Pizza vid sjön

Kolla in vilken härlig middag vi åt igår; pizza nere vid sjön!
 

Grillad lax i foliepaket med limesmör

Igår grillade vi lax i foliepaket med limesmör - jättegott, enkelt och lätt att göra. Vi serverade foliepaketen med färskpotatis och extra limesmör vid sidan om. Var dock noggrann med att öppna upp foliepaketen när du avlägsnat dem från grillen, annars fortsätter laxen att tillagas. Tänk också på att salta mycket mer än du tror när du tillagar lax, när du tror att du haft på för mycket salt så har du på lite till! Två tips från mig idag!
 
 
4 port.
 
4 lagom stora laxbitar
120g rumstempererat smör
1 tsk strösocker
2 st lime, skalet och saften från en av limen
Citronmeliss i kruka
Basilika i kruka
Salt
Vitpeppar
Valfria grönsaker
 
Tänd grillen och ta ut smöret från kylen. Skär laxen i bitar. Lägg smöret i en bunke, blanda i socker, skal och saft från limen. Riv folie i bitar. Lägg citronmeliss och basilika i botten på folien. Lägg sedan på laxen. Salta och peppra. Fördela limesmöret över laxen. Lägg eventuellt i fler valfria grönsaker i foliepaketen. Knyckla ihop folien till paket. Lägg paketen på grillen och grilla 6-8 minuter. Öppna upp foliepaketen så fort du tar bort dem från grillen. Servera med färskpotatis.
 
Inspiration: Allt om mat

Mjuk kaka med smak av vanilj, citron och vit choklad

Idag bakades det här hemma! En mjuk kaka med smak av citron, vanilj och vit choklad. Den blev god tyckte alla som smakade den, inte så där söt som vissa kakor kan bli utan syrlig och smaskig. Toppade kakan med jordgubbar och smultron vilket passade jättebra.
 
 
2 ägg
1,5 dl strösocker
Frön från en vaniljstång
100g smör
100g vit choklad
Skalet från en citron
2,25 dl mjöl
Kokos till formen
 
Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smöret och rör ner chokladen i den till den är smält. Vispa ägg, socker och vaniljfrön pösigt med elvisp. Rör ner smörblandningen i äggvispet. Riv citronskal från en citron och rör ner det i blandningen. Rör till sist ner mjölet. Smöra en form på 22-24 cm och ”bröa” med riven kokos. Grädda kakan i 15 - 20 minuter. Låt svalna och toppa med valfria bär.
 
Inspiration: Bakverk & Fikastunder

Nytt te

I Sölvesborg bygger man just nu en helt ny stadsdel som heter Ljungaviken. Istället för bara gräsmattor och buskar har man där också planterat äppel- och plommonträd, björnbärsbuskar, rabarber, rosor, blåklint, ljung och en massa andra växter. Nu har Sölvesborg tagit fram ett nytt te smaksatt med just de frukter och bär som kommer växa i parken. Bor du i närheten i Sölvesborg så besök gärna den nya parken, jag bor ju en bit ifrån så jag får nöja mig med att smaka på deras nya te som är riktigt gott!
 
Ljungviken Te - Smaksatt med björnbär- och rabarberarom samt rosor, ljungblom, blåklint, äppelbitar och björnbärsblad.
 

Kräftor

Igår hade vi en liten mini-kräftskiva här hemma hos oss för bara oss i lilla familjen! Vi satt ute på terassen och åt, åt, åt till vi var proppmätta. Vi hade köpt färska smålandskräftor som var stora och goda (även om jag kan tycka att de gärna får vara ännu mer salta), jag hade gjort en västerbottenpaj och till detta hade vi rökt lax, skagenröra, cheddarost, surdegsbröd och salami. Mums, älskar verkligen kräftor och alla goda tillbehör! Sonen smaskade också i sig några kräftor även om det roligaste är att suga dem på magen :)
 
Dagens diskussion hemma hos oss: maken hävdar att man alltid ska ha i massvis med spad när kräftorna ska serveras och jag hävdar att man inte behöver detta då de lagat i sitt spad hela tiden och man serverar dem direkt. Jag tycker att det blir en snyggare uppläggning utan spad och mindre sull, eventuellt att man kan ta liiiite liiiite på botten av uppläggningsfatet (om man har ett djupt sådant) men inte mer. Som du ser på bilderna fick maken sin vilja igenom. Hur gör du - med eller utan spad?
 
