Drostdy-Hof Chardonnay

Drostdy-Hof lanserade 1995 i Sverige och har efter det blivit Sveriges bäst säljande vinvarumärken. Nu har Drostdy-Hof och kocken Christian Hellberg inlett ett samarbete. Krögaren från min favoritrestaurang Griffins Steakhouse har tagit fram recept på maträtter som passar bra ihop med Drostdy-Hofs viner. Du kommer kunna se recepten på Drostdy-Hofs facebooksida www.facebook.com/DHSverige samt på vinflaskorna som säljs på Systembolaget. 
 
 
Jag har fått tjuvkika på recepten och hittar flera favoriter, bland annat hummersoppa med crabcakes, steak sandwich och skaldjurscoctail med rostad tomatdressing.
Dessa ska jag absolut prova inom kort MEN jag provade detta vin till en alldeles nu maträtt, nämligen skaldjursrisotto och vilken kombo. Vinet passade perfekt till skaldjur och vinet är gott och lättdrucket. Jag kan absolut tänka mig att köpa vinet igen. Recept på nya maträtten som var fantastiskt god kommer inom kort!

Chili- & limelax

Denna fantastiska rätt gjorde vi i somras och det blev så gott, så gott. Älskar när man tillagar hel laxsida, blir ju så saftigt och gott. Prova detta recept om ni inte redan gjort det!
 
 

CHILI – OCH LIMELAX

1 st Lime
Ca 500g Lax
1/2 st röd chili
2 tsk Ingefära
2 msk Sesamfrön
1/2 msk sweetchilisås
1/2 msk soya
2 tsk olivolja
2 dl Crème fraiche lätt 15%, smaksatt t ex parmesan och vitlök

Skär limen i tunna skivor. Hacka chilin och lägg det på laxen, krydda och strö på med ingefära. Salta (mer än du tror). Lägg sesamfrön, soyan, sweetchilisåsen och oljan i en liten skål. Blanda samman och lägg röran på laxen. Toppa med limen. Lägg laxen i en ugnsform och tillaga i ugn 175° ca 15-25 minuter beroende på storlek på laxen. Servera gärna med kokt ris och en kall sås, t ex créme fraiche med chilisås och salt.

Inspiration: Niiinis


Bar Burger Café

I somras provade vi nya restaurangen Bar Burger Café i Kungsträdgården i Stockholm. Ryktet sa att burgarna skulle hålla Flippin Burger-klass så vi hade höga förväntningar. Jag och maken tog klassiska hamburgaren medan våra vänner tog fiskburgare och kycklingburgare. Vi kan sammanfatta vårt restaurangbesök att Bar Burger Café INTE håller Flippin Burger-klass. Helt okej hamburgare men inte mer än så. Trevlig uteservering har de med bra läge mitt i stan. Kommer dock troligtvis inte gå dit igen, tyvärr!
 
 

Hallon- & vaniljmuffins

I juni bakade jag dessa hallon- och vaniljmuffins till brorsans tjejs födelsedagskalas, goda och söta blev de med en vit chokladfrosting till. Jag dubblade receptet för muffins för att få ut ca 24 st muffins, dock behöver man ej dubbla receptet för frostingen då den räcker till betydligt mer än en sats muffins.
 
 
100g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 dl vaniljyoghurt
2 dl frysta hallon
 
Vit chokladfrosting
 
60g mjukt smör
200g philadelphiaost
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200g vit choklad
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan försiktigt i dem i smeten. Vänd i yoghurten och blanda väl. Ha sist i hallonen och fördela smeten i muffinsformar (och helst i en muffinsplåt). Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du spritsar frosting över. 
Vispa smör och philadelphiaost till frostingen mjuk. Rör i ca 2 dl av florsockret och vaniljsocker. Finhacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt chokladen svalna innan du sakta rör i den i frostingen. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt eventuellt mer florsocker.
 
Inspiration: Linneas Skafferi
 

Vit sangria

I sommar har vi några gånger bjudit på fördrink i form av vit sangria och det är ju så gott och svalkande. Kan verkligen rekommendera vit sangria som fördrink på festen, gärna serverad i en stor fin skål och med mycket bär/frukt och is.
 
