Västkusten

Första semesterdagen idag och vi åkte direkt till Västkusten för en veckas semester! Är tredje året i rad vi hyr samma hus så det känns verkligen som semester att åka hit. Så fort vi kom fram efter många timmar i bilen gick vi direkt till favoritrestaurangen, satte oss i solen på uteserveringen och jag beställde in räksmörgås XL och ett glas rosa bubbel - detta kommer bli en underbar semester! Maken beställde en fisk- och skaldjurssoppa och en läskande öl till.
 

MSC-märkt kaviar

Isbjörnens kaviar är först ut i Sverige med att få miljörmärkningen MSC (certifierat hållbart fiske). Den finns i smakerna mild kaviar och kaviar med dillsmak. Visste du att svenskar äter 6000 ton kaviar per år? Genom att välja en kaviar som är MSC-märkt kan du dessutom äta din kaviar med gott samvete!
 
Jag äter gärna en smörgås med kokt ägg och kaviar till frukost på helgerna, har alltid haft Svennes kaviar hemma då jag gillar den milda smaken den har men nu har jag även testat Isbjörnens kaviar och ger den tummen upp och en extra tumme för miljömärkningen den tilldelats. För första gången har jag också testat att göra snittar med kaviar och nedan följer recept på dessa kaviarsnurror:
 
 
 
1 fryst smördegsplatta
Isbjörnens kaviar
Hackad gräslök
Riven västerbottenost
1 ägg
 
Kavla ut smördegsplattan ganska tunt. Bred på ett jämt lager med kaviar över hela plattan. Strö på rikligt med gräslök. Strö sist över riven västerbottenost. Rulla ihop smördegsplattan och låt den vila i kylen en stund. Innan servering skär du rullen i 1-2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla snurrorna med ett vispat ägg. Grädda snurrorna i 200 grader i ca 10-15 minuter.
 
Inspiration: www.isbjornens.se

Chiliräkor med pasta

Här jobbas det på för fullt på jobbet men nu börjar det närma sig semester, två arbetsdagar kvar och sen SEMESTER! När går ni på semester och vad har ni för semesterplaner?
 
Häromdagen lagade jag en lättlagad, snabblagad och framförallt god middag som hela familjen gillade. Räkor med chili och vitlök med pasta - mums! Blev dessutom två matlådor vilket är toppen!
 
 
 
4 port.
 
400 g spaghetti 
3 st vitlöksklyftor
5 msk olivolja
1 st röd chili
12 st körsbärstomater
450 g skalade räkor
salt
peppar
0.5 st citron
Börja med att koka spaghettin efter anvisningarna. Skala, hacka och fräs under tiden vitlök i olivoljan i en stekpanna tills den börjar mjukna. Kärna ur och hacka chilin och tillsätt den. Låt allt fräsa en minut och lägg sedan i tomaterna och koka ihop tills hälften av vätskan försvunnit. Vänd ner spaghettin i stekpannan och låt den bli varm. Vänd ner räkorna och smaka av med salt och peppar. Tvätta och torka citronen och riv över lite av citronskalet på pastan. Pressa även över lite citronsaft.

Hamburgare

I söndags åkte hela familjen in till stan för att gå långpromenad med hunden och låta sonen leka i en lekpark. Efter en tur vid Gärdet gick vi till Tessinparken där sonen fick leka av sig. Helt plötsligt börjar det spöregna så vi tog skydd under uteserveringens markiser där vi intog en lunch bestående av hamburgare med ost och bacon samt pommes frites. Väldigt gott! Pluspoäng för att stället är så hundvänligt med vattenskålar till hundarna. Minus för priset - 149 kr för hamburgare med pommes, för en hel familj blir det några hundralappar för en söndagslunch.

 


Vinnare - Kokböcker

Vad skoj att få läsa era grilltips och tack till er mina kära läsare och till Arla köket som ville vara med och sponsra denna tävling!
 
Vinnare av varsin kokbok från Arla Köket:
 
 Maria - Här kan du kika in hos Maria och hennes fina blogg där du hittar en massa goda recept och kan läsa om träning och annat!
 
Therese - Här kan du inspireras av Therese fina blogg där du hittar en massa smarriga recept!
 
Stort GRATTIS! Kika in på er mail och följ instruktionerna!
 
 

Smörgåstårta

Idag är sista dagen att tävla om kokböcker i min tävling som du hittar HÄR!
 
