Strawberry dream

För några dagar sedan firade vi att lillebror är född med tårtan Strawberry Dream - en väldigt god tårta som uppskattades av alla som fick chansen att prova den. Mormor, morfar, farmor, farfar, morbror D med blivande fru S och deras 3-månaders son W!
 
Lyckan är fullständig hemma hos oss och vi njuter av livet som tvåbarnsföräldrar till våra fina pojkar - tack för alla fina kommentarer och lyckönskningar!
 

Bebislycka!

 
Ledsen att det är tyst här inne men just nu njuter vi av bebislycka här hemma :) Återkommer inom kort när vi återhämtat oss lite!
 

Tystnad råder

Här inne har det varit tyst några dagar - svaret stavas magsjuka :( Andra gången vi i familjen åker på magsjuka denna säsong och som höggravid kom det inte speciellt lägligt men nu börjar orken och aptiten komma tillbaka igen - puh! Kycklingfilén är framplockad ur frysen för att avnjutas i en god sås ikväll, återkommer med recept på denna. Under tiden längtar jag mig bort till det blir sommarvärme och härliga grillkvällar (då jag kommer kunna äta rött kött igen, äntligen) och här kommer ett smakprov på lite av de som ska grillas i sommar:
 
Surf N Turf
 
Hamburgare
 
Grillad lax och grillad färskpotatis
 
Grillspett
 
Lamm
 
Caesarsallad med grillad kyckling

Roomservice

För några veckor sedan bodde jag och maken på hotell i vår egen hemstad - finns det något mysigare?! :)
Vi strosade på stan, gick på bio mitt på dagen, kollade på film på hotellrummet och beställde upp roomservice. Morgonen efter åt vi en supergod frukost! Vi bodde på hotell Clarion Sign och här kommer våra plus och minus på hotellet:
 
+
Fina rum
Bra läge
Fin utsikt hade vi över utomhuspoolen på taket
God frukot med mycket att välja på
 
-
Att det kostar pengar att bada i poolen när man är hotellgäst (195 kr per person)
Dåligt filmutbud
Blandat betyg på roomservicen
 
Vi beställde upp roomservice och maken åt hamburgertallrik, god smak men i mitten var den nästan rå :( Min räksmörgås var väldigt god. Frukosten var som sagt väldigt god!
 

Lax i ostsås med pressad potatis

 
Häromdagen lagade vi lax i en västerbottenostsås med pressad potatis. Tummen upp för mig och maken, sonen var desto mer skeptisk men tog man bort såsen gick det ner litegrann i alla fall. Nu är det verkligen nedräkning - några få dagar kvar att arbeta och sen går jag på mammaledighet! Får se när bebisen kommer sen bara - blir det ett april-barn eller ett maj-barn? :)
 
 
3-4 port.
 
4 laxfiléer
Salt
3 dl grädde
ca 2 dl västerbottenost
1,5 msk fiskfond
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form och salt rikligt med havssalt. Bland grädde, ost och fond i en bunke och häll såsen över laxen. Tillaga laxen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis och sallad.

Middag till havs

I helgen var vi på kryssning och fick njuta av en god trerättersmiddag, fick tyvärr ingen bild på efterrätten och det var synd för den var väldigt god. Förrätten var god även om det kanske var i minsta laget, särkilt när man fick vänta väldigt länge på varmrätten då vi var ett sådant stort sällskap. Varmrätten var god och efterrätten väldigt god!
 
Förrätt
Sparris med citron- och basilikamarinerade räkor och mousse på varmrökt lax
 
Varmrätt
Lax- och kräftfärserad rödspätta, citronsås, dill och smörslungad potatis (jag)
och
Helstekt oxfilé, ljummen potatissallad, ramslökskräm och rödvinssås (maken)
 
Efterrätt
Vit chokladcheesecake med rabarberkompott
 

Kyckling i sweet chilisås med färskpasta

Mums vilken god rätt vi gjorde i fredags - kyckling i en sweet chilisås med färskpasta! Denna rätt kommer vi absolut göra flera gånger och passade oss perfekt - lättlagad, snabblagad och GOD!
 
 
4-5 port.
 
900g kycklingfilé
1 paket bacon
2 dl creme fraiche
1,5-2 dl grädde
1,5 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta
2 msk sweet chilisås
Salt och peppar
Riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Stek baconet krispigt i en torr stekpanna. Dela kycklingfilén i lagom stora bitar och lägg i en ugnsfast form. Klipp ner baconet över kycklingen. Salta och peppra. Blanda creme fraiche, grädde, kycklingfond, pressad vitlök och sweet chilisås i en bunke och häll över kycklingen och baconet. Strö över osten och tillaga mitt i ugnen i ca 25 minuter (se till att kycklingen är helt klar). Servera med färskpasta och en god sallad.
 
Inspiration: Lottzys Matblogg

Pulled Pork

Mums, det här MÅSTE ni testa om ni inte redan gjort det - pulled pork! Under påskhelgen slog vi slag i saken och höll oss hemma en hel dag för att tillaga pulled pork under 6 timmar i ugnen. Det var verkligen värt det kan jag säga och på kvällen fick vi och våra gäster njuta av mört kött som man knappt behövde tugga och som vi åt med tacos-tillbehör plus en extra vitlökssås. Detta kommer vi ABSOLUT att göra igen!
 
