Pasta Carbonara

Som jag skrev om HÄR har jag fått hem tre parmesanostar från Zeta att testa som Buzzador och första osten provades igår när det lagades Pasta Carbonara till middag. Både i såsen och som garnering användes Parmigiano Reggiano 14 månader. Osten är smakrik, fyllig och har en lång eftersmak. Perfekt att riva över pasta, lax eller caesarsallad t ex. Osten passade jättebra i denna rätt och middagen blev väldigt god!

Visste ni detta om parmesanost? Parmesanost är rika på vitaminer, mineraler och proteiner. Under den långsamma och långa lagringen förvandlas också ungefär en fjärdedel av ostens proteiner till fria aminosyror, vilket underlättar för matsmältningen. En hundragramsbit av osten innehåller 33 gram protein, lika mycket som finns i ca 170 gram nötkött. Ändå tar ostbitens protein bara 45 minuter för magen att smälta medan samma mängd från kött tar flera timmar att smälta. I Italien rekommenderar man parmesanost till äldre och barn då de mår bra av lättsmält mat.

Information till mina gravida vänner: Parmesanost är opastöriserad ost - ändå är osten godkänd att äta när man väntar barn. Detta då ostarna mognar långsamt och länge och under den tiden blir de helt fria från den typ av bakterier som gravida kvinnor behöver vara försiktiga med.





3-4 port.

Italiensk pasta, jag använde rörspaghetti
3 st äggulor
1,5 dl vispgrädde
ca 200 g bacon, denna gång använde jag dock två paket bacon skuren i bitar
ca 50 g riven parmesanost, jag använde Parmigiano Reggiano 14 månader från Zeta
Salt
Svartpeppar
 
Börja med att skära baconet i bitar. Koka upp vatten med salt och koka pastan enligt förpackningens anvisning. Stek baconet gyllenbrunt. Blanda äggulorna med vispgrädde, riven parmesanost, lite salt och svartpeppar. Häll av pastan när den är färdigkokt/al dente och häll pastan i stekpannan med baconet. Häll därefter ned äggblandningen och rör om försiktigt. Garnera med svartpeppar och riven parmesanost.


Halloween & HP-tävling

Hoppas ni alla haft en bra Halloween-helg och kommit ihåg att ställa tillbaka klockan en timme :) Det här gottar vi oss med ikväll och eftersom det är Halloween startar vi en till liten tävling idag så nu kommer ni ha två tävlingar att tävla i :)



Tävling!

Som ni vet var jag på ett HP-event tidigare i veckan och för att fira HP-sauce nya hemsida tänkte jag lotta ut tre flaskor HP-Sauce till tre personer här på bloggen! Det enda du behöver göra för att vara med i tävlingen är att svara på frågan: Vad heter den femte smaken som bland annat finns i HP-sauce? Du hittar svaret på HP-sauce nya hemsida och som en bonus kan du även tävla om en resa till London på hemsidan! Skriv svaret på frågan i en kommentar i detta inlägg och berätta varför just du vill vinna HP-sauce.
Tävlingen avslutas på torsdag, 3 november.

Min andra tävling där du kan vinna presentkort på Lykka.se hittar du HÄR!

image description

Bartenderkurs

Missa inte min nya tävling som ni hittar HÄR!

Igår var jag och maken på bartenderkurs :) En kurs som vi fått i present av vänner till oss! Hade en riktig rolig kväll där vi fick lära oss en massa av bartendern Anna-Ida! Vi var en brokig samling människor som gick kursen, allt från 20-åriga killar till en äldre dam och allt däremellan. Vi fick en fördrink och blev introducerade i bartender-världen med allt vad det innebär. Nästa steg blev att lära oss Freepour, dvs att hälla sprit i ett glas och utan cl-mått veta hur många cl man häller i glasen. 1 sekund är 1 cl med flaskpiparna som man sätter på flaskorna. Trixet är att hålla flaskan rakt upp och ned, räkna tyst för sig själv i tex fyra sekunder för en 4:a och sedan göra en bounce med flaskan så det bildas en liten luftbubbla i pipen och då snabbt ta ner flaskan utan att spilla. Vi testade detta med vatten i flaskorna och fick göra allt från en 4:a i ett glas till en 3:a, 4:a, 6:a i tre glas bredvid varandra. Självklart fick vi sedan hälla vattnet i cl-mått för att kontrollera hur rätt (eller fel) vi hade i våra måttbedömningar. Vissa gånger skulle våra kunder blivit väldigt glada och ibland kanske väldigt ledsna men allt som oftast fick vi faktiskt precis rätt mängd i glasen :)
Nästa moment blev att faktiskt göra tre stycken drinkar bakom bardisken. Bartendern visade oss hur man skulle göra och sedan var det upp till oss att göra dem helt själva med hjälp av vårt batteri (de hjälpmedel/spritsorter/flaskor med juice, sockerlag osv/bär/mynta/is) som står närmast tillhands mellan mig själv och bardisken/kunden. Första drinken var en Strawberry daquiri, en god och iskall drink som vissa valde att göra rinnig och vissa som slush med mycket is. Andra drinken var en Appletini, en av mina favvodrinkar i vanliga fall men nja, tycker den blev lite för sliskig för min smak här. Tredje drinken var en Mojito och den lyckades jag klockrent med och den blev den godaste drinken av alla tre trots att den annars inte är en favorit hos mig!

