Helg

Så nu var det då äntligen helg och de har ju utlovat sensommarväder i helgen så det gäller att ta vara på värmen och vara ute så mycket det går! Ska ni göra något roligt i helgen? Dela gärna med er av hur en helg hemma hos er kan se ut, är ju så nyfiken på alla mina kära läsare!

En favorit i repris kommer här då vi får någon vecka sedan gjorde mörk chokladmousse med hallon till efterrätt, en perfekt LCHF-efterrätt som är såååå god!



1 paket mörk choklad, minst 70%
3 ägg
3 dl grädde
100 g smör

Smält chokladen i ett vattenbad, lägg i smöret och rör till jämn smet. Vispa upp grädden i en bunke. Tag en
annan bunke och vispa upp ägget i. Häll nu i chokladblandningen SAKTA i en tunn stråle över de vispade äggen, vispa hela tiden med elvisp. Se till att det blir en jämn smet, vänd sedan försiktigt ner grädden i chokladblandningen. Potionera upp i vackra glas eller skålar. Ställ in i kylen några timmar eller
till den kallnat. Servera med hallon.

Biff Rydberg

Förra veckan när vi var hembjudna till våra vänner blev vi bjudna på Biff Rydberg till middag! Jättegott och framförallt blev jag imponerad av senapskrämen vi fick som tillbehör till maten - en färdig creme fraiche med smak av vitt vin, senap och scharlottenlök!




Skär potatis, lök och kött i mindre bitar som du sedan steker färdiga (köttet är godast om det får vara rött och bara stekas på snabbt). Servera med äggula, pepparrot och den färdiga creme fraichen!

Fisksoppa

Soppor och grytor är ju så gott på hösten och här kommer en fisksoppa som både är jättegod och LCHF-vänlig! En skvätt vitt vin passar så gott i fisksoppar så nästa gång du får lite vin över kasta inte vinet utan spara, spara, spara (går utmärkt att frysa in) och använd i matlagning!



4 port.

1 gul lök
1 msk smör
3 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 msk fiskfond
3 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
400 g vit fisk, t ex torskfilé
100 g kallrökt lax
2 dl skalade räkor
2 msk hackad färsk dill
Aioli

Skala och finhacka löken och fräs den i smör i en stor gryta. Tillsätt vatten, vin, fiskfond och grädde. Smaksätt med vitpeppar. Låt koka i fem minuter. Skär den vita fisken i stora kuber och strimla laxen. Lägg den vita fisken i grytan och sänk värmen. Låt sjuda i ca tre minuter. Fisken är färdig när den är vit även inuti. Ta grytan från värmen och tillsätt lax, räkor och dill. Servera genast med aioli.

Inspiration: LCHF - Husmanskost med Anna Hallén

Lasagne

Med färska lasagneplattor och färdig bechamelsås från Knorr blir lasagnen klar innan du knappt hinner blinka, gott blir det dessutom och du slipper bränd mjölk i kastrullen - perfekt med andra ord.





4 port.

ca 500 g nötfärs
1/2 gul lök
1 burk krossade tomater från Mutti
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Lite socker
Torkad basilika och dragon efter tycke och smak
8-10 färska pastaplattor
1 paket färdig bechamelsås från Knorr
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken. Bryn lök och köttfärs i lite smör. När köttfärsen är färdigtbrynt tillsätter du krossade tomater, tomatpuré, vitlök och torkade örter. Låt koka upp. Smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt sjuda i några minuter. Lägg köttfärs i botten av en ugnsfast form. Häll på lite bechamelsås. Lägg ut pastaplattor osv till du avslutar med pastaplattor och tillräckligt med bechamelsås för att täcka all pasta så det inte blir torrt i ugnen. Ha riven ost högst upp. In i ugnen i ca 30 minuter. Servera med en god sallad.

Vinnare

Stort tack till alla som ville vara med och tävla i Myran & Lo - tävlingen och stort tack till söta Carina på Myran & Lo som var med och sponsrade denna tävling!


Vinnare: Tina, Nellies mamma!


Stort grattis till Tina & Nellie som kommer få hem en fin mössa och halsduk inom kort.

Fortsätt kika in på bloggen för inom en vecka kommer en ny tävling upp, även denna perfekt för alla er som har/känner någon som har barn!

Test

Testar att mobilblogga :) inom kort kommer vinnaren i Myran & Lo - tävlingen upp på bloggen så håll utkik!