 
4 port.
 
ca 1 kg hel fläskkotlett utan ben
Salt, peppar och chiliflakes
2 lök
2 vitlöksklyftor
3 dl barbeque-sås, gärna med rökig smak
3 msk kalvfond/oxfond
2 dl vatten
 
Sätt ugnen på 120 grader. Torka av köttbiten och krydda rikligt runtom med havssalt, peppar och chiliflakes. Lägg köttbiten i en ugnsfast form. Skär lök och vitlök i större klyftor och lägg runtom köttet. Blanda barbeque-sås, fond och vatten i en bunke och häll över köttbiten. Låt köttbiten bli mör i mitten av ugnen i ca 6 timmar, känn på köttbiten, den ska vara så mör att köttet ramlar isär när du drar med en gaffel. När du är nöjd med köttet tar du ut den från ugnen och drar isär köttbitar och blandar ihop med barbequesåsen och löken från den ugnsfasta formen (ta så mycket sås du tycker är lagom). Servera direkt med tacotillbehör såsom;
 
- Tortilla
- Tacotubs
- Salsa
- Guacamole
- Vitlökssås (creme fraiche, vitlöksklyftor, salt, peppar, paprikakrydda)
- Sallad, gurka, tomat
- Riven ost
- Majs
- Paprika
 
Inspiration: Matplatsen

Frödinge Hallon & Björnbärspaj

Jag älskar ju Frödinges kladdkaka som är den perfekta desserten att ha i frysen när man får besök och inte hunnit köpa eller baka till fikat, den är verkligen smarrig!
 
Självklart är hemlagade pajer och efterrätter godast men maken köpte denna paj i affären med förhoppning om något gott till kvällsfikat men nu får Frödinge tummen ned av oss när vi provat deras Hallon & Björnbärspaj. En torr och tråkig paj som vi INTE kommer köpa igen!
 

God Morgon Inspiration Strawberry

Som ni vet är jag testperson hos Smartson och denna gång har jag fått testa juicen God Morgon Inspiration Strawberry, en nyhet på juicehyllan med smak av jordgubb, svart vinbär och äpple. Det var lätt att hitta juicen i affären och vi sparade juicen till påskens frukostar när vi hade tid att äta frukost länge och njuta av god mat och dryck. Juicen var god och smakrik, påminner mycket om Brämhults juicer. Vill man ha en lite lyxigare juice till sin frukost passar denna perfekt och hela familjen ger den tummen upp! Kommer absolut köpas igen!
 
 

Passionsfruktcheesecake

Denna efterrätt tillagades till påsken och var en riktigt god cheesecake - perfekt med en gul cheesecake också till påsken :) Bakades två dagar före den skulle ätas och förvarades i frysen fram till dagen för serveringen, då fick den stå i kylen några timmar och var då perfekt krämig till kaffet serverades. Kommer absolut att göras igen!
 
 
Botten:
200g digestivekex
100g smör
 
Innehåll:
5 gelatinblad
200g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Saften av 1 lime
 
Passionsfruktsgelé:
3 gelatinblad
3 passionsfrukter
1/2 dl koncentrerad tropisk juice
2 dl vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekexen fint och smält smöret. Blanda och tryck ut i en rund form med löstagbara kanter (ca 24 cm). Släta till med baksidan av en sked. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt kallna i kylskåp i formen.
Blötlägg gelatinbladen till innehållet i kallt vatten. Rör ut philadelphiaosten med florsocker och tillsätt äggulor och vaniljsocker. Vispa upp blandningen så den blir aningen fluffig. Ta en ren bunke och vispa grädden till en fast konsistens. Pressa saften av limen i en kastrull och värm upp juicen som blir, rör ner de utkramade gelatinbladen och se till att dessa löses upp ordentligt i juicen. Blanda grädden i äggsmeten och så även den avsvalnade limejuicen under kraftig omrörning. Häll smeten öven den kalla (obs!) kexbotten och ställ att stelna frysen i minst 3 timmar innan passionsfruktgelén hälls på.
Blötlägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten. Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet i en finmaskig sil. Pressa innehållet ned i en kastrull och tillsätt koncentrerad juice och vatten. Koka upp och ta av från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i juiceblandningen. Ställ att svalna i rumstemperatur. När blandningen är kall tar du ut cheesecaken ur frysen och häller över gelén. Låt stå i frysen några timmar till, gärna över natten. Tina sedan upp cheesecaken i kylen i 6 timmar före servering.
 
Inspiration: Elle Mat & Vin

Påskbordet

Massa godsaker på påskbordet vi åt på långfredagen hos mina föräldrar! Skinka med senap, lamm med potatisgratäng, goda ostar, bröd och vitlöksbröd, skagentårta, laxsnittar, ägghalvor med olika garnering, inkokt lax med skarpsås, äggsallad med löjrom och räkor och en massa annat gott!
 
 
Laxsnittarna hittar du recept på HÄR!
 
Äggsallad med löjrom och räkor hittar du recept på HÄR!
 

Skagentårta

En av de nya rätterna jag gjorde till påskbordet var en Skagentårta och den var GALET god! Den kommer jag absolut göra flera gånger i vår och sommar. Jag gjorde denna Skagentårta två dagar innan den skulle ätas och så länge den får ligga i kylskåpet håller den sig bra och är god flera dagar efter att man gjort den. Jag använde frysta räkor med skal (ju mer desto godare tårta såklart) och det funkade utmärkt, bara tina räkorna på tidningspapper någon timme innan du börjar med tårtan. Kan verkligen rekommendera denna smarriga tårta!
 
 

Botten:
Ca 6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Innehåll:

400g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st gelatinblad

Garnering:
100g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
dill

 

Mixa rumstempererat smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut bottenmassan i en form med löstagbar botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, finhackad rödlök och stenbitsrom.

Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i smeten och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera tårtan innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.

 

Inspiration: Matplatsen

 


RSS 2.0