Ny kokbok
En ny kokbok flyttade in hos oss på julafton, Hemma hos Melker med Melker Andersson. Har bläddrat igenom den och hittat en massa bra och faktiskt enkla och lätta recept på vanlig mat, inte krånglig restaurangmat. Passar mig perfekt. Ska försöka göra ett recept från boken inom kort =)
Mat-program på tv
Ser du matprogram på tv?



Julmustkyckling
Här kommer recept på kycklingfilé i en julmust-sås, kan ju vara passande så här i julmust-tider! Gott är det och snabbt går det, perfekt!

4 port.
ca 500 g kycklingfilé
1/2 msk vetemjöl
2 dl julmust
1 dl grädde
2 tsk soja
1 tsk mald ingefära
1 kycklingbuljongtärning
Dela kycklingfilén genom att skära varje filé mitt itu på längden. Bryn kycklingen i lite olja i en stor stekpanna med lock. Kycklingen ska inte genomstekas utan koka färdigt i såsen. Strö över vetemjöl och späd med julmust, grädde, soja, ingefära och kycklingbuljongtärning. Rör om och koka upp och låt småkoka på svag värme i ca 10 minuter. Kolla att kycklingen är genomstekt innan den serveras. Servera med ris och en god sallad.
Inspiration: Lina Gebäck
Tacopaj

ca 600 g köttfärs
1 påse Santa Maria Tacokrydda
2 dl Chili & Paprika creme fraiche
några matskedar passerade tomater, beroende på tycke och smak
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
100 g smör
4 msk vatten
riven ost
Blanda vetemjöl, smör och vatten i en bunke till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajdegen i 200 grader i tio minuter. Bryn köttfärs till den är genomstekt. Krydda med en påse tacokrydda och lite vatten. Rör om. Blanda i den smaksatta creme fraichen och låt sjuda i några minuter. Tillsätt sedan passerade tomater, några matskedar beroende på tycke och smak.
Fyll den förgräddade pajdegen med köttfärsblandningen. Garnera pajdegen med riven ost. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter. Servera pajen med en god sallad och gott bröd.
Mozartkulor

ca 25 st.
200 g Odense Nougat
200 g Mandelmassa
150 g Mörk choklad
Skär nougaten i bitar, ca 25 st. Rulla nougaten till bollar och lägg i frysen så de stelnar medan du förbereder mandelmassan. Skär mandelmassan i lika många bitar som nougaten och tryck ut mandelmassan till runda cirklar. Ta ut nougaten ur frysen och lägg en nougatboll på varje mandelmassecirkel. Täck mandelmassa över nougatbollen och rulla till en boll. När allt blivit bollar värmer du chokladen över vattenbad till den smält. Doppa varje nougat/mandelmassaboll i chokladen och lägg på bakplåtspapper till de stelnar. Garnera gärna med fint strössel/pärlemopärlor innan chokladen stelnar. Förvaras svalt.
Smördegsinbakad oxfilé med rödvinsås
Vilken underbar middag vi gjorde igår. Smördegsinbakad oxfilé med egen potatismos och rödvinsås! Kankse blir det en liknande rätt på nyårsafton!
Oxfilén har du salt och peppar och bryns snabbt på hög värme runt om för att få en fin yta på köttet. Skiva vitlök tunt (ca 3 klyftor) och riv av färsk timjan. Strö vitlök och timjan runt om köttet. Täck hela oxfilén med smördeg och helgrilla köttet i ugn. 150 grader till innertemperaturen är 58 grader (för medium-rare), låt köttet vila ca 15 minuter innan du skär upp köttet.
Rödvinsås
4 dl rött vin
1 msk oxfond
1½ msk råsocker/farinsocker
1 msk torkad timjan
2 tsk vetemjöl utrört i lite smör
2 msk smör
salt
nymald vitpeppar
1. Sjud vin, fond, socker och timjan ca 30 minuter.
2. Sila såsen och rör i smör/mjöl blandningen så att såsen tjocknar lite. Smaka av med smör, salt och peppar
Kräftpasta

4 port.
Pasta
1 burk kräftstjärtar
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 citron (saften)
1 tsk chilipesto
1 dl grädde
1 msk hummerfond
200 g philadelphiaost
Salt och peppar
Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Lägg kräftstjärtarna på en tallrik och pressa citronsaft från en halv citron över kräftstjärtarna. Häll i smör i en stekpanna och tillsätt philadephiaost, en pressad vitlöksklyfta, pesto och grädde. Rör om och låt sjuda. Smaka sedan av med hummerfond, salt och peppar. Låt sjuda några minuter till. Dra kastrullen åt sidan när pastan är klar (den ska vara al dente). Häll i kräftstjärtarna med citronsaften och häll i pastan, rör om och servera direkt. Servera gärna med gott bröd till.
Pepparkaksbak
Har du gjort pepparkakshus i år?


