Jordgubbstårta

När sonen fyllde år i veckan så bakade jag en jordgubbstårta som gjorde succé. En riktigt smarrig och somrig tårta som jag absolut kommer göra fler gånger. Blandningen av en kladdig botten med smak av Daim och den söta, glassiga ovandelen är en perfekt kombination - mums! Ta fram tårtan från frysen en timme innan servering så den hinner tina lite. I originalreceptet ska tårtan inte frysas utan endast ställas i kylskåp i minst 4 timmar men jag ville ha den riktigt kall så jag gjorde den mer som en frozen cheesecake.
 
 

Botten

110 g smör

2 1/4 dl socker

1 msk sirap

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

2 dubbeldaim (à 56 g)

Smör + ströbröd till formen

Fyllning

5 gelatinblad

1/2 + 1 liter jordgubbar (till garnering)

3 äggulor

2 dl florsocker

6 dl vispgrädde

 

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bred ut smeten i en smord, bröad form, ca 24 cm. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna. Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen. Sätt sedan tillbaka den runt kakan.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar med en stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i frysen (eller i kylskåp), kan med fördel göras någon dag innan servering. Ta ut från frysen ca en timme innan servering och toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar,

 

Inspiration: Matplatsen


Kommentarer
Postat av: Katarina

Ser god ut!

2013-06-09 @ 14:58:44
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0