Efter en massa prat, skratt, uppdruckna drinkar och lärdom i bagaget var kursen slut och vi tog en promenad ner till stan för fortsatt kväll på stan. Vin på Riche och drinkar på Sturehof hann vi med innan vi sa godnatt och åkte hemåt! Kan verkligen rekommendera bartenderkursen om man vill ha en rolig, annorlunda kväll med chans att få briljera på nästa fest!



















Drinrecept:

Strawberry Daquiri

1 skopa is
2 cl ljus rom
2 cl likör, t ex jordgubbs- eller hallonlikör
3 cl citronjuice
3 cl sockerlag
Frysta bär (jordgubbar/hallon)

Häll alla ingredienser i en blender och häll upp i ett coctailglas.

Appletini

1 shakerglas med is
2 cl vodka
2 cl Apple Sourz
4 cl sockerlag
4 cl citronjuice

Shaka allting med en shaker. Sila upp så drinken blir utan is i ett coctailglas.

Mojito

Muddla 6 limeklyftor i ett glas. Muddla sedan 6 myntablad lite försiktigt. Häll upp hälften av glaset med krossad is. Häll över 4 cl rom, 2 cl sockerlag. Rör om med barsked. Fyll upp glaset med krossad is och toppa glaset med soda.

Sockerlag - Koka upp 50/50 vatten/socker på svag värme, låt svalna. Kan förvaras i kylskåp i flera veckor.

Tävling - Lykka.se

Tävlingsdax igen mina kära läsare! Denna gången har jag äran att hålla en tävling i samarbete med kanonfina Lykka.se - en hemsida som säljer köksredskap! Du hittar allt från köksknivar och stekpannor till salt- och pepparkvarnar.

Tävlingsregler:

1:a pris - Presentkort på valfria varor till ett värde av 400 kr
2:a pris - Hjärtvisp


1 lott - Kika in hos Lykka.se och välj ut en produkt du skulle välja ut om just du vann! Berätta vilken produkt och varför just du skulle vilja vinna i en kommentar till detta inlägg.

2 lotter - Samma som ovan samt gilla Lykka.se på Facebook.

3 lotter - Länka tävlingsbild med bildtext på din blogg/Facebooksida. Glöm inte att ange länk/namn i kommentaren för lott 2 och 3.

Tävlingen avslutas: Lördagen den 5 november


*Jag tävlar hos Coquina i samarbete med Lykka.se. Tävla HÄR du också!


HP-event med frågesport

Häromdagen var jag inbjuden till Bishop Arms på Södermalm, Stockholm! HP-sauce bjöd in på middag med quiz, en frågesport om England! Passande nog åt jag och mina två vänner pytt i panna (för en bra kombination med HP-sauce) och fish and chips (för det engelska temat)! Trots att vi hade tränat innan på allt som kunde komma om England vann vi inte :( tror vi var ett rätt ifrån att vinna åtråvärda presentkort på Afternoon Tea på Grand Hotel, synd att vi inte vann för jag har aldrig varit på en riktig Afternoon Tea-bjudning! Med oss hem fick vi istället en flaska HP-sauce!

Stort tack till HP som bjöd in till detta roliga event!



Såååå glad!

Idag fick jag veta att mitt bidrag till Sveriges godaste julskinksmacka som jag skrev om HÄR har blivit utsedd till en av fem utvalda bidrag som har chansen att vinna den åtråvärda titeln! Vilken underbar nyhet, jag blev jätteglad! Dessa fem bidrag kommer nu att provlagas av Nyhléns Hugosons samt fotograferas och i mitten av november kommer en folder ut i butik med MITT recept i :) Jag återkommer självklart med hur ni kan rösta så fort jag fått mer information!