 
Västerbottenpaj:
 
Pajdeg:
3 dl mjöl
125 g smör
1 msk vatten

Pajfyllning:
3 dl vispgrädde
3 ägg
150 g riven västerbottenost
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ formen i frysen i 10 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda pajen i tio minuter.
Blanda ingredienserna till pajfyllningen, smaka av med salt och peppar. Häll smeten i den förgräddade pajformen och grädda i ca 25 minuter i 200 grader. Låt pajen svalna något och dekorera pajen med vad du vill, jag hade gräddfil och rökt lax denna gång.

Vad vi tar med till stranden

Häromdagen när det var strålande väder och 25 grader i skuggan redan kl 9.00 bar det iväg till stranden som finns 1 km från oss! Vi gjorde i ordning matsäck och detta hade vi med oss denna gång (och nästan alla gånger): - melon skuren i bitar - pastasallad (pennepasta, sallad, gurka, tomat, kräftstjärtar, munsökorv som vi åt med caesardressing) - giffel-bullar och smultronkex


Lunch på Vigårda

Har skrivit om Vigårda i Mood-gallerian förut men vill gärna tipsa er igen! Idag åt vi lunch där, maken tog 24h piggham och jag tog kyckling. Du får maten i ett hamburgerbröd med sallad och ett valfritt tillbehör och dressing vid sidan om. Är verkligen ett McDonalds för vuxna detta ställe! Inte jättemycket mat så är man väldigt hungrig bör man ta plusmeny för mer kött. Precis som på McDonalds ser inte maten mycket ut för världen men skenet bedrar för det är väldigt gott med mycket smaker.


Hästräka

När vi var i Dalarna besökte vi Torsångs Café som ligger urmysigt precis vid vattnet. De har en massa godsaker på sin meny men klart annorlunda var deras smörgås "hästräka" som vi bara var tvugna att provsmaka. En stor smörgås fylld med hästkorv, ägg och räksallad. Klart annorlunda smörgås men den var väldigt god och väldigt mättande. Kan absolut rekommendera er att åka till detta café om ni har vägarna förbi, en riktig sommarpärla!
 
 
 

Indiskt

Som ni säkert redan vet älskar jag indisk mat och vi har ju sådan tur att en riktigt bra indisk restaurang öppnat i närheten av oss. Igår köpte vi med hem därifrån och det var sååå gott - chicken tikka butter masala samt en chicken sizlar med ris och naan-bröd blev det igår och allt var mums! Enda minuset är att indisk mat är så dyrt, 300 kr för två rätter som man tar med hem är för mycket tycker jag, max 100 kr per rätt får det kosta enligt mig!
 

Dalarna

Så var man hemma från en liten semestertripp till Dalarna! Förutom att vi hälsat på familj och släkt har vi bara tagit det lugnt och ätit god mat. Det har grillats varje dag men olika saker; cevapcici, lax (först grillad och sedan rökt), entrecôte, fläskfilé och korv (chorizo). Gott! Gott! Gott!
 

Varm choklad

Av en nära vän har vi fått chokladpinnar i olika smaker. Bara att doppa ner chokladpinnarna i en kopp med varm choklad och röra om till chokladen smält ner i mjölken och vips så har du en kopp rykande varm choklad. Jag har hittills bara testat smaken Mörk, den var god. Egentligen passar varm choklad mer till hösten och vintern än sommaren men med tanke på det sommarväder vi har fått i år så passar varm choklad helt plötsligt väldigt bra även på sommaren!
 
 
 

Trattorian

Tidigare i veckan besöktes gamla restaurang Kungsholmen som nu bytt namn till Trattorian och ändrat inriktning till en italiensk restaurang. Trattorian tillhör F12-gruppen med Melker Andersson i spetsen. Inredning i restaurangen var helt omgjord och man har verkligen lyckats fånga en italiensk miljö där inne. Som alltid när man äter på italienska restauranger är det svårt att veta hur stora portionerna är - orkar man äta fyra rätter som menyn är utformad eller är tanken att man ska dela på rätterna som italienarna gör? För att slippa fråga servitören om detta hade det varit bra om det framkommit i menyn hur kockarna tänkt sig eller skrivit om rätterna är halva eller hela, jag saknar också mer information om rätterna till exempel om det ingår såser till varmrätterna.
 
