Västkusten




MSC-märkt kaviar


Chiliräkor med pasta


3 st vitlöksklyftor
5 msk olivolja
1 st röd chili
12 st körsbärstomater
450 g skalade räkor
salt
peppar
0.5 st citron
Hamburgare
I söndags åkte hela familjen in till stan för att gå långpromenad med hunden och låta sonen leka i en lekpark. Efter en tur vid Gärdet gick vi till Tessinparken där sonen fick leka av sig. Helt plötsligt börjar det spöregna så vi tog skydd under uteserveringens markiser där vi intog en lunch bestående av hamburgare med ost och bacon samt pommes frites. Väldigt gott! Pluspoäng för att stället är så hundvänligt med vattenskålar till hundarna. Minus för priset - 149 kr för hamburgare med pommes, för en hel familj blir det några hundralappar för en söndagslunch.
Vinnare - Kokböcker
Smörgåstårta


Choklad/hallontårta




3 dl frysta hallon
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
Lyft kastrullen från värmen. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Låt kakan kallna. Servera med vispad grädde och hallon.
Midsommarmat

50 g smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1/2 dl hackad gräslök
500 g kesella kvarg
2 dl lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm stött svart- och rosépeppar
100 g löjrom
Tävling - Bästa grilltipset
Tävlingsregler:
För att vara med i tävlingen vill jag att du lämnar ditt bästa grilltips (marinad, recept, tillbehör, tips och trix) i en kommentar till detta inlägg.
Vinst: Två vinnare vinner en varsin kokbok från Arla Köket, vilken det blir får bli en överraskning
Tävlingen avslutas: Måndagen den 25 juni

På Arla.se har grillning en egen rubrik och där hittar du en massa goda grill-recept. Jag föll särskilt för grillad fisk med kräfttsatsiki som jag gärna skulle testa:
4 port.
4 fiskfiléer med skinn, t ex gös, regnbåge
1 msk Arla smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Kräfttsatsiki:
1/2 gurka
1/2 tsk salt
150 g kokta kräftstjärtar
2 dl Arla Köket matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar

Inspiration: Arla.se
Vigårda
Ett avslappat ställe med god mat och skön stämning och perfekt om man vill ha sin mat på direkten, kommer säkerligen gå hit igen! Pluspoäng för att vinet bara kostar 50 kr glaset och är då dessutom gott!

Kryddhyllan

Tur

Smörgårstårta
Vill man däremot köpa sin smörgåstårta kan jag verkligen rekommendera DagLivs Kungsholmens smörgåstårtor, de är superdupergoda!


1 smörgåstårta
4 dl grädde
2 dl majonäs
0,5-1 frp frusen dill
2 ägg
1 burk/påse räkor
1 burk tonfisk i olja eller 1 burk kräftstjärtar i lake beroende på tycke och smak
1/2 Purjolök
Citronpeppar
Salt och peppar
2 frp polarbröd (då räcker det till frukostbröd också då du endast behöver en helmåne från andra frp)
Förslag på garnering:
Äggula
Salladsblad
Räkor
Kräftstjärtar
Röd och svart caviar
Färsk dill
Citron
Gurka
Vispa grädden hårt. Tillsätt majonäsen och rör om. Låt en del av gräddblandningen användas till garneringen av smörgåstårtan så ställ det åt sidan, lagom mycket för att täcka smörgåstårtan i ett tunt lager. Koka äggen till de blir hårdkokta, lägg i kallt vatten och skala äggen när de svalnat. Hacka ägg, purjolök, räkor och kräftstjärtar/tonfisk smått. Blanda ner i gräddblandningen. Häll på frusen dill efter tycke och smak. Rör om. Krydda med citronpeppar, salt och peppar. Lägg ut en helmåne polarbröd på ett underlägg. Bred över blandningen, lägg på en till halvmåne, bred på blandningen. Fortsätt så till blandningen är slut och avsluta med en helmåne som du till sist använder gräddmajonäsen du ställt undan till att bre ett tunt lager med. Garnera med valfria tillbehör. Om du gör smörgåstårtan en dag i förväg (nästan att rekommendera då den blir godare och saftigare när den fått stått till sig) så sparar du gräddmajonäs och all garnering serveringsdagen så smörgåstårtan ser nygjord ut.
Inspiration: Min mamma!
Kyckling- och baconpaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
500-800 gram kycklingfilé
2 pkt bacon
3 dl creme fraiche
2 msk chilisås
100 gram färskost, jag använde Creme Bonjour vitlök
Salt & peppar
Riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen. Nagga pajdegen och förgrädda i 10 minuter. Strimla kycklingen och bryn den. Klipp ner baconet och bryn även den. Rör ihop färskost, creme fraiche och chilisås i en bunke innan du häller ner blandningen med kycklingen. Smaka av med salt och peppar. Låt det sjuda tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Serveras tillsammans med en god sallad.
BEO
Igår delades Carlsbergs nya alkoholfria dryck ut på stan, BEO. Vi fick testa båda smakerna - Apple/Green Tea och Blood orange/hibiscus. Tummen upp för äpple som hade en god, läskande smak. Blodapelsin får en tumme åt sidan, lite för konstgjord smak för min del. Dryckerna finns tillfälligt på Systembolaget och kostar 9,90 kr/st.
Sommarvin