Håll förresten utkik på bloggen, snart kommer en ny tävling upp som kommer passa er alla :)


Zeta Parmigiano Reggiano

Jag är en Buzzador som ni redan vet och den här gången har jag fått äran att Buzza för tre olika parmesanostar från Zeta med tre olika lagringstider. Som Buzzador får jag chansen att Buzza för olika produkter för vänner, bekanta, släkt och till och med okända människor på olika tillställningar. Jag har tidigare Buzzat för Jogolino yoghurt för barn, Dove balsam och Bepanthen salva. Den här gången ska jag prova att tillreda olika rätter med parmesanostarna som har olika lagringstider.

Historien om Parmesan:
I slutet av 900-talet började munkar dränera de sumpiga markerna norr om floden Po. Snart började gräset växa, med gräset kom korna och med korna kom förstås osten som fick ett eget namn: Grana Padano - den gryniga osten från Po-slätten.
Omkring år 1050 kunde man köpa den närbesläktade "Parmigiano" (osten från Parma) på marknaderna söder om floden Po. Tusen år senare är tillverkningen fortfarande ett hantverk och sker på traditionellt sätt. Ostarna är numera också ursprungsmärkta vilket är ett erkännande som säger att äkta Grana Padano eller Parmigiano Reggiano inte kan tillverkas någon annanstans i världen än i just dessa områden. Märkningen innebär också att ingredienser, tillredning, lagring och smak kontrolleras mycket noga. Bara ostar som uppfyller alla krav perfekt får bära namnet Grana Padano och Parmigiano Reggiano.

Historien om Zeta:
Bakom varumärket Zeta står Fernando Di Luca, italienaren som i början av sextiotalet lämnade sitt hemland för Sverige och kärleken. Idag jobbar hela familjen Di Luca med Fernandos uppdrag: "att ge Sverige lite italiensk smak". Under åren har Di Luca, under varumärket Zeta, satt smak på svenska middagsbord med goda olivoljor, balsamico, antipasto och ost i olika former. På Zetas hemsida får du information om alla deras produkter samt flera goda recept, kan tänka mig att testa flera av dem till detta Parmesan-projekt; Omelett med parmesan, pizza med prusciutto, rucola, parmesan och mozzarella, kalvfärsbiffar med parmesan, vitlök och persilja, basilika- och parmesanaioli samt pastagratäng med tomat, pancetta, mozzarella och parmesan är några av de goda recept som finns på Zetas hemsida.

Mer information om de olika ostarna får du när jag testat dem så håll utkik på bloggen efter nästa Parmesan-inlägg!



Är du intresserad av att bli Buzzador? Kika in på Buzzadors hemsida för mer information och tycker du att det verkar lika skoj som det faktiskt är så registrera dig som Buzzador och ange mitt användarnamn Allimac-a när du registrerar dig!

Brunchtips - Clarion Sign

I helgen var jag och maken iväg och åt brunch på hotell Clarion Sign i Stockholm, deras restaurang Aquavit Grill & Raw Bar serverar brunch på lördagar och söndagar och jag kan verkligen rekommendera er att gå dit. Ett förrättsbord, stort varmrättsbord och så ett efterrättsbord. Du kan bland annat smaska i dig caesarsallad som du själv komponerar ihop, kallskuret, lax, räksallad, egg benedict, minihamburgare som sätter ihop själv med smaskiga tillbehör, revbenspjäll, kycklingklubbor, äggröra, bacon, fattiga riddare, pannkakor med tillbehör, fruktsallad, muffins av olika slag, chokladmousse med hallonsås, ostar och kex. I priset ingår också färskpressad apelsinjuice, två sorters smoothie, äppeljuice samt kaffe och te.












Sveriges godaste julskinkmacka?

Jag älskar julskinka och julen börjar alltid för mig dagen före julafton med en nygriljerad julskinka på gott bröd med en god senap, längtar redan dit. Jag tjuvstartar dock julfirandet i år med julskinka från Nyhléns Hugosons och ett helt nytt recept på en julskinksmacka som smakar underbart. Jag kallar receptet för Annandagsmackan, när man tröttnat på vanlig julmat och ändå har en liten snutt kvar av julskinkan så slänger man ihop denna goda smörgås på några minuter.