Då midsommarafton inte blev som vi tänkt oss med en sjuk son med hög feber hade vi nästan ingen mat hemma då planen varit att åka till Dalarna. Svärföräldrarna kom då förbi med min favorit-smörgåstårta från DagLivs, en till mig och en till maken. Dessa räckte både till middag på midsommarafton OCH till lunch på midsommardagen för oss då de är så stora och maffiga bitar - jättegoda är de dessutom!
 
Idag är det nedräkning till semestern - fem arbetsdagar kvar!
 
 
 
 

Choklad/hallontårta

Till midsommar gjorde jag också en choklad/hallontårta som jag aldrig testat förut, den var lättlagad och god men maffig så man orkar bara en liten bit (fördel att den räcker till många). Serverades med vispad grädde och färska hallon.
 
 
200 g Svenskt Smör från Arla
3 dl frysta hallon
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör i hallonen så att de tinar.
Lyft kastrullen från värmen. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Låt kakan kallna. Servera med vispad grädde och hallon.
 
Inspiration: Arla.se

Midsommarmat

Imorgon avslutas min tävling där du kan vinna kokböcker som du hittar HÄR!
 
Vår midsommar blev inte alls som vi tänkt oss... Sonen vaknade med hög feber natten till midsommarafton så vår resa till Dalarna blev inställd och vi fick "fira" midsommar hemma istället. Gjorde en löjromstårta som vi mumsade på till lunch på midsommarafton ute i solen på terassen medan sonen sov!
 
 
100 g kavring
50 g smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1/2 dl hackad gräslök
500 g kesella kvarg
2 dl lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm stött svart- och rosépeppar
100 g löjrom
 
Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ i kyl. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, vitlök och peppar. Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim. Bred över rommen vid servering.
 
Inspiration: Arla.se

Tävling - Bästa grilltipset

Oj vilket fint väder det varit idag - underbart! Vad passar bättre än en midsommartävling här på bloggen med tema grillning som ju är något av det bästa man kan äta under sommaren!

Tävlingsregler:

För att vara med i tävlingen vill jag att du lämnar ditt bästa grilltips (marinad, recept, tillbehör, tips och trix) i en kommentar till detta inlägg.

Vinst: Två vinnare vinner en varsin kokbok från Arla Köket, vilken det blir får bli en överraskning

Tävlingen avslutas: Måndagen den 25 juni



Arla.se har grillning en egen rubrik och där hittar du en massa goda grill-recept. Jag föll särskilt för grillad fisk med kräfttsatsiki som jag gärna skulle testa:

4 port.

4 fiskfiléer med skinn, t ex gös, regnbåge
1 msk Arla smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Kräfttsatsiki:
1/2 gurka
1/2 tsk salt
150 g kokta kräftstjärtar
2 dl Arla Köket matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar

Riv gurkan grovt på hushållspapper. Strö över salt och låt dra ca 15 min. Låt kräftstjärtarna rinna av och grovhacka dem. Pressa ur gurksaften, blanda gurka med kräftor, matyoghurt, vitlök och peppar. Pensla fisken med smör-&rapsolja och krydda med salt och peppar. Grilla fisken 3 – 4 min på varje sida. Servera fisken med kräfttsatsiki och grönsaker.



Inspiration: Arla.se

Vigårda

Restaurang Vigårda i Mood Gallerian i Stockholms innerstad är som ett McDonalds för kostymnissar. Vigårda är ytterligare en av Melker Andersson och Danyel Couets restauranger. Allt går väldigt snabbt på Vigårda och det påminner om en skolmatsal. Du tar din bricka, dina bestick och beställer i kassan. Efter bara någon minuts väntetid får du din mat och kan gå och sätta dig vid långbord/runda bord tillsammans med andra gäster. Alla rätterna påminner om hamburgare då de serveras i ett gott bröd med grönsaker och valfritt tillbehör såsom pommes frites. Du kan självklart också ta Vigårdas original hamburgare som då serveras med kryddbrässerad oxchili ovanpå. Detta var precis vad jag tog tillsammans med pommes frites och aioli dipsås, väldigt god smak på allting även om hamburgaren var i rödaste laget även för min smak, i mitten var hamburgaren helt rå så det skippade jag att äta då jag är lite kinkig när det kommer till rå köttfärs. Kikade på mina bordsgrannars hamburgare och ingen var så röd som min så det hade nog tyvärr gått lite fort vid stekningen på just min hamburgare. Lagom mycket mat för lilla mig men för de som är större i maten skulle jag rekommender att lägga till 25 eller 50 % mer kött vilket är möjligt enligt menyn.
Ett avslappat ställe med god mat och skön stämning och perfekt om man vill ha sin mat på direkten, kommer säkerligen gå hit igen! Pluspoäng för att vinet bara kostar 50 kr glaset och är då dessutom gott!




