven ost
Sätt på ugnen på 225 grader. Rensa den grillade kycklingen fri från ben, bryt kycklingbitarna i mindre bitar. Stek kycklingbitarna i lite smör till de blivit varmt. Häll i kryddmixen med lite vatten. Häll i creme fraiche och salsasås. Låt småputtra några minuter. Lägg upp tortillabröd på en bakplåtsklädd form och bred på kycklingtacos på tortillabrödet. Lägg på ett till tortillabröd och bred på kycklingtacos osv. Avsluta med tortillabröd. Häll på riven ost högst upp. Gratinera tortillatårtan i 225 grader i ca 15 minuter till osten fått fin färg. Servera med salsasås och god sallad.
Matlagningskurs
Har ni gått matlagningskurs någon gång?
Matlagning!
Ceviche till förrätt
Första huvudrätt är pasta med räkor, tomat och vitt vin
Andra huvudrätt är sesamkryddad tonfisk med klyftpotatis och sallad
Citronsorbet till efterrätt
Chokladbollar
Lagom många chokladbollar!
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
Pärlsocker eller kokos till garnering
Rör ihop alla ingredienser till allt har blandats. Rulla små bollar och rulla i pärlsocker/kokos. Låt stå kallt innan servering.
Lasagne
3-4 port.
1 rödlök
1/2-1 zucchini
2 tomater
2-3 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
3 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 msk torkad basilika eller oregano
Ostsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl riven ost
salt och svartpeppar
1 frp färska lasagneplattor
Riven ost
Sallad, gurka, tomat
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka rödlök och tärna zucchini i små bitar. Skiva tomaterna tunt. Fräs löken och pressade vitlöksklyftor mjuka i lite olja. Lägg allt på ett fat. Bryn köttfärs. Tillsätt lökfräst, zucchini, tomatpuré, sambal oelek, salt och svartpeppar. Smula ned oregano eller basilika. Fräs samman hastigt och tillsätt 2 dl vatten. Koka upp och låt koka ihop på svag värme i några minuter.
Smält smör i en kastrull, rör ned vetemjöl och vispa ned mjölk, lite i taget. Koka upp och låt koka på svag värme under omrörning till såsen tjocknat. Rör då ned riven ost som bara får smälta, ej koka. Smaka av med salt och peppar.
Ta fram en gratängform. Börja med ett lager ostsås och sedan ett lager lasagneplattor i gratängformen. Bred ut köttfärs och sedan ostsås och lasagneplattor. Avsluta med lasagneplattor och ostsås. Viktigt att ostsåsen täcker lasagneplattorna så de ej blir hårda. Toppa med tomatskivorna och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen i ca 25 minuter. Servera med en god sallad.
Oxrulader med gräddsås
Har aldrig gjort oxrulader förut men det var ju dundergott. Visst tar det lite tid att göra rätten men den sköter ju sig självt så speciellt jobbig rätt är den absolut inte!
4 port.
6-8 skivor tunt skivad lövbiff
1 stor morot
1 gul lök
2 msk fransk senap
100 g bacon
50 g cornichoner
1 tsk salt
peppar
2 msk tomatpuré
1 liter oxbuljong (oxbuljongtärningar + vatten)
Gräddsås:
buljong från ruladerna
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar
Skala moroten och skär den i stavar. Skala löken och skär den i strimlor. Lägg ut köttskivorna och bred senap på dem och lägg en skiva bacon på varje köttbit. Lägg lök, morot och cornichoner längst ned på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop köttskivan. Fäst dem med tandpetare eller grillspett. Bryn ruladerna i stekpanna med smör på hög värme och lägg sedan ned dem i en stor kastrull. Fyll på med oxbuljong så det täcker och häll på tomatpurén. Låt köttet koka på låg värma i ca 45 minuter. Ta upp ruladerna och lägg dem åt sidan. Gör nu gräddsåsen i samma kastrull. Koka ned buljongen från ruladerna till 1/3 återstår. Tillsätt grädde, låt koka upp och smaksätt med gelé och eventuellt salt och peppar. Lägg tillbaka ruladerna och servera allt med pressad potatis och svartvinbärsgelé.