Till förrätt tog vi in en ekplanka med italienska charkuterier med tillbehör. Olika sorters salami, parmaskinka, lardo och tillbehör som tomat, melon, oliver, syltlök och ruccolakräm. Väldigt gott och mättande trots att vi var fyra personer som delade på förrätten.
 
Till förstarätten (primi) tog vi in två rätter som vi fyra personer delade på - gnocchi con salsiccia (gnocchi med innehållet av salsiccia-korv) och risotto alla milanese (saffransrisotto med oxmärg). Två väldigt goda rätter, perfekta att dela på för att orka även varmrätt.
 
Till varmrätt tog vi in lite olika rätter - branzino alla griglia (träkolsgrillad havsabborre), zuppa di pesce (ligurisk fisk- och skaldjurssoppa) och involtini con salame (entrecôterullader och salami i rödvinsky). Jag åt den sistnämnda rätten och den var väldigt god, åt den med rostad potatis, salami och rosmarin som tillbehör. Havsabborren var god och det var fisksoppan också men väldigt, väldigt stark - puh!
 
Endast en efterrätt togs in - cannoli al limone (citronmoussefyllda mandelstrutar) som var väldigt goda och en fräsch efterrätt.
 
Summa summarum - En mysig restaurang med många goda rätter på menyn. Minus för det relativt dyra priset på maten och servitriser/servitörer behöver några månader till på sig att komma in i arbetet då de gav ett lite osäkert intryck. Ett stort plus för att restaurangen är barnvänlig med barnstolar och kritor och målarpapper till barnen samt barnmeny (sonen tog en pizza margerita). Skulle jag gå dit igen skulle jag gärna testa på någon av pastarätterna då vi ej testade detta denna gång.
 
 
 
 

Hallon- och rabarberpaj

Idag bakade jag en hallon- och rabarberpaj utav rabarberna som växer utanför stugan i Dalarna där vi befinner oss just nu. Med lite vit choklad i och mycket smuldeg blev den väldigt god, serverades med marsansås.
 
 
250 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
ca 200g frysra hallon
ca 300g rabarber
1 dl strösocker
Vit choklad efter tycke och smak

Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till smuldegen. Skär rabarberna i mindre bitar och fördela dem och de frysta hallonen i en pajform/ugnsfast form. Strö över socker och lite hackad vit choklad. Fördela smuldegen över bären och grädda pajen i cirka 30- 40 minuter i mitten på ugnen till pajen fått en fin färg.

Torsk med citronsås

   Denna rätt har jag skrivit om en gång förut men den är så smarrig att jag vill påminna er om denna goda fiskrätt. Torsk med krispigt täcke serverat med färskpotatis och citronsås som vi åt häromdagen. Hela familjen gillar denna rätt och för oss som äter väldigt mycket lax är det perfekt med en torsk-rätt som alla gillar.
 
 
ca 600g torsk
ca 900g potatis
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
25g smör
1 tsk paprikapulver
1 dl ströbröd
0,5-1 dl riven ost
1 citron
3 dl gräddfil
Tina fisken om den är fryst. Sätt ugnen på 200˚C. Skala och koka potatisen. Skär fisken i portionsbitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Smält smör i en kastrull. Rör ner paprikapulver, ströbröd och ost. Fördela brödblandningen över fisken. Stek mitt i ugnen cirka 15-20 minuter. Riv skalet av citronen och skär den i klyftor. Blanda gräddfil och citronskal, smaksätt med salt och peppar och ställ kallt till servering. Servera fisken med potatis, citronsås och citronklyftor.

