Thailändsk köttfärssås

En väldigt god rätt som var länge sedan jag gjorde nu men igår var det dags igen för Thailändsk köttfärssås med nudlar och grönsaker. Väldigt mycket kryddor men kokosmjölken gör att det inte blir föööör starkt även om det såklart är en kryddig rätt. Rolig rätt att variera sin vanliga köttfärssås med!



4 port.

ca 500 g köttfärs
1 gul lök
2 msk Santa Maria röd curry paste
1 burk kokosmjölk
1 röd chili
2 tsk sambal oelek
2 tsk fisksås (eller 1 tsk salt)
1 tsk socker

Finhacka löken. Fräs löken i lite olja och röd curry paste i någon minut. Blanda ned köttfärsen och bryn den klar. Häll i kokosmjölk. Kärna ur och strimla den röda chilin, tillsätt den tillsammans med sambal oelek, fisksås och socker. Rör om och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Servera med nudlar och grönsaker.

Kycklinggratäng

Testade detta recept i helgen och blev överraskad hur gott det var =) Om jag skulle göra om gratängen skulle jag ha i lite bacon också för att få lite mer sälta till måltiden. Enkelt och gott recept så här en måndag eftermiddag, varsågoda =)




4 port.

4-5 kycklingbröstfiléer
1 tomat
1 kruka färsk basilika
2-3 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
2 st vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfiléerna. Stek kycklingen i smör till de fått fin yta (ej genomstekta). Skiva tomaterna tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Hacka basilika och strö över kycklingen. Blanda dijonsenap med grädde och creme fraiche, tillsätt salt och peppar. Häll senapsblandningen över kycklingen och strö över riven ost. Gratinera i ca 25 minuter, kolla att kycklingen inte är röd. Servera med ris och en god sallad.

Inspiration: Tasteline.com

Min korvgryta

Ingen korvgryta eller korvstroganoff klår min egen korvgryta... om jag får säga det själv =) Superenkel och sååå god med alla kryddiga smaker av bland annat chili och citron!




4 pers.

3/4 av en korvring
2 dl chili & paprika creme fraiche
ca 1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1-2 msk chilisås
1 citron, skalet
1 vitlöksklyfta

Skiva korven i strimlor. Pressa en vitlöksklyfta i lite smör i en stekpanna med lite högre kanter. Stek korven med vitlöken till korven fått färg. Tillsätt en buljongtärning och ca 1 dl vatten. Rör om och låt koka upp. Tillsätt den smaksatta creme fraichen och lagom mycket chilisås, låt sjuda i några minuter. Skölj en citron och riv skalet från citronen ner i stekpannan, rör om. Tillsätt mer vatten om du vill ha mer sås/mer rinnig sås. Servera med ris och en god sallad.

Kanelbrownie till adventsfika

Advent närmar sig och igår gjordes en god kaka som passar perfekt till jul och advent! En kanelbrownie med saffransglasyr, mums! Kakan ska vara kladdig inuti men min kaka igår blev kladdig överallt så jag lägger på 5 minuter på gräddtiden för det behövs nog för att den ska bli lättare att skära och äta.




ca 14 bitar

150 g mörk choklad
200 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
1 msk kanel
2 dl vetemjöl
100 g skalade pistaschnötter

Glasyr:
1/2 paket saffran
1 dl grädde
200 g vit choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på en ugnsfast form (ca 20*30 cm). Smält smöret på svag värme i en kastrull, ha i den mörka chokladen i bitar och låt allt smälta ihop. Vispa socker, ägg och kanel till en luftig smet. Häll ned choklad/smör-blandningen och blanda. Sikta ned mjölet och rör till smeten är jämn. Hacka pistaschnötterna fint och rör ned dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter. Kakan ska vara kladdig inuti men fast på ytan. Låt svalna. Koka upp saffran och grädde. Dra kastrullen åt sidan och låt dra i en halvtimme. Koka upp saffranblandningen igen och dra åt sidan. Bryt den vita chokladen i bitar och rör ned den i saffranblandningen. Rör till glasyren stelnat något. Ha på glasyren på den kalla kakan. Skär kakan i lagom stora portionsbitar.