Hotellfrukost!
För ett tag sedan träffades jag och några kollegor tiiiidigt för att äta frukost på hotell. Bilden visar första tallriken av fyra - vilken underbar start på dagen!
Chokladcheesecake

Chokladchessecake
200g Philadelphiaost
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
200g riven mjölkchoklad
ca 1/2 paket digestive
ca 50g smält smör
Chokladtryffel :
200g mjölkchoklad
1,5 dl grädde
3 msk smör
Smält smöret. Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut digestiven i en ugnsfast form med avtagbara kanter, ca 20 cm. Ställ kallt. Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn. Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Viktigt att äggviteskålen är riktigt ren och torr. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet. Vispa grädden hårt i en annan skål. Vispa sist äggvitor i ännu en skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner utan att äggvitan rinner ner/ut). Vänd sedan ner denna i smeten också. Rör ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig. Häll upp smeten i formen och täck med plastfolie och ställ i frysen. Under tiden kan du börja med chokladtryfflen: Bryt chokladen, i mindre delar. Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät. Låt detta svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken. Sedan ska cheesecaken stå i frysen i minst 6 timmar innan du serverar.
Inspiration: Jennys Matblogg
Italienska köttbullar

4 port.
3 msk ströbröd
40 g taco kryddmix
1 dl vatten
1 ägg
2 vitlöksklyftor
4 port pasta (gärna fusilli)
salt och peppar
ca 500 g nötfärs
1 burk chunky tomato salsa (à ca 350 g)
Blanda ströbröd, kryddmix, vatten och ägg i en bunke. Pressa vitlöksklyftorna och blanda i. Låt svälla ca 5 minuter. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av pastavattnet och krydda med salt och peppar. Blanda färsen med ströbrödsblandningen. Forma färsen till 4 köttbullar per portion och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Hetta upp olja i en stekpanna. Bryn bullarna runtom ca 3 minuter. Sänk värmen och stek dem ytterligare 5–8 minuter. Häll bort stekfettet, tillsätt salsan och låt den bli varm. Servera köttbullarna med pastan.
Inspiration: ICA.se
Senapsdip/sås

4 port.
1,5 dl creme fraiche
2 msk stark, grovkornig senap
1 pressad vitlöksklyfta
en gnutta socker, lagom med salt, lite nymalen svartpeppar och lite juice från en halv citron.
Blanda ihop alla ingredienserna och ställ kallt till servering.
Inspiration: Expressen Grilla
Grillning


Plockmat
När sonen somnat dukade jag och maken upp plockmat i form av räkor, gott grekiskt lantbröd, aioli, räkröra, ägg, olika sorters salami och gruyereost. Älskar plockmat och denna gång var inget undantag - MUMS!