Recept 2 personer:

Valfritt bröd, jag använde mig av ett rustikt surdegsbröd
Snutten av Nyhléns Hugosons julskinka/5 skivor Nyhléns Hugosons julskinka
1/4 purjolök
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 msk whiskysenap/dijonsenap
Salt & svartpeppar

Garnering:
Strimlad rödkål
Apelsinklyftor

Skär skinkan i mindre bitar. Finhacka purjolöken. Rör ihop skinka och purjolök i en skål och tillsätt creme fraiche, majonäs och whiskysenap. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg skinkröra på ett gott bröd och garnera med strimlad rödkål och apelsinklyftor. Njut direkt av din goda annandagsmacka!

Om du inte använder dig av köpt senap får du här recept på detta här:

Whiskysenap, 1 burk:
0,5 dl Colemans senapspulver
0,5 dl vetemjöl
1,25 dl kokande vatten
1 krm salt
2 msk brunt farinsocker
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 msk whisky
1 msk vispgrädde

Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Häll på kokande vatten, vispa till en smet. Smaksätt med salt, farinsocker, strösocker, vitvinsvinäger och whisky. Rör ner den ovispade grädden i senapsblandningen och rör allt slätt. Smaka av och tillsätt mer grädde eller socker om du tycker att den är för stark. Häll upp i burk och förvara i kylskåp.


Nyhléns Hugosons är ett företag som tillverkar kött- och charkprodukter av lokala råvaror från gårdar i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Julskinkan tillverkas i Luleå och blev 2010 utsedd till Bästa julskinka i Chark SM. Nyhet för i år är att julskinkan även går att få färdigskivad i påläggsförpackning.

Restaurangtips - Villa Godthem

Ja men visst var det Villa Godthem vi åt middag på igår! Sedan Melker Andersson och Daniel Couet tog över Villa Godthem på Djurgården (men nyöppning under försommaren) har jag velat gå dit. Restaurangen var tidigare kända för sin plankstek och det har Andersson/Couet tagit fasta på och har nu en härlig meny med bland annat 7 olika sorters plankstek med allt från olika sorters kött till fisk och skaldjur. Jag och maken var där med våra nära vänner och trots att det var så mycket gott att äta på menyn valde alla fyra samma varmrätt - plankstek med oxrygg, potatispuré, bearnaissås och rödvinssky. Medium rare fick vi köttet och det var en underbart god rätt med goda smaker. Till efterrätt tog vi lite olika val, dock måste jag säga att min bakade choklad med lakrits, körsbär och gräddfilsglass inte var någon 10 poängare, hade gärna sett att efterrätten skulle vara lite sötare! Om man vill testa någonting annat än plankstek kan jag rekommendera restaurangens trerättersmeny för 380 kr som byts ut varje månad

Jag kan verkligen rekommendera denna restaurang till er med underbart läge på Djurgården, mysiga miljöer inomhus och god mat!




Fördrink med bär och ingefära


Bubbel


Plankstek med oxrygg




Bakad choklad med gräddfilsglass, körsbär och lakrits


Nyponsoppa med mandelmuffins och vaniljglass


Brylépudding med bär och grädde

Vart åt jag middag igår?

Mums vilken god middag jag åt igår kväll, denna mannen äger flera restauranger i Stockholm - men vilken av dem besökte jag igår? :)


Första jultidningen

Igår inhandlades årets första jultidning/bok som jag redan har lusläst, ICAKurirens Härliga Jul! En massa härliga recept finns i tidningen som jag vill testa nu på en gång! Boken är indelad i olika kapitel såsom glöggkalas, julbröd, julkakor, julbordsfavoriter, julgodis, nyårsfinal osv. Nu längtar jag ännu mer till advent och julen då jag vill testa att laga dessa rätter/godsaker/drycker som finns i boken:

- Fraspiroger med cheddar och skinka med senapsdip
- Cakepops med saffran och apelsin
- Smördegsklenäter med kanelsocker
- Dillpesto med senap
- Pocherade ägg med löjrom
- Havskräftor med örter och vitlök
- Äppelcava med clementin


Tacopaj

Min absoluta favoritpaj tillagades i helgen och jag kan verkligen rekommendera er att äta den till middag någon dag då det är en favorit hos oss alla i familjen. Med en god kålsallad och ett gott vitlöksbröd är rätten perfekt!





ca 600 g köttfärs
1 påse Santa Maria Tacokrydda
2 dl Chili & Paprika creme fraiche
några matskedar passerade tomater, beroende på tycke och smak
1/2 dl vatten

3 dl vetemjöl
100 g smör
4 msk vatten

riven ost

Blanda vetemjöl, smör och vatten i en bunke till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajdegen i 200 grader i tio minuter. Bryn köttfärs till den är genomstekt. Krydda med en påse tacokrydda och lite vatten. Rör om. Blanda i den smaksatta creme fraichen och låt sjuda i några minuter. Tillsätt sedan passerade tomater, några matskedar beroende på tycke och smak.
Fyll den förgräddade pajdegen med köttfärsblandningen. Garnera pajdegen med riven ost. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter. Servera pajen med en god sallad och gott bröd.

