Fläderblomsvin

I veckan fick jag chansen att prova sommarens alkoholfria vin från Kiviks Musteri med smak av fläderblom. Vinet är mousserande och halvtorrt och finns på Systembolaget sedan den 1 juni. Med en alkoholhalt på 0,5% passade det mig perfekt då jag ammar och inte vill dricka starkare drycker. Jag drack vinet väl kylt med isbitar och det var riktigt gott! Även maken och vår middagsgäst gillade smaken på det alkoholfria vinet. Tummen upp från oss med andra ord och ett vin jag absolut kan tänka mig att köpa igen.
 
 

Grillad lax i folie

I förra veckan grillade vi lax i foliepaket som ju är sååå gott. Laxen fick ett täcke av färskost och örter och vi åt den med färskpotatis med smör och lite salt - mums!
 
 
3-4 port.
 
4 laxfiléer
Flingsalt
2 dl creme fraiche
200g färskost
Färsk dill
Färsk gräslök
 
Lägg laxen på ett folieark. Salta rikligt med havssalt. Rör ihop creme fraiche, färskost, hackad dill och gräslök. Bred färskostblandningen över laxen och grilla i ca 15 minuter. Servera med färskost och en god sallad.
 
 
 

Cajun

Måste tipsa om en väldigt god korv vi provat, nämligen ICAs egen korv med smak av Cajun. Smakrik och med lite sting men ändå inte stark. Tummen upp för denna tycker hela familjen!
 
 

Årets midsommarmat

Vi har haft en toppenhelg i Dalarna under midsommar med fint väder på midsommarafton, god mat hela helgen, bad i sjön för vissa av oss, mygg och knott i massor, fem-kamp, tipspromenad och så vänner och familj såklart!
 
Här kommer bilder på vad vi ätit i helgen!
 
 

Midsommarmat

Om två dagar är det Midsommarafton och i år ser det faktiskt ut att bli fint väder i midsommar även om prognosen ändrar sig var och varannan dag! Men vi håller såklart tummarna på fint väder och myggfritt! Vi ska spendera midsommar i Dalarna som vanligt - vart ska ni fira Midsommar?
Här nedan följer lite förslag på godsaker man kan ha på buffébordet i midsommar!
 
Äggsallad med räkor och löjrom
 
 

Curryrätt med kyckling eller räkor

En väldigt god vardagsrätt som kan göras både med kyckling och räkor beroende på vad du har hemma och är sugen på är denna curryrätt. Snabblagad, god och enkel - precis min melodi när det gäller vardagsmat.
 
 
Lagom mängd kycklingfilé eller frysta räkor utan skal
2 tsk curry
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
Salt och peppar
 
Skär kycklingen i lagom stora bitar och stek dem nästan klara i lite smör i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt curry, creme fraiche och grädde. Rör om och låt puttra i några minuter. Salta och peppra och smaka av med eventuellt mer curry. Servera med pasta och en god sallad. Om du valt att göra rätten med räkor ska såsen göras först och räkorna läggas i såsen strax innan servering för att inte räkorna ska bli sega.
 
 

Korv-wraps

Sedan vi var på BBQ-eventet med Heinz för några veckor sedan har vi tänkt att göra en av wrapsen vi fick äta där och för någon vecka sedan var det dags. Min bror och hans flickvän kom över på grillning och vi grillade smakrika korvar med hög kötthalt. Korvarna serverades i tortillabröd som vi fyllde med isbergssallad, rostad lök och två såser - Heinz BBQ Sweet och Biggans vitlökssås. Mums!
 
 

Grilltidning

Allt om Mat har släppt tidningen Grillspecial med en massa goda grillrecept, listat de bästa boxvinerna och intervjuer med Tina Nordström och Jonas Cramby bland annat! Underbar läsning för alla som gillar grillat och matlagning!
 

Bröllopsmiddag

För några helger sedan var vi på ett underbart bröllop och blev bjudna på en underbart god bröllopsmiddag. Förrätten glömde jag ta kort på men detta fick vi njuta av till varmrätt och efterrätt:
 
 
Rosastekt renrostbiff med mandelpotatispuré. Serveras med gul, röd och polkabeta samt gin- och enbärsdoftande rödvinssky.
 
Chokladtrippel på vit chokladpannacotta, hallontryffel på mörk choklad och mjölkchokladmousse.

Räksmörgås

Jag älskar plockmat och en kväll när vi inte ville ha riktig, lagad mat så handlade vi några hekto färska räkor och ett gott bröd och gjorde oss en varsin räksmörgås - mums! Erkänner också att det faktiskt blev fler än en räksmörgås var :) Ägg, majonäs, skalade färska räkor och ett gott bröd är det enda som behövs och det är ju så gott! Längtar nu ännu mer till semestern på västkusten i sommar då det ska frossas skaldjur!
 

Ramlösa Sicilian Lemon & Raspberry

Ramlösa har släppt nyheten Sicilian Lemon & Raspberry som jag måste tipsa om! En riktigt somrig smak på detta kolsyrade vatten och man blir ju glad bara av att titta på den somriga flaskan. Bör dock drickas väl kyld, ljummet kolsyrat vatten är ingen höjdare tycker jag.
 