Rödspätta med kräft-äggsås
Denna middagsrätt kommer från matkassen och var väldigt god. Dock var rekommendationen att äta den med ris och det håller jag inte alls med om, denna rätt ska absolut ätas med potatis och ingenting annat.

4 port.
400g rödspättafilé
2 ägg
salt och peppar
1 dl vetemjöl
170 g kräftstjärtar i lake
1 ask krasse
2 dl lättcrème fraiche
1/2 citron
ca 1 krm cayennepeppar (eller mer efter smak)
Tina spättan. Koka äggen 8 minuter. Dela spättan på längden och krydda den med salt och peppar. Vänd den i mjölet. Låt kräftorna rinna av. Skala och hacka äggen och klipp krassen. Blanda ägg, krasse och kräftor med crème fraiche. Riv citronskalet och pressa ur saften. Rör ner citronskal och saft i såsen. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar. Stek fisken i en panna i matfettet, 1–2 minuter på varje sida. Servera fisken med kräft-äggsåsen och potatis i någon form.
Inspiration: ICA.se
Lax-snittar
Har gjort dessa snittar två gånger nu på två middagsbjudningar och alla tycker de är tipptopp-goda. Dessa kommer vi göra ofta här hemma framöver då det som sagt är väldigt goda men också väldigt enkla att göra och perfekta att förbereda innan.
150-200g Philadelphiaost
ca 200g rökt lax
Bröd (baguette, rostat bröd eller liknande)
Olivolja
Gräslök
Använd minst hälften av laxen till röran. Skär laxen i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med philadelphiaost. Mixa ihop detta till en kräm. Hit kan du förbereda, ställ då krämen kallt till servering. Skär upp brödbitar i lämplig storlek och lägg upp laxkräm på brödbitarna. Toppa snittarna med liten droppe olivolja och hackad gräslök.
Inspiration: Markus Aujalay
Twixkakor
Till sonens kalas gjorde jag twixkakor, ett recept jag hittade hos Jennys Matblogg. Kakorna blev otroligt goda och de fick tummen upp av alla på kalaset. Dock är de väldigt maffiga så skär kakorna i små bitar då det räcker med en liten bit åt gången. Kommer absolut göra dessa igen!
ca 20 kakor
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125g rumstempererat smör
Kola:
175g smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
Garnering:
200g mjölkchoklad
Ställ ugnen på 175 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska vara rumstempererat och behöver inte smältas. Tryck ut degen i en ugnsform på ca 20*30 cm och grädda i ca 20 minuter.
Rör därefter ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme (OBS! För mig tog det över en timme att koka kolan innan den var klar). Gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg. Bred ut kolan över kakbotten och ställ kallt direkt. Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och breder ut detta över den svalnade kolafyllningen. Ställ svalt än en gång. När kakan stått svalt ett tag skär du ut bitar med en vass kniv, väntar du för länge kan det bli svårt att skära i kolan. När du skär kakan kan du också göra fina mönster med en gaffel i chokladen. Låt stå svalt till servering.
Inspiration: Jennys matblogg
Sonen 2 år


Till dryck på kalaset serverades drycker från Kiviks Musteri. Alla tre sorterna är riktiga törstsläckare som passar perfekt till kalas och som dryck i sommar.
- Fläderblomsdryck med rabarber
- Säsongens smak - jordgubb och melon
- Årets skörd - äppelmust
Vill man istället använda dryckerna på vuxen-kalas kan fläderblomsdrycken användas i en drink:
Fläderblomsdrink
6 cl gin
1 glas Fläderblomsdryck med valfri smak (rabarber, jordgubb eller citron)
1 skiva lime
Is
Häll gin i ett högt glas och fyll på med fläderblomsdryck. Fyll på med lime och is.
Fjällbrynts nyheter
Chevré är en populär mat- och dessertost. Osten gör sig riktigt bra i kombination med marmelad och kex.
Rökt kalkon passar utmärkt på frukostsmörgåsen eller till mellanmålet.
Kantarellosten passar perfekt som smakhöjdare i en soppa.
Fjällbrynt mjukost tillverkas i Jämtland, av svensk hårdost som smaksatts med naturliga råvaror. Produkterna innehåller inga tillsatta konserveringsmedel.
Familjens betyg i ordningen där godaste mjukosten är överst!
Rökt kalkon
Kantarell
Chevré