Kelda Exotic Sauces

Som ni redan vet är jag testpilot hos Smartson och den här gången fick jag äran att testa Keldas nya sås-serie Exotic Sauces. Den finns i tre olika smaker; Thai Green Curry, Thai Red Curry och Tikka Masala. De två första smakerna har lite mer hetta än Tikka Masala som är mild i smaken. Jag fick välja ut en av dessa såser att prova och betygsätta och valde Thai Green Curry. Så här tyckte jag om produkten:

Förväntningar - Jag älskar thaimat så jag hade höga förväntningar på Keldas nya produkt. Att såsen dessutom skulle vara enkel att använda gör inte saken sämre, som småbarnsmamma älskar jag produkter som underlättar vardagen.

Första intrycket - Jag hade svårt att hitta en affär som sålde Keldas nya såser. Den lokala ICA-butiken hade den inte och inte heller den stora COOP-affären. Till slut hittade jag den i en ICA-butik inne i stan. Idag testade jag Keldas Thai Green Curry till middagen. Jag skar kycklingfilé i bitar som jag stekte i smör i en stekpanna till de var genomstekta. Tillsatte Kelda Exotic Sauce i smaken Thai Green Curry och även grönsaker såsom morötter. Lät maträtten sjuda i några minuter medan jag kokade nudlar. Vi njöt sedan av en god middag som passade både mig och maken. En god maträtt som gick snabbt att tillaga och som smakade gott av Thailand med lagom mycket hetta.

Under testets gång - Keldas sås räckte bara till dagens middag men av 1 kg kycklingfilé och en förpackning Kelda fick vi ut två middagsportioner och två matlådor till morgondagens lunch. Så förpackningens storlek är perfekt för en större familj eller som i vårt fall - att det även räcker till matlådor.

Slutomdöme - Jag tycker Keldas sås var jättegod och jag kommer absolut att köpa den igen. Är nyfiken på alla smakerna så nästa gång kommer jag nog testa Thai Red Curry och sedan också Tikka Masala. Jag kan rekommendera såsen till alla som gillar enkel. snabblagad och god middag!

Har ni testat Keldas nya såser?








Glass i stora lass

När jag hade ont i halsen nyligen levde jag på glass på kvällarna, så svalkande för halsen och så gott dessutom - världens bästa halsmedicin! Ben & Jerry´s Cookie dough stod på menyn varje kväll - mums!

Vilken är din favorit-glass?




Matbloggspriset - rösta

Nu var tanken att man skulle få upp alla matbloggar som blivit nominerade till Matbloggspriset men då de fått in så många nomineringar har de valt att ej lägga ut alla nomineringar utan man får istället direkt gå in och rösta på sin favorit.

HÄR kan du rösta på din favoritmatblogg!


Julmust

Jag älskar julen och har redan tjuvstartat julfirandet med ett stort glas kall julmust :) Tänk att affärerna redan börjat sälja julmust, allt för att jultokar som jag inte kan hålla fingrarna borta från den goda drycken! Till min julmust myste jag i soffan med ett gäng resetidningar och goda praliner från Pralinhuset - undertbart! Det enda som saknades var snö utanför fönstret och en sprakande brasa inomhus!

Har ni druckit julmust ännu?




Kalashelg

Maken fyllde år i helgen så vi har har firat honom med godsaker i massor :) En av presenterna var en maskin hela familjen kommer att ha nytta av, vad det är får ni se en annan dag men mums vad gott det kommer bli :)






Vinnare

Stort tack till alla er som varit med och tävla i min bestick-tävling och stort tack också till Wendy på 5 små apor som ville vara med och sponsra denna tävling!


Vinnare av Snack n' Stack bestick - Ötjejen (du hittar Ötjejens mysiga blogg HÄR)


Kika in på din mail då jag skickat information gällande vinsten till dig!