Falbygdens Ost

Som ni kunde läsa om HÄR för någon vecka sedan fick jag hem två ostbrickor från Falbygdens Ost. Ikväll var det dags att prova ostarna tillsammans med våra kära vänner så efter att ha ätit middag dukade vi fram ostar, kex, fikonmarmelad, päron och vin.

Ostprovarbrickan består av tre hårdostar:
- Manchego DO Valdehierro 38%
- Gruyère Reserve 32%
- Appenzeller Extra 31%

I brickan får du också med ett ostprovningsprotokoll samt provningstips, osthistoria och information om ostarna i en lite broschyr.

Sällskapsbrickan består av fyra olika ostar:
- Arn Svart 28%
- Almkäse, Munster Lisbeth 25%
- Getost med honung 18%
- Brie Fransk 31%

I sällskapsbrickan får du också med ett litet sällskapsfrågespel med frågor om ost, dryck, geografi och blandat. Ett roligt sätt att umgås över en ostbricka och samtidigt bli allmännbildad!

Jag tycker Falbygdens Ost har tagit fram två goda och uppfinningsrika ostbrickor, ett bra sätt att få oss svenskar att våga testa lite nya ostar. Båda brickorna kommer säljas i flera olika mataffärer från och med september och jag som gillar hårdostar kommer definitivt köpa ostprovarbrickan fler gånger.

Vi fyra som provade ostarna idag var faktiskt väldigt överens om vilka som var våra favorit-ostar:

Bästa brickan: Ostprovarbrickan med de tre hårdostarna

Bästa ostarna: Jämt mellan Gruyère och Appenzeller

Bubblare: Arn Svart

En liten besvikelse: Almkäse Munster Lisbeth














Nytt till hemmet

I helgen gjordes ett nytt inköp till köket - en Le Creuset-gryta i perfekt storlek för höstens soppor och grytor! Cervera har just nu ett erbjudande där man kan köpa en Le Creuset-gryta på 4,2 liter för 999 kr istället för ord.pris 1699 kr. Finns i flera färger, vi valde att köpa denna:




Restaurangtips - Jimmys Marina

Igår firades lillebror på restaurang Jimmys Marina i Hammarby Sjöstad i Stockholm. 8 personer var vi som åt och drack gott i den mysiga restaurangen precis vid vattnet. Vi hade sonen med också och det var en perfekt restaurang att ta med barn på då stället hade lite högre ljudnivå och lättsamma gäster och personal. Spännande också att köket är öppet ut mot restaurangen så man kan kika på kockarna när de lagar maten. Kan tänka mig att det är en härlig sommar-restaurang med toppenläget vid vattnet och stor uteservering. Det fanns en massa gott på menyn och alla var nöjda med sina maträtter så jag kan absolut tänka mig att gå hit igen och testa fler smaskiga rätter från menyn!

Imorgon är sista dagen att tävla i Myran & Lo - tävlingen så skynda HIT och tävla!


Fisk- och skaldjursgryta




Scampispett med hummerrisotto


Surf 'n' Turf - spett med bakad potatis, bearnaissås och chili aioli

Hallonpaj

Fredag och äntligen helg! Har en fullspäckad helg framför mig tillsammans med familjen - Ska ni göra nåt skoj i helgen?
Förra helgen bjöd vi goda vänner på hallonpaj med smak av vit choklad, en favoritefterrätt hos oss :) Här får ni bildbevis och självklart receptet!



Smulpaj:
150 g kallt smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i mindre bitar. Knåda ihop alla ingredienser till en smulig massa.

Fyllning:
500 g frysta hallon
1 tsk malen kardemumma
100 g vit choklad

Lägg hallonen i botten av en pajform, strö på kardemumman. Finhacka chokladen och fördela den över hallonen. Strö över smuldegen. Grädda i cirka 30 minuter när pajen har fått fin färg. Servera med grädde, vaniljvisp eller glass!

Inspiration: Linneas skafferi


Mysmatchen fortsätter

Kebabdrömmen-chipsen var ju riktigt goda som jag skrev om tidigare. I helgen testades Mysmatchen-chips nr 2 och det var i smaken Sourcream & Italian Cheese. Tycker smaken var helt okej men kanske lite för mild smak för min del. Smakade som en lite smaklös sourcream & onion-chips. Med andra ord tycker jag Kebabdrömmen är godast hittills! Dock leder Sourcream & Italian Cheese Mysmatchen-tävlingen trots att jag röstat på Kebabdrömmen!