Kryddhyllan

När jag och maken besökte Gröna Lund i förra veckan (kika HÄR vad vi vann under besöket) så åt vi middag på Kryddhyllan inne på området. Både jag och maken tog dagens pasta som för dagen var räkor, kräftstjärtar och musslor i en vitvinsås. En god rätt som vi åt med ett varsitt glas chardonnay och kall öl! Vill man inte äta snabbmat som fish and chips eller hamburgare så kan jag verkligen rekommendera Kryddhyllan med sin härliga uteservering med utsikt över Gröna Lund.


Tur

Någon hade turen på sin sida när jag och maken besökte Gröna Lund förra veckan och min favoritchoklad dessutom :) 2 kg Geisha - mums!


Smörgårstårta

Nu har har jag tiggt till mig receptet på min mammas goda smörgåstårta och den stora hemligheten i hennes smörgårstårta är att använda sig av polarbröd istället för formfranska som alla andra använder sig av. Brödet gör att det blir supersaftigt, särskilt efter en dag i kylskåp - mums! Receptet är lite höftat då tanken är att man ska använda sig av sådana ingredienser man tycker om och det roligaste av allt - garneringen som man kan variera i oändlighet.
Vill man däremot köpa sin smörgåstårta kan jag verkligen rekommendera DagLivs Kungsholmens smörgåstårtor, de är superdupergoda!





1 smörgåstårta

4 dl grädde
2 dl majonäs
0,5-1 frp frusen dill
2 ägg
1 burk/påse räkor
1 burk tonfisk i olja eller 1 burk kräftstjärtar i lake beroende på tycke och smak
1/2 Purjolök
Citronpeppar
Salt och peppar
2 frp polarbröd (då räcker det till frukostbröd också då du endast behöver en helmåne från andra frp)

Förslag på garnering:
Äggula
Salladsblad
Räkor
Kräftstjärtar
Röd och svart caviar
Färsk dill
Citron
Gurka

Vispa grädden hårt. Tillsätt majonäsen och rör om. Låt en del av gräddblandningen användas till garneringen av smörgåstårtan så ställ det åt sidan, lagom mycket för att täcka smörgåstårtan i ett tunt lager. Koka äggen till de blir hårdkokta, lägg i kallt vatten och skala äggen när de svalnat. Hacka ägg, purjolök, räkor och kräftstjärtar/tonfisk smått. Blanda ner i gräddblandningen. Häll på frusen dill efter tycke och smak. Rör om. Krydda med citronpeppar, salt och peppar. Lägg ut en helmåne polarbröd på ett underlägg. Bred över blandningen, lägg på en till halvmåne, bred på blandningen. Fortsätt så till blandningen är slut och avsluta med en helmåne som du till sist använder gräddmajonäsen du ställt undan till att bre ett tunt lager med. Garnera med valfria tillbehör. Om du gör smörgåstårtan en dag i förväg (nästan att rekommendera då den blir godare och saftigare när den fått stått till sig) så sparar du gräddmajonäs och all garnering serveringsdagen så smörgåstårtan ser nygjord ut.

Inspiration: Min mamma!

Kyckling- och baconpaj

Min absoluta favoritpaj kommer i repris här, kyckling- och baconpaj! Denna paj skulle jag kunna äta en gång i veckan och ändå inte tröttna på den. Hoppas att ni haft en bra helg, det har jag haft trots att vädret inte varit det bästa då det spöregnade hela lördagen och ända fram till söndag eftermiddag.



Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
500-800 gram kycklingfilé
2 pkt bacon
3 dl creme fraiche
2 msk chilisås
100 gram färskost, jag använde Creme Bonjour vitlök
Salt & peppar

Riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen. Nagga pajdegen och förgrädda i 10 minuter. Strimla kycklingen och bryn den. Klipp ner baconet och bryn även den. Rör ihop färskost, creme fraiche och chilisås i en bunke innan du häller ner blandningen med kycklingen. Smaka av med salt och peppar. Låt det sjuda tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Serveras tillsammans med en god sallad.