Nytt på chipshyllan
I helgen hittade jag en nyhet från Estrella som jag var tvungen att köpa! Chips med smak av varma mackor (ost och skinka) är tydligen Estrellas nyhet inför fotbolls-EM. Efter att ha testat chipsen blir betyget tummen ned för min del, tummen åt sidan för makens del! Ingen chipssort jag kommer köpa igen!
Vinnare - Barnkalaset.se
Vinnare:
Sara - Ensamstående mamma - HÄR kan du läsa Saras fina blogg om hennes liv som ensamstående mamma till lilla Jonah!
Stort GRATTIS till dig! Kika in på din mail och följ instruktionerna!
Lamm med färska örter
Men jisses vilket tråkigt väder vi har. Det är juni och solen borde flöda men icke, regnet öser ner sedan flera dagar och det känns snarare som oktober. Hela dagen har spenderats i köket för att baka inför sonens kalas för närmsta familjen imorgon, på måndag blir vår prins 2 år!
Här kommer receptet på lammet vi gjorde förra helgen, det var underbart gott och mört så detta kommer vi absolut göra igen! Tillbehör vi hade till lammet var grillad färskpotatis och jordgubbssalsan jag skrev om häromdagen. Vi hade också grillade korvar, sparris och majskolvar denna middag!



Lamm med färska örter
4 port.
För fler personer behöver du bara utöka lammet, inte örtoljan.
ca 600g urbenad lammstek (vi använde 700g*2 för åtta personer, då behövdes korvarna också)
0,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 dl färsk bladpersilja
0,5 dl färsk timjan
1 dl färsk oregano
rivet skal av två citroner
1 vitlöksklyfta
2 dl olivolja
2 krm nymalen svartpeppar
Salt
Mixa alla ingredienser till örtoljan och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt medan lammet blir klart.
Putsa lammet, spar gärna fettet. Gnid in lammet i salt och peppar. Stek lammet i ugn på 80 grader till en innertemperatur på 56 grader. Det tar ca en timme. Låt vila minst 15 minuter innan man grillar på direkt värme runt om så köttet får fin yta. Avsluta med att pensla på örtoljan, skär lammet i skivor och pensla på mer örtolja.
Inspiration: Coop Mer Smak
Potatisspett
4 port.
ca 600g små färskpotatisar
100g scharlottenlökar, skalade
Olivolja
Havssalt
Grillpinnar
Koka potatisarna i lättsaltat vatten i fem minuter. Lägg ner lökarna när det återstår en minut av koktiden. Slå av vattnet och låt potatis och lök rinna av ordentligt. Varva potatis och lök på blötlagda spett. Pensla spetten med olivolja och strö över havssalt. Grilla spetten över het grill tills potatisen känns mjuk, ca 10-15 minuter.
Inspiration: Expressen Grilla
Smaka på Stockholm
Idag startar Smaka på Stockholm (före detta Restaurangernas dag) i Kungsträdgården. En toppentillställning för alla som älskar mat som jag gör. En massa restauranger ställer ut i matfestivalen med sina menyer där man både kan få hela rätter men också smakprover av restaurangernas menyer. Ett toppensätt att få upp ögonen för nya restauranger. Smaka på Stockholm pågår från 1 - 6 juni och förutom en massa möjlighet till god mat kan man se artister uppträda, kockar duellera och en massa annat skoj.
Du kan läsa mer om Smaka på Stockholm HÄR!