Inspiration: ICA.se

När allt blir fel men ändå helt okej

Igår skulle jag och maken äta en plockmiddag när sonen somnat. Vi hade handlat salami, räkor, aioli, gott bröd och räkröra. Vi skulle handlat en hummer också men det var slut så istället tog vi några kräftor och lite rökt lax. Goda ostar och vitt vin på kylning hade vi hemma redan. När vi ska börja äta upptäcker vi att vi fått rökta räkor och det är inte riktigt min favorit, vi upptäcker att kräftorna är helt smaklösa och salamin vi fått är skuren i jättetjocka skivor. Så middagen blev inte riktigt som vi tänkt oss men i slutändan blev vi ju mätta ändå :)
 

Viner

Vi fortsätter på födelsedagstemat och visat även upp vinerna som fanns i några av paketen, vinkylen börjar bli full nu :)
 
 
- Chablis 2010
- Cuvée Margot Bourgogne 2009
- Masi Costasera Amarone 1,5 liter

Champagne

Igår vankades det fest här hemma och det var superlyckat! Hela kvällen blev underbart rolig och vi har varit riktigt trötta idag, precis som det ska vara :)
Fick en massa fina födelsedagspresenter, bland annat flera champagneflaskor vilket passar perfekt då både jag och maken älskar champagne!
 
Två av våra favoriter är Henriot och Pol Roger och vi fick båda dessa plus några till som säkert kommer smaka
lika bra! Så nu har vi fyllt vinkylen med smarrig champagne att ha på kylning till det är dags att dricka dem
 
 
 
 
 
 
 
- Pol Roger Vintage 2002
- Henriot
- Alexandre Bonnet
- Alexandre Bonnet Rosé
- Massé

Födelsedagsmiddag

Idag är det min födelsedag :) Imorgon kommer vi fira ordentligt med stor fest så idag har det varit en lugn dag men på kvällen åt vi födelsedagsmiddag på Texas Longhorn tillsammans med vänner, familj och svärföräldrar - underbart gott och underbar kväll! Jag åt nachos med olika röror till förrätt, baconinlindad oxfilé med pommes och chipotledip till varmrätt och till detta drack jag en margerita och en iskall öl - mums!
 

Barntips - Vapiano

Ett tips till er som har barn är att besöka någon av Vapiano-restaurangerna. Beställer man en barnpizza (ost och skinka) gör de pizzan så den ser ut som en kanin! Väldigt fiffigt av dem då detta roar barn och får dem att vilja gå dit ofta. Att maten även för vuxna är väldigt god gör inte saken sämre! Väl värd ett besök med andra ord!


Kycklingfilé i balsamicosås

Har ni det bra alla kära bloggläsare? Vädret är sisådär men här hemma har vi fullt upp med festförberedelser inför helgen då vi ska hålla en fest här hemma så det gör inte så mycket att vädret är halvdåligt just nu, huvudsaken det är fint i helgen :)
 
Denna rätt har jag skrivit om tidigare men idag gjorde vi den igen till middag och den är ju så god att jag måste tipsa er om den igen om ni inte redan testat den. Massa tummar uppp från hela familjen! Jag använde 1 kg kycklingfilé så räcker det till flera matlådor.
 
 
3 port. + några matlådor

1 kg kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
8 skivor parmaskinka
4 dl vispgrädde
4 msk balsamvinäger
2 msk konc kycklingfond
3 pressade vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Se till att kycklingen är helt genomstekt, den får ej vara röd. Servera med sallad och kokt ris.

Inspiration: Starwoman
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

T.G.I. Fridays

För att fira in att semestern hade börjat gick jag, maken och sonen till T.G.I. Fridays i Kungsträdgården för att äta middag. Älskar deras stora uteservering men denna gång valde vi att sitta inomhus. Sonen fick sin mat snabbt och tyckte det var skoj med den roliga muggen han fick sin äppeljuice i. Maken beställde hamburgare och jag själv en cajun chicken pasta som var god och smakrik och lite stark. Servicen är bra, maten god, ljudvolymen på prat och musik väldigt hög men högst betyg får ändå deras härliga drinkar i olika färger och smaker!
 

Efterrätter

På vår favoritrestaurang på Västkusten beställde vi sista kvällen in dessert och detta fick vi smaska på:
 
 
- Färska jordgubbar med vaniljglass och jordgubbscoulis
 
- Nougat Terrin med hasselnötsmousse och macadamia

Köttfärsbiffar

Igår gjorde jag köttfärsbiffar i en god, smakrik sås som serverades med färskpotatis. Såsen innehåller bland annat rosépeppar, kalvfond och färsk timjan och alla tre ingredienserna är ju supergoda i såser. Alla i familjen gav rätten tummen upp och åt med god aptit.
 