Hemmakockar
Melonpastasallad
3-4 port.
Pasta
1 galiamelon
1/2 rödlök
1 dl oliver
2 msk olja
1 msk balsamvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1/2 kruka basilika
Sallad, gurka, tomat, paprika eller det du har hemma
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Dela melonen i klyftor, ta bort skal och kärnor och dela i mindre bitar. Skär rödlök i ringar eller strimlor. Lägg upp melon och lök på ett stort salladsfat och strö över oliver. Hacka de grönsaker du vill ha i salladen i mindre bitar och lägg på fatet. Blanda ned pastan och gör en dressing av olja, vinäger, salt och peppar. Blanda dressingen i salladen. Hacka basilika grovt och strö över salladen.
Surf n Turf
Regnbågslax med egen potatissallad
3-4 port.
Potatis
200 g sparris
4 msk olja
1 msk vinäger
1/2 msk flytande honung
1 lime (saft och skal)
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 kruka basilika
1 1/2 krm salt
1 krm svartpeppar
1/2 rödlök
1 knippe rädisor
500 g regnbågslax
Olja, salt och peppar
Koka lagom mängd potatis. Koka sparris enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda olja, vinäger, honung och rivet skal och saft från en lime. Pressa ned en vitlöksklyfta. Hacka basilika fint och blanda ned i dressingen. Smaka av med salt och peppar.
Finhacka rödlök. Dela rädisor i halvor eller klyftor. Lägg upp nykokt potatis och sparris på ett stort salladsfat, fördela lök och rädisor överst. Häll dressingen över och blanda försiktigt ihop till en potatissallad.
Pensla laxen med olja och salta och peppra fisken runtom. Grilla eller stek fisken några minuter på varje sida. Servera laxen med sparris- och potatissalladen tillsammans med en god romsås.
Restaurangtips London
Citron- och salviakyckling med matvetesallad
3-4 port.
1 hel kyckling
3 dl matvete
1 buljongtärning (höns)
1 citron (skal och saft)
1 kruka salvia
1 msk olja
2 msk flytande honung
1 tsk soja
1/2 rödlök
salladslök
1/2 gurka
2 tomater
1/2 kruka persilja
valfri sallad
Olja
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Koka matvete enligt förpackningens anvisning. Tillsätt en buljongtärning i vattnet till matveten. Riv skalet av citronen och dela den i två halvor. Hacka salvian. Blanda en glaze av olja, honung, soja, den hackade salvian, hälften av citronskalet och saften från en halv citron. Dela kycklingen mitt itu. Salta och peppra kycklinghalvorna rikligt runtom. Lägg kycklinghalvorna i en långpanna, brett isär. Pensla kycklingen runtom med glazen och tillaga i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära ett snitt i kycklingen och se att köttsaften är klar och utan rosa inslag. Dela kycklingen i portionsbitar.
Finhacka rödlök, salladslök och gurka. Dela tomater i klyftor. Blanda nykokt matvete med lök, gurka och tomater. Hacka persilja och blanda ned i matvetesalladen tillsammans med valfri salladssort. Blanda en dressing av 1 msk olja, resten av det rivna skalet av citronen samt saft från en citronhalva. Salta och peppra och blanda med matvetesalladen. Servera kycklingen med matvetesalladen och lite citron- och salviasky.
Kött med gräddig chilisås
3 port.
Fläskkött i lagom mängd, jag brukar ta skinkschnitzel eller fläskfilé
1/2 röd lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl mellangrädde
1 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek
2 tsk soja
Pasta eller ris och gärna sallad som tillbehör
Strimla eller skär fläskköttet i lagom stora bitar. Finhacka rödlök. Stek rödlöken mjuk i en stekpanna/wokpanna med lite smör. Pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt det strimlade köttet. När köttet är genomstekt tillsätter du grädde, kalvfond, sambal oelek och soja. Låt småputtra några minuter. Klart! Servera med pasta eller ris och sallad.
Pastasallad med bacon och ägg
3-4 port.