Har ni smakat de nya chipsen? Vilken är eran favorit?

HÄR hittar ni min pågående tävling så kika gärna in och tävla om du inte redan gjort det!



Sonen bakar

Sonen har varit hemma från förskolan i några dagar då han blivit drabbad av en av de många förskole-sjukdomar som härjar så här i början av hösten. Men pigg som en mört ändå har jag fått underhålla honom på hög nivå och en av dagarna bestämde vi oss för att baka för att få bort lite överskottsenergi! Favoriten chokladbollar blev det och med massa olika sorters strössel blev det extra roligt för sonen att rulla chokladbollarna :)



Lagom många chokladbollar!

100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe

Pärlsocker, strössel eller kokos till garnering

Rör ihop alla ingredienser till allt har blandats. Rulla små bollar och rulla i pärlsocker/kokos. Låt stå kallt innan servering.

Jambalaya

Hoppas ni kära läsare har en trevlig tisdagkväll, själv har jag suttit bänkad framför Idol nu på kvällen! Till middag: Denna rätt har vi gjort för länge sedan men vi borde göra den oftare då den är lättlagad och god med mycket smaker, en rätt som hela familjen gillar.

Skoj att ni är så många som vill tävla i min senaste tävling, ni som inte tävlat ännu kan göra det HÄR!



4 port.

ca 300 g kassler
1 burk kräftstjärtar
2 vitlöksklyftor
3 dl ris
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
Salt
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
1 tsk sambal oelek
1 paprika i valfri färg
1 gul lök

Fräs pressad vitlök i lite olja i en stor kastrull. Tillsätt riset och fräs några sekunder. Rör ned tomater, vatten, buljongtärning och smaka av med salt. Tillsätt timjan, oregano, paprikapulver, chilipulver och sambal oelek. Låt koka under lock i 20 minuter. Tillsätt mer vatten så det inte kokar torrt. Skär paprika och kassler i bitar. Tillsätt kassler och paprika och värm i kastrullen till riset är helt klart. Ta bort från plattan och tillsätt kräftstjärtarna. Rör om. Servera med en god sallad och hårt bröd.

Inspiration: MatMagasinet

Tävling - Myran & Lo

Min allra första tävling jag hade på bloggen var ett samarbete tillsammans med gulliga Carina på Myran & Lo, nu är det dags för en favorit i repris till alla småbarnsföräldrars stora glädje! Förra gången lottades dregglisar ut som Carina sytt själv men denna gång lottas valfri mössa och halsduk ut då vi närmar oss vintertider.

Första pris: En valfri halsduk och mössa från Myran & Lo som du själv väljer ut inne hos Myran & Lo



Tävlingsregler:

1 lott - Kika in hos Myran & Lo och berätta i en kommentar till detta inlägg hur mössan och halsdukten skulle se ut om just du vann, glöm inte att ange ålder på barnet som ska få vinsten och skriv gärna vem som skulle få vinsten!

2 lotter - Samma som ovan samt gilla Myran & Lo på Facebook!

3 lotter - Kopiera tävlingsbilden samt bildtexten på din blogg/Facebooksida. Glöm inte att skriv länk till ditt tävlingsinlägg i kommentaren!

Tävlingen avslutas: Om en vecka - måndagen den 26 september


*Jag tävlar hos Coquina om valfri mössa och halsduk hos Myran & Lo. Tävla HÄR du också!

Restaurangtips - Pontus!

Som jag berättade om för en vecka sedan pågår Krogveckan runt om i Sverige som du kan läsa mer om HÄR! Igår var det dags för mig och maken tillsammans med våra två vänner att besöka höstens krogvecka-restaurang som var restaurang Pontus! Skoj att testa en ny restaurang och dessutom kunna äta för en bra peng, förrätt och varmrätt för 200 kr. Med lite vin, drinkar och efterrätter slutade dock vår nota på lite mer!

Pontus! är en av krögaren Pontus Frithiofs många restauranger, restaurangen ligger centralt i Stockholm och fick senast 2010 utmärkelsen Årets vinupplevelse av White Guide. Du kan välja att sitta en trappa ner i fina matsalen eller i seafoodbaren en trappa upp. 