 
3-4 port.
 
ca 500g köttfärs
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk chilisås
½ tsk salt
2 dl Creme Fraiche
1 tsk grovmalen rosépeppar
1 tsk soja
1/2 - 1 msk kalvfond
Färsk timjan
1/2 dl vatten
 
Blanda köttfärs, vitlök, chilisås och salt till en jämn färs. Forma färsen till ca 8 biffar. Stek dem i smör i en stekpanna, ca 3 min på varje sida. Ta upp biffarna. Rör ner crème fraiche, peppar, soja, timjan och vatten i stekpannan. Koka upp såsen och lägg ner biffarna. Låt koka någon min. Servera med kokt potatis.

Jordgubbar från jordgubbslandet

Nu är vi hemma efter en härlig vecka på Västkusten (om man bortser från att jag blev sjuk förstås) och det första vi gjorde var att kika runt i vårt jordgubbsland för att se om de vita gubbarna blivit röda medan vi varit borta och jippie, fullt med röda godingar i vårt jordgubbsland till allas lycka. Vi plockade en skål full med jordgubbar som vi använde till dagens lunch - våfflor med jordgubbar från vårt eget jordgubbsland och vispad grädde - mums!
 

Nötter

Åkesson Vin har tagit fram tilltugg som passar perfekt till vin - Sesam grissini, Tarallini All´Olio och rostade nötter. Jag har testat de rostade nötterna som är en blandning av torrostade och salta cashewnötter, pistagekärnor, mandlar och jordnötter. Vi var många som testade nötterna till rosévin på Västkusten och alla ger nötblandningen tummen upp!
 

Mer Västkustmat

Ingen feber idag, bara jobbig halsont men med kanonväder ute har vi varit runt på Västkusten och njutit av den svenska sommaren! Se här vad smarrigt vi åt till middag - en toppenkombination om jag får säga det själv!
 

Baguette med röra

I Smögen åt vi baguetter med olika röror. I min fanns både kräftröra med vitlök och en räk- och kräftsallad, båda var jättegoda och det är så mycket röra att man blev väldigt proppmätt för 89 kronor.
 

Grillade havskräftor

Ett måste här nere på Västkusten är havskräftor så häromdagen när mina föräldrar och syskon med respektive kom på besök grillade vi havskräftor. Vi delade havskräftorna på mitten och hade vitlöksmör på, grillade dem sedan i några minuter. Mums vad gott! Havskräftorna serverades med bubbel i glasen!
 

Sjukling på Västkusten

Men ååå vad tråkigt - jag har gått och blivit sjuk här på Västkusten! Mellan 38-39 graders feber sedan i måndags kväll och nu börjar halsen att göra ont, bläää, det borde vara förbjudet att bli sjuk på sin semester!
Här kommer lite bilder på middagen vi åt i söndags på vår favoritrestaurang.
 

Veckans blogg

Ååå vad roligt att få se sig själv på förstasidan på blogg.se i kategori mat & dryck - denna vecka är jag veckans blogg och det känns väldigt roligt och smikrande! Passar också på att säga hej till alla nya läsare och hoppas ni ska gilla min blogg! HÄR kan du läsa om mig på blogg.se.
 

Rulltårta med nutella

Igår gjorde jag en efterrätt som var väldigt, väldigt god och den var dessutom väldigt enkel att göra. Den tar bara 4-5 minuter att tillaga i ugnen så det går snabbt att tillaga efterrätten också vilket alltid är positivt. Vanliga rulltårtor kan jag tycka bli lite tråkiga men denna, som innehåller nutella som ju är så himla gott, gjorde att jag kan tänka mig att göra rulltårta var och varannan dag - mums!
 
 
3 ägg
1,5 dl socker
50g smält smör
2 msk mjölk
2 msk kakao
2 msk potatismjöl
5 msk mjöl
1 tsk bakpulver
 
1/2 -1 burk Nutella
 

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken i den. Blanda kakao, potatismjöl, mjöl och bakpulver i en egen bunke och rör försiktigt ner detta i äggvispet varvat med smörblandningen. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 250 gr i ca 4-5 min. Stjälp upp kakan med en gång på ett nytt bakplåtspapper med strösocker på. Låt kakan svalna något innan du breder på nutellan. Rulla sedan botten från den ena långsidan till den andra. Ställ rulltårtan kallt till servering, skär upp i bitar och toppa rulltårtan med vispad grädde och färska bär.

 

Inspiration: Bakverk och Fikastunder


RSS 2.0