 
 
2 ekologiska citroner (skivade och delade i halvmånar)
4 ekologiska lime (skivade och delade i halvmånar)
1 apelsin (skivade och delade i halvmånar)
1 liter färska bär, till exempel jordgubbar och hallon
1 kruka mynta
1 flaska vitt vin
1 dl ljus rom (kan uteslutas)
 

Blanda allt i en stor serveringsskål och smaka av med 1 liter sprite. Servera med mycket is och drick genast.

 

Inspiration: Elle Mat & Vin


Sommarmat

Vilken fantastisk sommar det varit på alla sätt och vis, inte minst har vädret varit helt fantastiskt så det har blivit en hel del badande i sommar. Vi har också njutit av en hel del god mat och dryck och här kommer ett smakprov på allt vi ätit och druckit i sommar!
 
 

Silviakaka

Jag har länge velat baka en Silviakaka då de ser så goda ut men det var först i somras som jag tog tag i det och verkligen bakade en Silviakaka och mums vad gott det var så det kommer jag absolut att baka igen. Tummen upp från både familjen och våra vänner som var på besök.
 
 
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
Smörkräm
150g smör
1,5 dl socker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
 
Kokos
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst till det blir vitt. Häll i det kalla vattnet och rör om försöktigt till allt blandats. Blanda bakpulver och mjöl i en liten skål till allt blivit blandat ordentligt. Vänd sedan ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar botten, ca 24 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 minuter, känn med en sticka som ska vara torr. Ta ut kakan och låt den svalna. Blanda alla ingredienser till smörkrämen i en kastrull och låt den koka på svag värme, rör hela tiden så det inte bränner fast. Låt småkoka i några minuter och låt sedan svalna. Bred ut krämen över kakan och strö över kokos. 
 
Inspiration: Bli min jäst
 

Semestertider

Vi njuter av sol, bad och underbart god mat! Hoppas ni också har semester och tar tillvara på varje dag!
 
 
 

Kina wafer

Fazer har kommit ut med en nyhet, Kina wafer. Jag som älskar stora kinapuffar var tvungen att prova och mums, jättegod. Jag köper gärna denna fler gånger!
 
 

Flippin' Burgers

Oj vad vi längtat och sett fram emot att gå till Flippin' Burgers, detta omtalade burgarställe som nyligen bytt lokal från Kungsholmen till. närmare Odenplan. Nu med lite större lokaler och uteservering. Här kan du inte boka bord och jag och maken var här en lördagkväll och fick vänta på vårt bord i 1 timme och 20 minuter. Medan du väntar kan du hänga i baren och dricka öl till exempel. När du väl fått bord så går det snabbt att få maten och tro mig, maten är väl värd sin väntan. Trots skyhöga förväntningar så uppfylldes dem big time. Burgarna var helt otroligt, fantastiskt goda och saftiga. Jag hade bara cheddarost på min burgare och det räckte absolut, behövs ingenting mer. Pommesen var också goda och pluspoäng för den goda dragonmajonäsen man kan doppa pommesen i. Milkshakes görs på Ben&Jerrys glass och det kan ju inte bli fel. Hit vill jag definitivt igen och jag rekommenderar dig att ta dig hit också, du kommer inte att ånga dig!
 
 

Laxsallad

När det är varmt ute älskar jag att äta kalla sallader. Denna gjorde jag till mig och maken en dag för någon vecka sedan när det faktiskt var varmt ute, till skillnad från nu när det är mer höstlikt än sommarvärme ute.
 
Valfria grönsaker serveras med kallrökt lax och ägghalvor. Till detta gjorde jag en dressing på lätt creme fraiche, citronpeppar, salt och saft från en halv citron.
 
 

Mini-hummerburgare

Till midsommar gjorde jag dessa godingar, nämligen mini-hummerburgare. Jättegoda tyckte alla som provade dem så dessa kan jag absolut göra igen. En liten varning dock - låt degen jäsa i 30 minuter som det står i receptet, inte en minut mer för då växer degen för mycket och du får vanlig storlek på bröden istället för mini. Jag löste det genom att låta bröden gräddas 15 minuter och sedan skar jag ut efter ett glas så jag fick mini-storlek på bröden. 
 