Vi ger restaurangbesöket höga betyg - en fin restaurang, bra service, god mat, goda viner och goda drinkar (förutom Jasminte-drinken som inte var så populär)! Extra plus för gott bröd med två sorters smör och lite andra godsaker innan maten serveras! En restaurang vi verkligen kan rekommendera, dock är maten i den övre prisklassen så att kunna äta middag där på Krogveckan är ett toppentips! Du kan boka bord på Pontus! och andra restauranger Östermalm via Bookatable, precis som vi brukar göra!

 
Förrätt: Sotad lax med ostron- och lime vinaigrette (god och stark)
Varmrätt: Kalventrecote med Pommes Anna och tryffelrödvinssås (gott)
Efterrätter: Smulpaj med svenska äpplen och vaniljsås, Créme Caramel, Vaniljcheesecake med hjortron och marängsviss med chokladmaräng och valrhona chokladsås (mums)















Ostbricka

Häromdagen hämtade jag ut ett fint paket från Falbygdens, i paketet låg en ostprovarbricka och sällskapsbrickan med ostar och frågekort. Framtagna för att få svenska folket att våga prova nya ostsorter då statistik visar att våra topp fem hårdostar är; Hushållsost, Prästost, Gouda, Herrgård och Grevé - alla traditionella ostar som funnits länge.
Ostprovarbrickan är framtagen för att inspirera till att våga prova nytt och innehåller tre nog utvalda smakrika hårdostar från olika delar av Europa. Med ostbrickan kommer också en ostprovningsfolder med information om ost, protokoll för ostprovning samt tips på passande viner.
Sällskapsbrickan innehåller förutom fyra ostar även ett sällskapsspel i form av frågekort med kategorier som ost, dryck, geografi och blandat. Båda dessa ostbrickor kommer börja säljas under september på olika mataffärer runtom i Sverige.

Återkommer självklart med betyg på ostbrickorna så fort de testats!






Vardagsmat

Idag blir det tips på en riktig vardagsrätt som passar perfekt när man har små barn som vill ha maten snabbt på bordet! Denna maträtt är enkel, snabblagad och faktiskt ganska god! Panerade fiskbitar från frysen som serveras med smörstekt kål, sallad och Felix Fisksås!




Kycklinggratäng - LCHF

Det har varit en liten paus i vårt strikta LCHF-ätande då vi försöker komma in i nya rutiner med jobb för mig och maken och förskola för sonen! Men frukosten är strikt LCHF och vi försöker även äta middag efter LCHF men däremot har luncherna blivit mat med kolhydrater allt som oftast. Får försöka hitta en balans så kroppen mår bra där man äter efter LCHF men kan unna sig kolhydrater då och då i veckorna!

Denna kycklinggratäng tillagades i helgen och den var mumsig så här kommer receptet till er mina kära läsare!





ca 1000 g kycklingfilé
120 g bacon
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 tsk dijonsenap
3 tomater
2 dl västerbottensost, riven

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingfilén i mindre bitar och stek dem runtom i stekpanna (behöver ej bli klara). Häll över kycklingen i en ugnsfast form. Stek baconen och ha detta över kycklingen. Blanda crème fraiche med grädde och senap. Häll över kycklingen och baconet. Skär tomater och i formen. Riv osten och fördela över gratängen. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter, kontrollera att kycklingen är helt klar. Serveras med en god sallad alternativt ris.


Vinnare

Stort tack till er som ville tävla i min smyckes-tävling och stort tack till Marit på Haze Design som tillverkat det fina armbandet som vi lottade ut!

Vinnare:

- Lili

Stort GRATTIS till dig! Kika in på din mail där ett vinst-mail från mig väntar :)


Äppelpaj

Häromveckan gick vi ut i trädgården och plockade äpplen från äppelträden och bakade en god äppelpaj som serverades med vaniljvisp. Kommer nog tillagas en hel del äppelbakverk under hösten då vi har två träd fulla med äpplen ute i trädgården!

Hoppas att ni alla har haft en härlig helg och glöm nu inte bort min smyckes-tävling som avslutas imorgon, du hittar tävlingen HÄR!





skal:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk kallt vatten

fyllning:
5-6 äpplen
1 msk kanel
2 msk socker

smuldeg:
100 g smör
2 msk socker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform (med löstagbar botten om du vill). Nagga botten och ställ in i kylskåp i ca 20 minuter. Skala och skiva äpplena. Blanda dem med kanel och socker. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Rör under tiden ihop smuldegen: Smält smöret i en kastrull och häll i socker, mjöl och havregryn. Lägg äpplena i det förgräddade pajskalet. Strö över smuldegen och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills pajen har fått en fin färg.