Inspiration: Amelia Jul


Kycklingtacos

Får börja med att be om ursäkt för bilden då den inte ser speciellt aptitretande ut men, som så många gånger förr, hann jag inte ta en bild på den färdiga maträtten innan den var uppäten! Ett gott betyg, är väldigt gott och lite starkare än vanlig tacos. Vi brukar variera vanlig tacos med kycklingtacos och detta recept använder jag då:



3-4 port.

1 grillad kyckling
1 Santa Maria Taco kryddmix
2 dl chili & paprika creme fraiche
ca 2 msk tacosås
ca 1/2-1 dl vatten

Tacotillbehör såsom sallad, gurka, tomat, majs, tacosås, tortillabröd, ost osv.

Bena ur en grillad kyckling, dela kycklingen i småbitar. Stek kycklingen i lite smör. Tillsätt tacokryddmix och lagom mängd vatten. Rör om och låt koka upp. Tillsätt den smaksatta creme fraichen, rör om och låt sjuda några minuter. Avsluta med röra i tacosås. Servera med vanliga tacotillbehör.


Ben & Jerrys

Detta smaskade jag på igår kväll, MUMS!


Julvört

Älskar brödet Julvört som nu har kommit till affärerna! Som en god limpa fast med julsmaker, mums! Idag åts det julvört för fulla muggar medan julmusiken flödade!

Vilket är ditt favoritbröd?


Ost- och örtinbakad sejfilé

Precis som sig bör försöker jag äta fisk minst någon gång/några gånger i veckan och detta nya recept med sejfilé var väldigt gott och saftigt, serverades med kokt potatis.




4 port.

Potatis
ca 600 g sejfilé
1,5 dl grädde
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tomater
Valfri mängd champinjoner
Varlfri mängd oliver
1/2 paket frusen basilika
1 tsk oregano
100 g riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Koka potatis. Skölj och torka av sejfilé. Lägg fisken i en ugnsfast form. Häll grädde över fisken och strö på salt och svartpeppar. Skiva tomater och champinjoner. Fördela först champinjonerna och sedan tomaterna och oliverna över fisken. Krydda med basilika och oregano jämt fördelat över fisken. Strö över ost. Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Servera med kokt potatis.

Inspiration: Lina Gebäck


Pepparkakscheesecake

Detta recept har jag hittat hos söta Jenny och henns blogg Jennys Matblogg. En fantastiskt god pepparkakscheesecake med smak av apelsin, mums. Riktigt julig var den och försvann i ett nafs så tyvärr får ni bara en liten bild på den enda biten som blev kvar för jag hann helt enkelt inte ta en bild på hela kakan, så god var den :)
Trevlig helg på er!



Botten :
30 stycken pepparkakor
75-100  gram smör
1 msk strösocker

Fyllning:
200 gram Philadelphiaost
3 st äggulor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 apelsin (skalet )

Gör så här:
Mixa pepparkakorna till smulor. Smält smöret och häll i 1 msk socker o rör om tills det blandar sig.
Platta ut smör/pepparkakor i en form med avtagbar kant.
Vispa äggula, socker, vaniljsocker och färskost i en bunke.
Vispa grädde i en annan bunke till ett fast skum.
Vänd sedan ner äggblandningen i grädden. Riv ner skalet av apelsinen i detta och rör om. Vänd sedan över på pepparkaksdegen och låt stå i frysen minst 4 timmar innan servering.
Njut!

Inspiration: Jenny Warsén


Ny variant av spaghetti och köttfärssås

En ny variant av spaghetti och köttfärssås testades häromveckan. Mer grönsaker och örter i köttfärsen än jag brukar och den fick koka ihop med alla kryddor lääääänge. Efter smaktest kan jag tycka att den kunde ha haft lite mer sting i, så kanske lite mer sambal oelek nästa gång för ännu godare smak.
Här kan du hittade tidigare inlägg om köttfärssås för fler varianter.



4 port.