Glad Midsommar på er förresten :)
 
 
20 st

2 frysta tinade humrar
1 kruka dill
1 salladslök (finhackad)
2 msk färskpressad citronjuice
salt och peppar
20 små salladsblad
1 dl majonnäs

Hamburgerbröd:
250 g smör
1/2 liter vatten
100 g (drygt 1 dl) socker
100 g jäst
1,2 kg mjöl
ägg till pensling
sesamfrön

 

Smält smöret och tillsätt vattnet, värm till 37°. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg och låt jäsa cirka 30 minuter. Forma små bröd och jäs på plåt med handduk över, cirka 30 minuter. Pensla med ägg och strö på sesamfrön. Grädda bröden på 200° i cirka cirka 5 minuter tills de får en gyllenbrun yta och är färdiga inuti.

Ta ut hummerköttet och grovhacka. Lägg i en skål. Blanda med grovhackad dill, salladslök och smaka av med citronjuice, salt och svartpeppar. Låt bröden svalna helt innan du delar dem på mitten. Fördela salladsbladen och en klick hummerröra. Fäst på locket och servera.

 

Inspiration: Elle Mat & Vin


Tropicana Refresh

Som testpilot för Smartson har jag fått testa Tropicana Refresh, en ny juice som består av 100% pressad frukt. Juicen finns i smakerna red grapefruit, lychee och lemon.
 
Jag, maken och yngsta sonen provade denna nyhet i smaken lychee och det var väldigt god, lite syrlig som jag gillar. Vi serverade den väl kyld och man får komma ihåg att skaka flaskan ordentligt. Juicen passar såväl till frukost som till måltider och troligtvis bra även i en drink! En god törstsläckare som jag gärna köper igen!
 
 
 
#tropicanarefresh #refresh #smartsontropicana #smartson

Kitkat-tårta

Jag har sett den på webben en massa gånger men aldrig provat att baka den själv. När sonen fyllde 1 år ville jag dock ge den ett försök då denna tårta ser helt fantastisk ut. Ursprungsreceptet hade inga exakta mått så jag har fått testa mig fram till denna tårta och frågar ni mig både såg den fantastisk ut och smakade fantastiskt =)
 
 
Chokladtårtbotten:
 
300g smör
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
4 ägg
3 dl hett vatten
 
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och de lätt uppvispade äggen. 
Tillsätt det heta vattnet och rör om till en jämn smet. Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25-35 minuter. 
 
Hallongrädde:
 
ca 3 dl vispgrädde
ca 1 dl hallonsylt
1 msk marsanpulver
 
Vispa grädde, blanda ner hallonsylt efter tycke och smak. Rör sist ner maranpulver. 
 
Chokladkräm:
 
200g Philadelphiaost Marabou
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
 
Vispa grädden. När den är halvtjock, den får inte vara färdigvispad, klickar du i Philadelphia Marabou och vaniljsocker och fortsätter vispa tills den är så tjock som du vill ha den.
 
KitKat-choklad: ca 12-13 st
 
 
Skär chokladbotten i tre lika stora delar. Lägg en del underst på ett tårtfat. Bred på ett jämnt lager med hallongrädde (spara lite till garnering). Lägg på en till chokladbotten ovanpå hallongrädden och bred på ett jämnt lager med chokladkräm. Lägg till sist på den sista delen av chokladbotten. Bred på ett tunt lager med hallongrädde runt hela tårtan så att kitkat-chokladen kan fasta mot tårtan. Bryt kitkat-chokladen två och två och fäst dem lätt runt tårtan. Ta ett fint snöre/band och knyt runt tårtan så håller sig chokladen bättre på plats. Nu kan du fylla toppen av tårtan med vad du vill, jag tog smarties och Anthon Berg-chokladägg.
 
Inspiration: Bli min jäst
 

Ballerina Mousse

 Har ni provat nyheten från Ballerina? Kex med mousse med mjölkchokladsmak emellan. Väldigt, väldigt goda om ni frågar mig! Dock krävs kylning av något slag vid fint väder om ni tar med kakorna på picknicken i sommar, moussen smälter lätt. Tummen upp från hela familjen!
 
 
 
 

RSS 2.0