Penne pasta
4 ägg
2 pkt bacon
1 päron
1/2 gurka
1/2 purjolök
Sallad
Svartpeppar
Kaprisdressing:
2 msk kapris
1 msk kaprisspad
2 dl turkisk yoghurt
2 msk vatten
1 1/2 krm svartpeppar
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka ägg medel till hårdkokt, ca 7-9 minuter. Skala äggen och skär i halvor. Stekt bacon i en torr stekpanna. Låt den rinna av på hushållspapper efteråt. Finhacka päron och gurka. Skär purjolök i tunna strimlor. Lägg upp pastan på ett serveringsfat och strö över gurka, purjolök och päron samt sallad i lagom mängd. Krydda med lite svartpeppar. Toppa salladsfatet med bacon i bitar och ägghalvor.
Mosa kapris med en gaffel till en kaprisdressing, blanda den med kaprisspad, turkisk yoghurt, vatten och svartpeppar.
Rub till helgrillat kött
Glass
Vilken är eran favoritglass?
Ben & Jerrys i Barcelona
Supergod glass från Fjäderholmarna, Stockholm. Smaker av blåbär, kola
och jordnötter!
Lammfärsjärpar med egen potatissallad
3-4 port.
Potatis
1/2 gurka
1/2 purjolök
2 tomater
150 g sockerärtor
3 msk kapris
2 msk olja
1 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Rivet skal och saft av 1/2 citron
500 g lammfärs
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
Koka potatis. Finhacka gurka och strimla purjolök. Skär tomater i tunna klyftor och skölj sockerärtor. Blanda kapris med olja, turkisk yoghurt, salt och svartpeppar samt rivet skal och saft från en halv citron. Blanda röran med nykokt potatis, purjolök, gurka, tomat och sockerärtor.
Blanda lammfärs med tomatpuré, paprikapulver, salt, svartpeppar och pressa ned en vitlöksklyfta. Blanda väl och forma färsen till smala järpar. Stek järparna i stekpanna i smör eller olja till de är genomstekta. Servera lammfärsjärparna med potatissalladen!
Hotellfrukost
Chips
Vilken tror du är godast?
Limekyckling med tandooripotatis
3-4 port.
600 g kycklingfilé
50 g rumsvarmt smör
1 msk saft + rivet skal av 1 lime
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tandooripotatis:
600-800 g fast potatis
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1/2 dl mild tandooripasta
Skala och skiva potatisen tunt. Koka potatisen mjuk (tar några minuter) och häll av vattnet. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda creme fraiche med salt, pressad vitlök och tandooripasta. Vänd ner potatisen i röran och fördela potatisen i en ugnsfast form. Grädda i ca 15 minuter högt upp i ugnen till den får fin färg.
Rör ihop smöret med limesaften och limeskalet. Dela kycklingfiléerna på längden i 3-4 delar. Krydda dem och stek dem färdiga i hälften av limesmöret. Servera kycklingen med tandooripotatisen och resten av limesmöret, gärna med en sallad till.
Tips. Vill man ha lite mer styrka i rätten kryddar man kycklingfiléerna med mer kryddor, t ex cayennepeppar och har en vitlöksklyfta i limesmöret.
Restaurangtips B.A.R
Äpplen
Enchilladas
3-4 port.
1/2 rödlök
1/2 purjolök
1 röd paprika
ca 500 g köttfärs
Olja
2 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
3 dl vatten
1 förp tortillabröd
Garnering: 1 krm paprikapulver
Yoghurtsås:
1/2 gurka
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka rödlök, purjolök och paprika. Bryn köttfärs i lite olja, när köttfärsen är genomstekt tillsätter du tomatpuré samt den finhackade rödlöken, purjolöken och paprikan. Krydda med spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Späd med vatten och låt koka till nästan all vätska har försvunnit. Fördela köttfärsen på tortillabröd. Lägg färsen på ena sidan av bröden. Rulla ihop brödet till hälften, vik in kanterna och rulla klart bröden. Lägg tortillabröden i en ugnsfast form och garnera med paprikapulver. Gratinera i ca 10 minuter i ugnen.
