Jordgubbstårta
Botten
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
Smör + ströbröd till formen
Fyllning
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar (till garnering)
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bred ut smeten i en smord, bröad form, ca 24 cm. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna. Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen. Sätt sedan tillbaka den runt kakan.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar med en stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i frysen (eller i kylskåp), kan med fördel göras någon dag innan servering. Ta ut från frysen ca en timme innan servering och toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar,
Inspiration: Matplatsen
Ser god ut!