Chili Bearnaise

Igår grillades det (igen) och inte helt otippat blev det fläskfilé med chipotlerub, majskolvar och klyftpotatis gjord på färskpotatis samt sallad. Till detta serverades chili bearnaissås från Biggans. En riktigt god sås men oj vad stark den var, hade gärna haft ytterligare en sås till som är mild som gör att det inte blir alldeles för starkt. Får se till att ha två såser vid nästa grillning - en mild och en stark! Till förrätt gjorde jag en kräftstjärtsröra som serverades med avokado. Bara att röra ihop kräftstjärtar, lagom mycket creme fraiche, lite majonäs, färsk dill och röd rom. Avsluta med en skvätt saft från en halv citron.
 

Kärleksmums

Kärleksmums, eller mockarutor som de också kallas bakades för någon vecka sedan för att sedan frysas in och serveras på sonens kalas i veckan. Funderar redan på att baka en ny omgång kärleksmums och fylla frysen, det är perfekt att ha i frysen när man får spontana fikabesökare. Denna variant av kärleksmums har supersmarriga chokladbitar i och mörk choklad uppepå för en lite vuxnare smak. Sonen älskar dock dessa så även barn tycker om dem. När jag bakar dessa nästa gång ska jag ta en bättre bild, dessa tog slut så snabbt att jag inte hann ta en bättre bild på dem än denna :)
 
 
Kärleksmums, 1 plåt:
5 st ägg                 
4 dl strösocker                
4,5 dl vetemjöl                 
3 tsk bakpulver                
5 msk  kakao av god kvalitet                 
300g smör                 
2 dl vatten                 
200g mjölkchoklad         
Glasyr och garnering:
2 dl vispgrädde                 
2 msk espressokaffe                 
200g mörk kvalitets choklad 70%                 
2 dl kokosflingor till garnering                
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten. Hacka mjölkchokladen grovt och strö över smeten. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan. Strö över kokos och skär i rutor.
 
Inspiration: Leila Lindholm

Jordgubbstårta

När sonen fyllde år i veckan så bakade jag en jordgubbstårta som gjorde succé. En riktigt smarrig och somrig tårta som jag absolut kommer göra fler gånger. Blandningen av en kladdig botten med smak av Daim och den söta, glassiga ovandelen är en perfekt kombination - mums! Ta fram tårtan från frysen en timme innan servering så den hinner tina lite. I originalreceptet ska tårtan inte frysas utan endast ställas i kylskåp i minst 4 timmar men jag ville ha den riktigt kall så jag gjorde den mer som en frozen cheesecake.
 
 

Botten

110 g smör

2 1/4 dl socker

1 msk sirap

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

2 dubbeldaim (à 56 g)

Smör + ströbröd till formen

Fyllning

5 gelatinblad

1/2 + 1 liter jordgubbar (till garnering)

3 äggulor

2 dl florsocker

6 dl vispgrädde

 

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bred ut smeten i en smord, bröad form, ca 24 cm. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna. Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen. Sätt sedan tillbaka den runt kakan.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar med en stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i frysen (eller i kylskåp), kan med fördel göras någon dag innan servering. Ta ut från frysen ca en timme innan servering och toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar,

 

Inspiration: Matplatsen


Smaka på Stockholm

Idag startar Smaka på Stockholm i Kungsträdgården och för er som bor i närheten tycker jag verkligen ska bege er dit! Massa trevliga restauranger håller till på festivalen och erbjuder smakportioner och riktiga måltider till en bra peng och man får chansen att provsmaka mat från restauranger såsom Melanders, Utö värdshus och Nyagatan/Nyagatan Patagonia med mera. Där är också kockdueller och artister som uppträder och du kan prova viner och champagne. Väldigt trevligt med andra ord!
 
Jag och maken åt lunch där idag på öppningsdagen och vi testade hamburgare med whiskydressing från Ardbeg Embassey, väldigt god! Vi kom också hem med en påse från MAX där vi fick hamburgerbröd och deras egna dressing med favoritsmaken Sourcreme & pepper; perfekt för en hamburgergrillning inom kort med andra ord!
 
HÄR kan du läsa allt om Smaka på Stockholm!
 

Grillat med Biggans

En av de varma kvällarna för några dagar sedan satt vi ute på terrassen och åt grillat till middag. Fläskfilé marinerad i BBQ-sås och lime, majskolv, sallad och klyftpotatis. Till detta serverades en Grillmästarsås Hickory Smoke och ett kryddsmör med smak av pesto från Biggans. Grillmästarsåsen gjorde succé och passade utmärkt till vår grillade måltid, en god sås med en hel del hetta! Pestosmöret var också gott, dock vill jag testa den med kyckling nästa gång då jag tror att pestosmaken kommer göra sig utmärkt med just kyckling.
 
HÄR hittar ni fler av Biggans såser, kryddsmör och pastejer!
 
 
 

RSS 2.0