Lucia
Glad Lucia på er alla! Här dricks det glögg, nya glöggen X som jag skrev om tidigare. Den var god även om den inte smakade speciellt mycket saffran. Till glöggen äter vi crostinis med kräftröra, mums! Hoppas ni har en bra lucia!
Snickerskakor

10 dl Rice Krispies
1 tsk vaniljsocker
225 g jordnötssmör
3/4 dl kokos
1 dl strösocker
1 dl sirap
200 g mjölkchoklad
Häll i jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull, rör om och låt bli varmt (får ej koka). Blanda rice krispies, vaniljsocker och kokos i en bunke. Rör sedan ned den varma jordnötssmörblandningen i bunken. Rör om så det blandar sig ordentligt. Platta ut kripset i en form (ca 20*30 cm) med bakplåtspapper i. Smält chokladen i ett vattenbad och bred den smälta chokladen över kripset. Låt stå kallt till chokladen stelnar, skär sedan upp i bitar och servera. Kakan skall förvaras kallt.
Nyhet på chipshyllan
Vilken är din favorit-chips?

Lax med matvete och sparris

4 port.
3 dl matvete
ca 600 g laxfilé
1 rödlök
1 gul paprika
250 g sparris
3/4 tsk salt
Olja
1,5 krm svartpeppar
Koka matveten enligt förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsäker form och lägg laxen (skuren i portionsbitar) i formen. Skär lök och paprika i tunna klyftor. Fördela lök, paprika och sparris runt laxen och droppa lite olja på grönsakerna. Strö salt och svartpeppar över laxen och grönsakerna. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera laxen och grönsakerna med matveten och en god sås.
Inspiration: Lina Gebäck
Bosch Tassimo
Har ni kaffemaskin, bryggare, perkulator eller vad använder ni för någonting hemma hos er?

Äppelbräserad fläskkarré

4 port.
ca 300 g Morötter
3 Äpplen
2 Banancharlottenlök (eller valfri gul lök)
1/2 purjolök
ca 800 g hel benfri fläskkarré
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 1/2 tsk torkad timjan
2 dl vatten
2 dl koncentrerad äppeljuice
Potatis
Sätt ugnen på 225 grader. Skär morötter, äpplen och lök i grova klyftor. Grovstrimla purjolök. Ta fram köttet som skall tillagas helt. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet hastigt runtom. Krydda med salt, peppar och torkad timjan. Häll vatten och koncentrerad äppeljuice runt köttet och låt det bli varmt. Lyft sedan över köttet i en långpanna/ugnsfast form och häll över juicen.
Lägg morötter, äpple och lök runt köttet och stek i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Använder du stektermometer skall den stå på 70-75 grader, köttet skall vara genomstekt. Servera köttet med skyn från långpannan (sila skyn) och kokt potatis/potatisklyftor.
Inspiration: Lina Gebäck
Julbord
Har ni ätit julbord ännu?

Skaldjur


Findus pastagratäng


Julbak - praliner med saltlakrits
Jag som älskar choklad och saltlakrits såg fram emot mitt julbak där jag gjorde praliner med smak av just saltlakrits =) Mums vad gott det blev säger jag bara, kan verkligen rekommenderas.
ca 30 st praliner
1,5 dl vispgrädde
10 st turkisk peppar
225 g choklad (jag blandade mörk och ljus choklad)
1 3/4 dl flor rörsocker
200 g mörk choklad att doppa pralinerna i
Flingsalt till garnering
Lägg grädden och turkisk peppar i en rostfri kastrull och låt koka upp under omrörning. Sjud med lock på kant i 10 minuter. Tillsätt chokladen i bitar och rör om till blandningen är slät. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till rumstemperatur. Blanda i florsockret och rör om till massan är slät, täck över och låt stå svalt i två timmar. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Forma massan till bollar som doppas i den smälta chokladen. Strö på lite flingsalt och låt stå kallt till chokladen stelnat. Förvara pralinerna svalt.