Servera dina enchilladas med en yoghurtsås (riv gurka, krama ur vätskan och blanda med matyoghurt. Pressa i vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar) och sallad! Smaklig måltid!
Choklad
I fredags unnade jag mig god choklad från Chokladfabriken, det är såååå gott med riktiga pralinbitar!
Vilken är ditt favoritgodis?
Fläskfilé med ris och äppelsallad
3-4 port.
Fläskfilé, ca 500 g
Ris, ca 4 dl
2 msk flytande honung
2 tsk soja
2 + 1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
1 äpple
1/2 rödlök
2 dl turkisk yoghurt
1 msk olja
1/2 citron
Blanda en glaze till köttet. Ha i flytande honung, soja, 2 tsk timjan, ingefära och en pressad vitlöksklyfta i en skål och blanda väl. Gnid in fläskfilén i olja, salt och svartpeppar. Grilla köttet och pensla på glazen då och då under grillningen. Använder du ugn kan du bryna köttet runt om och lägga över köttet i en ugnsfast form. Pensla med glazen då och då under tillagning i ugn på ca 200 grader. Använd termometer och ta ut köttet vid 68 grader (gäller både grillning och ugn). Finhacka äpplet och rödlöken. Blanda i en skål med turkisk yoghurt, olja, saft och rivet skal från en halv citron samt 1 tsk timjan. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär upp köttet och servera med ris och äppelsallad!
Kolakakor
ca 20-30 kakor
100 g smör, rumstempererat
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda allt i en bunke och knåda i hop det till en deg. Dela degen i två bitar och forma två avlånga korvar.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem med fingrarna. In i ugnen, 175 C, ca 12-15 min.
Ta ut plåten och skär kakorna på snedden. Om man istället vill ha runda kakor gör man små bollar av degen och när degen är färdiggräddad har kakorna blivit runda!
Snabblagad middag
De godaste jag vet från Santa Maria Indien är Tikka Masala och Garam Masala. Den ena blandar man med matlagningsgrädde och den andra med matlagningsyoghurt (det står på förpackningarna hur man tillagar dem). Skär kycklingfilé i bitar och bryn dem. Häll i kryddblandningen från Santa Maria och följ anvisningarna på förpackningen. Servera med ris och god sallad.
Den godaste från Santa Maria Thailand är Paneng. Skär kycklingfilé och bryn dem. Häll i kryddmixen tillsammans med en burk kokosmjölk och låt koka upp. Superenkelt och gott. Servera med nudlar. Denna rätt kan även användas med fläskfilé.
Tikka Masala är mildast av dessa varianter medan Garam Masala och Penang har lite mer hetta i sig.
Bullar
Här kommer ett recept på kanelbullar med mandelmassa! Passa på att göra dubbel sats och fyll frysen full med bullar inför oväntade besök under hösten!
(dubbelsats, ca 80 bullar)
1 liter mjölk
250 g smör
2 st 50 g jäst
1 gnutta kardemumma
2 dl socker
2 krm salt
ca 2, 2 l vetemjöl
Fyllning:
300 g riven mandelmassa
Smör till fyllningen, ta så mycket du vill men ta lite extra så slipper bullarna bli torra
Strösocker
Kanel
Garnering:
2 ägg, uppvispat
pärlsocker
1. Värm mjölken i en kastrull till fingervärme. Tänk också på att du får bäst effekt om alla ingredienser har ungefär samma temperatur. Ta fram dem en liten stund innan du börjar.
2. Smula jästen i en stor bunke och rör ut den i mjölken. Tillsätt smör, socker, salt och kardemumma. Rör om så att det blandar sig.
3. Tillsätt nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir slät och blank. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur 30-40 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela i två delar. Kavla ut varje degbit till en avlång platta,
ca 1 cm tjock. Bred på fyllningen. Börja med Smör, sedan socker, kanel och sist mandelmassan
4. Rulla ihop på längden. Skär varje längd så att det bli ca 40 bullar.
5. Lägg bullen i en bakform på en bakplåt. Jäs ytterligare 30 minuter.
6. När sista jäsningen är klar, pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda sedan i mitten av ugnen (250 grader) i ca 6 min, till de fått fin färg.