1 gul lök
1 msk olja
3 vitlöksklyftor
ca 500 g köttfärs
Rivna morötter efter tycke och smak
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1 msk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk sambal oelek
1 tsk socker
Salt
Svartpeppar
Spaghetti

Skala och finriv morötter. Finhacka lök. Hetta upp olja i en panna/gryta. Stek löken mjuk och pressa ned vitlöksklyftor. Bryn sedan köttfärs klar. Tillsätt morötter och buljongtärning. Rör ned tomatpuré och tillsätt krossade tomater och vatten. Låt koka upp. Smaksätt med basilika, oregano, timjan, sambal oelek och socker. Smaka av med salt och peppar. Låt köttfärsen sjuda i minst 20 minuter, gärna längre för godare smak. Servera med spaghetti och en god sallad.

Inspiration: Lina Gebäck

Chilismör

Detta chilismör använde jag till oxfilén och potatisgratängen i helgen! Gott var det absolut!


Jambalaya

En ny maträtt testades igår! Jambayala med kassler och kräftstjärtar som var goooott! En bra vardagsrätt då den var enkel och snabblagad! Testa den du också :)




4 port.

ca 300 g kassler
1 burk kräftstjärtar
2 vitlöksklyftor
3 dl ris
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
Salt
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
1 tsk sambal oelek
1 paprika i valfri färg
1 gul lök

Fräs pressad vitlök i lite olja i en stor kastrull. Tillsätt riset och fräs några sekunder. Rör ned tomater, vatten, buljongtärning och smaka av med salt. Tillsätt timjan, oregano, paprikapulver, chilipulver och sambal oelek. Låt koka under lock i 20 minuter. Tillsätt mer vatten så det inte kokar torrt. Skär paprika och kassler i bitar. Tillsätt kassler och paprika och värm i kastrullen till riset är helt klart. Ta bort från plattan och tillsätt kräftstjärtarna. Rör om. Servera med en god sallad och hårt bröd.

Inspiration: MatMagasinet

Oxfilé och potatisgratäng

Mums vilken god middag vi gjorde i helgen. Vi helgrillade svensk oxfilé till perfekta 58 grader och en stunds vilning innan uppskärning. Åt det goda, möra köttet med en god potatisgratäng och chilismör. MUMS!





Potatisgratäng
4 port.

8 potatisar av mjölig sort
2 pressade vitlöksklyftor
1 gul lök
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 dl riven ost
Salt
Svartpeppar

Ställ ugnen på 225 grader. Finhacka lök. Skala och skär potatisen i tunna bitar. Lägg ner potatis i en ugnsfast form. Varva med lök och riven ost, avsluta med potatis. Blanda vitlök, grädde, creme fraiche, salt och peppar i en skål. Häll över gräddblandningen över potatisen, se till att all potatis är täckt av grädden för att undvika att gratängen blir torr. Gratinera i ugn i ca 40-50 minuter eller till potatisen är mjuk.

Frozen Cheesecake

Idag är det Fars Dag, det firar vi med en underbart god och lättgjord cheesecake som serveras med färska bär.




8 digestivekex
120 g philadephiaost
2 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Vispa ost och socker till klumparna är borta. Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa. Vispa grädden tjock i en annan bunke. Blanda i ostsmeten i grädden och rör om. Smula 5 kex i en form med avtagbar kant och fördela jämt över botten. Häll i smeten och smula sedan resten av kexen över smeten, jämt fördelat. Ställ in i frysen i minst 4 timmar. Servera med bär.

Inspiration: Halv åtta hos mig

Restaurangtips Vapiano

Häromdagen åt jag middag på en av mina favorit restauranger i Stockholm, Vapiano. Enkelt koncept där man delar bord med andra, ställer sig i kö för att beställa mat och där du ser på medan din maträtt lagas. Italienskt är maten och du kan välja på pasta, pizza eller pizza. Jag åt pasta med tigerräkor i en pesto/gräddsås - mums. Du får gott bröd till och på borden står färska örter, oljor och salt som du kan doppa brödet i. Du får ett kort när du kommer in i restaurangen och du betalar med detta kort när du köper din mat och drar sedan kortet när du går ut från restaurangen och betalar där på riktigt. Alltid mycket folk och rolig stämning på denna restaurang och så god mat såklart! Glömde tyvärr kameran så visar bilder från webben istället.