BEO

Igår delades Carlsbergs nya alkoholfria dryck ut på stan, BEO. Vi fick testa båda smakerna - Apple/Green Tea och Blood orange/hibiscus. Tummen upp för äpple som hade en god, läskande smak. Blodapelsin får en tumme åt sidan, lite för konstgjord smak för min del. Dryckerna finns tillfälligt på Systembolaget och kostar 9,90 kr/st.


Sommarvin

Nu finns årets alkoholfria (0,5%) sommarvin från Kiviks musteri på Systembolaget. Ett halvtorrt fruktvin med smak av rabarber, krusbär och fläder. Fick äran att hämta ut ett exemplar av detta idag och det testades direkt av närmsta familjen innan middagen. I ett glas med mycket is var sommarvinet en perfekt dryck att dricka innan maten en varm försommardag som denna. Varm var drycken ingen höjdare men väl kyld var den svalkande, somrig och god. Tummen upp! Extra pluspoäng för den fina etiketten och den härliga färgen på drycken!




Hotellfrukost!

För ett tag sedan träffades jag och några kollegor tiiiidigt för att äta frukost på hotell. Bilden visar första tallriken av fyra - vilken underbar start på dagen!


Chokladcheesecake

På sonens kalas gjorde jag en chokladcheesecake. En mäktig och god cheesecake som är perfekt att förbereda dagen innan då den ska stå i frysen minst 6 timmar innan servering.



Chokladchessecake

200g Philadelphiaost
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
200g riven mjölkchoklad
ca 1/2 paket digestive
ca 50g smält smör

Chokladtryffel :
200g mjölkchoklad
1,5 dl grädde
3 msk smör

Smält smöret. Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut digestiven i en ugnsfast form med avtagbara kanter, ca 20 cm. Ställ kallt. Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn. Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Viktigt att äggviteskålen är riktigt ren och torr. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet. Vispa grädden hårt i en annan skål. Vispa sist äggvitor i ännu en skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner utan att äggvitan rinner ner/ut). Vänd sedan ner denna i smeten också. Rör ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig. Häll upp smeten i formen och täck med plastfolie och ställ i frysen. Under tiden kan du börja med chokladtryfflen: Bryt chokladen, i mindre delar. Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät. Låt detta svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken. Sedan ska cheesecaken stå i frysen i minst 6 timmar innan du serverar.

Inspiration:
Jennys Matblogg

Italienska köttbullar

En ny matkasserätt som var väldigt smakrik och god. Maken tillagade denna och jag och maken åt den med god aptit. Sonen åt köttbullarna men såsen var lite för stark för sonens smaklökar så den skippade han. En perfekt vardagsrätt.



4 port.

3 msk ströbröd
40 g taco kryddmix
1 dl vatten
1 ägg
2 vitlöksklyftor
4 port pasta (gärna fusilli)
salt och
peppar
ca 500 g
nötfärs
1 burk chunky tomato salsa (à ca 350 g)

Blanda ströbröd, kryddmix, vatten och ägg i en bunke. Pressa vitlöksklyftorna och blanda i. Låt svälla ca 5 minuter. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av pastavattnet och krydda med salt och peppar. Blanda färsen med ströbrödsblandningen. Forma färsen till 4 köttbullar per portion och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Hetta upp olja i en stekpanna. Bryn bullarna runtom ca 3 minuter. Sänk värmen och stek dem ytterligare 5–8 minuter. Häll bort stekfettet, tillsätt salsan och låt den bli varm. Servera köttbullarna med pastan.

Inspiration: ICA.se

Senapsdip/sås

Tre grillningar i rad har vi gjort denna underbart goda senapsdip/såsen och den passar verkligen till ALLT. Att jag dessutom får ge bort receptet till alla som provat den känns extra roligt så det är verkligen tummen upp på detta tillbehör när man äter grillat!



4 port.

1,5 dl creme fraiche
2 msk stark, grovkornig senap
1 pressad vitlöksklyfta
en gnutta socker, lagom med salt, lite nymalen svartpeppar och lite juice från en halv citron.

Blanda ihop alla ingredienserna och ställ kallt till servering.

Inspiration: Expressen Grilla

Grillning

På Nationaldagen hade vi vänner över på grillmiddag! Vi grillade grillspett som vi hade fyllt med marinerad fläskfilé, korvar och scharlottenlök. Till grillspetten serverade vi sallad och färskpotatis samt två såser. Det var gott, grillat är verkligen godast!!




Plockmat

Vilket underbart väder det varit idag - härligt! Tyvärr säger prognosen regn resten av helgen - trist så vi får hålla tummarna för att prognosen är fel!

