Vitlökslax

Här får ni ursäkta bilden för den gör inte denna goda maträtt rättvis! Men trots mitt bildmaterial så lovar jag er att maträtten både är snabblagad och god =) Servera gärna laxen med ris och en god sallad!

3 port.

4 laxfiléer
1 ask Cantadou vitlök och örter
3 dl grädde
Salt
Citronpeppar
1 burk kräftstjärtar

Lägg laxen i en ugnsfast form. Blanda Cantadou vitlök och örter med grädde till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar efter smak och tycke. Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Ta ut formen ur ugnen och strö över kräftstjärtarna. Servera gärna med ris och en god sallad!

Drinkar

Jag är ute efter en bra drinkbok att köpa, har ni något förslag på vilken jag kan köpa?
Här är lite bilder på härliga drinkar!

Drinkar på Mauritius


Drink på Gondolen, Stockholm


Drinkar på Heaven23, Göteborg

Chunky Salsa

En god och kryddig salsa är perfekt att ha till grillat kött! Denna gjorde jag till grillad fläskkotlett med ugnstekt färskpotatis och det var riktigt gott! Gör denna enkla salsa till er middag istället för bearnaissås =)

1/2-1 rödlök
olja
2 msk tomatpuré
1-2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1/2 msk senap
1 msk flytande honung
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk sambal oelek
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt

Finhacka rödlök. Fräs löken mjuk i lite olja i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och pressa i vitlöksklyftor. Rör om och låt fräsa i någon minut. Häll i krossade tomater, senap (gärna dijon), flytande honung, balsamvinäger, sambal oelek, oregano och salt. Låt koka utan lock på svag medelvärme i ca 15 minuter. Servera gärna till gott kött och potatis!

Restaurangtips Gävle

Här kommer ännu ett restaurangtips, denna gång finns restaurangen i Gävle! En äkta country-restaurang med överfyllda tallrikar med god amerikansk mat, nöt-skal över hela golven och uppträdanden på bardisken av cow-girls! Restaurangen heter Chuch Street Saloon och är klart värt ett besök om ni befinner er i närheten av Gävle!

Chokladmousse

Så här på fredagkvällen vill man absolut ha någonting sött och vad passar då bättre än choklad?! Här kommer ett recept på en supersnabb efterrätt som är väldigt, väldigt god! Trevlig helg på er kära läsare!

2 port.

50 g god choklad
1 dl vispgrädde
1 ägg (gulan)
hallon

Vispa grädden ganska lös. Smält chokladen i vattenbad. Vispa ned äggulan i chokladen och rör kraftigt. Blanda sedan ned chokladsmeten i grädden och vispa tills allt är ihopblandat. Häll chokladmoussen i två skålar och ställ kallt i ca en timme. Garnera med hallon. MUMS!

Fisk- och skaldjursspett

Här kommer ett gott recept till fredagsmiddagen! Fisk- och skaldjursspett med potatis och en underbar kräft-tsatziki - mums! Passa på att grilla nu när det fortfarande är tillräckligt varmt ute innan det blir för kallt och höstrusk!

Till mitt fiskspett använde jag bitar av lax och kattfisk (havskatt) och tigerräkor men man kan använda de flesta fisksorter och t ex pilgrimsmusslor, använd er fantasi!

Marinera fisk/skaldjuren i denna underbara marinad med färska örter:

1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad koriander
1/2 dl hackad dragon
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 hackad röd chili
1/2 dl vitt vin
1 dl olivolja
1 msk salt

Blanda ingredienserna i en bunke och marinera fisken och skaldjuren i marinaden. Lägg grillspett i blöt under tiden du marinerar fisken. Trä sedan på fisk och skaldjur om vartannat och grilla spetten i 5-6 minuter runt om till de blivit helt genomgrillade.

Kräft-tsatziki:
1/2 gurka
1/2 tsk salt
1 burk kräftstjärtar
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar

Riv gurkan grovt på hushållspapper, strö över salt och låt stå och dra i 15 minuter. Låt kräftstjärtarna rinna av och grovhacka dem. Pressa ur gurksaften och blanda gurka med kräftstjärtar, matyoghurt, vitlök och peppar.