Egengjord chicken nuggets med currysås

Häromdagen gjorde vi hemmagjorda chicken nuggets med kycklinginnerfilé, till skillnad från friterade chicken nuggets som man kan köpa så kändes denna rätt väldigt mycket lättare och fräschare. En god currysås och ris gjorde rätten fulländad.




4 port.

Ris
ca 700 g kycklinginnerfilé
2 msk olja
2 ägg
1/2 dl ströbröd
2 dl sesamfrön
1 tsk salt
1 1/2 krm vitpeppar
2 msk smör
1 1/2-2 tsk curry
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1/2 creme fraiche

Sätt ugnen på 225 grader. Häll olja jämt fördelat på en plåt.
Koka ris. Ta fram två djupa tallrikar, vispa ägg i den ena tallriken och i den andra blandar du ströbröd, sesamfrön, salt och vitpeppar väl. Doppa kycklinginnerfilén i ägg och sedan bröd/frö-blandningen och lägg ned på plåten. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter. Vänd kycklingbitarna efter halva tiden med en stekspade.
Gör currysås enligt följande: Fräs smör och curry i en kastrull. Rör ned vetemjöl och vispa ned vatten, lite i taget. Tillsätt kycklingbuljongtärning, låt småkoka några minuter och tillsätt sedan creme fraiche. Servera chicken nuggets med ris och currysås och en god sallad.

Inspiration: Lina Gebäck


Hemmagjord pizza

Häromdagen gjorde jag hemmagjord pizza. Brukar ibland köpa pizzaförpackning från Sara Lee som innehåller deg och tomatsås, perfekt när man inte orkar eller hinner göra egen pizzadeg. Sen kan man fylla pizzan med allt gott man har i kylskåpet såsom salami, skinka, oliver, champinjoner, ananas, parmaskinka, ruccola mm. Sedan toppar man pizzan med rikligt med ost och pizzakrydda. Mums! Gott att servera en god vitkålssallad till, ännu mer mums!

Vad brukar du ha på din pizza?



Blossa X

Årets glögg från Blossa är nu inköpt, den heter X och har smak av saffran. Ska testas inom kort och då får ni veta vad jag tycker men den ser onekligen väldigt god ut eller hur?!

Har ni druckit årets Blossa nyhet ännu?


Fisk med äggsås och kokt potatis

Fisk med äggsås och potatis serverades flitigt när man gick i skolan och då tyckte jag nog maträtten var halvgod men som vuxen har jag lärt mig tycka om denna rätt och så här såg den ut när jag gjorde maträtten för några dagar sedan!



4 port.

Potatis
4 ägg
Ärtor
ca 600 g fiskfilé, jag använde mig av Kolja
2 krm salt
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 1/2 dl vatten
1/2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 1/2 krm vitpeppar
1/2 kruka persilja

Koka potatis. Häll upp frysta ärtor i en skål och slå över vatten från vattenkokaren och häll sedan av vattnet när ärtorna tinat upp. Koka ägg i ca 7-8 minuter, till de är medelhårda. Strö över salt över fisken. Smält smör i en panna med höga kanter. Rör ner vetemjöl till en slät redning. Vispa ned mjölk, lite i taget samt vatten och creme fraiche. Tillsätt en buljongtärning och vitpeppar. Koka upp såsen. Lägg ned fisken i såsen och sänk värmen, låt sjuda på svag värme i ca 6-7 minuter, till fisken är klar. Skala äggen och grovhacka. Finhacka persilja. Strö över ägg och persilja över fisken i pannan. Servera med kokt potatis och ärtor.