När sonen somnat dukade jag och maken upp plockmat i form av räkor, gott grekiskt lantbröd, aioli, räkröra, ägg, olika sorters salami och gruyereost. Älskar plockmat och denna gång var inget undantag - MUMS!










Rödspätta med kräft-äggsås

Så var det fredag igen, hoppas att ni får en underbar helg!

Denna middagsrätt kommer från matkassen och var väldigt god. Dock var rekommendationen att äta den med ris och det håller jag inte alls med om, denna rätt ska absolut ätas med potatis och ingenting annat.



4 port.

400g rödspättafilé
2 ägg
salt och
peppar
1 dl vetemjöl
170 g kräftstjärtar i lake
1 ask
krasse
2 dl lättcrème fraiche
1/2
citron
ca 1 krm cayennepeppar (eller mer efter smak)

Tina spättan. Koka äggen 8 minuter. Dela spättan på längden och krydda den med salt och peppar. Vänd den i mjölet. Låt kräftorna rinna av. Skala och hacka äggen och klipp krassen. Blanda ägg, krasse och kräftor med crème fraiche. Riv citronskalet och pressa ur saften. Rör ner citronskal och saft i såsen. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar. Stek fisken i en panna i matfettet, 1–2 minuter på varje sida. Servera fisken med kräft-äggsåsen  och potatis i någon form.

Inspiration: ICA.se

Lax-snittar

Har gjort dessa snittar två gånger nu på två middagsbjudningar och alla tycker de är tipptopp-goda. Dessa kommer vi göra ofta här hemma framöver då det som sagt är väldigt goda men också väldigt enkla att göra och perfekta att förbereda innan.



150-200g Philadelphiaost
ca 200g rökt lax
Bröd (baguette, rostat bröd eller liknande)
Olivolja
Gräslök

Använd minst hälften av laxen till röran. Skär laxen i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med philadelphiaost. Mixa ihop detta till en kräm. Hit kan du förbereda, ställ då krämen kallt till servering. Skär upp brödbitar i lämplig storlek och lägg upp laxkräm på brödbitarna. Toppa snittarna med liten droppe olivolja och hackad gräslök.

Inspiration: Markus Aujalay


Twixkakor

Till sonens kalas gjorde jag twixkakor, ett recept jag hittade hos Jennys Matblogg. Kakorna blev otroligt goda och de fick tummen upp av alla på kalaset. Dock är de väldigt maffiga så skär kakorna i små bitar då det räcker med en liten bit åt gången. Kommer absolut göra dessa igen!



ca 20 kakor

Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125g rumstempererat smör

Kola:
175g smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap

Garnering:
200g mjölkchoklad

Ställ ugnen på 175 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska vara rumstempererat och behöver inte smältas. Tryck ut degen i en ugnsform på ca 20*30 cm och grädda i ca 20 minuter.
Rör därefter ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme (OBS! För mig tog det över en timme att koka kolan innan den var klar). Gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg. Bred ut kolan över kakbotten och ställ kallt direkt. Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och breder ut detta över den svalnade kolafyllningen. Ställ svalt än en gång. När kakan stått svalt ett tag skär du ut bitar med en vass kniv, väntar du för länge kan det bli svårt att skära i kolan. När du skär kakan kan du också göra fina mönster med en gaffel i chokladen. Låt stå svalt till servering.

Inspiration: Jennys matblogg


Sonen 2 år

I måndags fyllde sonen 2 år och det firades såklart med kalas i helgen. Förutom massa presenter, ballonger och trevliga gäster bjöds det på en köpt tårta som följde kalasets tema - Nalle Puh men jag hade också bakat en chokladcheesecake, twixkakor och bullar. Allt kommer upp i form av bilder och recept på bloggen såklart.





Till dryck på kalaset serverades drycker från Kiviks Musteri. Alla tre sorterna är riktiga törstsläckare som passar perfekt till kalas och som dryck i sommar.

- Fläderblomsdryck med rabarber
- Säsongens smak - jordgubb och melon
- Årets skörd - äppelmust

Vill man istället använda dryckerna på vuxen-kalas kan fläderblomsdrycken användas i en drink:

Fläderblomsdrink

6 cl gin
1 glas Fläderblomsdryck med valfri smak (rabarber, jordgubb eller citron)
1 skiva lime
Is

Häll gin i ett högt glas och fyll på med fläderblomsdryck. Fyll på med lime och is.