Servera fiskspetten med kräfttsatzikin och kokt potatis.




Ny header

Gjort en ny header idag, hoppas ni tycker om den!

Ska nog ge mig själv en utmaning, älskar nämligen surdegsbröd men har aldrig bakat med surdeg själv förut. Ska kanske försöka mig på att göra en surdeg (och hålla den vid liv) så jag kan göra surdegsbröd när jag vill. Vore ju underbart att ha nybakat surdegsbröd på lördagar med gott pålägg på! Får försöka hitta något bra recept som jag kan testa här i höst! Vore ju toppen om jag kan göra dem likadana som de jag brukar köpa från mitt favorit-bageri, se bild.

Laxgryta

En av mina favoritrecept att bjuda vänner på är en laxgryta med kräftstjärtar, mums! Ät den med vitlöksbröd och aioli, mums igen!

4 port.

6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1/2 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
0,5 gram saffran
2 morötter
2 potatisar
1/2 gul lök
3 dl grädde
4 laxfiléer
1 burk kräftstjärtar
salt

Skala och hacka morötter, potatis och lök i mindre bitar. Häll vatten, buljongtärningar, saffran, vin och och krossade tomater i en stor kastrull. Lägg i rotsakerna och låt koka med till de blir mjuka. Tillsätt grädde och låt koka upp. Skär laxen i bitar och lägg i. Låt sjuda i några minuter till laxen är färdig. Smaka av med salt. Dra kastrullerna åt sidan och lägg i kräftstjärtarna så de blir varma. Servera i djupa tallrikar med aioli och vitlöksbröd.

Tips: vill man ha en mer "matig" gryta så ha i fler potatisar i grytan.

Restaurangtips

Här kommer ännu ett restaurangtips, denna gång finns restaurangen i Göteborg. Heaven23 finns på hotell Gothia Towers takvåning och de har underbar mat! Restaurangens specialité är deras räksmörgås King Size som är helt gigantisk och underbart god! Drinkarna i baren är inte toppklass men helt ok och så plus för den fina utsikten över Göteborg!

Chokladfondant

Många säger att chokladfondant är en svår dessert och att man sällan lyckas med den. Då har de inte testat detta recept som funkar perfekt varje gång. Då jag älskar choklad är detta en av mina favorit-desserter att bjuda på och man kan variera den i oändlighet med olika tillbehör såsom glass, grädde, olika sorters bär mm.

6-7 portioner

4 ägg
2 dl strösocker
125 g smör
125 g mörk choklad (70 %)
1/2 dl vetemjöl
1 dl malda hasselnötter (40 g)

Stora muffinsformar/cocetteformar

Vispa samman ägg och socker men inte för pösigt. Smält smöret och ta åt sidan. Bryt chokladen i bitar och låt chokladen smälta i smöret. Rör ned blandningen i äggsmeten. Blanda mjöl med malda hasselnötter och rör ned i smeten. Fördela smeten i formarna men inte ända upp så det finns plats för smeten att resa sig. Ställ formarna kallt i kylskåp eller utomhus på vintern i MINST en timme (viktigt för att få fondanten krämig och rinnig i mitten). Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 12-14 minuter. Smeten ska stanna runtom och på ovansidan men vara rinnig i mitten. Låt stå i några minuter innan du serverar dem med valfritt tillbehör.



Kräftskiva

Igår hade jag kräftskiva för en himla massa vänner och vi hade superskoj! Jag älskar verkligen kräftor och kan äta hur mycket som helst, hur ofta som helst! Tillbehören var olika pajer, olika ostar, bröd av olika slag och olika sorters aioli - mums! Ett självklart val på min kräftskiva var en västerbottenpaj som är enkel att göra och underbart god och självklart får ni receptet nedan!

Tycker ni om kräftor?

Pajdeg:
3 dl mjöl
125 g smör
1 msk vatten

Pajfyllning:
3 dl vispgrädde
3 ägg
150 g riven västerbottenost
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ formen i frysen i 10 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda pajen i tio minuter.
Blanda ingredienserna till pajfyllningen, smaka av med salt och peppar. Häll smeten i den förgräddade pajformen och grädda i ca 25 minuter i 200 grader. Låt pajen svalna något och dekorera pajen med vad du vill, jag hade gräddfil, hackad rödlök och löjrom på min paj.