Inspiration: Lina Gebäck

Krogveckan restaurangbesök

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så var det Krogveckan i Sverige under tio dagar, läs inlägget här. Jag passade då på att boka bord på restaurang Edsbacka Wärdshus utanför Stockholm. En trerätters middag för 250 kr, det kallar jag bra pris. Gott var det också! Mysig restaurang, god mat och bra pris. Enda minuset är att vi beställde fördrinkar innan maten och de var absolut urdåliga, kanske dags att anställa en bartender?
Förrätt: Kräftskagenröra på toast med smak av västerbottenost.
Varmrätt: Lax med kokt potatis och chablissås/Älggryta med potatispuré
Efterrätt: Kolatarte med lingonglass

Passade ni på att boka bord och äta ute på restaurang under Krogveckan?




Fläskfilé i dragonsås

Igår gjorde jag en fläskfilérätt i god dragonsås med ris. Är uppvuxen med kött i dragonsås så var lite nostalgi för mig. Blev flera matlådor vilket är perfekt inför veckans luncher. Ikväll blir det nog en kycklingrätt till middag.

Vad ska ni äta till middag idag?



4 port.

ca 700g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
Ris
Sås:
2 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
1,5 msk kinesisk soja
4 msk chilisås
2 vitlöksklyftor
1,5 msk dijonsenap
4 tsk dragon
Svartpeppar
Cayennepeppar

Gör så här:
Skär fläskfilén i skivor. Salta och peppra och stek dem klara. Tillsätt alla ingredienserna till såsen, rör om och låt det koka upp och sjuda i några minuter. Servera med ris och en god sallad.


Gott

Idag myser vi i soffan med köpta godbitar från Delicato, mums!

Vilken Delicato-godbit är er favorit?


Saffranskaka med smak av vit choklad

Tjuvstartar gärna julen lite med att baka en god saffranskaka med smak av vit choklad! Jag tog ut kakan efter 30 minuter i ugnen men hade nog kunnat ta ut den 5 minuter tidigare för att få den lite kladdigare. Jättegod också dagen efter! Servera gärna med lite grädde till, mums!




2 1/2 dl strösocker
1  dl riven mandelmassa
2  dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran á 0,5 g

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form med avtagbar botten.
Smält smöret och låt chokladen smälta i smöret. Häll i saffranet. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna,
tillsätt smörblandningen och rör tillsist ner äggen. Häll smeten i formen.
Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Kakan får gärna vara lite kladdig när den är klar. Servera med grädde.

Inspiration av Matplatsen.


Frikadeller i tomatsås

För någon månad sedan skrev jag om tävlingen Hemmakockar, läs inlägget här! I veckan testade jag Annikas smakrika frikadeller och OJ, vilken succérätt det var. Mycket smaker och otroligt gott, detta ska absolut göras igen, mums!



4 port.

500 g nötfärs
0,5 röd lök, fint hackad
0,5 gul lök, fint hackad
3 st pressade vitlöksklyftor
2 dl riven parmesan
4 msk hackad, frusen basilika
0,5 tsk färskmald svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
1 msk olivolja
1 msk vatten
Smör att steka köttbullarna i

Gör så här:
1. Blanda samman samtliga ingredienser väl, så att smeten känns gedigen.
2. Rulla matskedsstora köttbullar och stek sedan dessa på smörat järn, bullarna ska få stekyta men inte mer än så.
3. När du stekt färdigt är det dags att förbereda tomatsåsen som bullarna ska få gotta sig i.

Tomatsås
1 burk krossade tomater
0,5 dl tomatpurë
1 köttbuljontärning
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 st vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
2 tsk currypulver
1 tsk salt
0,5 tsk färskmald svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
1 msk flytande honung
1 msk hackad frusen basilika
10 st gröna oliver med piementofyllning

Gör så här:
1. Häll över burken med de krossade tomaterna över köttbullarna i järnet.
2. Tillsätt därefter vattnet och smulad buljongtärning i blandningen, sedan sambal oelek. Låt puttra lite i ca 10 min.
3. Därefter tillsätts salt, peppar, curry och cayennepeppar.
4. Rör om. Efter detta ska de pressade vitlöksklyftorna i.
5. Därefter ska honungen tillsättas – ringla över maträtten och blanda sedan väl.
6. Låt småputtra i ca 10 minuter. Vid behov späd med mera vatten.
7. Tillsätt sedan oliverna och allra sist ska vispgrädden i. Låt anrättningen puttra ett litet tag.