Inspiration: Frida på Anyhow.nu


Mysmatchen 2011

Igår sprang jag på en ny chipssort i affären, nämligen Kebabdrömmen med smak av kebabkrydda, lök och paprika! En perfekt chipssmak för en kebabälskare som jag :) Såg att chipssmaken var en av finalisterna i Mysmatchen där de andra finalisterna är smakerna Salt & Vinegar (finns inte den sedan tidigare?) och Sourcream & Italian Cheese! På Mysmatchens hemsida kan du rösta på den finalist du tycker är godast - just nu leder Sourcream & Italian Chesse. Jag tycker kebab-chipsen var goda, mycket smak och stora räfflor som jag tycker chips ska ha!

Har du provat någon av OLW´s nya chipssorter i Mysmatchen?

Glöm inte min tävling där du kan vinna ett fint läderarmband från Haze Design, två dagar kvar att tävla så skynda dig HIT om du inte redan gjort det!


Krogveckan

En av höstens favorithändelser är Krogveckan som startar idag och pågår till och med söndagen den 18 september - Krogveckan är till för alla som vill kunna prova nya restauranger och få nya matupplevelser utan att behöver betala en förmögenhet. 165 krögare över hela Sverige erbjuder två rätter på sina restauranger för 200 kronor. Över 15 000 personer har redan bokat bord via Bookatable så skynda dig in och boka bord du också!

I slutet av nästa vecka har jag själv bokat bord på en restaurang i Stockholm som ni självklart får veta mer om efter restaurangbesöket!

För att boka bord på någon restaurang som finns med på Krogveckan går du in på Bookatable, där kan du få en överblick över tillgängligheten på just din favoritrestaurang och även se restaurangernas Krogveckan-menyer. På Bookatable kan du hitta över 8000 restauranger runt om i världen, du hittar allt från en italiensk restaurang Göteborg eller varför inte söka på Skaldjur Stockholm och få upp fantastiskt bra skaldjursrestauranger som du kan boka bord på! För mig som älskar att äta ute på restaurang är Krogveckan en fantastisk händelse som gör att jag kan prova nya restauranger och äta fantastisk mat till ett bra pris!


Panerad fläskfilé

Häromdagen gjorde vi en rätt som vi blev bjudna på i våras, nämligen panerad fläskfilé i chilisås! En jättegod rätt som passar perfekt att äta med en god sallad istället för med kolhydrater!

Kika in HÄR där ni hittar min senaste tävling där du kan vinna ett fint armband från Haze Design!





4 port.

1 lagom stor fläskfilé
Ströbröd
1 ägg
Salt
Svartpeppar
3 dl grädde
4-5 msk chilisås
1 msk sötad senap
Riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Skär fläskfilén i lagom stora portionsbitar. Vispa ett ägg i en skål och häll ströbröd i en annan skål. Smaksätt ströbrödet med salt och peppar. Vänd ner fläskfilén i ägget och panera sedan i ströbrödet. Bryn fläskfilén snabbt på ganska svag värme (för att inte paneringen ska brännas vid) och lägg över köttet i en ugnsfast form. Blanda grädde, chilisås och senap i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över köttet och ställ in i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter till köttet är klart. Efter halva tiden häller du på riven ost på köttet. Servera köttet och såsen tillsammans med en god sallad

Cocoa sea salt pecan

Min favorit-choklad just nu:



Marabou Premium 70% i smaken Cocoa sea salt pecan - mums säger jag bara!

Vilken är din favoritchoklad?

Tävling - Haze Design

I våras hade jag en tävling i samarbete med Haze Design där vinnaren fick ett jättefint halsband som rara Marit från Haze Design tillverkat. Nu tar vi en favorit i repris och startar ännu en tävling i samarbete med Haze Design och lottar ut ett jättefint läderarmband!



Tävlingsregler:

1 lott - Gilla Haze Design på Facebook, du hittar sidan HÄR!

2 lotter - Länka tävlingsbilden med bildtext på din blogg/Facebooksida.

Glöm inte att skicka med länk till ditt inlägg och ditt Facebook-namn!

Kika gärna in på Haze Designs blogg och titta på alla fina smycken som Marit tillverkar!

Tävlingen avslutas: måndagen den 12 september


*Jag tävlar hos Coquina om ett armband från Haze Design. Tävla HÄR du också!