Äppelmust

Då vi haft så mycket äpplen på våra äppelträd har vi plockat ner äpplen och lagt dem i pappkassar och idag for vi iväg till ett äppelmusteri för att göra äppelmust utav våra äpplen. Ute på Ekerö finns Rosenhill och där hjälper de till att göra must av dina äpplen. I rask takt dessutom då vi fick vänta fem minuter i kö och sedan tog det ca 10 minuter att få våra tre pappkassar med äpplen till 8 st 2,5 liters dunkar fulla med äppelmust :) Först tvättades äpplena i ett stort badkar, sedan åkte äpplena ner i en maskin som gjorde mos av dem och sedan ner i en press för att få ut saft, skoj att få se hela proceduren. När bilen var full med äppelmust strosade vi runt på Rosenhill där de också har självplock av äpplen, ett bohemiskt café och en Ge & Få-loppis (du ger bort någonting du vill bli av med och du får någonting du saknat utan kostnad)! På musteriet använder man sig inte av konserveringsmedel så äppelmusten bör drickas inom 2-3 dagar eller frysas in. Man kan dricka musten som den är eller späda ut den med vatten, om man dricker den som den är ska man tänka på att ett glas must är lika mycket som 3-4 äpplen och är därmed ganska starkt för magen! Till kvällens fika ska vi prova vår egen äppelmust för första gången så jag återkommer med smakrecension!

Idag är sista dagen att tävla i Bestick-tävlingen, imorgon drar jag en vinnare! HÄR kan du tävla!





 






Utflyktstips

Vi åker ofta till Drottningholms slott mellan Bromma och Ekerö i Stockholm! Har du hund finns där underbara strövområden och en hundö där du kan ha din hund lös, som en jättestor hundrastgård! Vid slottet finns också flera caféer där du kan äta god mat, sist vi var här hann vi både med långpromenad runt slottet och lunch, toast Skagen för mig och maken och pannkakor med sylt och grädde för sonen!
Vad ska ni mina kära läsare göra i helgen?


Trevlig helg!

Vill bara kika in och önska er trevlig helg med att skåla i champagne :)


Rostade cashewnötter

Något som är fantastiskt gott både som tilltugg och i t ex en sallad är rostade cashewnötter. Värm upp olja i en stekpanna och rosta cashewnötterna. Tillsätt finhackad vitlök, finhackad röd chili och lite flingsalt. Låt nötterna svalna. Klart för servering!


Halv jättefranska

Pågen har hur länge som helst haft sitt goda rost-bröd Jättefranska. Då jag och maken inte äter bröd till frukost medan sonen älskar Jättefranska-brödet så har vi alltid en förpackning i frysen så sonen kan få sitt bröd! Blev dock jätteglad när jag såg att Pågen tagit fram en halv förpackning Jättefranska vilket passar vår familj mycket bättre. Då kan sonen få sitt bröd färskt utan att brödet går ut datum - perfekt!

Skoj att ni är så många som vill tävla i Bestick-tävlingen, du hittar den HÄR om du missat att tävla!


Fika

Dessa två godsaker ligger i topp när jag köper fika - mums!



Vilka är dina favoriter?

Pannbiffsmiddag

Dagens middagstips blir supergoda pannbiffar med massa smak och en såååå god sås, passar perfekt som LCHF-rätt om du äter den med sallad!

Bestick-tävlingen pågågr för fullt, tävla HÄR om du inte redan gjort det!





4 port.

600 g nötfärs
1/2 ekologisk mozzarella i bit
1/2 kruka färsk basilika
4 soltorkade tomater
1 dl vispgrädde
1 ägg
salt & svartpeppar
smör att steka i

sås:
steksky
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
1/2 köttbuljongtärning

Skär basilikan i bitar. Hacka soltorkade tomater och skär mozzarellan i små bitar. Blanda nötfärs, ägg, grädde, basilika, soltorkade tomater och mozzarellabitar. Salta & peppra. Forma till ca 8 stora biffar. Stek biffarna på ganska hög värme, några minuter per sida, i rikligt med smör. Ta upp biffarna och lägg dem på en tallrik vid sidan om. Rör ner grädde, philadelphia och buljongtärning i steksyn. Rör om och låt koka upp. Lägg i biffarna och låt dem puttra med tills de är genomstekta. Servera med en god sallad.