Servera denna kryddiga rätt förslagsvis med pressad potatis.


Ny tidning

Idag köpte jag årets första jultidning, Matmagasinets julspecial. Ser fram emot att läsa recept, se fina bilder och längta till julen! Har redan tjuvkollat och sett goda recept på bland annat; jultryffel, vintervit marängtårta och frasiga smördegsstänger som måste testas i december.


Rosépepparbiffar

Vilken underbart god maträtt detta var, med lite "vuxnare" smak tack vare rosépepparn. Massa god sås som passar mig perfekt som älskar såsiga maträtter! Serverades med pressad potatis och sallad, mums!



3-4 port.

ca 600 g nötfärs
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
2 msk ströbröd
1 liten gul lök
salt
1/2 msk krossade rosépepparkorn
2 ägg

Sås:
1 msk krossade rosépepparkorn
1 msk smör
1/2 köttbuljongtärning
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
ca 1 msk tomatpuré
salt & peppar
soja

Blanda grädde, vatten och ströbröd och låt svälla en stund. Hacka löken fint. Blanda
alla ingredienser till biffarna och forma till biffar och lägg på en skärbräda som du hällt vatten på innan.
Stek biffarna i smör på medelvärme, Lägg dem sedan på ett fat och varmhåll.

Mortla eller mosa rosépeppar och fräs i lite smör i en kastrull. Smula ner buljongen, rör i grädde
och creme fraiche. Låt småputtra ca 5 min och smaka av såsen med tomatpuré, soja, salt & peppar.
Lägg i biffarna i såsen och ta bort från plattan efter en liten stund. Servera med pressad potatis och sallad.

Inspiration: Matplatsen


Restaurang Aqua, Saltsjöbaden

För några veckor sedan besökte jag restaurang Aqua i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Restaurangen ligger precis utanför hotell Grand Saltsjöbaden med ett underbart läge vid vattnet. Med stora fönster, öppen spis och den fina utsikten får restaurangen högsta betyg i mys-faktor. Menyn var redan bestämd och bestod av:
* Toast Skagen
* Oxfilémedaljonger med potatisgratäng och rödvinsås
* Äppelkompott med vaniljsås

Förrätt och varmrätt var riktigt gott men äppelkompotten får minus av mig då den serverades iskall, jag hade önskat att den varit varm och dessutom var den lite för mesig för min del.





Gulaschsoppa

Finns väl ingenting höstigare än en gulaschsoppa. Gjorde en dubbel sats av denna soppa så vi har ätit på den i flera dagar, perfekt när man inte hinner/orkar laga mat! God är den också, smakrik även om den gärna hade fått vara lite mer spicy för min smak. Serveras med gräddfil och ett gott bröd till.




7-8 pers.

1,2 kg grytkött, nöt
2 gula lökar
Smör
Salt & Svartpeppar
5 vitlöksklyftor
4 msk paprikapulver
1 dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 1/2 l vatten
ca 1 kg potatis
4 röda paprikor
2 gröna paprikor

Persilja, gräddfil och bröd

Ta fram din största kastrull. Skär grytbitarna i bitar om detta inte redan är gjort. Hacka lökarna. Bryn köttet i smör och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt löken och pressade vitlöksklyftor och stek ytterligare några minuter. Rör ner paprikapulver, tomatpuré, köttbuljongtärningar och vatten. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca en timme, till köttet är mört. Under tiden köttet sjuder, skala och tärna potatis. Tärna paprikor. När köttet är nästan klart lägger du i potatis och paprikor och låter koka i ca 15 minuter till eller till potatisen är klar. Smaka av med mer salt och svartpeppar. Servera med gräddfil, hackad persilja och gott bröd.

Inspiration från Lina Gebäck

RSS 2.0