Pasta med färska räkor

Precis som jag skrev i fredags skulle vi fira att vi varit så duktiga med att äta efter LCHF med att äta en riktig kolhydrats-rätt :) Vi lagade en underbart god pasta med färska räkor från kokboken jag köpte i somras - Skaldjur med Torsten Jansson. Vi festade också till med gott vin och en gooood efterrätt! När man inte äter kolhydrater så ofta så njuter man verkligen varje gång och man unnar sig god italiensk pasta, när man tidigare åt pasta flera gånger i veckan så njöt man inte på samma sätt så ännu en fördel med att äta LCHF :) För att fira ytterligare köpte vi ett gott surdegsbröd som vi åt med en kräftstjärtsröra - mums!

Håll utkik alla kära läsare - inom kort kommer en tävling på bloggen :)










Vintips, vitt vin som också serverades på mitt och makens bröllop


Efterrätt: Chokladmousse med hallon från Gateau


4 port.

1 kg oskalade räkor
1 vitlök
1 gul lök
1 färsk röd chili
2 stora tomater
2 msk hummer- eller fiskbuljong
2 dl grädde
gräslök
en skvätt konjak
en skvätt vitt vin
salt och peppar

Skala räkorna. Skala och hacka vitlök och gul lök. Fräs löken i olja i en stor stekpanna/traktörpanna utan att den tar färg Dela och kärna ur chilin och tärna den fint. Lägg den i lökblandningen. Kryssa tomaterna på båda sidorna och doppa dem i kokande vatten i 30 sekunder. Lägg dem sedan i kallt vatten så att du lätt kan ta av skalet. Dela varje tomat i fyra delar och skär ur inkråmet som du sedan kastar. Skär tomatköttet som är kvar i fina tärningar. Häll på vitt vin i lagom mängd i lökblandningen och låt koka in. Häll i buljongen, tomaten och grädden och låt koka några minuter till. Smaka av med salt, peppar och lite konjak. Koka pastan (gärna lite bättre italiensk pasta) al dente. Hacka gräslök. När pastan är klar och avrunnen tar du bort stekpannan från plattan och lägger i räkorna och rör ned pastan och toppar med gräslöken. Servera gärna med ett gott bröd till.

Inspiration: Skaldjur av Torsten Jansson

Favorit i repris

Häromdagen gjorde jag en favorit i repris, nämligen den korvstroganoff vi gjorde för några veckor sedan tillsammans med zucchinispaghetti - mums! Vägning idag också, -0,3 kg sedan i måndags så nu är det 0,7 kg kvar till matchvikt och totalt har jag gått ned 3 kg sedan jag startade med LCHF. Maken har det gått ännu bättre för då han nu har passerat sin matchvikt och till och med gått ned 0,3 kg till! Så ikväll firar vi med en god middag, självklart får ni recept och bilder senare!

Ha en underbar fredag mina kära läsare!



4 port.

ca 600 g korv, gärna mild med hög kötthalt
1 gul lök
Smör
3 msk tomatpuré
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
0,5-1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skär korven i strimlor. Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt sedan grädde, creme fraiche, fond, senap och paprikapulver. Salta och peppra. Rör om och låt puttra i ca 20 minuter. Servera med zucchinispaghetti.

Zucchinispaghetti:

Hyvla 2 zucchinis med en osthyvel. Släpp ned i kokande lättsaltat vatten i cirka 5 sekunder. Häll av i durkslag och servera direkt.

Inspiration: LCHF Husmanskost - Anna Hallén

Snabbmat & Indisk mat

Vilken är er favorit-snabbmat? Min är nog pizza eller kebab måste jag säga, nu mer LCHF-diet blir det inte mycket av den varan även om jag faktiskt ätit en kebabsallad utan bröd som var helt okej! Något jag verkligen gillar är indisk mat men jag tycker det är sååå mycket godare att göra egen än att äta den ute för jag har inte hittat en enda restaurang i Sverige som gör riktigt god indisk mat, Ni kanske har några tips om ni har ett favorit-indiskt-ställe? Testade ett nytt litet indiskt hak i helgen (när vi slarvade med LCHF) som vi blivit rekommenderade men tyvärr, dyrt och inte speciellt gott. Grrr också för att de använd höns istället för kyckling i en av rätterna! Chicken tikka masala och chicken curry testade vi men som sagt, tummen ned från oss.


RSS 2.0