Lax med lime & kokos

Lagade denna rätt idag för första gången och mums vad gott det var! Gick snabbt att laga och var enkelt med få ingredienser. Testa den ni också och ni kommer inte bli besvikna.

Vad åt ni för mat denna fredagkväll?

Recept för 3 personer

500 g skinn- och benfri lax
2 dl kokosmjölk
1 msk saft från en lime
1 tsk rivet skal från en lime
2 msk finskuren gräslök
salt, peppar och citronpeppar

Krydda laxen med salt och citronpeppar. Stek laxen i lite olja/smör till de fått fin färg och är nästan genomstekta. Ta upp laxen från stekpannan och håll dem varma. Häll i kokosmjölk i stekpannan och smaksätt med limeskal, limesaft, salt och peppar. Hetta upp skyn men låt den inte koka. Tillsätt gräslök och lägg tillbaka laxen i kastrullen. Servera med ris, sockerärter och en limeklyfta.


Grytbitar

Om man har lite tid att laga mat finns det ett väldigt gott recept gjord på grytbitar som blir mörare ju längre tid de får ligga i grytan =)

Recept för 4 personer

ca 500 g grytbitar av nötkött
Smör
ca 5 dl vatten
2 st lagerblad
1 köttbuljongtärning
1 gul lök
3 dl vispgrädde
Salt, peppar och soja

Stek grytbitarna hastigt runtom i smör. Lägg över grytbitarna i en stor kastrull och täck med vatten, ca 5 dl. Lägg i lagerblad, lök skuren i bitar och buljongtärning. Låt småkoka i en timme. Plocka upp köttet från kastrullen och sila såsen. Häll ned skyn och köttet i kastrullen igen och tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och soja. Servera med ris och en god sallad.


Restaurangtips

Denna gång kommer mitt restaurangtips från Grythyttan, närmare bestämt Grythyttan Gästgivaregård. I vintras besökte vi Grythyttan och det var en underbar vistelse med fint boende och underbart god mat. Jag kan verkligen rekommendera er alla att åka dit på en miniweekend!

Har någon av er varit på Grythyttan Gästgivaregård?




Dumlemuffins

Mums vad jag älskar dessa dumlemuffins, testa dem du också!

10-12 muffins

100 g smör
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
2 st ägg, helst ekologiska
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt
1 påse dumle

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner den ljumna vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ned i smeten. Placera muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna med 2/3 smet och stick ned några dumle i varje form. Grädda i ugn i ca 20 minuter. NJUT!

Vilken är din favoritmuffins?


Örtkyckling

Här kommer ett recept på en god och enkel kycklingrätt som jag brukar servera med nudlar då den är lite thai-inspirerad!

Recept för 2 pers.

1 spansk chili, röd eller grön
Hackad persilja
0,5 tsk spiskummin
0,5 msk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 hackad rödlök
Olja
300 g kycklingfilé
0,5 dl vatten
2 dl kokosmjölk
Salt och peppar

Nudlar och sockerärter

Stek chili, persilja, spiskummin, ingefära, vitlök och lök i olja i en stekpanna/wokpanna. Skär kycklingen i bitar och stek med röran i några minuter till kycklingen är genomstekt. Häll i vatten och kokosmjölk och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med nudlar och sockerärter.


Restaurangtips

Om ni har vägarna förbi Stockholm och tycker om kött tycker jag ni ska besöka restaurang Vassa Eggen. Restaurangen ligger centralt på Birger Jarlsgatan och de har väldigt god mat och goda drinkar. När jag var där dracks det champagne och drinkar och jag åt hummersallad till förrätt (se bild) och Nebraska Beef till varmrätt med potatispuré och flera såsar och kryddsmör som tillbehör. Allt var gott, gott, gott! Då restaurangbesök är en kär hobby för mig kommer fler restaurangtips i Sverige och utomlands att komma, håll ögonen öppna!