Fjällbrynts nyheter

För någon vecka sedan fick jag hem en fin picknick-korg från Fjällbrynt med deras nyheter på mjukosthyllan - chevré, kantarell och rökt kalkon.

Chevré är en populär mat- och dessertost. Osten gör sig riktigt bra i kombination med marmelad och kex.
Rökt kalkon passar utmärkt på frukostsmörgåsen eller till mellanmålet.
Kantarellosten passar perfekt som smakhöjdare i en soppa.

Fjällbrynt mjukost tillverkas i Jämtland, av svensk hårdost som smaksatts med naturliga råvaror. Produkterna innehåller inga tillsatta konserveringsmedel.

Familjens betyg i ordningen där godaste mjukosten är överst!

Rökt kalkon
Kantarell
Chevré






Nytt på chipshyllan

I helgen hittade jag en nyhet från Estrella som jag var tvungen att köpa! Chips med smak av varma mackor (ost och skinka) är tydligen Estrellas nyhet inför fotbolls-EM. Efter att ha testat chipsen blir betyget tummen ned för min del, tummen åt sidan för makens del! Ingen chipssort jag kommer köpa igen!


Vinnare - Barnkalaset.se

Tack till ni som ville vara med och tävla i min tävling och stort tack till Barnkalaset.se som ville vara med och sponsra denna tävling.

Vinnare:

Sara - Ensamstående mamma - HÄR kan du läsa Saras fina blogg om hennes liv som ensamstående mamma till lilla Jonah!


Stort GRATTIS till dig! Kika in på din mail och följ instruktionerna!

Lamm med färska örter

*Imorgon avslutas min tårt-tävling så skynda in och tävla HÄR!

Men jisses vilket tråkigt väder vi har. Det är juni och solen borde flöda men icke, regnet öser ner sedan flera dagar och det känns snarare som oktober. Hela dagen har spenderats i köket för att baka inför sonens kalas för närmsta familjen imorgon, på måndag blir vår prins 2 år!

Här kommer receptet på lammet vi gjorde förra helgen, det var underbart gott och mört så detta kommer vi absolut göra igen! Tillbehör vi hade till lammet var grillad färskpotatis och jordgubbssalsan jag skrev om häromdagen. Vi hade också grillade korvar, sparris och majskolvar denna middag!







Lamm med färska örter

4 port.

För fler personer behöver du bara utöka lammet, inte örtoljan.

ca 600g urbenad lammstek (vi använde 700g*2 för åtta personer, då behövdes korvarna också)
0,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

1 dl färsk bladpersilja
0,5 dl färsk timjan
1 dl färsk oregano
rivet skal av två citroner
1 vitlöksklyfta
2 dl olivolja
2 krm nymalen svartpeppar
Salt

Mixa alla ingredienser till örtoljan och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt medan lammet blir klart.
Putsa lammet, spar gärna fettet. Gnid in lammet i salt och peppar. Stek lammet i ugn på 80 grader till en innertemperatur på 56 grader. Det tar ca en timme. Låt vila minst 15 minuter innan man grillar på direkt värme runt om så köttet får fin yta. Avsluta med att pensla på örtoljan, skär lammet i skivor och pensla på mer örtolja.

Inspiration: Coop Mer Smak

Potatisspett

4 port.

ca 600g små färskpotatisar
100g scharlottenlökar, skalade
Olivolja
Havssalt
Grillpinnar

Koka potatisarna i lättsaltat vatten i fem minuter. Lägg ner lökarna när det återstår en minut av koktiden. Slå av vattnet och låt potatis och lök rinna av ordentligt. Varva potatis och lök på blötlagda spett. Pensla spetten med olivolja och strö över havssalt. Grilla spetten över het grill tills potatisen känns mjuk, ca 10-15 minuter.


Inspiration: Expressen Grilla

Smaka på Stockholm

Ville kika in här och önska er en trevlig fredag och framförallt en trevlig helg! Ska ni göra nåt skoj i helgen?

Idag startar Smaka på Stockholm (före detta Restaurangernas dag) i Kungsträdgården. En toppentillställning för alla som älskar mat som jag gör. En massa restauranger ställer ut i matfestivalen med sina menyer där man både kan få hela rätter men också smakprover av restaurangernas menyer. Ett toppensätt att få upp ögonen för nya restauranger. Smaka på Stockholm pågår från 1 - 6 juni och förutom en massa möjlighet till god mat kan man se artister uppträda, kockar duellera och en massa annat skoj.

Du kan läsa mer om Smaka på Stockholm HÄR!


RSS 2.0