Inspiration: Matplatsen


Kyckling i ajvar relish-sås

Kyckling och ajvar relish passar jättebra ihop. För er som inte testat är ajvar relish en mild eller kryddad paprikaröra som från början kommer från Balkan-länderna. Jag valde att ta den kryddade varianten i denna måltid. En smaskig middag som hela familjen gillade. Sonen fick maträtten med pasta och jag och maken åt den med sallad då det är en perfekt LCHF-rätt.





4 port.

ca 800-1000g kycklingfiléer
Smör, att steka i
Salt
Peppar
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
3 msk ajvar relish
1 tsk oregano
8 st körsbärs- eller plommontomater
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn kycklingfiléerna i smör och krydda med salt och peppar runtom. Ta fram en ugnssäker form och lägg i kycklingfiléerna. Blanda vispgrädde, tomatpuré, ajvar relish och oregano. Skiva tomaterna. Häll gräddblandningen över kycklingen, lägg på tomater och strö över den rivna osten. Sätt in  i ugnen i ca 30 minuter, kontrollera att kycklingen är helt klar. Servera med en god sallad.

Inspiration: LCHF för kvinnor av Anna Hallén


Köttrulader

För ett år sedan gjorde jag oxrulader som du kan läsa om HÄR och det var ju en supergod rätt, för några veckor sedan gjorde jag köttrulader igen men denna gång ostfyllda köttrulader från min LCHF-kokbok. En god rätt som gick väldigt mycket snabbare att tillaga än oxruladerna även om denna rätt är mer vardagsrätt och oxrulader är mer en helgrätt!

Hoppas att ni alla haft en bra helg, själv har jag varit iväg på konferens med jobbet och tyvärr har min halsont blivit värre så nu är det alldeles tyst här hemma då det gör makalöst ont när jag försöker prata eller äta någonting, säkert skönt för resten av familjen att slippa höra mitt babbel idag :)

Glöm inte bort att tävla i bestick-tävlingen som ni hittar HÄR!



4 port.

500g lövbiff
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
150g smaksatt färskost
2 msk smör
5 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Lägg lövbiffen på en skärbräda. Salta och peppra och klicka ut färskost på lövbiffen. Rulla ihop biffarna till rullar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Tillsätt vispgrädde, tomatpuré, salt och peppar. Låt puttra ca 20 minuter. Servera med en god sallad alternativt kokt potatis om du inte äter LCHF.

Inspiration: LCHF - Husmanskost med Anna Hallén


LCHF-frukost

Vad äter du till frukost?

Så här ser våran frukost ut i sann LCHF-anda! Äggröra, knaperstekt bacon och finncrisp med ost!


Fläskfilégryta

Nu när det är höst är det ju så härligt att äta grytor av alla de slag, denna gång testade jag ett nytt recept på en fläskfilégryta, den var god och smakrik - nästa gång kommer jag dock slänga in lite chilifrukt för att få lite hetta också, då får den fem plus! Jag lagade rätten a la LCHF men vill man inte det är det bara att servera rätten med ris!



4 port

ca 600 g fläskfilé
2-4 Kabanoss eller andra starka korvar
1 purjolök
1 paprika
1 dl syltlök
1 dl cornichons
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk mejram
1 vitlöksklyfta
1 msk mjöl
4 dl vispgrädde

Putsa filén och skär den i skivor. Dela korven i mindre bitar. Ansa och skär purjolöken och paprikan i strimlor.
Sila av spadet från syltlöken och gurkan. Bulta köttskivorna lätt och bryn dem i smöret. Tillsätt purjolöken och
fräs ytterligare någon minut. Krydda med salt, peppar och mejram. Pressa ner vitlöken. Strö över vetemjölet. Lägg i korv, paprika, syltlök och gurka. Späd med grädde och låt grytan puttra i 5 min. Servera med en god sallad alternativit ris.

Inspiration: Starwoman


Matbloggspriset

Nu är det dags att nominera din favoritmatblogg i katergorierna Bästa matblogg och Bästa bak- och dessertblogg. Du kan läsa om tävlingen HÄR!

HÄR kan du nominera din favoritmatblogg!


Fredagsmys

Här är det uppladdat för första fredagsfinalen i Idol med stooora ostbågar (eller säger ni ostkrokar kanske?!)! Hoppas ni alla får en underbar helg och tack för alla hälsningar nu när jag varit hemma och varit sjuk! Ingen feber längre men fortfarande halsont men förhoppningsvis är det på bättringsvägen!




Italienskt lantbröd

Hur mår ni kära läsare idag? Själv ligger jag hemma med feber och halsont som kom som ett brev på posten igår :( Hoppas att det går över snart för det är INTE roligt att vara sjuk och sängliggande!