Resultat

Här ser ni resultatet av den mazarintårta jag gjorde i helgen och hade på mitt nya fina tårtfat! Recept ser ni längre ned. Denna gång garnerade jag med hallon och blåbär!

Tigerräkor

En av mina favoriter vad det gäller grillade skaldjur är tigerräkor! Lägg dem på spett och grilla dem snabbt på varje sida och man har en underbar förrätt eller middag! Marinera tigerräkorna så blir de ännu godare, här kommer mitt förslag på marinad:

1 dl sweet chilisås
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
1 krm flingsalt
1/2 tsk paprikapulver
0,5 dl olivolja

Vad tycker du om att grilla?



Hallonmojito

Nu när det är så varmt ute är det läskande gott med en god och svalkande drink. Hallonmojito är en av mina favoritdrinkar!

5 hallon
3 myntablad
1/2 lime
is
3 cl sockerlag
4 cl Bacardi Razz
Tonicwater
Is
Hallon, lime och mynta till garnering

Tips: Säg till att du vill ha din hallonmojito på mörk rom när du beställer drinken i barer, blir mums!
Tips 2: Godaste hallonmojiton i Stockholm hittar du på Pontus By The Sea


Vilken är din favoritdrink?

Pasta med kräftstjärtar och chiliolja

Denna middagsrätt är både snabblagad och enkel och dessutom väldigt god eftersom jag älskar kräftstjärtar (och kräftor såklart)!

Pasta med kräftstjärtar och avocado i chiliolja
Recept för 3-4 personer

1 frp kräftstjärtar
Tagliatelle
1 knippa salladslök
2 avocado
Pressad saft av 1 citron

Chiliolja:
1 röd chili
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad persilja
Salt och peppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Skölj salladslöken och skär den i cm-stora bitar. Låt löken koka med pastan när det återstår 2 min av koktiden. Skala, kärna ut och tärna avocadon. Häll citronsaft från en citron över avocadobitarna så de ej mörknar. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Blanda chilin med olja, vinäger, hackad persilja och salt och peppar. Låt pasta och lök rinna av, häll tillbaka i grytan och häll över chilioljan. Vänd försiktigt ned kräftstjärtar och avokado (med citronsaften) och låt allt bli varmt, servera direkt. Servera gärna med vitlöksbröd och parmesan.

Recept från ICA.se

Mazarintårta med sommarbär

En riktig god och enkel efterrätt är denna mazarintårta med bär! Tror jag ska göra denna och sätta på mitt nya fina tårtfat i helgen för den kommer absolut att göra succé på helgens festligheter!

150 g smör
300 g mandelmassa
3 st ägg (helst ekologiska)
0,5 dl vetemjöl
Smör och mandelspån till formen
2 dl vispgrädde
Färska bär

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.
4. Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten. Fyll formen och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.
5. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär.

Recept: Leila Lindholm



Jag tycker jordgubbar och hallon är de godaste bären, blåbär kommer på tredje plats. Vilken är din favorit?


Tårtfat

Hittade detta underbart söta tårtfat igår som fick följa med hem! Nu gäller det att fylla det också med någonting gott, får se vad jag hittar på!


Om mig

För 3,5 år sedan startade jag min privata blogg, att skriva en dagbok på webben var någonting som passar mig perfekt då jag älskar att skriva och dela med mig av mitt liv för min familj och mina vänner. Ett återkommande ämne i min privata blogg är mat och matlagning som är ett stort intresse i mitt liv. Därav anledningen till denna nya nischade blogg - Coquina. Coquina är latin och betyder kök, matlagning och matkonst. Jag som skriver arbetar i finansbranschen och har därför endast mat och matlagning som en hobby. Med denna blogg vill jag utveckla mig själv genom att laga mer mat, hitta nya recept, baka mera och dela med mig av allt inom matlagning. Jag hoppas att ni läsare kan ha nytta av mina recept som jag kommer prova för jag vet hur lätt hänt det är att man går i gamla invanda fotspår och lagar samma mat vecka efter vecka!
Välkommen till min nya blogg!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0