Här kommer ett nytt recept på en väldigt god middag vi åt häromdagen - italienskt lantbröd, annorlunda och väldigt smakrikt, kommer vi absolut göra fler gånger!

Nya tävlingen hittar du HÄR så skynda in och tävla!





Till 1 bröd (ca 4 portioner)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 soltorkade tomater
500 köttfärs
smör att steka i
1 burk krossade tomater
1 kruka färsk basilika
1 tsk salt
peppar
en nypa socker
125 g mozzarella
150 g riven ost
1 lantbröd

Hacka lök, vitlök och soltorkade tomaterna. Stek färsen med löken och tillsätt sedan krossade tomater, soltorkade tomater och basilika. Låt sjuda 10 min. Smaka av med salt, peppar och socker. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Skär av ett lock på brödet och gröp ur det tills det återstår en kant på ca 2 cm runtom. Skär mozzarellan i bitar. Blanda ner riven ost, mozzarella och oliver i köttfärsblandningen och fyll brödet med detta.
Lägg på locket och slå in brödet i aluminiumfolie. (Hit kan man förbereda och låta ligga i kylen) Grädda i 175 C ca
30 min tills det är genomvarmt.
Servera med en god sallad!

Inspiration: Matplatsen


Kanelbullens dag

Ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag idag? Det har åtminstone inte jag gjort som både fått kanelbullar på jobbet och så har jag och sonen bakat kanelbullar med daim och pistagenötter här hemma - mina absoluta favoritbullar som ni MÅSTE baka och provsmaka om ni inte redan gjort det! Tänk på att ju mer fyllning du har - desto godare :)

Min nya tävling pågår för fullt - du hittar den HÄR!







Ca 30-40 bullar

150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl strösocker
1 tsk kardemumma
12-13 vetemjöl 

Fyllning:
2 dubbeldaim
ca 150 g smör
ca 1 dl strösocker
Kanel

Pensling:
Uppvispat ägg

Garnering:
Hackade pistagenötter
Pärlsocker

1.Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den är blank och smidig, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

2. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 40 min tills degen är dubbelt så stor. Finhacka daim och pistagenötter.

3. Stjälp ut den jästa degen på väl mjölad arbetsbänk och knåda degen. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangulär platta. Riv över smöret med hjälp av ett rivjärn eller bred ut smöret på degen. Strö över daim, kanel och socker. Rulla samman degen från långsidan och skär i rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i bullformar ställda på plåtar. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

4. Pensla bullarna med ägg. Strö över pistagenötterna och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg.


Tävling - 5 små apor

Mina tävlingar där ni kan vinna barn-relaterade vinster brukar ju vara så populära så här kommer ytterliggare en! Denna gång matchar vinsten dessutom min matblogg då du kan vinna ett valfritt bestick-set inne hos underbara barn-sajten 5 små apor.



Tävlingsregler:

1:a pris - valfritt bestick-set hos 5 små apor

1 lott - Kika in hos 5 små apor och välj ut det bestick-set just du skulle välja om du vann. Berätta också vem som skulle få vinsten om du vann!

2 lotter - Ovanstående samt gilla 5 små apor på Facebook!

3 lotter - Länka med tävlingsbilden och bildtexten på din blogg/facebooksida. Glöm inte att ange länk/namn i kommentaren för 2 och 3 lotter.

Tävlingen avslutas: Lördagen den 15 oktober


*Jag tävlar hos Coquina om bestick-set i samarbete med 5 små apor. Tävla HÄR du också!

Indisk mat

Jag har haft en UNDERBAR helg och umgåtts med mina kära vänner i det härliga vädret, hoppas att ni också haft en bra helg!
Jag skrev tidigare att jag letade efter en bra indisk restaurang då alla jag testat är ganska medelmåttiga utan några riktiga smaker men i veckan testades en ny indisk restaurang och jippie - äntligen en indier som håller måttet med god, smakrik mat där man själv får välja styrka på maten. Enda minuset är priset då take-away middagen för två vuxna och ett barn gick på nästan 400 kr. Max en hundring per måltid tycker jag är lagom när det gäller take-away mat. Vad tycker ni take-away mat får kosta?
Den indiska restaurangen heter Mukut och ligger på Ynglingagatan i Stockholm och du hittar den HÄR!

Håll utkik - imorgon kommer en ny tävling upp på bloggen!




RSS 2.0